dinsdag 1 mei 2018

Oud-president van Peru Ollanta Humala en zijn vrouw Nadine Heredia verlaten gevangenis

Het echtpaar zat sinds juli 2017 in voorlopige hechtenis na beschuldigingen van corruptie

(Bron foto: El Comercio)

In Peru hebben vandaag, dinsdag 1 mei 2018, de voormalige president Ollanta Humala en zijn vrouw Nadine Heredia de gevangenis verlaten. Ze werden begroet door tientallen aanhangers. Het echtpaar zat sinds juli 2017 in voorlopige hechtenis na beschuldigingen van corruptie. 

 Humala, aan de macht van 2011 tot 2016, en zijn vrouw worden door het openbaar ministerie beschuldigd van witwassen van geld en het aanvaarden van 3 miljoen dollar aan steekpenningen van de Braziliaanse bouwreus Odebrecht in de aanloop naar de verkiezingen in 2011.


Ruim negen maanden zaten ze vast, terwijl de speurders bewijzen verzamelden.



De oud-president stapte echter met een verzoek van 'habeas corpus' naar het Hooggerechtshof, waardoor hij op vrije voeten zou kunnen blijven tot hij alle beroepsmiddelen heeft uitgeput. Het verzoek werd vorige donderdag aanvaard en de rechter beval de vrijlating van het stel.


Het Odebrecht-schandaal dreigt ondertussen alle democratisch verkozen staatshoofden van Peru sinds het einde van het tijdperk de autoritaire president Alberto Fujimori (1990-2000) in de problemen te brengen.

Humala's opvolger Pedro Pablo Kuczynski trad op 23 maart van dit jaar af in de nasleep van corruptiebeschuldigingen. Tegen Alejandro Toledo (2001-2006) loopt een aanhoudingsbevel. En ook naar Alan García (2006-2011) loopt een onderzoek.

(Suriname Mirror/De Morgen/El Comercio/Peru21/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten