vrijdag 28 februari 2020

Mogelijk wordt de Surinaamse dollar binnenkort gedevalueerd

Governor van de Centrale Bank houdt bijeenkomst met financiële sector en bedrijfsleven over wisselkoers


Het is niet uitgesloten, dat de Surinaamse dollar binnenkort wordt gedevalueerd. Om een nieuw evenwichtspunt te vinden voor de wisselkoers van de Amerikaanse dollar heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, vrijdag 28 februari 2020 een speciale bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van de financiële sector en het bedrijfsleven, zo bericht dde Ware Tijd. 

'Officieel is er nog geen devaluatie, maar is de koers wel verdedigbaar zoals die nu is?', reageerde Roemer op vragen van journalisten.

Het doel van de bespreking was om na te gaan door welke mechanismen de wisselkoersen op hol zijn geslagen. Geconstateerd wordt dat met de koersvlucht de koopkracht van de Surinaamse consument hard achteruit holt. Aan de vertegenwoordigers van de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven), Asfa (Associatie van Surinaamse Fabrikanten), bankiersvereniging, KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken) en de vereniging van cambiohouders stelde Roemer voor om met zijn allen te proberen de koopkracht van de consument te verdedigen. 'Dit is geen eenvoudige taak', aldus de governor.

Er zijn mechanismen bekeken die een dempende werking moeten hebben op de stijging van de wisselkoersen. Ook is nagegaan welke 'traditionele omstandigheden' en inefficiënties bijdragen aan de ernstige verstoring op de valutamarkt en hoe die doorwerken in het spel van vraag en aanbod. Nagegaan wordt op welke wijze de wisselkoersen kunnen worden beheerst en de bubbel uit de markt kan worden gehaald.

Partijen hebben afgesproken om zich te onthouden van acties die bijdragen aan speculatie. Met alle partijen wordt bekeken hoe de koersstijging kan worden geremd en met economische modellen zal worden uitgerekend waar het nieuwe evenwichtspunt voor de vreemde valuta zal moeten liggen. Onder de gegeven omstandigheden kan de officiële koers van Srd 7,52 voor de Amerikaanse dollar niet langer worden verdedigd.

Na de persconferentie hebben journalisten hun ongenoegen geuit over de inrichting van de ontmoeting. Elke verslaggever mocht slechts één vraag stellen. Wie toch meer dan één vraag stelde, kreeg slechts antwoord op één vraag. Journalisten hielden de bankpresident voor, dat de CBvS had kunnen volstaan met een persbericht, omdat er nauwelijks concreet antwoord is gegeven op de vragen. 

Verslaggevers hebben besloten om massaal weg te gaan wanneer er opnieuw een beperking van één te stellen vraag wordt gesteld. 'U kunt ons niet zo beperken terwijl talrijke zaken blijven hangen', verwoordde Carla Boëtius, voorzitster van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, het ongenoegen van de aanwezige verslaggevers. De top van de Centrale Bank heeft aangegeven in het vervolg rekening te zullen houden met de grieven van de pers.

Minister Hoefdraad verschijnt niet bij politie om gehoord te worden in zaak Van Trikt

Bewindsman zou met spoed zijn vertrokken naar 'het buitenland'


Starnieuws bericht vrijdagmiddag 28 februari 2020, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet is verschenen bij de politie om gehoord te worden in het kader van het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) in de strafzaak tegen ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname. 

De minister zou de oproep door de politie om gehoord te worden hebben  afgezegd. Hij moet met spoed naar het buitenland. Het is niet duidelijk of de rechter-commissaris in strafzaken Ingrid Lachitjaran, die de leiding heeft over het gvo, rekening zal houden met zijn vertrek of zal beslissen om hem zelf te horen. Een getuige is niet verplicht een verklaring af te leggen bij de politie, maar is volgens artikel 194 van het Wetboek van Strafvordering wel verplicht om voor de rc te verschijnen om gehoord te worden als hij daartoe is gedagvaard. Verschijnt Hoefdraad ook niet bij de rc, dan kan deze op basis van hetzelfde artikel 194 lid 2 hem andermaal dagvaarden of een bevel medebrenging uitvaardigden.

Starnieuws meldde al op 9 februari, dat Hoefdraad gehoord wordt in de strafzaak tegen Van Trikt. Het onderzoek is op 3 februari aangevangen. Van Trikt, die op 6 februari is aangehouden en in verzekering is gesteld, wordt onder andere verweten dat hij oneigenlijke contracten heeft getekend met het Belgische bedrijf, Clairfield, zijn eigen bedrijf Orion en overfacturering van voertuigen. Zijn zakenpartner, de accountant Ashween Angnoe, managing partner van Orion Assurance & Advisory, is ook aangehouden en in verzekering gesteld.

Irvin Kanhai, advocaat van Van Trikt, zei eerder, dat zijn cliënt hem heeft aangegeven, dat hij in opdracht heeft gehandeld van de minister van Financiën. Van Trikt zou daar bewijzen van hebben. Hoefdraad heeft steeds ontkend iets af te weten van de malversaties die gepleegd zouden zijn door de ex-govenor. Een maand geleden heeft de minister zich nog fel uitgelaten over Van Trikt en de misstanden binnen de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Deze zaak staat los van het oneigenlijk gebruiken van de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken. Hieromtrent hebben activiste Xaviera Jessurun en de politiek partij DA'91 een verzoekschrift ingediend voor een strafrechtelijk onderzoek tegen Hoefdraad. De partij STREI is een stapje verder gegaan in haar verzoekschrift en heeft meerdere strafbare feiten aangehaald, waaronder verduistering van geld of geldwaardig papier, diefstal, statutair verboden transacties, vervalsing van bescheiden, bewijsstukken, aannemen van giften of beloften, dwang van ambtenaren en ongeoorloofde verrijking.

Peruaanse journaliste Daysi Lizeth Mina Huamán (21) vermist sinds 26 januari

'Peruaanse autoriteiten moeten transparant onderzoek naar verdwijning uitvoeren'



De Peruaanse autoriteiten moeten al het mogelijke doen om journaliste Daysi Lizeth Mina Huamán te lokaliseren en een volledig en transparant onderzoek naar haar verdwijning uit te voeren, zei het Committee to Protect Journalists vandaag, vrijdag 28 februari 2020. 

Mina, een verslaggeefster voor de televisieomroep Cable VRAEM in de centrale Peruaanse stad Ayacucho, wordt sinds 26 januari vermist, volgens nieuwsberichten.

Op de dag dat ze verdween, stemde Mina voor Peru's Congresverkiezingen in de nabijgelegen stad Santa Rosa en diende een artikel in over de verkiezingen die dag om ongeveer 15.30 uur, volgens een verklaring van de Asociación Nacional de Periodistas del Perú – ANP.


Ze werd voor het laatst gezien in een busstation van Santa Rosa, waar ze van plan was om een ​​bus naar de stad San Francisco te nemen om haar vriend te ontmoeten, die de volgende dag bij de autoriteiten meldde dat ze vermist was, aldus de verklaring.

'De Peruaanse autoriteiten moeten alle beschikbare middelen inzetten om een ​​grondige zoektocht naar journaliste Daysi Lizeth Mina Huamán uit te voeren en haar veiligheid te waarborgen', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten moeten onderzoeken of haar verdwijning te maken had met haar verslaggeving over verkiezingen of ander werk dat ze als journaliste heeft gedaan.'


Ongeveer een week na haar verdwijning vonden de familieleden van de journaliste de identiteitskaart en andere persoonlijke documenten van Mina langs een weg tussen Santa Rosa en San Francisco, volgens een rapport van het Institute for Press and Society, een persvrijheidgroep in Lima. In dat rapport stond dat Mina, 21, net afgestudeerd was aan de universiteit en pas twee weken voordat ze verdween bij Cable VRAEM begon te werken.


In een telefonisch interview zei een lid van de politie van Santa Rosa, die zijn naam niet wilde geven, dat er geen verdere informatie was over de verdwijning van Mina en dat de zaak nog in onderzoek is.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/La Republica/Peru21/Twitter/YouTube)

Smokkelwaar uit Venezuela op het criminele menu van Colombia

Traditionele witte boerenkaas is alom aanwezig in restaurants in Colombia



De criminele groepen die actief zijn op de grens tussen Arauca (Colombia) en Apure (Venezuela) hebben een nieuwe bezigheid gevonden: het smokkelen van Venezolaanse kaas (quesos). Kaas wordt steeds meer samengevoegd met olie en andere goederen die de grens tussen Colombia en Venezuela worden over gesmokkeld, en criminele groepen melken de winst. 

Groepen die actief zijn in de staat Apure, gelegen in het noordwesten van Venezuela, hebben geconstateerd dat het zuivelproduct meer dan verdubbeld in waarde na het oversteken van de Arauca-rivier en het bereiken van Bogotá.

Traditionele witte boerenkaas is alom aanwezig in restaurants in Colombia en wordt geserveerd met bijna alle lokale gerechten. In Arauca verkopen informele handelaren ook de Venezolaanse kazen op straat en in lokale winkels.

Inbeslagnames van Venezolaanse kaas in Colombia worden zo frequent, dat Julián García, het hoofd van de Inlichtingen-afdeling van de Colombiaanse politie (Seccional de Inteligencia de la Policía de Colombia - SIPOL) in Arauca, de Venezolaanse kaassmokkel vergeleek met de langdurige en lucratieve smokkel van benzine en diesel in het grensgebied.


'In vergelijking met La Guajira of met Cúcuta zijn de smokkelgevallen met benzine hier erg laag. De sterke zaak hier is smokkel van kaas en vlees',vertelde hij aan InSight Crime. Een kilo kaas is ongeveer 9.000 peso (bijna $ 3) waard in Arauca, terwijl het in Bogotá meer dan 22.000 peso (ongeveer $ 6) waard is. 'Het bedrijf ligt in het brengen van de kaas uit Venezuela naar Bogota', zei hij.

Het prijsverschil heeft ertoe geleid, dat enorme hoeveelheden smokkelwaar over deze grens zijn verplaatst. In slechts twee operaties die plaatsvonden in het laatste kwartaal van 2019, namen Colombiaanse autoriteiten meer dan anderhalve ton Venezolaanse kaas in beslag. De kaas was via een boot via de rivier de Arauca binnengekomen.

In december 2018 hebben de Colombiaanse autoriteiten een criminele organisatie in Arauca ontmanteld, bekend als 'Los Suizos', die ongeveer 100 ton kaas over de grens had gesmokkeld.

Gewapende groepen, waaronder het Nationale Bevrijdingsleger van Colombia (Ejército de Liberación Nacional - ELN) en dissidenten van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC), 'maken deel uit van de keten die deze activiteit controleert', zei García.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Na Brazilië nu ook in Mexico eerste besmetting met nieuwe coronavirus

Twee bevestigde gevallen in Mexico


In Mexico is een eerste besmetting met het nieuwe coronavirus ontdekt. Dat maakten de autoriteiten daar vrijdag 28 februari 2020 bekend. Het is het tweede besmettingsgeval in heel Zuid-Amerika. Eerder raakte een 61-jarige man uit Brazilië besmet. 



Een tweede persoon in Mexico, een 35-jarige man in Mexico-Stad, wordt vrijdag nog gecontroleerd op het virus. Mogelijk is diegene ook besmet geraakt, maar dat moet nog blijken. Zijn zaak wordt in verband gebracht met de tweede zaak, van een man van 41 jaar, in de noordelijke staat Sinaloa.


Tijdens hun bezoek aan Italië hadden beide bevestigde gevallen rechtstreeks contact gehad met een Italiaanse onderdaan die in Maleisië woont, aldus de regering.

Het nieuwe coronavirus brak eind vorig jaar uit in de Chinese provincie Hubei. Inmiddels hebben tientallen landen besmettingen gemeld, waaronder Nederland. Daar zijn twee mensen ziek. Het virus heeft wereldwijd aan ruim 2.800 mensen het leven gekost. Zeker 83.000 mensen raakten besmet.

(Suriname Mirror/Expansion Politica/ANP/RTR/Al Jazeera/Twitter)

NDP wint zieltjes, stemmen, met uitdelen gratis aardappelen en uien

Uitdelen aardappelen en uien erkenning van door eigen NDP afgelopen regeerperiode Bouterse-Adhin gecreëerde armoede


Geluidswagens worden ingezet. De verkiezingscampagne 2020 komt het volk hier en daar goed uit. De NDP-propagandamachine gebruikt voedselpakketten als middel om zieltjes ofwel stemmen te winnen. Niet echt een gedegen politieke inhoud. Maar, de partij voelt zich kennelijk bedreigd door vooral de VHP en is dus overgegaan tot het openen van de Bouterse-trukendoos met lokmiddeltjes.

Neen, het is een erkenning van de door haar tijdens de regeerperiode Bouterse-Adhin gecreëerde armoede, veroorzaakt door slecht financieel-economisch beleid en corruptie onder regie van de NDP.

Om de campagne te versterken, werden NDP-buurtwinkels bedacht, waar goederen per stuk tegen gereduceerde prijzen worden verkocht. De laatste stap binnen het NDP-pakkettensysteem is het huis aan huis in zakjes verdelen van aardappelen en uien. 'Uien en aardappelen fu nak’ dagu', wordt rondgebazuind.

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname)

'Er wordt onhygiënische gewerkt en het brengt levens van klanten in gevaar'

'Ondernemers handelen onverantwoordelijk en denken alleen aan snel geld maken'

Stutgard pleit voor strenger straffen: 'Sluit bedrijven drie tot vier maanden'


'We dachten eigenlijk dat we het ergste nu wel hadden gehad. Maar nee hoor, dat is helemaal niet zo', zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard vandaag, vrijdag 28 februari 2020, in het Dagblad Suriname. 

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu- en Gezondheidsdienst van het commissariaat Paramaribo-Zuidwest hebben binnen drie weken tijd de deuren van elf onhygiënische eetgelegenheden gesloten.

'Sommige ondernemers zijn zich nog steeds niet ervan bewust welk gevaar zij vormen voor de volksgezondheid, wanneer zij de veiligheids- en hygiënevoorschriften niet naleven. Er wordt onhygiënisch gewerkt en het brengt klanten hun levens in gevaar. De ondernemers handelen onverantwoordelijk en denken alleen aan snel geld maken. Zonder in acht te nemen dat het van eminent belang is hygiënisch te zijn. Zo kan men niet doorgaan', zegt Stutgard.

Volgens de voedseltechnoloog voldoen de boetes en straffen van de overheid niet. Hij adviseert daarom dat deuren van deze eetzaken liever niet voor een korte periode gesloten zijn, maar voor 3 tot 4 maanden.

'En als hetzelfde zich weer voordoet, moeten er strakkere maatregelen getroffen worden. De zaken moeten dan voor goed worden gesloten. De ondernemers maken genoeg geld om deze zaken in orde te maken en om op tijd te letten op wat niet op zijn plaats is', aldus Stutgard.

VN: Maximale bescherming over de grenzen voor de emblematische jaguar

Slechts 64.000 exemplaren in het wild over in 19 landen van de Amerika's

- IUCN schat dat de jaguarpopulatie de afgelopen 21 jaar tussen 20 en 25 procent is afgenomen
- 'We moeten ons verenigen om de connectiviteit van zijn habitat in onze natuurlijke gebieden te garanderen'


De jaguar (Panthera onca), de grootste en meest emblematische kat in Latijns-Amerika, krijgt maximale bescherming, nadat hij op 22 februari 2020 is opgenomen in de bijlagen van de wereldwijde conventie van de Verenigde Naties die het behoud regelt van 'migratory species'. Vandaag zijn er slechts 64.000 exemplaren in het wild over in 19 landen van de Amerika's. Deze landen zullen prioriteit geven aan het behoud en de connectiviteit van habitatcorridors en gezamenlijke actie ondernemen om verdere isolatie van de jaguarpopulatie te beteugelen. 

De opname van de jaguar in de bijlagen I [bedreigde 'migratory species'] en II ['migratory species' die internationale overeenkomsten vereisen voor hun instandhouding en beheer] van het Verdrag inzake het behoud van 'migratory species' van wilde dieren (Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals), ook bekend als het Verdrag van Bonn, is goedgekeurd tijdens de 13e Conferentie van de Partijen (COP13) in Gandhinagar, India. De maatregel werd voorgesteld door Costa Rica met de steun van Argentinië, Bolivia, Peru, Paraguay en Uruguay.



Verschillende niet-gouvernementele organisaties werkten samen aan het initiatief: Wildlife Conservation Society, Humane Society International, Panthera en International Fund for Animal Welfare, onder anderen.

De International Union for Conservation of Nature (IUCN) schat dat de jaguarpopulatie de afgelopen 21 jaar tussen 20 en 25 procent is afgenomen, hoewel deze schatting veel hoger zou kunnen zijn vanwege de moeilijkheid om geïsoleerde populaties te beoordelen. Habitatverlies en -degradatie vormen de grootste bedreigingen voor het overleven op lange termijn van de grote kat, die grote gebieden nodig heeft om te jagen, grootbrengen of paren. Stroperij en illegale handel in lichaamsdelen vormen ook ernstige bedreigingen voor de soort.

'De opname van de jaguar in het kader van de Conventie zal de grensoverschrijdende instandhoudingsinspanningen versnellen en de regionale samenwerking ten behoeve van deze charismatische soort stimuleren. Belangrijk is dat het een wereldwijd overeengekomen platform biedt voor range-staten om migratiecorridors voor de soort te handhaven en te herstellen', zei Amy Fraenkel, 'Executive on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals Executive Secretary'.

De jaguar is nu te vinden in 50 procent van zijn historische verspreidingsgebied, van de Verenigde Staten tot Argentinië. In Midden-Amerika beslaat de kat slechts 23 procent van zijn historische verspreidingsgebied. In El Salvador en Uruguay wordt de soort als uitgestorven beschouwd. Negentig procent van de exemplaren leeft in de negen landen van de Amazone regio. De resterende 10 procent is verdeeld in 33 kleine subpopulaties die beperkt zijn gebleven tot kleine gebieden vanwege verminderde habitats en bosfragmentatie. Het verbinden van deze patches is een van de doelstellingen van de landen die op de 13e conferentie meer bescherming hebben bevorderd van de partijen.

'De opname van de soort in de bijlagen van dit verdrag opent een nieuwe fase in de instandhoudingsinspanningen in de regio. Net zoals we haast de bewondering en het respect voor de jaguar, we moeten ons verenigen om de connectiviteit van zijn habitat in onze natuurlijke gebieden te garanderen', zei Carlos Manuel Rodríguez, minister van Milieu en Energie van Costa Rica.

De jaguar-pups blijven twee jaar bij hun moeder. Daarna ondernemen ze een reis om hun eigen territorium te vinden om zich voort te planten en hun prooi te vinden. Deze emancipatiereis staat bekend als dispersie, een fase waarin een mannelijke jaguar maar liefst 70 kilometer kan afleggen, zoals is gedocumenteerd in Brazilië. Na een nieuw territorium te hebben gevonden, verplaatst de kat zich continu binnen zijn thuisbereik, in een gebied dat sterk kan variëren tussen het ene exemplaar en het andere, afhankelijk van de grootte van zijn lichaam, habitatomstandigheden en de beschikbaarheid van prooi en koppels. Wetenschappers hebben een bereik van slechts 33,5 vierkante kilometer geregistreerd - in Belize - en andere van meer dan 1.200 vierkante kilometer - in Brazilië en de zuidelijke Verenigde Staten. In Costa Rica zijn reeksen van 25 vierkante kilometer gerapporteerd in het Corcovado National Park en tot 80 vierkante kilometer in de provincie Guanacaste. Tijdens veel van deze reizen passeren katachtigen steeds weer internationale grenzen, vooral in gebieden zoals Pantanal, Chaco, Zuid-Brazilië, Noord-Paraguay, Zuidoost-Bolivia en de landengte van Midden-Amerika.

Zesentwintig grensoverschrijdende gebieden in de Amerika's zijn geïdentificeerd. Als ecosystemen blijven krimpen, kunnen jaguars geïsoleerd raken of nog langere afstanden afleggen (en nog meer grenzen overschrijden) om te interageren en te overleven.

De jaguar is een 'bijna bedreigde' soort volgens de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature. Verschillende wetenschappers zijn van mening, dat hun kwetsbaarheid groter is, omdat deze indicator niet de delicate situatie weerspiegelt waarmee jaguars buiten het Amazonegebied te maken hebben.

Volgens een studie geleid door experts van het Institute of Ecology van de National Autonomous University of Mexico, als de International Union for Conservation of Nature criteria worden toegepast, moeten elk van de 34 subpopulaties allemaal, behalve die in het Amazonegebied, als bedreigd of ernstig bedreigd worden beschouwd.



Met de opname van de katachtige in bijlage I en II van de Conventie gaat de deur open voor het ondertekenen van internationale overeenkomsten om gecoördineerde instandhoudingsmaatregelen voor de soort en zijn habitats te garanderen. De landen van de regio zijn al vooruit gegaan in regionale samenwerking. In 2018 hebben 14 landen de Jaguar 2030 Roadmap gelanceerd en 29 november aangewezen als Internationale Jaguar-dag.

Het plan is een inspanning van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, niet-gouvernementele organisaties, lokale gemeenschappen en de particuliere sector om connectiviteit in de jaguar-corridors te waarborgen.

Verschillende landen in de regio zijn er ook in geslaagd om de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) zover te krijgen om verder onderzoek te bevorderen om de illegale handelsroutes van jaguar-onderdelen en bijproducten te identificeren, en in 2019 ondertekenden ze de Lima-verklaring over de illegale handel in dieren in het wild, die jaguars tot een symbolische soort van de Amerika's heeft verklaard.


(Suriname Mirror/United Nations Environment Programme/Scribd Suriname Mirror)

Medewerkster (38) goudopkoopbedrijf verdacht van verduistering groot bedrag in Amerikaanse dollars

28-Jarige echtgenoot medewerkster ook aangehouden voor heling en witwassen


De 38-jarige S.S., die bij een goudopkoopbedrijf in Paramaribo werkzaam was, wordt ervan verdacht een groot geldbedrag in Amerikaanse dollars van die onderneming te hebben verduisterd. Dat meldt het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 28 februari 2020. 

Zij en haar man M.G. (28) zijn op respectievelijk 15 en 24 februari door de afdeling Fraude aangehouden en na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Haar man is overtreding van de wet Strafbaarstelling Money Laundering en heling ten laste gelegd, meldt de politie. In belang van het onderzoek zijn er ook enkele luxe motorrijtuigen van dit stel in beslag genomen

Abdoel (NDP): 'Milieu Raamwet klaar voor behandeling in Assemblee'

'Als we wat energie erin stoppen is één vergaderdag al genoeg'


De voorbereiding van de Milieu Raamwet voor de openbare behandeling in De Nationale Assemblee door de commissie van rapporteurs, onder leiding van Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), is afgerond. De commissie is zover om vandaag, vrijdag 28 februari 2020, in huishoudelijke vergadering haar laatste verslag uit te brengen en het parlement goedkeuring te vragen om de ontwerpwet nu in het openbaar te behandelen, zegt Abdoel op Starnieuws. 

Samen met Conservation International Suriname (CI-S) en de initiatiefnemers is gisteren de ontwerpwet doorgenomen. CI-S is als laatste betrokkene gehoord. Er zijn volgens Abdoel concrete wijzigingsvoorstellen gedaan en die zijn ook besproken.

'We hebben ook feedback gehad van Stichting Projekta en Staatsolie. De initiatiefnemers moeten zich nog uitlaten over welke wijzigingsvoorstellen ze meenemen', zegt Abdoel. In elk geval wordt de laatste versie dan in de plenaire vergadering besproken.

De Milieu Raamwet is een lang gekoesterde belangrijke wet. Dit voorstel wordt gedragen door initiatiefnemers van verschillende fracties, Jennifer Geerlings-Simons (NDP, Carl Breeveld (DOE), Asiskumar Gajadien (VHP) en Melvin Bouva (NDP).

'Als voorzitter van de commissie hoop ik de ontwerpwet volgende week al in de plenaire vergadering te mogen behandelen. Er is compromis hierover en er zijn geen principiële bezwaren. De behandeling kan wel lang duren, maar zal wel smooth moeten verlopen. Als we wat energie erin stoppen is één vergaderdag al genoeg', zegt Abdoel.

In de commissie van rapporteurs zitten verder Marinus Bee (ABOP), Silvana Afonsoewa (NDP), Riad Nurmohamed (VHP), Grace Watamaleo (NDP), Roché Hopkinson (NDP) en Patricia Ethnel (NPS).

Statenleden Curaçao in gesprek met betrokkenen over besluit banken sectoren niet langer als klant aan te nemen

Maduro & Curiel’s Bank stopte bankrelatie met rifero’s in kader van ‘de-risking’


Zowel rifero’s (nummerkantoren) als vertegenwoordigers van casino’s, Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) en lokale banken maken volgende week maandag, 2 maart, hun opwachting in de Staten. Tijdens een Centrale Commissievergadering treden parlementariërs dan in gesprek met de genoemde personen over het besluit van banken om deze sectoren niet langer als klant aan te nemen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 28 februari 2020.

Na de genoemde groepen te hebben gehoord, spreken de Statenleden minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), die dan eveneens wordt gehoord over het voornoemde besluit van banken.

In 2018 maakte de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) bekend dat de bankrelatie met rifero’s in het kader van ‘de-risking’ werd beëindigd. In 2019 werd de relatie uiteindelijk definitief opgezegd. Het besluit van de MCB de relatie met loterijhouders te staken is ingegeven door het volgende:

'The policies of MCB and its subsidiaries in addition to international correspondent relationships require us to assess our banking relationships on a periodic basis. Based on this assessment the Bank is required at times to terminate relationships as a result of changed risk profiles that no longer fit the risk appetite of the Bank.' (...) 'After the assessment of your profile the Bank has concluded that it is no longer in the position to maintain its banking relationship with your lottery business as your business segment is high risk and is no longer within our risk appetite.'

Nummerkantoren, die hiervoor al jaren bij MCB bankierden, tekenden protest aan tegen dit besluit en Robbie’s Lottery van loterijbaas Robbie dos Santos gaf aan dat van zijn nummerkantoor 120 banen op Curaçao en nog eens 70 op Sint Maarten op het spel zouden staan.

Nog enige tijd leek PSB - die volledig in handen is van de overheid - de oplossing te bieden, maar ook deze bank besloot uiteindelijk ervan af te zien nummerkantoren als klant aan te nemen.

Heffing van 2,3 cent op brandstof op Curaçao geldt voor vier jaar

'Transitieperiode kost maximaal 54 miljoen'


De heffing van 2,3 cent op brandstof geldt voor vier jaar en is nodig om de brandstofdistributie op het eiland veilig te stellen. Met de opbrengst worden de extra kosten van de transitieperiode tot de overname van de raffinaderij door Klesch Group gedekt. 

Tijdens een persconferentie gistermiddag rekende Marcelino de Lannoy, interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), voor dat de operatie maandelijks 9 miljoen gulden kost: 5,5 miljoen aan operationele kosten en nog eens 3,5 miljoen aan brandstof. Uitgaande van een transitieperiode van zes maanden zijn de kosten dan 54 miljoen gulden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 28 februari 2020.


'Dat zijn geschatte maximale kosten', legt De Lannoy uit. 'Doorberekening gebeurt achteraf op basis van de reële kosten.'

De hoogte van de heffing is bepaald op basis van berekeningen door het Bureau Telecommunicatie & Post (BTP).

Tijdens de persconferentie benadrukten premier Eugene Rhuggenaath (PAR), minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling en Curoil-directeur Yamil Lasten, dat de heffing is gespreid over vier jaar om ervoor te zorgen dat gevolgen voor de economie en de bevolking minimaal zijn.

Visserijsector nog verre van tevreden - 'De vissers voelen zich aan hun lot overgelaten'

'Na vele gesprekken met LVV en steeds beloofde ondersteuning blijft het alleen bij woorden'


Voor de visserijsector heeft het nieuwe jaar nog geen vooruitzichten op verbetering gebracht. Integendeel, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, vandaag, vrijdag 28 februari 2020, op Starnieuws. De vissers voelen zich aan hun lot overgelaten. 

'Na zoveel gesprekken met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de herhaaldelijk beloofde ondersteuningen aan de sector, blijkt het alleen bij woorden te blijven.' 

De slogan van de Caribbean Fisherfolk Organization 'Climate change is here and it is real' houdt de spiegel voor aan de sector. 'Vandaag de dag is het meer dan duidelijk dat door klimaatveranderingen het werkgebied van de kustvissers drastisch is veranderd. Door de toenemende harde winden en de ruige zee zijn de werkomstandigheden steeds moeilijker geworden', zegt Lall.

De zeebodem is volgens hem ook voor een groot deel veranderd door verschuivingen van de banken voor de kust, waardoor ook de dieptes aan het veranderen zijn.

Aan de andere kant maken de stijgende prijzen voor voedingsmiddelen in de winkels, de hoge brandstofprijs met alle toegevoegde belastingen het voor deze productiesector nog ondraaglijker voor de vissers om uit de kosten van een vangst te komen. 'Ondanks een groot deel van onze visvangst wordt geëxporteerd voor Amerikaanse dollars, is er geen stijging van de verkoopprijs aangezien de wisselkoers nu aan de hoge kant ligt', legt Lall uit.

Bovenop al deze problemen, zijn de vergunningen van de vissers sinds 31 december vorig jaar vervallen en hebben ze nog steeds geen nieuwe  gehad voor 2020.

Het Visserscollectief heeft zich in het bijzonder in de laatste twee jaren hard ingezet om de problemen van de sector op te lossen. Echter stuit het steeds op halfslachtige oplossingen of beloften. In elk geval hopen de vissers dat ze snel kunnen beschikken over hun nieuwe vergunning, opdat de duizenden banen in de sector gehandhaafd kunnen blijven.

Minister Elias opent polikliniek in Amotopo, een dorpje in zuidwest Suriname

'Gelukkig is deze minister niet eentje die alleen voor Paramaribo werkt, maar hij denkt ook aan het platteland'


Amotopo, een dorpje in zuidwest Suriname, heeft nu een polikliniek. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is met zijn team afgereisd naar het gebied om de poli te openen. De lokale bevolking is ingenomen met de nieuwe aanwinst. De poli zal een permanente Gezondheidszorg Assistent (GZA) hebben, terwijl de huisarts zal pendelen. De poli is voor een groot deel bekostigd door de ondernemer Gilbert Samuels. De Medische Zending (MZ) is met een klein bedrag ingekomen. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 28 februari 2020.

Districtscommissaris (dc) Theresia Cirino van bestuursresort Coeroeni zei dat ze voor het eerst in dit dorp is geweest. Ze is nu een jaar aangesteld als dc in dit gebied. Ze merkte op, dat de gezondheidszorg onmisbaar is en dat met het openen van een polikliniek een grote mijlpaal is bereikt. 'De dorpen hebben identieke problemen. Ze hebben geen wateraansluiting, geen optimaal onderwijs en de gezondheidszorg is niet lokaal gestationeerd. Gelukkig is deze minister niet eentje die alleen voor Paramaribo werkt, maar hij denkt ook aan het platteland en de dorpen in het binnenland', zei Cirino.


Samuel zei, dat hij eerst de artsen naar Amotopo vervoerde. Hij zag dat de wachtruimte een open hut was en de arts hield poli in een andere hut. Hij besloot om iets terug te doen voor dit dorp en bouwde de polikliniek en verblijf voor de GZA. Samuel is tevreden dat hij iets voor de dorpelingen heeft kunnen betekenen.

Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, zei dat hij in 2018 naar Amotopo kwam met twee artsen en de situatie zag. De kapitein van dit gebied, Panesi Paneke, deed het verzoek aan hem om een polikliniek op te zetten. 'De Medische Zending heeft niet zo'n budget, maar het ministerie van Volksgezondheid wil overal in het land goede zorg voor eenieder. Dus, we gingen op zoek naar een sponsor en zo kwam Samuels van Fortex in beeld. Hij was meteen bereid om zijn bijdrage te leveren en we hoefden een zeer kleine bijdrage aan het geheel te leveren. Het enige wat de poli moet krijgen, is elektriciteit', zei Jintie.

Elias gaf aan, dat de poli alvast permanent een GZA zal hebben en ook een kleine voorraad aan medicijnen zal er aldoor zijn. 'MZ en de ondernemer hebben hun bijdrage geleverd. Volksgezondheid zal ervoor zorgen dat het gebouw spoedig van elektriciteit voorzien wordt. De mogelijkheid tot het volgen van onderwijs zal ik bespreken met mijn collega van Onderwijs en de ondernemer om diverse mogelijkheden te bekijken, zodat de lokale bevolking opgeleid kan worden. De visie van deze regering-Bouterse is om de zorg dichtbij huis te brengen, om mensen op te leiden, zodat ze zelf verder kunnen, zichzelf en hun gebied kunnen ontwikkelen', zei Elias.

Hij zei ook, dat ondernemer Samuels een goed voorbeeld is van hoe een ondernemer de gemeenschap iets teruggeeft en niet alleen aan zichzelf heeft gedacht. Namens de First Lady overhandigde Elias aan de vrouwengemeenschap van het dorp kledingstukken, schoeisel, een naaimachine en andere verbruiksartikelen.

Kapitein Paneke zei, dat hij blij is dat er nu permanent een GZA in het dorp zal blijven. Hij deed een verzoek om ervoor te zorgen dat de kinderen onderwijs kunnen volgen in het gebied. Het dorp heeft geen elektriciteit en in de droge tijd is er een tekort aan drinkwater. De ondernemer heeft bepaalde plekken al voorzien van water, omdat de traditie zegt dat de vrouwen het water moeten sjouwen. Deze vrouwen sjouwen het water van heel ver en moeten de heuvels op en af.

President Bouterse had enkele watertanks geschonken aan het dorp, maar die zijn niet genoeg. De kapitein vroeg de minister om zijn boodschap door te geleiden naar de top van de regering.

Toekomst bacovebedrijf FAI in Nickerie en Jarikaba nog onzeker

Minister Parmessar garandeert dat de arbeiders niet in de kou worden gelaten


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij wil nog niet zeggen wat er moet of zal gebeuren rond het voortbestaan van het bacovebedrijf FAI met vestigingen in Nickerie en Saramacca. Het ministerie is in een fase van bespreking en onderhandeling. 'We zijn, als het gaat om de status van het bedrijf, druk bezig met de leiding van de onderneming die formeel het meerderheidsaandeel heeft', zegt de bewindsman vandaag, vrijdag 27 februari 2020, in de Ware Tijd. 

De staat Suriname heeft 10 procent van de aandelen van het bedrijf, de overige 90 procent is in handen van de Belgische onderneming Univeg. President Desi Bouterse heeft maandag in zijn toespraak bij de herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980 gezegd, dat de regering bezig is om de arbeiders van het bedrijf rechtszekerheid te bieden.

Parmessar daarover: 'De president is duidelijk geweest. Het gaat om alles wat onder normale omstandigheden verstaan wordt onder zekerheid. We hebben de verplichtingen overgenomen en de arbeiders recent uitbetaald.' Of bij rechtszekerheid gedacht moet worden aan onder meer het bedrijf volledig overnemen, wilde Parmessar niet zeggen. Hij garandeert wel dat de arbeiders niet in de kou zullen worden gelaten.

De eigenaar van FAI, Univeg, heeft de regering enkele weken geleden aangeboden om het bedrijf voor het symbolische bedrag van één Amerikaanse dollar te kopen, waarbij de schulden en de lasten voor rekening van de staat komen. Indien de regering dit weigert zal faillissement worden aangevraagd voor FAI, wat er toe zal leiden dat de ongeveer twaalfhonderd arbeiders werkloos worden.

De bewindsman heeft eerder in de Assemblee aangekondigd, dat er sowieso stappen zullen worden genomen tegen de leiding van het bedrijf over de manier waarop ze is vertrokken. Dit heeft negatieve financiële gevolgen gehad voor de onderneming. 'Er zijn nationale en internationale regels en iedere werkgever dient deze in acht te nemen.'

FAI heeft jaren in de rode cijfers gestaan en zakte nog dieper weg toen ook de mokoziekte de kop opstak. Door een verkeerde aanpak van de ziekte is een groot deel van de aanplant verloren gegaan en is de productie drastisch verminderd en daarmee de inkomsten.

Porknokkers in Brownsberg natuurpark geen sta-in-de-weg voor particuliere investeerders

(Bron foto: Suriname Mirror)
'We zoeken partijen die risico durven te nemen, maar ook innovatief denken'


Directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname (CI-S) verwacht niet dat het goudwinningsvraagstuk in het Brownsberg natuurpark een sta-in-de-weg is voor particuliere investeerders. Deze kunnen zich tot uiterlijk 15 maart inschrijven voor herstel en exploitatie van het Brownsberg plateau om daar het natuurtoerisme en de gemeenschapsontwikkeling te bevorderen. 

'Je komt in een dergelijk gebied waar issues zijn, maar er zijn meer kansen dan bedreigingen. We zoeken naar partijen die risico durven te nemen, maar ook innovatief denken, waardoor er allerlei soort vormen van ondernemerschap naast elkaar kunnen bestaan', zei Goedschalk gisteren tijdens een persconferentie in de vergaderzaal van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).


De beheerder van het natuurpark, Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), CI-S en RGB hebben eerder een overeenkomst gesloten om het park nieuw leven in te blazen. Dit zal gebeuren via het Public Private People Partnership- of PPPP-project.

Goedschalk wees erop, dat de kern van het probleem is, dat de lokale mensen door goudwinning in het gebied op zoek zijn naar een beter leven. 'De mensen hebben hier recht op net zoals wij dat ook willen in Paramaribo. Je kunt de mensen niet verbieden om manieren te zoeken om vooruit te komen.' Daarom is het volgens hem belangrijk om het natuurpark zodanig te ontwikkelen dat het ecosysteem op lange termijn gehandhaafd blijft. Er zullen hierdoor andere mogelijkheden voor de lokale mensen gecreëerd worden.

'Ze zullen niet van de een op de andere dag zeggen, dat ze stoppen met de goudwinning om daarna te stappen in de horeca of gids te worden. Maar de mogelijkheden moet je creëren en die zijn er nu onvoldoende.' Daarnaast zijn er al gesprekken gaande met onder andere goudzoekers om hun werkgebieden af te bakenen, te herplaatsen en de uitgemijnde gebieden te rehabiliteren. De mensen moeten ook ingelicht worden over betere technieken, waardoor ze geen kwik meer gebruiken. Er moet ook geen gebruik gemaakt worden van het water dat naar de vallen stroomt.

'Het is een complex probleem dat een complexe oplossing vergt. Dat zal niet in een keer lukken, maar als je op een goede manier omgaat met de lokale mensen, zal je zien dat de druk op de Brownsberg als goudbron zal afnemen.'


'Brownsberg wordt nog steeds goed bezocht, jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers', zei Kenneth Cyrus, directeur van Stinasu. 'We willen naar tien maal meer in samenwerking met een partner.' 

Inschrijvingen kunnen bij het ministerie en via de speciale website, deelden Cyrus en Goedschalk mee.

Cyrus benadrukte, dat het in dit project alleen om het plateau gaat. Maar, naarmate de samenwerking vordert en de behoefte bestaat, zal met de partners de samenwerking uitgebreid worden naar de watervallen bijvoorbeeld. 'Die zijn nog in tact. Maar Brownsberg is veel groter, ze grenst ook aan het stuwmeer. Brownsberg biedt heel veel potentie. Het is een uniek gebied. Dit is een van de weinige plekken waar je de kami kami nog van dichtbij kan zien. Er komen hier nog veel herten, jaguars en andere grote dieren voor.' 

Het project van Brownsberg zal, als het succesvol verloopt, als ‘blauwdruk’ dienen voor andere gebieden, gaf Goedschalk aan.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws/YouTube)

'Als er geen rush ontstaat op pompstations geen schaarste aan ongelode benzine'

'Als mensen normaal tanken, zal er geen tekort ontstaan'

Onbetaalde brandstofrekening van  overheid bij oliemaatschappijen nadert US$ 50 miljoen


Als er geen rush ontstaat op de pompstations verwacht de CEO van oliemaatschappij SOL, Mark Goede, geen schaarste aan ongelode benzine. Een schip met brandstof arriveert maandag. Er is wel voldoende diesel, zegt Goede vandaag, vrijdag 28 februari 2020, op Starnieuws. 'Wij hebben voldoende voorraad voor normaal GOw2-gebruik', aldus Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias. Als mensen normaal tanken, zal er geen tekort ontstaan, meent hij. 

Goede merkt op, dat olie gekocht wordt tegen de koers van Srd 7,52 voor de Amerikaanse dollar. Hiervoor staat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) garant. Die dollars worden naar de leverancier van de olie overgemaakt. De onbetaalde brandstofrekening van de overheid bij de oliemaatschappijen gaat richting 50 miljoen Amerikaanse dollar. Elke maand is er tussen de US$ 11 en US$ 15 miljoen nodig voor brandstof.

SOL is in gesprek met de CBvS en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën voor aanzuivering van het openstaande saldo. 'Het is normaal dat er een achterstand is, echter is het van eminent belang dat deze wordt teruggebracht naar een acceptabel niveau en niet verder oploopt, om zodoende de brandstofleveringen naar Suriname te blijven garanderen', zegt Goede. Hij verwacht dat de aflossingen gedaan zullen worden zoals afgesproken.

De boot met benzine komt wat later binnen dan normaal. Dit is veroorzaakt door een combinatie van omstandigheden, merkt de topman van SOL op. De verwachting is dat maandag de brandstof kan worden ingeklaard, waardoor de leveringen aan de pompstations kunnen plaatsvinden.

Hoewel er een krapte is aan Amerikaanse dollars bij de CBvS, spreekt Goede de verwachting uit dat de betalingen conform gemaakte afspraken zullen plaatsvinden. De oliemaatschappijen kopen geen valuta op bij de banken omdat de koers van de CBvS gehanteerd wordt voor olie. De olieprijs wordt na opgaven van de oliemaatschappijen vastgesteld door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, merkt Goede op.

Nu de raffinaderij van Staatsolie een grote onderhoudsbeurt krijgt, zijn de olieleveringen van SOL toegenomen, zegt Goede. Hij hoopt dat mensen niet extra gaan tanken, waardoor er geen schaarste hoeft te ontstaan in het weekend.

Nog geen disciplinaire maatregelen ministerie tegen protesterende leerkrachten

'Wij kunnen niet beperkt worden in ons democratisch recht'

'Gelijkheidsbeginsel moet worden toegepast op leerkrachten van het Krijgsraadprotest'


Leerkrachten die op 17 februari deelnamen aan het anti-regeringsprotest kunnen vooralsnog opgelucht ademhalen. Hoewel het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dreigde met disciplinaire maatregelen tegen die groep, hebben onderwijsgevenden nog geen brieven ontvangen waarin ze zich moeten verweren. 

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die deze leerkrachten vertegenwoordigt, heeft geen melding uit het veld ontvangen, dat er brieven zijn verstuurd vanuit het ministerie, zegt de voorzitster van beide bonden Reshma Mangre in de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 28 februari 2020. 'Als dat gebeurt, komt de vakbond met een antwoord. Wij kunnen niet beperkt worden in ons democratisch recht.' 

De leerkrachten die aan het anti-regeringsprotest hebben deelgenomen, beroepen zich op een ministeriële maatregel waarin staat dat lesgeven tot en met tien uur wordt gerekend tot een gedekte werkdag. Als de school vóór dat tijdstip wordt verlaten, behoort dat tot onwettig verzuim. De leraren waren op de dag van het protest opgeroepen de scholen op eerder genoemd tijdstip te verlaten. Voor Mangre is daarmee aan de maatregel voldaan.

Ze vraagt zich af of het ministerie dezelfde maatregel zal toepassen op leerkrachten die op 22 januari het protest hebben ondersteund, om ex-leger- bevelhebber Desi Bouterse naar de Krijgsraad te begeleiden. 'Worden maatregelen toegepast als die hen goed uitkomen?', vraagt Mangre zich af. Zij is van oordeel, dat het gelijkheidsbeginsel moet worden toegepast op leerkrachten van het Krijgsraadprotest. Zij waarschuwt daarom voor rancune maatregelen, terwijl leerkrachten hun vakbondsrechten aan het uitvoeren waren.

Mangre zegt verder, dat de vakbond het recht heeft haar leden op te roepen. 'Als de vakbond ze oproept, mogen zij de school verlaten.' 

Op de dag van het anti-regeringsprotest zei Mangre, dat het volk met de opkomst heeft bewezen niet bang te zijn voor intimidatie. Het aantal aanwezigen was voor haar het bewijs dat het niet goed gaat in het land. 'Als er niet wordt geluisterd moet er geprotesteerd worden.'

'Opschorten geldzendingen door Federal Reserve Bank New York heeft grote gevolgen voor Suriname'

'Er zal weer een schaarste ontstaan aan cash Amerikaanse dollars'


Het opschorten van geldzendingen door de Federal Reserve Bank (FED) in New York (VS) zal grote gevolgen hebben voor Suriname. Door de Bank Note Trading Agreement konden cash Amerikaanse dollars uit Amerika, die giraal waren overgemaakt, worden ingevoerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Nu deze mogelijkheid aangehouden is, zal er weer een schaarste ontstaan aan cash Amerikaanse dollars, zegt Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), vandaag, vrijdag 28 februari 2020, op Starnieuws. 

Er vindt onderzoek plaats naar witwassen door de voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Door de ernst van de aanklacht trekt de FED zich voorlopig terug uit de afspraak die in 2019 met de CBvS was gemaakt. Ook heeft CBvS zich niet gehouden aan gemaakte afspraken.

In 2019 zijn geldzendingen vanuit de FED gekomen waarmee de wisselkoers enigszins kon worden gestabiliseerd. De wisselkoers stond onder druk door het confisqueren van de geldzending van 19.5 miljoen euro uit Suriname in april 2018 door Nederland. Ook toen was er verdenking van witwassen door het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hoewel Suriname in eerste instantie de zaak gewonnen heeft, is cassatie ingesteld door het Openbaar Ministerie.

Debipersad zegt dat het te verwachten is, dat met dit besluit van de FED de voorraad contante Amerikaanse dollars snel zal afnemen met zeer nadelige gevolgen voor de wisselkoers en daarmee de koopkracht.

Dit nieuws komt bovenop de verontrustende ontwikkeling van de afgelopen weken over de povere voorraad deviezen bij de CBvS waardoor importen niet gegarandeerd kunnen worden en het gebruiken van vreemde valuta deposito's die door commerciële banken aan de CBvS waren toevertrouwd. Veel consumenten zijn reeds getuige van de snelle prijsaanpassingen van allerhande goederen in de afgelopen dagen. De prijsstijging van noodzakelijke producten zal met deze ontwikkeling nog harder gaan, meent de VES.

'Dit is zeer pijnlijk voor een samenleving die in 2015/2016 al behoorlijk verarmd is geraakt door slecht fiscaal en monetair beleid. Als importen stagneren, en die kans is reëel aanwezig nu de voorraad vreemde valuta van de CBvS ondermaats is, kan er schaarste ontstaan. Nu al horen wij de noodkreet van de medici over het schrijnend tekort aan geneesmiddelen', stelt Debipersad.

Hij vindt het een dieptepunt, dat eerst de eigen bankiers om de tuin zijn geleid door de CBvS en nu zelfs ook de FED.