dinsdag 19 juni 2018

Nieuwssite Suriname Herald verspreidt nepnieuws over leeghalen bankrekening van ex-minister Wolf

Surinaamse 'journalisten' en hun 'betrouwbare bronnen': onbetrouwbaar!
 
'Dit bericht is geheel onjuist, daar betrokkene geen cliënt of rekeninghouder is'


De Surinaamse nieuwssite Suriname Herald heeft nepnieuws verspreid over het leeghalen van een bankrekening van ex-minister Edwin Wolf. In dit artikel, dat de site op dinsdag 19 juni 2018 publiceerde, staat dat ‘uit betrouwbare bron’ is vernomen, dat 45.000 Amerikaanse dollar was geplunderd uit Hakrinbank rekeningen van de voormalig minister van Onderwijs en Volksontwikkeling. Dit meldt Waterkant.net.

De Hakrinbank kwam na publicatie direct met een tegenbericht:

'In de media circuleert momenteel een bericht als zou een ex-minister het geld dat hij op zijn rekeningen bij de Hakrinbank aanhield, zou zijn kwijtgeraakt. Dit bericht is geheel onjuist, daar betrokkene, de heer Wolf, geen cliënt of rekeninghouder is van onze bankinstelling.'


https://www.srherald.com/suriname/2018/06/19/bankrekeningen-ex-minister-leeggehaald/

Ook Wolf heeft verbaasd gereageerd op de berichtgeving over het leeghalen van zijn bankrekening bij de Hakrinbank.

Sinds enkele dagen circuleert een bericht op social media dat de bankrekening van Wolf bij de Hakrinbank zou zijn leeggehaald door een onbekende persoon. Wolf zegt dat het niet om hem gaat en dat dit bericht van Suriname Herald niet op waarheid berust. De Hakrinbank voegt eraan toe, dat de bank werkt volgens strikte procedures waardoor risico’s goed beheerst worden.

'Laat U niet van de wijs brengen door kwakzalvers met een onfrisse agenda', aldus de Hakrinbank in een persbericht.

Suriname Herald heeft geen contact gezocht met de bank alvorens tot publicatie over te gaan, maar is slechts afgegaan op een 'betrouwbare bron'.... 😕.

De president van India, Ram Nath Kovind, en zijn delegatie geland in Suriname

Ram Nath Kovind welkom geheten door president Bouterse, echtgenote en regeringsdelegatie

(Bron foto's: Waterkant.net)

De president van India, Ram Nath Kovind, en zijn delegatie zijn dinsdagmiddag 19 juni 2018 iets voor half zes met een toestel van Air India geland op de Johan Adolf Pengelluchthaven. 

President Desi Bouterse, echtgenote en een delegatie van de regering begroeten als eerste het Indiase staatshoofd en zijn echtgenote.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Indiaas staatshoofd voet gezet op de bodem van Zuid-Amerika. Terwijl het presidentiële paar van het vliegtuigtrap naar beneden liep werden 21 kanonschoten afgevuurd door het Nationaal Leger. Daarna klonk het Indiase volkslied, aldus Starnieuws.


In Para en Wanica, te Lelydorp, kregen de gasten een voorproefje van Suriname. In Paramaribo gaan de presidenten bloemen leggen bij het monument van Mahatma Ghandi. Daarna trekken de gasten zich terug in Royal Torarica.

Morgen wordt een vol programma afgewerkt. De delegatie vertrekt donderdag naar Cuba.


AZP heeft twee noodpoli’s ingesteld na instorten plafond polikliniek Oogheelkunde

'We mogen God dank zeggen, dat niemand aanwezig was op moment van instorten'


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft twee noodpoli’s ingesteld om personen voor oogheelkundige bezoeken te ontvangen. De polikliniek Oogheelkunde (Suriname Eye Centre) is tijdelijk gesloten nadat het plafond van het gebouw dinsdagochtend 19 juni 2018 om drie uur instortte. Ook de afdeling Dermatologie, die in hetzelfde gebouw is ondergebracht, is tot nader order gesloten. 

'We mogen God dank zeggen, dat er geen cliënten of personeelsleden aanwezig waren op het moment toen het gebeurde', zegt oogarts Jerrel Pawiworedjo in de Ware Tijd.

Het gebouw is al zeker twintig jaar oud en dringend toe aan renovatie. Het noodlot komt in een fase waarin voorbereidingen worden getroffen om het Eye Centre uit te breiden en te vernieuwen naar een modern oogcentrum.

Er wordt met man en macht gewerkt om de ontstane ravage op te ruimen en herstelwerkzaamheden te verrichten.

Zoals het ernaar uitziet, zegt Pawiroredjo, zal de poli Oogheelkunde vanaf zaterdag weer operationeel zijn. 'U moet zich voorstellen, het gaat om honderden personen die de poli dagelijks bezoeken.'

Met personen die voor dinsdag al een afspraak hadden voor een bezoekje zijn nieuwe afspraken gemaakt. Het is niet duidelijk wanneer de afdeling Dermatologie weer operationeel is

Stichting Toerisme Suriname (STS) ten dode opgeschreven

STS niet meer in staat haar schulden te betalen en is dus failliet....

Wat heeft STS gedaan met de vele miljoenen Srd's overheidsgeld die erin zijn gestoken?


De Stichting Toerisme Suriname (STS) is niet meer in staat haar schulden te betalen en is dus failliet. Volgens de huidige voorzitter van het bestuur, Robby Djwalapersad, is de organisatie niet in staat haar schulden te betalen en heeft daarom de medewerkers die in dienst waren van de stichting per mei van dit jaar afgekocht, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 juni 2018.

Ook de berichten dat het afgekochte personeel maar moeilijk over de toegezegde afkoopsom kan beschikken, bevestigt Djwalapersad. 'Ze hebben vorige week hun geld wel ontvangen. Een beetje laat dat wel, maar ze hebben ontvangen. De stukken waren in behandeling bij het ministerie van Financiën', zegt Djwalapersad. Het betreft hier een afkoopbedrag dat per maand betaald wordt, zegt de voorzitter.

Volgens hem is hij samen met het bestuur bezig te kijken hoe de stichting, die momenteel is ondergebracht bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), een nieuwe doorstart te laten maken.

In december van het vorig jaar gaf de vorige minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn, nog aan dat de STS getransformeerd zou worden naar een toerismeautoriteit.

'We zitten nog in het proces van transformatie. Er is ook een wet nodig. De STS heeft zijn tijd gehad en het is nu het moment om toerisme op een hoger niveau te tillen', stelde de bewindsman toen nog. Het feit, dat in de staatsbegroting 2017/2018 beperkte middelen zijn opgebracht voor de stichting was volgens Welzijn allemaal onderdeel van het transformatieproces.

De STS werd op 13 mei 1996 opgericht door het toenmalige ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme in samenwerking met de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Deze samenwerking was het eerste publieke private partnersch om gezamenlijk te werken aan de duurzame ontwikkeling van het Surinaamse toerisme. Toen al was het de bedoeling dat de stichting zou uitgroeien tot een autoriteit.

Maar, al een aantal jaren functioneerde de stichting nauwelijks en je vraagt je af wat met de vele miljoenen Srd's overheidsgeld is gedaan die erin zijn gestoken ... Ja, onder andere aan uitstapjes naar diverse toerismebeurzen in onder meer Nederland en Duitsland. Misschien zou ook hier een Clad-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst) zinvol zijn....

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Doorgangshuis van inheemsen in Groningen wordt geruïneerd

Het dak van het doorgangshuis is verdwenen

Buurtbewoners zien graag, dat terrein van overheid blijft en benut wordt voor andere doeleinden voor de gemeenschap


Het doorgangshuis van inheemsen aan de Mistgunstweg in Groningen, dat uit de jaren ’60 dateert, wordt geruïneerd. Dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 19 juni 2018. Het is vlak naast de openbare markt van Saramacca gelegen en wordt aangeduid als een monumentaal gebouw. Jarenlang heeft dit gefungeerd als onderdak voor de inheemsen van Boskamp, Donderskamp en Kalebaskreek, die via de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) naar Groningen kwamen om hun zaken in orde te maken bij onder ander het districtscommissariaat en ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo).

Nu blijkt dat het dak van het doorgangshuis eraf is gehaald. Volgens betrouwbare bronnen kan er hier geen sprake zijn van renovatie. De districtscommissaris van Saramacca, Laksminarain Doebay, wilde dit gebouw indertijd al afbreken. De truck waarmee de oude zinkplaten zijn vervoerd (zie foto), is van het districtscommissariaat.

De plaatselijke gemeenschap doet een beroep op de autoriteiten om dit terrein niet in handen van derden te laten komen. Het betreft wel een oud pand, dat inmiddels niet meer wordt gebruikt door de inheemsen. De verbinding is verbeterd sinds de komst van de staatsbussen op Boskamp. De buurtbewoners zien graag, dat dit terrein van de overheid blijft en benut wordt voor andere doeleinden ten behoeve van de plaatselijke gemeenschap.

'Vanaf 2011 zijn er precies op deze manier overheidsgebouwen gesloopt. Op het moment dat een overheidsgebouw plotseling wordt afgebroken, wordt het als domeingrond toegewezen aan derden. We zijn niet tegen een renovatie van het doorgangshuis, maar als het aan een ondernemer wordt gegeven, is het geen gezonde zaak', aldus een buurtbewoner.

Doordat Doebay momenteel uitlandig is, ligt de waarneming in handen van de districtscommissaris van Wanica Noord-West, Sarwankoemar Ramai. Dagblad Suriname trachtte van hem wat helderheid te verkrijgen, maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Jogi (VHP): 'Heel veel lucht gepompt in Srd 7 miljoen uitgaven bezoek Indiase president”

'Dit bezoek moet niet meer dan Srd 750.000 kosten'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat de samenleving recht heeft te weten waaraan de SrdRD 7 miljoen, die de regering beschikbaar heeft gesteld voor het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind, is besteed, zoals eerder al gememoreerd door Suriname Mirror columnist Den Blauwvinger.

'Wij weten dat deze regering een slecht imago heeft wat betreft het uitgeven van geld. Kijk maar naar de viering van Carifesta waar de initiële begroting van Srd 17 miljoen uiteindelijk uitliep naar bijna Srd 40 miljoen. Naschoolse opvang, honderden miljoenen uitgegeven zonder rendement. Dat betekent dat er heel veel haaien en haviken in de omgeving van de president zijn. Ik denk daarom niet dat die hele Srd 7 miljoen inderdaad nodig is om het bezoek van de president van India voor te bereiden. Misschien hebben de mensen op het Kabinet van de President heel veel lucht erin gepompt, omdat zij een gelegenheid zien om zich te verder te verrijken', zegt de VHP’er vandaag, dinsdag 19 juni 2018, in het Dagblad Suriname.

De parlementariër, die ook vindt dat dit bezoek niet meer dan Srd 750.000 moet kosten, benadrukt dat niemand tegen het bezoek van Kovind is en nog minder tegen eventuele kosten die gemaakt moeten worden om hem en zijn delegatie een comfortabel gevoel te geven. Het gaat bij hem eromm dat in deze precaire periode elke dubbeltje drie keer moet worden omgedraaid alvorens die wordt uitgegeven.

'De man komt hier niet op een snoepreis, maar er wordt een overeenkomst getekend voor een creditline van 80 miljoen Amerikaanse dollars. Wij hebben dit geld nodig om uit de crisissituatie te klauteren. Daarnaast is het Suriname die de Indiase president heeft uitgenodigd. Wanneer wij een gast uitnodigen, dan moet je deze gast de beste behandeling geven.'

Jogi zegt ook, dat het hem is opgevallen dat wederom onnodig werken aan derden worden gegund om extra geld te kunnen maken. De politicus neemt het district Para als voorbeeld, dat extra schoon is gemaakt en mooi is versierd om een goede indruk te maken op de presidentiële delegatie uit India. 'Terwijl wij duizenden arbeiders hebben bij Milieubeheer, worden aannemers van buiten aangetrokken om het district op te knappen. Waarom doe je dat? Aan welke aannemers zijn de werken gegund en voor welke bedragen? Daar is waar die fufuru plaatsvindt. Daarom is het bedrag ineens opgeblazen naar Srd 7 miljoen.'

Tot afgelopen weekend was er vanuit het gereserveerde bedrag ongeveer drie miljoen Surinaamse dollars besteed aan het bezoek. Volgens de politicus zou de regering daarom goed eraan doen om een compleet overzicht te presenteren, zodat ook voor de samenleving het verifieerbaar en controleerbaar is waar deze middelen naar toe gaan.

Culturele groepen uit Para zijn bij deze speciale gelegenheid gecontracteerd voor optredens. Jogi wil weten wie deze groepen zal betalen. 'Is het echt nodig dat al deze groepen in Para optreden, want er zijn al soortgelijke activiteiten in Paramaribo. Kan je niet daarin gaan bezuinigen? Waarom kan Kovind niet op de grens tussen Para en Wanica worden ontvangen? Hierdoor kan de ontvangst tegelijk met Wanica worden gedaan. Het zijn deze kleine dingen waar bepaalde figuren grote happen maken', aldus de politicus.

Trainer damesvoetbal ontkent voor rechter seksueel misbruik 14-jarige voetbalster

'Kwaadwilligen proberen mijn goede imago te beschadigen'


De trainer van damesvoetbal bij vereniging SRD, R.O., ontkende gisteren voor de rechter een 14-jarige speelster seksueel te hebben misbruikt. Hij wordt echter niet in vrijheid gesteld voordat de rechter vonnis heeft gewezen. Zijn advocaten Dwight Kraag en Harold Belfor hadden een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling gedaan. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 juni 2018.

Anders dan de advocaten, vindt de behandelend Officier van Justitie de verklaringen van het slachtoffer over seksueel misbruik geloofwaardig.

De coach zou in oktober 2017 en in januari en februari van dit jaar meerdere malen seks hebben gehad met een veertien jarige voetbalster van de club. Hij zou haar hebben gesmeekt hiervan niets te zeggen met de belofte, dat hij haar voor de rest van haar leven zou verzorgen.

De zaak kwam aan het licht, toen chatberichten van de twee met een seks ondertoon werden ontdekt door een neef van het meisje. Ze was met zijn telefoon op Facebook en was vergeten uit te loggen. Hij toonde de berichten aan de moeder van het meisje, die op haar beurt aangifte deed.

O. meldde zich pas drie weken na de aangifte bij de politie nadat politieagenten hem op verschillende adressen waren gaan zoeken. Op de vraag waarom het zolang had geduurd reageerde hij: 'Het is niet waar, dat ik ben gaan schuilen voor de politie. Ik had andere afspraken die ik moest afronden. En ik probeerde ook te bellen om te vragen wanneer ik mij mocht aanmelden.'

De verdachte heeft vanaf zijn arrestatie de beschuldiging ontkend en beweert dat kwaadwilligen zijn goede imago proberen te beschadigen. Om welke reden de jacht op hem is geopend weet hij niet. De coach vermoedt, dat de ouders van het meisje hem willen afpersen, omdat hem kort voor de aangifte telefonisch was gemaand Srd 25 duizend te geven aan een familielid van het meisje.

Volgens de moeder van het slachtoffer zou O. haar hebben benaderd om de zaak in te trekken. Hij zou haar een groot bedrag en goederen, waaronder een bromfiets, hebben beloofd, maar ze sloeg dat af

De verdere behandeling is uitgesteld tot 16 juli.

Civiele rechter verbiedt en ontbindt motorclub Satudarah en zijn supportclub Saudarah

Suriname kent ook een supportclub van Satudarah, Saudarah Paramaribo

Verbod heeft 'geen gevolgen' voor club in Suriname


De civiele rechter Den Haag heeft maandag 18 juni 2018 bepaald, dat Satudarah Motorcycle club (Satudarah MC) wordt verboden en ontbonden, omdat de club en zijn werkzaamheid (activiteiten) in strijd zijn met de openbare orde. Dit is gebeurd op verzoek van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Onder het verbod vallen de chapters van Satudarah, de supportclub Saudarah en Supportcrew 999, aldus maandag het Openbaar Ministerie. Support club Yellow Snakes wordt niet getroffen door het verbod. De rechtbank is er niet van overtuigd dat Yellow Snakes een onderdeel vormt van de informele vereniging Satudarah.

De rechter gaf deze beschikking af in een civiele procedure, waarin het Landelijk Parket van het OM op 29 september 2017 een verzoekschrift had ingediend. Het OM schetste op 8 mei 2018 in de rechtbank, in woord én beeld ter verduidelijking van het verzoekschrift, een uitgebreid overzicht van honderden aan de Satudarah MC te relateren misdrijven. Die lopen uiteen van mishandeling, drugshandel, intimidatie en afpersing tot bedreiging, schietpartijen en wapengeweld. De club legt bovendien op intimiderende wijze haar wil en beperkingen op aan kleinere motorclubs.

Uit meerdere bronnen blijkt, dat de SMC andere motorclubs verbiedt om geel-zwart als clubkleuren te hanteren, zich ook MC te noemen of zich überhaupt te vestigen. De Satudarah MC is bovendien verwikkeld in een permanente, gewelddadige territoriumstrijd met andere motorclubs. Volgens het OM kan de rechtsstaat geen groeperingen tolereren die geweld en andere ernstige criminaliteit plegen, uitlokken en belonen.

Met grote regelmaat is de maatschappij ernstig bedreigd door Satudarah MC en loopt de burger gevaar, omdat veel incidenten waarbij leden van de club betrokken zijn, plaatsvinden in de openbare ruimte, zoals op straat, in een supermarkt of café. De overheid tolereert dat niet en vindt ingrijpen door de overheid noodzaak, vanuit zowel een nationaal als internationaal perspectief, om de fundamenten van ons rechtssysteem te waarborgen. De afgelopen jaren is in Nederland door de overheid vaak opgetreden om zware criminaliteit en overlast door (leden van) de Satudarah MC tegen te gaan. De aanpak bestaat uit een breed palet aan interventies en maatregelen, waaronder strafrechtelijk en bestuursrechtelijk ingrijpen.

Naar het oordeel van de rechtbank, in lijn met dat van het OM, is de werkzaamheid van deze zogenoemde 1% motorclub (1%MC) en de daarmee verweven supportclubs in strijd met de openbare orde. In haar uitspraak motiveerde de rechtbank dit vandaag als volgt:
'De rechtbank trekt de conclusie dat een groot aantal leden van Satudarah gedurende een reeks van jaren betrokken is bij tal van verboden en grotendeels ook ernstig verwijtbare criminele gedragingen. […] Dit zijn veelal misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn. [...] Van een vecht- of schietpartij in een uitgaanscentrum, woonwijk of winkelcentrum zijn vele omstanders getuige en lopen even zovelen het risico om onbedoeld slachtoffer te worden.' 'Deze gedragingen van leden van Satudarah vormen een wezenlijke aantasting van de veiligheid van de samenleving en de vrijheid van burgers om naar eigen inzicht deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Leden van Satudarah maken al gedurende een reeks van jaren inbreuk op deze voor de Nederlandse samenleving fundamentele waarden. Deze veelvuldige en voortdurende inbreuken op de openbare orde ontwrichten de samenleving of kunnen de samenleving ontwrichten.'



Burgemeesters kunnen nu al per direct vergunningen intrekken of weigeren van (leden van) de Satudarah MC. Voor de politie geldt in de strafrechtelijke handhaving (onder gezag van het OM), dat die pas mogelijk is als de uitspraak onherroepelijk (definitief) is. Dus na uitspraak door de hoogste rechter. Bij dit strafrechtelijk handhaven kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het verrichten van aanhoudingen. Onder bestuurlijk gezag, van de burgemeester, kan het afnemen van hesjes al wel. Maar, dit is aan gemeentebesturen. Het verbod gaat gepaard met een ontbinding.

Nu Satudarah MC in eerste aanleg verboden is, moeten de financiën van de club worden afgewikkeld door een zogenoemde vereffenaar. Partijen kunnen hun voorstel hierover indienen.

Suriname kent overigens een supportclub van Satudarah, Saudarah Paramaribo. De Surinaamse afdeling van motorclub Satudarah is officieel erkend als volwaardig lid van de van oorsprong Nederlandse motorclub, aldus Angelo Manuhutu, president van de Satudarah-organisatie wereldwijd, medio maart 2015.

'Ze zijn zodanig met elkaar verweven, dat ze feitelijk onderdeel uitmaken van Satudarah', schreef het Openbaar Ministerie eind september 2017 in een verklaring. Leden van die zogenaamde supportclub verlenen volgens Justitie niet alleen hand- en spandiensten voor de motorclub, maar zijn zodanig met Satudarah verweven, dat ze er onderdeel van uitmaken en dus ook onder het verbod moeten vallen.

De advocaat van Satudarah, Erik Thomas in Breda, laat in een reactie tegenover Suriname Mirror weten, dat het verbod 'geen gevolgen' heeft voor de Surinaamse supportclub Saudarah Paramaribo.







(Suriname Mirror)

Advocaten Tuchtcollege heeft sinds start mei 2017 slechts vijf - van vele - klachten in behandeling genomen

Tuchtrechter beslist in vier klachtzaken in voordeel van advocaat....

'Cliënten moeten goed voorbereid naar de zitting komen'


Het Advocaten Tuchtcollege heeft sinds de start in mei vorig jaar slechts vijf klachten in behandeling genomen. Dat gebeurde in de afgelopen drie maanden. 

In één van de gevallen is een advocaat voor twee maanden geschorst door de tuchtrechter. De jurist heeft, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 juni 2018, gelden aangenomen van een cliënt zonder de afgesproken werkzaamheden te hebben verricht. De rechter heeft schorsing beslist of het terugbetalen van het honorarium dat de advocaat heeft aangenomen. De advocaat heeft de tuchtrechter niet in voldoende mate ervan kunnen overtuigen, dat hij de met de cliënt afgesproken werkzaamheden heeft verricht. De jurist gaat in hoger beroep tegen de beslissing.

In de overige vier gevallen is in het voordeel van de advocaten beslist. De klachten betroffen inhoudelijk ontevredenheid van cliënten over de dienstverlening door de advocaat of een verschil van mening over de hoogte van het honorarium.

Harish Monorath, Deken van de Orde van Advocaten, concludeert op basis van de overwegingen in de beslissingen van het tuchtcollege, dat cliënten in de vier overige gevallen de tuchtrechter niet hebben kunnen overtuigen van hun klacht. 'De cliënt heeft wel zaken aangehaald, maar heeft die niet kunnen staven.' Hij sluit niet uit dat de cliënt mogelijk niet genoeg voorbereid was voor de zitting.

'Het is een vrij nieuw ding en mensen hadden geen geloof dat hun klacht met serieusheid behandeld zou worden', concludeert hij, maar benadrukt dat cliënten erop geattendeerd worden om goed voorbereid naar de zitting te komen en daarmee blunders te voorkomen.

Het tuchtcollege is in januari begonnen met de behandeling van klachten. De vijf die reeds in behandeling zijn genomen, zijn slechts een druppel op een gloeiende  plaat. Monorath onderkent dat er een grote inhaalslag gepleegd moet worden, aangezien er nogal wat klachten zijn ingediend bij de Deken. Er worden eerst oude klachten in behandeling genomen.

Het college komt twee keer in de maand bijeen in het Kantongerechtsgebouw te Combé en bestaat uit twee voorzitters en vier kamerleden.

Regering niet geïnteresseerd in al twee maanden durende actie ABS-personeel

Wensen medewerk(st)ers ABS vinden nog geen gehoor bij regering

'Als we geen reactie krijgen, kunnen we tot volgend jaar in actie zijn'


Medewerk(st)ers van het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS), aangesloten bij de daar actieve bond, voeren al zo'n twee maanden actie. Hoewel ze minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en vicepresident Ashwin Adhin hebben aangeschreven, hebben ze nog geen reactie ontvangen. De ABS’ers willen onder meer een loonsverhoging. 

'Als we geen reactie krijgen, kunnen we tot volgend jaar in actie zijn. Zolang we niet wat bereiken, kunnen we de actie niet opheffen', zegt bondsvoorzitter Roy Adama vandaag, dinsdag 19 juni 2018, in de Ware Tijd.

'De bond is niet van plan om de komende dagen tot straatacties over te gaan, aangezien president Ram Nath Kovind van India op bezoek is. Hij komt niet voor de president, maar voor het Surinaams volk. Dus wij gaan ons rustig houden', zegt Adama.

De bond van ABS is aangesloten bij de Vakcentrale C-47, die eerder straatacties heeft gevoerd. De ABS'ers zullen wel de werkplek om tien uur 's morgens blijven verlaten, zoals ze dat al weken doen. Bij het begin van de actie gingen ze om twaalf uur 's morgens naar huis en in een later stadium werd de vertrektijd vervroegd naar elf uur.

De actie blijkt veel impact te hebben op het produceren van prijsindexcijfers. De directie had in mei de bond gevraagd om dispensatie te verlenen aan enquêteurs, in het bijzonder die van de afdeling Consumentenprijsindexcijfers. De medewerk(st)ers, onder wie de enquêteurs zelf, hebben toen op een ledenvergadering het verzoek verworpen. 'Als we dispensatie verlenen, komt er niets terecht van onze actie. We zullen dan lang moeten wachten op een loonsverhoging zoals in het verleden', zei bondsbestuurslid Monique Elburg.

VBC en hotelvereniging CHATA vinden aantijging minister Kenneth Gijsbertha 'ernstig'

Gijsbertha: 'Tekorten fonds ziektekostenverzekering veroorzaakt door misbruik werkgevers'


De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) en hotelvereniging CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association) wijzen de beschuldigingen van Financiënminister Kenneth Gijsbertha, dat de tekorten van het fonds ziektekostenverzekering worden veroorzaakt door misbruik van werkgevers, af. Zij noemen de aantijging ernstig en vragen zich af waarop deze is gebaseerd, aldus vandaag, dinsdag 19 juni 2018, het Antilliaans Dagblad

Eerder deze maand zei Gijsbertha (MAN) in de Staten, dat werkgevers hun zieke personeelsleden vaak aanraden om na twee dagen nog niet terug te gaan om te werken, maar naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te gaan om arbeidsongeschikt verklaard te worden.

Omdat in dat geval de SVB ook de loonderving over de eerste twee dagen betaalt en die kosten anders voor de werkgever zijn. Dat zou de reden zijn voor de komst van een nieuwe wet, die werkgevers verplicht om niet alleen de eerste twee ziektedagen van een werknemer te betalen, maar zelfs de eerste zes dagen.

Zo zou de SVB – die met een negatief saldo van zo’n 10 miljoen gulden kampt – 5 miljoen gulden kunnen besparen.

VBC en CHATA zeggen niet bekend te zijn met die praktijken en wijzen de beschuldigingen af, ‘tenzij de minister deze kan onderbouwen met feiten en cijfers’. Ook het voorstel om de ‘carensdagen’ fors te verhogen, vinden zij een slecht idee.

Telecombedrijf UTS verzorgt telecommunicatie voor nieuw ziekenhuis HNO Curaçao

HNO eerste klant met een dataservice van 10 gigbyte bandwijdte


Telecombedrijf UTS verzorgt de telecommunicatie bij het nieuwe ziekenhuis HNO. Het nieuwe ziekenhuis wordt daarmee de eerste klant met een dataservice van 10 gigbyte aan bandwijdte, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 juni 2018. 

De overheids-nv heeft de opdracht gekregen bij een openbare aanbesteding waaraan drie bedrijven deelnamen. UTS zal de afdelingen ‘Diagnostiek en analyse’ ondersteunen. Alle informatie zal digitaal in realtime verkrijgbaar zijn. Het ziekenhuis krijgt een zogeheten dubbel systeem. Dat is om te garanderen dat als een verbinding uitvalt, alles toch normaal blijft functioneren. Het hele systeem wordt vanuit het gebouw van HNO en het UTS-gebouw bij Seru Mahuma aangestuurd.

UTS zal het ziekenhuis ook faciliteren met telefoondiensten en de meest moderne IP-systemen, en wifi seamless roaming voor de diagnose en de analyse van medische data.

Op dit moment worden internetverbindingen al aangelegd en ook de verschillende verbindingen die nodig zijn voor de verbinding van dat met hoge snelheid. Ook vinden er trainingen in het ‘House of Change’ van HNO plaats. De komende negen maanden wordt al het voorbereidende werk gedaan en worden ook de nodige test uitgevoerd om te garanderen dat alle telecominstallaties bij de opening van het ziekenhuis optimaal functioneren.

Belfort (ABOP) tevreden met benoeming Roberto Prade als waarnemend Korpschef

'Maar, Prade en minister Getrouw moeten wel de middelen krijgen om hun werk te doen'


Assembleelid Edward Belfort (ABOP), oud-minister van Justitie en Politie, is ingenomen met de benoeming van Roberto Prade als waarnemend Korpschef. Hij hoopt dat Prade en minister Stuart Getrouw hun werk naar behoren kunnen doen, zonder dat de politiek zich gaat bemoeien met Justitie en Politie. Zij moeten ook de middelen krijgen om hun werk te doen. Dit zei Belfort gisteravond in het programma Tak Tori Neti op Radio Apintie met Luciën Pinas, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 19 juni 2018.

Belfort, die ook jarenlang gediend heeft in het Korps Politie Suriname (KPS), heeft samen met Prade en Getrouw gestudeerd. Hij is blij dat Prade, die opgegroeid is in het korps, nu de leiding heeft. Belfort onthulde, dat hij ook de leiding van het KPS had willen vervangen toen hij minister werd in 2010 in regering-Bouterse I. Dezelfde president wilde toen niet meewerken. 'Liever laat dan nooit', stelt de politicus. Zij moeten wel de ruimte krijgen om hun werk te doen.

Belfort waarschuwt ervoor, dat er geen besluiten in politieke kamers worden genomen over hoe Justitie en politie moet functioneren. 'De mensen hebben genoeg kennis om hun werk te doen, zonder inmenging van mensen die niet deskundig zijn.'

Een van de belangrijkste struikelblokken zal zijn als de minister en de korpschef geen middelen krijgen om hun werk te doen. Tolken, psychiaters en psychologen kunnen niet worden betaald. Hierdoor worden rechtszaken uitgesteld. De advocaten zullen er alles aan doen om hun cliënten vrij te krijgen als deze situatie voortduurt, benadrukte Belfort.

Hij merkte op, dat er ook een groot probleem is met voertuigen. Veel van de politieauto's zijn niet bedrijfszeker. Ook arrestantenvoeding kan niet worden betaald. Overal zijn er achterstanden waardoor het KPS niet in staat zal zijn om voertuigen en andere benodigdheden aan te schaffen. Als er geen middelen komen, zal de situatie niet verbeteren, hoe hard de minister en de waarnemend korpschef hun best zullen doen, voert het Assembleelid aan.

DSB Bank en Republic Bank slaan financieel slaatje uit stringente maatregelen

Banken brengen forse extra kosten in rekening voor transacties

'Klanten worden gestimuleerd gebruik te maken van andere mogelijkheden, als online bankieren en pos en pinautomaten'


Volgens de Ware Tijd van vandaag, dinsdag 19 juni 2018, hebben klanten van DSB Bank en Republic Bank verbaasd gereageerd op de extra kosten die deze banken sinds vorige week in rekening brengen voor transacties. De reacties, op voornamelijk social media, laten niets aan de verbeelding over. 

Bij DSB wordt voor elke transactie Srd 3 of de tegenwaarde in Amerikaanse dollars of euro's in rekening gebracht. Daarnaast moet documentatie over de herkomst van stortingen in vreemde valuta, tot bedragen van 3.000 Amerikaanse dollar of euro worden overgelegd. Stortingen daarboven in deze munteenheden worden niet geaccepteerd.

Klanten moeten ook een handelingsfee van drie procent betalen voor eurostortingen. Coupures van tweehonderd en vijfhonderd euro worden niet geaccepteerd.

Bij de Republic Bank zijn de kosten Srd 10 voor kasopnamen tot een bedrag van Srd 1.000. Voor elke eurostorting tot vijfhonderd wordt een half procent van het te storten bedrag in rekening gebracht. Voor stortingen daarboven bedragen de kosten twee procent. Deze bank accepteert voortaan alleen cheques op naam.

De woordvoerder van DSB Bank, Renate Cruden, zegt dat klanten met deze maatregel gestimuleerd worden gebruik te maken van andere mogelijkheden. Ze noemt onder andere online en internet bankieren en pos en pinautomaten. Over de maatregelen voor herkomst van grote bedragen zegt ze, dat banken nu verantwoording moeten afleggen aan de Centrale Bank van Suriname.

Klanten moeten kunnen bewijzen dat hun valuta een legale herkomst hebben.

Nicole Soedione van de afdeling Online Banking van Republic Bank vertelt min of meer hetzelfde. De Srd 0.75 kosten die in rekening wordt gebracht bij het pinnen, is afgeschaft.

Plafond polikliniek Oogheelkunde in Academisch Ziekenhuis Paramaribo ingestort

(Bron foto: AZP)
Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan


Het plafond van de polikliniek Oogheelkunde in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is vanochtend, dinsdag 19 juni 2018, rond drie uur ingestort. De directie van het AZP heeft de poliklinieken Oogheelkunde en Dermatologie tot nader order gesloten, zo meldt het AZP:


'Bezoek president Ram Nath Kovind van India aan Suriname zet ons land op de kaart'

'India gaat steeds grotere rol spelen in de internationale politiek en economie'


'Het bezoek van president Ram Nath Kovind van India aan Suriname zet ons land op de kaart in India en daarbuiten en kan nieuwe kansen scheppen. India maakt bijvoorbeeld grote stappen voorwaarts op gebied van ICT en de toepassing van hernieuwbare energie. De toegezegde ondersteuning in deze beide sectoren is van belang voor de verdere ontwikkeling van Suriname. Het is belangrijk met alle landen van herkomst goede culturele en economische banden te hebben en proactief en geïntegreerd deze relaties in te zetten voor positieve ontwikkeling van onze economie en versterking van onze diverse samenleving.' 

Dit zegt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vandaag, dinsdag 19 juni 2018, op Starnieuws.

De Nationale Assemblee houdt morgen een buitengewone openbare vergadering ter gelegenheid van het presidentiële bezoek. Op de agenda staan toespraken van de Assembleevoorzitster, het Indiase staatshoofd en president Desi Bouterse.

Het bezoek van de Indiase president aan Suriname past in het buitenlands beleid van India. Dit land heeft zich voorgenomen een behoorlijke groei van zijn economie door te maken tussen nu en 2025. Het neemt een leidende positie in ten opzichte van kleinere ontwikkelingslanden en heeft zich ingezet op het betrekken van zijn diaspora.

India heeft samen met Frankrijk en leidende rol vervuld bij het tot stand komen van de solar alliance, een verdrag waarin de ontwikkeling van zonne-energie centraal staat. Het is volgens Geerlings-Simons te verwachten, dat India een steeds grotere rol zal gaan spelen in de internationale politiek en economie.

'Suriname heeft de landen van herkomst gedefinieerd als aandachtsgebieden voor de buitenlandse politiek. India is een van de belangrijke landen van herkomst en zoals aangegeven een zich ontwikkelende economische grootmacht. Door het bezoek van de president van India wordt in Suriname het bewustzijn ten aanzien van dit onderdeel van de buitenlandse politiek versterkt', meent de Assembleevoorzitster.

Suriname maakt zich op voor komst Indiase president Ram Nath Kovind

Deelname aan Internationale Yoga Dag belangrijk onderdeel van staatsbezoek

 
President Ram Nath Kovind en first lady Savita Kovind van India arriveren vanmiddag, dinsdag 19 juni 2018, in Suriname. Hij staat aan het hoofd van een delegatie van 70 personen, zegt de Indiase ambassadeur Satendar Kumar op Starnieuws. 

Het officiële gedeelte bestaat uit de bespreking met president Desi Bouterse, een toespraak in De Nationale Assemblee en de participatie op de Internationale Yoga Dag, geeft Kumar aan. 'Het laatste is uniekm omdat dit niet gangbaar is tijdens een officieel staatsbezoek.'

Het lijvige werkprogramma start vanavond. Meteen na de ontvangst op de J.A. Pengelluchthaven is er een bloemenhulde bij het standbeeld van Mahatma Gandhi. Woensdag zijn er verschillende mala ophangingen, planten van een boom, kransleggingen, formele gesprekken, toespraak in het parlement, staatslunch en receptie.

Het driedaags bezoek aan Suriname staat in het teken van het aanhalen van de vriendschapsbanden, samenwerkingsrelatie en de herdenking van 145 jaar Hindostaanse Immigratie. India richt de ogen meer op landen in de Zuid-Zuid relatie en Suriname gaat voor het diversifiëren van de internationale samenwerkingen.

Naast de Indiase diplomaten, topambtenaren, veiligheidsmensen en journalisten reizen ook enkele gezinsleden van president Kovind mee. Zij hebben geen formeel programma en krijgen een rondleiding, aldus Kumar. First lady Savita Kovind werkt wel een programma met first lady Ingrid Bouterse-Waldring af.

Terwijl de staatshoofden na de mala ophangingen een persoonlijk onderhoud hebben, ontmoeten de first lady's elkaar op het paleis voor de thee. Hierna gaan zij naar de Palmentuin voor de ‘Craft Market Waka Pasi’ en bezoeken de Mytylschool voor een donatie.

De derde high light voor de Indiase president is donderdag, de Internationale Yoga Dag. Na de toespraken zal hij samen met zijn Surinaamse collega enkele asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama’s (ademhalingsoefeningen) van het yoga protocol doen. Dit wordt geleid door de Indiase swami Bharat Bhushan, die speciaal voor de gelegenheid is Suriname afgereisd. Gastheer van deze activiteit is de ambassade van India, die voor de vierde keer deze publieke yoga sessie houdt.

Kovind en zijn delegatie hebben geen specifieke ontmoeting met de Indiase diaspora gemeenschap in Suriname, zoals hij van het weekend in Griekenland heeft gehad. Suriname is gastheer en belast met het programma, legt Kumar uit. Woensdag is er in de vooravond wel een receptie voor genodigden in de KKF-hal.

Kovind en zijn delegatie vertrekken donderdagochtend richting Cuba. Hij pleegt nog eerste enkele handelingen voor de nieuwbouw van het Swami Vivekananda Cultureel Centrum.

Nurmohamed (VHP): 'Facelift centrum en omgeving is voor-de-gek-houderij'

'India heeft op zich geen belangen in Suriname'...

'India heeft miljarden geïnvesteerd in Caribisch gebied en Latijns-Amerika, maar niet in Suriname'


Vrijwel alle trenzen en bermen in het centrum van Paramaribo en omgeving zijn opgeknapt. Velen veronderstellen, terecht, dat deze plotselinge schoonmaakwoede bedoeld zijn om de Indiase president Ram Nath Kovind een mooi en vooral schoon Suriname te laten zien. Maar, het is cosmetisch en van zeer tijdelijke aard. Kovind bezoekt Suriname 19, 20 en 21 juni. 

Alhoewel de bewoners van diverse woonwijken de autoriteiten frequent hebben geattendeerd op de verwaarloosde trenzen en bermen, blijkt dat nu pas de handen uit de mouwen zijn gestoken. 'Daarom is de facelift van het centrum en omgeving een voor-de-gek-houderij', zegt de volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) maandag 18 juni 2018 in het Dagblad Suriname.

Hij accentueert, dat al die rompslomp in principe vergeefse moeite is. 'De facelift is natuurlijk goed voor Suriname, maar je moet het niet doen om een buitenlandse president te laten zien dat het goed gaat in je land. Dat is een grove misleiding.'

Nurmohamed stelt, dat wanneer iemand naar Suriname komt, er vooraf bestudeerd wordt hoe de situatie in dat land is. 'Meestal hebben de buitenlandse gasten alle verhalen over Suriname al gelezen en gehoord. Wat voor nut heeft het dan om de bermen nu pas te onderhouden en de zebrapaden te verven?' De parlementariër ziet hier duidelijk het verband, dat ministers überhaupt niet kunnen functioneren. Geldgebrek blijkt nu ook maar een smoes te zijn. 'Er is altijd geld aanwezig, maar de ministers mogen niet functioneren.'

De autoriteiten hebben onlangs uit de doeken gedaan, dat er Srf 7 miljoen wordt besteed in verband met de komst van de Indiase president. Voor Nurmohamed is dit niet verwonderlijk, over het algemeen is het gangbaar dat er veel kosten gepaard gaan met presidentiële aangelegenheden. 'Vooral wanneer de veiligheid van een president in gevaar is.'

Nurmohamed vindt het echter bizar, dat er wel financiële informatie wordt prijsgegeven over dit specifiek bezoek uit India, terwijl de kaken stijf op elkaar worden gehouden over andere gerelateerde bezoekjes. De volksvertegenwoordiger merkt op, dat de NDP, die zichzelf als een nationale partij beschouwt, op- en aanmerkingen heeft over de etniciteit van de Indiase president bij het uitgeven van geld. 'Zodra het om een Hindoestaan gaat, moet men alles weten.' Dezelfde attitude vanuit de NDP ontbreekt bij de overige presidentiële aangelegenheden.

'Onze president is toch zo vaak naar Brazilië en Cuba gegaan. Maar, niemand vraagt naar de afrekening van deze dienstreisjes, terwijl het een hele dure grap is. Men moet dus consequent zijn en niet zomaar commentaar leveren, omdat we bezoek krijgen van een Hindoestaan.'

Nurmohamed beklemtoont dat India op zich geen belangen heeft in Suriname. 'India heeft miljarden geïnvesteerd in het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en Zuid-Amerika, maar niet in Suriname. Dit is waarschijnlijk de reden, dat de president van India persoonlijk komt kijken wat het probleem is.' Gezien de aard van de uitgaven acht Nurmohamed het noodzakelijk dat een globaal kostenplaatje van de dienstreisjes gepresenteerd wordt aan De Nationale Assemblee.

Drie LGBT-activisten in Taxco, Mexico, met schot door het hoofd geëxecuteerd

Voorzitster Anti-Discriminatie Raad wil dat in deze zaak de onderste steen boven komt

Zaterdag 23 juni is in Mexico-Stad de Gay Pride-parade


In het zuiden van Mexico zijn drie activisten die zich inzetten voor de rechten van homo’s en lesbiennes doodgeschoten. Rubén Estrada, Roberto Vega en Carlos Uriel López zijn maandag 18 juni 2018 gevonden naast een weg in Taxco in de staat Guerrero. 

Volgens de lokale media waren de mannen met een schot door het hoofd geëxecuteerd.

De voorzitster van de Anti-Discriminatie Raad Jacqueline L’Hoist Tapia veroordeelde deze gruwelijke misdaad maandag ten zeerste en wil dat in deze zaak de onderste steen boven komt.




Ook de Partido de la Revolución Democrática (PRD) vindt dat deze moord niet mag ondergaan in de geweldsgolf die Mexico overspoelt. Zaterdag is in Mexico-Stad de Gay Pride-parade.



(Suriname Mirror/24-horas/Twitter/De Telegraaf)

Argentijn fietst 80.000 kilometer om Argentijns team op WK-voetbal in Rusland aan te vuren

Reis via Uruguay, Paraguay, Argentinië, Colombia en Panama naar Spanje, om verder te reizen door heel Europa



Na zijn avonturen op het WK-voetbal in Brazilië gaat een Argentijnse fan nu nog een stukje verder. Matyas Amaya reisde 80.000 kilometer om in Rusland tijdens het WK-voetbal zijn Argentinië aan te kunnen vuren.

Hij combineert de liefde voor zijn land, voetbal en het reizen per fiets in een bijzondere reis. Hij vertrok in San Juan en deed er zes maanden over om vier jaar geleden in Brazilië aan te komen voor de wereldbeker.





Nu ging hij via Uruguay, Paraguay, Argentinië, Colombia en Panama om vervolgens na een vlucht naar Spanje verder te reizen door heel Europa.


'Als je een droom hebt of iets wil, dan moet je dat gewoon doen. Niet 1, 2 of 3 keer. Maar, elke keer opnieuw. En als het niet lukt, dan moet het zijn, omdat het niet zo hoort te zijn, maar niet, omdat jij het niet wilde doen. Je hart en je hoofd moeten op dezelfde lijn zitten, dan zal het lukken!'




(Suriname Mirror/Voetbalkrant.com/YouTube/RT/Twitter)

Door honger gestorven olifant in dierentuin Caracas symbool van economische ellende in Venezuela

Uitgemergelde Ruperta (48) breekt haar schedel nadat ze was ingestort


Een olifant in een dierentuin in Venezuela is door honger gestorven, na jaren van niet behoorlijk te zijn gevoed. Foto's van een uitgemergelde Ruperta zijn vrijgegeven toen ze op 48-jarige leeftijd dood werd verklaard, nadat ze was ingestort in de dierentuin van Caracas. 

De olifant is een symbool geworden van de toenemende economische ellende van Venezuela.

Er was veel ophef bij degenen die de goed gedocumenteerde zaak van Ruperta hadden gevolgd. Dierenrechtenorganisaties beweren, dat ze het slachtoffer was van een gebrek aan voedsel voor dieren in dierentuinen in Venezuela.


De Mexicaanse acteur Raul Julia Levy, die xich al lange tijd inzet voor opvang van hongerende, sterk vermagerde dieren in de Venezolaanse dierentuinen, zei: 'Ruperta brak haar schedel en had het zorgniveau nodig dat de Venezolaanse autoriteiten haar niet konden geven.' Hij voegde eraan toe, dat haar zwakte werd veroorzaakt door een gebrek aan voedsel.

Een aantal memen verspreidde zich over Twitter nadat het nieuws opkwam dat Ruperta was overleden. Karikatuurkunstenaars Edoilustrado tweette: 'Het overlijden van Ruperta betekent ook de dood van dit land.'

Maar volgens de autoriteiten was het 'gewoon haar tijd'. Minister Ramon Velasquez zei: 'We betreuren de dood van Ruperta, ze was een icoon van Caricuao Zoo.' Velasquez voegde toe, dat in gevangenschap levende dieren meestal rond de 17 jaar leven, terwijl Ruperta 48 jaar oud is geworden.

Haar levensbedreigende situatie werd vorig jaar voor het eerst onder de aandacht gebracht toen werd onthuld dat Caricuao Zoo weigerde voedsel of geldelijke donaties te accepteren.

Het ministerie van Milieu in Venezuela zei, dat olifanten kunnen leven 'tot ze 65 of 70 zijn' en Ruperta 'als vroegtijdig verouderd kan worden beschouwd.'

Vijftig dieren stierven onder vergelijkbare omstandigheden in de dierentuin. De autoriteiten onderzochten de diefstal van talrijke dierentuindieren, waarvan velen denken dat ze voor voedsel worden gedood, aangezien hyperinflatie Venezuela nog steeds treft.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/El Universal/Twitter/El Sol de Margarita/)

Nieuw verkozen Colombiaanse president Duque overweegt ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen

Rechtse Duque zou banden met Israël willen versterken


Ivan Duque, Colombia's nieuwe verkozen president vanaf dinsdag 19 juni 2018 heeft gezegd, dat zijn regering zorgvuldig zal kijken naar het idee om de ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen om de banden met Israël te versterken. 

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst met christenen vorige maand, werd de op de Confidencial Colombia nieuwssite gemeld, dat de conservatieve Duque eraan zou werken om 'de best mogelijke relaties met de staat Israël te onderhouden.' 'We kunnen de mogelijkheid van een diplomatiek hoofdkwartier niet afwijzen in Jeruzalem als het zou bijdragen aan het versterken van die relatie', verklaarde hij.

De 41-jarige ex-econoom en eerste-termijns senator maakte deze opmerkingen op de dag dat Guatemala zijn ambassade naar Jeruzalem verhuisde, die direct volgde op de feestelijke ceremonie van de Verenigde Staten die haar eigen ambassadeverhuizing vierde. Hoewel zijn publiek zijn verklaring met applaus ondersteunde, waren anderen snel om het te veroordelen, inclusief een lokale Colombiaans-Arabische culturele vereniging.


Zijn linkse tegenstander, die hardvochtig was in zijn kritiek op de erkenning door Washington van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, beschuldigde de IDF van het plegen van een 'bloedbad' van Palestijnen toen er op de dag van de Amerikaanse verhuizing van de ambassade gewelddadig rellen waren aan de grens tussen Israël en Gaza.

Opgemerkt moet worden dat Duque het voorbehoud heeft toegevoegd, dat een dergelijke stap 'met zorg moet worden herzien, zodat het geen gevolgen heeft voor de Colombianen die in Israël wonen'. Colombia is een van de grootste handelspartners van Israël in Latijns-Amerika, met militair materieel als een van de grootste exporten naar het land. Colombia had de wapens nodig toen het de marxistisch-leninistische guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) jarenlang bestreed in een oorlog die zo'n 220.000 levens kostte.

In 2016 ondertekende president Juan Manuel Santos een historische vredesovereenkomst met de FARC en Israël bood meteen aan om samenwerkingsgebieden voor de ontwikkeling van het land, zoals watertechnologie en landbouw, te verdiepen. De veiligheidsbanden blijven ook intact, omdat Colombia een ongemakkelijke relatie heeft met het buurland Venezuela.

Premier Benjamin Netanyahu cultiveerde een sterke vriendschap met Santos (die grondwettelijk was uitgesloten van herverkiezing) en maakte Colombia vorig jaar een van zijn stops tijdens zijn Latijns-Amerikaanse tournee.

In 2010 en 2011 was Colombia het enige Zuid-Amerikaanse land dat de Palestijnse Autoriteit niet als een Palestijnse staat erkende. Als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad in 2011 verzette Colombia zich tegen de erkenning van de Palestijnse Autoriteit als Palestijnse staat, waarmee de VS werd gered van het gebruik van haar veto.

Tot nu toe hebben alleen Guatemala en Paraguay de Amerikaanse leiding gevolgd en hun ambassades in Israël naar Jeruzalem verplaatst. Andere landen, zoals de Tsjechische Republiek en Roemenië, hebben laten doorschemeren dat ze openstaan ​​voor het idee, en nu komt Colombia daar bij.

(Suriname Mirror/World Israel News/i24News)

Deel leraren in Peru weer in staking voor betere salarissen en arbeidsomstandigheden

Organiserende splintergroep van onderwijsvakbond niet erkend door regering

- Minister van Onderwijs Alfaro: 'Op dit moment is er geen reden voor de leraren om eropuit te gaan en te staken'
- 'Er zullen sancties zijn in overeenstemming met de wet tegen een staking die illegaal is verklaard'


Peruaanse leraren zijn weer in staking gegaan voor betere salarissen en arbeidsomstandigheden. Als vertegenwoordiger van een subgroep van het Sindicato Único de Trabajadores en la Educación del Perú (Sutep), wordt de groep geleid door Pedro Castillo, volgens Peru's krant El Comercio

Castillo leidde soortgelijke 75 dagen durende stakingen vorig jaar, wat leidde tot veel gemiste lesuren voor studenten in het land. De niet-officiële sub-unie is echter niet erkend door de Peruaanse regering of Sutep.


In een interview met de krant La República zei minister van Onderwijs Daniel Alfaro, dat het ministerie er onmiddellijk zal zoeken naar vervangende professoren voor degenen die in actie zijn, om niet het risico te lopen dat studenten nog meer lesuren missen.


Alfaro zei, dat aan alle voorwaarden die vorig jaar door beide partijen zijn overeengekomen en die de lange protesten hebben beëindigd, nog steeds wordt voldaan. 'In augustus vorig jaar werden overeenkomsten getekend met de vertegenwoordiging van regionale vakbonden en die overeenkomsten worden nageleefd'. vertelde Alfaro aan de nieuwssite. 'Op dit moment is er geen reden voor de leraren om eropuit te gaan en te staken.'

Een van de belangrijkste punten in de akkoorden die afgelopen zomer zijn bereikt, was de loonsverhoging van 1.550 naar 2.000 Soles, waarvan Alfaro zegt dat dat nog steeds geldt.

De niet-officiële vakbond onder leiding van Castillo wil dat er breder geïnvesteerd wordt in het onderwijs in het hele land, en vraagt Peru om het percentage van het BBP dat wordt gebruikt voor onderwijs te verhogen van wat volgens hen het huidige percentage van 3,7 tot 6 procent is.


Alfaro zei, dat omdat de staking als illegaal wordt beschouwd, er sancties en straffen worden opgelegd aan die leraren die maandag 18 juni 2018 en later de straat op gaan. 'Zeker, er zullen sancties zijn in overeenstemming met de wet tegen een staking die illegaal is verklaard', zei Alfaro. 'We moeten leraren inzetten om de opvallende te vervangen. Betalende aftrekposten zullen worden toegepast op degenen die protesteren en met dat geld zullen de vervangende leraren worden betaald.'

Premier César Villanueva herhaalde de houding van de regering , dat stakers volgens de wet zullen worden gestraft. In sommige gevallen kunnen leraren worden vervangen door het inhuren van tijdelijke leraren in plaats van vervangende leraren voor een dag, zei Alfaro. Sutep-leiders hebben gezegd, dat ze verwachten dat de opkomst van de staking van Castillo minimaal is, omdat de vakbond die niet als legitiem heeft erkend en vanwege de mogelijke straffen van de regering.

(Suriname Mirror/Peru Reports/El Comercio/YouTube/La Republica/Twitter)

Peru grootste aardappelproducent in Latijns-Amerika

Peru exporteert jaarlijks bijna 500 ton aardappelen


Peru exporteert jaarlijks bijna 500 ton aardappelen en is daarmee de grootste producent in Latijns-Amerika, aldus Juan Carhuaz, vicevoorzitter van de nationale coördinatie van aardappelproducenten in Peru (Corpapa, Coordinadora Nacional de Productores de Papa del Perú). 

De jaarlijkse aardappeloutput van Peru bedraagt momenteel ongeveer 4,7 miljoen ton.

Hij voegt eraan toe: 'Van de 5.000 aardappelrassen die over de hele wereld verbouwd worden, worden meer dan 3.000 aardappelrassen in ons land geteeld en geproduceerd. We willen dat de bevolking weet dat er naast de klassieke witte en gele variëteiten veel meer aardappelrassen zijn.'

Tijdens de 'Dia Nacional de la Papa' vind het Invita Peru-foodfestival plaats. Dit festival promoot de consumptie van de Andes-knol. Drie verschillende variëteiten van de knol zijn terug te vinden op het festival: de Camotillo-aardappel, de Leona-aardappel en de Qeqorani-aardappel.

(Suriname Mirror/Andina/AGF)