dinsdag 1 mei 2018

Dissidente guerrilla's van EPL in Colombia beëindigt economische shutdown in Catatumbo-regio

Zwaar gewapende onherkenbare guerrilla's maken besluit in een video bekend

'Het centrale bevel van de EPL staat open voor dialoog om een oplossing te vinden tussen de twee guerrilla-organisaties'


De EPL (Ejército Popular de Liberación), een dissidente guerrillafractie uit het noordoosten van Colombia, kondigde maandag 30 april 2018 aan, dat ze de door haar opgelegde economische shutdown in de Catatumbo-regio, waar ze in oorlog zijn met ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional), zal beëindigen.

De groep maakte de aankondiging in een video vrijgegeven via social media met geüniformeerde strijders gewapend met automatische wapens. 'We willen aan de regio Catatumbo uitdrukken, dat vanaf 30 april om zes uur 's ochtends de economische shutdown zal worden opgeheven', zei een EPL-guerrilla onder minstens acht anderen, allemaal met hun gezichten bedekt.


De 'gewapende staking' die door de EPL van kracht werd, duurde 13 dagen en sloot alle educatieve en commerciële activiteiten in de regio af, waardoor de lokale economie volledig werd stilgelegd.

De EPL herhaalde zijn bereidheid om na bijna twee maanden van gevechten gesprekken met het ELN te openen. 'Het centrale bevel van de EPL staat open voor dialoog om een oplossing te vinden tussen de twee guerrilla-organisaties', zei de guerrilla..


De staatssecretaris van Norte de Santander, Edgar Payares, zei dat terwijl de aankondiging 'bemoedigend' is, hij ook zijn 'voorbehoud' maakt, dat de video 'niet overeen zou komen met de waarheid'.

De ELN, de grootste van de twee guerrillafracties, heeft oorlog gevoerd met de EPL over de toegang tot cocaplantages, olievelden en de belangrijkste drugssmokkelroutes in de regio. Ondanks de poging van de staat om het geweld met inzet van 2.000 soldaten in te tomen in de wetteloze regio, blijft de oorlog woeden, waardoor ongeveer 9.500 mensen ontheemd zijn over de 11 gemeenten in de regio.

Op zaterdag liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten, dat 27 ton humanitaire hulp al in het gebied is ingezet, met verdere hulp die deze week naar getroffen zones wordt verspreid.

Toch heeft de systemische mislukking van de staat om te zorgen voor burgers in de regio, criminele groepen de mogelijkheid gegeven om naar binnen te stromen, wat bijna alle tot nu toe 150.000 inwoners van Catatumbo heeft getroffen.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten