dinsdag 5 februari 2019

Jogi (VHP): ‘Lening 120 miljoen Amerikaanse dollar elektrificatieproject overbodig'

'Wanneer de stuwdam in december eigendom wordt komt voldoende energie vrij'

'Het leenbeleid van minister Hoefdraad moet aan banden gelegd worden'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi fronst zijn wenkbrauwen, dat de regering van plan is concessionele leningen van in totaal 120 miljoen Amerikaanse dollar aan te gaan voor het project opwekking en transmissie van elektriciteit in Paramaribo (Paranam) en Nickerie (Clarapolder), terwijl aan de andere kant de Afobakastuwdam over 10 maanden eigendom van het land wordt. 

'Als de minister van Financiën iets wil doen voor de energiesector, dan keur ik dat zeker goed. Maar, ik vind de plannen van minister Hoefdraad niet realistisch en voorbarig. Wanneer de stuwdam in december eigendom wordt en er voldoende energie vrijkomt hiermee, is het dan nodig om nu 120 miljoen Amerikaanse dollar te gaan lenen voor de energiesector? Kunnen wij de behoefte niet dekken met de energie die straks vrijkomt?', vraagt Jogi zich dinsdag 5 februari 2019 af in het Dagblad Suriname.

Het ministerie van Financiën maakte vorig week bekend, dat vier partners bereid zijn om het ‘Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems Project’ via concessionele leningen met rentes van minimaal 2.5% per jaar te financieren. Suriname zal een deel van de financiering voor zijn rekening nemen via de investeringen van de EBS N.V.

Jogi vindt dat Financiën-minister Gillmore Hoefdraadeerst moet komen uitleggen hoe hij het miljardentekort op de begroting van 2019 gaat dekken en ‘geen mooi boi’ moet spelen door slechts de minimale rentepercentages aan te geven, omdat in de praktijk percentages deze hoger zullen liggen’. 'Het leenbeleid van minister Hoefdraad moet aan banden gelegd worden', aldus de politicus.

Deze nieuwe lening voor de energiesector toont volgens Jogi aan, dat de raamovereenkomsten met Alcoa inderdaad nadelig zijn voor Suriname. Deze documenten, die momenteel bij De Nationale Assemblee liggen, moeten nog in een openbare vergadering behandeld worden. 'Zelfs deskundigen hebben opgemerkt, dat daar niet het Surinaams belang uitgeademd wordt, maar het belang van de multinational Alcoa. Ik vermoed dat Hoefdraad dat ook weet. Het lijkt een uitverkoop van Surinaamse belangen en eigendommen. Misschien is dat de reden waarom Hoefdraad 120 miljoen wil gaan lenen, want een groot deel van die energie zal toch na december 2019 gegijzeld zijn door de Amerikanen', aldus de VHP’er.

Ook de 205 miljoen Amerikaanse dollar die de regering bij de Export Import Bank of China wil gaan lenen voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengelluchthaven vindt Jogi op dit moment overbodig. 'Is het nodig om al die leningen te sluiten? Als je leent, betekent het dat de financiële positie van Suriname nog steeds slecht is. Als de regering zegt, dat de slechtste tijden voorbij zijn en wij gaan richting groei en stabiliteit, dan moeten die groei en stabilisatie ook te merken zijn in jouw verdiencapaciteit en besparingen. Dat moet ook betekenen dat je minder gaat lenen. Moeten wij dan juist niet een traject uitzetten om de reeds gesloten leningen op een fatsoenlijke manier af te lossen? Of is het omdat het een verkiezingsjaar is? Men gaat geweldige dingen nu uitspoken, want de NDP weet dat na 2020 een andere partij aan de macht komt. Wil Hoefdraad dan een boobytrap of bom zetten voor die nieuwe regering?', aldus Jogi.

Jogi vindt dat er ook andere projecten zijn waar de regering miljoenen heeft geleend en onrealistische investeringen heeft gepleegd. Hij noemt het project met betrekking tot de Suriname National Training Authority (SNTA) dat voor 13.310.000 Amerikaanse dollar wordt gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB). Voor de training van 508 personen is een bedrag van 1.5 miljoen Amerikaanse  dollars uitgegeven.

'Als je dat uitrekent, betekent het dat er per persoon 3000 US dollars is geïnvesteerd. Wanneer je je inschrijft op het PTC, betekent het dat je 3 jaren college kan gaan volgen met dat geld. De discrepantie is te groot en de aannemelijkheid ontbreekt in elke vorm. Wij willen geen cultuur in dit land hebben waar ministers a la dol leningen sluiten en pas halverwege de uitvoering van deze projecten naar het parlement komen voor goedkeuring. Ook bij het project van de biometrische identiteitskaarten is op dezelfde manier gewerkt', aldus de politicus.

Volgens de parlementariër ‘moeten wij zeker zijn die elk cent dat geleend wordt, terugbetaald zal worden en rendement zal opleveren voor de samenleving’. Hij stoort zich eraan, dat ‘in de praktijk juist een groot deel van het geld verdampt dan besteed waarvoor het geleend wordt’.

Regering schenkt Chinese gemeenschap 50 hectare grond voor tempel en ceremoniën zoals begrafenissen...

Veiligheid nog steeds een belangrijk issue onder Chinezen

- Vicepresident Adhin: 'De veiligheid wordt alleen maar scherper dit jaar'
- 'Safe City project wordt uitgebreid met nog een honderdtal camera's in Wanica en Albina'
- 'De politie wordt veel mobieler met de komst van 200 stuks vervoersmiddelen'


De Surinaamse overheid stelt 50 hectare grond ter beschikking aan de Chinese gemeenschap. Er komt onder andere een tempel op te staan en een begraafplaats. De geste is meegedeeld door vicepresident Ashwin Adhin die namens president Desi Bouterse dinsdag 5 februari 2019 het woord heeft gevoerd bij het nieuwjaarsdiner in restaurant Chi Min. 

'Als gebaar van goede wil gaat de overheid 50 hectare grond ter beschikking stellen aan de Chinese gemeenschap', deelde Adhin aan het eind van zijn toespraak mee. 'Het is voor religieuze doeleinden, om een tempel neer te zetten, een ander deel is bedoeld voor andere ceremoniën zoals begrafenissen.' Waar het komt te staan zegt Adhin niet publiekelijk. 'Maar, als u instemt met de locatie, kan het ministerie van grondzaken aan de slag om zaken in orde te maken.' 

De overheid gaat ook de veiligheid, waar de Chinese gemeenschap wederom naar heeft gevraagd, waarborgen, garandeert Adhin. Op verschillende plekken is het ChineseJaar van het Varken feestelijk ingeluid. Traditioneel wordt om een uur ’s middags gezamenlijk gegeten. Dit jaar is een overheidsdelegatie onder leiding van Adhin in Chi Min verwelkomd. Het diner werd aangeboden door de vereniging Fa Tjauw Song Foei, zo bericht Starnieuws.

Voorzitter Chen Jin Hua en ambassadeur Liu Quan merken op, dat Suriname het enige land op het Westelijk halfrond is dat Chinees nieuwjaar tot een nationale dag heeft verheven. Het is een teken van erkenning, geven ze aan. Ze zijn president Bouterse heel dankbaar daarvoor. Chen is ook dankbaar voor de decoraties van enkele bestuursleden. Ze zijn benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm.

Chen haalt aan, dat hij gemerkt heeft dat in het laatste kwartaal van het vorige jaar, het enigszins veiliger geworden was. 'Ik hoop dat er nog meer maatregelen komen, en zwaardere straffen', roept hij op.

Ambassadeur Liu merkt op dat het afgelopen jaar een goed jaar was. Er is een intentieverklaring getekend voor het One Belt, One Road initiatief, er is hoog bezoek uit China geweest, er is 165 jaar Chinese immigratie gevierd, somt hij op. De relatie tussen China en Suriname kan alleen maar beter worden, stelt Liu.

Adhin deelt mee dat de veiligheid alleen maar scherper wordt dit jaar. Het Safe City project is ondertussen gestart, met 300 camera's in Paramaribo. Er wordt 24 uur per dag toezicht gehouden, geeft hij aan. Enkele zaken zijn door de nieuwe technologie opgelost, deelt Adhin mee. Nog een honderdtal camera's komt in Wanica en Albina, kondigt hij aan. Ook zal de politie veel mobieler zijn met de komst van 200 stuks vervoersmiddelen.

Weer bomaanslag op pijpleiding staatsoliebedrijf Ecopetrol SA bij de stad El Pailon, Colombia

(Bron foto: Twitter)
Derde aanslag op de Trasandino-pijpleiding

Aanslag mogelijk het werk van guerrillagroep ELN


Colombiaans staatsoliemaatschappij Ecopetrol SA zegt, dat een bomaanslag op de Trasandino-pijpleiding maandag in de buurt van een bevolkt gebied, een brand heeft veroorzaakt, maar geen slachtoffers.

De aanslag trof de pijpleiding bij de stad El Pailon in de Narino-provincie, dicht bij de grens met Ecuador, zei het bedrijf dinsdag 5 februari 2019, eraan toevoegend dat het vuur is geblust.

De pijplijn werkte niet op het moment van de aanslag, de derde dit jaar. Er waren 16 aanslagenop de pijpleiding in 2018.

Ecopetrol zei niet wie verantwoordelijk was, maar veiligheidsbronnen schrijven dit toe aan de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger, ELN (Ejército de Liberación Nacional), die regelmatig olie- en energie-infrastructuur in het gebied aanvalt.


Het bedrijf zei, dat het wacht op veiligheidsdiensten om het gebied te beveiligen, zodat het de schade kan beoordelen.

De Trasandino-pijplijn van 306 kilometer heeft de capaciteit om dagelijks ongeveer 85.000 vaten ruwe olie te vervoeren van velden in de provincie Putumayo naar de haven van Tumaco aan de Stille Oceaan, waar het wordt geëxporteerd.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/redmas.com.co/Noticias Caracol)

Braziliaanse Agência Nacional de Mineração gaat dagelijkse inspecties uitvoeren in stroomopwaartse dammen

(Bron foto: Governo do Espírito Santo)
'Het doel is om te proberen te begrijpen wat kan worden verbeterd'


Terwijl het dodental van de mijntragedie in Córrego do Feijão (Brumadinho) is opgelopen tot 134 personen, heeft het Braziliaanse Agência Nacional de Mineração (ANM) aangekondigd dat het dagelijkse inspecties zal vereisen in stroomopwaartse dammen zoals die van Brumadinho en Mariana. Volgens ambtenaren worden nog 199 mensen vermist.

'We hebben het gevoel dat sommige parameters niet worden opgenomen voor onze analyse. Voor stroomopwaartse dammen, gebouwd in de jaren 1970, is er iets dat gebeurt en er is iets dat we niet meten', zei ANM regiomanager Janio Alves Leite in een tv-interview met Rede Globo op maandag 4 februari 2019.



'Het doel is om te proberen te begrijpen wat kan worden verbeterd, met het doel mogelijke veranderingen in de stabiliteit van de structuren te voorzien', voegde Leite eraan toe.

De aanvankelijke verwachting was, dat de inspectie alleen in de staat Minas Gerais plaatsvond, waar in iets meer dan drie jaar twee dammen zijn gebroken die duizenden tonnen modder het platteland in stuwden, hele steden bedolven, het milieu op grote schaal beschadigden en honderden mensen het leven kostte. Het bureau besloot echter om de vastberadenheid voor het hele land uit te breiden.


Volgens ambtenaren zullen mijnbouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor 88 stroomopwaartse dammen in Brazilië een brief ontvangen met wijzigingen in de regels voor het bekendmaken van de resultaten van structuurinspecties. Bedrijven die hun inspectieresultaten elke 15 dagen rapporteerden, zouden nu dagelijks de informatie over het geïntegreerde management- en beveiligingssysteem van hun dammen moeten vrijgeven.

Alleen al in Minas Gerais hebben negentien mijnbouwbedrijven stroomopwaartse dammen die lijken op die van Córrego do Feijão mijn in Brumadinho, die op 25 januari brak, en Mariana die in november 2015 brak. Beide mijnen zijn in handen van Vale, een van 's werelds grootste mijnreuzen .

Vorige week gaf het staatssecretariaat voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (SEMAD, Secretaria de Estado de Meio Ambiente e Desenvolvimento Sustentável) mijnbouwbedrijven een termijn van twee jaar om alle stroomopwaartse damstructuren te sluiten.


(Suriname Mirror/The Rio Times/YouTube/Twitter)

Problemen met drainage bij dam die het begaf in Brazilië

Drainagebuizen gedeeltelijk beschadigd en andere verstopt door plantengroei

(Bron foto: Twitter)

Nog altijd 200 mensen vermist 


Bij de dam die het begaf in Brumadinho in het zuidoosten van Brazilië waren problemen met de drainage. Dat blijkt uit een certificaat over de stabiliteit, dat het bedrijf Vale in handen heeft. Verschillende Braziliaanse media publiceren passages uit dat certificaat, dat in september werd uitgereikt door het Duitse bedrijf TÜV SÜD. 

Het document toont dat de drainagebuizen gedeeltelijk beschadigd waren en dat andere 'verstopt waren door plantengroei'. De stabiliteit van de dam was nog steeds gewaarborgd, ook al bevatte het rapport van TÜV SÜD een lijst met aanbevelingen, die Vale naar eigen zeggen heeft opgevolgd.

Vandaag, dinsdag 5 februari 2019, zijn twee ingenieurs van het Duitse bedrijf en drie werknemers van Vale vrijgelaten. Ze waren op 29 januari gearresteerd. Hun hechtenis was 'ongegrond', ondanks 'de ernst van de feiten' die plaatsvonden, verklaarde het Hof van Justitie.



Toen de dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, het begaf, ontstond er een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef.

totaal ligt een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib. Het dodental liep gisteren op tot 134. Bijna 200 mensen zijn nog vermist.

(Suriname Mirror/Reuters/Belga/Twitter/Folha de Sao Paulo)

Lima Groep roept Venezolaans leger op zich achter Guaido te scharen

Groep vraagt om een regimewissel 'zonder het gebruik van geweld'



Een meerderheid van de landen van de Groep van Lima heeft maandag 4 februari 2019 het Venezolaanse leger opgeroepen om zich achter de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido te scharen. Ze vraagt om een regimewissel 'zonder het gebruik van geweld'. 

Elf van de 14 landen die deel uitmaken van de groep - tien Latijns-Amerikaanse landen en Canada - hebben in een gezamenlijke verklaring aan het einde van een crisisbijeenkomst in Ottawa, de Venezolaanse strijdkrachten gevraagd 'hun loyaliteit te tonen aan de interim-president'.


Ze vragen ook om een 'snelle' democratische transitie, maar wel een zonder geweld of een buitenlandse gewapende tussenkomst. De ondertekenaars zeggen zich zorgen te maken over de humanitaire situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Ze vragen het Venezolaanse leger 'zich niet te verzetten tegen de aankomst en doorvoer van humanitaire hulp aan Venezolanen'.


De Canadese premier Justin Trudeau kondigde bij de start van de bijeenkomst 53 miljoen dollar of 35 miljoen euro aan hulp aan voor de Venezolanen, ook voor degenen die het land ontvluchtten. 'Het grootste deel van het geld zal naar betrouwbare partners gaan, en naar buurlanden om hen te helpen Venezuela te ondersteunen', zei hij.


Mexico, een lid van de groep dat Guaido niet erkent als interim-president, was niet aanwezig op de bijeenkomst. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en secretaris-generaal van de Europese Dienst voor Extern Optreden Helga Schmid namen via videoconferentie deel aan de debatten.



(Suriname Mirror/France24/Belga/Twitter/YouTube)

Paus Franciscus bereid te bemiddelen in politieke crisis Venezuela

(Bron  foto: Tony Gentile/Pool, Reuters)
President Maduro heeft de Paus een brief gestuurd met verzoek om hulp bij dialoog


Paus Franciscus is bereid om te bemiddelen in de politieke crisis in Venezuela als de partijen erom vragen. Maar, eerst moeten er stappen worden gezet om te proberen alle spelers dichter bij elkaar te brengen, voegde hij eraan toe. 

Franciscus, sprekend dinsdag 5 februari 2019 tot verslaggevers aan boord van zijn vliegtuig na een reis naar Abu Dhabi, bevestigde ook dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro een brief aan hem heeft geschreven, maar dat hij die nog niet had gelezen.

Maduro vertelde tegen de Italiaanse omroep Sky TG24 maandag, dat hij een brief aan de paus had gestuurd 'voor hulp bij het proces van het faciliteren en versterken van de dialoog'.


Gevraagd naar een mogelijke directe bemiddelingsinspanning van het Vaticaan, zei de paus: 'Ik zal de brief lezen en zien wat ik kan doen, maar de eerste voorwaarde is dat beide partijen erom vragen. Wij zijn bereid.''

Gezien het falen van eerdere dialogen, waaronder een geleid door het Vaticaan, zijn tegenstanders achterdochtig. Ze geloven dat Maduro ze gebruikt om protesten te onderdrukken en tijd te winnen.

(Suriname Mirrror/RTL Nieuws/The New York Times/YouTube)

Hagenaar (37) veroordeeld tot 150 uur werkstraf voor verzinnen hartoperatie in binnenland Suriname

Oplichter van drie zorgverzekeraars krijgt ook een voorwaardelijke celstraf van één maand


Een 37-jarige Hagenaar is dinsdag 5 februari 2019 veroordeeld tot 150 uur werkstraf vanwege het verzinnen van een hartoperatie in het binnenland van Suriname. De man probeerde met het verhaal drie zorgverzekeraars op te lichten, zo bericht Omroep West. 

Ook zou hij een verklaring hebben vervalst, dat hij in Suriname was komen te overlijden. Hij hoopte dat het justitieel incassobureau CJIB de boetes zou doorstrepen als ze het bericht van zijn dood zou krijgen. Maar, het incassobureau trapte daar niet in. De zorgverzekeraars DSW, CZ en Achmea geloofden zijn verhaal over de hartoperatie evenmin.

Twee weken geleden, tijdens de zitting bij de rechtbank, ontkende hij de oplichtingspogingen, maar de rechtbank vindt dat er toch voldoende bewijs voor is. De rechtbank acht daarnaast bewezen dat de Hagenaar tweemaal een valse aangifte heeft gedaan bij de politie van een beroving. Die hebben echter niet plaatsgevonden, meent de rechtbank, in navolging van het Openbaar Ministerie.

De opgelegde werkstraf van 150 uur is iets lager dan de werkstraf van tweehonderd uur die het OM had geëist. Verder krijgt de Hagenaar ook een voorwaardelijke celstraf van één maand. Als hij nogmaals in de fout gaat, moet hij die straf alsnog uitzitten.

Gesprekken met alternatieve 'overnemer' Insel Air werpen wellicht vruchten af

Naam kandidaat wordt maandag 11 februari bekendgemaakt

Insel gaat met de nieuwe partij verder waar het met interCaribbean gebleven was


De gesprekken met de alternatieve 'overnemer' van luchtvaartmaatschappij Insel Air nemen steeds serieuzere vormen aan. Deze partij zal het akkoord, zoals dat er lag met interCaribbean Airways, naar alle waarschijnlijkheid gaan overnemen. Bewindvoerder van Insel Air Rogier van den Heuvel zegt vandaag, dinsdag 5 februari 2019, in het Antilliaans Dagblad, dat aanstaande maandag tijdens de homologatie van het Insel-crediteurenakkoord bekend zal worden gemaakt om welke partij het gaat. 

Wanneer de alternatieve overnemer wel met zekerheid kan voldoen aan alle voorwaarden, komt deze direct in de plaats van interCaribbean die dat tot nu toe nog niet heeft kunnen bewijzen. Dit betekent niet, dat de onderhandelingsprocedure met de overnamekandidaat van Insel Air weer van voor af aan moet beginnen. Het akkoord mag volgens de wet namelijk niet veranderen, dus gaat Insel met de nieuwe partij verder waar het met interCaribbean gebleven was. Het zou het proces juist in een stroomversnelling kunnen brengen.

Ondertussen is het beslag van Insel Air op de brandstof van een van de vliegtuigen van interCaribbean nog altijd van kracht. Nadat het gerecht op Sint Maarten op woensdag 30 januari had bepaald dat Insel het beslag moest opheffen, zodra interCaribbean zijn bankgarantie van 500.000 dollar had verstrekt, is de situatie status quo. Dat bevestigt zowel de bewindvoerder van Insel als de lokale advocaat van interCaribbean.

De bankgarantie moet worden verstrekt, volgens de uitspraak van 30 januari, omdat interCaribbean in gebreke is gebleven om het vonnis van het Kort Geding van het gerecht op Curaçao van 28 december 2018 na te leven. Daarin is vermeld, dat zij voldoende zekerheid voor de homologatie (goedkeuring) van het Insel-crediteurenakkoord moest verschaffen en als zij dat niet doet verbeurt zij een dwangsom van een half miljoen dollar.

Motiva Enterprises in de VS trekt zich onverwacht terug als overname kandidaat Isla-raffinaderij Curaçao

Het afhaken van Motiva is een grote klap voor Curaçao


Motiva Enterprises in de Verenigde Staten is afgehaakt als partij die geïnteresseerd is om de exploitatie van de Isla-raffinaderij over te nemen. Motiva, de naam is nooit officieel bevestigd of ontkend door de regering, gold voor overheids-nv Refineria di Kórsou (RdK) als ‘preferred partner’ en de ideale operator. Het afhaken van Motiva is daarom een grote klap voor Curaçao, aldus  het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 februari 2019.

Het land had de hoop gevestigd op dit Amerikaanse bedrijf met honderd procent Saoedi-Arabische aandeelhouders (Aramco).

De grote vraag voor RdK en andere directbetrokkenen is: wat heeft Motiva bewogen zo plotseling van gedachten te veranderen? Want vorige week nog kreeg een Curaçaose delegatie die Houston bezocht stellig de indruk dat de Amerikaanse olieonderneming volop interesse had. Er zou zelfs spoedig een Memorandum of Understanding worden getekend.

Tijdens het bezoek werd onder meer gesproken over het afgeronde onderzoek naar (uitlokking van) omkoping in verband met een andere ‘bidder’. Motiva had volstrekte helderheid geëist en vooral dat uitgesloten is dat zij er ook maar iets mee te maken heeft. Toch kwam twee dagen later het bericht dat de voorkeurskandidaat zich terugtrekt uit het ‘Poject- Arawak’ om een nieuwe exploitant aan te trekken.

De vertraging, mede als gevolg van het interne onderzoek naar onregelmatigheden bij RdK ten tijde van de voor ontslag voorgedragen directeur Roderick van Kwartel, speelt een grote rol. Ook lijkt het erop dat zich voor Motiva andere kansen voordoen.

Politie treft minderjarig meisje aan bij inval in escortbedrijf

Eigenaar escortbedrijf aangehouden en in verzekering gesteld


De politie van Paramaribo heeft vrijdagavond een inval gepleegd in een escortbedrijf. Tijdens de controle werd een minderjarig meisje aangetroffen, aldus maandag 4 februari 2019 het Dagblad  Suriname. Het dagblad vermeldt niet waar het escortbedrijf is gevestigd.... Een veel voorkomende omissie in Surinaamse media, die vaak slordig en onvolledig berichten.

De politie heeft in het belang van het onderzoek de eigenaar van het escortbedrijf aangehouden en in verzekering gesteld.

De politie is bezig met het verdere onderzoek. Het moet nog onderzocht worden hoe lang deze minderjarige door het escortbedrijf is uitgebuit.

Belfort (ABOP): ‘President Bouterrse verschuilt zich achter minister Soerdjan van LVV'

'Hij liegt en verschuilt zich achter een minister, dat siert een president niet'

'Het staatshoofd heeft een dikke vinger in de pap voor wat betreft deze fabrieksschepen'


Met het weigeren duidelijkheid te verschaffen over de zes Chinese hektrawlers in Surinaamse wateren en deze zaak te verwijzen naar minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft president Desi Bouterse de Grondwet genegeerd. Tot deze conclusie komt ABOP-parlementariër Edward Belfort. 

'Artikel 90 lid 2 van de Grondwet spreekt boekdelen. De president is verantwoording verschuldigd aan het parlement. Maar. deze president verschuilt zich achter de minister van LVV. Hij liegt en verschuilt zich achter een minister. Dat siert een president niet', zegt Belfort maandag 4 februari 2019, in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat het staatshoofd een dikke vinger in de pap heeft voor wat betreft deze fabrieksschepen, waardoor geen enkele autoriteit deze buitenlanders uit de Surinaamse wateren heeft kunnen verdrijven.

Twee brieven waarin eerst de ontheven LVV-directeur Djoemadie Kasanmoesdiran de toezegging deed voor de vergunningen en later ook een brief van Soerdjan, waarin hij op 16 november 2018 ROS National Fishery toestemming gaf om de zes Chinese vistrawlers bij de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas) aan te laten meren, spreken boekdelen.

Deze zelfde minister heeft enkele weken geleden in De Nationale Assemblee gezegd, dat er geen vergunningen zijn verleend. Hierna kwamen officiële documenten boven water drijven, waaruit blijkt dat er wel toestemmingsbriefjes zijn gegeven.

Belfort verwijst naar de president die stelde, dat de bevolkingsvisserij verhoogde aandacht zal krijgen. Daarnaast zal onder meer buitenlandse technische expertise worden aangetrokken voor het bewaken en beschermen van de 350 zeemijl in zee. Volgens de parlementariër probeert het staatshoofd de samenleving bij de neus te nemen door achteraf deze zes Chinese fabrieksboten toch op een of andere manier te accommoderen voor diepzeevisserij.

'Die trawlers zijn niet weg en straks gaan zij rustig illegaal vissen', zegt Belfort. Hij heeft begrepen dat deze schepen voor de monding van de Surinamerivier liggen en regelmatig naar binnen varen om bij te tanken. 'Er wordt gezegd dat ze zijn afgekeurd, maar ze blijven nog op Surinaamse wateren. Moet de Kustwacht niet optreden? Er speelt meer, want daarom wil deze president geen antwoord geven.'

Vluchtende verdachte (22) van beroving en mishandeling door politie neeergeschoten

Man belaagde al enige tijd zijn ex-vriendin


De 22-jarige A.P. is gisterochtend, maandag 4 februari 2019, rond tien uur, neergeschoten door de politie, nadat hij tot twee keren toe waarschuwingsschoten genegeerd had. De man wordt ervan verdacht twee strafbare feiten te hebben gepleegd, zo bericht het Korps Politie Suriname, zonder enige locatie te vermelden....

Tegen P. is op 29 januari aangifte gedaan van beroving en wederrechtelijke vrijheidsberoving door zijn ex-vriendin. De vrouw kon de behandeling die ze van hem kreeg niet meer aan en vluchtte weg uit zijn huis. Zij woonde bij hem in. Zij nam haar intrek bij een zus.

P. kwam op een gegeven moment erachter waar zijn ex-vriendin woonde. Vanaf dat moment werd zij door hem belaagd. Op 23 januari deed de vrouw aangifte tegen P. van mishandeling en beroving van een geldbedrag. P. ging zes dagen later naar het woonadres van de vrouw aan en beroofde haar van haar zaktelefoon. Zij deed ook aangifte van dit strafbaar feit.

P. werd gistermorgen gesignaleerd in de omgeving van de woning van de belaagde vrouw. De politie van het bureau Munder werd toen ingeschakeld. Toen P. een politieauto zag aankomen vluchtte hij weg. De politie zette direct de achtervolging in. Sommaties om te blijven staan noch waarschuwingsschoten konden P. ertoe bewegen om zijn vlucht te staken.

Uiteindelijk heeft de politie hem neer moeten schieten, om hem aan te kunnen houden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld en onder politiebewaking in het ziekenhuis opgenomen.

Curieuze zaak: Dienstvuurwapen agent gestolen uit woning aan de Poerwodadiweg.

Agent bracht nacht door in woning vanwege werkzaamheden....


De politie van Lelydorp kreeg afgelopen weekend een melding van een inbraak in een woning aan de Poerwodadiweg. Uit het politieonderzoek blijkt, dat een politieman in verband met werkzaamheden op het adres was geweest, zo bericht het Dagblad Suriname maandag 4 februari 2019.

Hij had die nacht in de bedoelde woning doorgebracht. Toen hij zaterdagochtend wakker werd, merkte hij dat zijn tas met zijn dienstwapen en persoonlijke spullen was verdwenen.

De daders hebben middels een mes een raam, althans shutterglazen, gelicht. Via die opening verschaften ze zich toegang en hebben daarbij goederen waaronder de tas weggenomen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Jairam: 'Welk nut zal FAO-kantoor hebben zonder adequaat landbouwbeleid?'

'Van belang is nu dat er een adequaat landbouwbeleid geïmplementeerd wordt'


Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens adviseur van het hoofdbestuur van de VHP, plaatst vraagtekens achter de opstelling van Yldiz Pollack-Beighle, minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). De minister heeft bij het beleefdheidsbezoek van Reuben Robertson, vertegenwoordiger van de Food and Agriculture Organisation (FAO), gewezen op de potentie van Suriname als voedselschuur van de Caribische regio en heeft daarbij gepleit voor een FAO-kantoor in Suriname.

'Ik denk eerder dat we onze eigen regering bewust moeten maken over de agrarische potentie in plaats van anderen dat wijs te maken. Welk nut zal zo een FAO-kantoor hebben terwijl er niet eens een adequaat landbouwbeleid aanwezig is?', zegt Jairam maandag 4 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

Hij doelt op de recente ontwikkelingen, zoals het doodbloeden van het Agrarisch Kredietfonds (AKF), het ontbreken van faciliteiten ter ondersteuning van de agrarische productie en het hanteren van een lage padieprijs.

Jairam voert aan dat FAO als voornaamste taak heeft het garanderen van voedsel en voedselveiligheid voor de wereldbevolking. Aangezien dergelijke zaken in beginsel een aangelegenheid is van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), vindt Jairam het frappant dat BuZa zich daarmee associeert.

In zijn optiek is het opzetten van een FAO-kantoor niet de succesbepalende factor. 'Ook zonder een kantoor is het mogelijk om goede zaken te doen met FAO. Van belang is nu dat er een adequaat landbouwbeleid geïmplementeerd wordt. Als de regering de agrarische sector serieus neemt, zal FAO zelf belangstelling krijgen om zich in Suriname te vestigen', aldus Jairam.

Frankrijk wil Suriname helpen met versterking en verbetering drugsbestrijding

'Frankrijk is zeer ingenomen met de recente cocaïnevangst van ruim 2.200 kilo'


Frankrijk is zeer ingenomen met de cocaïnevangst van ruim 2.200 kilo in januari op de Jules Sedney Haven. Het land biedt Suriname nog meer hulp aan bij de drugsbestrijding. 'We zijn gereed om te helpen met de versterking en verbetering van de middelen op de haven in Paramaribo', zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly vandaag, dinsdag 5 februari 2019, op Starnieuws. 

Drugsbestrijding is een uitdaging en Frankrijk werkt al samen met Suriname om ‘het systeem’ te verbeteren, benadrukt de ambassadeur. Bijvoorbeeld door werkbezoeken van de Franse douane aan Paramaribo en samenwerking tussen de twee de kustwachten. Maar, er kan meer gebeuren.

'We – de Europese Unie en niet alleen Frankrijk - staan gereed om nieuwe mogelijkheden te bieden op het gebied van drugs ontdekken in containers op de haven in Paramaribo. We willen helpen om de services te versterken, in de vorm van trainingen of materiaal, zoals een nieuwe containerscanner.'

De politiesamenwerking en informatie-uitwisseling,komt intussen stap voor stap weer opgang. Nadat het Surinaamse parlement de 2006 politiesamenwerkingsovereenkomst in 2017 ratificeerde, stelde Frankrijk in september 2018 weer een politie-attaché aan voor Suriname. Commandant Nicolas Vignon van de Gendarmerie werkt vanuit Cayenne en is regelmatig in Paramaribo, zegt Joly.

Tot dusver zijn er tussen november en januari drie gezamenlijke patrouilles op land uitgevoerd. De Fransen zijn blij dat die eindelijk op gang komen. De implementatie - praktische uitwerking van de overeenkomst zorgde enige tijd voor vertraging. Partijen bekijken nu mogelijkheden om de patrouilles uit te breiden langs de grensrivier – verder dan alleen Albina of Saint-Laurent. De gezamenlijke patrouilles tonen de goede samenwerking aan.

In de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit en drugsbestrijding is meer nodig. En voor een goed strafrechtelijk onderzoek is de overeenkomst 'wederzijdse juridische bijstand in strafzaken', een noodzaak. Parijs trappelt sinds 2017 om die met Paramaribo aan te gaan. Volgens de ambassadeur kunnen beide landen hiermee een belangrijk signaal geven in de gezamenlijke strijd tegen drugs. 'Ik ben ervan overtuigd dat de Surinaamse zijde hiertoe bereid is.'

Deze overeenkomst zal het werk tussen de Surinaamse en Franse justitiële autoriteiten vergemakkelijken. Wil een Franse rechter bijvoorbeeld in verband met een drugszaak, informatie uit Suriname, dan schrijft hij de Franse Justitie-minister aan. Die stuurt het verzoek door aan zijn collega van Buitenlandse Zaken, die dit doorgeleid naar de Franse ambassadeur in Paramaribo. Die stuurt het schrijven naar de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, waarna die het doorgeleidt naar de collega van Justitie. Als de correspondentie vlot verloopt, krijgt de Surinaamse rechtbank het verzoek binnen en zal dan beslissen of zij hierop ingaat. 

'Ik krijg soms verzoeken binnen die dateren van een jaar eerder', schetst Joly de bureaucratische rompslomp. Met de overeenkomst wordt de samenwerking rechter tot rechter. Hij omschrijft die als 'verlichting in de schakel en relatie, zonder al te veel diplomatieke bemoeienis'. Joly heeft de ondertekening vaker aangehaald in zijn toespraken. Steeds komt iets ertussen, zoals problemen in de Nederlandse vertaling van het document. Mocht het zover zijn en partijen plaatsen hun naam eronder, dan volgt nog het ratificatieproces. De laatste keer (politiesamenwerkingsovereenkomst) duurde dit proces elf jaar in Suriname. De Fransen blijven positief gestemd en werken in afwachting van de handtekeningen, samen met hun Surinaamse partners verder.

De cocaïne in de megadrugsvangst was verstopt in een van acht rijstcontainers en gereed voor verscheping. De volgende dag zou de export zijn vanuit Paramaribo naar Frankrijk, met een havenstop in Guadeloupe. Het komt steeds vaker voor, dat de autoriteiten drugs uit Suriname onderscheppen in Guadeloupe en Europese havens. De cocaïne zit verstopt in containers met houtblokken, bacoven of rijst.

Behalve de toenemende vangsten van duizenden kilo’s cocaïne in Franse zeehavens, kampt Frankrijk op elke vlucht tussen Cayenne – Parijs met het probleem van drugssmokkelaars. Naar schatting zitten er acht tot tien drugssmokkelaars op elke vlucht vanuit Cayenne.

Afgelopen vrijdag hield de Franse president een vervolg van zijn grand débat national in Parijs. Hij ontmoette functionarissen uit de Franse overzeese gebiedsdelen en kondigde een 'systematische aanpak' van het drugsprobleem aan.
De douane in Frans-Guyana onderschepte in 2018 ruim 1.023 kilogram cocaïne bij drugskoeriers op vluchten van Cayenne naar Parijs. In 2017 nam zij 529 kilo in beslag. Onderzoek wijst uit dat alle drugs vuit Suriname komen.

Werkzaamheden nieuwe Highway vorderen

'De nieuwe verbindingsweg moet reistijd naar J.A. Pengelluchthaven verminderen'

(Bron foto: NII)

'De nieuwe verbindingsweg die loopt tussen de J.F. Kennedy- en de Afobakaweg, is heel belangrijk', zegt Kishen Narain, project engineer van ACI Consultancy, die dit project in opdracht van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie uitvoert, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, maandag 4 januari 2019.

Het gaat om een weg met onder andere als doel het sneller kunnen bereiken van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Verder kunnen ook de omliggende recreatieoorden makkelijker aangedaan worden.

'Als men naar de luchthaven moet duurt het ongeveer anderhalf tot twee uur om vanuit Paramaribo op de plaats van bestemming aan te komen. Met de komst van deze verbindingsweg kan de reistijd om bij de luchthaven te komen ongeveer een uur duren', zegt Narain.

Het ministerie zorgt in het verlengde van dit project ook voor de rehabilitatie van de Martin Luther Kingweg. Ook die werkzaamheden verlopen vlot.

Narain geeft verder aan dat de nieuwe Highway een totale lengte van 9,5 kilometer heeft en zal bestaan uit 2 banen met 4 rijstroken met een totale breedte van 35 meter. Binnen dit project komt ook een brug over de Pararivier.

Gelet op het werk, dat in november 2017 is gestart, is nu  80% van de opdracht uitgevoerd. Zo heeft men onder andere gewerkt aan de fundering van de weg, duikwerk en de vleugelwanden waar nodig. Het streven is dat deze werkzaamheden eind 2020 kunnen worden afgerond.

Portugese autoriteiten onderscheppen 2.500 kilo cocaïne waarschijnlijk uit Suriname

(Bron foto: Publico)
Cocaïne aangetroffen aan boord 'offshore Tug/Supply'-boot Sea Scan 1


Een partij cocaïne van 2.500 kilo cocaïne, welke afgelopen week door de Portugese autoriteiten op een boot werd onderschept, zou in Suriname ingeladen zijn. Dat berichtte De West vrijdag, aldus Waterkant.net maandag 4 februari 2019. 

De Portugese nieuwswebsite Publico besteedde 31 januari aandacht aan de grote vangst.

(Bron foto: Joost Zaal/shipspotting.com)
De drugs werden gevonden op de Sea Scan 1 die vaart onder Panamese vlag. De 'offshore Tug/Supply'-boot was op 8 januari in Paramaribo gearriveerd, vanuit het Duitse Cuxhaven, zo blijkt uit de website vesselfinder.com.

De Portugese politie onderschepte de boot, in samenwerking met eenheden van de marine, afgelopen woensdag nabij het Kaap Verdische eiland São Vicente. De drugs hebben een straatwaarde van minimaal 125 miljoen euro.

Er zijn elf verdachten aangehouden, vooral Oost-Europeanen die volgens de Portugese politie een crimineel verleden hebben.