donderdag 7 mei 2020

Buurtbewoners plaatsen foto van gasbomdief online

Man op de hoek Hoender- parkweg - Nieuwe Charlesburgweg aangehouden


Deze man, die woensdag op heterdaad werd betrapt bij het stelen van een gascilinder (gasbom), zal wel twee keer nadenken om dit een volgende keer weer te doen. De foto van de man werd namelijk online geplaatst en flink via social media gedeeld, aldus Waterkant.net donderdag 7 mei 2020. 

De foto kwam vandaag zelfs terecht op de voorpagina van de Surinaamse krant Times of Suriname.


Het zou gaan om een dief die samen met een andere man een inbraak zou hebben gepleegd in een woning aan de Hoenderparkweg. Hij werd woensdagochtend op de hoek van de Hoenderparkweg en de Nieuwe Charlesburgweg aangehouden, voor diefstal van de gasbom, die op de foto te zien is.

De ‘collega’ van de inbreker kon ontsnappen. De man werd liggend geplaatst op de paal en het straatnaambord - als aan het kruis genageld... - en vervolgens gefotografeerd. De foto werd gebruikt om hem online te schande te zetten.

Parlementaire commissie gaat minister Hoefdraad horen

Na horen Hoefdraad neemt Assemblee besluit over verzoek in staat van beschuldiging- stelling door OM 


Naar aanleiding van het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) aan De Nationale Assemblee om minister van Financiën Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen, zal de bewindsman eerst door een parlementaire commissie gehoord worden. Pas daarna zal De Nationale Assemblee een besluit nemen of het verzoek van het OM zal worden gehonoreerd of niet. Dat heeft het college donderdag7 mei 2020 tijdens een huishoudelijke vergadering besloten, aldus de Ware Tijd. 

De commissie staat onder leiding van Oesman Wangsabesarie (NDP). De leden zijn Asiskumar Gajadien (VHP), Patrick Kensenshuis (NDP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Daniella Sumter (NDP), Patricia Etnel (NPS) en Rossellie Cotino (NDP).

In het kader van het justitieel onderzoek naar malversaties bij de Centrale Bank van Suriname werd de bewindsman eerder door de politie als getuige gehoord. Op basis van zijn verklaringen en die van andere getuigen en verdachten in deze zaak, vond het Openbaar Ministerie aanleiding om de minister ook als verdachte aan te merken. Hij wordt verweten de Bankwet, de Anti-Corruptiewet en het wetboek van Strafrecht te hebben overtreden.

In deze zaak heeft het OM, voormalig CBvS-governor Robert van Trikt, diens zakenpartner Ashween Angnoe en minister Hoefdraad als verdachten aangemerkt. Van Trikt en Angnoe zitten vanaf begin februari in voorarrest.

Volgens de 'wet In staat van Beschuldingingstelling Politieke Ambtsdragers' dienen bewindslieden alsook gewezen politieke bewindvoerders eerst door het parlement in staat van beschuldiging te worden gesteld, voordat ze wegens vermeende ambtsmisdrijven vervolgd kunnen worden.

Op basis van deze wet werden eerder de toenmalige ministers Errol Alibux en Dewanand Balesar berecht en veroordeeld. Alibux won later een zaak tegen de staat bij het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof, omdat hij in Suriname geen eerlijk strafproces had gekregen. Hij werd in slechts één instantie berecht en veroordeeld door het Hof van Justitie zonder mogelijkheid tot hoger beroep. De wet is daarna zodanig aangepast dat nu ook hoger beroep mogelijk is.

Nurmohamed (VHP) bezorgd over mogelijke verkoop Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR)

Regering tracht sinds 2017 via Intrinsic Value Exchange, een online effectenbeurs, geld te verdienen met reservaat

'Natuurorganisaties in Suriname zijn niet betrokken bij dit project'...


VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed uit zijn bezorgdheid over een mogelijke verkoop van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR). Informatie hierover dook op in het onderzoeksdossier over malversaties bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die het Openbaar Ministerie onlangs naar het parlement heft gestuurd. Daarin worden zeker vier pagina’s gewijd aan deze kwestie, aldus de Ware Tijd donderdag 7 mei 2020.

Er wordt gerept over voorbereiding en bespreking van financiële waardevaststelling van alles wat in het reservaat is en hoe de regering daar contant geld voor zou kunnen krijgen. Behalve Financiën-minister Gillmore Hoefdraad en toenmalig CBvS-governor Robert van Trikt zijn ook Joy ten Berge van het ministerie van Financiën en Hans Buysse van het Belgische Clairfield betrokken bij de voorbereiding.

Uit de documentatie blijkt, dat de regering vanaf 2017 met ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) probeert via de Intrinsic Value Exchange (IVE), een online effectenbeurs die is ontworpen om natuurlijke, menselijke en sociale activa te waarderen, geld te verdienen met het reservaat. 'Op zich een goed project voor Suriname', zegt Nurmohamed. Echter, hij vindt de website van IVE 'vaag en verdacht'.

De politicus valt er ook over, dat dit project geheim is gehouden voor iedereen. 'Waarom heeft de regering dit in het geheim gedaan? Hebben deze mensen verstand van de natuur of van geld? De Anton de Kom Universiteit van Suriname en andere natuurorganisaties in Suriname zijn niet betrokken bij dit project', zegt hij. Het parlement is evenmin op de hoogte van deze zaak, zegt Nurmohamed. 'Maar, erger nog: dit project wordt genoemd in het strafrechtelijk onderzoek naar de minister van Financiën. De naam van Orion NV komt ook erin voor, een bedrijf dat onlangs is opspraak is geraakt.'

How The Intrinsic Value Exchange (IVE) Works from Intrinsic Value Exchange (IVE) on Vimeo.

Hij vindt het triest, dat de regering en haar Assembleeleden die behoud en bescherming van de natuur propageren 'door de mand zijn gevallen'. 'Is dit misschien de zoveelste reden waarom het milieubeleid bij het kabinet van de president is ondergebracht, om zaken geheim te houden. Ze liegen en blijven zaken geheim houden voor ons. Dit moeten we stoppen.'

Nurmohamed vervolgt: 'Ik schaam me over de milieuwet die onlangs in de Assemblee is aangenomen.' Volgens de VHP'er is deze wet nu al bevlekt met corruptie. Tijdens de behandeling van deze wet had Nurmohamed gepleit de onderdelen milieu en natuur los te houden van elkaar en in aparte wetten onder te brengen. 'De Nationale Assemblee is misleid. De regering na 25 mei 2020 zal spoedig deze zaken en de wet moeten herstellen', vindt de politicus.

Het CSNR werd opgericht in 1998 tijdens het bewind van president Jules Wijdenbosch en is ongeveer 1,6 miljoen hectare groot. Dit reservaat beschermt een groot deel van de tropische wouden van het Guyanaschild en heeft een rijke biodiversiteit, waaronder meer dan 790 vissoorten, 650 vogelsoorten, 180 soorten zoogdieren, 152 soorten reptielen en 95 soorten amfibieën. Ook is er sprake van unieke geologische en geomorfologische kenmerken van het Guyanaschild. Er komen in dit gebied meer dan zesduizend vaatplanten voor en het reservaat herbergt een aantal vogelsoorten die uniek en wereldwijd bedreigd zijn. Naar verluidt is het CSNR miljarden Amerikaanse dollars waard bij duurzaam beheer ervan.

Hong Kong neemt record aantal haaienvinnen uit Ecuador in beslag

Meer dan 26 ton gedroogde haaienvinnen uit Ecuador in twee containers


Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR) douaneambtenaren hebben een record hoeveelheid gedroogde haaienvinnen van meer dan 26 ton in beslag genomen, wat een bloeiende vraag naar illegale dieren in het gebied aan het licht bracht. 

De zending, die vanuit Ecuador in twee containers is verzonden, heeft een geschatte marktwaarde van 1,1 miljoen dollar en is geïnspecteerd op de Kwai Chung Customhouse Cargo Examination Compound op 28 april en 4 mei.


Om de inspectie te omzeilen, bestempelden smokkelaars de zending als gedroogde vis. 'Beide gevallen verbraken ook records uit het verleden van vergelijkbare gevallen die in één enkel geval werden geteld naar gewicht en waarde', zei een verklaring van de Hongkongse douane woensdag 6 mei 2020.

's Werelds grootste handelscentrum voor haaienvinnen, hebben de wetshandhavingsinstanties van de stad vorig jaar ongeveer 11,5 ton haaienvinnen in beslag genomen. Tussen 2014 en 2017 zijn meer dan 23 dergelijke zendingen onderschept.

Volgens schattingen zouden meer dan 31.000 dorshaaien en 7.500 zijdehaaien zijn geslacht om de twee partijen te vormen.


De International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft dors- en zijdeachtige haaien onder respectievelijk de kwetsbare en bijna bedreigde categorie geplaatst. 

'Het is schokkend om zo'n grote smokkelzaak in de stad te zien', zei Gloria Lai Pui-yin, Senior Conservation Officer bij WWF-Hong Kong. 'De twee haaiensoorten bij de recente inbeslagnames zijn beide bedreigde soorten en staan ​​vermeld op bijlage II van CITES, wat betekent dat de internationale handel in deze vinnen wordt gecontroleerd.'

Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 100 miljoen haaien geslacht, voornamelijk voor haaienvinnensoep, een populaire delicatesse en een statussymbool in veel delen van Zuidoost-Aziatische landen. HKSAR importeerde tussen 2000 en 2016 jaarlijks 9.069 ton haaienvinnen. Maleisië en Singapore zijn ook belangrijke consumenten van haaienvinnen. Enorme bewustmakingsacties hebben geleid tot een dalende trend in de vraag naar haaienvinnensoep. Maar, 'er wordt nog steeds een grote culturele waarde gehecht aan het consumeren van haaienvinnen, vooral bij bruiloften, zakelijke evenementen en familiebijeenkomsten zoals de aanstaande Moederdag', voegde Gloria Lai Pui-yin toe.

Gelokt door de hoge prijs, vangen vissers de meest bedreigde haaiensoorten. Een hamerhaaienvin verkoopt voor ongeveer 100 Amerikaanse dollars per kilogram op de illegale markt. De brute handel houdt in, dat de vinnen van haaien worden afgesneden in plaats van hun hele lichaam op de markt te brengen. Na het verwijderen van de vinnen worden verminkte haaien, die nog in leven zijn, weer in zee geworpen. Als de vinnen zijn verwijderd, kunnen ze niet zwemmen en sterven ze van de honger of worden ze gedood door andere roofdieren.

Veel natuurbeschermers vrezen dat een dergelijk massaal doden van haaien het ecologische evenwicht van de oceanen zou kunnen verstoren, waardoor het cruciale roofdieren zou worden ontnomen. Ze eisen ook harde straffen voor degenen die bij de handel betrokken zijn.

Sai Ying Pun, een 57-jarige verdachte, gearresteerd op 29 april in verband met het record van de inbeslagname van haaienvinnen, is sindsdien op borgtocht vrijgelaten.


(Suriname Mirror/CGTN/Twitter/YouTube)

Ecuador's Amazone-stammen kampen met watertekort na olieramp

Inheemse gemeenschappen spannen rechtszaak aan tegen regering en oliemaatschappijen

(In deze foto van een zogenaamde "Toxic Tour" van de Amazone, steekt de Ecuadoraanse activist Donald Moncayo zijn gehandschoende hand in olie uit de bodem van Lago Agrio 5, een site die Chevron naar eigen zeggen heeft gesaneerd. (Courthouse Nieuwsfoto / Adam Klasfeld)

Inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied van Ecuador hebben een rechtszaak aangespannen tegen de regering en oliemaatschappijen over een enorme olieramp die de lokale rivieren vervuilt en hen van water berooft. 

De vervuiling in de provincie Orellana nabij de Peruaanse grens volgde op een aardverschuiving op 7 april die drie pijpleidingen open scheurde en 15.000 vaten olie in nabijgelegen rivieren spuwde, waaronder de Amazone-zijrivier Napo, zeiden een gemeenschapsleider en een non-gouvernementele organisatie (NGO).

'De families aan de oevers van de rivier hebben geen voedsel en weten niet meer waar ze water kunnen vinden om te drinken of om te baden', vertelde Marcia Andi, een Kichwa en leidster van de Mushuk Llacta-gemeenschap telefonisch aan persbureau AFP.


Ongeveer 27.000 inheemsen van de Kichwa- en Shuar-stammen die langs de Coca- en Napo-rivier wonen, worden getroffen door de lekkage, aldus Maria Espinosa, een advocate bij de NGO Amazon Frontlines.


Ze zijn op zoek naar 'onmiddellijke maatregelen om de toevoer van water, voedsel en toegang tot gezondheid voor de getroffen bevolking te garanderen', vertelde Espinosa aan AFP, eraan toevoegend dat de tot nu toe verstrekte hulp 'onvoldoende' was voor de behoeften van de gemeenschappen.

Staatsoliemaatschappij PetroEcuador zei, dat het 500.000 liter water in containers had gedistribueerd aan 59 inheemse gemeenschappen die getroffen waren door een lekkage. Het zei dat een van de pijpleidingen was gescheurd en later was gerepareerd. Het bedrijf zei ook, dat het was begonnen met het schoonmaken van het milieu, waaronder ook de rivier de Quijos.

Een tweede bedrijf, OCP Ecuador, werd ook genoemd, omdat het eigenaar was van een van de gescheurde pijpleidingen. Lokale gemeenschappen beschuldigen de bedrijven dat ze hen niet op de hoogte hebben gebracht van de lekkage.


Amazon Frontlines, dat bewijs heeft verzameld van de impact, zei dat de lekkage sinds 2004 de grootste in de regio is. 'Hoewel de breuk van de pijpleidingen niet opzettelijk was ... handelden de in de rechtszaak genoemde autoriteiten en bedrijven nalatig en lieten ze informatie over de situatie achter', zei Espinosa.

Ecuador is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie van het coronavirus, en de inheemse gemeenschappen in Amazonië hebben de verbindingen met de buitenwereld verbroken om infecties te voorkomen. 'We gaan niet naar het dorp. We eten de vis die we in de rivier vangen en nu zijn we getroffen door deze olieramp', zegt Luis Salazar, een inwoner van het dorp Amarunmesa.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Procureur-generaal Colombia doet inval bij legerleiding in illegaal spionageschandaal

(Bron foto: Twitter)
Apparatuur VS gebruikt om Amerikaanse journalisten te bespioneren


De procureur-generaal van Colombia zei, dat zijn kantoor woensdag 6 mei 2020 een inval heeft uitgevoerd bij de legerleiding van het land als onderdeel van een onderzoek naar gerapporteerde illegale spionagepraktijken. Procureur-generaal Fernando Carrillo vertelde het Congres, dat hij de inval had bevolen, aangezien hij, de aanklager en het Hooggerechtshof het laatste spionageschandaal onderzoeken waarbij Amerikaanse apparatuur naar verluidt onder meer werd gebruikt om Amerikaanse journalisten te bespioneren. 

'We hebben bewijsmateriaal verzameld van het commando van het leger en verklaringen ontvangen van twee generaals. Dat wil zeggen, we gaan vooruit met stevige stappen in die richting, zoals u allemaal beweert, het land moet de waarheid kennen.' 

Procureur-generaal Fernando Carrillo 

De oppositie grilde minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo tijdens het debat over zijn reactie, of het gebrek daaraan, op de vermeende spionage door het leger van journalisten, politici en regeringsfunctionarissen in 2019, toen gepensioneerd generaal Nicacio Martinez het bevel voerde. Trujillo wist van de vermeende spionagepraktijken nadat Semana er in januari voor het eerst over rapporteerde, maar kwam pas in actie toen het tijdschrift vorige week meldde dat het leger zelfs de voormalige stafchef van president Ivan Duque had 'geprofileerd'.

'Laat duidelijk zijn, dat de regering ten dienste staat van de controle-instanties, zodat de hele waarheid bekend is, want volgens het tijdschrift Semana hadden deze vermeende illegale acties het kantoor van de president van de republiek bereikt. Niemand is meer geïnteresseerd dan de regering om de hele waarheid te kennen en erachter te komen wie er belang bij heeft een complot tegen het staatshoofd te hebben.' 

Minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo 

Het virtuele debat leidde tot botsingen met de extreemrechtse partij Centro Democrático van president Ivan Duque, nadat de senatoren van de oppositie, Ivan Cepeda (Polo Democrático Alternativo) erop wezen, dat een deel van deze geheime informatie naar verluidt naar de regerende partij was gestuurd.

Cepeda, senator Roy Barreras (Partido Social de Unidad Nacional) en senator Antonio Sanguino (Alianza Verde), vroegen internationale organisaties om in te grijpen, aldus de senator van de Polo Democrático Alternativo.

'We informeren de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens en de Verenigde Naties vandaag over deze gebeurtenissen die ernstige episodes uit het verleden herhalen, en we vragen een speciale commissie van beide instanties om in het land aanwezig te zijn en onderzoeken uit te voeren.' 

Senator Ivan Ceped


Cepeda en Barreras hadden in Washington DC al hulp gezocht na de eerste rapporten over de vermeende criminele activiteiten van het leger, zowel bij het Amerikaanse Congres als bij Human Rights Watch.


Het laatste spionageschandaal lijkt op dat van het DAS-aftapschandaal dat in 2009 aan het licht kwam toen de politieke beschermheer van president Ivan Duque, voormalig president Alvaro Uribe, in functie was. Dit schandaal leidde uiteindelijk tot de opsluiting van de spionagechef van Uribe en twee van zijn presidentiële assistenten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Zeker 8 gezondheidswerkers gedood, 560 besmet met coronavirus in Colombia

(Bron foto: Senator Juan Luis Castro)
470 Van de gezondheids- werkers zijn besmet op het werk


Acht gezondheidswerkers zijn overleden en 560 zijn besmet met het coronavirus in Colombia, zei het Instituto Nacional de Salud Colombia (INS) woensdag 6 mei 2020, toen medische organisaties opriepen tot de dringende verstrekking van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE's). 

De INS zei dat volgens de Federacion Medica Colombiana (FMC) 470 van de gezondheidswerkers besmet waren op het werk, waar slechts 12% toegang heeft tot adequate PBM's.


De artsen en verpleegkundigen vormen 6,5% van de 6.414 actieve gevallen van coronavirus in het land, aldus de INS.

Volgens een FMC-peiling die eerder deze week werd gepubliceerd, heeft 40% van de gezondheidswerkers overwogen om te stoppen uit angst voor infectie of anderen te infecteren vanwege het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

'Als we de bioveiligheid van eerstelijnsgezondheidswerkers voor Covid-19 niet hebben kunnen garanderen, hoe gaan we dat dan doen met 7,5 miljoen productie- en bouwvakkers?' 

Vice-presidente van FMC, Carolina Corcho 

Het ministerie van Volksgezondheid zei op 15 april, dat het alle fondsen had gestuurd om de noodzakelijke PBM's te kopen voor regionale overheden en gezondheidsintermediairs. Uit de FMC-peiling onder meer dan 900 gezondheidswerkers bleek dat bijna de helft van de artsen en verpleegkundigen zich gedwongen voelde om eigen PBM's te kopen om veilig te kunnen werken.

Het falen om het gezondheidspersoneel van Colombia te beschermen kan bijzonder kritiek zijn, maar volgens de International Council of Nurses (ICN) is de situatie niet uniek. De internationale organisatie zei donderdag 7 mei, dat volgens het Turkse persbureau Anadolu wereldwijd minstens 90.000 gezondheidswerkers besmet zijn en dat er minstens 260 zijn overleden.

'Verpleegkundigen en gezondheidswerkers lopen een groter risico vanwege het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen en de slechte voorbereiding op deze pandemie', zei CEO van ICN Howard Catton.

Het ontbreken van persoonlijke beschermingsmiddelen is niet alleen een risico voor de gezondheidswerkers, maar vormt ook een bedreiging voor het Colombiaanse gezondheidszorgsysteem, waarvan de capaciteit om coronaviruspatiënten te behandelen ernstig zou kunnen worden beperkt als artsen en verpleegsters ziek worden of overlijden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Douane vindt 300 kilo cocaïne tussen sinaasappelsap in haven Rotterdam

(Bron foto: Douane Rotterdam)
Container afkomstig uit Brazilië en geladen met vaten bevroren sinaasappelsap


De Douane heeft gisteren 300 kilo cocaïne aangetroffen in de Rotterdamse haven, zo meldt het Openbaar Ministerie vandaag, donderdag 7 mei 2020. 

De drugs zaten verstopt in een container en werden gevonden tijdens een controle. De container was afkomstig uit Brazilië en geladen met vaten bevroren Orange Juice.

Tussen de lading troffen douaneambtenaren 5 vaten met elk 60 pakketten cocaïne aan. De vaten met de bevroren sap waren bestemd voor een bedrijf in Rotterdam. Het bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben.

Woordvoerder Braziliaanse president Bolsonaro besmet met coronavirus

Otávio do Rêgo Barros zit in quarantaine in zijn huis


De woordvoerder van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is besmet met het coronavirus. Via een verklaring werd naar buiten gebracht, dat Otavio do Rego Barros positief heeft getest op het longvirus. 

De woordvoerder zit nu in quarantaine in zijn huis en heeft geen symptomen van de ziekte Covid-19, aldus de verklaring. Zijn staf zit ook thuis, in afwachting van de testresultaten.



De Braziliaanse president Bolsonaro noemde de ziekte in de afgelopen weken herhaaldelijk een 'griepje' en denkt dat strenge maatregelen tegen de verspreiding rampzalig kunnen uitpakken voor de economie. In Brazilië staat het aantal coronabesmettingen inmiddels op ruim 125.000. Tot nu toe zijn ruim 8.500 mensen overleden aan het longvirus. Het is hiermee het zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika.

Brazilië telde woensdag 6 mei 2020 ruim tienduizend nieuwe besmettingen met het coronavirus, het hoogste aantal tot dusver. Het aantal doden was met 615 ook hoger dan tot nu toe op een dag gemeten. Er zijn daarnaast nog meer dan 100.000 tests waarvan de uitkomst nog niet is geregistreerd, waardoor het cijfer nog hoger kan komen te liggen.

De minister van Volksgezondheid Nelson Teich zei, dat lokale autoriteiten een lockdown kunnen instellen als de aantallen niet minder worden. Zo zou er voor de metropool Rio de Janeiro een lockdown zijn geadviseerd.

(Suriname Mirror/poder360/De Morgen/Veja/Twitter)

Pertjajah Luhur wil blokkering fake Facebookpagina 'Meanwhile in Su'

Pagina gebruikt een foto van Bronto Somohardjo als profiel...


'Jammer dat men op deze manier de publieke opinie over de partij op een negatieve manier wil beïnvloeden'


De Pertjajah Luhur (PL) heeft haar leden en sympathisanten opgeroepen om massaal de fake Facebookpagina Meanwhile in Su te blokkeren. De pagina gebruikt een foto van Bronto Somohardjo als profiel. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 7 mei 2020.

In één van de posts wordt gesteld, dat de PL haar afkeuring uitspreekt over de handeling van VHP en NPS om een rechtszaak aan te spannen inzake de omstreden Valutawet. 'Dit is een regelrechte leugen, bedoeld om ons tegen elkaar op te hitsen. Het is kenmerkend voor de verdeel-en-heerspolitiek van de NDP', zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo. Officiële media-uitingen van de partij vallen onder het beheer van de Mediaraad van de PL.

'We hebben onze radio en televisiezender, onze website en Facebook-page. Meanwhile in Su is beslist geen page van de Pertjajah Luhur. Het is jammer dat men op deze manier de publieke opinie over de partij op een negatieve manier wil beïnvloeden. In plaats van de samenleving proberen te misleiden, zouden we op een veel volwassener manier politiek moeten voeren, met inachtneming van normen en waarden die dienen als steunpilaren van elke goed geordende maatschappij. Dat houdt in, dat we in eerste instantie aan de mensen moeten kunnen vertellen welke beleidsvoornemens we als partij hebben en wat we voor hen kunnen betekenen. Elkaar onnodig bekladden of neerhalen behoort niet tot een van onze strategieën', verklaart Mediaraadsvoorzitster Monica Anomtaroeno.

In een reactie zegt Bronto Somohardjo, dat de fake pagina Meanwhile in Su al een tijdje zijn foto gebruikt. Echter had hij daar geen aandacht aan besteed, omdat hij de pagina zelf niet de moeite waard vond. Nu de nep-page zich ook richt tot de achterban van de partij, is het hoog tijd de partijleden en –sympathisanten, maar ook overige Facebookgebruikers, op de hoogte te stellen.

Inmiddels is de fake pagina ook als zodanig gerapporteerd bij Facebook.

Leden en plaatsvervangende leden Constitutioneel Hof geïnstalleerd

(Bron foto's: NII)
'Een historische dag, de wens van de Grondwetgever is na 45 jaar vervuld'


Vice-president Michael Ashwin Adhin heeft vandaag, donderdag 7 mei 2020, in het presidentieel paleis namens president Desi Bouterse de leden en plaatsvervangende leden van het Constitutioneel Hof geïnstalleerd. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De vice-president gaf aan, dat volgens artikel 144 lid 2 , het Hof als taak heeft:

a: het toetsten van de inhoud van wetten of gedeelten daarvan aan de Grondwet en aan van toepassaing zijnde overeenkomsten met andere mogendheden en volkerenrechtelijke organisaties.
b: het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met of meer der in hoofdstuk van vijf van de Grondwet genoemde grondrechten.


De Grondwet heeft sedert 1975 de instelling van het Constitutioneel Hof voorgeschreven en is dit vandaag na 45 jaar een feit geworden. Volgens de vice-president is het toe te juichen, dat de leden deze belangrijke verantwoordelijkheid op zich hebben genomen in het belang van Suriname als natie.

'Suriname kijkt uit naar uw oordelen en oplossingen voor discutabele staatkundige zaken, vraagstukken welke om een juiste interpretatie vragen', aldus de vice-president. Aan De Nationale Assemblee bracht hij ook dank voor het verrichten van de voorbereidende activiteiten. Adhin wenste de leden en plaatsvervangende leden het beste toe.

Mr. Gloria Karg-Stirling, voorzitster van het Constitutioneel Hof, zei in haar toespraak dat de grote verantwoordelijkheid wordt aanvaard in de wetenschap dat alle ogen op de leden van Hof gericht zijn. 'Deze zware taak zal naar eer en geweten uitgevoerd worden. Rechtstatelijkheid zal de enige leidraad zijn.'

Deze belangrijke dag ziet ze als een historische, omdat de wens van de Grondwetgever na 45 jaar is vervuld. De samenstelling van het Constitutioneel Hof markeert een bijzonder moment gelet op de genderbalans binnen het team. Het Constitutioneel Hof is een grondwettelijk onafhankelijk staatsrechtelijk orgaan en deze zal de beleving van de rechtsstaat verder tot grotere hoogten tillen. Volgens de voorzitster mag de samenleving ervan verzekerd zijn dat het Hof haar grondwettelijke taken en bevoegdheden met uiterste zorgvuldigheid en objectiviteit zal uitvoeren.

De leden en plaatsvervangende leden zijn: 
mr. Gloria Karg-Stirling (voorzitter),
mr. Kenneth Amoksi (vice-voorzitter),
mr.dr. Anoeradha Akkal-Ramautar (lid),
mr. Rinette Djokarto (lid),
mr. Maya Fokké-Manohar (lid),
mr. Bien Sojo (plaatsvervangend lid),
mr. Jornell Vinkwolk (plaatsvervangend lid),
mr. Roy Chitanie (plaatsvervangend lid). Laatstgenoemde was niet aanwezig tijdens de installatie.

Het Constitutioneel Hof heeft een zittingsduur van vijf jaar.

Help stagiaire Xamorah Henar aan Meertens Instituut bij onderzoek naar gebruik Nederlands en Sranan Tongo

Henar onderzoekt het gebruik van Sranan Tongo door Surinaamse Nederlanders


Xamorah Henar volgt de onderzoeksmaster Linguistics aan de Universiteit van Amsterdam, UvA, en doet een stage-onderzoek bij NL-Lab, een onderzoeksgroep die onder het KNAW Humanities Cluster en het Meertens Instituut valt. Xamorah doet onderzoek naar het gebruik van Sranan Tongo door Surinaamse Nederlanders. Ze richt zich op de vraag of de verschillende generaties in Nederland in het gebruik van Sranan Tongo en Nederlands overeenkomen of verschillen. 

Om onderzoeksgegevens te verzamelen heeft Xamorah een vragenlijst opgesteld over het gebruik van het Nederlands en Sranan Tongo en hoe deze talen worden ervaren. De vragenlijst is bedoeld voor een ieder die een Surinaamse achtergrond heeft en familieleden heeft die Sranan Tongo spreken, maar het zelf spreken van Sranan Tongo is geen noodzaak.

Het onderzoek is volledig anoniem en met uw gegevens zal conform de regelgeving worden omgegaan. De vragenlijst is geopend tot en met 22 mei 2020 en het invullen duurt zo'n 15 minuten.

Naar de vragenlijst 

Sranan Tongo Diepte-interviews Naast de vragenlijst neemt Xamorah ook diepte-interviews af. Als u mee wilt werken aan het interview kunt u een e-mail sturen naar xamorah.henar@meertens.knaw.nl.

Namens Xamorah: hartelijk dank voor uw hulp! Deelt u deze oproep gerust, daar doet u Xamorah een groot plezier mee.

(Meertens Instituut)

Oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin (95) overleden

Wijntuin was eerste voorzitter van het parlement na de onafhankelijkheid


Oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin (95) is na een kort ziekbed vandaag, donderdag 7 mei 2020, overleden. Dit wordt bevestigd door de familie. Wijntuin was de eerste voorzitter van het parlement na de onafhankelijkheid. Hij was voorzitter van de Progressieve Surinaamse Volkspartij. 

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, tevens oud-parlementsvoorzitter, zegt op Starnieuws dat Wijntuin een bijzondere persoonlijkheid was. Hij heeft zijn stempel gedrukt op de politiek.

Somohardjo was oppositielid toen Wijntuin voorzitter was. 'Ik ben wel honderd keer uit de zaal gezet, maar wij waren even goede vrienden', zegt de politicus. 'Toen ik voorzitter werd van het parlement, heeft hij mij nog adviezen gegeven.'

'Vuile administratie bij CBB werkt door naar de kiezerslijsten'

CBB-directeur Menso: 'Recente aantijgingen hebben als doel CBB te criminaliseren'


In aanloop naar de verkiezingen duiken steeds meer zaken op die duiden op onvolkomenheden in de administratie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Een aantal van deze zaken wordt onder de aandacht gebracht van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en ook onderzocht, zegt OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos vandaag, donderdag 7 mei 2020, in de Ware Tijd. 

De afgelopen weken sprongen vooral de vele meldingen van burgers die geconfronteerd werden met vreemde mensen die ook op hun woonadres staan ingeschreven in het oog. Van Dijk-Silos spreekt van een 'vuile' administratie bij CBB die doorwerkt naar de kiezerslijsten waardoor die ook vervuild raken.

Op dit moment is het OKB bezig met een exercitie die moet leiden tot verdere opschoning van de kiezerslijsten. Dat vindt plaats voor de kiezerslijsten te 'matchen' met de lijst van oproepingskaarten. Vóór de verkiezingsdag zal het OKB verslag doen van haar bevindingen.

'Mensen mogen dan boos worden op me, maar indien we onregelmatigheden ontdekken zullen we dat rapporteren, ook in de media. Het OKB mag tot op de dag van de verkiezingen de kiezerslijsten nog opschonen. Op sommige adressen wonen tot zelfs dertig mensen met verschillende achternamen', zegt Van Dijk-Silos.


Of de talrijke onregelmatigheden die worden gemeld te maken hebben met structurele pogingen om te frauderen, kan de OKB-voorzitster niet zeggen. Om dat vast te stellen zou een diepgaand onderzoek moeten worden ingesteld. Wat het kiesbureau wel is opgevallen zijn de talrijke 'technische verhuizingen' van bewoners van het binnenland naar Paramaribo en Wanica, de twee grootste kiesdistricten. Het komt erop neer, dat de mensen niet daadwerkelijk wonen op het adres dat bij CBB is geregistreerd. Ook naar deze ontwikkeling doet het OKB onderzoek.

Aan de Ware Tijd werd door een burger een geval voorgelegd van de Awaristonweg in district Wanica, waar de huisnummering tot 139 gaat, maar er op de kiezerslijst op nummer 175 kiesgerechtigden staan ingeschreven. De krant nam er poolshoogte en ter plekke bleek daadwerkelijk een 'huisnummer 175' te zijn, maar op die plek heeft de straat een andere naam. 'Dit soort slordigheden komt inderdaad voor', aldus Van Dijk-Silos.

Een 'insider' bij het CBB legt uit, dat de verwarring meestal komt, omdat er met zowel huis- als perceelnummers wordt gewerkt. Bij verkavelingsprojecten wordt geregistreerd op de perceelnummers van de verkavelaar. 'De straat krijgt pas een naam na overdracht van het project aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Nadat de straat een naam toegewezen krijgt, vindt de vernummering plaats. De burger krijgt dan een bewijs om bij het CBB het juiste nummer te laten opnemen.'

Ook blijkt dat veel burgers hun verhuizing niet doorgeven aan het CBB. Daarover valt zeker wat te zeggen, meent Van Dijk-Dilos. Ze merkt op, dat het CBB elke verhuizing binnen een district in haar computersysteem als een nieuwe vestiging registreert. Dit heeft recentelijk bij de kandidaatstelling voor problemen gezorgd. Personen die binnen hetzelfde kiesdistrict waren verhuisd en nog geen twee jaar op het nieuwe adres wonen, werden bijna geweerd voor deelname aan de verkiezingen. 'Mensen moesten een historisch uittreksel overleggen vanwege onvolkomenheden in het systeem van het CBB.'

De OKB-voorzitster vraagt zich af waarom na zo veel jaren op dit stuk geen aanpassing van het systeem heeft plaatsgevonden.

CBB-directeur Dennis Menso zegt, dat alle gerapporteerde gevallen van vermeende onregelmatigheden worden onderzocht. Tot nu toe is niet bewezen dat er sprake is van fraude. Hij merkt op, dat tot nu toe elke burger vrij is om zich met een bepaald adres bij het CBB te melden om te worden ingeschreven in de burgeradministratie. Als het bureau er - na onderzoek - achter komt, dat de opgegeven informatie onjuist is, wordt zo'n burger in het bestand geblokkeerd.

Menso blijft beweren, dat de recente aantijgingen als doel hebben het CBB te criminaliseren. Hij kondigt aan, dat het CBB de komende dagen gedocumenteerd zal aangeven hoe de bevolkingsadministratie er in 2015 uitzag en hoe die nu is.

DA'91 doet beroep op Rekenkamer controle geldelijk beheer regering met 'meer prudentie' uit te voeren

'DA’91 vindt dat de Rekenkamer proactief moet zijn'


'Onlangs werd bekend gemaakt, dat minister Hoefdraad bezig is op instructies van president D. Bouterse het economisch stimulans project alsook het sociaal pakket vorm te geven. 

Gegeven de reputatie van deze minister en de president wat transparantie en eerlijkheid aangaat, doen wij een beroep op de Rekenkamer dat zij conform haar bevoegdheden en taken waaronder het toezicht houden op de besteding der geldmiddelen, de controle op het geldelijk beheer van de Overheid in de ruimste zin, vooral in deze deplorabele financiële situatie waarin deze regering ons heeft gebracht, met meer prudentie dan voorheen uit te voeren. 

Wij denken, dat de Rekenkamer een speciale audit moet houden van alle Covid-19 uitgaven, met speciale focus op het 'propagandistische vlaggenschip' van de regering 'Sociaal pakket'. De regering mag volgens de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 een Noodfonds instellen dat bestaat uit onder andere, overheidsbijdrage, daaronder mede begrepen vrijwillige bijdragen van staatsbedrijven; donaties en schenkingen van nationale en internationale organisaties ten behoeve van de aanpak van de burgerlijke uitzonderingstoestand. Omdat het 'spekken' van dit fonds uit bovengenoemde bronnen komt, mag en kan geen misbruik gemaakt worden van de uitzonderingstoestand en noodsituatie, aan NDP propaganda. 

DA’91, maar ook de hele samenleving, heeft via social media kunnen zien en horen hoe openbare middelen voor NDP-propaganda gebruikt worden. 

De partij heeft totaal geen vertrouwen in de politieke benoemde publieke functionarissen die ondanks de harde bewijzen toch de 'drei ai' hebben de samenleving te misleiden. Geen toewijzingen voor aankopen en werken kunnen gegund worden buten het aanbestedingsreglement. Voorkomen moet worden dat inkoop via één enkele bron als gevolg van Covid-19, waar dringend behoefte bestaat aan de goederen, diensten of constructie, waardoor het onpraktisch is om aanbestedingen te gebruiken vanwege de tijd die nodig is om deze methoden te gebruiken zal ons volk voor de zoveelste keer enorm benadelen door deze corrupte regering. 

Wij zijn echter van oordeel dat er nog steeds due diligence-controles moeten worden uitgevoerd met betrekking tot dergelijke uitgaven. 

DA’91 vindt dat de Rekenkamer proactief moet zijn, met verwijzing naar “de kasreserve debacle, Project Naschoolse Opvang, verbouwing OW kantoor en de dienstwagen pimpen van minister Abrahams enz. Kan zij een circulaire sturen voor alle overheidsinstanties die erop wijst dat voor al het ontvangen en uitgegeven geld gedurende deze periode afzonderlijke rekeningen en boekhouding moeten worden bijgehouden. Dit zal in het belang zijn van Suriname.'

Bewoners Paramaribo-Noord zijn rookontwikkeling door bosbranden meer dan beu

Bewoners dienen petitie 'Vervolg de brandstichters van Paramaribo-Noord' in bij Assemblee


'De vergelijking met een sluipmoordenaar is niet overdreven', aldus buurtbewoners van Paramaribo-Noord over hoeveel last zij dagelijks ondervinden van rookontwikkeling door bosbranden in hun omgeving. Deze vergelijking werd gisteren ook voorgehouden aan parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons door Miriam Naarendorp, Els Tjong Joe Wai en Kay Gonsalves, die namens de bewoners een petitie aanboden.

Milieuactiviste Bea Lachhunsing, die zich al jaren bezighoudt met dit vraagstuk, was ook aanwezig ter ondersteuning. In de petitie 'Vervolg de brandstichters van Paramaribo-Noord', dat door ruim duizend mensen is ondertekend, uiten de bewoners hun ongenoegen over de schrijnende situatie. Het kan er bij hen niet in, dat 'ondanks juridische en institutionele kaders duizenden mensen lijden onder de handelingen van enkele brandstichters'.

Aan Geerlings-Simons wordt gevraagd een commissie samen te stellen die moet onderzoeken hoe het toch kan,  dat de 'frequente brandstichtingen' niet kunnen worden gestopt en welke barrières effectieve actie hiertegen belemmeren. De ondertekenaars van de petitie stellen voor in de commissie onder andere Assembleeleden, districtscommissarissen, vertegenwoordigers van ministeries, brandweer, politie, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), ondernemers (makelaars en verkavelaars) en burgers te benoemen. De werkgroep zou de bevindingen vervolgens aan de parlementsvoorzitster moeten rapporteren die als basis moeten dienen voor verdere stappen vanuit haar bevoegdheid en taakstelling.

Volgens de ondertekenaars doen de branden zich voornamelijk voor in de omgeving van de Wolframstraat. 'Namen die veelvuldig in de media worden genoemd in verband met deze branden zijn Green View Property Development van Liu Yuk Keung en Lui Anping, Bridje (Bridge) Village en Suri Village, allen gelegen in Paramaribo-Noord in de buurt van de Wolframstraat', zo staat in de petitie.

De ondertekenaars brengen in herinnering de bosbranden van twee jaar geleden op een verkavelingsproject in deze straat, die zowel de bewoners als de brandweer dagenlang in de greep hebben gehouden. Het vermoeden bestaat dat de branden worden aangestoken om kavels op een goedkope manier bouwrijp te maken.

Volgens Naarendorp is de rookoverlast dusdanig, dat mensen genoodzaakt zijn op de grond te slapen vanwege de rook in huis of met theedoeken om het gezicht gebonden door het huis lopen. 'Sommige mensen kozen eieren voor hun geld en gaan ergens anders slapen, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.'

Er zijn ook gezondheidsklachten en klachten van aanhoudende stank en roetdeeltjes in de woningen.

De Assembleevoorzitster heeft de indieners van de petitie gezegd, dat zij het probleem dat zich voordoet in Paramaribo-Noord persoonlijk heeft meegemaakt en daarom kan begrijpen wat de mensen ondervinden. Ze zegt pas nog contact te hebben gehad met bepaalde autoriteiten om over dit vraagstuk te praten.

Geerlings-Simons bracht ook in herinnering de branden die waren ontstaan op de vuilstortplaats te Ornamibo. Ze verwees naar de onlangs aangenomen Milieuraamwet waarvan zij hoopt dat deze als basis zal dienen voor verdere regulering van vraagstukken die met het milieu te maken hebben. Nagegaan zal moeten worden hoe de volgens de wet in te stellen Nationale Milieuautoriteit dit specifieke vraagstuk zal moeten benaderen.

Echter, stelt de Assembleevoorzitster, is het een uitdaging om te gaan met de gewoonte dat wetten niet of nauwelijks worden nageleefd, evenzo de controle daarop. Hoewel de zittingstermijn van het huidige parlement eind juni afloopt, heeft Geerlings-Simons de petitionarissen ervan verzekerd dat hun verzoekschrift niet verloren gaat, maar in de archieven wordt opgeslagen. 'Wij gaan er serieus mee om.'

Standhouders Centrale Markt moeten Srd 30 per week extra betalen aan marktmeester

'Als je nu op de markt gaat, stinkt het verschrikkelijk, je ziet ratten en maden'


'Vanaf 14 maart tot heden heb ik niets kunnen verdienen. Intussen is het stabiel in het land als het gaat om het Coronavirus, maar de uitgaven voelen net een strop aan mijn hals', zegt een standhouder in de Centrale Markt vandaag, donderdag 7 mei 2020, in het Dagblad Suriname. 

Hij benadrukt, dat hij weken niet heeft kunnen verkopen, terwijl er toch gelegenheid is te verkopen op de markt van 7.00 uur tot 11.00 uur. Maar, dat is zelfs een klus. Groothandelaren met vergunning hoeven hiervoor niet te betalen, maar de normale standhouder is verplicht Srd 30 per week te betalen om mee te kunnen doen aan de verkoop op de markt. Dat is los van het standgeld, dat apart betaald moet worden. 'En dit moet persoonlijk aan de marktmeester overhandigd worden. Wat houdt dat precies in?', vraagt hij zich af.

'Een paar dagen geleden werden wij onder druk gezet om het standgeld te betalen. Als daaraan niet werd voldaan voor de maand maart, zouden wij een boete van Srd 100 moeten betalen. Doordat wij daartegen in opstand kwamen, is dat ondertussen afgeschaft.'

De standhouder geeft aan dat sinds de komst van marktmeester John Lecton er wel duidelijke veranderingen zijn gekomen op de markt. 'De markt ziet er heel anders uit, maar als het op communicatie komt, is het heel slecht. In heb van andere standhouders vernomen dat de markt schoongemaakt gaat worden met behulp van de brandweer, maar tot heden merk ik niets daarvan. Als je nu op de markt gaat, stinkt het verschrikkelijk. Je ziet ratten en maden. Hoe kan men dan zo verkopen, als hygiëne het belangrijkste onderdeel is op dit moment? Dat begrijp ik ook niet.'

Een andere standhouders zegt dat hij liever niet wil praten met de media, omdat het anders kan aflopen als de marktleiding te weten komt, dat zaken aan de pers worden doorgegeven. 'Ook al wordt er een stap genomen om naar de media te gaan, toch komt er geen verschil. Wat moet ik doen? Er wordt maar gezegd hou vol, alles komt goed. Maar, als je niet verdient, hoe overleef je het dan?', zegt een andere standhouder.

De standhouders zijn radeloos en hopen dat er komende week verandering zal komen, aangezien er geen Covid-19 besmettingen meer zijn in het land.

Bewoners Huize Ashiana vragen beschermingsmaatregelen op verkiezingsdag

Bejaarde bewoners vrezen voor gezondheid als propagandisten op terrein komen


Bewoners van Huize Ashiana vragen om beschermingsmaatregelen tijdens de verkiezingen op 25 mei. Het is traditie, dat op de verkiezingsdag een mobiele stembus wordt geplaatst op het terrein van het bejaarden- en verpleeghuis, zodat de inwoners kunnen stemmen. Met het nieuwe coronavirus vrezen zij voor hun gezondheid als propagandisten op het terrein komen. Het is bij elke verkiezing behoorlijk druk en propagandisten lopen af en aan bij Ashiana, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 7 mei 2020. 

Tot nu toe is het alle bejaardeninstellingen gelukt om het virus buiten de deur te houden. De bewoners van Ashiana vragen de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, André Misiekaba, om dit zo te houden. 'Hoe gaat u ons beschermen? We zijn ongerust en angstig voor het virus.'

De bewoners vrezen een uitbraak als er geen gepaste maatregelen worden getroffen op de dag van de verkiezingen. 'Wij vragen of de senioren burgers eerst kunnen stemmen voordat de poorten voor het publiek opengaan.'

De minister zegt met de verkiezingsautoriteiten te zullen bekijken wat hij kan doen om de bezorgdheid van de bewoners weg te maken. 'Wij willen dat ook Ashiana Covid-vrij blijft.' Misiekaba spreekt van een gezamenlijke inspanning van de bewoners en het personeel om het virus buiten de deur te houden. 'Nadat bekend was geworden, dat het virus in Suriname was, is de aanloop naar bewoners gelijk gestopt. Ik ben blij dat het personeel zich aan de regels heeft gehouden. De medewerkers hebben de maatregelen van de overheid nageleefd.'

'Wetgeving gebruiken om economie en koers te beïnvloeden is een farce en volksverlakkerij'

Maisha Neus, voorzitster Strei!, blij met opschorten 'Valutawet'

'Ik heb heel hard gelachen'


De rechter in Kort Geding heeft dinsdagmorgen beslist, dat de toepassing c.q. verbindendheid, de rechtskracht, van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren ('Valutawet') dient te worden opgeschort totdat het Constitutioneel Hof over de grondwettelijkheid heeft beslist. 'Ik heb heel hard gelachen', zegt Maisha Neus, voorzitster van de politieke partij Strei!, vandaag, donderdag 7 mei 2020, in het Dagblad Suriname. 

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren was volgens Neus alleen maar gestoeld op farces, waardoor het volgens haar te verwachten was dat deze wet in de praktijk nooit stand zou houden. 'Dit was slechts een kwestie van wie heeft de langste adem', aldus de lijstduwer van Strei! voor de komende verkiezingen in Paramaribo.

De jonge gedreven politica voert aan, dat de wet in de praktijk ook geen enkel positief effect heeft gehad, terwijl het juist de bedoeling was van de initiatiefnemers ervan om de stijgende valutawisselkoers middels wetgeving te zakken. Uiteindelijk zorgde het ervoor dat er vier verschillende koersen ontstonden.

'Men heeft een tot twee weken een zekere angst ingeboezemd, waardoor die koers een beetje was gedropt, maar gisteren was die koers weer 1 op Srd 15 voor de Amerikaanse dollar. Dus wetgeving gebruiken om de economie en de koers te beïnvloeden, is een farce en volksverlakkerij. Het gaat nooit werken.'

Geen salaris maar slechts Srd 100 of Srd 200 voor schoonmaakpersoneel vliegtuigen SLM

BT Cleaning & Services: 'De SLM heeft ons ook niet uitbetaald'


BT Cleaning & Services, contractor bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), heeft de 57 medewerkers over april geen salaris betaald. Directeur Roy Burleson vertelde hen dat dit niet kan, omdat SLM hem ook niet heeft uitbetaald. De vliegtuigen staan al weken aan de grond vanwege het sluiten van het luchtruim in verband met Covid-19. Sporadisch worden repatriëringsvluchten uitgevoerd. 

Het schoonmaakbedrijf stopte enkele werknemers voor april wel wat geld toe, er worden bedragen van Srd 100 en Srd 200 genoemd. 'Ik werk jaren voor dit bedrijf. Kan de directeur het personeel niet eens met de helft van het salaris tegemoetkomen?', vraagt een medewerker, die anoniem wil blijven, zich af, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 7 mei 2020.

De Ware Tijd heeft getracht een reactie van Burleson te krijgen, maar had geen succes. Zijn bedrijf levert al twintig jaar diensten aan de luchtvaartmaatschappij, met name het schoonmaken van vliegtuigen en kantoren op de luchthaven.

De SLM beëindigde in oktober vorig jaar het contract per 31 december, maar kwam later daarop terug.

Het nationaal luchtvaartbedrijf is niet de enige opdrachtgever van BT Cleaning & Services. Vorig jaar richtte het personeel een vakbond op in de hoop dat daarmee zijn belangen beter zouden worden behartigd. De medewerkers willen betere arbeidsvoorwaarden, vervoer naar de luchthaven en terug, werkkleding en in deze coronaperiode beschermingsuitrusting.

Vakbondsvoorzitster Melissa Inge zegt, dat BT Cleaning & Services sinds vorige maand heeft aangegeven, dat het niet langer in staat is de lonen uit te betalen. 'Het bedrijf had aangegeven, dat zij door de Covid-19-situatie ernstig geraakt is', zegt Inge. Dat deelde Burleson mee tijdens een onderhoud met de bond. Volgens de Inge hebben de medewerkers veel minder loon ontvangen deze maand.

Het contractorsbedrijf heeft een beroep op de overheid gedaan om in te komen, maar heeft nog niets vernomen. 'Ik had gehoopt dat de overheid de situatie zou aangrijpen voor deze groep. De SLM is afhankelijk van vluchten', aldus Inge. Volgens haar hebben ook andere bedrijven hun contracten met BT Cleaning & Services opgezegd, waardoor er geen extra is om toch uit te betalen. Het personeel, dat op afroepbasis wordt ingezet, krijgt nog een dagloon uitbetaald.

Het bedrijf heeft ook via de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, waarbij het is aangesloten, aandacht voor de situatie gevraagd. Inge zegt verder, dat de vakbond ook niet kan ondersteunen, omdat het om een jonge vakorganisatie gaat. 'Wij zullen dit probleem voorleggen aan de vakcentrale C-47, waar wij zijn aangesloten.'

Besluit inzake procedure vordering pg in huishoudelijke vergadering Assemblee

Oppositieleden willen behandeling vordering pg in openbare vergadering

Brief Assembleeleden aan voorzitster Assemblee ontvangen nà verzending  convocatie voor huishoudelijke vergadering

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons is verbaasd dat enkele Assembleeleden een openbare vergadering aanvragen over de vordering van de procureur-generaal (pg) waarin gevraagd wordt om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën buiten functie te stellen, terwijl de convocatie voor een huishoudelijke vergadering dinsdag de deur uit was gegaan. Zij zegt vandaag, donderdag 7 mei 2020, op Starnieuws, dat eerst een huishoudelijke vergadering wordt gehouden. 

De brief van de Assembleeleden had Geerlings-Simons nog niet bereikt. Carl Breeveld (DOE), één van de briefschrijvers, zegt dat het schrijven gisteren rond twee uur is aangeboden aan De Nationale Assemblee. Gelijk daarna is deze doorgestuurd naar de media.

Geerlings-Simons stelt, dat vanwege Covid-19 personeelsleden tot twaalf uur aanwezig zijn op kantoor. Uit de pers vernam zij dat er een brief is ingediend. Na te hebben geïnformeerd bij het personeel, vernam zij dat rond twee uur geprobeerd was de brief af te geven. 'Vanwege het tijdstip is aangegeven dat het donderdagochtend kan worden ingeboekt. Maar, zelfs al was het ingeboekt zou ik het dus pas donderdag krijgen. En de convocatie is dinsdag de deur uit gegaan.'

De Nationale Assemblee heeft de keus om een commissie in te stellen en dat gebeurt in een huishoudelijke vergadering. De werkwijze bespreken gebeurt in een huishoudelijke vergadering, merkt Simons op. Daar wordt bepaald of er wel of geen commissie komt.

Ook wordt vandaag een commissie ingesteld voor de bij initiatief ingediende wet over grondenrechten voor inheemse en tribale volken.

De Assembleeleden willen dat binnen 48 uur een openbare vergadering wordt uitgeschreven. Gezien de ernst van de zaak had de vergadering kort na ontvangst van de brief van de pg moeten worden uitgeschreven. Geerlings-Simons zegt dat in de huishoudelijke vergadering beslist zal worden hoe deze zaak zal worden aangepakt.

De wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers geeft diverse mogelijkheden weer voor de vordering van de pg. In artikel 4 van de wet staat, dat op iedere vordering tot het in staat van beschuldiging stellen van een politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager wordt binnen negentig dagen na de indiening daarvan een eindbesluit genomen. Wanneer de aanklacht aanleiding geeft tot een onderzoek buiten Suriname, dan kan deze termijn door De Nationale Assemblee, tot honderdvijftig dagen verlengd worden. Indien de termijnen verlopen zonder dat een beslissing is genomen, dient dat als een afwijzing van de vordering te worden aangemerkt.



De Nationale Assemblee overweegt in vergadering bijeen of de vordering voor onmiddellijke beslissing vatbaar is dan wel een nader onderzoek nodig is. Indien wordt besloten tot het instellen van een nader onderzoek, dan stelt de Assemblee de stukken in handen van een Commissie van Onderzoek door haar daartoe aan te wijzen. Deze commissie is bevoegd de betreffende ambtsdrager te horen. Zodra de Commissie van Onderzoek de vordering genoegzaam toegelicht acht, brengt zij over de daarbij aangevoerde feiten verslag uit aan De Nationale Assemblee.

Brutale beroving van vrouw bij Ramgoelamweg met beveiligingscamera vastgelegd

Dader is aangehouden en weggerukte handtas aan slachtoffer teruggegeven


Een brutale beroving van een vrouw gistermiddag rond half een op de kruising van de Ramgoelamweg en Mastklimmenstraat is met een beveiligingscamera vastgelegd. Op de video is te zien hoe een straatrover een tas van een oudere vrouw met veel geweld wegrukt en er vandoor gaat. De rover is inmiddels aangehouden. 

Waterkant.net bericht vandaag, donderdag 7 mei 2020, dat twee mannen op een bromfiets op de kruising de vrouw met een tas zagen lopen. Een van de mannen sprong van de bromfiets af en deed alsof hij bij een bedrijf binnen ging. Hij bleef daar even staan en liep toen op de nietsvermoedende vrouw af, en rukte de handtas van haar rechterarm weg.

De vrouw liet echter niet los, waardoor ze bij het trekken viel en meegesleurd werd door de rover, die bleef trekken. Ze kwam daarbij hard op het wegdek terecht, waarna de rover zich met de tas uit de voeten maakte. De aangeslagen vrouw riep omstanders om hulp, maar die konden niets doen.



De rover sprong achterop de bromfiets van zijn wachtende compagnon, waarna ze richting de Indira Gandhiweg reden. Daar lieten ze de bromfiets achter en gingen te voet verder.

Een lid van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) zette de achtervolging in. Hij kon de verdachte, na het lossen van waarschuwingsschoten, aanhouden en overdragen aan de politie van Latour. De tweede verdachte is nog voortvluchtig maar zal binnenkort ook opgepakt worden.

De tas is teruggevonden en aan de rechtmatige eigenaresse teruggegeven door de  politie.

Voortgang repatriëren ingezetenen Bonaire

10 Mei landt een tweede repatriëringsvlucht op Bonaire


- Het gaat om ingezetenen die in de VS en op Aruba waren gestrand
- Nog ruim 250 ingezetenen verspreid over meer dan 20 landen


Na evaluatie van de eerste groep repatrianten die op 17 april arriveerde, komt op 10 mei een volgende repatriëringsvlucht op Bonaire aan. Het gaat om ingezetenen die in de Verenigde Staten en op Aruba waren gestrand. Gezien de logistieke complexiteit wordt de planning van repatriëring bijna dagelijks bijgesteld. 

Er hebben zich vanuit de Verenigde Staten 42 en vanuit Aruba 12 Bonairiaanse ingezeten aangemeld die in aanmerking komen voor repatriëring. Omdat het Amerikaanse Consulaat te Curaçao, een vlucht naar Aruba organiseert om Amerikaanse burgers te repatriëren, hebben Aruba, Curaçao en Bonaire deze mogelijkheid aangegrepen om ook eigen gestrande ingezetenen terug te laten keren naar huis. De vlucht vertrekt uit Fort Lauderdale naar Aruba.

Vanuit Aruba wordt aansluitend een charter ingezet om ingezetenen terug te halen naar Bonaire. Ingezetenen in zowel Amerika als Aruba zijn persoonlijk geïnformeerd over de mogelijkheid om deel te nemen aan deze vlucht.

In een eerdere concept-planning van de taskforce repatriëring werd de mogelijkheid onderzocht om personen uit Colombia en de Dominicaanse Republiek terug te halen. Dit blijkt, mede door de huidige lockdown in de Dominicaanse republiek, momenteel niet haalbaar.

Het terughalen van ingezetenen uit Colombia wordt wel voortgezet, er zijn inmiddels ruim 20 ingezetenen teruggekeerd. De overige ingezetenen uit Colombia zullen teruggehaald worden zodra de zorg- en opvangcapaciteit dit weer toelaten.

Om het risico van verspreiding van het coronavirus te beperken, is het van belang dat de repatriëring gecontroleerd en gefaseerd plaatsvindt. Doordat nog ruim 250 ingezetenen verspreid zitten over meer dan 20 landen is het een logistiek complex proces. Er dient rekening gehouden te worden met lokale maatregelen in de verschillende landen, beschikbare vluchten en het zo efficiënt mogelijk inzetten hiervan. Tegelijkertijd moet voorkomen worden dat de lokale zorg- en opvangcapaciteit overbelast raakt. Daarom wordt de planning bijna dagelijks herzien.

Momenteel wordt er gewerkt aan het uitbreiden van de lokale zorg- en opvangcapaciteit, zodat er grotere groepen gelijktijdig kunnen worden gerepatrieerd en het proces om iedereen naar huis te halen versneld kan worden. De situatie wereldwijd verandert echter dagelijks. Daarom worden ingezetenen die in het buitenland gestrand zijn persoonlijk geïnformeerd zodra een concrete datum voor de eerstvolgende vlucht vaststaat en of zij hiervoor in aanmerking komen.