dinsdag 7 januari 2020

Staten krijgen nog geen inzage in ‘Asset Purchase and Sale Agreement’ tussen RdK-CRU enerzijds en Klesch Curaçao anderzijds

'Overeenkomst gesloten onder voorwaarde van vertrouwelijkheid'


De Staten krijgen de zogeheten ‘Asset Purchase and Sale Agreement’ tussen overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en RdK-dochter Curaçao Refinery Utilities (CRU) enerzijds en Klesch Curaçao nv anderzijds nog niet. Het is in dit stadium nog iets tussen partijen onderling, aldus minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) in een schrijven aan het parlement. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad dinsdag 7 januari 2020.

Deze overeenkomst werd op 22 december 2019 gesloten onder de voorwaarde van vertrouwelijkheid, schrijft de regeringsleider, en kan dus niet worden verspreid. Ook kan geen informatie uit deze documenten worden vrijgegeven zonder dat partijen hierover overeenstemming hebben bereikt.

'Dit is een gebruikelijke manier van zakendoen als commerciële partijen met elkaar aan het onderhandelen zijn', meldt Rhuggenaath in een brief gericht aan de vicevoorzitter van de Staten, Eugene Cleopa (MAN).

De premier zegt het parlement wel toe, dat de 21 Statenleden een afschrift ontvangen van de overeenkomst met Klesch zodra deze is afgerond. Dat geldt ook voor de afspraken die zijn gemaakt over het te verstrekken recht van erfpacht, op het moment dat dit staat ingeschreven in de openbare registers. Voor wat betreft de overige documenten, stelt Rhuggenaath dat hierover nog nader overleg zal worden gevoerd om deze zo mogelijk ‘ter inzage’ te leggen.

Venezolaanse illegale trago-meisjes op Curaçao leven in voortdurende angst voor uitlevering

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Ongedocumen- teerde Venezolaanse vrouwen genoodzaakt als trago-meisje te werken om levensbestaan op te bouwen’


Een voortdurende, diepgegronde angst voor uitlevering aan deportatiecentra heeft de grootste negatieve invloed op de mentale gezondheid van Venezolaanse ongedocumenteerde trago-meisjes (trago-meisjes zijn vrouwen die worden gedwongen te werken als gezelschapsdame en prostitué) op Curaçao. Ook resulteert het gebrek aan toegang tot sociale ziektekostenverzekeringen, als gevolg van de illegale verblijfsstatus, in ongecontroleerde zwangerschappen, evenals een gebrek aan toegang tot het testen van soa’s en hiv en behandeling in geval van positieve resultaten. 

Dat stellen Iris van Dijk en Maartje Muskens, masterstudenten Global Health die in 2019 in opdracht van Fundashon Famia Plania onderzoek hebben gedaan naar de leefomstandigheden en het welzijn van ongedocumenteerde Venezolaanse vrouwen, die vanwege de crisis in hun land gevlucht zijn naar Curaçao en ‘daarbij genoodzaakt zijn als trago-meisje te werken om een levensbestaan op te bouwen’.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd, aldus het Antilliaans Dagblad dinsdag 7 januari 2020..

Fundashon Famia Plania heeft Van Dijk en Muskens verzocht het onderzoek uit te voeren, omdat de stichting een sterke toename zag in het aantal Venezolaanse vrouwelijke vluchtelingen die als trago-meisje werkzaam zijn in snèks.

Noodtoestand in Puerto Rico na krachtige aardbeving voor de kust

Bij de beving vielen minstens één dode en verscheidene gewonden


De autoriteiten van Puerto Rico hebben dinsdag 7 januari 2020 de noodtoestand afgekondigd na de aardbeving met een kracht van 6,4 voor de kust van het Caribische eiland, dat de schade van de orkanen Irma en Maria in 2017 nog niet te boven is gekomen. Bij de beving vielen minstens één dode en verscheidene gewonden. 




De aardbeving, die zich om 4.24 uur plaatselijke tijd voordeed, verraste de inwoners ’s nachts in hun slaap.

Een 73-jarige man kwam in de stad Ponce om het leven toen een muur op hem instortte, meldde de krant El Nuevo Dia.


In verscheiden steden werden auto’s verpletterd onder paalwoningen, waren er wegverzakkingen en werden elektrische leidingen beschadigd. Ook een deel van de rotsformatie Punta Ventana, een van de toeristische attracties van het eiland, is ingestort.






(Suriname Mirror/Telemundo Puerto Rico/Belga/Twitter)

Honduras verklaart, na Argentinië en Paraguay, Hezbollah tot internationale terroristische organisatie

(Bron foto: Twitter)
'Belangrijke stap in de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme'


Honduras zal samen met Guatemala en andere geallieerde landen Hezbollah tot een internationale terroristische organisatie verklaren, zo meldde het kantoor van de president van het Latijns-Amerikaanse land dinsdag 7 januari 2020. 

Vorig jaar namen Argentinië en Paraguay de stap tegen Hezbollah, waarbij ze de inkomende president van Guatemala aanspoorden om in november aan te kondigen dat zijn land zou volgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz verwelkomde de stap als een 'belangrijke stap in de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme', eraan toevoegend dat Israël gesprekken voer met andere landen zoals Duitsland, Australië en Brazilië in de hoop dat dit zal volgen.


De regering van de Hondurese president Juan Orlando Hernandez is over het algemeen zeer pro-Israël, heeft onlangs een handelskantoor geopend in Jeruzalem en zal naar verwachting de ambassade de komende weken naar Jeruzalem verhuizen.

Hezbollah wordt gedefinieerd als een terreurorganisatie door de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Arabische Liga. De Europese Unie beschouwt momenteel alleen de militaire vleugel van de groep als zodanig.

(Suriname Mirror/The Times of Israel/Aurora/Twitter)

60.000 Mexicanen verdwenen in drugsoorlog sinds de start in 2006

Drugskartels, maffiagroepen en staatsveiligheidsdiensten schuldig aan ontvoeren en laten verdwijnen van burgers

(Bron foto: Diario del Yaqui)

Sinds de start van de Mexicaanse drugsoorlog in 2006 worden meer dan 60.000 mensen vermist, blijkt uit een nieuw overheidsrapport. Het aantal vermissingen is veel hoger dan eerder werd geschat.Tot voor kort werd het aantal vermiste Mexicanen op ongeveer 40.000 geschat. 

Volgens Karla Quintana, voorzitster van het onlangs opgerichte nationale zoekcomité Comisionada Nacional de Búsqueda de Personas, blijkt uit nieuwe gegevens echter, dat er in totaal 61.637 inwoners vermist zijn. De meesten van hen verdwenen in de periode nadat oud-president Felipe Calderón in 2006 een grootschalig offensief tegen de drugskartels in het land aankondigde.



In Mexico, waar vorig jaar meer dan 31.000 mensen werden vermoord, maken drugskartels, maffiagroepen en zelfs de veiligheidsdiensten van de staat zich schuldig aan het ontvoeren en laten verdwijnen van burgers. De verwachting is dat het gros van deze mensen is omgebracht en begraven in een ongemerkt graf.

De in december 2018 aangetreden president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd het bende- en drugsgeweld in het land aan te pakken. Hij pleit daarbij voor een milde aanpak. Zijn misdaadbestrijdingsplan steunt vooral op sociale plannen en armoedebestrijding.

Alejandro Encinas Rodríguez, staatssecretaris van Mensenrechten, zei op een persconferentie in Mexico-Stad, dat er sinds het aantreden van López Obrador opnieuw vijfduizend mensen vermist zijn geraakt. In dezelfde periode zijn 873 illegale graven ontdekt, waarin 1124 lichamen zijn gevonden. Een derde van de slachtoffers is inmiddels geïdentificeerd.

De onderzoeksgroep maakte tijdens de persconferentie bekend, dat het in 53 procent van de vermisten gaat om mensen tussen de 15 en 35 jaar. De meesten van hen (74 procent) zijn man. ‘We moeten niet vergeten dat we het hier hebben over levens en families en mensen die nog steeds vermist zijn’, benadrukte Karla Quintana bij het presenteren van de gegevens. ‘Achter deze horrorstatistieken schuilen veel verhalen van pijn.’ incompleet Het werkelijke aantal vermiste mensen ligt mogelijk nog hoger.

‘De gegevens van de vermissingen zijn incompleet’, schreef Falko Ernst, Mexico-specialist bij de denktank International Crisis Group, op Twitter. ‘Twaalf staten hebben geen of slechts gedeeltelijk informatie aangeleverd. Er is slechts een stap in de richting van een totaalomvang van het conflict gezet.’


(Suriname Mirror/TRT Español/Nederlands Dagblad/The New York Times/Twitter)

Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido eist voorzitterschap parlement weer op

Dissident oppositielid Luis Parra had eerder voorzitterschap overgenomen


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido is er dinsdag 7 januari 2020 in geslaagd het parlementsgebouw in Caracas binnen te komen en de eed af te leggen als parlementsvoorzitter. Tijdens een chaotische zitting wist hij zo het voorzitterschap weer op te eisen, nadat een dissident oppositielid zondag die functie van hem had overgenomen.


Guaido, de belangrijkste tegenstander van president Nicolas Maduro, wilde zondag herkozen worden tot parlementsvoorzitter. Maar, door de uitvoerige controles van de ordediensten kreeg hij geen toegang tot het gebouw.


Luis Parra, een oppositielid dat kritisch staat ten opzichte van Guaido, maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf tot parlementsvoorzitter uit te roepen. Guaido veroordeelde de manoeuvre als 'parlementaire coup'.


Ook dinsdag probeerde de Bolivariaanse Nationale Garde Guaido de toegang tot het parlement te ontzeggen. Maar, de oppositieleider slaagde er, samen met een honderdtal parlementsleden die hem steunen, toch in om zich een toegang tot het gebouw te forceren.

In het halfrond legde Guaido vervolgens de eed af als parlementsvoorzitter.




(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/infosurhoy/El Impulso/Twitter/ Metropoles/YouTube)

ABOP: 'Voor Surinaamse olie industrie is deze ontdekking een historische mijlpaal'

'Eventuele opbrengst- en moeten duurzaam geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld een Suriname Olie Welvaartsfonds'


'Allereerst feliciteert de ABOP de samenleving met de olievondst door Apache Corporation en Total SA. Het gaat om een significante oliereserve voor de kust. De eventuele opbrengsten moeten duurzaam geïnvesteerd worden. Dit kan bijvoorbeeld via een Suriname Olie Welvaartsfonds, dat jaarlijks aan alle Surinaamse burgers uitbetaald en voor ondernemers een pilaar wordt.

De ABOP is voorstander van ondernemerschap, en gelooft in de kracht van Surinamers. Het volk moet zelf bepalen wat zij met zijn eigen geld doet. Volgens de Apache Corporation is ongeveer 86.3 miljoen jaren geleden (late krijt periode) voor de kust (in diepzee) tijdens de Santonian en Campianan periode een goede stratigrafische trap afgezet. Een stratigrafische trap wordt veroorzaakt door een verschil in gesteente waardoor de koolwaterstoffen niet kunnen ontsnappen; bijvoorbeeld een schalie(gesteente), die over een olie-houdende zandsteen is afgezet.

Dankzij deze stratisgrafische trap en de inzet van vele Surinaamse Broeders en Zusters mogen wij vooruitkijken op de hieruit voortvloeiende opbrengsten.

Voor de Surinaamse olie industrie is deze ontdekking een historische mijlpaal. Het gaat om vermoedelijk lichte olie met een api tussen de 35 en 45 graden. Dit betekent  dat het om hoogwaardige olie gaat. Na deze ontdekking verwachten wij dat er meerdere prospects zullen volgen totdat deze 'play' volledig geëxploreerd is.'

'Nu meer dat ooit van belang, dat er na 25 mei een betrouwbare regering komt'

'Betrouwbare regering moet op transparante en duurzame wijze de inkomsten uit olie gaan beheren'


'De vondst van winbare oliereserves voor onze kust is goed nieuws voor Suriname. De over enkele jaren te verwachten inkomsten dienen volledig ten goede te komen aan alle Surinamers. Het is nu meer dat ooit van belang, dat er na 25 mei een nieuwe, betrouwbare regering komt die op transparante en duurzame wijze de inkomsten zal beheren die uit olie en andere natuurlijke hulpbronnen komen. Dit kan niet worden overgelaten aan een regering met een corruptie reputatie.'

Woorden van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi in een vandaag, dinsdag 7  januari 2020, uitgebrachte verklaring naar aanleiding van de vandaag bekendgemaakte olievondst voor de kust door Apache Corporation/Total S.A..

'De voorzitter van de VHP heeft daar vorig jaar tijdens een lezing voor Transparency International Guyana al gewezen op de noodzaak dat in het kader van de bestrijding van corruptie en goed gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een open, transparante en verantwoordelijke samenleving nodig is met gespecialiseerde en onafhankelijke instituten die deze enorme rijkdommen zullen moeten managen.'

'Suriname moet leren van de ervaringen van andere landen die ondanks rijke natuurlijke hulpbronnen toch tot armoede zijn gevallen, door slecht bestuur en ondeugdelijke toezicht en management. Het meest tragisch voorbeeld in de regio is Venezuela.' 

'De natuurlijke hulpbronnen zijn eigendom van het volk van Suriname en mogen niet via geheime of duistere deals worden weggeven aan het buitenland en een kleine groep vrienden en families van de regeringstop. De VHP verwacht dat de regering snel geruchten kan ontzenuwen, dat toekomstige inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen reeds zijn ‘weggegeven’ als onderpand van leningen uit het buitenland.'

NPS-voorzitter Rusland: 'Suriname gefeliciteerd, dit is een heuglijk feit'

'Wij hopen dat de positieve ontwik- keling alle Surinamers ten goede zal komen en niet slechts enkelen'


'Suriname gefeliciteerd. Dit is een heuglijk feit', zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland vanmiddag, dinsdag 7 januari 2020, op Starnieuws in reactie op de vandaag bekendgemaakte oliefonds voor de kust van Suriname.

'Vanaf 2004 worden production sharing overeenkomsten met multinationals gesloten en werd gezocht naar olie offshore. Veel bedrijven zijn er geweest en er is veel kapitaal gestopt in het onderzoek. Wij zijn daarom verheugd met de mededeling van Apache en Total dat men nu verder kan gaan met de werkzaamheden die zullen leiden tot de productie van olie op zee', zegt Rusland.

'Wij willen de hoop uitspreken dat de positieve ontwikkeling alle Surinamers ten goede zal komen en niet slechts enkelen in deze gemeenschap. We hebben mogen meemaken, dat landen als Guinee en Venezuela grote hoeveelheden olie ter beschikking hebben, maar het volk pinaart. De zogenaamde natural resource curse', stelt Rusland.

'De keuze zal moeten zijn voor leiders die verantwoord kunnen omgaan met de middelen van de Staat en kunnen werken aan een beter leven voor ons allemaal, en vooral voor een goede toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.'

Vier pompen en motoren pompgemaal Wakay dringend aan inspectie toe

'Wij laten dit jaar een inspectie uitvoeren'


De vier pompen met bijbehorende motoren in het pompgemaal te Wakay zijn dringend aan een inspectiebeurt toe. Ze zijn voor het laatst gereviseerd in 2010. 'De pompen draaien jaarlijks drieduizend uren en nu, tien jaar verder, hebben ze er elk dus dertigduizend uur opzitten. Vandaar dat wij dit jaar een inspectie laten uitvoeren', zegt August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), vandaag, dinsdag 7 januari 2020, in de Ware Tijd.

Op basis van het onderzoek zal worden bepaald wat gedaan moet worden en wat het zal kosten. Het waterschap heeft vorig jaar een nieuwe generator aangeschaft, omdat de twee oude generatoren het niet meer deden. 'We willen dit jaar een tweede generator als back-up kopen', vertelt de directeur. In een terugblik spreekt Lila van een redelijk verlopen dienstjaar.

'We hebben de reguliere onderhoudswerken aan de kanalen en kunstwerken kunnen doen. Ook Wakay heeft heel goed gepresteerd en met behulp van de vier pompen hebben wij de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier irrigatiewater kunnen leveren.' 

Het onderhoud van het terrein van het pompgemaal was niet optimaal, omdat de cirkelmaaier defect was. Nu het probleem is verholpen wordt de achterstand ingelopen, belooft de OWMCP-directeur. Uit het Corantijnkanaal moeten nog omgevallen bomen worden verwijderd. Toch is Lila tevreden over het onderhoud van het 66 kilometer lange kanaal.

De kanalen Pan E en South Drain en die in de polders van het waterschap waren wegens onvoldoende budget niet opgenomen in het reguliere onderhoudsprogramma, maar worden dit jaar toegevoegd, zegt Lila. De werken zullen worden uitbesteed.

Er zijn wat dringende zaken die moeten worden aangepakt zoals renovatie van dienstwoningen te Wakay, het schilderen van het gemaalgebouw en de inspectie van pompen en motoren. Geld voor deze werkzaamheden zal worden aangevraagd bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Ureum gegarandeerd voor de rijstsector in het district Nickerie

1.800 Ton ureum inmiddels gelost in haven Nieuw-Nickerie


De behoefte aan ureum voor de rijstsector in het district Nickerie is ook dit seizoen weer gegarandeerd. Onlangs is een schip met 1.000 ton ureum in de algemene haven in Nieuw-Nickerie aangemeerd, zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) maandag 6 januari 2020.

Op dit moment wordt weer een partij van 800 ton gelost. Deze ureum vloeit voort uit een samenwerking tussen het rijstbedrijf D. Ramadhin en Sons en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

In juni 2019 is een overeenkomst getekend voor de import en verkoopprijs van ureum. Overeengekomen is, dat de nieuwe maximale verkoopprijs van ureum 46% per zak van 50 kilo is vastgesteld op Srd 160; bij de algemene haven Nieuw-Nickerie en het rijstbedrijf Ramadhin is de maximale verkoopprijs Srd 165.

Volgens de directeur-eigenaar van het rijstbedrijf, Bhagwatpersad Ramadhin, wordt deze week een derde lading ureum verwacht. Per seizoen heeft de rijstsector uitgaande van een inzaai van 30.000 hectare ongeveer 100.000 balen ureum nodig. Volgens Ramadhin kan er op elk moment en op tijd in elke behoefte van de sector worden voorzien.

De verkoop van ureum is op 26 december 2019 van start gegaan. Boeren kunnen net als het vorig seizoen het ureum tegen de genoemde prijzen opkopen. Het beschikbaar hebben van deze zeer belangrijke input voor de sector, heeft volgens boeren een positief effect gehad op de kostprijs van hun product. Tot voordat het ministerie van LVV en het rijstbedrijf Ramadhin de prijs van ureum naar Srd 160 brachten, werden er door verschillende importeurs bedragen van Srd 195 tot zelfs Srd 225 voor een baal ureum gevraagd.

Deze partij ureum komt ook op tijd voor boeren die de afgelopen maand hun arealen hebben ingezaaid en momenteel toe zijn aan hun eerste bemesting. Het is de bedoeling van het ministerie van LVV om boeren op verschillende manieren tegemoet te komen, zodat niet alleen de kwaliteit van ons product wordt verhoogd, maar vooral ook het kostenaspect voor de boeren wordt verlaagd. 'Wij moeten allemaal samenwerken om zo samen te verdienen', aldus minister Rabin Parmessar.

Bromfietser (18) paar weken na botsing met auto alsnog overleden aan verwondingen

Politie zoekt Cubaan die na aanrijding is doorgereden...


De 18-jarige bromfietser Chequille Pigot is gisteren alsnog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden na op vrijdag 13 december te zijn aangereden door een auto. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 7 januari 2020. Beide voertuigen reden over de Kwattaweg, komende vanuit de richting van het stadscentrum en gaande richting de Kernkampweg. Ter hoogte van De Boerbuitenweg moet de bromfietser zonder te hebben gelet op  verkeer dat van achteren kwam, een rechtse bocht hebben beschreven met als gevolg de botsing. 

De automobilist reed na de aanrijding door. Per ambulance werd Chequille afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar hij op de afdeling Intensieve Zorg werd opgenomen.

Vandaag is bekend geworden, dat de 62-jarige Gisham K., op wiens naam de auto geregistreerd staat, is aangehouden en hangende het onderzoek, na afstemming met het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld. Deze man bezit de Surinaamse nationaliteit.

Volgens verklaring van hem werd de auto op de dag van de aanrijding bestuurd door een Cubaan. Na de aanrijding is deze Cubaan doorgereden, waarna hij het voertuig bezorgde bij het bedrijf waar hij werkzaam was. Daarna is de man spoorloos verdwenen. De politie werkt aan zijn aanhouding.

Baby-jongetje te vondeling gelegd bij een kerk te Geyersvlijt

Kerkgangers vinden baby na afloop van de kerkdienst bij ingang van de kerk 


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, dinsdag 7 januari  2020, dat een baby-jongetje te vondeling is gelegd bij een kerk te Geyersvlijt, Paramaribo, De politie van Geyersvlijt deed na de melding de plek aan voor onderzoek. 

Volgens verklaring van kerkgangers werd het jongetje na afloop van de kerkdienst nabij de ingang van de kerk aangetroffen. Het kind is vermoedelijk van het gemengd ras.

Het jongetje is voor medische behandeling overgebracht naar de R.G.D. polikliniek te Geyersvlijt, waar een arts vastgesteld heeft dat hem niets mankeert.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken. Informatie met betrekking tot deze zaak mag gedeeld worden met de afdeling in kwestie.

Ambassadrice van Venezuela biedt haar geloofsbrieven aan president Bouterse aan

(Bron foto: NII)
Ayerin Yesenia Flores Rivas content over samenwerking met Suriname


De ambassadrice van Venezuela, Ayerin Yesenia Flores Rivas, heeft maandag 6 januari 2020 in het presidentieel paleis haar geloofsbrieven aan president Desi Bouterse aangeboden, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De ambassadrice gaf aan, dat de relatie tussen Venezuela en Suriname erg goed is. In haar gesprek met de president zei de diplomate, dat beide landen gecommitteerd zijn harder te werken om lopende projecten uit te voeren en na te gaan welke nieuwe gebieden er zijn om de samenwerking verder voort te zetten.

Rivas omschreef tot slot de bilaterale relatie tussen Suriname en Venezuela als uitstekend.

President Bouterse: 'We moeten het hoofd koel houden, alle negativiteit aan een kant zetten'

'Het is duidelijk van dat we niet gek gaan doen'



'We moeten het hoofd koel houden. Alle negativiteit aan een kant zetten en gezamenlijk kijken hoe wij dit moment kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van Suriname', zei president Desi Bouterse vanochtend, dinsdag 7 januari 2020, tijdens de persconferentie over de olievondst voor de kust van Suriname. 

Hij feliciteert de totale Surinaamse bevolking. 'Mi breiti', liet het staatshoofd zich blij uit, aldus het Nationaal Informatie Instituut.

'Het is duidelijk van dat we niet gek gaan doen.' De president sprak van een historisch moment. 'We moeten gezamenlijk voort gaan', voegde hij eraan toe.

'Staatsolie is blij…maar dit is meer een nationaal succes'

Staatsolie-directeur Elias: 'Laten we er goed mee omgaan'



'Staatsolie is blij…, maar dit is meer een nationaal succes', zegt een blije Staatsolie-directeur Rudolf Elias vanochtend, dinsdag 7 januari 2020, op Starnieuws in een eerste reactie op de olievondst voor de Surinaamse kust. 'Laten we er goed mee omgaan.' 

In de oliewereld was het slechts een kwestie van tijd voor er winbare olie voor de kust van Suriname werd gevonden. Apache Corporation, die begin december vorig jaar op een teleurstellende put stuitte tijdens de boringen in block 58, ging twee weken daarna een samenwerking aan met zijn Franse rivaal Total. In een joint-venture zorgde Total voor de broodnodige geldinjectie om de worstelende Amerikaanse olie- en gasproducent in staat te stellen door te gaan met de exploratie van het offshore gebied van Suriname.

In de Maka Central-1 put is 73 meter aan olie en 50 meter aan lichte olie en gascondensaat aangetroffen. De taxatieplanning van de oliebedrijven is nog aan de gang. Apache en Total zijn ook enthousiast over de resultaten in de Sapakara West-1 put, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Maka Cental-1. 'Testen tonen dezelfde verouderde bovenste Krijtintervallen in afzonderlijk en duidelijk stratigrafisch kenmerk', zegt Apache in een persbericht.

Via het Nationaal Informatie Instituut laat de regering weten, dat het overweldigend nieuws is voor Suriname aan het begin van het nieuwe jaar. De officiële aankondiging van de significante olievondst in block 58 is vanmorgen gedaan aan de regeringstop en de Staatsolie-top. President Desi Bouterse zegt dat het een nationale zaak is 'die een nationale aanpak zal krijgen'.

De verkenningen in het offshore gebied van Suriname worden nauwlettend in de gaten gehouden, omdat het net over de grens ligt van de gigantische velden van Exxon Mobil en Hess Corp. voor de kust van buurland Guyana.

Apache besloot onlangs ook dieper te gaan boren van 6.200 meter naar ongeveer 6.900 meter. Apache kreeg bij het aangaan van de jointventure een bonus van US$ 100 miljoen en ziet meer fondsen tegemoet van Total afhankelijk van de ontwikkeling.

De olievondst is levensreddend voor Apache, dat zijn vorig jaar in de eerste drie kwartalen een verlies van US$ 577 registreerde, na teleurstellende resultaten van het veelbelovende Alpine High-veld in een afgelegen hoek van het Permian Shale-bekken, de bovenste Amerikaanse schalieformatie.

Het besluit van Apache om dieper te gaan boren bij de Maka Central-1 put volgde op positieve geteste diepte signalen van koolwaterstoffen. De put grenst aan enkele van de meest productieve gebieden van het Stabroek Block in Guyana en zou in de buurt van Haimara, de zuidoostelijkste vindplaats van de ExxonMobil-groep, nabij de zeegrens van de twee landen liggen. Blok 58 heeft een oppervlakte van 5.844 km2 en ligt ongeveer 150 kilometer voor de kust van Suriname. Het blok ligt in waterdieptes van 55-2.250m.

Apache Corporation bevestigt vondst significante oliereserve voor Surinaamse kust in diepzee

'Voorlopige formatie-evaluatiegegevens geven het potentieel voor productieve oliebronnen aan'


Apache Corporation bevestigt eerdere berichten op social media, dat voor de Surinaamse kust in diepzee een significante oliereserve is aangetroffen. Dat heeft het bedrijf vanochtend, dinsdag 7 januari 2020, officieel bekendgemaakt.




Sinds gisteren circuleerde hardnekkige informatie, dat Apache in de Maka Central-1 put, die geboord is in Block 58, een commerciële olievondst heeft gedaan.

Vertegenwoordigers van Staatsolie en de regering hielden zich gisteren op de vlakte.

'We zijn erg tevreden met de resultaten van Maka Central-1. De put bewijst een werkend koolwaterstofsysteem in de eerste twee spelsoorten in Block 58 en bevestigt ons geologisch model met olie en condensaat in ondiepere zones en olie in diepere zones. Voorlopige formatie-evaluatiegegevens geven het potentieel voor productieve oliebronnen aan. Bovendien suggereert de grootte van de stratigrafische functie, zoals gedefinieerd door 3-D seismische beeldvorming, een substantiële bron', zegt John J. Christmann, CEO en president van Apache.


Apache meldt verder, dat in ondiepe delen van de put een olie- en gaskolom van ruim vijftig meter is aangetroffen en in de diepere delen van de boorput een kolom van ongeveer 73 meter.


(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram reageert met 'onzinnig en oeverloos geraaskal 'op artikel de Ware Tijd/The Financial Times

'Suriname kon niet ontkomen aan noodzaak te lenen om welvaartsniveau voort te zetten'


'Na lange tijd pak ik weer een van mijn favoriete bezigheden op namelijk het schrijven van artikelen. Als moeder van een aantal kleintjes is het altijd passen en meten met de tijd. Je moet eerbare burgers opvoeden en tegelijkertijd recht doen aan je maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

Een artikel over Surinames schuldpositie en terugbetaalcapaciteit heeft stof doen opwaaien. Meer nog, omdat een columnist het in de Financial Times van Amerika zou hebben gepubliceerd. Iedereen die kinderen heeft, wil een betere Suriname achterlaten voor hen. Onze voorouders hebben op vele fronten strijd geleverd opdat wij het beter zouden kunnen hebben. Het is dan ook onze traditionele morele plicht om hetzelfde na te streven voor onze nakomelingen.

De inhoud van het betreffende artikel zette mij aan het nadenken. Het is toch iets anders dan dat onzinnig en oeverloos negativistisch geraaskal van de haters van de regering waaraan dhr Bouterse leiding geeft. 

Al pratende met gezaghebbende economen komen een aantal markante zaken naar voren. Sinds de financiële crisis die rond 2008 in de VS begon en zich snel verspreidde over de hele wereld, zijn overheden wereldwijd steeds meer gaan lenen. De zogenaamde schuldratio (schuld/BBP) is enorm gestegen. Een analyse van de Deutsche Bank laat zien, dat de gemiddelde schuldquote van de belangrijkste economieën maar liefst 70% is, het hoogste niveau in 150 jaar. In het verre verleden stegen staatsschulden van vele landen met name door oorlogen, terwijl in tijden van vrede er juist werd gespaard. Echter, met de opkomst van de moderne democratie en welvaartsstaten alsook de ontwikkeling van financiële markten werd lenen de nieuwe norm. Er kon geleend worden om een welvaartsstaat op te bouwen. 

Ook Suriname kon niet ontkomen aan de noodzaak om te lenen om het welvaartsniveau voort te zetten. Maar, elke dollar die een land leent zal met rente moeten worden terugbetaald. Er zijn vele voorbeelden van landen die gebukt gaan onder een hoge schuldratio. Suriname noteert een schuldratio van maar liefst 83% (de buitenlandse schuld is ruim 63%: bij een BBP van US$ 3.6 miljard staat een buitenlandse schuld van US$ 2.3 miljard). Men kan beredeneren dat de schuldratio in absolute zin historisch hoog is en de laatste jaren sterk is gestegen. Tegelijkertijd beredeneert men dat de toename van schulden niet is terug te vinden in ontwikkeling van productiecapaciteit om de schulden terug te betalen. 

Een deel van de schulden betreft de investering in Newmont (participatie van de Staat in goudmijn). Dit zal op termijn direct dividend opleveren voor de Staat. Maar er zijn ook indirecte voordelen zoals werkgelegenheid en opdoen van kennis om andere mijnen zelf te ontwikkelen. Ook de lening die recent is gesloten ten behoeve van de overname van de dam zal op termijn besparingen opleveren alsook meer energie om de economie verder te ontwikkelen. Daarnaast zijn leningen aangewend voor institutionele versterking: instituten vormen ons sociaal kapitaal en de Wereldbank heeft aangetoond dat sterke instituten vereist zijn voor duurzame lange termijn ontwikkeling. 

Kortom, niet alle dollars zijn direct geconsumeerd. Een deel zal op termijn de (productie)capaciteit vergroten en daarmee het vermogen om terug te betalen. Toch is een deel wel geconsumeerd. Wat hebben wij daarover te zeggen? Wat als de regering niet had geleend? Dan was de welvaart van de generatie die nu leeft ongetwijfeld gedaald. De regering had geen elektriciteit kunnen subsidiëren, geen betaalbare medicijnen of brandstof kunnen voorzien of had de belastingen moeten verhogen. 

Het is bekend, dat wij leven in een land dat rijk is aan grondstoffen en dat de economie nog steeds draait op grondstoffen. De afhankelijkheid van de economie van de export van grondstoffen is maar liefst 85%. Het is ook bekend, dat de reserves aan grondstoffen heel hoog zijn en het tijd zal kosten om die reserves te exploiteren ten behoeve van het welzijn van een ieder. Indien de grondstoffen pas over bijv. 20 jaar optimaal zijn ontwikkeld, zal de generatie tegen die tijd meer profiteren van de opbrengsten dan de generatie nu. 

Door te lenen, wordt de huidige generatie toch tegemoet gekomen in de wetenschap dat de grondstoffenreserves ons in staat zal stellen om de schulden af te lossen en het welvaartspeil voort te zetten en zelfs te verbeteren. Daarbij vertrouwen wij erop dat de regering investeert in de verruiming van de productiecapaciteit (z.a. participatie in Newmont), alsook de versterking van instituten (Mineral Instituut, de Centrale Bank, Hof van Justitie etc). Deze combinatie zal ons op termijn in staat stellen om de schulden terug te betalen zonder dat de huidige generatie tekort wordt gedaan. 

Het is zaak dat wij samen wel een richting opkijken en dat is niet de richting van paars, oranje, groen of geel maar de richting van Suriname, het land van verscheidenheid in kleur, ras, geloof en politieke overtuiging. 

Mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram'

President Bouterse ontvangt organisaties uit bedrijfsleven voor informatiesessie over Afobakadam

VSB, ASFA en VSW gaan in op uitnodiging Bouterse

(Bron foto: NII)
Organisaties komen met verklaring over inhoud sessie


President Desi Bouterse heeft maandag 6 januari 2020 organisaties uit het bedrijfsleven ontvangen in het kader van de informatiesessies die het staatshoofd houdt inzake de overname van de Afobaka-stuwdam. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) zijn ingegaan op de uitnodiging van het staatshoofd, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

De president wordt bij deze informatiesessies op het presidentieel paleis bijgestaan door minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Dilip Sardjoe, die aan het hoofd zat van de onderhandelingscommissie met Alcoa, en Faizel Abdoelgafoer.

De op maandag ontvangen organisaties gaven aan in een gezamenlijke verklaring te zullen ingaan op het onderhoud met de president. Namens de VSB, ASFA en VSW gaven onder andere respectievelijk de voorzitters Bryan Renten, Wilgo Bilkerdijk en Raymond Hasnoe acte de présence.

De informatiesessies gingen vorige week van start met de parlementaire oppositiepartijen, waarvan de VHP, ABOP, PL, DOE en PALU naar het presidentieel paleis kwamen.

Hoofdverdachte Oedit in Cessna-cocaïnezaak niet fit genoeg om naar Suriname te vliegen

Advocaat Kanhai overhandigt medische documenten uit Nederland


Irvin Kanhai heeft gisteren op de strafzitting in de  Cessna-cocaïnezaak - waarin hoofdverdachte Raj Oedit en Dionathan M. en Harti L. terechtstaan - medische documenten overgelegd, waaruit zou moeten blijken, dat een Nederlandse arts gesteld heeft, dat Oedit niet fit genoeg is om af te reizen vanuit Nederland. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 7 januari 2020.

De Kantonrechter had op de vorige rechtszitting aan advocaat Kanhai, die de verdachte Oedit juridisch bijstaat, gevraagd om een recente medische verklaring van zijn cliënt. Dit heeft de rechter nodig om het besluit te nemen op het verzoek van Kanhai om Oedit, die in Nederland aangehouden is, daar te horen.

In maart vorig jaar werd 488 kilo cocaïne onderschept in een Cessna-vliegtuigje. Het toestel was geland op het terrein van Oedit bij km 71,5 in het district Saramacca.

Kanhai vroeg aan de Officier van Justitie of er belang bij is bij het continueren van de vrijheidsbeneming van Oedit. Volgens haar is Oedit op basis van het uitleveringsverdrag tussen Suriname en Nederland aangehouden, waarin zij geen invloed heeft op de continuering van zijn detentie. De Officier van Justitie voerde aan, dat er hoger beroep is aangetekend tegen de uitlevering. De Nederlandse rechter heeft dit toelaatbaar verklaard, maar de Officier van Justitie heeft nog geen officiële stukken uit Nederland ontvangen.

Kanhai nam geen genoegen met dat en merkte op  dat de aanhouding van Oedit op verzoek van Suriname is geschied. 'De rechtshulp komt van Suriname, die komt van u en u kunt indiceren of u belang heeft bij de aanhouding.'

De Officier van Justitie zal de overgelegde documenten doornemen en op 3 februari zal ze reageren op het belang van verdere detentie.

Niet altijd betrouwbare NDP Facebookpagina Fáya Pepré Nieuws meldt een ‘mooie olievondst’

(Bron: Staatsolie)
Staatsolie: 'Ik kan dit nu niet bevestigen, maar we zijn erg hoopvol gestemd'


De niet altijd betrouwbare NDP Facebookpagina Fáya Pepré Nieuws (FPN) heeft vanochtend, dinsdag 7 januari 2020, gemeld dat er een ‘mooie olievondst’ is gedaan in Suriname. 'Staatsolie moet volgens onze bronnen dit nog bevestigen aan de regering, maar volgens de bronnen zou de vondst een feit zijn', is te lezen op de pagina (zie onderaan). 

'Er worden al een tijdje boringen verricht en prospects uitgevoerd om te komen tot de felbegeerde grondstof. Het zou natmndst daadwerkelijk een feit is. Vooral voor de aflossing van leningen en zovele andere issues zal een eventuele olievondst van enorme betekenis zijn', aldus FPN.

Waterkant.net heeft naar aanleiding van dit bericht meteen contact opgenomen met Staatsolie. Een woordvoerder van het bedrijf zei tegen Waterkant: 'Ik kan dit nu niet bevestigen, maar we zijn erg hoopvol gestemd over deze put.'

Momenteel worden ook diverse apps rondgestuurd waarin onder andere wordt aangegeven dat 'er dinsdag een pressrelease van Apache/Staatsolie volgt, dat ze off shore olie hebben gevonden. Directeur Elias zou nu bij president Bouterse zijn met het nieuws.'

Hoe betrouwbaar de informatie is zal vandaag of morgen moeten blijken.