zaterdag 16 februari 2013

SRS best beluisterde online radiozender onder 34.500 zenders wereldwijd?

De Ware Tijd trapt in val van lixty.net

Hoe naief is aan plagiaatfobie lijdende journalist Ivan Cairo?

16-02-2013 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De Surinaamse krant de Ware Tijd heeft deze week fors ingeboet aan betrouwbaarheid van het gebrachte nieuws. Zonder ook maar enig zelfonderzoek gedaan te hebben, is journalist Ivan Cairo - die onlangs nog zo tekeer ging tegen plagiaat door collega’s en zich groen en geel ergert aan het feit dat in het Surinaamse mediaveld zo makkelijk artikelen zonder bronvermelding worden overgenomen van andere media en dan ook nog zijn naam niet eens vermelden – in de val van de onbekende website lixty.net getrapt. Met open ogen en zonder enig journalistiek zelfreinigend en onderzoekend vermogen.

‘SRS nummer 1 op internationale radiosite’ was de kop donderdag boven een door Cairo geschreven artikel in zijn de Ware Tijd:



De Ware Tijd is de enige krant die hierover heeft bericht. Ivan Cairo, die ook nog eens de waakhond in de Surinaamse journalistiek is voor de internationale organisatie Verslaggevers zonder Grenzen, is mogelijk bij toeval op de in Duitsland gevestigde website gestuit, die haar meeste bezoekers blijkt te hebben in Rusland en Turkije...maar dat terzijde. Deze dubieuze website onder de naam Trixty heeft op haar site geen enkel contactadres vermeld staan. Waarschijnlijk raakte Cairo in extase bij het zien van de SRS-notering in de ‘Top 100’-lijst en vergat verder voor het gemak even als objectief, relativerend en wakker journalist te denken. Want, dat is hij toch, een journalist?

Op het internet zijn verder geen enkele nieuwsberichten of andere artikelen over lixty.net te vinden...... Dat geeft voldoende reden om aan te nemen dat deze onbekende website nu niet echt een bepaalde naam heeft opgebouwd.

Dubieuze Surinaamse noteringen
Onder het kopje ‘Top 100’ is een lijst te zien van logo’s en namen van radiozenders in de wereld en op nummer 1 staat vandaag, hoe is het mogelijk, de Surinaamse staatszender SRS. Het gaat om ruim 34.500 radiozenders wereldwijd.... Nog ongeloofwaardiger is het dat Radio Boskopu in die lijst op nummer 6 staat, Sky Radio op nummer 17 (gisteren nog 18) en Radio Apintie op de 19e plek.

 

Maar, voor Ivan Cairo zijn deze opmerkelijke en zeer dubieuze noteringen geen reden om eens wat onderzoek te doen naar die ranglijst. Hoe is deze tot stand gekomen? Gaat het om een gemiddelde luisterdichtheid van een zender op het internet? Wordt dat aantal afgezet tegen het aantal inwoners van een land? De website lixty.net zelf geeft hierover geen enkel uitsluitsel en op vragen hierover wordt, uiteraard, niet gereageerd door de webbeheerder.

Wat is lixty.net
Volgens de website digsitevalue.net bestaat lixty.net vandaag slechts een jaar en ruim elf maanden en heeft als ranking plaats 650.428 op het internet als het gaat om ‘populariteit’. De website krijgt dagelijks slechts rond de 440 unieke bezoekers die 484 keer een webpagina bezoeken. Van die bezoekers is 67.7% afkomstig uit Rusland (niet vreemd, want bij opening van de homepage word je geconfronteerd met allemaal Russisch....) en 20.3% uit Turkije.....

Het zogenoemde IP-adres (Internet Protocol) van de website staat geregistreerd op naam van Hetzner Online AG in het Duitse Gunzenhausen. Dit adres is eigendom van een zogenoemde ‘High Risk Hosting Provider’. Al met al niet echt informatie die garant staat voor een betrouwbare website. Maar, Ivan Cairo, is kennelijk liever lui dan moe, heeft zelf willen scoren bij staatszender SRS en of heeft willen scoren met zijn nieuws dat de SRS de best beluisterde online radiozender onder ruim 45.500 zenders wereldwijd zou zijn. Ik denk dat deze nijvere journalist ook gelooft, dat de aarde plat is, dat een roti gewoon een Hollandse pannenkoek is en dat in de goudvelden geen goud wordt gewonnen, maar diamant.

Scoringsdrift leidt tot onbetrouwbare artikelen
Ongecontroleerde scoringsdrift van een journalist leidt tot onbetrouwbare artikelen en dus ook tot een krant waarvan de inhoud niet meteen als ‘een waarheid als een koe’ kan worden aangemerkt, integendeel.