dinsdag 1 mei 2018

DA'91: 'Vandaag is de situatie van de Surinaamse arbeidende klasse zeer zorgwekkend'

'DA’91 streeft naar duurzame ontwikkeling voor elke burger van ons land'


De Dag van de Arbeid is wereldwijd een dag waarop wordt stilgestaan bij de positie en de rol van de arbeidende klasse in de samenleving. In Suriname werd de maximaal 8.5-urige werkdag vastgelegd in de Arbeidswet van 1964. De Dag van de Arbeid werd in 1970 tot een nationale vrije dag verklaard. In hetzelfde jaar werd ook het ministerie van Arbeid ingesteld. Jules Sedney van de PNP was de waarnemend minister op het ministerie en was ook premier van ons land. Volgens Jules Sedney kwam het besef van de belangrijke plaats die de arbeidende klasse innam en inneemt in onze samenleving voort uit de bijzondere rol die zij gespeeld had in acties van 1969 met als resultaat dat de regering-Pengel naar huis ging. 

Vandaag is de situatie van de Surinaamse arbeidende klasse zeer zorgwekkend. 

Het structureel verarmingsbeleid gevoerd door de twee opeenvolgende regeringen Bouterse treft de arbeidende klasse het zwaarst. Het enige wat hen te doen staat is dagelijks hun levensstandaard te verlagen, met desastreuze lange termijn consequenties voor hun en hun gezin. De cyclus van armoede wordt niet doorbroken, integendeel wordt die versterkt en verdiept. Dit wordt bevestigd door het hoge werkloosheidscijfer, 8.1% volgens de ILO statistieken voor 2017, voor onze bevolking. De grootste slachtoffers zijn vrouwen en jongeren. Het hebben van een goede en passende baan is ontzettend belangrijk voor het beleven van economische, maatschappelijke en sociale vrijheid.

DA’91 streeft naar duurzame ontwikkeling voor elke burger van ons land. Dit zal in hoge mate bepaald worden door de positie en vooruitzichten van onze arbeidende burgers. Goed beleid op het vlak van arbeid is essentieel. 

In de visie van DA’91 behelst dit beleid onder andere de volgende aspecten:

• Waardige banen voor duurzame groei
Om een duurzame groei van onze samenleving vorm te geven zijn waardige banen een noodzaak, zoals wij ook zien in goal 8 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het beleid door een verantwoordelijke regering gevoerd moet erin resulteren dat er jaarlijks voldoende passende banen geschapen worden voor o.a. de schoolverlaters en anderen die de arbeidsmarkt betreden. 

• Continue verbetering van vaardigheden
Ook het continu verbeteren van de vaardigheden van de arbeidende klasse behoort tot een noodzakelijke actie teneinde te garanderen dat de potentie voor het verhogen van het inkomen continu aanwezig is. 

• Het Midden- en Kleinbedrijf
In deze zien wij een bijzondere rol voor het midden en klein bedrijf. Deze vorm van onderneming moet structureel gestimuleerd worden middels beleid dat jonge en nieuwe ondernemers ondersteunt. Hierbij is ook een bijzondere rol voor o.a. het bankwezen en het grondtoewijzingsbeleid weggelegd.

• Micro-kredieten
 Het aspect van micro-kredieten wordt veelal ook gezien als een belangrijk aspect voor het creëren van banen. DA’91 vindt echter dat de ondernemingen die door micro-kredieten vorm krijgen de potentie moeten hebben om meer dan slechts een minimum bestaansniveau te garanderen. Vandaar het belang voor de micro-ondernemer om ook de vaardigheden en kennis te vergroten. Micro-ondernemers moeten de armoede kunnen doorbreken.

• Bescherming van de arbeidende mens en hun rechten
Instituten die moeten toezien op de naleving van de standaarden voor een waardige baan en de rechten van de burger daar voor op te komen moeten versterkt worden en onafhankelijk hun werk doen. Hierbij is er bijzondere aandacht voor vrouwen en jongeren (nieuwe intreders op de arbeidsmarkt). 

De toekomst van arbeid
In onze oriëntatie op de omstandigheden van de arbeidende klasse richten wij ons niet alleen op vandaag meer meer nog op de toekomst. De toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt moeten nu in ogenschouw genomen worden om een duurzame en gegarandeerde voortzetting van passende arbeidsplaatsen te garanderen. Het is duidelijk, dat het karakter van arbeid snel aan het veranderen is, vooral in het licht van de snelheid van technologische ontwikkelingen. Deze veranderingen hebben ook effect op de mate en wijze van beschikbare arbeidsplaatsen. Een heldere, realistische en onbevreesde kijk op de toekomst is hierbij van essentieel belang. 

Koerswijziging noodzaak 
Het huidige beleid voldoet aan geen van deze essentiële voorwaarden. Daar moet in het belang van de totale Surinaamse samenleving, maar in het bijzonder de arbeidende klasse, zo snel mogelijk verandering in komen. Die verandering zal alleen succesvol zijn als werkende burgers daar actief hun bijdrage aan willen en kunnen leveren. 

DA’91 roept de burgers op onbevreesd en in solidariteit met elkaar te staan voor een beleid dat een duurzame toekomst van groei en verbetering voor de arbeidende klasse garandeert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten