dinsdag 8 mei 2018

Politie schiet vluchtende jonge inbraakverdachte (14) neer... - Zoveelste verdachte op de vlucht neergeschoten

Politie maakt niet bekend of de jeugdige gewapend was met een vuurwapen.....

Volgens de politie werd 'gericht' geschoten..... - Jongen door een of meerdere kogels in borststreek geraakt


De politie Suriname heeft gisterochtend de vluchtende jonge inbraakverdachte R.R. (14), na waarschuwingsschoten van de politie te hebben genegeerd, neergeschoten, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 8 mei 2018. 

De politie van het ressort Munder kreeg omstreeks drie uur in de ochtend een dievenmelding op een adres in het ressort. Ter plaatse zagen agenten drie figuren wegrennen van de woning, die voorlopig onbewoond is. De eigenaar bevindt zich in het buitenland. De politie zette de achtervolging in.

Ondanks waarschuwingsschoten, sprongen de drie verdachten over schuttingen en renden een aangrenzend bos in. De politie was genoodzaakt gericht te schieten.

Tijdens een zoekactie in het bosschage, bleek R. ter hoogte van de linkerkant van zijn borst geraakt te zijn. Per ambulance werd de jongen afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academische Ziekenhuis van Paramaribo, waar er operatief is ingegrepen. R. is onder politie bewaking opgenomen in de ziekeninrichting.

Hij is een bekende van de politie die de woonomgeving Munder onveilig maakt. Zijn kompanen zijn voor alsnog voortvluchtig. Aan hun aanhouding wordt gewerkt.

Waarom de politie genoodzaakt was gericht te schieten, wordt niet vermeld, ook niet of de neergeschoten jongen gewapend was met een vuurwapen.... Van enige rechtvaardiging om gericht te schieten lijkt geen sprake. Het is niet voor het eerst dat agenten het vuur gericht openen op een vluchtende (ongewapende) verdachte:
- https://suriname-tribune.blogspot.com/2018/03/den-blauwvinger-ongewapende-verdachte.html
- https://suriname-tribune.blogspot.com/2016/01/surinaamse-agenten-schieten-weer-een.html

Argentinië vraagt IMF miljarden dollars financiering

(Bron foto: Merco Press)
Geld nodig om de Argentijnse peso te stutten


Argentinië heeft naar verluidt om miljarden dollars financiering gevraagd bij het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Het geld is nodig om de Argentijnse peso te stutten. De munt is in vijf maanden tijd fors in waarde gedaald, wat heeft geleid tot een stijging van de rentetarieven. De devaluatie dreigt ook het economisch herstel te laten ontsporen.


De Argentijnse regering noemde geen bedrag. Wel werd gesproken over geld dat het land in staat zal stellen om groei- en ontwikkelingsprogramma's te ondersteunen. Volgens bronnen gaat het om een injectie van 30 miljard dollar.

Het IMF bevestigde dat er gesprekken op de rol staan over de toekomst van de Argentijnse economie.

http://www.imf.org/en/News/Articles/2018/05/08/pr18165-statement-by-imf-managing-director-on-argentina

De waarde van de peso is dit jaar al bijna een vijfde gekelderd. Dat heeft ook zijn weerslag op aandelen- en obligatiekoersen.


De centrale bank van Argentinië verhoogde in een tijdsbestek van tien dagen de rente in drie stappen tot 40 procent. Dat is het hoogste niveau van alle grote economieën.


(Suriname Mirror/CNN Money/Reuters/Twitter/IMF/De Telegraaf/YouTube)

Jitendra Kalloe (VHP): 'Bermen Oost-Westverbinding verworden tot tunnel'

Boomtakken steken dusdanig uit, dat het uitzicht op de weg belemmerd wordt


Alhoewel de landelijke ontwateringswerkzaamheden in de afgelopen maand werden aangekondigd, merkt het VHP-Assembleelid Jitendra Kalloe niet, dat de Oost-Westverbinding op een adequate wijze wordt onderhouden. Hij zegt vandaag, dinsdag 8 mei 2018, in het Dagblad Suriname, dat het onderhoud van wegen niet alleen inhoudt om tijdens het regenseizoen kleine werkzaamheden te verrichten, het betreft ook aandacht besteden aan de bermen. 

De volksvertegenwoordiger typeert de bermen van de Oost-Westverbinding, ter hoogte van de afdamming vanuit Wageningen naar Coronie, als een ‘tunnel’. De bomen vertonen namelijk aan weerszijden namelijk wildgroei, de boomtakken steken dusdanig uit, dat het uitzicht op deze weg belemmerd wordt. Vooral bij het beschrijven van bochten is dit enorm gevaarlijk, aldus Kalloe.


'Zo verliezen autobestuurders gemakkelijk de controle over het stuur. Dit zien we elke week gebeuren. Als je een truck als tegenligger hebt, waar moet je dan uitwijken? Bij hoge windsnelheden kunnen de bomen bovendien op het wegdek terechtkomen.'

De volksvertegenwoordiger ziet om die reden graag, dat er een aanvang wordt gemaakt met het snoeien van de bomen.

Wat de afwatering betreft, is er nog veel werk aan de winkel. 'Als het flink heeft geregend, stapelt het water zich op. En uiteindelijk krijgen we met wegverzakkingen te maken. Dus met welke landelijke aanpak is de regering bezig? Het is niets anders dan water naar zee dragen.'

De parlementariër is van oordeel, dat de tijdelijke aanpak meer uitgaven met zich meebrengt voor de autoriteiten, terwijl het regulier onderhoud van wegen kostenbesparend werkt. In de crisisperiode is het dus rationeel om zorgvuldig om te gaan met staatsfinanciën

'Als er geen bermen en afwateringssleuven zijn, worden de wegen uiteindelijk vernietigd. Wanneer er gelapt wordt, is het net voor enkele dagen. Daarna komen die wegverzakkingen weer. Hoe lang zal de regering bezig zijn om slechts lapwerk te verrichten?', vraagt Kalloe zich af.

Personeel Sint Vincentius Ziekenhuis ontvangt alsnog tegemoetkoming

'We krijgen vandaag dat van maart en midden in de maand zullen we van april ontvangen'


Het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis ontvangt vandaag, dinsdag 8 mei 2018, de tegemoetkoming die in maart had moeten worden betaald. Dat heeft algemeen directeur Manodj Hindori gisteren gezegd tegen medewerk(st)ers die bijeen waren gekomen om hun geld op te eisen, aldus de Ware Tijd.

Wegens krappe financiële middelen kon het geld niet eerder uitbetaald worden. 'We krijgen vandaag dat van maart en midden in de maand zullen we van april ontvangen', zegt Harriëtte Melcherts, ondervoorzitster van de vakbond. De tegemoetkoming wordt toegekend in afwachting van het realiseren van het wensenpakket van 2018.

Melcherts stelt dat sommige groepen sinds januari maandelijks Srd 250 extra ontvangen. Dat bedrag bleek toegekend te zijn om hen voor het ziekenhuis te behouden, omdat ze van plan waren te vertrekken. Die toekenning is niet in goede aarde gevallen bij anderen, omdat zij vinden dat ze ook hard werken en zich afvragen waarom zij niet eenzelfde tegemoetkoming krijgen. Toen heeft de directeur besloten om alle anderen elke maand Srd 200 uit te keren, zegt de ondervoorzitster.

Het verschil in hoogte van het bedrag komt, omdat de groepen die al eerder een tegemoetkoming kregen hoger gekwalificeerd zijn. Het gaat om personeel van de apotheek, de intensive care en de operatiekamer. De overige groepen die nu Srd 200 zullen ontvangen zijn onder meer interieurverzorgers en medewerkers van de röntgenafdelingen en het laboratorium.

De medewerk(st)ers hebben de vergadering met de directeur van gisteren aangegrepen om te praten over zaken in het ziekenhuis die aangepakt moeten worden, maar Melcherts wil hierover niet in detail treden.

De directeur heeft de mensen beloofd, dat hij zich sterk maakt om het kledinggeld uit te betalen. Deze maand moet het personeel dat geen witte kleding draagt, de kledingtoelage van Srd 2.350 per persoon krijgen, terwijl de medewerk(st)ers in witte kleren in oktober aan de beurt zijn. Zij moeten Srd 2.450 ontvangen.

Maleisische houthakker (49) gedood door omvallende boom in district Brokopondo

Kamri Bin Semaun werkte met landgenoten op een concessie in Moesapasie


In het district Brokopondo is zondag een 49-jarige Maleisische houthakker tijdens zijn werkzaamheden overleden, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 8 mei 2018.

Kamri Bin Semaun werkte samen met andere landgenoten op een concessie in Moesapasie. Tijdens de houtkapwerkzaamheden moet een boom op hem zijn gevallen. Hij was op slag dood.

De houtkappers stoppen tegen zes uur in de middag met werken en begaven zich zondag ook tegen die tijd naar hun kamp. Aangekomen bij hun kamp zagen zij Kamri niet aankomen. Ze gingen hem zoeken en vonden hem roerloos onder een boom.

Vermoed wordt dat de boom tijdens het omhakken op hem moet zijn gevallen. De ondernemer en zijn arbeiders brachten het slachtoffer nog naar het politiebureau Brokopondo voor medische behandeling. Maar, bij aankomst was de man dood.

Vicepresident Adhin: 'Lamlendige consensuscultuur obstakel voor ontwikkeling van Suriname'

'Suriname binnen twee jaar meest toonaangevende land in Caribisch gebied qua economische samenwerking met India'


Minister Tsang hoopt dat een Bollywood-filmstudio voor de regio in Suriname kan worden neergezet


De 'lamlendige consensuscultuur' ziet vicepresident Ashwin Adhin als een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van Suriname. Hij sprak vrijdagavond bij de proclamatie van de Suriname-India Chamber of Commerce and Industry (SICCI) in het Lalla Rookh-gebouw, aldus dinsdag 8 mei 2018 de Ware Tijd.

Surinamers zijn volgens hem 'niet goed in consensus en samen vooruitgaan'. Belangengroepen zoals de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven kunnen niet snel tot overeenstemming komen bij het oplossen van vraagstukken waardoor zaken onnodig traineren. Met een betere onderlinge samenwerking zal het land, aldus de vicepresident, sneller vooruitkomen. Samenwerking met anderen, ook met India, zal Suriname geen windeieren leggen, meent de bewindsman.

De Indiase premier Narendra Modi wil veel met Suriname doen, aldus Adhin. Vooral op het gebied van beroepsonderwijs wil Delhi Paramaribo bijstaan.

Om de economische betrekkingen tussen Suriname en India te begeleiden heeft de organisatie in maart een samenwerkingsovereenkomst getekend met de overkoepelende Kamer van Koophandel van India, de Confederation of Indian Industry. De vicepresident benadrukte dat de private sector een belangrijke rol heeft om initiatief te nemen om buitenlandse investeringen aan te trekken. Hierbij zal de overheid faciliterend optreden. De samenwerking met India moet volgens hem gezien worden in een groter geheel van samenwerking met verschillende belangrijke spelers in de wereld.

Adhin merkte op dat de relatie India-Suriname 'jaren is blijven liggen , maar er worden steeds meer initiatieven ondernomen om deze uit te diepen en meer inhoud te geven. Zo wordt er nu een raamovereenkomst voorbereid voor samenwerking met het Indiase Foods, Fats & Fertilizers dat in West-Suriname een oliepalmbedrijf wil opzetten. De vorige overeenkomst had haken en ogen, zei de vicepresident.

Wat SICCI-voorzitter Nizaad Bissumbhar betreft moet Suriname binnen twee jaar het meest toonaangevende land zijn in het Caribisch Gebied qua economische samenwerking met India. In deze periode is het haalbaar een Caribbean Solar Experience Center, Caribbean ICT Expertise Center, Caribbean Food & Agriculture Center en een Caribbean Start-Up Factory hier op te zetten. Dat zijn onder meer de korte termijn doelen van de organisatie.

Bissumbhar gelooft niet dat hij te hoog grijpt. 'We hebben de lat hoog gelegd. Ook al realiseer je niet alles, maar als een deel lukt gaat het al tenminste ergens naartoe.'

Voor dit jaar zijn er twee businessevenementen gepland en deelname van een aantal Indiase bedrijven aan de United Business Fair later dit jaar.

Ook handelsminister Stephen Tsang wees op de potentiële voordelen van hechtere handelsbanden met India. Hij hoopt dat ook de toerismesector binnen de geplande samenwerking voldoende aandacht krijgt. De bewindsman hoopt ook dat uit de banden met India een Bollywood-filmstudio voor de regio in Suriname kan worden neergezet.

Boete voor Advent Ziekenhuis Curaçao voor eerste overtreding van aanwijzing van de Inspectie

Kliniek tracht via de rechter onder de ‘last onder dwangsom’ uit te komen


De Inspectie voor de Volksgezondheid verplicht het Advent Ziekenhuis tot het betalen van 20.000 gulden boete voor een eerste overtreding van de aanwijzing van de inspectie. De kliniek probeert via de rechter onder de ‘last onder dwangsom’ uit te komen. Aanstaande maandag wordt de zaak voor de rechter bevochten, aldus vandaag, dinsdag 8 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Het Advent heeft behalve een Kort Geding ook een bodemprocedure aangespannen, om van de rechter een voorlopige voorziening te kunnen vragen. Directrice van het ziekenhuis, Cenaida Panneflek, doet vooraf geen uitspraken over de zaak.

De last onder dwangsom is op 19 april jongstleden door de Inspectie opgelegd, nadat was gebleken dat internist Nagy Bakir, en met hem het Advent Ziekenhuis, opnieuw in overtreding is. De internist is het niet toegestaan om zelfstandig patiënten te behandelen, sinds hij vorig jaar in opspraak raakte wegens de dood van een patiënt. Dr. Bakir mag van de inspecteur-generaal Jan Huurman uitsluitend onder supervisie van een collega-internist patiënten zien.

Terwijl zijn collega met vakantie was, ging Bakir door met het behandelen van patiënten. Dit leidde op 16 april tot een nieuwe aanwijzing, en drie dagen later tot een aanvullende maatregel, de last onder dwangsom, waarna ook die werd overtreden.

ConocoPhillips legt ook beslag op tegoeden en activa van PdVSA op Curaçao en Aruba

Isla-raffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai nagenoeg lamgelegd


Er is door het Amerikaanse ConocoPhillips ook beslag gelegd op de tegoeden en activa van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) op Curaçao en Aruba. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 8 mei 2018, te hebben vernomen uit goede bronnen.

Dit betekent, dat de Isla-raffinaderij in het Schottegat en de olieterminal bij Bullenbaai op Curaçao en het olieoverslagstation van Citgo/PdVSA bij San Nicolas op Aruba nagenoeg lam zijn gelegd.

In antwoord op de beslagleggingen door het Amerikaanse olieconcern, op grond van een toegewezen claim van ruim 2 miljard dollar, op PdVSA-bezittingen en -voorraden op Bonaire (Bopec) en Sint Eustatius (NuStar Energy) - zoals in het weekend bekend werd - en naar nu blijkt ook op Curaçao en Aruba, heeft PdVSA de olietankers geïnstrueerd naar Venezolaanse wateren te komen.

Wat tot nu toe niet bekend was en ook door de Isla/PdVSA-woordvoerder niet werd gemeld - sterker, feitelijk werd ontkend - is dat de beslagleggingen al sinds vrijdag aan de orde zijn op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Eustatius.

De rechter op Curaçao heeft vrijdag, net als op de andere eilanden, gewoon verlof tot beslaglegging verleend. Het bericht van persbureau Reuters van gistermiddag - ‘Conoco expected to soon temporarily seize PdVSA Curacaoassets’ - klopt daarmee dus niet.

Er is al sinds het weekeinde sprake van beslag. Het is onjuist, dat de rechter in Willemstad zou hebben geweigerd beslagverlof te geven (volgens Reuters, omdat een verkeerde entiteitsnaam zou zijn opgegeven). Dat heeft de rechter afgelopen vrijdag juist wel gedaan. De deurwaarder op Curaçao is vrijdag ook direct met de beslagleggingen begonnen.

Looppad aan de linkerkant rijweg Wijdenboschbrug afgesloten

EBS vervangt 33 kV kabelverbinding vanuit Onderstation B Industrieweg Zuid naar oostzijde brug


 
De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) start vandaag, dinsdag 8 mei 2018 tot 27 juni, met de vervanging van de 33 kV kabelverbinding vanuit Onderstation B Industrieweg Zuid naar de oostzijde van de Wijdenboschbrug. Het looppad aan de linkerkant van de rijweg zal vanaf de rotonde afgesloten zijn voor voetgangers. 

De Motor Surveillance Dienst en de politie van Meerzorg zullen het verkeer komend vanuit Paramaribo richting Commewijne en dat dus gebruik maakt van de linkerrijbaan op de brug, de nodige verkeersinstructies geven, deelt de EBS mee.

De werkzaamheden worden door de contractor UCC N.V. uitgevoerd.

Door de complexiteit en omvang van het werk zal er ook in de avonduren gewerkt worden.
Normale Werktijden: 7:00–17:00 uur dagelijks.
Werktijden op de brug: 20:00–05:00 uur (dinsdag t/m donderdag). Het werk zal afgerond zijn op 27 juni 2018.

Verdachten in cocaïne duikboot-zaak blijven in voorarrest

OM ontvangt aanvullende informatie van de politie over de cocaïne duikboot-zaak


Onlangs hebben de rechter-commissaris en het Openbaar Ministerie (OM meer informatie van de politie gekregen over de cocaïne duikboot-zaak, waaruit zou moeten blijken dat de gevangenhouding van de aangehouden verdachten rechtmatig is. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 8 mei 2018.

De autoriteiten vermoeden, dat met de duikboot cocaïne naar het buitenland zou worden gesmokkeld. De verdachten zouden opnieuw zijn verhoord, nadat het verzoek van hun advocaat Raoul Lobo om het voorarrest op te schorten voor de tweede keer was verworpen.

Het Hof van Justitie heeft de advocaat bij dit tweede verzoek niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij het niet op tijd had ingediend. De advocaat bestrijdt deze opvatting.

Kort na de aanhouding van de verdachten heeft het OM de verdediging beperkt in het contact met hun cliënten, waardoor zij haar werk niet op een adequate wijze kon doen, vindt Lobo. Zo had hij niet direct inzage in alle onderzoeksdossiers in de zaak, omdat de vervolging ze achterhield.

De verdachten zijn gehoord nadat in het gerechtelijk vooronderzoek nieuwe informatie naar voren is gekomen. Zij zeggen niets af te weten van de semi-duikboot die begin maart werd aangetroffen in Saramacca.

Lobo treedt op voor vier van de verdachten. Hij stelt dat zijn cliënten en hun gezinnen behoorlijk veel schade lijden, omdat zij in de meeste gevallen de kostwinner zijn.

Spoedoverleg tussen minister van Defensie Benschop en directie ministerie en leiding Nationaal Leger

Benschop verzekert dat vissers binnen een week weer veilig op zee kunnen werken

(Bron foto: NII)
 
Minister van Defensie Ronni Benschop is met de directie van het ministerie van Defensie en de leiding van het Nationaal Leger zondag 6 mei 2018 in een spoedoverleg bijeengekomen, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Tijdens dit overleg heeft de bewindsman instructies gegeven die ertoe moeten leiden de vissersgemeenschap te Commewijne binnen een week weer op zee te krijgen. Het veiligheidsgevoel onder vissers in dit district is aangetast door de brute wijze waarop een groep zeepiraten onlangs een aantal vissersboten heeft overvallen.

Naar aanleiding van deze perikelen heeft de vissersgemeenschap besloten de werkzaamheden op zee voorlopig te staken. Benschop heeft in dit kader een ontmoeting met de vissers gehad, waar de wensen en grieven zijn aangehoord.


Tijdens deze ontmoeting heeft hij aangegeven, dat hij samen met zijn collega-ministers alle middelen zal inzetten om het veiligheidsgevoel bij de vissers op zeer korte termijn te herstellen.

Een verhoogde surveillance en een duidelijke aanwezigheid van het nationaal leger, te land, water en in de lucht behoren tot enkele van de maatregelen in dit verband.

Kwakoe-grondlegger en oud-directeur Huize Ashiana Dennis Rust (67) overleden

(Bron foto: Stichting Corantijn)
Rust overlijdt na een kortstondig ziekbed in een ziekenhuis


Kwakoe-grondlegger en oud-directeur van Huize Ashiana Dennis Rust is gisterochtend rond half één in een ziekenhuis, na een kortstondig ziekbed, overleden. Rust is 44 jaar getrouwd geweest met Edmé Mijnals, uit welk huwelijk vijf kinderen zijn geboren, van wie de oudste 52 en de jongste veertig jaar is. Daarnaast had het echtpaar een pleegdochter, aldus vandaag, dinsdag 8 mei 2018, de Ware Tijd.

Dochter Farucca: 'Mijn vader was zorgzaam. Hij sprak niet veel, maar wanneer hij dat deed was hij meestal boos.' Ze vertelt dat haar vader het hart op de juiste plek had. 'Hij had een no-nonsense-attitude en ook op de werkplek kon hij strak zijn.'

Osei Jabini, de huidige directeur van Huize Ashiana, zegt dat Rust zich bijzonder heeft ingezet voor de instelling. 'Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de bejaardenzorg en aan Ashiana.' Jabini hoorde over hem tijdens zijn periode als student verpleegkunde. 'Toen ik stage liep heb ik van hem gehoord.'

Anna Strijdhaftig heeft zeventien jaar samengewerkt met Rust, als administratief medewerkster op zijn secretariaat. 'Het was prettig werken met hem. Hij kon soms tegen je schreeuwen als hij boos was, maar bood dan kort daarna zijn verontschuldigingen aan.

Dennis Rust heeft in Nederland in 1975 aan de wieg gestaan van het populaire jaarlijkse Amsterdamse Kwakoe-festival. In 1982 remigreerde hij naar Suriname. Hij trad op 1 mei 1990 in dienst bij Ashiana en ging in augustus 2011 met pensioen.


President Bouterse moet binnen week Assemblee inlichten over situatie rond Alcoa

Abdoel (NDP): 'Besluit is doorgedrukt door de oppositie in commissie Kwestie Suralco'

 
De Assembleecommissie 'Kwestie Suralco' heeft gisteren besloten, dat president Desi Bouterse binnen een week de volksvertegenwoordiging inlicht over de situatie rond Alcoa. Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), die vaste toehoorder is, heeft tijdens de bijeenkomst erop gewezen dat niet de commissie, maar De Nationale Assemblee besluit of de president binnen een week informatie versterkt aan het College.

Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt vandaag, dinsdag 8 mei 2018, op Starnieuws dat het een normale procedure is, dat besluiten voorgelegd worden aan De Nationale Assemblee, maar de commissie wil informatie van de president. 'Dat besluit is wel genomen.'

Tijdens de vergadering van de commissie, geleid door Wendell Asadang (NDP), waren slechts twee coalitieleden aanwezig, terwijl alle vier oppositieleden present waren. Het voorstel om de president binnen een week naar De Nationale Assemblee te laten komen om verantwoording af te leggen, kwam van Gajadien.

Abdoel zegt, dat het besluit is doorgedrukt door de oppositie. Hij heeft gisteren benadrukt, als toehoorder, dat als De Nationale Assemblee niet binnen een week in huishoudelijke vergadering bijeenkomt, het besluit van de commissie niet uitgevoerd kan worden.

Overigens moet deze kwestie voorgelegd worden aan het parlement. Uiteindelijk is het Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons die in contact moet treden met de president en de vergadering moet uitschrijven.

Gajadien typeert president Desi Bouterse als advocaat van Alcoa. 'Daarom hebben wij als commissie besloten dat de president binnen een week het parlement informeert wat zich afspeelt in deze kwestie. Als president heeft hij de belangen van Surinamers tot nu toe niet veilig kunnen stellen. Wat hij doet is uitvoering geven aan de Memorandum of Understanding, welke afgewezen is door De Nationale Assemblee.'

Eind 2019, net vóór de algemene verkiezingen, gaat de president volgens Gajadien pronken met overname van de Afobaka waterkrachtcentrale, terwijl deze reeds twee jaar geleden een feit moest zijn, conform de Brokopondo Overeenkomst. Ondertussen zal het Surinaamse volk meer dan tweehonderd miljoen Amerikaanse dollar betalen aan Suralco voor de stroomleveringen.

Paraguay verplaatst eind mei zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem

(Bron foto: GPO, Koby Gideon/Haaretz)
Status van Jeruzalem is een van de meest geduchte geschillen tussen Israël en de Palestijnen

PLO: 'Deze beslissing is in strijd met het internationale recht en ondersteunt de Israëlische bezetting'


Paraguay zal tegen eind mei zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem verplaatsen, zeiden een woordvoerder van de regering van Paraguay en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken i maandag 7 mei 2018, na de Verenigde Staten en Guatemala. 

De status van Jeruzalem is een van de meest geduchte geschillen tussen Israël, die zegt dat de stad haar eeuwige en ondeelbare hoofdstad is, en de Palestijnen, die het oostelijke deel van de stad willen als de hoofdstad van hun eigen toekomstige staat.


'De Paraguayaanse president Horacio Cartes is van plan aan het einde van de maand naar Israël te komen om een ​​ambassade in Jeruzalem te openen', zei woordvoerder Emmanuel Nahshon van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Een woordvoerder van de regering van Paraguay zei, dat Cartes een reis naar Israël plant om de ambassade te verplaatsen op 21 mei of 22 mei.

Wasel Abu Youssef, een hoge functionaris in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zei: 'Deze beslissing is in strijd met het internationale recht en ondersteunt de Israëlische bezetting.'


De aankondiging komt een week voordat de ambassade van de Verenigde Staten op 14 mei in Jeruzalem wordt geopend, in overeenstemming met de erkenning van president Donald Trump op 6 december van de stad als de hoofdstad van Israël.

In maart zei de president van Guatemala, Jimmy Morales, dat zijn land zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verplaatsen op 16 mei, twee dagen na de verhuizing van de VS.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in april, dat 'ten minste een half dozijn' landen nu  'serieus discussiëren' na de stap van de VS, maar hij heeft ze niet geïdentificeerd.

In december stemden 128 landen in een niet-bindende resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin de Verenigde Staten werd opgeroepen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël te laten vallen. Negen stemden tegen, 35 onthielden zich en 21 stemden niet.

De ambassade van Paraguay is momenteel gevestigd in de buurt van Tel Aviv.


(Suriname Mirror/Reuters/Haaretz/Times of Israel/Twitter)

Rhea pennata's in de Peruaanse hooglanden met uitsterven bedreigd

Bij laatste populatietelling, in 2016, werden in Peru slechts 350 Rhea-vogels geteld 

(Bron foto: Conservacion Patagonica)


Rhea pennata's (Darwin Nandoe) zijn snelle vogels, hoewel hun beweging niet door de lucht maar over land is. De Rhea is een soort die de Peruaanse Altiplano bewoont en momenteel met uitsterven wordt bedreigd, vanwege meerdere factoren die de schaarse populatie vernietigen die nog steeds in de hooglanden van de Puno, Tacna en Moquegua regio's leeft. 

Hoewel de Rhea pennata niet alleen in Peru leeft, maar ook in Bolivia, Chili en Argentinië voorkomt, worden de populaties in de Peruaanse hooglanden met uitsterven bedreigd, volgens de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Volgens de laatste populatietelling, die in 2016 werd uitgevoerd, werden in Peru slechts 350 Rhea-vogels aangetroffen, bijna 100 minder dan in de laatste telling die in 2008 werd uitgevoerd.

Rhea-vogelsoorten staan ​​op de rand van uitsterven vanwege veel menselijke factoren Volgens de specialisten is stropen een van de belangrijkste bedreigingen voor het voortbestaan ​​van deze soort. Deze illegale activiteit wordt uitgevoerd met de bedoeling om Rhea's veren op de markt te brengen voor typische traditionele danskostuums. Ook worden deze vogels bedreigd door antropogene activiteiten zoals mijnbouw en hydro-elektrische projecten die hun natuurlijke habitat verstoren door de aanwezigheid van voertuigen, zware machines en arbeiders.

In feite, aldus Irma Franke Jahncke, een onderzoekster op de afdeling Ornithologie van het Museo de Historia Natural van San Marcos, verstoren extractieve activiteiten zoals mijnbouw, die zware transportvoertuigen gebruiken, het evenwicht in het landschap van de Andes, wat een sterke impact heeft op de habitat van de Rhea-vogels, waarvoor uitgebreide gebieden nodig zijn om te bewegen en te overleven.

Bovendien concurreert de soort, ook bekend als de Andes-Rhea, om voedsel met andere huisdieren en met het vee van boeren die hun dieren naar een hoger gelegen gebied verplaatsen.

Aan de andere kant wordt Rhea-vogelvlees massaal geconsumeerd en sommige delen van het lichaam van deze vogels, zoals de vetweefsels, worden medicinaal gebruikt. Ook de consumptie van Rhea-eieren is een andere grote bedreiging voor de evolutie van Rhea-vogelsoorten.

(Suriname Mirror/Canadian Homesteading)

Mogelijke benoeming Caroline Heilbron als onderdirectrice NV Luchthavenbeheer stuit op weeerstand

Heilbron zou ervaring en competentie missen om mede leiding te geven aan het bedrijf

'Segmenten' binnen NDP zouden aandringen op haar benoeming


Bij NV Luchthavenbeheer is wrevel ontstaan over de mogelijke benoeming van 'Caroline H.' als onderdirectrice bij het staatsbedrijf. Binnen de organisatie is weerstand, omdat ze de ervaring en competentie mist om mede leiding te geven aan het bedrijf, zo schrijft althans de Ware Tijd maandag 7 mei 2017, die doelt op Caroline Heilbron, maar om een of andere reden volstaat met de vermelding van haar voornaam en slechts de initiaal 'H.' van de achternaam.

De Ware Tijd meldt te hebben vernomen, dat via politieke druk vanuit bepaalde segmenten van de NDP, waaronder de jongerenafdeling, geprobeerd wordt de leiding bij Luchthavenbeheer te bewegen bezwaren tegen een eventuele benoeming van Heilbron te laten varen.

Behalve dat zij incompetent wordt geacht is er weerstand, omdat ze naar verluidt zou hebben opgegeven te hebben gestudeerd aan een prominent hoger beroepsinstituut in Suriname wat achteraf niet waar zou zijn gebleken. Voorts wordt beweerd, dat zij begin jaren 2000 zou hebben vastgezeten wegens betrokkenheid bij drugssmokkel wat haar ongeschikt zou maken voor een hoge functie bij Luchthavenbeheer.

De vrouw, afgestudeerd aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs, werd enkele jaren geleden als maatschappelijk medewerkster in dienst genomen in de periode van Lesley Winter als directeur. In die periode trok ze, naar verluidt, bevoegdheden naar zich toe die vallen binnen het taakgebied van de Human Resource-manager van de onderneming. Dit gebeurde kennelijk met stilzwijgende goedkeuring van de vorige directeur.

In hoeverre ook de vakbond in het bedrijf tegen een mogelijke benoeming van Heilbron is onduidelijk.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Colombiaans vakbondsactivist Monterrosa met dood bedreigd, omdat hij opkomt voor bananenarbeiders

Richard Monterrosa is een doorn in het oog van de economische machthebbers

Op 18 oktober 2017 werd moordaanslag op hem verijdeld, sindsdien staat hij onder bescherming van de Colombiaanse staat


Met de dood bedreigd, omdat hij opkomt voor arbeidsrechten: het verhaal van Richard. Vakbondsactivist Richard Monterrosa neemt het in Colombia op voor de bananenarbeiders. Bedrijven zijn zo bang voor verandering, dat ze criminelen inhuren om hem het zwijgen op te leggen.

Monterrosa komt als leider van vakbond Sintracol (Sindicato Nacional de Trabajadores de la Agroindustria de Colombia) op voor de arbeiders op de grote bananenplantages. Ze komen dagelijks in contact met gevaarlijke pesticiden en het loodzware werk eindigt vaak in breuken en open wonden. En dat voor een onleefbaar loon. Meestal kunnen ze hun medische behandeling niet betalen, omdat ze te weinig geld en geen sociale bescherming hebben. Ze krijgen ook geen vervangingsinkomen en moeten noodgedwongen blijven werken: gebroken, ziek, versleten.

Monterrosa is een doorn in het oog van de economische machthebbers. Net als andere mensenrechtenactivisten in Colombia krijgt hij te maken met de getrouwen van grote multinationals en grootgrondbezitters op het Colombiaanse platteland.

In 2017 zijn er volgens lokale bronnen 115 mensenrechtenverdedigers vermoord vanwege hun activisme. In januari van 2018 stond de teller al op 21 doden. Monterrosa dreigt ook in die moordstatistieken te eindigen. Sinds 2013 is hij ontelbare keren bedreigd met telefoontjes, via brieven of sms’en en zelfs met wapens.

Op 18 oktober 2017 kon de politie een moordaanslag op hem verijdelen. Sindsdien staat hij onder bescherming van de Colombiaanse staat. Bodyguards volgen hem op de voet, maar desondanks was hij in maart nogmaals slachtoffer van een moordaanslag. Telkens lekt uit waar hij naartoe gaat, ondanks dat maar een handvol mensen zijn dagplanning kunnen weten.



Na de eerste aanslag deed Monterrosa een beroep op Belgische organisaties. Onder andere ABVV (Algemeen Belgisch Vakverbond) en FOS vroegen aan de Colombiaanse staat om de verantwoordelijkheid op te nemen en zijn veiligheid te garanderen. Daardoor staat hij nu onder extra toezicht.

Zijn vakbond Sintracol is bovendien lid van een Colombiaanse vakbondskoepel genaamd Fensuagro. Die eist dat de Colombiaanse staat alle vakbondsleiders voldoende beschermt, zodat in elk bedrijf arbeidsrechten en vakbondsvrijheid gerespecteerd kunnen worden. De koepel klaagt de problemen aan bij de Internationale Arbeidsorganisatie en de inter-Amerikaanse rechtbank voor mensenrechten. Ook via het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie willen ze ruchtbaarheid geven aan de bedreigingen en vervolgingen door de bananenbedrijven.

Steun Richard: laat een boodschap voor hem achter op de website van FOS.

(FOS is de solidariteitsorganisatie van de socialistische beweging in Vlaanderen die zich wereldwijd inzet voor het recht op waardig werk en sociale bescherming. Werkgebied FOS is actief in België, Zuidelijk Afrika (Zimbabwe, Zuid-Afrika, Mozambique), de Andes (Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia), Centraal-Amerika (Nicaragua, El Salvador, Honduras), Cuba, Ghana en België.)

(Suriname Mirror/Dewereldmorgen)

Oud-president Colombia Uribe gewaarschuwd voor internationale samenzwering om hem te vermoorden

(Bron foto: Twitter)
Uribe heeft de autoriteiten bedankt voor het melden van het vermeende complot


Voormalig president van Colombia, Alvaro Uribe, beweerde maandag 7 mei 2018, dat hij gewaarschuwd is voor een internationale samenzwering om hem te vermoorden. De voormalige president en huidige senator is de laatste van meerdere prominente politici die beweren het doelwit te zijn van illegale gewapende groepen. 

'Ik werd benaderd door de minister van Binnenlandse Zaken, uit naam van de president van de republiek, hij vroeg me om te spreken met de directeur van de Dirección Nacional de Inteligencia (Nationale Inlichtingendienst). Kolonel Juan Carlos Rico, de directeur van die dienst, gaf me informatie over een mogelijke aanval op mij, waarbij lokale en buitenlandse criminelen betrokken zouden zijn', aldus Uribe.

De conservatieve voormalige president Andres Pastrana, bondgenoot van Uribe, vertelde Blu Radio, dat Cubaanse en Venezolaanse functionarissen betrokken waren bij het vermeende complot.

Pastrana werd berispt door minister van Binnenlandse Zaken Guillermo Gaviria, die tegen de pers zei dat de voormalige president 'informatie gebruikte die de Dirección Nacional de Inteligencia heeft over vermeende aanvallen ... voor politieke doeleinden.'

Uribe heeft de autoriteiten bedankt voor het melden van het vermeende complot. 'Ik moet de regering, haar veiligheidsagentschappen en de strijdkrachten bedanken voor de bescherming die ik ontvang', zei Uribe.

Een Cubaanse staatsburger, die in maart in Bogota werd gearresteerd, zei vorige week tegen W Radio dat hij van plan was om aanvallen uit te voeren tegen de Cubaanse ambassade en de linkse presidentskandidaat Gustavo Petro en de leider van de gedemobiliseerde FARC-guerrillagroep, Rodrigo Londoño.

Na deze claim kondigde de regering aan, dat het de beschermingsmaatregelen van linkse politici zou verhogen. Uribe's loyale presidentskandidaat Ivan Duque en oud-vicepresident German Vargas claimden vorige week ook informatie over vermeende moordpogingen te hebben ontvangen.

Het politieke klimaat in Colombia is gepolariseerd als gevolg van een aanhoudend vredesproces met de voormalige guerrilla's en presidentsverkiezingen later deze maand.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Misdaadgroepen in Colombia hebben 'hak huisjes' in havenstad Tumaco

In 'hak huisjes' worden slachtoffers in stukken gehakt voordat ze in wateren die naar de Stille Oceaan leiden worden gegooid

(Bron foto: portafolio.co)
In Tumaco zijn kinderen van zes jaar oud in dienst bij de bendeleden, meisjes vanaf 10 jaar worden door de groepen onderworpen aan systematisch seksueel geweld


Misdaadgroepen hebben zogenoemde 'hak huisjes' in havenstad Tumaco gecreëerd, waar hun slachtoffers in stukken worden gehakt voordat ze in de wateren die naar de Stille Oceaan leiden, worden gegooid.

Volgens de Colombiaanse procureur-generaal Fernando Carrillo zijn de huizen die worden gebruikt voor het martelen, doden en verminken van slachtoffers in minstens zeven wijken verschenen die zo lang door de staat zijn verlaten als de lokale bevolking zich kan herinneren.



Bendes die bestaan ​​uit dissidente leden van de gedemobiliseerde guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die samenwerken met Mexicaanse drugshandelaren, hebben de controle over Tumaco en niet de autoriteiten die worden betaald door de belastingbetalers in Colombia.

De situatie is vergelijkbaar met die van een andere Pacifische haven, Buenaventura, waar autoriteiten tussen 2013 en 2014 meerdere menselijke slachthuizen hebben gevonden. In beide steden smeekt de overwegend zwarte bevolking al jaren de staat om verantwoordelijkheden te nemen, maar zonder duidelijk effect.


In Tumaco zijn kinderen van zes jaar oud volgens de procureur-generaal in dienst bij de bendeleden. Meisjes vanaf 10 jaar worden door de groepen onderworpen aan systematisch seksueel geweld, zei Carrillo.

Lokale autoriteiten vertelden de pers, dat ze zich niet bewust waren van de praktijken, maar de bewoners van Tumaco kennen elk bloederig detail; ze kregen afbeeldingen van verminkte lichamen via het Whatsapp-social-mediaplatform.

De openbaar aanklager heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de beweringen van de procureur-generaal, maar kan rekenen op weinig tot geen medewerking van de bewoners die doodsbang zijn dat praten met autoriteiten zal leiden tot repercussies.


Sociale leiders vertelden website Verdad Abierta, dat de staat de veiligheid niet heeft kunnen garanderen, vooral voor degenen die zich uitspreken over de terreur die door de groepen wordt opgelegd en die voornamelijk bestaan uit rivaliserende groepen van dissidente FARC-leden en die worden gesteund door Mexicaanse drugshandelaren.

Een sociaal leider zei, dat het telefoonnummer van mensen die het kantoor van de procureur-generaal onder anonimiteit hielpen, aan de politie werd gegeven, waardoor hun leven direct gevaar liep. Weken nadat meer dan 30 sociale leiders uit de regio werden gearresteerd op vage beweringen dat ze guerrilla-collaborateurs waren, vrezen de Tumaco-leiders dat zij ook door overheidsautoriteiten zullen worden lastig gevallen.



De nationale regering, die in januari 2.000 troepen in de gemeente had ingezet, heeft kennelijk de controle over de wetteloze stad niet overgenomen. De lokale bevolking is wanhopig, maar kan niet veel meer doen dan marcheren om een ​​einde te maken aan geweld en chronische verwaarlozing door de staat, tussen het begraven van hun doden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

First lady van Brazilië Marcela Temer springt in meer bij presidentieel paleis in Brasilia om haar hondje te redden

(Bron foto: Instagram)
Jack Russell Picoly springt in meer en weet niet teug te zwemmen

Veiligheidsagent weigert te helpen de hond te redden en is ontslagen


De first lady van Brazilië, Marcela Tedeschi de Araújo Temer (geboren 16 mei 1983), sprong 22 april - zo is maandag 7 mei 2018 bekend geworden - in een meer bij het presidentiële paleis in Brasilia om haar hondje te redden, zo is door presidentiële functionarissen onthuld.

Toen ze Picoly, een Jack Russell, in nood in het water zag, sprong gooide ze volledig gekleed in het meer om hem te redden.

Een veiligheidsagent die weigerde te helpen de hond te redden, werd na het incident van 22 april ontslagen.

Mevrouw Temer wandelde met haar zoon, Michelzinho, door de tuinen.Toen Picoly belangstelling voor het meer kreeg dook hij erin en kon niet meer terugzwemmen.

De president van Brazilië, Michel Temer, en zijn gezin hebben twee honden: Picoly en Thor, een golden retriever.




(Suriname Mirror/BBC/Instagram)

Agent aangehouden verdacht van seksueel misbruik van minderjarig meisje

Slachtoffer heeft enkele dagen in een ziekenhuis gelegen voor medische behandeling


De  Ware Tijd bericht maandagavond 7 mei 2018, dat politieagent K.J. afgelopen weekend in verzekering is gesteld door zijn collega’s van de afdeling Onderzoek Politie Zaken (OPZ). De man wordt verdacht van seksueel misbruik van een minderjarig meisje.

Nadat er aangifte was gedaan tegen de agent, heeft de afdeling OPZ een onderzoek ingesteld. Daarop is besloten om de politieman aan te houden.

Naar verluidt heeft het slachtoffer enkele dagen in het ziekenhuis gelegen voor medische behandeling. Zij is inmiddels ontslagen. De politie zet het onderzoek voort.