vrijdag 14 juni 2019

Ivan Graanoogst: 'Decoratie Liverpool-speler Wijnaldum is geen politieke stunt'.... - Huldiging Wijnaldum is afgelast!

Alles wijst echter wel degelijk op een politieke NDP-stunt

Wijnaldum wil niet bij NDP-activiteit betrokken worden


De bekende in Nederland geboren voetballer met Surinaamse roots Georginio Wijnaldum zou komende zondag door president Desi Bouterse gedecoreerd worden in het district Coronie. Vooral op Facebook beweert men, dat het zou gaan om een politieke stunt van de regering. Temeer, omdat op dezelfde dag in het district een massameeting is gepland van de NDP. Alles wijst echter wel degelijk op een politieke NDP-stunt, immers waarom kan de decoratie niet op een ander moment en bijvoorbeeld in  het presidentieel paleis plaatsvinden....
Inmiddels meldt Burger Informatiecentrum Coronie vanmiddag, vrijdag 14 juni 2019, rond kwart over twee, dat de huldiging van de sterspeler is afgelast:


Wijnaldum houdt morgen om 12.00 uur zelf een persconferentie, aldus ABC Radio. Mogelijk wil de voetbalster niet meegezogen worden in een bewust voorop gezette politieke NDP-activiteit en zich verre houden van een lokaal uitgebroken verkiezingsstrijd. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn, gelet op het volgende:


De Ware Tijd bericht rond half zes 's avonds dat zij de hand weten te leggen op geluidsfragmenten waarin Wijnaldum Clarence Seedorf om advies vraagt aangezien zijn zaakwaarnemer hem gezegd heeft, dat de onderscheiding accepteren 'nu geen goed idee is gezien wat er speelt met Bouterse'.
Wijnaldum laat ook doorschemeren 'niet zo blij' te zijn met de flyer die circuleerde. Daarop stond dat zijn decoratie samen vermeld met de massameeting van de NDP. 'Ze zeggen nu dat het er los van staat, maar mijn zaakwaarnemer zegt dat het geen goed idee is. Ik wil jouw mening daarover.'
Seedorf houdt hem voor dat zijn zaakwaarnemer het goed heeft gezien en goed advies heeft gegeven. 'Kijk maar uit. Op dit moment is het heel verstandig om gewoon niet betrokken te zijn met politiek. Ze gaan het alleen maar gebruiken op dit moment. Daarom ben ik ook niet in Suriname de laatste jaren.' Het is volgens Seedorf 'niet het moment'.

Wijnaldum kwam donderdag in Suriname aan, maar al daarvoor circuleerde de flyer waarop werd bekendgemaakt dat hij zondag in Coronie zou worden gedecoreerd door de president.

Ivan Graanoogst, coördinator van het district Coronie, beweert vandaag via  het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat het niet om een politieke stunt gaat.

Volgens Graanoogst werkt de president dit weekend in het westen van het land. Het staatshoofd zal verschillende bezoekjes afleggen in de districten Nickerie en Coronie. Er is daarom het besluit genomen om de decoratie, een overheidsactiviteit, te doen in het district Coronie waar de roots van de Liverpool-speler liggen. De decoratie zou plaatsvinden in het commissariaat in het multifunctioneel centrum.

'De twee activiteiten hebben in feite niet zoveel met elkaar te maken, dan wel dat er een persoon is die daar centraal staat en dat is de president', merkt Graanoogst op.

Hij begrijpt dat er politieke linken gelegd worden, maar volgens hem staan deze twee activiteiten los van elkaar. De president heeft op gezette tijden Surinamers en buitenlanders met Surinaamse roots, gedecoreerd, zoals DJ Chuckie, Tyrone Spong en Anthony Nesty. Suriname heeft grote mannen zoals Miquel van Assen en Renzo Tjon a Joe die het heel goed doen en volgens Graanoogst ligt hun tijd, om gedecoreerd te worden ook in de pijplijn, zeker wanneer het van president Bouterse afhangt.

Eigenaresse van G&V International Fashions Happy Clothes op Curaçao veroordeeld

Verdachte heeft haar inkomstenbelasting aangifte over de jaren 2015 en 2016 te laat ingediend

Zaak is eerste aanzet om de belastingmoraal in het land Curaçao te verbeteren


De eigenaresse van G&V International Fashions Happy Clothes is vandaag, vrijdag 14 juni 2019, door de rechter veroordeeld voor een geldboete van NAf. 2.500,- en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Verdachte stond terecht voor het te laat indienen van haar inkomstenbelasting aangifte over de jaren 2015 en 2016, aldus het Openbaar Ministerie Curaçao.

Deze zaak is de eerste aanzet om door inzet van strafrechtelijke instrumenten, de belastingmoraal in het land Curaçao te verbeteren.

Omdat zij over de jaren 2011, 2012 en 2013 ook al 3 bestuurlijke boetes gehad van in totaal NAf. 3.000,- is in het tripartite (overleg tussen Belastingdienst, Sector fiscale zaken, Douane en Openbaar Ministerie) overleg besloten om als laatste middel haar strafrechtelijke te vervolgen.

In eerste instantie stond de zaak op zitting op 12 april 2019 op zitting. Toen is de zaak aangehouden, omdat de verdachte niet verschenen was.

 Vandaag tijdens de zitting ontkende verdachte de aanmaningsbrieven van de belastingdienst ontvangen te hebben. Maar dit standpunt werd verworpen omdat zij getekend had voor ontvangst van deze brieven. Zij heeft afstand gedaan van haar recht om in hoger beroep te gaan.

Voormalig ministers John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp vrijgesproken in proces 8 decembermoorden


Het Openbaar Ministerie had in april ook om vrijspraak gevraagd


De rechter heeft vandaag, vrijdag 14 juni 2019, in de rechtbank in Paramaribo de verdachten John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp vrijgesproken van betrokkenheid bij de 8 decembermoorden. Hiermee volgt de rechter het oordeel van het Openbaar Ministerie (OM), dat in april ook om vrijspraak had gevraagd. Dit bericht onder andere het AD.

Het 8 decemberproces gaat over de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse. In 1982 was hij leider van het toenmalige militaire bewind. Het OM heeft vorig jaar twintig jaar cel tegen hem geëist, net als tegen zeven andere verdachten. Voor negen verdachten is vrijspraak gevraagd. De verwachting is dat de Krijgsraad het vonnis tegen die verdachten later dit jaar zal uitspreken.

De zaak van Hardjoprajitno en Naarendorp gaat ook over de decembermoorden, maar deze is apart behandeld door de Kantonrechter, omdat zij in 1982 een ministerspost vervulden. De andere verdachten waren militairen; hun zaak speelde bij de Krijgsraad.

Advocaat Hugo Essed, die in dit proces de nabestaanden van slachtoffers bijstaat, ziet deze uitspraak als het einde van de zaak. Hij verwacht niet dat het OM of de verdachten hoger beroep zullen aantekenen.

Essed betreurt het wel dat het OM geen nieuw onderzoek heeft gedaan naar de rol die Hardjoprajitno en Naarendorp hebben gespeeld in december 1982. Volgens hem zijn er nabestaanden die andere informatie hebben over de betrokkenheid van de twee verdachten.

Dit is het 'niveau' van Actionnieuws Suriname en vele naïeve volgers - EBS weerspreekt nepnieuws over prijs gasbom

Dat mensen dit soort nepnieuws geloven en ook nog eens delen op Facebook..... 😭😜



Daniëlla Sumter (NDP) toegelaten als lid van De Nationale Assemblee

'Ik krijg gelegenheid te werken aan realisatie van idealen en ontwikkelingsvoornemens NDP'


Daniëlla Sumter is vanochtend, vrijdag 14 juni 2019, tijdens een korte bijzondere openbare vergadering toegelaten als lid van De Nationale Assemblee (DNA). Zij werd volgens het Hindoe-geloof ingezworen door een pandit. Sumter komt op de plek van André Misiekaba, die het lidmaatschap heeft verruild voor het ministersambt op Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Ze is de twaalfde vrouw in de fractie van de NDP die 26 personen telt, aldus de Ware Tijd.

'Er zijn specifieke problemen en uitdagingen die gepaard gaan met het lidmaatschap van DNA. We kennen uw voorgeschiedenis. Ik verwacht persoonlijk een heleboel van u', sprak DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons het nieuwe lid toe. 'U moet ons in dit laatste jaar de wetgeving helpen trekken die wij nog moeten afronden. Ik denk dat u daarvoor zeer geschikt bent.'


'Ik sta vandaag voor een nieuwe uitdaging om een constructieve bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname. Deze voordracht was voor mij een eer die ik met veel belangstelling en interesse heb aanvaard. Ik krijg de gelegenheid te werken aan de realisatie van de idealen en ontwikkelingsvoornemens van de NDP', luidde een deel van haar eerste speech.


Surinaamse terreurverdachte Naser I. vrijgesproken - Broer Raoul A. veroordeeld, maar meteen in vrijheid gesteld

Raoul A. veroordeeld tot gevangenisstraf van twee jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk


'Ik ben echt blij. Ik ben verrast. De man daarboven heeft zijn werk gedaan. Ik dank God echt. Ik kan nu niet veel zeggen', zei Naser I na de uitspraak van de Kantonrechter die hem heeft vrijgesproken, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 14 juni 2019. 

De gebroeders Naser I. en Raoul A., die sinds 2017 terecht stonden voor deelname aan de terreurorganisatie Islamitische Staat zijn nu officieel weer vrije mannen. De rechter sprak Naser I., die op 17 mei al op vrije voeten was gesteld, vrij van alle rechtsvervolgingen.

Raoul A. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Dit vonnis is gelijk aan de tijd in voorarrest doorgebracht. Met de uitspraak kwam Raoul A. dus vandaag ook op vrije voeten.

De rechter  week af van de eis van de Officier van Justitie. Die eiste tegen Raoul A. een geheel onvoorwaardelijke straf van zes jaar; tegen Naser I. eiste zij vier jaar.

De twee stonden terecht op verdenking van het voorbereiden van een terreurdaad en het ronselen van strijders voor de Islamitische Staat. De rechter acht niet bewezen dat Naser I. zich schuldig heeft gemaakt aan de tenlasteleggingen. De magistraat is wel van mening, dat Raoul A. heeft deelgenomen aan een criminele organisatie. Ook acht ze bewezen, dat hij de Vuurwapenwet heeft overtreden, vanwege bezit van illegale AK 47-patronen die in zijn woning waren aangetroffen.

Braziliaans Hooggerechtshof: 'Homofobie een misdrijf vergelijkbaar met racisme'

Brazilië sluit zich nu aan bij groeiend aantal landen in regio met pro LGBT-beleid

Drie tegen stemmende rechters: 'Het criminaliseren van homofobie is de taak van het Congres, niet die van de rechtbank'


Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft donderdag 13 juni 2019 vòòr gestemd om homofobie te criminaliseren, een belangrijke stap voor seksuele minderheden in een van de gevaarlijkste landen voor LGBT-mensen in de wereld. 

Het Hooggerechtshof, dat acht tegen drie ten gunste van de maatregel stemde, classificeerde homofobie als een misdrijf vergelijkbaar met racisme, totdat het Congres - dat wordt gehouden door een conservatieve meerderheid en sterk beïnvloed wordt door evangelische kerken - wetgeving heeft goedgekeurd die specifiek op dergelijke discriminatie is gericht.


Brazilië sluit zich nu aan bij een groeiend aantal landen in de typisch conservatieve en door katholieken beïnvloede Latijns-Amerikaanse regio die maatregelen hebben genomen ten gunste van LGBT-rechten.

'Alle vooroordelen zijn geweld. Alle discriminatie is een oorzaak van lijden', zei rechter Carmen Luzia terwijl hij voor de maatregel stemde. 'Maar, ik heb geleerd dat sommige vooroordelen meer lijden veroorzaken dan andere.' 

Volgens de non-gouvernementele organisatie Grupo Gay de Bahia, die de afgelopen veertig jaar nationale statistieken heeft verzameld, waren er in 2017 387 moorden en 58 zelfmoorden ten aanzien van 'homotransfobie', een toename van 30 procent ten opzichte van 2016. Dit komt neer op één zelfmoord overlijden onder LGBT. of elke 19 uur een moord in Brazilië.

Het hoogste Hof van het land beschouwde het als verwaarlozing van de wetgevende macht om een ​​dergelijke discriminatie tot nu toe niet te hebben verboden. Maar, de drie rechters die tegen de maatregel stemden, drongen erop aan dat het criminaliseren van homofobie de taak van het Congres was, niet die van de rechtbank. 'Alleen het Congres kan (de definitie van) misdaden en straffen goedkeuren, alleen het Congres kan wetten over crimineel gedrag aannemen', zei rechter Ricardo Lewandowski.

Handelingen van racisme, en nu daden van 'homotransfobia' in Brazilië worden geconfronteerd met een tot drie jaar gevangenisstraf of een boete.

De beslissing van het Hof heeft binnen het Congres tot spanningen geleid. Met een grote groep die hun belangen in het Congres verdedigt, zullen de Pinksterkerken - waarvan de aanhangers exponentieel zijn gegroeid in Brazilië, het land met de meeste katholieken ter wereld - naar verwachting proberen initiatieven zoals die van het Hof te vertragen. Het criminaliseren van homofobie kan kerkleiders beperken, van wie velen vrezen dat ze worden gestraft voor het afwijzen van homoseksuele seksen door religieuze teksten in te roepen. Maar, in het vonnis van het Hof verklaart de rechtbank expliciet, dat het criminaliseren van 'homotransfobie' de vrijheid van godsdienst niet zal beperken, zolang de kerken geen 'haattaal' promoten die discriminatie, vijandigheid of geweld tegen mensen oproept vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit .

De beslissing van donderdag is de laatste in een golf van pro-LGBT-rechtenbeslissingen in Latijns-Amerika. Brazilië had het homohuwelijk al eerder gelegaliseerd, samen met Argentinië, Colombia en Uruguay. Ze waren het meest recent toegetreden door Ecuador, wiens hoogste rechtbank woensdag het homohuwelijk heeft goedgekeurd in een historische uitspraak voor het land.

(Suriname Mirror/AFP/France24/Twitter)

Onrust onder wetenschappers en milieuorganisaties over pesticidengebruik in Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Meer dan een derde van pesticiden die in Brazilië gebruikt worden, zijn verboden in Europa...

'Sinds Bolsonaro begin 2019 aan de macht kwam, zijn al 200 nieuwe onkruidverdelgers erkend'


Wetenschappers en milieuorganisaties luiden de alarmbel over de afzwakking van de milieuregels in Brazilië. Meer dan een derde van de pesticiden die in Brazilië gebruikt worden, zijn verboden in Europa. 

'Sinds Jair Bolsonaro begin 2019 aan de macht kwam, zijn al 200 nieuwe onkruidverdelgers erkend', zeggen de wetenschappers. 'Er is bovendien wetgeving in de maak die de vergunningsprocedure voor pesticiden weghaalt bij het ministerie van Milieu en Gezondheid en overhevelt naar de landbouwlobby.' 


Brazilië heeft honderden nieuwe gewasbeschermingsmiddelen goedgekeurd sinds de nieuwe president, Jair Bolsonaro, de macht in januari overnam. 'Sinds 2016 zijn dat er meer dan 1000', zeggen wetenschappers. Veel van de goedgekeurde middelen zijn verboden in Europa.


'Het lijkt erop dat Brazilië hun goedkeuringsproces heeft versneld', zegt professor David Eastmond, toxicoloog aan de Universiteit van Californië, bezorgd. 'Sommige van die goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen zijn zeer gevaarlijk.' 

Brazilië begon met het versnellen van goedkeuringen in september 2016 nadat Michel Temer - een conservatieve politicus met nauwe banden met de agribusiness - het presidentschap op zich nam. Huidig president Bolsonaro won zijn presidentschap  ook met krachtige steun van de agribusiness. Sinds Temer aantrad, zijn 1.270 pesticiden goedgekeurd – dubbel zoveel als de voorgaande vier jaar.


'We hebben nog nooit zo'n grote verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen gehad', zegt Marina Lacorte van Greenpeace Brazilië. 'Dit is zeker een politieke beslissing. De industrie zet winst boven de gezondheid van de bevolking.'

De bezorgdheid heeft zich ook buiten Brazilië verspreid. De Zweedse natuur- en biologische supermarktketen Paradiset stopte vorige week met het verkopen van Braziliaanse producten vanwege de toename van de goedkeuringen van gewasbeschermingsmiddelen en de bedreiging die Bolsonaro vertegenwoordigt voor het Amazone-regenwoud. Brazilië was al het land met het hoogste gebruik van agrochemische stoffen, vooral bij de teelt van soja. In 2015 werd 899 miljoen liter onkruidverdelger gespoten in het land, met grote gevolgen voor de ecosystemen.


(Suriname Mirror/De Tijd//The Guardian/Twitter/YouTube)

617 Kilo cocaïne ontdekt in haven van Antwerpen, België

Drugs, verdeeld over 538 pakken, gevonden in een container met blikken tonijn

Politie en Douane België gaan nauwer samenwerken met Brazilië en Colombia


Het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart na de vondst van een partij cocaïne in de Waaslandhaven begin juni. De drugs, verdeeld over 538 pakken en met een totaal gewicht van 617 kilo, werden op 3 juni gevonden in een container met blikken tonijn, zo laat het parket vandaag, vrijdag 14 juni 2019, weten in een persbericht, zo berichten lokale media.


De container kwam eind mei aan vanuit Ecuador in de Waaslandhaven met het schip MSC Julia R. en werd begin juni gelost op kaai 1742 van MPET.

Het verdere onderzoek is in handen van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen onder leiding van het parket van Oost-Vlaanderen. Er werden nog geen arrestaties verricht in het dossier.

Ondertussen wordt de strijd tegen drugshandel via de Antwerpse haven opgevoerd. De politie en douane gaan nauwer samenwerken met hun collega’s in Brazilië en Colombia. De Braziliaanse politie vond deze week in de haven van Santos een partij van meer dan 500 kilo cocaïne die was verstopt tussen een lading vloertegels. De granieten en marmeren tegels waren op weg naar de haven van Antwerpen.


In 2018 hebben de Zuid-Amerikaanse politiediensten meer dan 50 ton cocaïne met als bestemming de haven van Antwerpen in beslag genomen. Brazilië en Colombia zijn de twee belangrijkste transitlanden voor de cocaïnetrafiek langs de Antwerpse haven. Omdat de federale politie en de douane meer mogelijkheden willen om cocaïne die op weg is naar België, al eerder te onderscheppen en omdat ze de informatie-uitwisseling willen bevorderen, gingen ze op werkbezoek naar de Zuid-Amerikaanse landen.

Met de Braziliaanse autoriteiten kwam de Belgische delegatie overeen om de samenwerking nog te versterken. Zo zal een operationeel misdrijfanalist van de Antwerpse federale gerechtelijke politie worden ingeschakeld om gezamenlijke Belgisch-Nederlands-Braziliaanse dossiers onder de loep te nemen, met het oog op toekomstige gemeenschappelijke onderzoeken. Daarnaast wordt een lid van de Braziliaanse antidrugsbrigade één maand ter beschikking gesteld van de Belgische federale politie.

In Colombia bereikten de partijen een akkoord om zowel tussen de politiediensten als tussen de douaneadministraties een memorandum op te stellen. De douane wil daarbij volop inzetten op technologische innovatie en het gebruik van artificiële intelligentie in het controleproces. Volgens Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de Belgische federale politie, is internationale politiesamenwerking een prioriteit. 'Ik ben na dit bezoek nog meer overtuigd van het belang ervan. De strijd tegen drugstrafiek kan enkel slagen indien we investeren in de samenwerking met de bron- en transitlanden.'

Rijksministerraad: 'Curaçao wordt nog niet gedwongen te bezuinigen om begroting op orde te brengen'

Curaçao krijgt respijt in verband met de crisis in het naburige Venezuela

'Premier Rhuggenaath: 'Die aanwijzing blijft op tafel, maar we hebben nu enkele weken ruimte en die gaan we goed gebruiken'


Curaçao wordt nog niet gedwongen te bezuinigen om zijn begroting op orde te brengen. De gezamenlijke ministerraad van Europees en Caribisch Nederland heeft besloten het eiland nu nog geen zogeheten aanwijzing te geven, hoewel dat wel werd verwacht, zo bericht vandaag, vrijdag 14 juni 2019, De Telegraaf.

De partijen praten volgende maand verder.

Toen Curaçao in 2010 een zelfstandig land werd, maakten Nederland en het eilandbestuur afspraken over het beheer van de schatkist. In ruil daarvoor schold Nederland de schulden van Curaçao kwijt. Maar, het eiland houdt zich al jaren niet aan die afspraken, heeft grote begrotingstekorten en trekt zich niets aan van de toezichthouder die is aangesteld. Voor dit jaar dreigt een tekort van 50 miljoen euro.

Curaçao krijgt respijt in verband met de crisis in het naburige Venezuela. Die drukt zwaar op met name de toeristische sector en de handel, waar de economie op het Caribische eiland erg afhankelijk van is. 'We willen daar serieus naar kijken', zegt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). Om die reden is nog geen definitief besluit genomen, aldus de bewindsman.

Dat betekent niet dat het eilandbestuur achterover kan leunen, zegt de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath, die afgelopen week naar Nederland reisde om een Haagse ingreep af te wenden. 'Die aanwijzing blijft op tafel, maar we hebben nu enkele weken ruimte en die gaan we goed gebruiken.'

Den Blauwvinger: Regering pronkt schaamteloos met Liverpool FC-ster Georginio Wijnaldum

COLUMN: De Surinaamse vlag van Wijnaldum na gewonnen Champions League-finale schudt Suriname wakker 

- Minister Gopal plaatst zich bij aankomst voetbalster op J.A. Pengelluchthaven ongegeneerd op voorgrond 
- Zwalkend en inconsequent sport- en cultuurbeleid regering toppunt ondeskundigheid en treft juist diegenen die steun en aandacht verdienen 


Deze week pronkt de regering Bouterse-Adhin schaamteloos met Liverpool FC-ster Georginio Wijnaldum, vanwege sllechts een vlag, de Surinaamse vlag.... Wijnaldum won onlangs met Liverpool FC de prestigieuze Champions League van de eveneens Britse Tottenham Hotspur. Na het laatste fluitsignaal liep Wijnaldum triomfantelijk op het veld in Madrid rond met de Surinaamse vlag en dat – die vlag – trok in Suriname meer (media)aandacht dan de de ster zelf. 

Voor de winst in de Champions League had niemand in 'switi' Sranan belangstelling voor Wijnaldum en zijn fantastisch optreden in elke wedstrijd van Liverpool FC. Nu is de ster in Suriname mèt de Champions League beker en daar maakt de regering misbruik van door mooie sier te maken. Wijnaldum landde donderdag op de Johan Adolf Pengelluchthaven en werd te enthousiast verwelkomd door minister van Sport- en Jeugdzaken Lalini Gopal. De minister beweerde, dat Suriname heel trots op hem is en dat de gemeenschap blij is met zijn komst. Regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, NII, plaatste maar liefst dertig – erbarmelijk slechte – foto's van de aankomst op Facebook en op negen van de tien pronkte Gopal apetrots met 'haar' Wijnaldum:


Om het gênante regeringsfeestje nog interessanter te maken wordt de sterspeler zondag 16 juni door president Desi Bouterse in het district Coronie gedecoreerd....

Duur bokspartijtje
Het zwalkende 'beleid' van de regering en het selectief in het zonnetje zetten van sporters – ter eigen faveure – bleek ook in december vorig jaar, toen Bouterse, naar verluid, 750.000 Amerikaanse dollar uittrok voor de Surinaams-Nederlands bokser, MMA-vechter en voormalig kickbokser , Tyrone Spong die op 21 december in Paramaribo in de ring kwam voor het event ‘The King Returns to his Jungle’.


Bouterse pochte in de media over het gevecht van Spong met de 25 jarige zwaargewicht kampioen van Ecuador Ytalo Perea:

'Spong willen we voor een gevecht hier. Dit is het moment waarop wij de eenheid van Suriname kunnen demonstreren. Wij als Suriname gaan weer een geweldige prestatie leveren om als jong land op zo'n niveau zo'n geweldig sportevenement te organiseren. Ik hoop dat onze Surinamers zoveel als mogelijk deze jonge Surinamer in het belang van hem, maar meer in het belang van de eenheid van dit volk zullen ondersteunen. Het wordt een kleine rumble in the jungle. Laten we hopen dat onze man die man neerslaat binnen de kortste keren. Wiens na wan tienduizend dalla, het is welkom want we praten over een kostenplaatjes van 750.000 Amerikaanse dollar, in die orde.'

Wie het gevecht in de Anthony Nesty Sporthal wilde zien moest voor een toegangskaartje maar liefst Srd 200 of Srd 300 neertellen, met dank aan de zelfverklaarde 'volkspresident' Bouterse.

'Met beperkingen' naar Dubai...
Maar, het kan nog erger, neen, schrijnender. Dertien atleten met een beperking en acht begeleiders hadden steun van de gemeenschap nodig om op 6 maart van dit jaar naar Dubai te kunnen vertrekken voor deelname aan de Special Olympics World Games 2019. De groep had Srd 553.408 nodig, maar had slechts Srd 2.000 en 6.000 Amerikaanse dollar kunnen inzamelen....

Nog dramatischer en gênanter voor de regering, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, toen een groep vrienden, 'Voel je Vrij Bazen', zich genoodzaakt zag een mannen 'Cook-Out' op 24 februari op het terrein van de Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK) te organiseren om geld voor de sporters in te zamelen. Uiteindelijk haalde Special Olympics Suriname met medewerking van de gemeenschap en het bedrijfsleven ruim Srd 300.000 op. Ondanks dat daarmee niet alle kosten konden worden gedekt, vertrokken de dertien sporters met een geestelijke beperking en de acht begeleiders toch uit Suriname, dankzij steun van het organisatiecomité van de spelen. 'We hebben tickets voor een ieder, dankzij het aanbod van de organisatie, die deels de kosten vanuit Amsterdam naar Abu Dhabi op zich heeft genomen. Wij proberen op allerlei manieren het restantbedrag in orde te krijgen', zei Special Olympics Suriname-voorzitter Edward Gessel donderdag 7 maart in de Ware Tijd vanuit Abu Dhabi.

De toegezegde Srd 100.000 van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken was nog niet ontvangen, waardoor Special Olympics Suriname genoodzaakt was een lening af te sluiten om het gat in de begroting op te vangen. 'Wij gaan ervan uit dat wij het geld alsnog krijgen. Ik heb begrepen dat het wordt behandeld als een subsidieaanvraag.'

Dit was een schandelijke vertoning van de regering. Het ging om vooral jonge gedreven atleten. Atleten die overheidssteun verdienen. Immers, ook zij maken reclame voor Suriname, net als Wijnaldum en Spong. Voor hun is plotseling wel die aandacht, geld, terwijl juist zij dat alles niet nodig hebben.

Het snoepreisje van Adhin
Er was ook geld, zo'n kwart miljoen Amerikaanse dollar, voor vicepresident Ashwin Adhin die eind april met een omvangrijke delegatie naar Ghana vloog om daar de twintigste viering van Otumfuo Osei Tutu II, koning van de Asantehene, bij te wonen. Ook vond de inauguratie plaats van de ambassade van Suriname in Accra, Ghana. De ambassade heeft tot doel het versterken van de bilaterale relatie tussen Suriname en Ghana.

Maranatha Mannenkoor moet bedelen
Maar, meest recent werd ook duidelijk dat de leden van het internationaal bekende en gerenommeerde Maranatha Mannenkoor diep in de eigen buidel moeten tasten om van 6 tot 10 augustus deel te kunnen nemen aan het Internationaal Korenfestival in Gothenburg, Zweden. Om deel te nemen aan internationale evenementen heeft de organisatie diverse fundraisingsactiviteiten georganiseerd om de kosten te kunnen dekken. 'Helaas zijn die middelen niet voldoende, waardoor de leden in hun eigen zak moeten gaan om de kosten van ruim tweeduizend euro per persoon te kunnen dekken. Hier hebben ze ruim twee jaar voor moeten sparen', zei Hendricus Naarendorp, voorzitter van het koor, woensdag 12 juni in de Ware Tijd.

De regering, de afdeling Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, lijkt niet echt geïnteresseerd te zijn in cultuur en de waarde van het koor voor Suriname niet in te kunnen of willen schatten. Naarendorp kaart terecht de noodzaak van een Cultuurfonds weer aan. 'Deze artiesten of sporters hoeven dan niet individueel naar sponsoring te zoeken om Suriname in het buitenland te gaan vertegenwoordigen.'

Wapperen met een Surinaamse vlag, dat lijkt wel z'n vruchten af te werpen
Zolang de regering een zwalkend, selectief en ondeskundig sport- en cultuurbeleid voert, zullen sport- en cultuurtalenten moeten blijven ploeteren, zweten, bedelen, zwoegen, 'crowdfunden om hun dromen te kunnen verwezenlijken.

De regering geeft liever duizenden Srd's uit om zichzelf te plezieren in plaats van die Surinaamse dollars uit te geven aan hen – de sport- en cultuurtalenten – die Suriname wel op een positieve wijze op de kaart, de wereldkaart, weten te plaatsen.
Misschien moeten zij ook eens gaan wapperen met een Surinaamse vlag, dat lijkt immers wel z'n vruchten af te werpen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 juni 2019
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: Regering pronkt schaamteloos met Liverpool FC-ster Georginio Wijnaldum

COLUMN: De Surinaamse vlag van Wijnaldum na gewonnen Champions League-finale schudt Suriname wakker 

- Minister Gopal plaatst zich bij aankomst voetbalster op J.A. Pengelluchthaven ongegeneerd op voorgrond 
- Zwalkend en inconsequent sport- en cultuurbeleid regering toppunt ondeskundigheid en treft juist diegenen die steun en aandacht verdienen 


Deze week pronkt de regering Bouterse-Adhin schaamteloos met Liverpool FC-ster Georginio Wijnaldum, vanwege sllechts een vlag, de Surinaamse vlag.... Wijnaldum won onlangs met Liverpool FC de prestigieuze Champions League van de eveneens Britse Tottenham Hotspur. Na het laatste fluitsignaal liep Wijnaldum triomfantelijk op het veld in Madrid rond met de Surinaamse vlag en dat – die vlag – trok in Suriname meer (media)aandacht dan de de ster zelf. 

Voor de winst in de Champions League had niemand in 'switi' Sranan belangstelling voor Wijnaldum en zijn fantastisch optreden in elke wedstrijd van Liverpool FC. Nu is de ster in Suriname mèt de Champions League beker en daar maakt de regering misbruik van door mooie sier te maken. Wijnaldum landde donderdag op de Johan Adolf Pengelluchthaven en werd te enthousiast verwelkomd door minister van Sport- en Jeugdzaken Lalini Gopal. De minister beweerde, dat Suriname heel trots op hem is en dat de gemeenschap blij is met zijn komst. Regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, NII, plaatste maar liefst dertig – erbarmelijk slechte – foto's van de aankomst op Facebook en op negen van de tien pronkte Gopal apetrots met 'haar' Wijnaldum:


Om het gênante regeringsfeestje nog interessanter te maken wordt de sterspeler zondag 16 juni door president Desi Bouterse in het district Coronie gedecoreerd....

Duur bokspartijtje
Het zwalkende 'beleid' van de regering en het selectief in het zonnetje zetten van sporters – ter eigen faveure – bleek ook in december vorig jaar, toen Bouterse, naar verluid, 750.000 Amerikaanse dollar uittrok voor de Surinaams-Nederlands bokser, MMA-vechter en voormalig kickbokser , Tyrone Spong die op 21 december in Paramaribo in de ring kwam voor het event ‘The King Returns to his Jungle’.


Bouterse pochte in de media over het gevecht van Spong met de 25 jarige zwaargewicht kampioen van Ecuador Ytalo Perea:

'Spong willen we voor een gevecht hier. Dit is het moment waarop wij de eenheid van Suriname kunnen demonstreren. Wij als Suriname gaan weer een geweldige prestatie leveren om als jong land op zo'n niveau zo'n geweldig sportevenement te organiseren. Ik hoop dat onze Surinamers zoveel als mogelijk deze jonge Surinamer in het belang van hem, maar meer in het belang van de eenheid van dit volk zullen ondersteunen. Het wordt een kleine rumble in the jungle. Laten we hopen dat onze man die man neerslaat binnen de kortste keren. Wiens na wan tienduizend dalla, het is welkom want we praten over een kostenplaatjes van 750.000 Amerikaanse dollar, in die orde.'

Wie het gevecht in de Anthony Nesty Sporthal wilde zien moest voor een toegangskaartje maar liefst Srd 200 of Srd 300 neertellen, met dank aan de zelfverklaarde 'volkspresident' Bouterse.

'Met beperkingen' naar Dubai...
Maar, het kan nog erger, neen, schrijnender. Dertien atleten met een beperking en acht begeleiders hadden steun van de gemeenschap nodig om op 6 maart van dit jaar naar Dubai te kunnen vertrekken voor deelname aan de Special Olympics World Games 2019. De groep had Srd 553.408 nodig, maar had slechts Srd 2.000 en 6.000 Amerikaanse dollar kunnen inzamelen....

Nog dramatischer en gênanter voor de regering, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, toen een groep vrienden, 'Voel je Vrij Bazen', zich genoodzaakt zag een mannen 'Cook-Out' op 24 februari op het terrein van de Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK) te organiseren om geld voor de sporters in te zamelen. Uiteindelijk haalde Special Olympics Suriname met medewerking van de gemeenschap en het bedrijfsleven ruim Srd 300.000 op. Ondanks dat daarmee niet alle kosten konden worden gedekt, vertrokken de dertien sporters met een geestelijke beperking en de acht begeleiders toch uit Suriname, dankzij steun van het organisatiecomité van de spelen. 'We hebben tickets voor een ieder, dankzij het aanbod van de organisatie, die deels de kosten vanuit Amsterdam naar Abu Dhabi op zich heeft genomen. Wij proberen op allerlei manieren het restantbedrag in orde te krijgen', zei Special Olympics Suriname-voorzitter Edward Gessel donderdag 7 maart in de Ware Tijd vanuit Abu Dhabi.

De toegezegde Srd 100.000 van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken was nog niet ontvangen, waardoor Special Olympics Suriname genoodzaakt was een lening af te sluiten om het gat in de begroting op te vangen. 'Wij gaan ervan uit dat wij het geld alsnog krijgen. Ik heb begrepen dat het wordt behandeld als een subsidieaanvraag.'

Dit was een schandelijke vertoning van de regering. Het ging om vooral jonge gedreven atleten. Atleten die overheidssteun verdienen. Immers, ook zij maken reclame voor Suriname, net als Wijnaldum en Spong. Voor hun is plotseling wel die aandacht, geld, terwijl juist zij dat alles niet nodig hebben.

Het snoepreisje van Adhin
Er was ook geld, zo'n kwart miljoen Amerikaanse dollar, voor vicepresident Ashwin Adhin die eind april met een omvangrijke delegatie naar Ghana vloog om daar de twintigste viering van Otumfuo Osei Tutu II, koning van de Asantehene, bij te wonen. Ook vond de inauguratie plaats van de ambassade van Suriname in Accra, Ghana. De ambassade heeft tot doel het versterken van de bilaterale relatie tussen Suriname en Ghana.

Maranatha Mannenkoor moet bedelen
Maar, meest recent werd ook duidelijk dat de leden van het internationaal bekende en gerenommeerde Maranatha Mannenkoor diep in de eigen buidel moeten tasten om van 6 tot 10 augustus deel te kunnen nemen aan het Internationaal Korenfestival in Gothenburg, Zweden. Om deel te nemen aan internationale evenementen heeft de organisatie diverse fundraisingsactiviteiten georganiseerd om de kosten te kunnen dekken. 'Helaas zijn die middelen niet voldoende, waardoor de leden in hun eigen zak moeten gaan om de kosten van ruim tweeduizend euro per persoon te kunnen dekken. Hier hebben ze ruim twee jaar voor moeten sparen', zei Hendricus Naarendorp, voorzitter van het koor, woensdag 12 juni in de Ware Tijd.

De regering, de afdeling Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, lijkt niet echt geïnteresseerd te zijn in cultuur en de waarde van het koor voor Suriname niet in te kunnen of willen schatten. Naarendorp kaart terecht de noodzaak van een Cultuurfonds weer aan. 'Deze artiesten of sporters hoeven dan niet individueel naar sponsoring te zoeken om Suriname in het buitenland te gaan vertegenwoordigen.'

Wapperen met een Surinaamse vlag, dat lijkt wel z'n vruchten af te werpen
Zolang de regering een zwalkend, selectief en ondeskundig sport- en cultuurbeleid voert, zullen sport- en cultuurtalenten moeten blijven ploeteren, zweten, bedelen, zwoegen, 'crowdfunden om hun dromen te kunnen verwezenlijken.

De regering geeft liever duizenden Srd's uit om zichzelf te plezieren in plaats van die Surinaamse dollars uit te geven aan hen – de sport- en cultuurtalenten – die Suriname wel op een positieve wijze op de kaart, de wereldkaart, weten te plaatsen.
Misschien moeten zij ook eens gaan wapperen met een Surinaamse vlag, dat lijkt immers wel z'n vruchten af te werpen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 juni 2019
Paramaribo – Suriname

Kabinet-Rhuggenaath, Curaçao, gaat nog steeds voor verhoging tarief Omzetbelasting met 1 procent per 1 juli

'Ook de begrotingswijziging 2019 is zo goed als klaar om naar de Staten te gaan'


Het kabinet-Rhuggenaath mikt nog altijd op verhoging van het tarief omzetbelasting (OB) met 1 procentpunt per 1 juli aanstaande. Het algemene OB-tarief wordt dan 7 procent. Daarvoor is het wetgevingspakket voor advies gestuurd naar en inmiddels terugontvangen van de Raad van Advies (RvA) en van het College financieel toezicht (Cft), zegt Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN) vandaag, vrijdag 14 juni 2019, in het AntilliaansDagblad

'Ook de begrotingswijziging 2019 is zo goed als klaar om naar de Staten te gaan samen met het wetgevingstraject', aldus de bewindsman.

Conform planning zijn deze afgelopen week tijdens de Ministerraad-vergadering vastgesteld, waarna het proces wordt vervolgd. Tegelijkertijd kan binnenkort een wetsvoorstel worden verwacht voor de introductie van een ABB (Algemene Bestedingsbelasting) in plaats van het OB-systeem. Dit laatst heeft onder meer als nadeel, dat het schakels kent en dat deze vorm van indirecte belasting accumulatie kent.

Overigens had Curaçao ooit een ABB, wat echter werd afgeschaft door toenmalig minister van Economische Zaken Errol Cova (PLKP), die de OB invoerde. Met het optrekken van het OB-tarief van 6 naar 7 procent kiest de regering voor een minder drastisch pakket aan belastingmaatregelen.

Bob Traa benoemd tot president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS)

'Traa kent als geen ander het belang van een hoge mate van integriteit voor de instelling'


Bob Traa is met ingang van gisteren, vooruitlopend op zijn definitieve aanstelling, door de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) benoemd tot president van de CBCS, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 juni 2019.

Traa kent als geen ander het belang van een hoge mate van integriteit voor de instelling, zo laat de RvC in een persbericht weten. De RvC heeft op 11 maart 2019 aan de minister van Financiën van Curaçao en de minister van Financiën van Sint Maarten de aanbeveling gedaan om Traa te benoemen tot president van de CBCS. Deze functie werd sinds 17 november 2017 tijdelijk vervuld door Leila Matroos-Lasten.



Sinds de aanbeveling van de RvC zijn intussen drie maanden verstreken.

Artikel 20, vijfde lid van het Centrale Bank-statuut voor Curaçao en Sint Maarten schrijft voor dat als de landen nalaten om binnen drie maanden na een aanbeveling door de RvC een president of directeur te benoemen, die raad uit die aanbeveling tijdelijk een president onderscheidenlijk directeur moet benoemen totdat de landen tot benoeming overgaan.

'De RvC heeft daarom besloten om de heer Traa met ingang van 13 juni 2019 tijdelijk te benoemen tot president van de CBCS, tot aan het moment dat de landen Curaçao en Sint Maarten in de benoeming van president voorzien', aldus de RvC.

Traa is ruim 34 jaar werkzaam geweest bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Thom de Graaf, vicevoorzitter Raad van State, toont begrip voor de situatie van Curaçao

(Bron foto: Rhuggenaath/Facebook)
'Hij begrijpt de context waarin we moeten regeren'


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en de ministers Suzy Camelia-Römer (PIN) en Kenneth Gijsbertha (MAN) hadden gisterochtend direct na landing in Nederland een onderhoud met Thom de Graaf en Paul Comenencia, respectievelijk vicevoorzitter en lid van de Raad van State (RvS), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 juni 2019.

Na afloop zei de Curaçaose minister-president, dat de regering het op prijs stelt dat ze de mogelijkheid heeft gekregen om van gedachten te wisselen met de delegatie van de Raad van State, en zeker met vicevoorzitter De Graaf, en dat uit het gesprek begrip is gebleken voor de situatie van Curaçao.

'Thom de Graaf is heel betrokken bij de landen van het Koninkrijk en zeker met Curaçao. Hij begrijpt de context waarin we moeten regeren, onze uitdagingen in relatie tot de betrekkingen in het Koninkrijk en het constitutionele gedeelte', aldus Rhuggenaath, die verder aangaf waardering te hebben voor het feit dat de RvS ‘altijd op cruciale momenten duidelijk haar standpunt naar voren heeft gebracht voor het welzijn van het Koninkrijk en, waar nodig, verkeerde interpretaties heeft gecorrigeerd’.

Zorgen vakbeweging over naleving in 2014 door Assemblee aangenomen sociale wetten

'De Staats- besluiten voor de sancties op deze wetten zijn nooit gekomen'

'De controle laat te wensen over en daar maken werkgevers misbruik van'


De vakbeweging maakt zich ernstig zorgen over de naleving van sociale wetten die in 2014 in De Nationale Assemblee zijn aangenomen. In de praktijk blijkt, dat werkgevers deze richtsnoeren met de voeten betreden. Het gaat om de wetten Minimumuurloon, Algemeen Pensioen en Basiszorgverzekering, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 14 juni 2019.

Vakbondsman Armand Zunder van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO) en de Algemene Werknemersbond (AWB) zegt, dat deze houding van de werkgevers onder meer komt doordat de Staatsbesluiten voor de sancties op deze wetten nooit zijn gekomen. Zunder constateert, dat het wel goed geregeld is bij bedrijven die een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) hebben. Bij wet is vastgesteld dat er jaarlijks primaire loononderhandelingen plaatsvinden en secundaire onderhandelingen om de twee jaar. Maar, vooral in kleine bedrijven worden de sociale wetten niet nageleefd. In grote bedrijven waar geen cao is vrezen werknemers om op te komen voor hun rechten.

De meeste klachten handelen over werkgevers die hun personeel niet hebben verzekerd of in sommige gevallen wordt de inhouding voor ziektekosten of pensioen wel op het loon gepleegd maar de afdracht vindt niet plaats. Zunder zegt, dat al deze klachten worden gedeponeerd bij de dienst Arbeidsinspectie, het orgaan dat toezicht moet houden op de naleving van de wetten. Maar, omdat deze dienst onderbezet is, stapelen de klachten zich op.

De vakbondsman stelt voor dat er meer propaganda over de wetten wordt gemaakt. 'Als we deze misstanden tegenkomen, wijzen we de werkgevers op de rechten van de werknemers. Het is nonchalance. Een ongelukje schuilt in klein hoekje.'

De praktijkervaring van Robby Naarendorp van C-47 verschilt weinig met die van Zunder. 'Er zijn bedrijven zonder vakorganisatie en helaas zijn er werkgevers die zich niet houden aan de wetten. De controle laat te wensen over en daar maken werkgevers misbruik van.' 

Naarendorp zegt dat zich minder gevallen voordoen van werkgevers die de wetten niet naleven waar er actieve vakorganisaties zijn. 'Waar er geen vakorganisatie is, vindt het misbruik structureel plaats. Het personeel wil zich verenigen maar er heerst broodvrees.' Hij wijst vooral op misstanden binnen fastfoodbedrijven. 'Het verloop binnen deze ondernemingen is heel erg groot. Er wordt geld ingehouden en niet afgedragen. Er lopen hierover zaken bij de Arbeidsinspectie. Er zijn managers binnen die bedrijven die zeggen yu mag go na Arbeid mi abi suma drape. Als de inspectie actiever was, zouden deze gevallen zich niet voordoen', benadrukt Naarendorp. 'Vroeger werden cases sneller opgelost. Nu wacht je maanden. Vanuit het ministerie van Arbeid moet actiever worden opgetreden. Als werkgevers weten dat er controle is, zal men voorzichtiger zijn.'

Procureur-generaal gevraagd onderzoek in te stellen naar handelwijze ontslagen bewaarder Vreden

Vreden heeft meer dan 65 eenmansstichtingen op zijn naam staan...


Met het ontslag van Ricardo Vreden, bewaarder verbonden aan het Management Instituut GLIS (Grondregistratie en Land Informatie Systeem Suriname), blijkt deze kwestie niet van de baan te zijn. Vreden heeft meer dan 65 eenmansstichtingen op zijn naam staan, die geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. 

Starnieuws schrijft vandaag, vrijdag 14 juni 2019, te hebben vernomen, dat er een onderzoek gaande is naar betaling van willekeurige tarieven voor zegelrechten, een bevoegdheid die Vreden ontleende aan de Zegelwet.

De GLIS-bewaarder werd op 31 mei door president Desi Bouterse ontslagen vanwege ernstig plichtsverzuim en geconstateerde onregelmatigheden. Ook bestaat sterk het vermoeden dat er binnen de Bewaarderij een levendige handel in onroerende goederen plaatsvindt, waarbij de bewaarder de bevoegdheid heeft om zelf zijn overdrachtskosten te bepalen.

Op zeer kort termijn zal de procureur-generaal gevraagd worden een onderzoek in te stellen naar onregelmatigheden die zijn geconstateerd.

Vreden was in de gelegenheid gesteld om zich te verweren, voordat hij werd ontslagen. Zijn verweer is volgens de ontslagresolutie niet steekhoudend bevonden. Het waarborgen van de betrouwbaarheid van de bewaarder is komen weg te vallen.

Gajadien (VHP) kritisch over leningen van de Staat bij Hakrinbank en Volkscredietbank (VCB)

'Ik blijf bezorgd over het onverzadigbare leengedrag van de regering'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) plaatst vraagtekens bij twee leningen die de Staat genomen heeft bij de Hakrinbank en de Volkscredietbank (VCB). Hij heeft vragen gesteld aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tijdens de begrotingsbehandeling over een lening van 40 miljoen euro die genomen is bij de Hakrinbank, maar er is geen afdoend antwoord hierop gekomen. Recent is de volksvertegenwoordiger erachter gekomen, dat nog eens 40 miljoen euro is geleend bij de VCB. 

'Ik blijf bezorgd over het onverzadigbare leengedrag van de regering', zegt Gajadien vrijdag 14 juni 2019 op Starnieuws.

Gajadien vindt dat de monetaire autoriteiten duidelijkheid moeten verschaffen over deze leningen en hoe de afhandeling plaatst heeft gevonden. 'Als we letten op de portefeuille van de banken dan zou het vrijwel onmogelijk zijn dat zij zulke hoge bedragen vrij kunnen geven als lening. Het zal dan meer liggen in de sfeer van het gebruiken van de kasreserve.'

Gajadien vraagt zich af hoe het staat met de afspraken die gemaakt zijn met de Surinaamse Bankiersvereniging. Er zou eerst een investeringscommissie moeten komen om het beleid te bepalen over hoe de kasreserve van de vreemde valuta belegd wordt. Gajadien vindt dat de Bankiersvereniging wel aan de bel moet trekken. 'Als we kijken naar de jaarverslagen van de VCB, waarbij de laatste dateert van 2015, dan merken wij al gauw dat een portefeuille met zulke hoge bedragen niet kan komen uit hun eigen liquide middelen. Ook bij de Hakrinbank roept het vraagtekens op als deze bank in staat is zulke hoge bedragen vrij te kunnen lenen aan de Staat'. stelt Gajadien.

Hij vindt dat gezamenlijk gekeken moet worden naar het leengedrag van de regering op de binnenlandse markt. 'Laten wij onze banken niet in problemen brengen waarbij uiteindelijk de rekeninghouders, dus het publiek, de dupe wordt', waarschuwt de politicus.

Minister Hoefdraad zegt, dat de regering leent en zal blijven lenen bij lokale banken. Het kunnen directe leningen zijn of het beschikbaar stellen van Schatkistpapier. 'Er is niets aan de hand', is de korte reactie van de bewindsman.

Mogelijk binnenkort behandeling ontwerpwet ordening beleid huur en verhuur van woonruimten in Assemblee

Instellen huurcommissie voor bemiddeling in conflictzaken tussen huurder en verhuurder in wet opgenomen


De Assemblee-commissie die zich buigt over de ontwerpwet voor de ordening van het beleid rondom huur en verhuur van woonruimten, is nu nog in de besprekingsfase. Commissielid Naomi Samidin (NDP) laat weten dat de laatste gesprekken worden gevoerd met enkele actoren over hun inzichten. 'We willen ook de zienswijze vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.' De commissie mikt erop om uiterlijk volgende week de besprekingen af te ronden, zodat de ontwerpwet in het openbaar behandeld kan worden, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 14 juni 2019.

Er is nu al een Huurbeschermingswet, maar deze dateert van 1949 en is dringend toe aan aanpassing. Het wetsvoorstel is in augustus vorig jaar ingediend door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en parlementariër Rossellie Cotino (NDP). Tijdens de begrotingsbehandeling in 2015 ontstond er een discussie in het parlement over de ordening van het huur- en verhuurbeleid van woningen.

Toenmalig NDP-fractieleider André Misiekaba deed daarbij een voorstel aan de regering om te komen tot een paraplutarief voor huurwoningen. Dit is ook meegenomen in het initiatiefvoorstel in de vorm van een Staatsbesluit in te voeren puntensysteem waarmee maximum huurtarieven kunnen worden vastgesteld. Misiekaba is sinds 16 mei minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). 'Ik heb nog niet met de vaste commissie gesproken, maar we zullen kijken hoe vlot we de wet op de agenda kunnen krijgen.' Hij staat nog steeds achter zijn zienswijze als parlementariër. 'De overheid heeft als taak om betaalbare woningen te bieden aan de samenleving', zegt de bewindsman.

Hij noemt projecten die nu gaande zijn waarbij aan sociale groepen huisvesting wordt geboden. 'De stichting Volkshuisvesting heeft woningen onder haar beheer die te huur worden aangeboden. Dat zullen we zo houden.' Andere projecten zijn het Affordable Housing Project (voorheen Lisp) en het Low Middle-Income Shelter Programma (LMISP). Het is volgens hem niet de bedoeling om particulieren die woningen aanbieden weg te drukken, aangezien zij vrij staan om hun eigen tarieven te bepalen.

'De pot van SoZaVo om huizen te bouwen is heus niet zo groot, dat je de particuliere markt zou kunnen beïnvloeden. Dat gaan we niet kunnen doen.' Wat volgens hem wel de bedoeling is met de wet die nu wordt voorbereid, is om zaken te structureren. 'Een basis leggen waarbij we gaan naar een prijzenbeleid dat redelijk en billijk is op basis van objectieve maatstaven. Het zal wat tijd vergen om daar te komen.' Eén van de zaken die wordt genoemd in de ontwerpwet is het instellen van een huurcommissie voor onder meer bemiddeling in conflictzaken tussen huurder en verhuurder.

Overleden jongetje te Gujaba zou illegaal zijn begraven.... - Autoriteiten niet op de hoogte van begrafenis

'De mensen hebben leefgewoontes en gebruiken, waarmee rekening is gehouden'


Hoewel de politie het traditioneel gezag van Gujaba maandag had voorgehouden, dat een jongetje niet mocht worden begraven, is dat dinsdag toch gebeurd te Pikin Slee in het Boven-Surinamegebied. De familie van de jongen is afkomstig van dit dorp. Het traditioneel gezag van Gujaba weigerde maandag het stoffelijk overschot af te staan voor politieonderzoek. 

'De politie had de mensen aangegeven dat het lijk in beslag is genomen en het niet begraven mag worden', zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 14 ju i 2019, in de Ware Tijd. Hij legt uit dat de politie een lijk in beslag kan nemen, maar dat het bij de familie blijft.

'De mensen hebben leefgewoontes en gebruiken, waarmee rekening is gehouden', antwoordt Naarden op de vraag waarom de politie niet heeft opgetreden toen er geweigerd is om het lichaam over te dragen. Volgens hem is de politie niet op de hoogte dat het jongetje is begraven en wil hij niet vooruitlopen op zaken. Ook districtscommissaris Humphrey Jeroe van Boven-Suriname zegt niet op de hoogte te zijn van de begrafenis.

Maandag was met het traditioneel gezag afgesproken dat een arts naar het gebied zou gaan om sectie op het lijk uit te voeren. 'Ik heb de mensen dinsdag gebeld dat de dokter niet meer komt. Alleen dat heb ik de mensen voorgehouden', beweert Jeroe. Bij hem is bekend waarom de arts niet meer naar het dorp is afgereisd. Jeroe wijst erop dat in deze kwestie traditionele en nationale wetten elkaar bijten. 'Er is aangeven dat obductie op een lijk nare gevolgen heeft voor het dorp. Toen dat een keer is gedaan, is kort daarna een familielid van de persoon komen te overlijden.' Ook wezen de mensen erop dat een kind binnen twee dagen begraven moet worden.

De dood van het jongetje werd zaterdag ontdekt. Jeroe: 'Ondanks dat er nationale wetgeving is, raak je in de praktijk hiermee geconfronteerd. In het verleden is er een lijk naar Paramaribo gebracht voor obductie, dat de familie daarna niet meer wilde.' De districtscommissaris ziet graag dat er nationale wetten komen die zich verenigen met traditionele wetten.

In Gujaba wordt gesuggereerd, dat het slachtoffer zou zijn bezweken door mishandeling van één of meerdere bloedverwanten. Het zou gaan om een familie die mentaal niet gezond is. Ook het jongetje, dat niet ouder was dan tien jaar, zou een psychische aandoening hebben gehad.

President Bouterse op bezoek in de districten Nickerie en Coronie

Bouterse maakt onder andere wandeling over Henarbrug


President Desi Bouterse heeft dit weekend een lijvig programma af te werken in Nickerie. Hij is gisteravond al aangekomen in Nickerie. Naast diverse officiële handelingen die verricht zullen worden als staatshoofd dit weekend in Nickerie en Coronie, houdt de Nationale Democratische Partij (NDP) zaterdagavond ook een massameeting, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 14 juni 2019/

Verwacht wordt dat William Waidoe zaterdag officieel zal toetreden tot de NDP. Hij heeft nog geen bedankbrief geschreven naar Pertjajah Luhur. Opvallend is dat van de vijf Assembleeleden van Nickerie, twee in het programma zijn opgenomen voor het houden van toespraken bij de bestrating van de Krappahoeklaan en Radjastanweg, vandaag. Waidoe en Guilliano Snip zullen een toespraak houden.

Het officiële programma begint 's morgens rond half negen uur bij de Henarbrug. De president zal samen met aanwezigen over de brug lopen richting Wageningen en weer terug. Hij zal stilstaan bij het belang van deze brug, die in de jaren tachtig is gebouwd. Daarvoor moest een veerpont de auto's en personen overzetten. Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe heeft intussen bekendgemaakt dat de Henarbrug van acht uur tot tien uur zal worden afgesloten, in verband met activiteiten rondom het bezoek van de president aan Nickerie.

De president zal vanmiddag ook een visverwerkingsbedrijf van Pritipaul Singh officieel in gebruik nemen. Deze ondernemer heeft ook in Guyana een bedrijf. Zaterdagmorgen wordt een basketbalveld op het Volksplein opgeleverd van Stichting Nickerie in Beweging. 's Middags vindt de eerste steenlegging plaats van Covab op de hoek van de Djakarta- en Graderweg. In de avond wordt de massameeting van de NDP gehouden. De president gaat zondag in Coronie enkele mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt decoreren.