zondag 8 juli 2018

BID-team Korps Politie Suriname arresteert drie cocaïnesmokkelaars op J.A. Pengelluchthaven

Nederlandse vrouw (46) betrapt met 19 cocaïnebolletjes in haar vagina

- Man (53) aangehouden die 51 cocaïnebolletjes had geslikt
- 27-Jarige man had 780 gram cocaïne verborgen in zijn handbagage


Het Korps Politie Suriname meldt zondag 8 juli 2018 pas, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID-) team op woensdag 27 juni en vrijdag 29 juni tijdens controlewerkzaamheden drie drugssmokkelaars in afzonderlijke zaken heeft aangehouden. 

Op 27 juni werden de 46-jarige Nederlandse C.D. en de 53-jarige L.B. aangehouden. D. had 19 cocaïnebolletjes in haar vagina verstopt, terwijl B. 51 cocaïnebolletjes had geslikt.

De 27-jarige X.K. werd 29 juni aangehouden. De man had drie pakken cocaïne met een gewicht van 780 gram verborgen in zijn handbagage.

Alle drie verdachten zijn samen met de cocaïne overgedragen aan de afdeling Narcoticabrigade. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zijn C.D. en L.B. in verzekering gesteld. X.K,  militair, is overgedragen aan de Militaire Politie.

President Maduro maakt tussenstop in Algerije op weg naar inauguratie Erdogan in Turkije

(Bron foto: Dia-Algerie)
Algerijnse tussenstop om diplomatieke banden tussen de twee landen te versterken


De Venezolaanse president Nicolas Maduro arriveerde zondag 8 juli 2018 in Algerije om de diplomatieke banden tussen de twee landen te versterken, als onderdeel van zijn reis naar Turkije voor de inauguratie van Recep Tayyip Erdogan maandag. 

Zowel Venezuela als Algerije hebben verschillende strategische overeenkomsten op het gebied van energie, politiek, communicatie, onderwijs, cultuur, handel en industrie.

Maduro werd ontvangen door de president van de Nationale Volksvergadering van Algerije Said Bouhadja, waarna ze een bijeenkomst hielden 'om de samenwerking tussen de twee naties te versterken', aldus de officiële verklaring.


'De ontmoeting met het Afrikaanse land is gericht op de ontwikkeling van de banden van broederschap die met het Algerijnse volk bestaan en relaties gebaseerd op respect, gemeenschappelijke ontwikkeling, ten voordele van hun volkeren.'

De officiële entourage bestond uit First Lady Cilia Flores, Jorge Rodriguez, vicepresidente Sectorial de Comunicación, Turismo y Cultura, en Jorge Márquez Monsalvee, secretaría del Despacho de la Presidencia, naast andere functionarissen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Dia-Algerie)

Guerrilla's ELN in Colombia verwerpen beschuldigingen Justitie dat zij achter moorden op sociale leiders zitten

(Bron: ELN/Twitter)
123 Sociale leiders dit jaar vermoord tussen 1 januari en 4 juli


Colombia's Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) heeft beschuldigingen van de procureur-generaal weerlegd, dat de groep verantwoordelijk is voor de moord op sociale leiders sinds de vredesovereenkomst met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in 2016 werd ondertekend.

De rebellerende groep zei zaterdag 7 juli 2018 op haar officiële Twitter-account: 'Het kantoor van de aanklager verwart en besmet opzettelijk zonder informatie te verstrekken om zijn beschuldigingen tegen ons te onderbouwen.'


De groep vestigde ook de aandacht op het falen van de procureur-generaal 'om de dood en bedreigingen tegen leiders op te lossen', en zei dat de woorden van de nationaal directeur van het Bureau van de procureur-generaal (Fiscalía General de la Nación) Gonzalez Leon 'een rookgordijn vertegenwoordigen om de ware daders van deze moorden te verbergen.'

'Het Openbaar Ministerie moet ophouden deel te nemen aan de oorlog van informatie en we dringen er bij de regering op aan te tonen dat ze bereid zijn om dit te stoppen', liet de ELN weten.

Op 6 juli had Leon tegen lokale media gezegd: 'In de gebieden waar deze moorden plaatsvonden hebben we het drugskartel Clan del Golfo en het ELN aangetroffen in Antioquia, het ELN in Choco en de gemeenten Cauca en Nariño, evenals FARC-dissidenten.'

Dat werd gevolgd door een stroom van berichten die eerder door de week werden vrijgegeven door verschillende maatschappelijke organisaties, die de regering en paramilitaire groepen op verschillende manieren beschuldigden van medeplichtigheid aan de moorden.

Eén bericht, getiteld 'Alle Namen,  Alle Gezichten', noemt 123 van de 125 sociale leiders die dit jaar zijn vermoord tussen 1 januari en 4 juli. De twee extra slachtoffers werden onmiddellijk na de publicatie van het rapport vermoord.


Een ander bericht over moorden tussen 2002 en 2015 onthulde, dat het merendeel van de moorden niet gerelateerd is aan het interne gewapende conflict in Colombia, maar wordt gepleegd door nationale veiligheidstroepen.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Braziliaanse rechter beveelt vrijlating van oud-president Luis Ignacio Lula da Silva

(Bron foto: Twitter)
Lula da Silva mag in vrijheid zijn hoger beroep-zaak afwachten


Een Braziliaanse rechter - Rogério Favreto van het Tribunal Regional Federal da 4.ª Região (TRF-4) - heeft zaterdag 8 juli 2018 de vrijlating bevolen van oud-president Luis Ignacio Lula da Silva. 


De rechter zei, dat de linkse politicus moet worden vrijgelaten uit de gevangenis in Curitiba, terwijl een beroepsprocedure wordt uitgevoerd.



Lula is veroordeeld tot 12 jaar en een maand gevangenisstraf wegens corruptie en het witwassen van geld. Hij heeft altijd zijn onschuld volgehouden en zei dat de veroordeling politiek gemotiveerd was.



(Suriname Mirror/BBC/Bloomberg/Twitter/Folha de S. Paulo/Observador)

Minister Elias hoopt op doorstart Mind Console Center ter voorkoming van zelfmoord

Het centrum had sinds januari geen subsidie ontvangen

 'Ik moet het geld bij mijn collega van Financiën zien los te krijgen en daar doen wij alle moeite voor'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid hoopt, dat de verantwoordelijke personen voor het sluiten van het Mind Console Center voor het voorkomen van zelfmoord op dat besluit terugkomen. Er wordt alle moeite gedaan om het centrum open te houden. 'Al is het met krappe middelen', zegt de minister vandaag, zondag 8 juli 2018, in de Ware Tijd. 

Het centrum heeft zijn dienstverlening per 1 juli stopgezet. Dat had stichting Swarnapath, waaronder het fungeerde, een week daarvoor al aangekondigd. Swarnapath had al waarschuwingsbrieven gestuurd naar het ministerie waarin gewezen werd op de dreigende stopzetting van de dienstverlening als gevolg van uitgebleven subsidie.

De gehuurde werkruimte aan de Jagernath Lachmonstraat is ontruimd en de website van de stichting is uit de lucht gehaald. Het centrum heeft sinds januari geen subsidie ontvangen, ondanks goedkeuring van de begroting en het raadsvoorstel daartoe.

Hoewel Elias hoopt, dat deze volgens hem 'cruciale dienstverlening' wordt gecontinueerd. 'Ik moet het geld bij mijn collega van Financiën zien los te krijgen en daar doen wij alle moeite voor. We hopen dat er toch een oplossing komt', zegt de minister.

Zijn hoop schijnt ijdel te zijn, getuige de reactie van parlementariër Dew Sharman (VHP), die lid was van het bestuur van de stichting. 'Omdat we geen personeel meer hebben, zal een herstart op korte termijn niet mogelijk zijn', zegt Sharman.

Meer structuur in samenwerking tussen Suriname en Frankrijk

Leden Assemblee en Franse parlement willen onderlinge banden versterken


De Nationale Assemblee (DNA) en een afvaardiging van het Franse parlement hebben afspraken gemaakt om het contact met elkaar meer structuur te geven. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons geeft aan, aldus Starnieuws vandaag, zondag 8 juli 2018, dat tijdens het bezoek van 4-8 juli de delegaties onderwerpen hebben besproken die belangrijk zijn voor beide landen. 

Toerisme, gezondheidszorg, onderwijs, handel en de situatie van de grensbevolking die vaker problemen heeft bij het oversteken van de rivier, die niet geheel van Suriname is, alsook mogelijke economische verbanden tussen Suriname en Frankrijk en uitdagingen zoals gastarbeiders en vluchtelingen, kwamen onder andere tijdens het bezoek aan de orde.

De bevolking van Suriname heeft intensief contact met het gebiedsdeel Frans-Guyana en er is veel verkeer over de rivier. Door mensen uit Frans-Guyana worden verschillende activiteiten uitgevoerd in Suriname, zoals op het ggebied van toerisme, arbeid en handel.

Geerlings-Simons geeft aan, dat het belangrijk is dat de volksvertegenwoordigers van beide landen beter contact met elkaar hebben. Het bezoek van de Franse delegatie is daarvan een uiting. De parlementaire delegaties brengen de zaken die besproken zijn terug naar de regering. Op deze wijze draagt het parlement bij aan de ontwikkeling van de relatie van beide landen.

Delegatieleider Hubert Julien-Laferriere vond het een genoegen om Suriname te bezoeken en de banden met de parlementariërs te versterken. Beide landen hebben volgens hem veel uitdagingen die aangepakt moeten worden, vooral vanwege de gezamenlijke grens van meer dan 520 kilometer lang.

Er is een goede en intensieve samenwerking tussen Frankrijk en Suriname, met name het AFD, het Franse Agentschap voor Ontwikkeling, dat aan de basis heeft gestaan van de bouw van het nieuwe ziekenhuis van Albina. De Marowijnerivier is als gezamenlijke grens een gebied waar heel veel gebeurt welke aangepakt en besproken moet worden. 'We zijn zeer verheugd met de recente ratificatie van het politiesamenwerkingskoord tussen de beide landen. Frankrijk is bereid zijn expertise en know how ter beschikking te stellen binnen de samenwerking', zeí Laferriere.

De delegatie van de ‘Vriendschapsgroep Frankrijk en Suriname’ bestaat uit de parlementariërs Hubert Julien-Laferriere, Jean-Luc Lagleize en Patrice Verchère. Laferriere (coalitie) is tevens de voorzitter van de Franse parlementaire commissie voor overzeese gebiedsdelen, waaronder Frans-Guyana valt.

De parlementariërs hebben zich ook georiënteerd in de grensstad Albina. Het bezoek wordt beëindigd met een gemeenschappelijke verklaring waarin de zaken en afspraken die besproken zijn worden weergegeven, alsook de kansen en uitdagingen. In de toekomst zal een Surinaamse delegatie Frankrijk bezoeken.

Politie zoekt sinds 4 juli vermiste 22-jarige Raishri 'Patisha' Bihari

Jonge vrouw is 4 juli van huis vertrokken met onbekende bestemming


Het hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit verzoekt de opsporing van de vermiste 22-jarige Raishri 'Patisha' Bihari, gehuwd Mangal. Ze woont aan de Bomapolder serie 2 #27 in het district Wanica. 

De jonge vrouw is woensdag 4 juli op een onbekend tijdstip van huis vertrokken met een onbekende bestemming en is sedertdien niet huiswaarts gekeerd.

Eenieder die informatie kan verstrekken over de verblijfplaats van deze vermiste wordt verzocht om contact te maken met het ressort Santo Boma op de telefoonnummers 350022, 350830, de Centrale Meldkamer op 115 of de dichtstbijzijnde politiepost.

Schoolvervoer vanaf maandag 9 juli weer niet gegarandeerd....

Regulier salaris en gelden terugwerkende kracht weer niet uitbetaald 

'Vervoerders NVB zijn vorige maand uitbetaald, maar wij worden op een laag pitje gezet, terwijl onze stukken eerder zijn opgemaakt dan van NVB'


De schoolvervoerders zijn weer geconfronteerd met uitblijven van de salariëring en achterstallige gelden terugwerkende kracht (twk). Het betreft de betaling voor geleverde diensten in juni 2018 en de twk van augustus, oktober en november van het afgelopen jaar. Naar aanleiding hiervan is het schoolvervoer vanaf maandag niet gegarandeerd. Dit bevestigt Radjesh Ori, secretaris van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zaterdag 7 juli 2018 in het Dagblad Suriname. 

Zoals bij de voorgaande overmachtssituaties binnen de OBS eist de exorbitante benzineverhoging zijn tol. 'De vervoerders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) zijn vorige maand al uitbetaald, maar wij worden op een laag pitje gezet. Dit, terwijl onze stukken eerder zijn opgemaakt dan die van NVB. We hebben de indruk dat je niets krijgt zolang je niet staakt.'

Ori voert aan, dat de autoriteiten tijdig zijn geïnformeerd over de ontstane situatie. Desalniettemin is een urgente aanpak vanuit de overheid uitgebleven.

Het trieste is dat de scholieren van het Voortgezet Onderwijs voor Junioren (VOJ) in hun examenperiode verkeren. Ori betreurt dit en heeft de schoolvervoerders opgeroepen om hoe dan ook de VOJ-leerlingen en leerkrachten te voeren.

'Maar, we kunnen geen ijzer met handen breken. We moeten tanken om onze diensten te kunnen leveren. Hoe moeten we dat doen als we niet op tijd betaald worden? De benzineprijs staat ook niet stil.' 

De OBS heeft om brandstofcompensatie gevraagd, maar ook dit was aan dovemansoren gericht. Daarom zal niet elke bus- en boothouder in staat zijn om maandag het schoolvervoer te garanderen. 'We hebben al genoegen genomen met een loonsverhoging van 25%, terwijl in het principeakkoord 40% is opgenomen. En toch kunnen wij niet op tijd uitbetaald worden', aldus Ori.

Slavenarbeid in Brazilië lijkt geen prioriteit te zijn voor president Michel Temer

Regering schrapt in 2017 70 procent van het budget voor de strijd tegen slavenarbeid

 
Helpen een ​​einde te maken aan de slavenarbeid in Brazilië lijkt geen prioriteit te zijn voor president Michel Temer. Gebleken is, dat zijn regering vorig jaar maar liefst 70 procent van het budget heeft geschrapt in de strijd tegen slavenarbeid, volgens Pragmatismo Politico

Van 2015 tot 2017 nam het aantal officiële gevallen waarin autoriteiten personen redden uit arbeidsvormen die analoog zijn aan de slavernij met bijna 50 procent af.


Toezichthoudende autoriteiten, die belast zijn met het uitroeien van kinderexploratie en -werk, analoog aan slavernij, hebben het laagste aantal inspecteurs in 20 jaar bereikt. 'Ons laatste grote selectieproces om belastingcontroleurs te selecteren was in 2010, dat ongeveer 400 belastingcontroleurs toeliet. Naderhand, in 2014, hebben we er 96 toegelaten. Maar, sindsdien hebben we geen ander selectieproces meer gehad', zegt fiscaal medewerkster Livia dos Cantos Ferreira.

Fiscaal medewerkers voeren hun werk uit in samenwerking met het ministerie van Arbeid. Eliane Santos, een advocate van het ministerie, zegt dat het land 'een historisch proces van vooruitgang heeft ervaren in de strijd tegen kinderarbeid' tijdens de regeringen van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en zijn opvolgster Dilma Rousseff.

'In de jaren negentig waren er 9,6 miljoen kinderen en adolescenten die werkten. Dit aantal werd teruggebracht tot 2,7 miljoen, volgens Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios (PNAD) in 2015', benadrukte Santos. 'Dit was mogelijk als gevolg van sociaal beleid, waarvan Brazilië ooit als referentie diende.'

Vorig jaar drongen mensenrechtenspecialisten, die in het kader van de Verenigde Naties werken, bij Temer en zijn regering aan om dringende maatregelen te nemen om slavenarbeid in Brazilië te bestrijden, door kritiek te leveren op een overheidsdecreet dat snijdt in het budget voor de uitroeiing ervan.

Een gezamenlijke verklaring van de mensenrechtenspecialisten luidde dat, hoewel Brazilië vaak een 'leidende rol heeft gespeeld in de strijd tegen moderne slavernij', het nu 'verrassend en teleurstellend' is, sinds Temer aantrad, 'om maatregelen te zien dieertoe leiden dat het land terrein verliest op dit front', aldus Brasil 24/7.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Pragmatismo Politico/YouTube)