dinsdag 19 mei 2020

'Senioren en mensen met beperking moeten bij stembureaus voorkeursbehandeling krijgen'

Breeveld (DOE): 'We mogen ouderen en hulpbehoevenden niet urenlang in de rij laten staan'


DOE-fractieleider Carl Breeveld vindt dat senioren en mensen met een beperking maandag bij de stembureaus een voorkeursbehandeling dienen te krijgen. Daardoor hoeven zij niet langer dan noodzakelijk te blijven op de stemlocatie. De autoriteiten zouden dit mogelijk moeten maken, zegt hij dinsdag 19 mei 2020 in de Ware Tijd. 

'Ik pleit om een voorkeursbehandeling van deze groepen. Een seniore burger of iemand met een beperking die bijvoorbeeld met een taxi wordt vervoerd, zou eigenlijk gelijk geholpen moeten worden, zodat die met hetzelfde transportmiddel terug naar huis vervoerd kan worden. De politie of medewerkers van een bewakingsdienst zouden buiten het stemlokaal dit proces moeten begeleiden. We mogen ouderen en hulpbehoevenden niet urenlang in de rij laten staan', vindt de politicus.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bepaald, dat lichamelijk hulpbehoevende kiezers die bijstand wensen, zelf met een bijstandsverlener moeten komen. Die persoon moet 18-plus zijn, een geldig legitimatiebewijs overleggen en mag op 25 mei maar aan één persoon bijstand verlenen.

Breeveld is ook bezorgd om de missers die begaan zijn in aanloop naar de dag der stemming. Zo betreurt hij 'de storende fouten op stembiljetten, die na gedrukt te zijn moesten worden vernietigd.' 'Het lijkt haast een amateuristische bedoening. Hoe is dit mogelijk met naar verwacht mag worden, goed geschoolde medewerkers? Het is toch normaal om meerdere personen te laten checken en dubbel-checken voordat tot drukken wordt overgegaan? De verklaring van het ministerie waarbij de schuld voornamelijk in de schoenen van politieke organisaties wordt geschoven, is te betreuren', zegt de fractieleider.

Hij beseft, dat er fouten gemaakt kunnen worden, maar dat het ministerie de taak heeft nog vóór het drukken door middel van meerdere controle momenten te zorgen dat alle fouten zijn gecorrigeerd. 'De vernietiging van de foute stembiljetten is correct. Echter worden de kosten van dit project nodeloos hoger, terwijl we weten dat Suriname, vergeleken met andere landen, gemiddeld veel meer kosten maakt rond de organisatie van de verkiezingen.'

De twijfels bij sommigen in de samenleving over een correct verloop van het proces worden, aldus de politicus, door de fouten en andere incidenten 'helaas ook nog versterkt'. 'Binnenlandse Zaken doet er goed aan om ook eigen missers te onderkennen', vindt de DOE-fractieleider.

'Er is een scenario opgezet om SPSB-directeur Kromosoetoe te beschuldigen'

Bouterse: 'Tegenstanders Valutawet gebruikten krachten binnen trias politica om wet op te schorten'



President Desi Bouterse zei dinsdagmiddag 19 mei 2020 in het programma Bakana Tori op staatszender SRS tegen presentator Clifton Limburg, dat een economische aanval is geopend, waarbij zelfs banken hebben gestaakt. Er is een scenario opgezet om directeur Ginmardo Kromosoetoe van de Surinaamse Postspaarbank te beschuldigen en aan te vallen opdat het huizenbouw programma van de regering niet goed van de grond kon komen. Dit bericht Starnieuws.

'Nadat de Valutawet is aangenomen, is gedaan gekregen via de rechterlijke macht om deze buiten werking te stellen. De trias politica is niet in balans. Maar. het gevecht is nog niet klaar hierover. Het laatste woord is nog niet gezegd', zei Bouterse.

Na aanname van de 'Valutawet ook is de koers behoorlijk gedropt. Srd 7,25 voor de US$ is volgens de president niet haalbaar, maar de koers dropte. Deze wet was vooral in het voordeel van de kleine man, die huishuur en aflossing van een auto in Srd kon betalen. De jacht op dollars zou ook afnemen, omdat de vraag zou afnemen.


'De tegenstanders hebben gebruik gemaakt van krachten binnen de trias politica om deze wet op te schorten', zei de president.

Intussen heeft de regering beroep aangetekend tegen het besluit van de kantonrechter om de wet op te schorten.

De president zei verder, dat het dossier van de procureur-generaal om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in staat van beschuldiging te stellen incompleet en eenzijdig is. 'Het dossier is in elkaar gezet met halve waarheden. Minister Hoefdraad heeft de vloer aangeveegd met het dossier. De Nationale Assemblee heeft op basis van eigen onderzoek de vordering afgewezen. Het dossier was gefrommeld', zei de president, 'maar, er is een goede job gedaan in De Nationale Assemblee.'

Bouterse gaat optimistisch de verkiezingen in. Hij merkte op dat de NDP een mammoetpartij is. Hij wilde geen voorspelling doen over het aantal zetels dat de partij in de wacht denkt te zullen slepen. De president merkte op, dat zijn partij met iedereen zal samenwerking die bereid is het dekolonisatieproces te ondersteunen. 'Dat is de historische opdracht van de NDP.'

Mohammad Barkatoellah Mohab-Ali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) treden op valreep toe tot Assemblee

Mohab-Ali komt op zetel Raymond Sapoen en Sardjoe vervangt Chitan


De Nationale Assemblee houdt donderdag vanaf twaalf uur een unieke openbare vergadering uitgeschreven. Dan worden Mohammad Barkatoellah Mohab-Ali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS), na onderzoek van de geloofsbrieven, toegelaten worden tot De Nationale Assemblee. 

Mohab-Ali komt in de plaats van Raymond Sapoen die in Wanica was gekozen vijf jaar geleden en Sardjoe neemt de plek in van Diepakkoemar Chitan in Saramacca. Sapoen en Chitan zijn teruggeroepen door de Pertjajah Luhur.

Op basis van een uitspraak van het Hof van Justitie in hoger beroep, mogen Sapoen en Chitan zich niet uitgeven als Assembleeleden. Het vonnis van de Kantonrechter werd vernietigd in hoger beroep.

Het Hof kwam 'tot de slotsom dat de terugroeping van Sapoen en Chitan rechtsgeldig heeft plaatsgevonden'.

Intussen zijn de stukken in orde gemaakt en doorgestuurd naar De Nationale Assemblee. Een paar dagen vóór de verkiezingen zullen Mohab-Ali en Sardjoe dus toegelaten worden tot het parlement....

DOE-voorzitter: 'We zijn diep gevallen en moeten ons schamen als land'

(Bron foto: Facebook/Alfaisie)
Alfaisie: 'Het land wordt beroofd door oneerlijke politici en hun inner circle'


'De rechterlijke macht, inclusief de pg (procureur-generaal) die subjectiviteit, politieke partijdigheid en zelfs van bewust handelen tegen de NDP wordt verweten in onze DNA (De Nationale Assemblee). Een dieptepunt. 

Ook vanwege het feit, dat vermeende malversaties en corruptieve praktijken, uiteindelijk handelen tegen nationale wetten en regelingen wordt verhuld en wordt weggezet als handelen in nationaal belang. Dat de vermeende pleger wordt beschermd door de coalitie in DNA en niet de kans wordt gegeven om een onafhankelijk onderzoek in te stellen, waardoor de vermeende pleger rechtens onschuldig kan worden verklaard en tegelijkertijd dat het bewijs wordt geleverd dat heerschappij van wet en recht telt in Suriname, ook voor eenieder, ongeacht status. Die kans is ons als samenleving door 28 coalitieleden ontnomen. 

We zijn daadwerkelijk diep gevallen en moeten ons schamen als land. De wereld kijkt nu naar ons, maar ook ons nageslacht later en zich afvragen: wat voor rommel hebben ze toen van het land gemaakt en wat voor waarden en normen tellen/telden toen? Dat miljoenen worden weggemaakt, het land wordt beroofd door oneerlijke politici en hun inner circle, dat ondeskundigheid aan de orde van de dag is, met alle nadelige gevolgen van dien voor het land en het volk. En dat andere oneerlijke politici met gladgestreken gezichten komen verklaren, dat dit inventief beleidsvoering is en dus de vermeende pleger moet worden gevrijwaard van onderzoek. 

Maar, wij geloven dat de Surinaamse bevolking op 25 mei een antwoord zal geven. Dat zij niet dom zijn en dat ze een beter Suriname willen met betere en eerlijke leiders aan het roer. Dan zal toch nog rechtgetrokken worden wat is nagelaten en de vervolging toch worden ingezet. Het volk zal dan laten zien dat zij over de ultieme macht beschikken en daarom zal DOEn wat nodig is op 25 mei. 

Steven Alfaisi 
DOE'

'Misiekaba's droom om Suriname tot the next Dubai te maken, je reinste voor-de-gek-houderij van volk'

'Misiekaba is bedwelmend bezig met the next Dubai'


Gilbert van Dijk, NPS-Assemblee-kandidaatnummer10 in Paramaribo bij de komende verkiezingen, vindt de droom van NDP'er André Misiekaba (minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, SoZaVo) om Suriname tot ‘the next Dubai’ of ‘the next Singapore’ te maken, ‘je reinste voor-de-gek-houderij van het volk van Suriname’. 

De NPS’er reageert vandaag, dinsdag 19 mei 2020, in het Dagblad Suriname op de recente uitspraak van de SoZavo-minister in het programma Bakana Tori van staatsradiozender SRS. Misiekaba stelde, dat wanneer olie binnen 5 tot 6 jaren uit de zee wordt gepompt, wij dan letterlijk zullen meemaken wat het betekent om ‘in the next Dubai te zijn’.

'Singapore staat op nummer één op de ranking in de wereld, terwijl Dubai ook heel hoog staat. Misiekaba is bedwelmend bezig met the next Dubai, want als ik het hoor dan denk ik efu a olie kong, dan zij we er of mi Gado, laten we maar hopen dat alles goed gaat.'

'Maar, uiteindelijk heeft hij twee landen in de wereld genoemd, die alleen maar op deze positie zijn, omdat zij goed bestuur, good governance, hebben. Ze hebben topinvesteringsfaciliteiten voor het lokaal en internationaal bedrijfsleven. Ze hebben een goed sociaal beleid, waarbij in Singapore de mensen zelf een woning krijgen. Dat is wel onder de voorwaarde dat je het niet zomaar mag verkopen. Ze hebben goed onderwijs, geweldige toerismelocaties en goede verbindingen. Ze hebben vooral hele scherpe wetten als het gaat om anticorruptie, drugshandel en money laundering. Dat zijn allemaal dingen die wij niet hebben', zegt Van Dijk.

Volgens de politicus moet Misiekaba het volk niet voor de gek houden dat het land met de NDP in de komende vijf jaren Dubai gaat worden. 'Als we het in tien jaren met de NDP niet gehaald hebben, dan zullen wij het in de komende vijf jaren ook niet halen', aldus de NPS’er.

Dubai en Singapore, dit zijn de twee beloftes die Misiekaba het volk van Suriname sinds de verkiezingen van mei 2010 heeft beloofd. 'Het verwachte Dubai is echter uitgebleven, terwijl wij niet eens hoeven te denken aan een Singapore met de verslechterde economische situatie de afgelopen vijf jaren.'

Volgens Van Dijk is Suriname juist een ‘Pinabai’ geworden. Wat de inkomsten uit de olievondsten betreft, stelt de NPS’er dat met de huidige stand van olie in de wereld, Suriname mogelijk veel langer gaan moeten wachten dan vijf tot zes jaren. Ook zal olie niet helpen wanneer er nog steeds slecht beleid wordt gevoerd.

'Dubai en Singapore hebben overigens niet op olie gewacht, maar ze hebben gewoon goed bestuur neergezet en ze zijn daarom nummer één geworden', aldus Van Dijk.

Mini waterpark ‘Werehpai’ in Paramaribo Zoo geopend

(Bron foto's: NII)
Bouw uniek waterpark mede mogelijk door financiële steun Marokko


Kinderen  kunnen met de komst van een mini waterpark, genaamd ‘Werehpai’, meer genieten van de Paramaribo Zoo. Naast het bewonderen van de rotsformaties en heuvels, die het zicht van het inheemse Trio-dorp Kwamalasamutu nabootsen, kunnen kinderen buiten en door een tunnel wandelen, glijden en zwemmen. Daarnaast is er een keuken, zit- en sanitaire ruimte. 

'Dit is een bijzonder moment. Mama foe Paramaribo Zoo heeft opnieuw ervoor zorg gedragen heel Suriname blij te maken, vooral de kinderen die afhankelijk zijn van een verpozing', zei Richinel Trustfull, die namens het bestuur van Paramaribo Zoo sprak, vanmorgen, dinsdag 19 mei 2020, een toespraak hield bij de technische oplevering van het Werehpai Waterpark, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Behalve van het waterpark kunnen kinderen ook genieten van het educatiecentrum en de verschillende dieren.


Nadat de overdrachtsdocumenten getekend waren door First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) werden de sleutels overgedragen.

De First Lady deed een oproep aan mensen om projecten ter ontwikkeling van Suriname te schrijven, welke middels de beschikbare fondsen, die de verschillende ambassades stellen, kunnen worden uitgevoerd. Vervolgens benadrukte zij dat samenwerking belangrijk is.

Dit project was aan het Bureau van de First Lady aangeboden door Hesdy Mertowirio, die gespecialiseerd is in het namaken van rotsformaties en boomstronken. Marokko heeft een grant verstrekt ter realisatie van dit project. OWT&C (directievoerder van dit project), het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Energie Bedrijven Suriname, de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij zijn enkele actoren die dit project hebben ondersteund.

De First Lady bedankte alle partijen voor hun bijdrage.

Het Bureau van de First Lady werkt met donaties om projecten uit te voeren. Momenteel is het computerproject gaande met als doel elk kind op school te voorzien van een computer. Andere voltooide projecten van het dit bureau zijn het schooltassenproject (een schenking van 10.000 schooltassen aan kinderen), het bouwen/renoveren van schooltoiletruimtes en Palementuin Wakapasi. Binnenkort komt het Paramoro plein op de Bakapasi en de open air gym in de Palmentuin.

'Als wij dromen, en wij voor grote dingen gaan en samenwerken, kunnen we echt wel hele grote projecten opzetten', aldus First Lady Bouterse-Waldring.

Na de toespraken, namen president Desi Bouterse, de First Lady en aanwezigen een wandeling door het mini waterpark. Met een proost en het loslaten van ballonnen werd het waterpark Werehpai voor geopend verklaard.

Vier Caricom-verkiezingswaarnemers in Surinamer gearriveerd

OAS stuurt een tienkoppige waarnemersmissie


De vier vertegenwoordigers van de Caricom die als waarnemers gaan optreden bij de verkiezingen op 25 mei, zijn gisteravond in Suriname aangekomen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 19 mei 2020.  

De delegatie staat onder leiding van Dora James uit St. Vincent and the Grenadines. Ian Shelly Hughes van Antigua and Barbuda, David Commisiong van Barbados en Gill Arley uit Grenada zijn de drie andere Caricom-waarnemers.

De delegatie is met de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij naar Suriname gevlogen.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) stuurt een tienkoppige waarnemersmissie.

De Caricom-waarnemers beginnen morgen met hun werkprogramma, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut. De missie zal praten met regeringsvertegenwoordigers, leden van het Onafhankelijk Kiesbureau, politieke partijen en vertegenwoordigers van de publieke sector.

De delegatie vertrekt twee dagen na verkiezingen, op 27 mei, uit Suriname.

'Niet haalbaar noch realistisch te denken dat CBB-lijsten binnen 7 dagen opgeschoond zijn'

DA'91: 'Je hebt kans dat mensen die wel erbij horen, eruit gegooid worden'

'Haastwerk heeft als nadeel het risico om juist fouten te maken'


Het opschonen van de CBB-registers is de afgelopen dagen bij velen zo kort voor de verkiezingen het gesprek van de dag. 'Met het opschonen van de lijsten moet een begin gemaakt worden. Want die moeten altijd up to date zijn', zegt Angelic Del Castilho, voorzitster van DA’91, in het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 19 mei 2020. 

'Maar, het is niet haalbaar noch realistisch om te denken dat de lijsten binnen 7 dagen opgeschoond zijn. Haastwerk heeft als nadeel het risico om juist fouten te maken. Je hebt kans dat mensen die er wel bijhoren, eruit gegooid worden. En dat wordt weer een ander verhaal', merkt Del Castilho op.

'Wat nu moet gebeuren, is dat iedereen die zijn oproepkaart heeft gehad, gaat stemmen en mensen die het nog niet hebben, dit gaan ophalen bij de commissariaten. We moeten erop toezien dat alleen de stemgerechtigden gaan stemmen.'

Del Castilho onderstreept dat de voorzitter van de ABOP, Ronnie Brunswijk, een punt heeft gemaakt, dat de burgerregisters up to date moesten zijn. 'De grote vraag is hoe het komt dat dit niet is gebeurd.' Er moet onderzocht worden hoe dat komt volgens de DA’91-voorzitster.

'Want juist dit is het werk dat de burgeradministratie goed zou moeten doen. Iemands naam die op een adres voorkomt, terwijl die persoon al is overleden heeft niets met interpretatie te maken', zegt Del Castilho verwijzend naar het antwoord van de CBB-directeur Menso. Deze zou hebben beweerd, dat de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, de lijsten verkeerd heeft geïnterpreteerd. 'Dat zijn gewoon feitelijkheden. Dit behoort tot de kerntaken van het Centraal Bureau Bugerzaken', aldus de voorzitster van DA’91.

Bonaire start weer inzameling van afgewerkte olie bij verschillende bedrijven

Selibon zamelt afgewerkte olie in, slaat het tijdelijk op bij afvalcentrum Lagun en voert het af naar verwerker in buitenland


Met de inzameling van afgewerkte olie bij verschillende bedrijven, onder meer bij garages, voldoet het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) binnenkort weer aan de Eilandsverordening afvalstoffen. Na het beëindigen van de verwerking door Bonaire Petroleum Corporation (Bopec) heeft men nu een alternatieve oplossing gevonden. 

Op dit moment is de inzameling, opslag en afvoer van afgewerkte olie een belangrijk aandachtspunt op Bonaire. Het OLB heeft in samenwerking met Servisio di Limpiesa di Boneiru (Selibon) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) hard gewerkt aan een alternatief voor de inzameling, tijdelijke opslag en verwerking.

Afgewerkte olie is volgens de wet aangewezen als een afvalstof die gescheiden moet worden aangeboden voor inzameling. Selibon zal de afgewerkte olie inzamelen, tijdelijk opslaan op het afvalcentrum Lagun en afvoeren naar een verwerker in het buitenland voor milieuverantwoorde verwerking.

Het is volgens Selibon belangrijk, dat elk bedrijf met afgewerkte olie zich aanmeldt voor deze inzameling. Dit kan via de Facebookpagina van Selibon. Bedrijven zullen een brief ontvangen met meer informatie hierover. Voor de eerste inzamelronde worden geen kosten doorberekend aan bedrijven, tenzij hierover al andere afspraken zijn gemaakt. Binnenkort zullen bedrijven door het afvalverwerkingsbedrijf benaderd worden voor afspraken over structurele inzameling.

Aruba Airport Authority bereidt de heropening luchtverkeer voor

Luchtverkeer Aruba mogelijk tweede helft van juni weer mogelijk

(Bron foto: LinkedIn AAA)

Aruba Airport Authority (AAA) bereidt de heropening van het luchtverkeer voor. Momenteel bekijkt de regering of dat in de tweede helft van juni zou kunnen. Sinds het begin van de coronacrisis is AAA in nauw contact geweest met alle airlinepartners en stakeholders die werden getroffen door de wereldwijde impact op luchtreizen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 mei 2020. 

Aangezien het toerisme de levensader is van Aruba’s economie, vormt AAA een integraal onderdeel van het economisch herstelproces. Alle ogen zijn gericht op de luchtvaartindustrie met betrekking tot de vraag wanneer er weer gevlogen kan worden.

Op 8 mei heeft de regering van Aruba aangekondigd. dat de grenzen worden heropend voor inkomende reizen, ergens tussen 15 juni en 1 juli. Hervatting van het luchtverkeer gaat gepaard met protocollen om de veiligheid van passagiers en personeel te waarborgen.

Minister Dangui Oduber van Volksgezondheid en Toerisme had het over sneltesten en uiteraard social distancing.Het nieuwe begin zal bescheiden zijn. Van de totale wekelijkse dienst vóór Covid-19, die 246 bedroeg, is tot dusver zeventien procent bevestigd door de luchtvaartpartners.

American Airlines hervat de dagelijkse vluchten Miami en Charlotte (veertien keer). Delta Air Lines vliegt drie keer per week van en naar Atlanta . United bereidt een wekelijkse vlucht vanuit Newark voor en JetBlue negen wekelijkse vluchten vanuit New York (4x) en Boston (5x).

Sunwing hervat een wekelijkse vlucht vanaf Toronto en Air Canada gaat eenmaal per week vanuit Toronto vliegen. Avianca en Copa hebben aangegeven elk tweemaal per week vanuit Bogota, respectievelijk Panama te gaan vliegen. Aruba Airlines bereidt zich voor op een dagelijkse vlucht vanaf Curaçao. Met deze bevestigde operaties verwacht AAA naar schatting 2.000 passagiers per week.

Volgens Jo-Anne Meaux Arends, AAA’s air service development manager communiceert AAA regelmatig met stakeholders. 'Nu is de tijd om de samenwerking te intensiveren. Onze belangrijkste boodschap als bestemming is dat we zo proactief als mogelijk willen werken met de luchtvaartbedrijven.'

Onzekere situatie voor studenten Curaçao die in Nederland willen studeren

Vertrek onder voorwaarden onder, ten eerste is de reis geheel op eigen risico


Vanwege de onzekere situatie rond het coronavirus heeft de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) vorige week een brief geschreven aan alle aankomende studenten (397) die een aanvraag hebben ingediend voor een studie in Nederland. Daarin wordt de onzekere situatie uit de doeken gedaan en wordt uitgelegd dat SSC met grote waarschijnlijkheid niet alles kan regelen zoals dat doorgaans gedaan wordt. 

In het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 mei 2020, legt waarnemend directrice Arcadia Tromp nader uit dat door het coronavirus niets gegarandeerd kan worden. 'Het kan zomaar zijn, dat er een tweede virusgolf komt. En in het kader van social distancing: Kunnen we wel reizen met rond de 300 studenten? Hoe gaat het met de opvang op Schiphol? Kunnen we in bussen vertrekken naar de opvangadressen? Kunnen we helpen met het aanvragen van een burgerservicenummer (BSN)? Kunnen we een bankrekening openen? Allemaal vragen die we niet kunnen beantwoorden en zaken die we normaal gesproken voor de hele groep tegelijk regelden.'

Voorlichtster Juliette Chirino-Mendez legt verder uit, dat studenten doorgaans voor een jaar een kamer toegewezen krijgen maar dan moeten verhuizen om ruimte te maken voor de nieuwe aankomende studenten.

'Het kan zijn dat door de pandemie studenten geen andere kamer hebben kunnen vinden, maar het kan ook zijn dat er minder vraag is naar kamers waardoor we de studenten die er nu inzitten mogelijk kunnen laten blijven. Dit ook om leegstand te voorkomen.'

In de brief die aan de studenten is gestuurd wordt de onzekere situatie uitgelegd en aangegeven onder welke voorwaarden een student alsnog kan gaan: ten eerste is de reis geheel op eigen risico. Verder kan geen kamer gegarandeerd worden, zo staat in de brief. Er kan mogelijk geen hulp geboden worden bij BSN, dokter, bankrekening, studentenreisproduct en kennismaking op de hogeschool of universiteit. Dit alles omdat niet voorzien kan worden wat de maatregelen zijn die de Nederlandse regering neemt.

De studenten reizen op z’n laatst op 30 juli naar Nederland met een speciale bursalenvlucht. Volgende week wordt er weer een brief gestuurd naar de studenten. 'Dan willen we inventariseren wie toch weg gaat en wie besluit te blijven', zo legt Tromp nader uit.

Raad van Ministers Curaçao akkoord met 25% inkorten salaris van ministers

Minister Girigorie: 'Geen discussie, dit is solidariteit'

Ook directeuren van overheidsbedrijven moeten 25 procent van hun loon inleveren


De Raad van Ministers is in ieder geval al akkoord gegaan met één van de voorwaarden van Nederland, namelijk om het salaris van ministers met 25 procent, met ingang van 1 juli voor onbepaalde tijd in te korten. Dat heeft minister Quincy Girigorie van Justitie, die tijdens de afwezigheid van premier Eugene Rhuggenaath tevens fungeert als waarnemend minister van Algemene Zaken, gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt, aldus vandaag, dinsdag 19 mei 2020, het Antilliaans Dagblad.

Eerder gingen de ministers van het kabinet-Rhuggenaath al akkoord om 10 procent van hun loon in te leveren en deze te schenken aan de Voedselbank. Het besluit om nu niet tien procent, maar een kwart van het salaris van de ministers in te leveren, was volgens Girigorie geen discussie. ,

'We zitten in een crisis. Deze stap is onvermijdelijk in het kader van solidariteit. Het kan niet zo zijn dat iemand 100 procent van zijn salaris verdient en een ander nul.'

Ook de directeuren van overheidsbedrijven moeten 25 procent van hun loon inleveren. 'Op basis van de wijziging in het loon van ministers en de Rhuggenaath-norm, geldt deze reductie ook voor directeuren van overheidsbedrijven', aldus de minister.

De crisis die Curaçao momenteel doormaakt - na eerst de situatie in Venezuela met als gevolg daarvan het platleggen van de raffinaderij en vervolgens de coronacrisis - is volgens de minister de ergste die Curaçao ooit heeft meegemaakt. 'Ik kan me niet heugen dat we eerder zo’n crisis hebben meegemaakt. Het leven zoals we dat tot nu toe hebben gekend, kán gewoon niet op dezelfde manier verder.'

 De Nederlandse regering leeft - zo stelt de bewindsman - volgens het adagium ‘Never waste a good crisis’, maar Curaçao wil en moet in dezen ook zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. 'Drastische veranderingen zijn nodig. We hebben deze wijzigingen niet met de nodige voortvarendheid ingevoerd en daarom is er nu een derde partij die de druk opvoert. Onze autonomie blijft heilig; we moéten onze eigen verantwoordelijkheid nemen.'

Daarom is het noodzakelijk dat op alle fronten wordt ingeleverd. 'Dat geldt voor de Rhuggenaath-norm waarbij sprake is van een maximering van het salaris van overheidsdirecteuren, maar ook voor wijzigingen om het ambtenarenapparaat kleiner te maken. Dit proces is al gaande, maar het moet wel op verantwoorde wijze gebeuren.'

Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) neemt alle aandelen PSB Bank over

Vooralsnog niet bekend wat APC Bank betaalt voor de PSB aandelen


Het Land Curaçao en APC Bank staan op het punt de koopovereenkomst te tekenen waarmee de nog niet operationele bank van Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) alle aandelen PSB Bank overneemt. Dit ‘bemoedigende nieuws’ werd gisteren bekendgemaakt door minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer en Vervoer met de PSB Bank in haar portefeuille, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 mei 2020. 

Van de zijde van PSB Bank nv zegt directeur Guiveron Weert vanwege zijn ‘geheimhoudingsplicht’ in dit stadium niets te kunnen toevoegen. En APC-directrice Evelyn Kruithof-Bor kan momenteel evenmin een verklaring geven. Naar verluidt neemt APC Bank 100 procent van de aandelen over van PSB Bank, de voormalige Postspaarbank die in 1905 van start ging.

Volgens eerder van PSB verkregen informatie zou PSB Bank een balanstotaal hebben van circa 400 miljoen gulden met ruim 350 miljoen aan spaartegoeden. Bij PSB werken ongeveer tachtig personeelsleden. Het is vooralsnog onbekend wat APC Bank betaalt voor de aandelen. Anderzijds zal APC Bank het eigen vermogen van PSB Bank, dat vermoedelijk in eerste instantie als entiteit onder APC Bank komt te vallen, moeten aanzuiveren. Iets waarvoor het Land geen middelen heeft. Om hoeveel het gaat is niet duidelijk.

APC Bank verkreeg al eerder een bankvergunning van de Centrale Bank CBCS.

Volgens het Handelsregister is APC Bank vorige maand, in april 2020, opgericht. Directeur is de 72-jarige Shaffie Wihby, die in het verleden bij verschillende financiële instellingen bankier was. Commissarissen zijn Oswin Eleonora, Focco Lunsingh Scheurleer en Harald Linkels.

De CBCS geeft pas na ondertekening van de koopovereenkomst definitieve goedkeuring, maar is wel op de hoogte gehouden van het overnameproces. APC kijkt met de nieuwe APC Bank ook naar activa van de Girobank. Verder is APC al grootaandeelhouder van de Centrale Hypotheekbank (CHB), die vermoedelijk ook onder APC Bank zal vallen.

Suriname gaat buitenlanders die illegaal land binnen komen keihard aanpakken

'U kunt uw borst nat maken, want we gaan het niet zo laten'


Buitenlanders die illegaal het land proberen binnen te komen terwijl de grenzen zijn gesloten, worden binnenkort keihard aangepakt. Dit benadrukte kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), gistermiddag tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie van het Covid-19 Managementteam, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 mei 2020. 

Hoe de verscherpte regels eruit zullen zien heeft hij niet gezegd, 'maar u kunt uw borst nat maken, want we gaan het niet zo laten'.


De druppel die de emmer deed overlopen is een Braziliaanse man die illegaal het land is binnengekomen. Hij is samen met acht anderen aangehouden op Nieuw-Amsterdam. De man is positief getest op het coronavirus. Daarmee is hij het elfde positieve geval in Suriname sinds de eerste besmetting op 13 maart. In het weekend werd op dezelfde locatie een boot onderschept, waarvan mensen aan land probeerden te komen. Gisteren zijn twee boten met vier Guyanezen en zes Brazilianen aangehouden. Deze mensen worden nu door medici gescreend.

'U merkt dat we de grenzen op verschillende manieren proberen te sluiten', sprak de kolonel. Slijngard wees erop, dat de overheid enorm veel geld stopt in de opvang en zorg van illegalen die in quarantaine worden geplaatst. Deze plaatsen zouden volgens hem nuttiger kunnen worden besteed aan repatrianten die door gebrek aan ruimte niet teruggehaald kunnen worden. Tot nu toe zijn er al meer dan honderd mensen opgepakt en in overheidsquarantaine geplaatst. In totaal moet de regering meer dan tachtigduizend Amerikaanse dollar betalen aan de locaties waar deze mensen worden ondergebracht.

'Menselijkerwijs doen we dat op dit moment, maar als we zien dat de school te groot wordt, dan begrijpt u dat we uit een ander vaatje gaan tappen.'

Bij de nieuwe aanpak zullen volgens Daniëlle Veira, coördinatrice van het Covid-19-Managementteam, ook de diplomatieke diensten worden betrokken zodat zaken op een correcte wijze worden afgehandeld. Zowel Slijngard als Veira wijst erop, dat het aantal illegale reizigers steeds toeneemt. Het moet daarom een halt worden toegeroepen.

Slijngard: 'Mensen kunnen niet maar in het land komen en ervan uitgaan dat ze goed behandeld zullen worden, omdat Surinamers toch zulke lieve mensen zijn.'

Schietpartijen Rotterdam gevolg drugsoorlog na onderschepping 4.200 kilo cocaïne in Antwerpen

Aantal jonge Surinamers uit Nederland aangehouden na drugsvangst


Een partij van 4.200 kilo cocaïne, die ruim drie weken geleden in de Antwerpse haven werd onderschept door de Belgische politie, is de oorzaak van het vuurwapengeweld van de afgelopen dagen in Rotterdam. Dat zeggen meerdere bronnen binnen en buiten het criminele milieu, aldus het Algemeen Dagblad maandag 18 mei 2020. 

De politie doet nog geen mededelingen over de mogelijke achtergronden van de beschietingen van vijf woningen en winkelpanden.

Na de inbeslagname van de grote zending coke, die was weggewerkt in een container vis uit Zuid-Amerika, werden in België veertien verdachten, onder wie meerdere jonge Rotterdammers en Amsterdammers van Surinaamse (uit Amsterdam-Zuidoost) en Antilliaanse afkomst gearresteerd. De lading drugs zou zijn ingevoerd door een Amsterdamse bende.

Doordat investeerders zwaar getroffen zijn door de ‘verdwenen’ drugs zouden de spanningen tussen criminelen in de hoofdstad steeds verder oplopen.

Alle slachtoffers van de beschoten winkelpanden en woningen hebben een Surinaamse achtergrond.

Op één van die woningen - aan de Jagthuisstraat in Rotterdam-West - werd zondagnacht een bomaanslag gepleegd. Met een nog onbekend explosief werd enorme schade aangericht aan het pand dat na eerdere beschieting door de politie was verzegeld. De ontploffing zorgde wel voor een doorbraak in het onderzoek. Het leidde tot de aanhouding van twee jonge Amsterdammers, een 21-jarige man en een 20-jarige vrouw, die worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartijen. Ze konden na de enorme explosie worden getraceerd dankzij een getuige die bij de politie de vluchtauto van de twee had beschreven. Ze konden nog de zelfde nacht in hun woonplaats worden gearresteerd.

Bij de invoer van de 4.200 kilo coke van Antwerpen zijn volgens ingewijden vier groepen criminelen en twee investeerders betrokken.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons zet Jogi (VHP) uit vergaderzaal

Jogi neemt woorden 'yapyapi hori mofo' niet serieus terug



In de allerlaatste vergadering van De Nationale Assemblee is gisteravond VHP-Assembleelid Mahinder Jogi uit de zaal gezet door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. 

In zijn betoog inzake de kwestie procureur-generaal Roy Baidjnath Panday/Financiën-minister Gillmore Hoefdraad

('Vordering tot het in staat van beschuldiging stellen van de heer Hoefdraad, Gillmore André, zijnde de minister van Financiën, zoals ingediend bij De Nationale Assemblée per brief van de procureur-generaal dd 23 april 2020 no. SPG 1026/20, krachtens artikel 2 lid 1 e.v. van de Wet In Staat Van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers (S.B. 2001 no. 72 zoals gewijzigd bij S.B. 2007 no. 101).) 

zei Jogi, nadat er buiten de microfoon opmerkingen werden gemaakt uit de zaal, 'yapyapi hori mofo' ('aap houdt je mond').

Deze woorden passeerden Geerlings-Simons niet. Hij moest de woorden terugnemen. Ze waarschuwde Jogi om niet op zodanige wijze de woorden terug te nemen, dat ze genoodzaakt zou zijn hem het woord te ontnemen. 'Voorzitter ik neem het terug', zei Jogi lachend. Maar, vervolgens zei hij lachend 'Mi no ben sabi dat yapyapi de in a parlement, maar goed, ik heb het teruggenomen, voorzitter.'

Kijk en luister vanaf 2:40:00


Hierop zei Geerlings-Simons: 'Lid Jogi ik ontneem u het woord.' Hij weigerde echter te gaan zitten, waarop de voorzitster de politie vroeg om hem de zaal uit te zetten.

Diverse fractieleden hebben nog geprobeerd de schade te beperken, maar Geerlings-Simons hield voet bij stuk.

Jogi zei tijdens zijn voortijdige terugreis naar Saramacca tegen Starnieuws, dat Silvana Afonsoewa (NDP) dingen buiten de microfoon zei terwijl hij sprak. 'Zij had in Ocer ook gezegd dat no wan yapyapi kan stop a show.'

Daarom heeft hij gezegd 'yapyapi hori yo mofo'. De politicus voert aan dat hij het als een grap heeft bedoeld. Het had volgens hem niks te maken met etniciteit. Hij vindt het jammer dat hij uit de zaal is gezet. 'Maar, ik wil benadrukken dat ik het niet racistisch heb bedoeld. Ik heb juist yapyapi gezegd, omdat dit woord ook gebruikt is door Afonsoewa.'

Meerderheid Assemblee wijst vordering procureur-generaal inzake Hoefdraad af

NDP en BEP stem- men tegen de vordering


De NDP en de BEP hebben tegen de vordering van de procureur-generaal gestemd. Met 28 stemmen tegen en 14 vóór is de vordering vanochtend, dinsdag 19 mei 2020, afgewezen iets na een uur, aldus Starnieuws. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is niet in staat van beschuldiging gesteld zoals het hoofd van het Openbaar Ministerie had gevorderd van De Nationale Assemblee. 

De coalitie en oppositie stonden lijnrecht tegenover elkaar bij de behandeling van de vordering van de procureur-generaal (pg) tegen minister Hoefdraad. De pg heeft de bewindsman aangemerkt als verdachte van elf strafbare feiten.

Coalitieleden voerden aan, dat de pg documenten achtergehouden heeft, die ze wel hebben gekregen van de bewindsman. Daaruit zou blijken, dat om politieke motieven de minister wordt beschuldigd. Het dossier van de pg zou onvolledig, eenzijdig en misleidend zijn. In een motie is het besluit genomen om de vorderingen van de pg af te wijzen.

Oppositieleden stelden, dat aan de rechter overgelaten moet worden om te bepalen of de minister schuldig is of niet. Het is immers niet aan De Nationale Assemblee om de vordering van de pg inhoudelijk te beoordelen. Er is geen onderzoekscommissie ingesteld. De minister moet bij wet gehoord worden. Daartoe is een commissie ingesteld onder voorzitterschap van Oesman Wangsabesari (NDP).

De minister is uitvoerig ingegaan op het dossier en heeft zijn weerwoord (lees hier lijvig verweerschrift!) gegeven. Hij heeft andere stukken overgelegd om aan te tonen dat hij onschuldig is.

In artikel 5 van de Wet in Staat Van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers staat:

'De Nationale Assemblee treedt niet in de beoordeling van de gegrondheid van het aanmerken van de betreffende politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager als verdachte in de zin van artikel 19 van het Wetboek van Strafvordering, doch beoordeelt uitsluitend of zijn of haar vervolging in politiek bestuurlijk opzicht in het algemeen belang moet worden geacht.'

Van beide kanten is inhoudelijk ingegaan op het dossier. De coalitie vindt dat de pg getracht heeft een heel ander en suggestief beeld gegeven van de situatie. De minister is gecriminaliseerd voordat de Assemblee zich gebogen heeft over het dossier. Volgens de coalitie is dit gedaan om de publieke opinie te beïnvloeden.

De coalitie concludeerde, dat het dossier politiek bestuurlijk niet in algemeen belang is. De oppositie voerde aan, dat de minister zijn onschuld in de rechtszaal moet bewijzen. De coalitie gelooft echter niet in een eerlijk proces. Er is onvoldoende vertrouwen in het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

Populairste nationale park Costa Rica Manuel Antonio heropent

(Bron foto: Twitter)
Natuurpark mag maximaal 1.300 mensen ontvangen


Het populairste nationale park van Costa Rica gaat weer open voor het publiek. Nationaal park Manuel Antonio, in de buurt van Quepos, Puntarenas, sluit zich aan bij verschillende andere beschermde natuurgebieden in Costa Rica die maandag beginnen met het verwelkomen van bezoekers onder maatregelen die zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. 

Een van de maatregelen is een dagelijkse capaciteitslimiet van 1.300 mensen in het Manuel Antonio National Park, aldus het Sistema Nacional de Areas de Conservacion (SINAC). Daarnaast moeten bezoekers een gedefinieerde wandelroute volgen en minimaal 10 meter uit de buurt blijven van andere groepen.

Sommige paden van het park die bidirectioneel voetgangersverkeer vereisen, blijven gesloten, evenals de stranden.

Nationaal park Manuel Antonio heeft extra handenwasplaatsen en voert temperatuurcontroles uit om het risico op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Parkwachters en ander personeel dragen maskers.

'We doen er alles aan om een ​​veilige bezoekerservaring te bieden en tegelijkertijd de inspanningen voor natuurbehoud en de economische heropleving van gemeenschappen in de buurt van het park te ondersteunen', zegt Pamela Castillo van het ministerie van Milieu in een verklaring.

Hoewel Manuel Antonio meestal op maandag gesloten is, was het op 18 mei 2020 geopend. Daarna kunnen bezoekers ervan genieten volgens het gebruikelijke schema: dinsdag tot en met zondag van 07.00 uur tot 16.00 uur.

Verschillende andere nationale parken, naast het Monteverde Biological Reserve, gaan maandag weer open. Ze waren sinds 20 maart gesloten als reactie op de pandemie. De resterende beschermde natuurgebieden van Costa Rica zouden op 1 juni kunnen worden heropend.

Manuel Antonio National Park, opgericht in 1972, herbergt 352 soorten planten, 107 soorten landzoogdieren, 335 vogelsoorten, 93 soorten reptielen en 56 soorten amfibieën te beschermen, aldus SINAC. In 2017 hebben meer dan 311.000 mensen het Nationaal Park Manuel Antonio bezocht. Typische capaciteit is tot 2700 gasten per dag.

(Suriname Mirror/The Tico Times)

Costa Rica gewend te betalen voor het wanbeleid van regeringen in Nicaragua

(Bron foto: Telesur English)
Costa Rica bezorgd dat nalatigheid Nicaraguaanse regering haar bevolking treft


Costa Rica is gewend te betalen voor het wanbeleid van regeringen in Nicaragua, vooral wanneer de noordelijke buurman dictators als de Somoza's en Daniel Ortega heeft gehad. 

Nicaraguaanse arbeiders, op de vlucht voor de verkeerde regeringen in hun land, hebben ook veel zweet en inspanningen bijgedragen aan het welzijn van Costa Rica, in de landbouw, de bouw, verschillende soorten diensten en nog veel meer gebieden van formeel en informeel werk.

Op dit moment treft Covid-19 bijna elk land ter wereld, en de gevallen in Amerika's nemen snel toe, de regering Ortega-Murillo minimaliseert de pandemie en, ongelooflijk, in plaats van preventieve maatregelen te nemen, bevordert ze nog steeds de verspreiding van het coronavirus.

Costa Rica is bezorgd dat de nalatigheid van de Nicaraguaanse regering haar bevolking treft en de crisis kan verlengen. President Carlos Alvarado heeft dit herhaaldelijk gezegd.


De krant La Nacion, de meest verspreide in Costa Rica, publiceerde zaterdag 16 mei 2020 een hoofdartikel over de manier waarop de regering Ortega-Murillo de Covid-19-situatie heeft aangepakt.

(Suriname Mirror/Havana Times/Twitter)

43.781 Bevestigde Covid-19 gevallen in Chili en 450 doden

Bijna 19.00 patiënten zijn hersteld van Covid-19


Het Chileense ministerie van Volksgezondheid meldde zondag  17 mei 2020, dat het totale aantal bevestigde Covid-19 gevallen in het land is gestegen tot 43.781, met 450 doden. Gezondheidsautoriteiten meldden, dat 29 mensen in de afgelopen 24 uur stierven door het coronavirus, het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de pandemie, en ongeveer 2.353 nieuwe positieve gevallen. Bijna 19.000 andere patiënten zijn hersteld van Covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt. 

'Tweeëntwintig van de overledenen hadden chronische ziekten, sommige met diabetes, hypertensie en sommige in de laatste fase van hun oncologische behandelingen', zei Paula Daza, ondersecretaris van Volksgezondheid. Van zijn kant meldde de ondersecretaris van Gezondheidsnetwerken, Arturo Zúñiga, dat van de 1.493 mechanische ventilatoren die beschikbaar zijn in het gezondheidssysteem er maar 419 beschikbaar zijn. 'We hebben 711 patiënten op de intensive care, 584 mechanische ventilatoren en 124 in kritieke toestand', zei hij.

Evenzo legde de ambtenaar uit, dat Chili 80% van de bedden op de intensive care-afdeling bezet houdt met patiënten die met coronavirus zijn geïnfecteerd, en 90% in de metropoolregio.

Chili heeft voorspeld dat zijn uitbraak de komende weken een hoogtepunt zal bereiken, wat ertoe zal leiden dat ambtenaren maatregelen zullen aankondigen voor 38 districten, voornamelijk in de hoofdstad Santiago en het grootstedelijk gebied, die meer dan 7 miljoen mensen zullen treffen. Vanaf vrijdag patrouilleren 14.000 leden van de strijdkrachten, de paramilitaire Carabineros, de Policia de Investigaciones de Chile, samen met detachementen van de elite Brigada de Operaciones Especiales Lautaro van het leger, of zwarte baretten, speciale troepen van de luchtmacht, de mariniers, door de straten van de metropool Santiago.

Meer dan 74.450 militairen en politiepersoneel zijn in het hele land ingezet, en het leger heeft de leiding over de 16 regionale zones sinds president Sebastian Piñera in maart de staat van catastrofe heeft uitgeroepen.


Tot op heden hebben deze patrouilles 6.888 personen aangehouden voor het overtreden van de avondklok, 969 voor het plegen van misdaden tijdens de avondklok en 1.255 voor het schenden van de totale quarantaine.

Supermarkten en kleine buurtwinkels blijven open, hoewel het aantal mensen dat binnenkwam strikt beperkt was. Politie en leger hebben ook de controles van chauffeurs opgevoerd om reisvergunningen te onderzoeken.

De Chileense regering reageerde snel op de eerste gevallen op 3 maart en introduceerde een landelijke avondklok en selectieve quarantaines in gebieden met een hoge incidentie van het virus. Scholen, universiteiten en bedrijven werden gesloten in het kader van sociale afstandsmaatregelen en het vervoer werd beperkt. Ondertussen steeg het aantal gevallen van coronavirus van over de hele wereld op zondag boven de 4,78 miljoen, met minstens 315.000 dodelijke slachtoffers en meer dan 1,8 miljoen genezingen.

(Suriname Mirror/The Santiago Times Staff/YouTube)

Coronavirus stopt lithiumuitbreiding in Chili en Argentinië

Projecten in ontwikkeling stopgezet en aanzienlijke investeringen geannuleerd

Een zoutmijn in het noorden van Argentinië (Bron foro: Alamy)
'De belangrijkste mijnbouwprojecten werken op minder dan 50% van hun capaciteit'


Ondanks de verwachting van een grotere ontwikkeling, wordt de lithiumsector in Argentinië en Chili vertraagd door het coronavirus. Projecten in ontwikkeling zijn gestopt door de verplichte quarantaine, terwijl aanzienlijke investeringen al zijn geannuleerd. Argentinië, Chili en Bolivia maken deel uit van de zogenaamde 'lithiumdriehoek' van Zuid-Amerika, een regio met enkele van 's werelds hoogste concentraties van het metaal. 

Het staat centraal in de toename van elektrische voertuigen, waarvan de vraag de komende jaren naar verwachting zal toenemen. Door de quarantainemaatregelen zal de lithiumproductie dit jaar naar verwachting wereldwijd met 110.000 ton dalen, wat neerkomt op een verlies van 960 miljoen dollar, aldus het Engelse adviesbureau Roskill. In Argentinië daalt de productie naar verwachting met 35% en in Chili met 20%.

Naast het vertragen van live projecten, zijn geplande investeringen vertraagd of geannuleerd, in verschillende gevallen door Chinese bedrijven. China is de grootste lithiumverbruiker ter wereld, voornamelijk voor de productie van batterijen. Terwijl Chili een mijnbouwland is met een uitgebreide ontwikkeling en export van $ 40.000 miljoen per jaar aan mineralen, heeft Argentinië nog steeds een beginnende mijnbouwontwikkeling - met een export van $ 3,7 miljard. De regering streeft naar verdere ontwikkeling en hoopt dat lithium dat zal doen.

'Lithiumproductie is zeer kwetsbaar voor de soorten verstoringen die een pandemie als coronavirus kan veroorzaken', zegt Emily Hersh, een econoom die gespecialiseerd is in de lithiummarkt. 'Quarantaine zal de sector in het algemeen beïnvloeden.'

Argentinië staat sinds eind maart onder strenge quarantaine om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hoewel mijnbouw een van de activiteiten is die zijn vrijgesteld van quarantaine, is het vervoer over land en door de lucht in het hele land vertraagd, zodat arbeiders niet kunnen reizen. 'Producerende bedrijven hebben zich ingespannen om hun export weer op gang te brengen. Maar de vraag is erg laag. Alles vertraagt', zegt Alberto Carlocchia, president van de Argentijnse Kamer van Mijnbouw. 'De belangrijkste mijnbouwprojecten werken op minder dan 50% van hun capaciteit.'

Lithium wordt voornamelijk gewonnen in de provincies Jujuy, Catamarca en Salta in het noorden van het land. Er zijn momenteel twee zoutpannen in bedrijf: Olaroz in Jujuy en Hombre Muerto in Catamarca. De minerale export bedroeg in 2019 US $ 250 miljoen. Het Caucharí-Olaroz-project, dat in gelijke mate eigendom is van het Canadese bedrijf Lithium Americas en het Chinese Ganfeng Lithium, werd in maart stopgezet vanwege vertragingen bij de levering van apparatuur die vanuit China zou arriveren. De mijn zal nu naar verwachting in 2021 gereed zijn in plaats van eind dit jaar. 'We evalueren de impact van Covid-19 op het ontwikkelingsprogramma, inclusief gesprekken met alle leveranciers en vrachtmakelaars over het leveringsschema, om de impact op het schema te beoordelen en mitigatiestrategieën te ontwikkelen', aldus het bedrijf.

In Catamarca besloot het Amerikaanse bedrijf Livent Corporation, dat het Fenix-project in Catamarca, dat al in bedrijf is, controleert, 'om haar capaciteitsuitbreidingsplannen te herzien'. Livent verwacht een lagere ertsvraag en lagere prijzen.

Evenzo besloot het Franse bedrijf Eramet ook een project ter waarde van 600 miljoen dollar om lithium te winnen in de zoutvlakte Centenario-Ratones in de provincie Salta, te annuleren. Eramet had al 140 miljoen dollar geïnvesteerd, maar vanwege het coronavirus en de economische problemen in Argentinië, dat op het punt staat een nieuwe standaard te worden, stopte het zijn plannen. 'Bedrijven weten niet wat de toekomst van de sector in Argentinië zal zijn', zegt Julio Ríos Gómez, een geoloog en voormalig president van de Argentijnse geologische dienst.

Chili is na Australië de op één na grootste lithiumproducent ter wereld. Het land bezit ongeveer 22% van 's werelds lithiumreserves. Vorig jaar bedroeg de productie 16.000 ton, allemaal afkomstig van de zoutvlakten in de Atacama-woestijn.

Momenteel zijn er slechts twee bedrijven die daar lithium winnen: het Amerikaanse bedrijf Albemarle en het Chileense bedrijf Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM). In 2018 kocht de Chinese groep Tianqi Lithium, een van 's werelds grootste lithiumproducenten, 24% van de aandelen van SQM voor $ 4 miljard. De SQM-productie in Chili blijft grotendeels stabiel, maar het bedrijf zei, dat de dalende vraag naar het mineraal haar zou kunnen dwingen om haar plannen voor dit jaar aan te passen. SQM was van plan US $ 330 miljoen te investeren om haar productie uit te breiden, maar het project wordt momenteel herzien. Sinds de verkoop van de aandelen in SQM zijn de lithiumprijzen met 70% gedaald en de verwachting voor dit jaar is niet goed. Tianqi verwacht een verlies van 131,7 miljoen dollar in de eerste helft van het jaar, na in 2018 al 848 miljoen dollar te hebben verloren, volgens de financiële resultaten.
 
'Terwijl we doorgaan met het evalueren van de veranderende wereldwijde economische omgeving en de gevolgen die dit zou kunnen hebben voor de groei van de vraag naar de bedrijven waarin we verkopen, vinden we het misschien verstandig om ons uitgavenplan voor dit jaar uit te stellen of aan te passen', aldus Alberto Salas, voorzitter van het SQM-bestuur.

Mijnbouw-minister Baldo Prokurica heeft er bij mijnwerkers op aangedrongen het aantal personeelsleden op de grond te verminderen en de overplaatsing van arbeiders tot een minimum te beperken. Bedrijven hebben de diensten van 14 dagen verlengd tot 14 dagen om de blootstelling aan de bewegingen te verminderen, en ze houden werknemers bij terugkeer in quarantaine.

Chili registreerde een daling van 38,5% in de waarde van zijn lithiumexport in het eerste kwartaal, volgens douanegegevens. Inheemse leiders in de regio Atacama hebben bedrijven gevraagd hun activiteiten stop te zetten om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit is echter nog niet gebeurd.

(Suriname Mirror/Dialogo Chino)

25 Gedetineerden Palmasola-gevangenis Bolivia positief getest op Covid-19

(Bron foto: Twitter)
Aantal geïnfecteerde mensen landelijk in Bolivia 3.826 en 156 doden


Het Boliviaanse ministerie van Volksgezondheid meldde zondag 17 mei 2020 249 nieuwe infecties van het Covid-19-virus in het land, de meerderheid in het departement Santa Cruz, waardoor het totale aantal geïnfecteerde mensen op 3.826 komt. 

De nieuwe infecties zijn in de departementen Santa Cruz (221), Cochabamba (18), La Paz (5), Beni (3), Chuquisaca (1) en Oruro (1). Met deze gegevens houdt het gecumuleerde totaal van coronavirusinfecties per departement Santa Cruz op 2,518, Beni 551, La Paz 333, Cochabamba 214, Oruro 133, Potosí 36, Chuquisaca 16, Pando 12 en Tarija 13.

Het ministerie van Volksgezondheid meldde ook de dood van één persoon in Santa Cruz, wat neerkomt op een cumulatieve 165 sterfgevallen landelijk als gevolg van het coronavirus.

Zaterdag bevestigden de autoriteiten van het Boliviaanse departement Santa Cruz een 'epidemiologische uitbraak' van Covid-19 in de Palmasola-gevangenis, de grootste van het land, nadat 25 gevangenen positief waren getest en bevestigden dat twee overleden gevangenen vorige week ook de ziekte hadden.



De regeringssecretaris van het gouvernement van Santa Cruz, Vladimir Peña, legde aan de media uit, dat 45 gevangenen waarvan werd vermoed dat ze de ziekte hadden, bemonsterd waren, 25 positief testten, en er werd ook bevestigd dat twee gevangenen die een paar dagen geleden stierven, Covid-19 hadden .

Volgens Peña blijven 22 patiënten geïsoleerd van de rest van de bevolking binnen dezelfde gevangenis. 'Door een epidemiologische uitbraak in de Palmasola-gevangenis zijn sommige maatregelen geactiveerd', waaronder de installatie van twee zorgcentra in dezelfde gevangenis, één voor verdachte gevallen en de andere voor bevestigde gevallen, zei hij. Het is de bedoeling in deze centra honderd bedden te hebben om besmette gevangenen te dienen.

(Suriname Mirror/Los Tiempos/Bolivia.com/Twitter/El Deber)

In Brazilië meer dan 15.000 mensen overleden aan coronavirus

(Bron foto: Twitter)
Brazilië telt nu 15.633 doden en 233.142 bevestigde besmettingen

Binnen één etmaal 816 nieuwe overlijdens en 14.919 extra besmettingen...


In Brazilië zijn al meer dan 15.000 mensen overleden aan het coronavirus en zijn al 230.000 besmet geraakt met het virus. Brazilië is volgens de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit het op drie na zwaarst getroffen land ter wereld op vlak van het aantal besmettingen, na de Verenigde Staten, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Dit berichten diverse lokale media maandag 18 mei 2020.

Brazilië telt nu 15.633 overlijdens en 233.142 bevestigde besmettingen. Experts menen echter, dat het aantal besmettingen tot 15 keer hoger kan liggen, aangezien er niet massaal getest wordt.



In de afgelopen 24 uur werden 816 nieuwe overlijdens en 14.919 extra besmettingen geregistreerd.

Hoewel Brazilië zwaar getroffen is door het virus, heeft president Jair Bolsonaro steeds lacherig gedaan over de lockdown-maatregelen die bepaalde gouverneurs hebben opgelegd. 'De toekomst van zij die de tirannie van het totale isolement ondersteunen zal bestaan uit werkloosheid, honger en miserie', tweette de rechts-populistische president zaterdag:


Een dag eerder stapte al de tweede minister van Volksgezondheid in Brazilië op vanwege onenigheden over de aanpak van de coronacrisis in het land.

Bolsonaro pleit aan de hand van economische argumenten voor een 'terugkeer naar het normale' en belooft chloroquine en hydroxychloroquine beschikbaar te maken voor de behandeling van Covid-19. Die anti-malariamiddelen zouden mogelijk helpen tegen het virus, maar dat werd door klinisch onderzoek nog niet aangetoond. Bovendien zouden de medicijnen ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken bij coronapatiënten.

(Suriname Mirror/Pulso Diario de San Luis/Belga/La Prensa Austral/Twitter)

Ma Dini Blokland zegt op Radio Stanvaste geen spijt te hebben van over uitlatingen inzake First Lady

Blokland: 'Ik heb alles over de diamantroof zwart op wit staan'


Ma Dini Blokland heeft in een gesprek met Radio Stanvaste in Rotterdam aangegeven, dat ze geen spijt heeft van haar uitlatingen. Ze blijft ook bij de beweringen die ze gedaan heeft over First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, zo bericht Waterkant.net vandaag, dinsdag 19 mei 2020. 

Blokland, die zegt dat ze de moeder van de partij NDP was, beschuldigt de First Lady via social media van betrokkenheid bij een diamantroof. Daarbij zou een zwarte diamant van 320 karaat ter waarde van 80 miljoen dollar zijn ontvreemd.

De First Lady spande hierop een Kort Geding aan tegen Ma Dini. Volgens Blokland heeft ze alles over de diamantroof zwart op wit staan en dat is aan de rechter overhandigd, evenals WhatsApp berichten.

Op woensdagmiddag 27 mei aanstaande doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in het Kort Geding.

Jongen (13) beschoten door buurjongen na ruzie over meisje te Latour

Buurjongen schiet met gasbuks op 13-jarige jongen


Een 13-jarige jongen is zaterdagavond rond kwart over elf beschoten door een buurjongen na een ruzie over een meisje. Volgens Waterkant.net vandaag, dinsdag 19 mei 2020, gebeurde dit in de Djamoenastraat in het politieressort Latour. 

Volgens de politie was de jongen op bezoek bij zijn oma. Vervolgens ging hij ondanks de lockdown de straat op en ontmoette twee buurjongens.

Op een bepaald moment kreeg de 13-jarige een woordenwisseling met de buurjongens over een meisje. Een van de buurjongens haalde daarbij plotseling een gasbuks te voorschijn en schoot gericht op de 13-jarige.

Het slachtoffer raakte onderaan een voet gewond. De verdachten maakten zich snel uit de voeten. Een ambulance werd ingeschakeld om het slachtoffer af te voeren naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De politie werkt aan de opsporing en aanhouding van de buurjongens.

DSB-directeur Steven Couthino verstrekt geen leningen meer aan Hoefdraad

'Ik ben te allen tijde bevoegd te weigeren voor een lening aan de overheid'


In het kader van Srd 400 miljoen ten bate van het Covid-19 Noodfonds van de regering, waarbij van commerciële banken wordt verwacht dat zij dit bedrag gaan voorschieten, stelt DSB-directeur (De Surinaamsche Bank), Steven Couthino, dat DSB geen leningen meer aan Hoefdraad zal verstrekken, zo bericht De West maandagavond 18 mei 2020. 

'Ik ben te allen tijde bevoegd te weigeren voor een lening aan de overheid. Als we naar de huidige overheidsfinanciën kijken, zou ik een aantal keren moeten nadenken, om nog een keer een lening te verstrekken aan de staat. Het moment dat je geld uitleent aan een staat die momenteel een triple c-rating heeft, dan mag je enkele tientallen percentages aan provisies, gelijk nemen. Op het moment dat je uitleent, gaat dat direct ten kosten van je verlies rekening. Geen enkele bank zou nu zonder blikken of blozen, aan deze staat lenen', aldus Couthino.

Volgens Couthino is het momenteel geen normale situatie in Suriname. Een overheid die een triple c-rating heeft ondergaan, gaat een gigantisch verlies moeten nemen, omdat er een begrotingstekort is.

'Er zijn in de afgelopen maanden zaken geweest, waarvan je je afvraagt, of het handig is op dit moment nog in zee te gaan met een overheid die bepaalde handelingen pleegt, die zeker niet in het voordeel zijn van het financiële reilen en zeilen van Suriname en zeker het bankwezen', zegt Couthino. Hij zegt dat zaken vanuit een financieel-technisch perspectief, worden bekeken.

Volgens Couthino gaat DSB niets kunnen of willen voorschieten, omdat de bank zelf op zoek is naar een stukje stabilisatie en duidelijkheid. 'Het is niet wijs om op dit ogenblik te lenen aan de staat. Je kunt niet in zee gaan met partners, waarvan je weet, dat ze wetten zullen aannemen die niet in jouw voordeel uitkomen. Zolang iemand niet aan de onderhandelingstafel met de overheid zit, is het heel makkelijk praten. De beste stuurmannen staan meestal aan wal. De taak van een bankier is, het geld van het volk veiligstellen, en dat is wat we ook willen tonen.'

Jogi (VHP): ‘Zo word je echt geen voedselschuur van de regio’

'Landbouw- gebieden Uitkijkpolder krijgen stiefmoeder- lijke behandeling'

- 'Meeste wegen in de Uitkijkpolder zijn vandaag aan de dag ernstig onbegaanbaar'
- 'Op sommige bruggen kan je niet eens met de auto overheen rijden, maar alleen een kruiwagen erop duwen of fiets'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi keurt het af, dat de regering onder leiding van president Desi Bouterse bijna alle landbouwgebieden in het district Saramacca de afgelopen jaren zwaar heeft verwaarloosd. Het Dagblad Suriname bericht maandag 18 mei 2020, dat zijn samen met de politicus een kijkje nam te Uitkijkpolder. 

Wat gelijk opvalt, zijn de onbegaanbare wegen van en naar de landbouwgronden. 'De meeste wegen in de Uitkijkpolder zijn vandaag aan de dag ernstig onbegaanbaar. Dit heeft te maken met de regenval, maar vooral ook het achterstallig onderhoud dat de regering en met name het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), waaronder dit gebied valt, pleegt. Toen wij in 2010 naar huis gingen, kon je op deze wegen rijden met een snelheid van 50 tot 60 kilometer per uur, omdat de wegen goed bezand en geschelpt waren. In de afgelopen 10 jaren is er geen enkel trucklading schelp hier gedumpt. Soms heeft men een paar ladingen klinkzand gegooid', zegt de politicus, die op nummer 3 van de lijst van de VHP staat voor ee komende verkiezingen.

In totaal zijn er 8 wegen van ongeveer 2 tot 2 ½ kilometer lengte in voornoemd gebied. Het enige waarmee de regering zich volgens Jogi bezig houdt, is het verdelen van aardappelen en uien. 'Ladingen pakketten gaan naar het binnenland. Maar, de boeren hier hebben geen aardappelen en uien nodig. Het enige wat ze vragen is de mogelijkheid om te kunnen produceren', aldus Jogi. Nu de wegen in zeer deplorabele staat verkeren, wordt het moeilijker voor boeren om hun terreinen te bereiken en hun producten te oogsten en te vervoeren. Met een grootte van ongeveer 1.200 hectare wordt de kleigrond van de Uitkijkpolder voornamelijk gebruik voor de bananenteelt en het planten van oker, peper, tayerblad en komkommer.

'Hierdoor blijven heel veel van de zaken op de percelen liggen. Dat betekent niet alleen enorme inkomstenderving voor de boeren, maar ook een heel grote demotivatie. Haast alles heeft Bouterse in de afgelopen 10 jaren kapot gemaakt. Een zak mest (NPK) van 50 kilo kost nu Srd 600, een flesje diazinon om te ontwormen bij de banaan kost nu in orde van Srd 170, terwijl deze Srd 18 en Srd 20 kostten vroeger. Dus, ondanks het feit dat de spullen zo duur kosten en de boeren zich nog inspannen om toch nog iets te doen, hun gezin te onderhouden en een bijdrage leveren aan de nationale agrarische productie om voedsel te leveren voor de lokale markten en vermoedelijk ook de export, is de overheid deze mensen helemaal vergeten is. Minister Rabin Parmessar van LVV is deze mensen helemaal vergeten. Zo word je echt geen voedselschuur van de regio. Agrarische schuur van een podium schreeuwen is gemakkelijk, maar daarvoor moet je beleid maken, voorzieningen treffen, geld op de begroting brengen en vooral willen om de problemen op te lossen', aldus Jogi.

Landbouwer Kries moet elke dag door een modderpoel met zijn stationwagen rijden om zijn landbouwperceel te kunnen bereiken. Hij vertelt, dat de weg 10 jaren geleden, kort voor de verkiezing van 2010, door de overheid was aangepakt. 'Niemand van de overheid komt naar ons kijken, terwijl de landbouw in de afgelopen 10 jaren door de NDP met de grond gelijk is gemaakt. Wanneer ik mijn graafmachine naar achteren breng, dan krab ik de weg. Ook een andere buur heeft stenen in de kuilen gegooid, omdat hij bezig is te bouwen. De weg is helemaal onbegaanbaar. Ik hoop dat het volk van Uitkijkpolder en zelfs het hele land wakker wordt. Laten we voor een betere regering kiezen die voor ontwikkeling van het land zal zorgen', aldus Kries.

Ook de conditie van de ongeveer 12 houten bruggen die leiden naar dit gebied verkeren in zeer slechte staat. 'De laatste planken hier zijn ook geslagen in de periode van 2010. Daarna is er ook haast niets meer gedaan. Op sommige bruggen kan je niet eens met de auto overheen rijden, maar alleen een kruiwagen erop duwen of fiets. Hoe moet die boer doen als hij 5 zakken NPK-mest moet brengen naar zijn kostgrond of 20 bossen bananen wil terugbrengen?', vraagt Jogi.

Op 12 september 2019 is er voor een bedrag van ruim Srd 14,5 miljoen onderhands gegund aan het bedrijf S.L. Group in het district Saramacca voor onderhoud van infrastructurele werken, waaronder het opschonen van lozingen. Echter, volgens Jogi zijn er heel wat lozingen in Saramacca die nog steeds heel erg verwaarloosd zijn. 'Het water kan niet wegstromen, dus dat betekent dat het water ook langer blijft liggen op de arealen van de mensen. Hierdoor ondervinden de mensen heel veel schade en inkomstenderving. Dit is een situatie die wij niet willen hebben', aldus de VHP’er.

In de periode 2000-2005 is op initiatief van Jogi een pompgemaal gebouwd te Uitkijkpolder. Echter is een van de drie pompen 6 jaren geleden uitgevallen en nog steeds niet gerepareerd. Jogi benadrukt, dat hij ondertussen al met zijn partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft gesproken om veranderingen te Uitkijkpolder te brengen nadat de VHP bij deze verkiezingen regeermacht krijgt.

'De boeren hebben hoop in de VHP. Wanneer wij aan de macht komen, moeten wij al die wegen die hier zijn, 24 kilometer, gaan asfalteren. Wij leven niet meer in een tijdperk waar de boeren met een kruiwagen 2 ½ kilometers moeten gaan om 5 tot 6 bossen bananen te halen. Mensen moeten met de auto naar hun perceel kunnen gaan. Ook de houten bruggen moeten vervangen worden met betonnen bruggen.'