donderdag 12 juli 2018

Actie 'korting op boete' OM Curaçao zeer geslaagd

Tussen 15 juni en 11 juli heeft OM 33.231 gulden aan openstaande boetes geïnd


Opkomst heel goed, actie nog tot 31 juli 

 
In totaal hebben tot nu toe 125 personen gebruik gemaakt van de 'kortingsactie' bij het kantoor van Paga Bo But. Tussen 15 juni en 11 juli heeft het Openbaar Ministerie (OM) 33.231 gulden aan openstaande boetes geïnd. De 125 personen hebben een substantiële korting ontvangen. De actie duurt nog tot 31 juli 2018, aldus het OM donderdag 12 juli 2018.

Heiko de Jong, Hoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie, zegt zeer tevreden te zijn met de opkomst. 'Het is een eenmalige en unieke kans om de boete af te doen met een korting. Komt u voor 31 juli langs om uw openstaande boetes te betalen, dan geven wij u korting op de aanmaningskosten. Maak er gebruik van zou ik zeggen.'

Het afgelopen jaar heeft het OM veelvuldig gewezen op het belang om opgelegde boetes op tijd te betalen. De boete-inning is afgelopen jaar verdubbeld, maar er staat nog steeds een groot bedrag aan boetes uit. Sommige met hoge aanmaningskosten.

'Het OM wil voorkomen dat mensen in de vakantieperiode niet naar het buitenland zouden kunnen vertrekken, omdat ze op de luchthaven Hato boetes moeten betalen. Daarom biedt het OM een eenmalige kans aan diegenen die nog een boete open hebben staan om deze te betalen zonder aanmaningskosten. Betaalt U de openstaande boete voor 31 juli 2018 in een keer dan laat het OM de aanmaningskosten vervallen. Betaalt U na die datum, dan blijven uiteraard ook de aanmaningskosten staan. Heeft u een betalingsregeling en wilt u goedkoper van de openstaande termijnen af? Ook dan kunt u gebruik maken van de eenmalige korting.'

De korting is alleen voor diegenen die hun saldo in een keer aflossen en behelsd dat de aanmaningskosten niet in rekening zullen worden gebracht. Dit kan oplopen tot 20 % van de openstaande initiële boete. Een voorbeeld; iemand heeft een openstaande boete van 100 gulden. Na de eerste aanmaning wordt dit met 25 gulden verhoogd. Na de tweede aanmaning wordt het openstaande boete bedrag nog een met 20 % verhoogd. Een substantiële korting dus.

De actie duurt nog tot en met 31 juli en alleen geldig bij de betaling van de boete bij de betalingskantoor van “Paga Bo but” aan het Waaigat (ten oosten van Curoil).

Regering en VWPU nog niet nader tot elkaar

Ook vicepresident Adhin aanwezig bij overleg met
Verenging van Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit



De regering en de Verenging van Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) hebben nog geen overeenstemming bereikt. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, regeringscoördinator in De Nationale Assemblee, DNA, heeft donderdagmiddag 12 juli 2018 medegedeeld, dat bij het gesprek met de VWPU behalve zijn collega Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ook vicepresident Ashwin Adhin aanwezig was. 

Het lag in de bedoeling dat Ferrier De Nationale Assemblee zou meedelen wat het resultaat is van het onderhoud. Diverse Assembleeleden hadden informatie gevraagd hierover, aldus Starnieuws.

De minister en de VWPU hadden dinsdag ook al met elkaar gesproken en dat werd vandaag voortgezet. De VWPU eist een salarisverhoging van honderd procent. Dit in navolging van de verhoging die vorig jaar is gegeven aan het onderwijsveld. Met het universiteitsbestuur is hierover geen overeenstemming bereikt.

Het bestuur van de VWPU, onder leiding van Dennis Wip, onderhandelt nu rechtstreeks met de regering. De docenten zijn reeds drie weken in actie. De inzet is om maandag het werk te hervatten.

Loonsverhoging van 15% voor personeel moet eind augustus worden uitbetaald

'Verhoging moet met terugwerkende kracht uitbetaald worden, vanaf 1 januari 2018'


Het personeel van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) wil dat de loonsverhoging eind augustus wordt uitbetaald. De bond bij het ABS is onlangs akkoord gegaan met een salarisverhoging van 15 procent. 'We krijgen eind juli vakantiegeld en als we die verhoging daarbij opgeteld krijgen, gaat er veel belasting afgetrokken worden', zegt bondsbestuurslid Monique Elburg donderdag 12 juli 2018 in de Ware Tijd. De verhoging moet volgens haar met terugwerkende kracht uitbetaald worden, vanaf 1 januari 2018. 

Het personeel wilde graag een verhoging van 25 procent en heeft eerder een bod van 4 procent afgewezen. Uiteindelijk is akkoord gegaan met 15 procent loonsverhoging. 'Liever iets dan niets. We hebben lang gestreden voor een beter bod', zegt Elburg.

De medewerk(st)ers hebben dinsdag het werk hervat, nadat ze meer dan twee maanden hadden gestaakt. Het gros van het personeel werkte vrijwel niet, aangezien het van zeven tot tien uur 's morgens in sitdown-actie was en daarna naar huis ging.

Door de staking, die op 20 april begon, komt de productie van het jaarlijkse prijsindexcijfer in gevaar, zei ABS-directeur Iwan Sno eerder. 'Het gevolg is dat we een jaarlijks prijsindexcijfer kunnen krijgen van tien maanden.' Het prijsindexcijfer is belangrijk om beleid te maken. De vakbond heeft eerder geweigerd dispensatie te geven om de maandelijkse prijsindex te kunnen produceren.

Minister van Buitenlandse Zaken van Colombia Holguín presenteert nieuw Colombiaans paspoort

'Het paspoort presenteert een positief gezicht van Colombia in de wereld'


De minister van Buitenlandse Zaken van Colombia, Maria Angela Holguín, heeft dinsdag 10 juli 2018 in het San Carlos Paleis in Bogotá het nieuwe Colombiaanse paspoort gepresenteerd dat voldoet aan de specificaties van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO, International Civil Aviation Organization), en is uitgerust met een hard plastic Biodata-pagina en -chip. 

Het nieuwe paspoort begint te circuleren op 15 juli. Colombianen die de afgelopen jaren hun biometrische paspoort hebben verkregen, hoeven niet te verlengen, maar pas als het verloopt.


Het nieuwe paspoort wordt geleverd met extra beveiligingsinformatie op elke pagina, evenals afbeeldingen van het landschap van het land, waaronder de Stille Oceaan, het Caribisch gebied, de Andes, Orinoquia en het Amazonegebied.

'Het paspoort presenteert een positief gezicht van Colombia in de wereld', stelt het ministerie en 'inspanningen om onze natuurlijke rijkdom en cultureel erfgoed te behouden'.

Op de binnenpagina's zijn illustraties te zien van enkele van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land, waaronder Caño Cristales, Tatacoa-woestijn, heiligdom van Las Lajas, Malpelo-eiland, Johnny Cay en Tayrona.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/El Heraldo/Twitter)

Beschadigde Chirajara-brug in Colombia met kolossale explosie opgeblazen

Brug stortte 15 januari in: 9 doden



In Colombia zijn de restanten opgeruimd van de brug die op 15 januari dit jaar instortte. Bij dat ongeval kwamen negen arbeiders om het leven en raakten verscheidene anderen gewond.



Het latere onderzoek rond de Chirajara-brug, op de snelweg die de Colombiaanse hoofdstad Bogota verbindt met de stad Villavicencio, wees uit dat het drama te wijten was aan constructiefouten.


Plannen rond de bouw van een nieuwe brug worden pas later bekendgemaakt.




(Suriname Mirror/BBC/Blu Radio/VRT/La FM/Twitter/YouTube)

Ruim 16.000 Venezolanen vragen in eerste helft 2018 in Brazilië vluchtelingenstatus aan

(Bron foto: Carta Capital)
Deelstaat Roraima gebukt onder toestroom van Venezolanen


Meer dan 16.000 Venezolaanse burgers zijn in de eerste helft van 2018 de grens met Brazilië overgestoken en hebben zich kandidaat gesteld voor de vluchtelingenstatus, zei de Braziliaanse federale politie woensdag 11 juli 2018.

De cijfers zijn al hoger dan het totale aantal verzoeken om opvang in het hele jaar 2017, aldus de federale politie, eraan toevoegend dat er vorig jaar 3.500 verzoeken waren. Het grootste aantal verzoeken om opvang werd gedaan in mei, toen Nicolas Maduro werd herkozen als president van Venezuela.


Volgens de politie werden 1.953 aanvragen voor een vluchtelingenstatus ingediend van januari tot juni 22 in de Braziliaanse deelstaat Roraima, dat grenst aan Venezuela. Roraima heeft de meerderheid van de immigranten. Volgens de autoriteiten waren er zo'n 25.000 Venezolaanse inwoners in de hoofdstad Boa Vista, die samen 7,5 procent uitmaken van de totale bevolking van de stad.

Roraima heeft opgeroepen tot federale hulp voor de staat, die de laatste tijd met verschillende problemen wordt geconfronteerd, zoals een stijgende vraag naar openbare gezondheidszorg en schooldiensten en huisvesting. De staat heeft zelfs een uitbraak van mazelen geregistreerd.

Het aantal gevallen van mazelen in de staat steeg van 8 naar 200, waardoor hoofdstad Boa Vista gedwongen werd de noodtoestand in maart te verklaren. De staat heeft sindsdien een uitgebreide vaccinatiecampagne uitgevoerd.

(Suriname Mirrror/Xinhua/YouTube/Globo)

Ontbossing neemt toe in de savanne van Brazilië

De Cerrado is de meest bedreigde bioom in Brazilië, waarschuwen wetenschappers en milieuactivisten

(Bron foto: Gillian Galford/Science Daily)

Ontbossing in de Cerrado, een uitgestrekte beboste savanne grenzend aan de zuidelijke en oostelijke Braziliaanse Amazone, steeg met 9% in 2017 in vergelijking met 2016, volgens satellietgegevens die vorige maand werden vrijgegeven door het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) in São José dos Campos.

In totaal werd naar schatting 7.408 vierkante kilometer land vrijgemaakt om plaats te maken voor vee- en akkerland. Hoewel het tempo van ontbossing in de Cerrado ver beneden de jaarlijkse niveaus blijft die gedocumenteerd zijn van 2013 tot 2015, waarschuwen wetenschappers en milieuactivisten niettemin , dat de savanne vandaag de meest bedreigde bioom in Brazilië is.

Ter vergelijking, het INPE registreerde 6.947 vierkante kilometer ontbossing in de Amazone in 2017, een daling van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar.

'In de Cerrado hebben we het over een bioom die half zo groot is als de Amazone en de helft van de inheemse vegetatie al heeft verloren', zegt Ane Alencar, wetenschapsdirecteur van het Amazon Environmental Research Institute (IPAM, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia), in Brasilia.

Een aantal factoren staat achter de huidige ontbossingstendensen, waaronder zwakkere milieuregels in de Cerrado dan in de Amazone. Terwijl grondbezitters slechts 20% van hun eigendom in het Amazonewoud mogen 'opruimen', kunnen ze wel 80% van het bos in Cerrado kappen.

Wetenschappers en milieuactivisten waarschuwen ook, dat de handhaving van het milieu in de regio zwak blijft. Het grootste deel van de huidige ontbossing komt door massale landbouwuitbreiding in de noordoostelijke Braziliaanse staten Maranhão, Tocantins, Piauí en Bahia. Veel van het land is daar omgebouwd tot veeweide, maar wetenschappers zeggen dat de krachtige sojaboonindustrie in Brazilië een belangrijke speler is geworden in de ontbossing in de Cerrado.

'Wat we nu zien, is een ander patroon van bezetting', zegt Mercedes Bustamante, een ecoloog aan de Universiteit van Brasilia. 'De ontbossingsgrenzen worden nu aangedreven door sojabonen in een geheel nieuwe regio.'

Het beschermen van bossen, biodiversiteit en waterbronnen in de regio vereist aanvullende actie door Braziliaanse overheden, evenals door bedrijven die landbouwproducten kopen en verkopen, zegt Alencar.

(Suriname Mirror/Nature.com)

Zo'n 4.000 troepen patrouilleren door favela's in zuiden Rio de Janeiro, Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Aantal bloedbaden in Rio de Janeiro is verdubbeld sinds militaire interventie is gestart


Ongeveer 4.000 troepen patrouilleerden woensdagochtend 11 juli 2018 door de Pavao-Pavaozinho, Cantagalo, Babilonia en Chapeu Mangueira favela's in het zuidelijke gedeelte van Rio de Janeiro. Volgens lokale media vlogen helikopters over het gebied en werden schoten afgevuurd in de Pavao-Pavaozinho-favela in de wijk Copacabana door vermeende gewapende handelaars. 


Troepen hebben de instructie gekregen om geen favela's te betreden, maar de exteriors nauwlettend in de gaten te houden, waar 70.000 mensen in kleine huizen wonen, op een steile helling die uitkijkt over een welvarend deel van de stad.


Op 16 februari stuurde de federale regering het leger om de volledige controle over de politiediensten in de staat Rio de Janeiro op zich te nemen. Die actie was een reactie op toegenomen geweld, dat 'virtueel overnam', volgens president Michel Temer.


Voormalig presidente Dilma Rousseff kenschetste de interventie als een middel om een ​​vijand te creëren, wat 'in het geval van Brazilië, arme zwarte mensen zijn die in perifere buurten wonen ... Het zijn geen blanke mensen die in Ipanema of in Leblon wonen'.

Het aantal bloedbaden in Rio de Janeiro is verdubbeld sinds de militaire interventie is gestart, volgens een rapport dat vorige maand werd gepubliceerd door het Intervention Observatory van Universidade Candido Mendes.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Breeveld (DOE): 'Regering moet reageren op petities en vragen vanuit de gemeenschap'

'We moeten er extra aandacht voor hebben want ze zijn niet voor soso of voor prodo’


'Wij zijn het huis van het volk en wij zien graag dat er reactie komt vanuit de regering op petities en vragen vanuit de gemeenschap die bij ons worden aangeboden. We moeten er extra aandacht voor hebben want ze zijn niet voor soso of voor prodo’, zei DOE-parlementariër Carl Breeveld donderdag 12 juli 2018 tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee, aldus de Ware Tijd.

De politicus wees er op, dat participatie vanuit de gemeenschap gewenst is en wanneer dat ook gebeurt dat niet links moet worden gelaten, maar dat de regering duidelijk en concreet daarop ingaat.

Behalve de vele vragen vanuit de gemeenschap blijkt ook, dat de regering nog tal van vragen heeft te beantwoorden die door het parlement zijn gesteld. MahinderJogi (VHP) stelde, dat de parlementariërs altijd in staat moeten blijven hun werk te kunnen doen. 'Wanneer zij namens het volk vragen stellen wordt van de regering verwacht dat die daarop ook antwoorden geeft.'

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons deelt de bezorgdheid van haar leden. Zij zei dat inderdaad ingespeeld moet worden op de vragen vanuit de gemeenschap. Petities zijn niet fu soso. Die worden meteen doorgestuurd naar de ter zake doende commissie in het parlement.

Nadat donderdag weer vragen waren, gesteld stelde Geerlings-Simons voor om volgende week dinsdag een speciale vergadering uit te schrijven waarin de regering op vragen kan ingaan.

Breeveld en de Assembleevoorzitster vroegen onder andere de aandacht van de regering voor een petitie van studenten die zelfs met een oplossingsmodel zijn gekomen voor een avondstudie op de universiteit. 'Dat is coöperatief denken. Het valt te waarderen en dan moet je daarop wel reageren.' Ook vroegen zij dringend aandacht voor een petitie van de Ingrid Crèche, die wordt bedreigd met sluiting. 'We hebben al zo weinig kinderopvang en vraag extra aandacht voor deze kwestie', zei Geerlings-Simons.

DSB Jaarverslag 2017: Herstel komt langzaam op gang

Nettowinst van ruim Srd 10.1 miljoen over 2017


Na het verlies van Srd 188 miljoen in 2016, waardoor haar solvabiliteit kelderde, komt herstel bij DSB langzaam op gang. Maatregelen die toen zijn getroffen hebben vruchten afgeworpen, aldus donderdag 12 juli 2018, de Ware Tijd. Een nettowinst van ruim Srd 10.1 miljoen over 2017 is één van de resultaten.

Omdat de financiële positie echter nog onvoldoende is gesterkt zal dit jaar geen dividend worden uitbetaald, blijkt uit het Jaarverslag 2017. De resultaten zijn donderdag in de aandeelhoudersvergadering gepresenteerd.

Uit de jaarrekening blijkt ook, dat het operationeel resultaat met Srd 73 miljoen is gestegen ten opzichte van 2016. Na toevoeging aan de kredietvoorzieningen van 141 miljoen rest een winst voor belasting van 13.5 miljoen.

'De getroffen maatregelen hebben effect gesorteerd, maar de bank is nog niet op het gewenste niveau wat betreft rentabiliteit en solvabiliteit. Het gezond maken van de kredietportefeuille neemt meer tijd in beslag dan verwacht. De bank heeft daarom ook in 2017 grote toevoegingen moeten doen aan de voorziening voor kredietrisico's', stelt de Raad van Commissarissen (RvC) in het Jaarverslag.

In het rapport stelt de DSB-directie, dat ook in 2017 voorzieningen moesten worden getroffen voor de kredietportefeuille, terwijl onder minder gunstige marktomstandigheden de verbetering van de kredietportefeuille werd ingezet. De focus van de bank was gericht op het saneren van de kredietportefeuille en het verstrekken van een beperkt volume aan nieuwe, kwalitatief hoogwaardige kredieten. Er is aandacht besteed aan het verbeteren van de solvabiliteitspositie, de winstgevendheid en het versterken van de interne beheersing.

De bank heeft gewerkt aan het verhogen van de winstgevendheid door te focussen op een drietal prioriteitsgebieden. Ten eerste is aandacht besteed aan het beheer van de kredietportefeuille om kredietverliezen te verminderen. De kredietvoorzieningen hebben een grote impact op de winst van de bank. Voorts zijn een combinatie van inkomstenverhogende en kostenverlagende maatregelen getroffen. Deze initiatieven worden dit jaar verder doorgevoerd.

In 2017 is ook gewerkt aan verbetering van de solvabiliteit door 'het plaatsen van een achtergestelde lening, verkoop van diverse beleggingen en verbetering van de resultaten'. Tevens is aandacht besteed aan de liquiditeitspositie van de bank.

'De bank heeft een moeilijke tijd achter de rug. Het fundament is echter gelegd voor een duurzaam herstel. De liquiditeitspositie van de bank is goed. Er wordt gewerkt aan een emissie teneinde de solvabiliteitspositie van de bank te versterken. Het behouden van de positieve trend in de operationele resultaten geniet hoge prioriteit. In dit verband wordt niet alleen gekeken naar het verhogen van de inkomsten, maar ook naar het beheersen van de kosten', aldus de RvC.

Ivan Fernald: 'Transformatie IOL mag geen prestigekwestie worden'

'Minister spant zich niet in om een breed draagvlak te zoeken voor haar transformatieplannen'


NPS-kopstuk en gewezen minister van Defensie, Ivan Fernald, betreurt de onsmakelijke taferelen rondom de transformatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Lilian Ferrier heeft namelijk haar gedachte compleet gefixeerd op het omtoveren van het IOL tot een universitaire opleiding zonder de zaak eerst goed te arrangeren. Dit heeft vanzelfsprekend veel commotie veroorzaakt bij de docenten en (toekomstige) studenten van hett IOL, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 12 juuli 2018.

'Het afbouwen van het IOL en geen nieuwe inschrijvingen voor het komend collegejaar, is een ingrijpende beslissing met verstrekkende gevolgen. De transformatie van IOL mag geen prestigekwestie worden', zegt Fernald.

Hij merkt op, dat de minister zich bovendien niet inspant om een breed draagvlak te zoeken voor haar transformatieplannen. Hierdoor is het niet verbazingwekkend, dat er ongenoegen en weerstand wordt opgeroepen bij de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS).

'Dat er eerst een besluit wordt genomen en daarna informatiesessies worden gehouden, past niet meer in de huidige tijd. Innovatie is gedoemd te mislukken als het niet gedragen wordt door het onderwijsveld.'

Aangezien er geen overleg heeft plaatsgevonden tussen de minister en de vakbonden, is het IOL sinds 6 juli 2018 lamgelegd. Dit past overigens niet bij een beleid waar veelvuldig ‘het kind centraal staat’ wordt gepredikt. 'Nu dreigt het onderwijs op het IOL voor langere tijd gestagneerd te worden.'

Fernald accentueert, dat kwaliteitsonderwijs uiteraard essentieel is. Hij stelt dat daarin geen verschil van mening is en dat er serieuze pogingen ondernomen moeten worden om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

'De behoefte aan beter opgeleide leraren en de incorporatie van het IOL in de universiteit is terecht, echter dient het goed uitgewerkt te worden middels communicatie. Suriname is gebaat bij professionele leerkrachten die beter uitgerust zijn om de onderwijstaak naar behoren te vervullen. De minister zal veel mensen aan haar zijde krijgen als zij tracht om innovaties te plegen die leiden tot verbetering van de onderwijsresultaten. Dat is een lofwaardig streven dat alle ondersteuning verdient.'

Staatsbedrijf Grassalco gaat partnerschap aan met het Franse Vitropic

(Bron foto: Grassalco)
Grassalco wil met Franse steun de biodiversiteit in uitgemijnde gebieden herstellen


Grassalco staat op het punt een strategische, technische en commerciële partnerschap aan te gaan met het Franse Vitropic. Dit instituut geeft technische en andere ondersteuning aan diverse laboratoria in de wereld. 

Franse parlementariërs die met collega’s van De Nationale Assemblee een bezoek hebben gebracht aan het InVitroPlants laboratorium van Grassalco in Commewijne, zijn uiterst positief over het aanstaande partnerschap. Volgens de parlementariërs is een dergelijke samenwerking een goed voorbeeld van hoe de kennis van landbouwonderzoek en ontwikkeling uit Frankrijk in andere landen gepromoot' kan worden.

'De resultaten uit een dergelijke partnerschap kunnen ook waarde toevoegen aan onderzoeksresultaten van genoemde Franse instituten', benadrukt het hoofd van de Franse delegatie Hubert Laferriere namens zijn drie collega’s, aldus schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 12 julii 2018.

De Franse ambassadeur Antoine Joly, die ook bij het bezoek aanwezig was, onderschrijft de visie van Laferriere. Beiden kijken uit naar de outcome van de komende samenwerking.

Vitropic is een werkarm van Cirad (Centre de coopération internationale en recherche agronomique pour le développement), het wereldbekende landbouwonderzoekscentrum voor tropische gewassen van de Franse overheid.

Ook een samenwerking met Solicaz, een Frans onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, is in de maak. Dit bedrijf is gespecialiseerd in grondherstel, herbegroeiing en herbebossing van uitgemijnde mijnbouwarealen.

Grassalco wil met behulp van haar plantvermeerderingslaboratorium deze kennis in eigen land inzetten ter ondersteuning van strategieën van mijnbouwbedrijven om de biodiversiteit in uitgemijnde gebieden te herstellen. Met deze maatschappijen zijn intussen gesprekken daartoe gestart, meldt de afdeling Corporate Image NV Grassalco.

In zijn presentatie gaf president-directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, onder meer aan, waarom het bedrijf in zijn diversificatiestrategie gekozen heeft om ook plantvermeerdering in zijn portefeuille op te nemen. Naast het belang voor de ontwikkeling van de landbouwsector in Suriname, benadrukte general-manager van het laboratorium, Philippe Dury, in zijn inleiding het belang om in partnerschap met buitenlandse instituten en bedrijven samen te werken.

Een rondleiding in het laboratorium en het Greenhouse gaf de gasten een beeld van de werkzaamheden. InVitroPlant Grassalco is een laboratorium voor plantvermeerdering. Het opende de deuren in april dit jaar. Het schimmel-, bacterie- en virusvrije plantmateriaal dat daar in grote hoeveelheden zal worden ontwikkeld is bestemd voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. Naast het rehabiliteren van oude mijnbouwgebieden zal het lab ondersteuning geven aan de agrarische sector in het land en aan de voedselschuurgedachte zoals aangegeven door de president. Wereldwijd is er een jaarlijkse behoefte van vijf miljard planten. Elk jaar groeit deze behoefte met 3 tot 5 procent. Het laboratorium heeft een productie- en opslagcapaciteit van acht miljoen planten.

Open brief PALU aan president Bouterse: 'Stop afpersing door banken'




Veranderingen bij pedagogische instituten op komst....

Pedagogische instituten worden omgetoverd tot HBO-instellingen


Volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 12 juli 2018, zijn bij pedagogische instituten veranderingen op komst. Er is een commissie ingesteld die zich moet buigen over het transformeren van deze scholen naar een HBO-instelling. Voor dit schooljaar zijn er nog inschrijvingen van het MULO toegestaan, maar in de nieuwe situatie zal HAVO vereist zijn. 

Op de pedagogische scholen is al zes jaar de opleiding de 'Nieuwe Leerkracht', waarbij de instapeis tot nu toe MULO is. De hernieuwde opleiding voor leerkrachten moet ervoor zorgen, dat het onderwijsproces op de lagere scholen op peil wordt gehouden. In de praktijk blijkt, dat de 'nieuwe leerkrachten' nog niet in voldoende mate in het veld functioneren.

Ook heerst er een situatie, waarbij deze groep in een atmosfeer terecht komt waarin alle collega's volgens het 'oude systeem' zijn opgeleid. Al gauw komen zij niet tot uitvoering van de nieuwe manier van lesgeven.

Hoewel de opleiding al zes jaren gaande is, kan het effect nog niet worden gemeten. Hortence Promes, directrice van het Surinaams Pedagogisch Instituut, zegt dat de leerkrachten die volgens de nieuwe methode zijn opgeleid het veld nog niet hebben overgenomen. Ze vertelt dat er nog wat haken en ogen zijn aan de nieuwe aanpak. Promes geeft aan, dat de stage op de werkplek bij het oude systeem beter was ingericht. Toch ziet ze ook een aantal plussen bij de nieuwe opleiding, maar deze zouden continu moeten worden bijgesteld.

Promes vindt het jammer dat het oude is weggegooid voor een totaal nieuw ding. Leerkrachten die al jaren lesgeven worden bij de avondopleiding in het nieuwe systeem onderricht. Zij die niet op de avondopleiding zitten vallen buiten de boot. Promes zegt verder, dat aan de vernieuwing van de kweekschool een pilot vooraf had moeten gaan. Maar, volgens haar is de 'Nieuwe Leerkracht' landelijk geïmplementeerd zonder pilot vooraf.

Twee agenten bureau Keizerstraat aangehouden verdacht van afpersing

Agenten laten winkelier voor handel in illegale sigaretten forse boete cash betalen


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, donderdag 12 juli 2018, dat twee politiefunctionarissen van het Bureau Keizerstraat dinsdag in verzekering zijn gesteld wegens afpersing. Zo'n twee weken geleden zijn de agenten M.B. en I.W. in verzekering gesteld. 

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de agenten een winkelier op heterdaad hadden betrapt bij de handel in illegale sigaretten, althans sigaretten waarop geen accijns was betaald. De twee politieagenten, een vrouw en een man, legden de winkelier een boete op. Hij moest het geld terstond betalen.

De winkelier vond het bedrag hoog, maar hij betaalde toch een bedrag van Srd 1.500 aan de agenten. Naderhand deed de winkelier aangifte bij de politie van afpersing.

In het belang van het onderzoek zijn beide agenten in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Unieke beelden van zeldzame zeekoe bij Bonaire

De West-Indische lamantijn is een zeer bedreigde soort



Ranger Luigi Eybrecht van Stinapa is er dinsdag in geslaagd een uniek bezoek van een zeekoe aan Bonaire vast te leggen op video. De West-Indische lamantijn, zoals hij officieel heet, is een zeer bedreigde soort en is nooit eerder gezien in het onderwaterpark van Bonaire.


Het grote dier voedt zich met zeegras, algen en zelfs mangrovebladeren en is totaal ongevaarlijk.

Er zijn nog ongeveer 2.500 exemplaren van de zeekoe of (in het Engels) manatee. Waarschijnlijk bezochten ze honderden jaren geleden vaker de wateren rond Bonaire, maar dit is de eerste keer dat er een bevestigde waarneming is gedaan.

Attractiepark bij Sambil op Curaçao gecontroleerd op (brand-)veiligheid

Controle ter eventuele verkrijging van een vergunning van een attractiepark


Een team van verschillende diensten, waaronder politie, de brandweer en de Veiligheidsinspectie, is druk bezig geweest om het attractiepark bij Sambil te controleren op (brand) veiligheid. Dit is de procedure als het gaat om het verstrekken van een vergunning van een attractiepark.

Dikmar Olana van de brandweer zegt vandaag, donderdag 12 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad: 'De brandweer heeft met name gekeken naar de aanwezigheid van goedgekeurde brandblussers en heeft alle elektrische kabels, de generatoren en de verlichting van de nooduitgangen geïnspecteerd. Ook is de gasinstallatie van de truk’i pan geïnspecteerd en goed bevonden. De politie controleerde de parkeerroute en de Veiligheidsinspectie heeft ook gekeken naar de veiligheid van de verschillende attracties als het reuzenrad en de botsauto’s.'

De verschillende diensten zullen hun bevindingen met elkaar bespreken en als na een laatste inspectie alle zaken veilig bevonden zijn kan de vergunning afgegeven worden en kan het publiek vanaf morgen het park bezoeken.

Cashflow van de overheid Curaçao is afgenomen

Saldo bedraagt per eind april 185 miljoen gulden (247.9 miljoen in 2017)


De cashflow van de overheid is afgenomen. Het saldo van de feitelijk beschikbare liquide middelen (‘netto’) bedraagt per eind april 185 miljoen gulden. Dat is aanzienlijk minder dan in 2017 (247.9 miljoen) en in 2016 (262.7 miljoen). Zo blijkt uit de jongste Financiële Management Rapportage (FMR), die onlangs door de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), is aangeboden aan de Staten van Curaçao, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 12 juli 2018. 
 
Deze FMR geeft een nauwkeurig beeld van ’s lands financiën. In de voorbij periode is de liquiditeitspositie van Curaçao verminderd. Het kasstroomoverzicht maakt de financiële analyse compleet met informatie over de liquiditeit van Curaçao.

De mutaties op de gewone dienst, de kapitaaldienst (investeringen en vaste financiering), en de vlottende financiering (mutaties van de debiteuren, crediteuren en overige vlottende activa en passiva) hebben tot en met april dit jaar samen geleid tot een afname van de liquide middelen (‘cashflow’) met - 62.9 miljoen in 2018 en - 14.8 miljoen in het jaar 2017.

De liquiditeitspositie kan volgens de FMR als volgt inzichtelijk worden gemaakt: van het beschikbare saldo is vervolgens nog 41.4 miljoen afkomstig van reeds opgenomen externe financiering, welke liquiditeiten volledig zijn geoormerkt voor het doen van de (voorgenomen) investeringen in de bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

'Wet Minimum Uurloon van 2014 bevat bepalingen schijnbaar in strijd met Grondwet'

'Een minimumuurloon is een nationaal issue'

'De status van ambtenaar kan op basis Grondwet geen reden zijn, dat minimumloon niet van toepassing is op personen in dienst overheid'


'Een minimumuurloon is een nationaal issue. Het raakt immers niet alleen de private sector, maar ook het maatschappelijk middenveld, want ook dat moet zich houden aan het vastgestelde loon', aldus Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), vandaag, donderdag 12 juli 2018, in de Ware Tijd. 

Hij stelt dat de Wet Minimum Uurloon van 2014 bepalingen bevat die schijnbaar in strijd zijn met de Grondwet, met name het gelijkheidsbeginsel. Daarin staat onder andere, dat niemand gediscrimineerd mag worden op grond van geboorte, geslacht, ras, taal, godsdienst, afkomst, educatie, politieke overtuiging, economische positie of sociale omstandigheden.

MacAndrew: 'De status van ambtenaar kan dus op basis van de grondwet geen reden zijn, dat het minimumuurloon niet van toepassing is op personen in dienst van de overheid.' Ook de Personeelswet kan niet gebruikt worden als motivatie. 'Immers, de Grondwet is het hoogste recht in een land', zegt de directeur. 'Gelijkheid is gelijkheid en niet voor diverse interpretaties vatbaar.'

In de Grondwet staat ook, dat de sociale ordening in beginsel rust op een samenleving, waarin 'alle Surinamers dezelfde rechten en plichten hebben.'

De VSB-man verklaart, dat er dus een grondige evaluatie van de Wet moet plaatsvinden, omdat wetten niet in strijd mogen zijn met de Grondwet. 'Los van de Grondwet is het moreel-ethisch pervers om als grootste werkgever in het land aan te geven, dat je met een minimumloon ervoor wil zorgen, dat werknemers een bepaalde koopkracht hebben en dat je armoede wil bestrijden, maar dat je eigen werknemers met minder genoegen moeten nemen. Ambtenaren leven namelijk niet in een ander Suriname dan werknemers uit de particuliere sector of maatschappelijk middenveld.'

MacAndrew zegt de commotie rond het concept-Staatsbesluit te begrijpen, maar benadrukt dat de VSB nimmer persoonlijke aantijgingen tegen de minister van Arbeid kan goedkeuren. 'Als vereniging staan wij voor sociale dialoog en tripartisme. Dat betekent elkaar met respect behandelen, omdat anders nooit een samenwerking tussen de tripartiete partners tot stand zal komen, terwijl dit juist pure noodzaak is. We kunnen van mening verschillen, maar moeten wel door één deur kunnen in het belang van Suriname.' De directeur voegt eraan toe, dat Soewarto Moestadja juist een minister is, die altijd openstaat voor dialoog en samenwerking.

Over de berichtgeving, dat de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) vindt, dat zij als grootste organisatie van het bedrijfsleven in de adviescommissie moet plaatsnemen, stelt Mac Andrew, dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor Suriname. Het land zou namelijk ter verantwoording kunnen worden geroepen door de Committee on the Application of Standards van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Hoog in het vaandel van deze organisatie staan het recht van vrijheid van associatie en het recht van vereniging. Verplichte registratie op basis van de Wet Handelsregister wordt geacht hiermee in strijd te zijn, meent MacAndrew. De VSB wordt daarom al decennia door de ILO erkend als de meest representatieve organisatie.

De directeur stelt, dat een dergelijke handelswijze ook in strijd zou zijn met Artikel 32 van de Grondwet, die aangeeft dat de belangenverenigingen van ondernemers bevoegd zijn om de rechten en belangen van degenen die zij vertegenwoordigen te verdedigen en om voor hen op te komen.

Onderwijsbonden BvL en ALS houden vrijdag 12 juli groots protest tegen handelwijze minister Ferrier

'Ferrier doet voorkomen alsof overal onbevoegde en onbekwame docenten voor de klas staan'


Met een heftig en massaal protest willen de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten  in Suriname (ALS) morgen laten zien, dat ze de houding van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur niet accepteren. De leerkrachten zijn over alle linies opgeroepen voor een eenmalige protestactie vanaf elf uur in het BvL-centrum aan de Frederik Derbystraat, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 12 juli 2018.

Intussen ligt sinds vrijdag het onderwijs op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) volledig stil. Docenten staan dagelijks voor de ingang van de universiteit en verhinderen dat mensen met hun auto's op het terrein kunnen. Ook op de universiteit wordt al zo'n drie weken geen colleges gegeven, omdat het wetenschappelijk personeel in actie is. Vandaag heeft de minister een vervolggesprek met het bestuur van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU).

Docenten van het IOL, die aangesloten zijn bij de BvL, vinden dat de minister samen met hen en alle betrokkenen in overleg moet treden over de incorporatie van de onderwijsinstelling bij de universiteit. Er is een vergadering geweest, maar volgens de docenten was het eenrichtingsverkeer. Zij willen overleg met de minister, die wordt verweten niet te willen communiceren.

Docenten hebben op een persconferentie van de BvL en ALS aangegeven, dat zij met respect behandeld willen worden. Zij zijn niet tegen de incorporatie van het IOL bij de universiteit, maar deze moet goed voorbereid worden. Zij zitten met veel vragen die niet beantwoord zijn.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, benadrukte dat volgens de minister leerkrachten over de gehele linie niet deugen. 'Ferrier doet voorkomen alsof overal onbevoegde en onbekwame docenten voor de klas staan. Alle schuld van de kwaliteit van het onderwijs wordt gegeven aan de leerkrachten, zonder dat de overheid de hand in eigen boezem steekt.'

Met de actie morgen willlen de onderwijsbonden een krachtig signaal geven aan de regering om in te grijpen. Indien dat niet gebeurt, voorspelt Valies dat de situatie zal verergeren.

Directeur Hakrinbank Bousaid: 'Er is wèl sprake van monetaire financiering'

(Bron foto: Hakrinbank)
'Zwakte van de overheidsfinanciën baart erg veel zorgen'

- 'Er is massief geleend bij de commerciële banken, bijna 100 miljoen per maand' 
- 'Dat de overheid nog zoveel leent is ongezond en riskant'


Vorig jaar is totaal Srd 1.2 miljard geleend bij de banken. Daarvan is 1.1 miljard geleend door de overheid, aldus Jim Bousaid, vertrekkend algemeen directeur van de Hakrinbank NV en voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging. 'Er zijn enkele goede economische vooruitzichten, maar de zwakte van de overheidsfinanciën baart erg veel zorgen.'

Bousaid stelt vandaag, donderdag 12 juli 2018, op Starnieuws, dat de grote leningen van de overheid, die ze veelal gebruikt om tekorten te dekken, een vorm van monetaire financiering is.

Bousaid heeft bij de algemene vergadering van aandeelhouders van de Hakrinbank dinsdagavond een presentatie verzorgd over de economische vooruitzichten. Er is stabiliteit in zicht als de valutakoersen niet hoger gaan en de wereldmarktprijzen van olie en goud stabiel of hoger worden. Deze drie elementen zijn bepalend geweest voor de huidige rust in de economie. De economie is echter fragiel, dit geven de internationale ratingsbureaus ook aan.

Het ministerie van Financiën heeft via het Nationaal Informatie Instituut meegedeeld, dat er geen sprake is van monetaire financiering. Bousaid stelt echter, dat er een onjuiste definitie is gehanteerd. 'Men geeft aan dat er vorig jaar niet is geleend bij de Centrale Bank. Dat is mooi, maar er is massief geleend bij de commerciële banken. Bijna 100 miljoen per maand. Het monetaire effect is min of meer hetzelfde als het trekken bij de Centrale Bank. De schade is vanwege bepaalde factoren beperkt geweest maar in een ander geval zou het anders kunnen aflopen. Dus het compliment dat Financiën zichzelf geeft is onterecht. Dat de overheid nog zoveel leent is ongezond en riskant. Gelukkig kan het nu worden afgebouwd omdat de overheid wat geld heeft gekregen van Staatsolie dat ze gaat gebruiken om schatkistpapier bij de commerciële banken af te lossen.'

De overheid laat ook goede kansen liggen om zelf meer geld te verdienen en over te houden. 'Het belastingregime is zwak, een innovatie als de BTW wordt om politiek redenen uitgesteld tot na de verkiezingen', illustreert Bousaid. 'De maatregelen om de uitgaves te verminderen komen niet, de subsidies zijn erg hoog. Het ambtenarenapparaat is groot en log. Het zijn grote uitdagingen, maar het moet gebeuren. Als je dat niet doet, blijft het risico van instabiliteit van de Surinaamse economie vrij hoog.'

Een ander onderdeel dat de overheid hoort af te bouwen is de 51 procent aandeel bij de Hakrinbank. Dat is in 2011 bij wet bepaald.

Op de aandeelhoudersvergadering is een brief van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, vertegenwoordiger van de Staat, voorgelezen. Daarin deelt hij mee, dat de overheid vóór het eind van het jaar de aandelenbezit afgebouwd wil hebben. Haast iedereen is daar sceptisch over, de meningen van de Hakrinbankers zijn niet mals. Het is overigens de zoveelste brief die afbouw aankondigt. 'Er is al veel lippendienst daaraan besteed. We hopen dat het nu echt gebeurt. De Centrale Bank heeft al vastgesteld, dat er geen reden is voor de overheid om zo'n groot belang te houden in de Hakrinbank. Er is geen sprake van een noodsituatie waarbij de regering moet ingrijpen. Het gaat het Financiën sieren als ze law abiding is en rekening houdt met Centrale Bank en de aandeelhouders hier. Voor de bank is het een gunstige ontwikkeling, de privatisering zal haar een boost geven.'

Bousaid gaat in september met pensioen.

Hakrinbank-directeur Bousaid: ‘Brief over Srd 24.000 pensioen is vals’

Doekhie (NDP) eist onderzoek naar mogelijk onrechtmatige inning pensioen Bousaid

- 'Het is een valse brief en gewoon vuilsmijterij naar ons toe'
- Doekhie: 'Die brief mag een miljoen keer vals zijn, maar ik heb de zaak onderzocht en hij heeft het geld wel ontvangen'


Vertrekkend Hakrinbank-directeur Jim Bousaid ontkent vanaf 1 september 2016 onrechtmatig maandelijks een pensioen van Srd 24.270,58 te hebben ontvangen, alsook zijn salaris met de daarbij behorende inflatiecorrecties, lumpsum, onkostenvergoeding en emolumenten. 

Uit een brief van de Remuneratie- en Nominatiecommissie, onder leiding van Rabin Parmessar, die op 21 maart 2018 naar de Raad van Commissarissen van de bank is gestuurd, worden zware beschuldigen geuit richting de Hakrinbank-directeur. Er wordt volgens de drie leden van de commissie - aldus het Dagblad Suriname woensdag 11 juli 2018 - geen rekening gehouden met het feit dat Bousaid zijn dienstbetrekking met de Hakrinbank NV niet is beëindigd, maar is voortgezet.

Geadviseerd wordt op de onmiddellijke stopzetting van de pensioenuitkering aan de huidige CEO en een regeling te treffen met de CEO tot terugbetalen van de door hem onterecht geïnde bedragen.

'Het is een valse brief en gewoon vuilsmijterij naar ons toe', zegt Bousaid in een reactie.

Deze kwestie heeft Bousaid gisteravond ook aan de orde gesteld tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van de bank. Hij vindt het lastig dat zijn goede naam zo in diskrediet wordt gebracht.

'Laat hij mij geen flauwekul komen vertellen. Die brief mag een miljoen keer vals zijn, maar ik heb de zaak onderzocht en het blijkt dat hij het geld wel heeft ontvangen. Onrechtmatig zulke hoge bedragen innen is diefstal, corruptie en wanbeleid. Een man die steeds heeft over transparant financieel beleid is vandaag aan de dag juist de man die al bijna twee jaren onrechtmatig pensioen van de staat toucheert, terwijl hij nog in actieve dienst is. Je kunt geen pensioen toucheren, terwijl je nog normaal je salaris en privileges ontvangt', zegt NDP-parlementariër Rachied Doekhie.

De politicus, eist dat het ministerie van Financiën een strafrechtelijk onderzoek start om deze zaak tot de bodem te onderzoeken. De NDP’er benadrukt niets tegen de persoon Bousaid te hebben, maar het systeem waarop met middelen van de bank wordt omgegaan.

Nadat bekend werd dat Bousaid bij de bank gedwongen zou moeten vertrekken, is langs digitale weg een oproep gelanceerd, die duidt op het massaal opzeggen van rekeningen bij deze bank. Doekhie beweert dat grote handelaren zijn aangeschreven om hun rekeningen leeg te halen. 'Gewoon, omdat de grootste aandeelhouder geen verlenging meer wil geven aan Bousaid. Zogenaamd wil men nu grote cliënten van de bank verdrijven om de zaak daar te destabiliseren. Hierdoor zal de bank aan inkomstenderving lijden, waardoor morgen gezegd kan worden, zie je, toen Bousaid er was, waren de winsten beter', benadrukt de NDP’er.

Hij schaart zich achter het argument van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die stelt, dat dit ‘een gevaarlijke ontwikkeling’ is. Volgens Hoefdraad moest de Hakrinbank-directeur al sinds 2016 met pensioen, maar de aandeelhouder koos ervoor om dit tot 2018 te verlengen. Doekhie ziet persoonlijk ook een gevaar in het te lang laten van iemand op een leidinggevende post. 'Je hebt al twee jaren gehad en zien wij al indicaties voor corruptie. Mijn God, houd de eer aan jezelf. Wil je je hele leven lang daar zitten? A no kang. Geef andere jongeren binnen de bank of capabele mensen buiten de kans. Gelieerd zijn aan de NDP maakt niet uit voor mij. Niet alleen Bousaid, al zou het mijn moeder zijn, weghalen en plaatsmaken voor anderen', aldus de NDP’er.

In de overgelegde stukken, welke door de directie aan de commissie zijn gegeven, is geen advies van het hoofd Personeelszaken aangetroffen over de pensioenuitkering van Bousaid. Alsook een vaststelling van de pensioengrondslag 2016/2017/2018 en vaststelling van pensioenuitkering van het bestuur van het pensioenfonds ontbreken.

Bousaid bereikte de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar op 12 augustus 2016. Over een maand wordt hij 62 jaar. Met het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd is volgens het pensioenreglement van de Stichting Pensioenfonds Hakrinbank Directie de pensioendatum bepaald op de eerste dag van de maand volgende op de 60e verjaardag van een deelnemer. Maar, door de Raad van Commissarissen is een tijdelijke verlenging van het dienstverband met Bousaid overeengekomen tot de algemene vergadering van aandeelhouders van 2018, welke statutair uiterlijk juli 2018 moet zijn gehouden.

Inheemse Wayuu-stam in Colombia wordt uitsluitend door vrouwen geleid

13 Jaar geleden besloten mannelijke ouderlingen om een ​​ vrouw als leider aan te stellen

Neris Uriana (midden) met haar twee dochters Siya (l) en Mariela (r). (Bron foto's:Lucy Sherriff/PRI)

Jarenlang werd de Wayuu-stam in La Guajira, een afgelegen gebied in het meest noordelijke deel van Colombia, gerund door een mannelijk stamhoofd. Maar, 13 jaar geleden besloten mannelijke ouderlingen om een ​​ vrouw als leider aan te stellen. Na het succes van geleid te worden door een vrouwelijk hoofd, veranderde de gemeenschap haar bestuurstradities en benoemt ze nu uitsluitend vrouwen om te leiden. 

'Toen ik voor het eerst begon, wist ik helemaal niks', vertelt Neris Uriana, de allereerste vrouwelijke stamhoofd van de stam, woensdag 11 juli 2018 aan PRI (Public Radio International). 'Maar, in de loop van de tijd leer je hoe je moet leiden, de vereiste vaardigheden die je nodig hebt om het hoofd van een gemeenschap te worden.'

Neris Uriana werd in 2005 gekozen. Ze was al betrokken bij het bieden van steun aan de moeders van de gemeenschap, en Jorge Uriana, samen met andere ouderlingen, geloofde dat ze de kwaliteiten had die nodig waren om de stam te leiden.

Het was een primeur voor Wayuu-gemeenschappen in Albania, in La Guajira. 'We hadden wat problemen met de communicatie met leiders van andere stammen en in ons eigen dorp', legt Jorge Uriana uit, die tot 2005 de gemeenschapsleider was en de man van Neris Uriana is.

Jorge Uriana zegt, dat Wayuu-mannen traditioneel onderhandelen en geschillen oplossen, maar dat sommige mannelijke leiders af en toe soms confronterend en zelfs agressief kunnen zijn. 'Terwijl vrouwen, wanneer zij spreken, de menselijke kant aanspreken. Ze zijn meer vredelievend en humanitair in hun vooruitzichten. We wilden de manier waarop de dingen op zijn kop waren keren. We wilden dat vrouwen hun manier van dialoog gebruiken om onze conflicten op te lossen, en we wilden onze cultuur transformeren.'

'Ik besefte dat ik een verplichting had jegens mijn mensen', zegt Neris Uriana, die zal leiden zolang ze leeft. 'Ik heb mezelf echt opgeleid in leiderschap, en nu heb ik het gevoel dat ik echt geweldige dingen kan bereiken.' 


Marta Pushiana is een van de vele vrouwen die sinds de benoeming van Neris Uriana meer betrokken zijn bij de gemeenschap van de stam. 'Nu we een vrouwelijke leider hebben, nemen meer vrouwen verantwoordelijkheid in de stam, daarvoor moesten we altijd thuis blijven en voor de kinderen zorgen en koken en schoonmaken', zegt Pushiana.

'Nu delen de mannen die verantwoordelijkheden met ons, dus dat vrouwen de mogelijkheid hebben om te werken, te helpen bouwen, om betrokken te zijn bij leiderschap De hele dynamiek in de stam is ten goede veranderd.' 

Jorge Uriana stelt, dat de gemeenschap ook de participatie van haar vrouwen wilde stimuleren en de machismo-cultuur wilde omkeren. Dat is gebruikelijk in Colombia.
Hoewel de Wayuu-stammen traditioneel vrouwen als gelijken van mannen hebben behandeld en een meer matriarchale cultuur hebben dan andere niet-inheemse Colombianen, worden maar weinig stammen geleid door vrouwen, en nog minder - indien aanwezig - hebben permanent beloofd alleen vrouwen te benoemen. Neris Uriana en Jorge Uriana houden vol, dat zij de enige stam in Colombia zijn die dit model heeft.

Lees hier het gehele artikel



(Suriname Mirror/PRI, Public Radio International/YouTube) 

Geacclimatiseerde biodome gecreëerd in Peru dat zuidelijke bewoners zou kunnen verwarmen

Uitvinding op zonne-energie kan huisvestingsproblemen oplossen voor mensen in koude streken


Ingenieurs en onderzoekers van de Pontificale Katholieke Universiteit van Peru (PUCP, Pontificia Universidad Católica del Perú) hebben een geklimatiseerde biodome gecreëerd dat de levensomstandigheden van de zuidelijke inwoners van Peru zou kunnen verwarmen. 

De low-impact-uitvinding, die werkt op zonne-energie, kan huisvestingsproblemen oplossen voor mensen in notoir koude streken zoals het departement Puno.

'De koepel bestaat uit twee delen: het eerste deel is om ons te isoleren van het klimaat, zodat de buitentemperatuur helemaal geen invloed heeft op de binnentemperatuur', vertelde Ronald Más, een onderzoeker bij PUCP, tegen Andina persbureau in een gepubliceerde video.



'Het tweede deel is alleen maar om een ​​zone van comfort binnen het biodome te garanderen en wordt aangedreven door zonnepanelen.'

Een prototype werd gebouwd in Mazocruz, een berucht koude streek in Peru waar de temperatuur soms tot minus-20 graden Celsius daalt. Maar, een verwarmingssysteem dat wordt gebruikt met water dat wordt gemaakt door zonne-energie, zorgt ervoor dat de binnenkant van de koepel meer dan comfortabel is voor menselijke bewoners. 'Omdat het hoger in hoogte is, trekt het een zeer goede hoeveelheid zonnestraling aan', zegt Más.

'Het systeem verwarmt het gebied met thermische en elektrische stroom. Het thermische gedeelte fungeert als een collector die de zonne-energie verzamelt en deze als een vloeistof naar een opslagtank overbrengt, zodat de interne lucht kan worden verwarmd.'

Más voegt hieraan toe, dat dit een temperatuur binnen de koepel van overal van 20 tot 35 graden Celsius garandeert. De dome kan maximaal 10 personen tegelijk bevatten.

De initiële investeringskosten voor de bouw van de dome en het hightech energiesysteem worden geschat op 440.000 zolen (of ongeveer 135.500 dollar).

Op de 46e internationale tentoonstelling van uitvindingen in Genève afgelopen april won het biodome de zilveren prijs in de categorie acclimatisatie, gezonde huizen en hernieuwbare energie.

(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)