dinsdag 3 april 2012

Sneer van oud-president Venetiaan in richting SVJ tijdens behandeling amnestiewet in Assemblee

Venetiaan: ‘Vijf journalisten zijn 8 december 1982 vermoord, maar de SVJ heeft geen standpunt’

03-04-2012  Door: Paul Kraaijer


Tijdens het betoog van oud-president en huidig Assembleelid Ronald Venetiaan in de Nationale Assemblee dinsdagmiddag 3 april, uitte hij kritiek op de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). In de Assemblee wordt voor de tweede dag gedebatteerd over de voorgestelde wijziging van de amnestiewet.


‘Vijf journalisten zijn op 8 december 1982 vermoord, en de Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft nu geen standpunt’, aldus Venetiaan. Venetiaan kreeg later in de vergadering bijval van Assembleelid Ruth Wijdenbosch die in haar betoog ook kritiek uitte op de SVJ maar respect toonde voor Reporters Without Borders die wel een standpunt innam over de voorgestelde wijziging amnestiewet......

Eind maart liet Reporters Without Borders (RWB) wel weten fel gekant te zijn tegen de voorgenomen wijziging van de Amnestiewet 1989. De indieners werden dan ook opgeroepen om hun voorstel terug te nemen. De voorgestelde wijziging van de Amnestiewet 1989 is een belediging aan het adres van de slachtoffers van de standrechtelijke executies en hun families, aldus RWB.

Onder de slachtoffers waren de journalisten André Kamperveen, Frank Wijngaarde, Leslie Rahman, Bram Behr en Jozef Slagveer.

De SVJ had geweigerd deel te nemen aan de hearings die door de Commissie van Rapporteurs van De Nationale Assemblee werden gehouden. Tijdens die hearings werden verschillende maatschappelijke groepen gehoord over wat hun mening of standpunt is ten aanzien van de voorgestelde wijziging van de Amnestiewet.

‘De SVJ heeft aangegeven geen oordeel of mening te hebben in de kwestie wijziging Amnestiewet, simpelweg omdat wij journalisten geen deel uitmaken van maatschappelijke groeperingen en dus geen mening hebben over dit soort kwesties. Journalisten moeten zich onthouden van het geven van een mening over de Amnestiewet. Wij doen niet mee aan een hearing voor maatschappelijke groepen, omdat de SVJ geen mening kenbaar maakt over maatschappelijke groepen of kwesties over wie zij zelf informatie moeten weergeven. De kans is groot dat als journalisten een bepaalde mening uiten, de gemeenschap ons in een partijdige hoek kan plaatsen, waardoor onze betrouwbaarheid op het spel staat. Daaraan gaan wij niet meewerken’, zo liet voorzitter Wilfred Leeuwin van de SVJ weten.

Leeuwin had wellicht een punt door niet mee te werken aan de hearings, maar hij had wel namens de SVJ een standpunt kunnen innemen en kunnen uitdragen over de executie van vijf collega’s op 8 december 1982..... Een dergelijk standpunt had ook aan duidelijkheid niets te wensen over gelaten.