vrijdag 5 juli 2019

Costa Ricaanse scholen openen hun deuren voor ontheemde Nicaraguaanse kinderen

Dankzij vrijgevigheid van grenssteden in Costa Rica gaan duizenden Nicaraguaanse kinderen naar school

(Bron foto: UNHCR-Flavia Sanchez)
In Costa Rica is de basisschool gratis en verplicht voor alle kinderen, ongeacht hun migratiestatus


Dankzij de vrijgevigheid van grenssteden in Costa Rica zijn duizenden Nicaraguaanse kinderen die de sociale en politieke crisis thuis ontvluchtten, in staat geweest om terug te gaan naar de schoolbankjes. 

De eerste dag op een nieuwe school kan voor elk kind zenuwslopend zijn. Maar, voor Lina * en Miguel * was hun eerste lesdag in Upala, een kleine stad aan de noordgrens van Costa Rica met Nicaragua, niets minder dan een grote verandering in hun leven. Dat komt, omdat de twee meer dan een jaar niet naar school waren geweest, sinds hun familie uit Nicaragua was gevlucht, midden in de voortdurende sociale en politieke crisis daar.


Voor hun moeder, Melissa *, was de beslissing om hen als eerste uit school te nemen en vervolgens het land uit, een hartverscheurende beslissing. Maar, ze op school in Nicaragua achterlaten was een nog slechter alternatief. Nadat haar broer deelnam aan de protesten, die de Midden-Amerikaanse natie opschudden vanaf april 2018, kreeg het hele gezin doodsbedreigingen. Melissa vreesde dat de 10-jarige Lina en de 14-jarige Miguel mogelijk op weg van of naar school zouden worden opgepakt. 'Ik kon het idee niet verdragen dat mijn kinderen in gevaar zouden kunnen zijn', zei Melissa, op de leeftijd van 35 jaar. 'We zijn er amper in geslaagd om met een kleine koffer het land uit te komen.'

Uiteindelijk koos het gezin voor de naar schatting 75.000 Nicaraguanen die zijn gevlucht land sinds 2018, te midden van wijdverspreide intimidatie en gericht geweld dat volgde op de golf van protest tegen de regering. De overgrote meerderheid van degenen die zijn gevlucht, hebben veiligheid gezocht in Nicaragua's buurman in het zuiden, Costa Rica.

Volgens de Migratie Autoriteit van Costa Rica, hebben ongeveer 61.791 Nicaraguanen asiel aangevraagd, of waren ze aan het indienen, vanaf mei 2019. Voor veel gedwongen kinderen over de hele wereld kunnen de regels en voorschriften van hun aangenomen landen soms een onoverkomelijke hindernis zijn om hun opleiding te hervatten. Voor Lina en Miguel konden dergelijke regels mogelijk een probleem zijn geweest, omdat het gezin geen andere keuze had dan te vluchten zonder belangrijke documenten, inclusief schoolrapporten. 'Het was erg gevaarlijk voor mij om naar Managua te gaan om paspoorten of zelfs naar de scholen te gaan om hun cijfers en certificaten te halen', zei Melissa.

Van de 25,9 miljoen vluchtelingen wereldwijd aan het eind van vorig jaar was ongeveer de helft kind. Minder dan twee-derde - 61 procent - gaat naar de lagere school, volgens een onderwijsrapport van de UNHCR in 2018. Maar, in Costa Rica is de basisschool gratis en verplicht voor alle kinderen, ongeacht hun migratiestatus.

Als reactie op de toevloed van Nicaraguanen zijn veel scholen in het noorden van het land begonnen hun vereisten te vereenvoudigen zodat kinderen zonder officiële documentatie zich kunnen registreren.

Upala, een stad van ongeveer 44.000 in een van de armste regio's van Costa Rica, heeft een grote toestroom van Nicaraguanen gezien. Cruciaal is dat lokale scholen hun deuren hebben geopend voor de instroom van nieuwe studenten. En omdat, zoals Lina en Miguel, veel van de Nicaraguaanse kinderen al een tijdje de klas uit waren, bieden sommige scholen de nieuwkomers zelfs extra lessen aan om hen te helpen bij te komen en te integreren.

Ramon *, een leraar op Lina's school, zei dat het doel was om de Nicaraguaanse kinderen 'binnen deze muren thuis te laten voelen'. 

Ondanks de beperkte middelen in Upala, zijn de stedelingen de nieuwkomers te hulp geschoten. Ze hebben voedsel georganiseerd en schoolbenodigdheden en andere benodigdheden verzameld voor hun nieuwe Nicaraguaanse buren. Solidariteit ter ondersteuning van Nicaraguaanse families en schoolkinderen is niet beperkt tot Upala.

De school in Los Laureles, een klein boerengehucht op ongeveer anderhalf uur van Upala met de auto, direct aan de Nicaraguaanse grens, heeft tientallen andere Nicaraguaanse studenten opgevangen. De nieuwkomers verhoogden de totale inschrijving op de school met 20 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens leraren daar. 'Onderwijs is een mensenrecht, dus de leraren bezoeken hun huis om ouders ervan te overtuigen dat de school een veilige plek is voor hun kinderen, en praten over het belang van het voortzetten van hun studie', zei Eugenio *, een van slechts vier leraren in het kleine school. 'We beoordelen ook de behoeften van Nicaraguaanse families tijdens die bezoeken.' Eugenio zei dat hij, de andere leraren en sommige gemeenschapsleden zelfs samenwerkten om een ​​tijdelijk huis te bouwen voor één Nicaraguaanse familie zonder verblijfplaats.

UNHCR, het VN-vluchtelingenagentschap, ondersteunt scholen en gastgemeenschappen zoals Los Laureles en Upala als onderdeel van de door de gemeenschap geleide strategieën om Nicaraguaanse studenten te integreren. Met de schenking van bureaus, stoelen en schoolbenodigdheden wil het bureau de inspanningen van de lokale autoriteiten en de bevolking van Costa Rica aanvullen. 'De vrijgevigheid getoond door Costa Rica belichaamt de geest van het Global Compact on Refugees', zei Milton Moreno, UNHCR-vertegenwoordiger in Costa Rica.'Deze inspanningen tonen hoe solidariteit kan worden ingezet en als inspiratie voor ons allemaal kunnen dienen.'

In december vorig jaar bevestigde het Global Compact, gesteund door de Algemene Vergadering van de VN, een rechtvaardiger verdeling van de verantwoordelijkheid voor het hosten en ondersteunen van vluchtelingen, ongeveer 80 procent van wie de helft woont in landen die grenzen aan hun plaats van herkomst.

Terwijl Lina en Miguel hun studie hervatten, zijn de broer en zus opnieuw begonnen te dromen over wat de toekomst voor hen zou kunnen betekenen. 'Wat mij het gelukkigst maakt om in Costa Rica te zijn, is om weer te kunnen studeren', zei Miguel terwijl hij de hand van zijn zus pakte en naar school ging. 'Ik wil een dokter worden.'

 * Namen van vluchtelingen en leraren zijn om veiligheidsredenen veranderd.

(Suriname Mirror/ReliefWeb/Twitter)

Massa zeewier ter grootte van Jamaica op weg naar ongerepte stranden van Mexico

(Bron foto's: Yucatan News)
Massale explosie van algen veroorzaakt door wijdverspreide ontbossing in het Amazonegebied...

... en het intensieve gebruik van meststoffen die stikstof in de oceanen hebben gevoerd


Een grote hoeveelheid stinkend zeewier ter grootte van Jamaica gaat richting de populairste toeristische stranden van Mexico en ruïneert de meestal ongerepte wateren voor vakantiegangers. De gigantische zwevende massa van sargassum algen, meer dan 340 mijl lang, bereikt deze week de kustlijn van Mexico-Caribisch, de kust van het schiereiland van Yucatan te bereiken en zich zo ver zuidelijk als Belize te verspreiden. 

De stranden van Mexico, met name Cancun en Tulum, zijn populair onder toeristen die op zoek zijn naar een goedkope vakantie met warm weer en kristalhelder water. Het sargassum beïnvloedt sinds 2011 enkele van de populairste stranden van Mexico, maar de komst van het zeewiereiland, dat de komende dagen de 'Sargasso-vlek' wordt genoemd, is een verontrustende escalatie.

De massale explosie van algen is veroorzaakt door wijdverspreide ontbossing in het Amazonegebied en het intensieve gebruik van meststoffen die stikstof in de oceanen hebben gevoerd. De stikstof, in combinatie met warmere oceanen, heeft de groei van het zeewier gestimuleerd.

Milieuactivisten waarschuwen, dat de algen een ramp betekenen voor de biodiversiteit in het gebied. Hoewel het op zee als leefgebied voor het zeeleven dient, sterft het zodra het de kust raakt en produceert het toxische gassen en zuren die teruglekken in de zee en koraalriffen en mariene ecosystemen beschadigen.

Misschien nog erger voor toeristen is de rottende eierlucht die de algen vrijkomen als deze vergaat. Het drijvende eiland, dat naar schatting meer dan 200 volledig beladen vliegdekschepen telt, is door NASA-satellietbeelden vastgelegd en heeft een diameter van meer dan 340 mijl en ligt ongeveer 620 mijl ten oosten van de kust van de staat Quintana Roo in Mexico.


Dr. Chuanmin Hu, een mariene wetenschapper aan de Universiteit van Zuid-Florida, heeft de groei van algen bestudeerd. Hij waarschuwde, dat op basis van de laatste 20 jaar gegevens, de gordel van algen 'waarschijnlijk een nieuw normaal zal zijn'. 'De chemie van de oceaan moet veranderd zijn om de algen zo uit de hand te lopen', voegde hij eraan toe.

Dr. Woody Turner, manager van het ecologische prognoseprogramma op het NASA-hoofdkwartier in Washington, zei: 'De schaal van deze algen is echt enorm, waardoor wereldwijde satellietbeelden een goed hulpmiddel zijn om hun dynamiek door de tijd te detecteren en te volgen.'


President van Mexico Andrés Manuel López Obrador heeft het marinierskorps van het land ingezet om de algen aan te pakken.



(Suriname Mirror/Yucatan Times/Twitter)

Suriname groenste land ter wereld met groot afvalprobleem....

Grootste vuilstortplaats Ornamibo al jaren een tikkende tijdbom voor omwonenden

- Asbestdakplaten worden begraven op vuilnisbelt
- Bewoners lijden al jaren onder overlast door vuilstort: vliegen, ongedierte, aasgieren, stank, branden


Suriname is het groenste land ter wereld met zo'n 93% bosbedekking. De regering loopt daarmee graag trots te pronken op allerlei internationale podia en tracht al lange tijd tevergeefs door met name Westerse geïndustrialiseerde landen financieel gecompenseerd te worden voor haar vermeend duurzaam bosbeleid. Immers, het regenwoud slaat veel CO2 – koolstofdioxide – op. 

(Bron foto: Suriname Mirror)
Maar, het Surinaamse regenwoud valt ten prooi aan illegale praktijken die zorgen voor kaalslag en vervuiling: goudwinning, houtkap. Daarnaast kan men in het groene binnenland – in en rond marron- en inheemse dorpen – afval tegenkomen, waaronder zelfs gedumpte oude koelkasten, wasmachines en auto's.

Afval is een groot probleem voor het groene Suriname. Klein afval, zoals petflessen en foam etensbakjes (sinds 1 mei dit jaar geldt er overigens een importverbod op styrofoam), wordt overal door bewoners gedumpt. Het lijkt in de genen te zitten. Afwateringsgreppels ('trenzen') raken daardoor verstopt, veel percelen met woningen lopen bij de minste of geringste regenval onder water. Huishoudelijk afval wordt in wijken van hoofdstad Paramaribo tweewekelijks door tweedehands Nederlandse vuilniswagens of oude DAF-'kiepwagens' opgehaald en vervoerd naar de grootste vuilstortplaats van het land, Ornamibo. Maar, ondanks die service zijn er Surinamers die hun afval liever op hun erf verbranden, gewoon in een woonwijk. Dat is verboden, maar er wordt nauwelijks tegen opgetreden.

En van alles wordt in brand gestoken met als gevolg overlast voor omwonenden en een groot gezondheidsrisico, er kunnen immers giftige stoffen als dioxine vrijkomen.

De vuilstort Ornamibo, niet ver van de hoofdstad, is gedurende vele jaren zonder enig deskundig beleid vol gedumpt. Ornamibo werd in 1998 als voorlopige vuilstortplaats aangewezen, nadat de vuilnisbelt van Charlesburg werd gesloten. Na enkele jaren bleek deze interim stort een permanente karakter te krijgen. Omwonenden klagen al vele jaren tevergeefs over overlast door stank, vliegen, ratten, kakkerlakken, branden en aasgieren. Ze zien het liefst, dat de regering op zoek gaat naar een locatie voor een nieuwe vuilstort en worden daarin gesteund door deskundigen. Naast de overlast, is de bodem van de vuilnisbelt 'lek', omdat die niet over een dikke kleilaag beschikt. Het gevolg is dat de aangrenzende Pararivier vervuild raakt door schadelijke stoffen van de vuilstortplaats. Zo concludeerde een onderzoek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De regering-Bouterse besloot in januari 2018, dat Ornamibo de vuilstortplaats blijft van Suriname, maar dan wel in een nieuwe opzet. De sociale- en milieuanalyses alsook het ontwerp van een nieuwe vuilstortplaats moesten in juli 2018 af zijn. Afhankelijk van het financierings- en aanbestedingstraject van de overheid, had het project uiterlijk medio 2019 afgerond moeten zijn. De investeringen om de nieuwe methode in werking te hebben, kunnen oplopen tot tussen de 10 en 15 miljoen Amerikaanse dollar. Het wordt een sanitary landfill net als het huidig systeem.
In de nieuwe opzet komt de oude vuilstortplaats te vervallen. Deze wordt met een speciaal materiaal bedekt met een kleilaag erboven. Na een tijd kan de regering besluiten om misschien ook een asfaltlaag erop aan te brengen of het te beplanten met vegetatie. Hier komt geen vuilstortplaats meer. Het gebied kan misschien ook als park of opwekkingsterrein voor zonne-energie gebruikt worden, aldus de regering.
Er wordt ook een kanaal gegraven rondom het terrein, die moet dienen als afvoer van de ontwatering. Dit vervuild water wordt via een speciale installatie gezuiverd. Ook de gassen die vrijkomen worden via speciale buizen opgevangen en vervolgens verbrand via speciale installaties. Indien het mogelijk is dat gassen omgezet te worden in energie, zal dat ook gebeuren.

In juni dit jaar liet de regering echter weten, dat de vuilstortplaats Ornamibo voorlopig nog wordt gehandhaafd door de regering. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft verklaard, dat een permanente verplaatsing, op zich laat wachten, omdat die concrete oplossing nog niet op tafel ligt. 'We gaan het zeker niet zo laten, want we zijn bezig eraan te werken. Het is niet de bedoeling dat we voor altijd daar gaan blijven. Maar om uit die situatie te geraken, gaat nog een tijdje duren.' Het afval wordt nu onder een laag zand bedolven. Uitstelt lijkt af te stevenen op afstel

2006 – 2012
Al in november 2006 maakte de toenmalig verantwoordelijk minister bekend, dat de vuilstortplaats zou worden heringedeeld. Maar, het ging slechts om een noodmaatregel om een einde te maken aan de aanhoudende stank- en rookoverlast voor de omgeving. De mededeling kwam daags na het einde van een dagenlange brand op de vuilstort, die vermoedelijk was veroorzaakt door zogenoemde ‘rapers’, die vooral op zoeken waren naar bruikbaar en te verkopen kopermateriaal. Van enige herindeling was echter geen sprake, slechts werden truckladingen zand gestort.

Ruim een jaar later, eind januari 2007, werd bekend dat binnen niet te lange tijd de eerste moderne vuilstortplaats van Suriname in gebruik zou worden genomen: Ornamibo zou worden heringericht volgens internationale milieustandaarden en afval zou worden gesorteerd, beheerd en gecontroleerd. Gesproken werd van een mijlpaal. Het gedumpte vuil zou dagelijks worden afgedekt met zand en bespoten worden met bestrijdingsmiddelen. Van stank, rook en gassen door het veelvuldig in brand steken zou geen sprake meer zijn. Er zouden weegbruggen en een afvalregistratiesysteem komen.

Toenmalig minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos) en Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken (OW) ondertekenden 11 januari 2007 het project ‘Het aanleggen en inrichten van een gecontroleerde vuilstortplaats te Ornamibo (Fase 1)’. Het project werd voor ruim 385.000 euro gefinancierd uit het Startfonds (Nederlandse Verdragsmiddelen). Het ministerie van Plos stelde ongeveer 1 miljoen euro beschikbaar.

In de begroting voor het jaar 2011 van OW werd vermeld, dat in 2007 een aanvang was gemaakt met de herinrichting en dat voor de eerste fase een bedrag werd uitgetrokken van bijna drie miljoen Surinaamse dollar. In vier fasen moest in totaal zestig hectare worden heringericht. Op de heringerichte vuilstort moest het aangeleverde vuil in lagen gestort worden.
De nieuwe vuilstort moest voorzien zijn van leidingen, onder de grond, om het vervuilde water in op te kunnen vangen. Vervolgens zou het water in speciale vergaarbakken opgevangen en gezuiverd worden, waarna het gezuiverde water de Pararivier kon stromen.

Maar, ondanks gedane toezeggingen vanuit de overheid bleef de stortplaats voor overlast zorgen. In de tweede week van mei 2009 bleek dat gedumpt vis-, brood- en vleesafval te Ornamibo in opdracht door rapers werd verzameld om vervolgens terecht te komen in de keukens van verkopers van worst en andere etenswaren. Met grote regelmaat kwamen afnemers van de vis- en vleesdelen naar de vuilstortplaats. De rapers werden voor hun werkzaamheden vergoed.

In maart 2012 werd bekend, dat er een folielaag op de vuilstort was geplaatst om vervuiling van de bodem zoveel mogelijk te voorkomen en ook dat de grond was verhoogd. Daarnaast was daadwerkelijk een irrigatiesysteem aangelegd om vuil water te zuiveren en het schone water te lozen in de Pararivier.

De stankoverlast werd echter niet verminderd. Begin mei 2012 verklaarde het ministerie van Openbare Werken, dat Ornamibo de hoeveelheid vuil nog wel aan kon, ‘maar het is niet de ideale wijze om het vuil te verwerken. We kijken ook uit naar een andere verwerkingsmethode. Het moet verbeterd worden.’ Aan de stank die vrijkomt kon vooralsnog niets gedaan worden. Er werden wel reinigingsmiddelen gebruikt om de stank te verminderen....

Asbest dakplaten begraven
Een maand later, 15 juni 2012, bevestigde Steven Codrington, waarnemend hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking binnen het ministerie van Openbare Werken (OW), dat asbestafval te Ornamibo wordt gedumpt.
Codrington: ‘Er is op de stortplaats te Ornamibo inderdaad een locatie waar asbest wordt opgeslagen. Deze locatie is in de tijd samen met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) aangewezen en is ook met GPS-coördinaten vastgelegd. Het is ook de enige plaats in Suriname waar asbestafval wordt begraven.’
Hij verzekerde, dat er geen enkel risico bestaat dat, bijvoorbeeld bij een brand, een shovel begraven asbestafval kapot zou kunnen trekken waardoor het levensgevaarlijke asbeststof zou kunnen vrijkomen. ‘De locatie waar asbestdakplaten worden begraven is afzonderlijk van de locatie waar het dagelijks huishoudelijk afval wordt verwerkt. Er rijdt dus geen machine over de locatie waar de platen worden geplaatst.’

Volgens Codrington was begin juni 2012 op de vuilstort Ornamibo 413 kubieke meter asbestafval (asbesthoudende dakplaten) begraven. Op de vraag aan Codrington of met het begraven van asbestafval niet een probleem naar de toekomst wordt verschoven, antwoordde hij: ‘Neen, het is geenszins de bedoeling dat het voor eeuwig zo blijft, maar dat na de herinrichting van de stortplaats er een permanente oplossing komt.’ Hoeveel asbestdakplaten er vandaag de dag zijn begraven is onduidelijk. Het verantwoordelijk ministerie reageert niet op vragen

De herinrichtingswerkzaamheden liggen echter al een paar jaren stil. Steven Codrington, begin juni 2012: ‘In 2009 zijn deze werkzaamheden door uiteenlopende oorzaken stopgezet. Het is de bedoeling dat, na een gedegen evaluatie, de voortgang van het project verder ter hand zal worden genomen, aangezien reeds zeventig procent van het project gerealiseerd is.’

Het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) kijkt passief toe
De afgelopen jaren heeft het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) passief toegekeken naar hoe de situatie op de vuilstort Ornamibo verergerde. Het instituut is zelfs in het verleden akkoord gegaan met de komst van deze vuilstort vlakbij bewoond gebied en ook is zij akkoord gegaan met het daar onder de grond begraven van asbestafval (dakplaten).

Het lijvige regerings 'Ontwikkelingsplan 2012-2016, Suriname in Transformatie' vermeldt onder andere, dat afval 'het grootste milieuprobleem in Suriname is'.

'Suriname beschikt nog steeds niet over adequate ophaal, opslag en verwerking van afval. Groot Paramaribo alleen produceert dagelijks circa 180 ton afval waarvan circa 67% huishoudelijk afval. De rest bestaat uit onder andere medisch, industrieel, vloeibaar en constructieafval. Inadequate afvalverwerking vormt een grote bedreiging voor het milieu en de gezondheid van de mens. Het beleid zal zich in de komende vijf jaren richten op het terugdringen van de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt, op het verhogen van de mate van recycling, op het verbeteren en reguleren van de ophaal, de verwerking en op het invoeren van het gebruik van afval als bron voor energieopwekking.'

Zicht op een nieuwe stortlocatie is er niet.
Anno juli 2019 wordt de afvalberg op Ornamibo groter en groter en lijken plannen vooral plannen te blijven. Nog steeds klagen buurtbewoners over allerlei vormen van overlast. Zicht op een nieuwe stortlocatie is er niet. Het afvalprobleem lijkt Suriname boven het hoofd te groeien en bewoners blijven hun petflessen en ander afval gewoon langs de weg dumpen of in brand steken.

Suriname, mag dan nog steeds het groenste land ter wereld zijn, maar onder 'de broccoli' van dat groene regenwoud bevindt zich een stinkende, wegrottende en roestende donkere schaduwzijde.

(Suriname Mirror, 5 juli 2019)

Man verkracht zijn 12-jarig nichtje in een pension in het district Wanica

Oom haalt nichtje van school en brengt haar vervolgens naar een pension


Waterkant.net bericht vrijdagmiddag 5 juli 2019, dat een man woensdag zijn 12-jarig nichtje verkracht heeft in een pension in het district Wanica. De oom haalde zijn nichtje van school en bracht haar vervolgens naar een pension en verkrachtte haar. Hierna heeft hij het slachtoffer weer thuis gezet. 

Een woordvoerder van de politie zegt, dat het meisje haar ouders pas in de avond hiervan op de hoogte bracht. Hierna is er direct aangifte gedaan tegen de oom.

De politie heeft het slachtoffer verwezen naar een specialist voor onderzoek. Zij is ter observatie opgenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek. Of de man is aangehouden vermeldt het bericht niet.

Minister Hoefdraad: 'Men moet niet verwachten dat Financiën kan toveren' - 'Assemblee-vergaderingen moeten niet aan ons opgedrongen worden'

'Behandeling Comptabiliteitswet ging niet door vanwege mijn deskundigen'

'Wijzigingen vanuit Assemblee pas donderdagmorgen aan juristen van Financiën gegeven'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt vanmiddag, vrijdag 5 juli 2019, op Starnieuws, dat het niet aan hem of zijn deskundigen heeft gelegen, dat de behandeling van de Comptabiliteitswet gisteren niet is doorgegaan. Hij benadrukt, dat er beter afgestemd moet worden tussen de leiding van De Nationale Assemblee en de regering. 

'Financiën kan niet toveren', zegt de bewindsman. De minister zegt, dat de wijzigingen vanuit De Nationale Assemblee pas donderdagmorgen aan de juristen van Financiën is gegeven. Financiën had volgens Hoefdraad reeds eerder gevraagd om de wijzigingen te bestuderen.

'De voorzitter van De Nationale Assemblee had in communicatie met mij gedacht dat het in een schorsing kon worden afgehandeld, maar dat bleek niet zo te zijn. De voorstellen waren vrij ingrijpend, waardoor de juristen zich moeten buigen hierover omdat het vergaande implicaties heeft voor andere wetten en staatsbedrijven', zegt de bewindsman.

'Ik begrijp ook dat de experts van De Nationale Assemblee de wijzigingen ook pas de dag ervoor hadden gekregen. Men moet niet verwachten, dat Financiën kan toveren. We willen gedegen wetten hebben. De beschuldiging, dat het aan Financiën ligt is onterecht. De verkeerde inschatting dat deze wijzigingen in een paar uur konden worden afgehandeld is vanuit De Nationale Assemblee gedaan. Daarom moeten vergaderingen niet aan ons opgedrongen worden maar in gemeenschappelijk overleg worden afgestemd.'
Fracties VHP, NPS, ABOP, PL en DOE laten verstek gaan bij behandeling Wet Rekenkamer


De openbare vergadering van De Nationale Assemblee is vandaag, vrijdag 5 juli 2019, weer niet doorgegaan. Er waren niet genoeg leden, geen quorum, om een rechtsgeldige vergadering te kunnen houden. Op de agenda stond de behandeling van de Wet Rekenkamer van Suriname. Na zo'n twee uur wachten werd de vergadering afgeblazen door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, zo bericht Starnieuws.

Er was gisteren ook geen inhoudelijke behandeling van de Comptabiliteitswet, omdat deskundigen van De Nationale Assemblee en het ministerie van Financiën nog met elkaar overleg moeten plegen over wijzigingsvoorstellen. Na drie uren overleg werd de vergadering uiteindelijk verdaagd. Het lag in de bedoeling van de Assembleevoorzitster om beide wetten deze week aan te nemen. Op 24 juni was er eveneens geen quorum. Toen stond de Wet Notarisambt op de agenda.

De griffier heeft vanochtend de namen voorgelezen van de leden die aanwezig waren: Diepakkoemar Chitan, Raymond Sapoen, Rudolf Zeeman, Cleon Gonsalves (PALU), Ronald Hooghart, William Waidoe, Yvonne Maabo, Hans Sandjon, Rajiv Ramsahai, Ruchana Illahibaks, Jennifer Vreedzaam, Roché Hopkinson, Glenn Sapoen, Joan Wielson, Jenny Warsodikromo, Wendell Asadang, Naomi Samidin, Melvin Bouva, Amzad Abdoel, Rossellie Cotino, Patrick Kensenhuis, Grace Watamaleo en Jennifer Simons.

Van de VHP, NPS, ABOP, PL, DOE was niemand aanwezig. Enkele coalitieleden hebben afgezegd.

Wetenschappers ontdekken ecosysteem in Honduras vol zeldzame en bedreigde diersoorten

Diersoorten ontdekt waarvan werd gedacht dat ze uitgestorven waren

In totaal ontdekt 246 soorten vlinders en motten, 30 soorten vleermuizen en 57 soorten amfibieën en reptielen


Een team van wetenschappers heeft een ecosysteem ontdekt in een 'verloren stad' diep in een regenwoud in Honduras, dat gevuld is met zeldzame en bedreigde diersoorten, waaronder soorten waarvan werd gedacht dat ze uitgestorven waren. Het team bracht drie weken door met het verkennen van een oude nederzetting, bekend als de 'Verloren Stad van de Apengod' of 'Witte Stad' ('Ciudad Blanca'), in het regenwoud van Mosquitia en vond een gevarieerd centrum van dieren in het wild, waaronder honderden soorten vlinders, vleermuizen en reptielen. 

Wetenschappers hebben ook drie soorten herontdekt waarvan men dacht dat ze niet langer in Honduras woonden: de bleke vleermuis (Phylloderma stenops), de 'False Tree Coral Snake' (Rhinobothryum bovallii) en een tijgerkever die alleen in Nicaragua was geregistreerd en waarvan werd gedacht dat deze uitgestorven was.

Trond Larsen, directeur van het Rapid Assessment Programme (RAP) van Conservation International, zei dat ze 'geschrokken' waren om zo'n rijke omgeving van zeldzame soorten te ontdekken. 'De 'Witte Stad' is een van de weinige gebieden die nog over zijn in Midden-Amerika, waar ecologische en evolutionaire processen intact blijven', voegde hij eraan toe.

De RAP ontdekte ook 22 soorten die nog nooit eerder in Honduras zijn geregistreerd, zoals de bedreigde Grote Groene Ara (Ara ambiguus) en een levendhoudende vis waarvan de onderzoekers geloven dat die nieuw is voor de wetenschap.

In totaal ontdekten wetenschappers 246 soorten vlinders en motten, 30 soorten vleermuizen en 57 soorten amfibieën en reptielen.

Larsen zei dat de diversiteit van de dieren in het gebied het een hoge prioriteit heeft gemaakt voor natuurbehoud. 'Een van de belangrijkste redenen waarom we een dergelijke hoge soortenrijkdom en overvloed aan bedreigde en brede soorten (bijv. Pekari's) vonden, is dat de bossen rondom de Witte Stad ongerept blijft, in tegenstelling tot veel van de regio', zei hij. 'Dit maakt van het gebied een hoge beschermingsprioriteit voor het behoud van de bredere landschapsconnectiviteit die essentieel is voor de persistentie van de biodiversiteit op de lange termijn door Midden-Amerika.'

Ontdekkingsreizigers hebben tientallen jaren gezocht naar de Witte Stad, waarvan wordt gedacht dat deze de thuisbasis was een oude beschaving in het pre-Columbiaanse tijdperk.

Vanwege het gebrek aan infrastructuur in de regio moesten wetenschappers per helikopter worden ingevlogen en bewaakt door gewapende soldaten om hen te beschermen tegen drugshandelaren en roofdieren in het gebied. Volgens Larsen was de grootste bedreiging voor de regio de illegale ontbossing voor veeteelt, ondanks dat de 'verloren stad' officieel werd beschermd door de president van Honduras in 2015.

Dr. John Polisar, lid van het RAP-expeditieteam, riep op tot krachtige bescherming om de pas ontdekte natuur om te gedijen. 'We doen al veertien jaar veldwerk in de inheemse gebieden van La Moskitia, en deze site viel op als gewoonweg prachtig', zei hij. 'Vanwege de huidige intacte bossen en fauna heeft het gebied een uitzonderlijk hoge instandhoudingswaarde. Het verdient een energieke en waakzame bescherming, zodat de schoonheid en het wildleven in de toekomst blijven bestaan.'



(Suriname Mirror/lmneuquen/The Independent/Twitter)

VN: Venezolaanse veiligheidstroepen sturen doodseskaders om jonge mannen te vermoorden

(Bron foto: venezuelaaldia.com)
'FAES manipuleerde de plaats delict en het bewijsmateriaal'

'Moorden maakten deel uit van een strategie van de regering van president Nicolas Maduro'


Venezolaanse veiligheidstroepen sturen doodseskaders om jonge mannen te vermoorden en dat in scène te zetten om het te laten lijken alsof de slachtoffers weerstand boden aan arrestatie, aldus de Verenigde Naties (VN) donderdag in een rapport van de mensenrechtencommissaris

Overheidscijfers tonen aan, dat sterfgevallen toegeschreven aan criminelen die zich verzetten tegen arrestaties, vorig jaar 5.287 bedroegen en 1.575 dit jaar op 19 mei. Het VN-rapport stelt, dat velen van hen buitengerechtelijke executies bleken te zijn. Families van 20 mannen hadden beschreven hoe gemaskerde mannen in het zwart gekleed, van de Fuerza de Acción Especial de la Policía Nacional Bolivariana, (FAES), in zwarte pick-ups zonder kentekenplaten waren aangekomen.


Volgens verklaringen vielen de doodseskaders huizen binnen, namen bezittingen in beslag en mishandelden vrouwen en meisjes, waarbij ze soms naakt werden uitgekleed. 'Ze zouden jonge mannen scheiden van andere familieleden voordat ze ze neerschieten', aldus het rapport. 'In alle gevallen hebben getuigen gerapporteerd hoe FAES de plaats delict en het bewijsmateriaal manipuleerde, wapens en drugs zou plaatsen en hun wapens tegen de muren of in de lucht vuurden om een ​​confrontatie te suggereren en te laten zien, dat het slachtoffer 'zich verzette tegen autoriteit'.'



VN mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet bezocht Venezuela vorige maand en presenteert het rapport vandaag, vrijdag 5 juli 2019, aan de VN. Het rapport meldt, dat de moorden deel uitmaakten van een strategie van de regering van president Nicolas Maduro gericht op het 'neutraliseren, onderdrukken en criminaliseren van politieke tegenstanders en kriticasters van de regering', die sinds 2016 toenamen.

De VN publiceerde ook een schriftelijk antwoord op haar bevindingen van de Venezolaanse regering, die het rapport een 'selectieve en openlijke gedeeltelijke visie' noemde over de mensenrechtensituatie in het Zuid-Amerikaanse land. Het argumenteerde, dat de VN zich baseerde op 'bronnen die niet objectief' zijn en negeerde officiële informatie. 'Een analyse die extreme negatieve getuigenissen bevoordeelt en maatregelen die zijn genomen om de mensenrechten te bevorderen, verbergt of minimaliseert, is niet objectief of onpartijdig', aldus de reactie van de regering.



Bachelet zei in een verklaring, dat zij de toezegging van de regering had om met de Verenigde Naties samen te werken om enkele van de lastigste kwesties op te lossen, waaronder het gebruik van foltering en toegang tot justitie, en volledige toegang tot detentiefaciliteiten mogelijk te maken.

'Ik hoop van harte dat de autoriteiten alle informatie in dit rapport aandachtig zullen bestuderen en dat ze alle aanbevelingen zullen volgen, en dat we het er allemaal over eens moeten zijn dat alle Venezolanen een beter leven verdienen', zei ze.


(Suriname Mirror/France24/Al Jazeera/SoundCloud UN/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Tweede Kamer en Staten van Aruba en Curaçao bereiken een compromis over geschillenregeling

Aparte Afdeling Koninkrijks- geschillen wordt opgericht bij de Raad van State


Een grote meerderheid in de Tweede Kamer en de bijzondere gedelegeerden namens de Staten van Aruba en Curaçao hebben een compromis bereikt over de geschillenregeling. In een nieuw amendement - ingediend namens de landen door de Arubaanse Statenvoorzitter Addy Thijssen en medeondertekend door Tweede Kamerleden Chris van Dam (CDA), Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) - wordt voorgesteld een aparte Afdeling Koninkrijksgeschillen op te richten bij de Raad van State (RvS). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 5 april 2019

Het voorstel heeft wel tot gevolg, dat het voorstel voor de Rijkswet Koninkrijksgeschillen op de laatste vergaderdag voor het reces nog niet in stemming kwam. In de nachtelijke uren werd alleen gestemd over de amendementen, stelde staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties voor. De reden hiervoor is de ingrijpende wijziging die bij de RvS moet plaatsvinden.

'Daarover is nader overleg met de RvS nodig. Daarom stel ik voor vannacht alleen over de amendementen te stemmen en de stemming over het wetsvoorstel aan te houden.'

In dat geval kan de bewindsman leven met het amendement als dit door de Kamer zou worden aangenomen. Gezien de steun die in tweede termijn voor het amendement bleek te bestaan lijkt dat zeker het geval.

Mede-indiener Van Dam drong namens de Caribische gedelegeerden nog wel aan op haast in het overleg met de RvS, zodat de geschillenregeling niet weer op de lange baan wordt geschoven.

Werkloosheidspercentage op Curaçao in april aanzienlijk gestegen naar 21,2 procent

In september 2018 was het werkloosheidspercentage nog 13,4 procent


Op Curaçao is het werkloosheidspercentage in de maand april van dit jaar significant gestegen naar 21,2 procent. In september 2018 was het werkloosheidspercentage nog 13,4 procent. Het aantal werklozen is in de afgelopen zes maanden gegroeid van 9.424 personen (december 2018) naar 15.464 (april 2019); een stijging van 64 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor deStatistiek (CBS), dat dit resultaat heeft verkregen uit het Arbeidskrachtenonderzoek, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 5 juli 2019.

'Zelfs met een afnemende bevolking ontdekte het CBS de toename van meer dan 6.000 werklozen in de afgelopen zes maanden', aldus het onderzoeksbureau.

Het CBS: 'Werkloosheid heeft een rechtstreeks effect op particuliere huishoudens. Naarmate de koopkracht van huishoudens daalt, kan dit leiden tot meer werkloosheid, doordat bedrijven minder inkomsten genereren. Het heeft daarnaast gevolgen voor de overheidskas, omdat lagere koopkracht lagere inkomsten betekent voor de overheid en dus een onbalans in de begroting.'

Sinds 2017 is er sprake van een negatief migratiesaldo, er gaan dus meer mensen weg van het eiland dan er binnenkomen. Het CBS hierover: 'Er heerst een onvrede onder de bevolking vanwege de slechte economische situatie.'

Miljoenendeal tussen OM Nederland en de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein

De Telegraaf: 'In de overeenkomst tussen de witwasfamilie G. en justitie doet ook de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) mee'


Er is een miljoenendeal tussen het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland en de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein, die wordt verdacht van onder andere gewoontewitwassen. Het Antilliaans Dagblad schrijft vandaag, vrijdag 5 juli 2019, in het bezit te zijn van de ‘Verklaring I.A. Grynsztein - 18 april 2019’ dat onderdeel lijkt van de deal. 

In 26 pagina’s doet Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein uitgebreid verslag van de periode op Curaçao vóór het swipen, de situatie met betrekking tot Venezuela en de bolívar (het ‘swipe’-fenomeen), contant geld en waar het vandaan kwam, de (rol van de) banken, de boekhouding, de agenten en de medewerkers. Kortom: een verklaring over hetgeen in de strafzaken Cymbal (in Nederland) en Troya (Curaçao) aan bod komt.

De Telegraaf berichtte gisteren over de deal: 'In de overeenkomst tussen de witwasfamilie G. en justitie doet ook de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) mee. Deze Antilliaanse bank, die net als ING Bank jarenlang het witwascircus op het eiland faciliteerde, draait op voor enkele miljoenen euro’s in de deal die in totaal tientallen miljoenen behelst.'

Desgevraagd zegt MCB-topman Lionel ‘Chicu’ Capriles tegen het Antilliaans Dagblad: 'Deze zaak en ook de zaak Troya lopen nog en het is moeilijk voor ons om commentaar te geven voordat de rechter vonnis heeft gewezen. We betreuren het zeer dat onze bank wordt genoemd.' Hij zegt verder: 'Dat neemt niet weg dat wij altijd bereid blijven met de autoriteiten mee te werken om zo alle vormen van illegaliteit te bestrijden. Als bank willen wij graag ‘to set the record straight’ als deze twee zaken achter de rug zijn.

Regering vraagt Assemblee meer tijd om wijzigingen ontwerpwet Comptabiliteitswet 2017 te bestuderen

Abdoel (NDP): 'Het is zeer ingewikkelde wet, waarover uitvoerig gediscussieerd moet worden'


Bij de voortzetting van de openbare behandeling van de ontwerpwet ‘Comptabiliteitswet 2017’, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), heeft de regering meer tijd gevraagd om het werk af te maken, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 5 juli 2019. Na een schorsing van zo'n drie uren kwam dat verzoek van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. 'Er zijn toch wel ingrijpende veranderingen en dat vereist een paar dagen om die verder te bestuderen', zei hij.

DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die gehoopt had de wet af te ronden, zei te begrijpen dat de regering meer tijd nodig heeft. Zij benadrukte wel, dat de regering alles in orde moet hebben voor de volgende keer dat de vergadering wordt voortgezet.

Asiskumar Gajadien (VHP) vond, dat bij de behandeling van de wet geen stap vooruit is gezet. 'Het punt waar we nu staan en het punt van het begin van de vergadering is hetzelfde. Wij hebben zoveel geld uitgegeven om vandaag bij elkaar te komen om vervolgens bij elkaar te zitten en niets gebeurt', merkte Gajadien op. Hij was het eens met Geerlings-Simons dat de regering bij de volgende vergadering wel degelijk voorbereid moet zijn.

NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel vond, dat er wel was gewerkt tijdens de schorsing. Hij legde uit, dat de aangebrachte wijzigingen zijn besproken met de deskundigen. 'Het is een heel technische wet met tal van artikelen. Wanneer wijzigingen worden aangebracht, moeten die weer worden gelezen met de andere artikelen. Wanneer we dat doen, zien we dat er wijzigingen moeten worden aangebracht in andere artikelen. Het is geen makkelijke wet, het is een zeer ingewikkelde wet waarover uitvoerig gediscussieerd moet worden. Daarvoor wordt tijd gevraagd, ik hou daar rekening mee.'

Aan het begin van de vergadering somde Abdoel vier voorstellen op, waarover gediscussieerd zou worden:
Alle staatsbesluiten die in de ontwerpwet worden genoemd in de vorm van het comptabiliteitsbesluit, zouden worden uitgegeven;
Voor het bestedingsplan zouden nadere regels worden vastgesteld;
De twee overgebleven artikelen van de oude Comptabiliteitswet zouden worden opgenomen in dit wetsontwerp, bij behandeling van de nieuwe aanbestedingswet weer vervallen worden verklaard; Welke artikelen treden meteen in werking bij de overgangsfase en welke op een ander moment.

Ondertussen zijn de regels voor het aanbestedingsplan en de twee oude artikelen al opgenomen in de ontwerpwet. De behandeling hiervan wordt op 9 juli voortgezet.

De Ware Tijd: 'OM Nederland heeft geprobeerd om banken af te persen'

OM zou tot het inzicht zijn gekomen, dat de inbeslagname van 19,5 miljoen euro onrechtmatig was


De Ware Tijd bericht vandaag, vrijdag 5 juli 2019, dat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft geprobeerd om banken, waarvan de geldzending vorig jaar april op Schiphol in beslag is genomen, af te persen. Dit zou zijn gebeurd nadat het OM kennelijk tot het inzicht was gekomen dat de inbeslagname onrechtmatig was. Zo concludeert zogenoemde 'een ingewijde' in deze zaak, aldus de krant.

Op een bepaald moment heeft het OM Nederland voorgesteld, dat als de banken afstand deden van het geld of een substantieel deel daarvan er geen verder onderzoek zou worden gedaan. De banken hebben dat voorstel van tafel geveegd en eisten al het geld op, omdat de Nederlandse justitie hen op geen enkel moment als verdachte heeft aangemerkt.

'Ze dwongen ons het geld af te staan zonder onderzoek en hebben ons maanden voorgelogen DNA-onderzoek te doen, terwijl het geld al een maand na inbeslagname gestort was bij De Nederlandse Bank', aldus de informant.

Op 17 april vorig jaar werd een bedrag van 19,5 miljoen euro van de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Finabank dat op transport was naar de Bank of China in Hongkong in beslag genomen op Schiphol. Het waardetransport werd verzorgd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Eind juni hebben de banken een klaagschrift ingediend bij de rechtbank Noord-Holland om het beslag op te heffen. In het negentien pagina's tellende bezwaarschrift wordt aangevoerd dat de actie van het Openbaar Ministerie onrechtmatig is en van elke grond ontbloot, omdat er 'geen substantiële verdenking is'. 'De verdenking van witwassen is gebaseerd op een misplaatste toepassing van witwasindicatoren op een evident reguliere en legitieme economische activiteit van de Surinaamse staat en een drietal banken van onbesproken gedrag', wordt gesteld.

De klaagsters noemen het beslag disproportioneel, gelet op de schade die wordt toegebracht aan de Surinaamse economie. De banken stellen voorts dat 'waarheidsvinding als beslaggrond', zoals opgevoerd door het OM, niet meer aan de orde is aangezien de contante geldbiljetten zijn omgezet in giraal geld.

Uiteraard roept de verklaring van de 'ingewijde' vragen op. Immers, vanuit welke positie doet die bron zijn gewaagde uitspraken en hoe betrouwbaar zijn die? Ook blijkt niet uit het voren gaande bericht of de Ware Tijd het OM heeft benaderd voor een reactie.

PALU: 'Onze regering blundert elke keer, als het gaat om de relatie met Nederland'

'Wij Surinamers hebben nog veel werk bij het vinden van onze eigen waarde en waardigheid'


'Onze regering blundert elke keer, als het gaat om de relatie met Nederland. Het valt op dat juist deze regering een onzekere houding aanneemt en geen duidelijk beleid heeft als het gaat om de vorm en invulling van deze relatie. In het meest recente geval staat de regering, zo u wilt de president, toe, dat onze minister van Landbouw Veeteelt en Visserij een beleefdheidsbezoek brengt aan de Universiteit van Wageningen, Nederland. Hij was daar om ‘de banden (welke?) aan te halen’, terwijl Suriname nog steeds geen toestemming heeft gegeven om een Nederlandse Ambassadeur toe te laten. 

Omgekeerd heeft Suriname ook geen ambassadeur aangesteld in Den Haag, dus hoe denkt onze politieke top (de minister, regering en de president) een relatie te ontwikkelen met een Nederlandse universiteit zonder enige betrokkenheid van politiek Den Haag? Hebben zij de indruk dat Nederland zonder eisen gaat helpen aan een high-tech landbouwontwikkeling in Suriname? 

Het zou overigens van meer politiek bewustzijn getuigen, als de regering deze kennis zou zoeken in bijvoorbeeld India, Indonesië of gewoon in ons buurland Brazilië. 

Maar, ook in wat de vervolgstap zou moeten zijn in de kwestie van de 19,5 miljoen euro die door Nederland wordt vastgehouden, blijkt onze regering de plank flink mis te slaan. Advocaten in dienst van de gezamenlijke banken van Suriname, inclusief de Centrale Bank van Suriname (CBvS), gaan nu na ruim een jaar een klaagschrift indienen. Nadat de regering heeft geblunderd door te (blijven) ontkennen dat de inbeslagname een politieke actie is, komt zij met deze zeer opmerkelijke nieuwe stap. Uit de onderbouwing van het klaagschrift blijkt juist, dat het OM van Nederland kennelijk willens en wetens buiten elke Nederlandse en internationale wet om, heeft gehandeld. Dit Surinaamse klaagschrift, lees ‘smeekgebed’, laat zien dat onze regering helaas nog steeds niet in staat is om een correct politiek antwoord te geven op een politieke actie van Den Haag. En dat vlak voor onze nationale viering van ‘Keti Koti’ waar we de mond vol hebben van 'bevrijding' en 'decolonizing the mind'. 

Zijn we misschien al vergeten hoe het er is toegegaan, de laatste keer dat Nederland twee jaar geleden een ambassadeur voor Paramaribo aanwees? In de eerste instantie ging Suriname akkoord, maar nauwelijks een week daarna werd deze beslissing teruggedraaid, zonder verder mededeling of onderbouwing. 

Is de Surinaamse regering dan niet in staat om een voor iedereen duidelijk beleid uit te stippelen naar Den Haag? Zijn we dan nog steeds zo onder de indruk, dan wel zo geïntimideerd door politiek Den Haag? Dan krijgt de PALU helaas toch gelijk wanneer we stellen dat wij Surinamers nog veel werk hebben bij het vinden van onze eigen waarde en onze eigen waardigheid.'

'Niet omdat een paar Javanen verraad hebben gepleegd, zijn alle 70.000 Javanen verraders'

'Niet alle Javanen zijn als Waidoe en Sapoen, maar door hun verraad worden Javanen met de nek aangekeken'


'Niet omdat een paar Javanen verraad hebben gepleegd, betekent het dat alle 70.000 Javanen verraders zijn. Niet alle Javanen zijn als Waidoe en Sapoen. Maar, door hun verraad worden wij als Javanen wel met de nek aangekeken. Daarom moeten we hard werken om dat stigma weg te werken. En we kunnen onze reputatie herstellen door samen te werken, samen te bundelen en een hechte eenheid te vormen', aldus Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo tijdens een reeks vergaderingen die hij in de afgelopen weken in verschillende districten heeft gehouden. 

Samen met leden van het hoofdbestuur en de partijraad heeft hij bijeenkomsten bijgewoond te Koewarasan in Wanica, Accaribo in Para en verschillende ressorten in Paramaribo, Nickerie en Commewijne.

Somohardjo zegt, dat met man en macht gewerkt word aan het afronden van het eerste verkiezingshoofdkwartier van de partij op Meerzorg, waarvan de officiële opening zondag plaatsvindt. In gotong-royong-verband leggen leden en sympathisanten de laatste hand aan de werkzaamheden.

Volgende week zal hij samen met een delegatie Moengo in het district Marowijne aandoen. 'Unu wani sori now dat Pertjajah Luhur na enige partij die nog kan laten zien dat de wong jawa niet onbetrouwbaar is. Die gedachte moeten we wegwerken, samen, met ons allen', verklaart hij de intensieve mobilisatiecampagne die de partij op touw heeft gezet.

Somohardjo wijst er echter gelijk op, dat de eenheidswording binnen de PL niet alleen gericht is op Javanen, maar op alle leden van de partij. Immers bestaat de partij uit leden van verschillende etniciteiten, van Javanen tot Hindostanen, van creolen tot inheemsen en van Chinezen tot marrons, die allen zonder uitzondering voorgedragen zijn voor hoge posities en die ook hebben mogen bekleden. Volgens Somohardjo mag de PL met recht gerekend worden tot een nationale partij. Wel erkent de PL-voorzitter dat de basis van de partij wordt gevormd door Javanen.

Handelingen zoals verraad en overloperij door Javaanse ex-PL-leden leggen daarom een stigma op partijleden van deze bevolkingsgroep. Somohardjo heeft tijdens diverse vergaderingen dan ook opgeroepen om tijdens de herdenking van Javaanse Immigratie op 9 augustus, de broodnodige eenheid te tonen en op die manier het onnodige stigma op Javanen weg te werken.

'Suriname is helemaal ready voor de komst van de president van Bolivia, Evo Morales'

(Bron foto: Twitter)
Morales brengt woensdag 10 juli kort bliksembezoek aan Suriname

'Zolang zo iemand contact opneemt en aangeeft de president te willen ontmoeten, geeft al aan dat het alleen maar voordelen kan opleveren'


'Suriname is helemaal ready voor de komst van de president van Bolivia, Evo Morales', zegt Ramon Abrahams, voorzitter van de Voorbereidingscommissie, donderdag 4 juli 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII). De president van Bolivia, Evo Morales, heeft toegezegd op woensdag 10 juli een kort bezoek te brengen aan Suriname om president Desiré Bouterse te spreken. 

'Ik denk dat het heel belangrijk is voor zijn vervolg traject om eerst Suriname te bezoeken en de president heel kort te spreken', aldus commissievoorzitter Abrahams in gesprek met het NII.

Abrahams geeft aan dat de president van Bolivia op woensdag omstreeks 00.00 uur, verwelkomt zal worden te Zanderij. Vandaar vertrekt hij richting Torarica om even te rusten. In de ochtend uren zal hij welkom worden geheten in het presidentieel paleis door president Bouterse, alwaar de gesprekken zullen plaatsvinden, alsook het bilaterale overleg. Suriname en Bolivia zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan op 23 juni 1978.

De niet-residerend ambassadeur van Bolivia, José Kinn Franco, had een beleefdheidsbezoek gebracht aan de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising. Bij deze ontmoeting werden de volgende samenwerkingsgebieden besproken:
de agrarische sector:
landbouw in het kader van voedselzekerheid Natuurlijke hulpbronnen:
drinkwatervoorziening aan Bolivia Mijnbouw:
technische assistentie op het gebied van aardgas exploratie en exploitatie door Bolivia aan Suriname.

De komst van president Morales zal voordelen opleveren voor het land. 'Zolang zo iemand contact opneemt en aangeeft de president te willen ontmoeten, geeft al aan dat het alleen maar voordelen kan opleveren. Je maakt zo alleen maar meer vrienden', stelt Abrahams.

'Als wij kijken naar Zuid-Amerika, waar wij ook deel van zijn en hij dus onze president speciaal wil spreken, zal sowieso zijn vruchten afwerpen, vooral wat betreft het stukje geo-politiek.' Kort na de gesprekken zal Morales zich weer begeven richting Zanderij om vervolgens zijn reis voort te zetten.

Rijstverwerkers in Nickerie enthousiast over plan Four Green Energy Solutions padiekaf verwerken tot groene energie

'Het is een enorm groot probleem binnen gemeenschap en wij willen helpen vraagstuk op te lossen'

Bedrijf hoopt in het eerste kwartaal 2020 te starten met opzetten installaties en in tweede kwartaal groene energie te leveren aan EBS


Rijstverwerkers in Nickerie zijn content met het plan van het bedrijf Four Green Energy Solutions dat padiekaf zal verwerken tot groene energie. Er is positief gereageerd op de presentatie die gisteren werd gehouden in het Burger Informatie Centrum (BIC) te Nieuw Nickerie. De molenaars hebben hun medewerking toegezegd voor het welslagen van het project. 'Het is een enorm groot probleem binnen onze gemeenschap en wij willen onze bijdrage leveren om het vraagstuk te helpen oplossen', zegt Jerry Bishesar van rijstbedrijf Sahara vandaag, vrijdag 5 juli 2019, in de Ware Tijd.

Ook districtscommissaris (dc) Nisha Kurban-Baboe is blij dat er een oplossing voor de verwerking van kaf in zicht is. 'Wij worden vaak geconfronteerd met dit grote probleem, waarbij mensen ziek worden van de onaangename rook en geur die vrijkomen bij het verbranden van kaf. We kijken daarom reikhalzend uit naar een structurele oplossing', zegt ze.

Glenn Ramdjan, trekker van het project, wil nog dit jaar starten met de voorbereiding voor het opzetten van een geïntegreerd rijstkafverwerkingsbedrijf in Nickerie. 'We weten dat de gemeenschap van Nickerie al jaren wordt geconfronteerd met een groeiende stroom aan rijstkaf, waarbij de schade voor milieu en gezondheid steeds verergert. Ook weten wij dat een aanzienlijk deel van het rijstkaf ongecontroleerd wordt gedumpt of verbrand. Vandaar dat wij het voortouw hebben genomen om deze afvalstroom te keren met een duurzaam project.'

Hij hoopt in het eerste kwartaal van 2020 te kunnen starten met het opzetten van de installaties en in het tweede kwartaal groene energie te kunnen leveren aan de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ramdjan heeft uitgerekend, dat er op jaarbasis vijftigduizend ton kaf nodig zal zijn. 'We kijken ook uit naar het verwerken van de stro die vrijkomt bij de oogst van padie. In fase twee gaan wij dat ook verwerken tot energie.'

Er is vooraf onderzoek gedaan om in kaart te brengen wat de beste mogelijkheden zijn om het kaf dat vrijkomt bij het pellen van de padie te verwerken, zodat de gemeenschap er geen last meer van heeft. 'We hebben een model gevonden en zitten nu in de fase van voorlichting om de gemeenschap te informeren wat wij gaan doen.' 

In een vervolgtraject zal gesproken worden met de molenaars en andere belanghebbenden. 'Belangrijk is dat wij ervoor zullen zorgen dat de gemeenschap in het vervolg geen last meer heeft van dit grote gezondheidsprobleem.'

Er wordt nu uitgekeken naar een locatie om de installaties op te zetten. Het bedrijf zal twintig mensen trainen die ingezet zullen worden. De kosten zijn ongeveer 14 miljoen Amerikaanse dollar en worden gefinanceerd door een niet nader genoemd buitenlands bedrijf.... Er zal drie megawatt aan energie per uur worden opgewekt. En afhankelijk van de beschikbaarheid van kaf zal worden gewerkt aan uitbreiding van het project.

Buurtbewoners woningbrand Latour kunnen beroep doen op psychische begeleiding traumateam

(Bron: http: Familienieuws.com)
Sommige bewoners hoorden de jongetjes gillen en anderen hebben de hulpeloze kinderen gezien


Als blijkt dat buurtbewoners van het ressort Latour, waar dinsdag vier jonge kinderen zijn omgekomen in een woningbrand, psychische begeleiding nodig hebben, zal een traumateam de mensen helpen. Dat zegt Henk Amstelveen, lid van dat team, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 5 juli 2019. Hij had gisteren een bijeenkomst met de bewoners. 

Sommige mensen hebben tijdens de brand de jongens horen gillen en weer anderen hebben de hulpeloze kinderen gezien. 'Nu luisteren we naar mensen en proberen ze te troosten, want sommige bewoners hebben nog slapeloze nachten, terwijl anderen nog steeds huilen over het geval. Ook kan je zien dat bepaalde mensen nog verdrietig zijn. Maar, als bewoners over drie weken nog flashbacks krijgen, zullen we ze professionele hulp bieden', zegt Amstelveen.

De mensen wordt ook voorgehouden dat deskundige hulp klaarstaat om hen te begeleiden. Ook kunnen personen worden geïdentificeerd die begeleid moeten worden. Amstelveen wordt hierin bijgestaan door twee gezondheidswerkers die zich hebben gespecialiseerd in dit soort hulp.

Dat de mensen slapeloze nachten hebben en nog steeds huilen over het voorval, wil volgens Amstelveen nog niet zeggen dat ze psychische hulp nodig hebben. 'Het geval hebben ze pas meegemaakt en als je naar deze personen luistert en je ze zegt dat je hen ondersteunt, weten ze straks om te gaan met hun gemoedstoestand', legt hij uit.

Buurtbewoners hebben gisteren kaarsen aangestoken bij het verbrande huis en enkele liederen gezongen. 'Het gaat om rouwen en dat doet me goed. Ik hoop dat het beter met mij zal gaan, want ik heb last van hoofdpijn', zegt buurvrouw Jolanda Raafenberg, die net als andere omwonenden de kinderen heeft horen gillen tijdens de brand. Zij vindt de aangeboden traumabegeleiding op zijn plaats. Raafenberg woont vlak naast het huis waarin de verkoolde lijken van de kinderen zijn aangetroffen.

President Bouterse en First Lady bezoeken nabestaanden woningbrand in de Ellestraat

(Bron foto's: NII)
Bouterse belooft, dat de regering alle ondersteuning zal geven aan de familie


President Desi Bouterse heeft samen met zijn echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring een bezoek gebracht aan de nabestaanden van de recente woningbrand in de Ellestraat, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 4 juli 2019.

De president richtte zich in een kort woord bemoedigend tot de familie en overige aanwezigen. Het tragische gebeuren heeft vanaf het eerste moment de aandacht van het staatshoofd en is ook de reden voor de sobere viering van de verjaardag van de Nationale Democratische Partij, waarvan de president voorzitter is. De partij koos er bewust voor om de geplande feestactiviteiten af te blazen, aldus het Nationaal Informatie Instituut.

President Bouterse begrijpt dat deze tragedie een zware klap is voor de nabestaanden. 'Dis' na wan bigi sari.' Hij riep de familie op om in deze donkere dagen hun geloof te vestigen in de Allerhoogste. 'God is de enige die kan troosten op dit soort onbegrijpelijke momenten. Wij zijn mens en kunnen niet zonder de oppermachtige.' 

De president toonde zich zeer erkentelijk voor de grote steun vanuit de gemeenschap aan de familie. Hij richtte ook een speciaal woord van dank aan diegenen die hebben geprobeerd de overleden jonge Surinamers te redden uit het brandende huis. De regeringsleider beloofde, dat de regering alle ondersteuning zal geven aan de familie. Hij riep de aanwezigen op om de familie vooral in deze periode veel liefde te schenken.

FlyAllways en SLM nemen Nederlandse nieuwswebsite Dagonline onder vuur

FlyAllways: ‘Dagonline verspreidt fake news over onze vliegtuigen’

- SLM wordt ook steeds weer beklad en in een kwaad daglicht gezet door Dagonline
- 'Het is nu echt tijd dat er juridische stappen ondernomen worden en het medium de grond wordt ingeboord'


De Nederlandse nieuwswebsite Dagonline heeft dinsdag een bericht de wereld ingestuurd omtrent de verkoop van de vliegtuigen van de Surinaamse vliegmaatschappij FlyAllways. In dat bericht wordt ook aangegeven, dat alleen de Fokker met registratie PZ-TFB operationeel is. Het toestel wordt ingezet op vluchten van Paramaribo naar Curaçao. De overige twee vliegtuigen zouden volgens de site aan de grond staan, maar dat is een leugen, zegt FlyAllways donderdag 4 juli 2019 op Waterkant.net

(Bron foto: alineport.com)
FlyAllways heeft laten weten dat het bedrijf inderdaad haar toestellen te koop aanbiedt, omdat zij werkt aan een vloot vernieuwing. 'Het is echter een grove leugen dat slechts één vliegtuig operationeel is en de overige twee aan de grond staan.' Volgens het bedrijf heeft de site Dagonline nimmer contact gemaakt met hun omtrent deze kwestie. Hoe zij aan het nieuws komt is onduidelijk.

Volgens FlyAllways hebben harde inspanning van het volledig team van het bedrijf en het vertrouwen gesteld door de passagiers geresulteerd in markt groei. 'Het is te betreuren dat Dagonline fake nieuws zit te verspreiden over ons.' Veel passagiers twijfelen nu over hun ticket aankoop, omdat Dagonline heeft gelogen dat twee toestellen aan de grond staan. Het bedrijf laat weten dat de juridische afdeling al bezig is om te kijken welke stappen ondernomen kunnen worden tegen Dagonline.

Om de groei en bovenal de service aan haar passagiers te optimaliseren, waarbij de capaciteit en het comfort van de passagiers centraal staan, is FlyAllways thans bezig met diverse vliegtuig leveranciers om het traject voor vloot vernieuwing voor te bereiden. De middellange afstand jets van Fokker hebben hun betrouwbaarheid bewezen en hun diensten geleverd. De passagiers van FlyAllways kunnen in de nabije toekomst uitkijken naar moderne toestellen van grotere capaciteit en comfort.

Overigens laat een topman van de SLM weten, dat Dagonline de laatste tijd een gewoonte er van maakt om Surinaamse vliegmaatschappijen negatief te belichten. SLM wordt ook steeds weer beklad en in een kwaad daglicht gezet door Dagonline. 'Het is nu echt tijd dat er juridische stappen ondernomen worden en het medium de grond wordt ingeboord', aldus de man.

Vrouw (44) te Akwau kondre, Sipaliwini, beschoten door psychisch gestoorde man

Verdachte zou alleen wonen op een eiland niet ver van het dorp Djoemoe


De politie van het ressort Brownsweg kreeg maandag in de ochtenduren melding van een vrouw met een schotwond in het dorp Akwau kondre in het district Sipaliwini, zo bericht het Korps Politie Suriname donderdag 4 juli 2019.

Volgens verklaring van getuigen is het 44-jarige slachtoffer M. M. beschoten door ene Agwete, die psychisch gestoord is en dat deze man alleen woont op een eiland niet ver van het dorp Djoemoe.

Het slachtoffer is door omstanders gebracht naar de dichtstbijzijnde arts waarna zij naar Paramaribo is overgevlogen voor medische hulp. Akwau kondre is een dorpje nabij Djoemoe.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche van regio Midden en de verdachte wordt opgespoord door het Regio Bijstand Team Midden.