dinsdag 1 mei 2018

Dissidente FARC-factie van 'Guacho' eist staakt-het-vuren vanuit Ecuador om vermoorde journalisten te repatriëren

'Guacho' wil dat president Moreno 'humanitaire corridor' aan grens creëert waar internationale organisaties de lichamen van de journalisten kunnen halen


Een dissidente factie van de Colombiaanse voormalige FARC-guerrillagroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) eiste maandag 30 april 2018 een staakt-het-vuren vanuit Ecuador om vermoorde gijzelaars te repatriëren. Het hoofd van de splintergroep, ook wel 'Guacho' genoemd, is verantwoordelijk voor de ontvoering en moord op drie leden van een Ecuadoraans nieuwsteam. 

De rebellenleider bracht een verklaring uit waarin hij de president van Ecuador, Lenin Moreno, aanspoort om een 'humanitaire corridor' langs de Ecuadoraanse grens te creëren die internationale organisaties in staat zou stellen de lichamen van de journalisten op te pikken:.

(Bron: Twitter/@anniecanizares)
De kerk bood ook aan om te helpen met het repatriëringsproces, aldus Caracol Radio.

De rebellenleider waarschuwde, dat als Quito niet instemt met het staakt-het-vuren, 'je meer Ecuadoraanse staatsburgers in gevaar brengt', inclusief  'twee leden van de Ecuadoraanse intelligentia', die de groep beweert 15 dagen geleden gevangen te hebben genomen. Lokale nieuwsmedia hebben gemeld dat de groep een burgerpaar gijzelt.

De drie vermoorde Ecuadoranen - een journalist, een cameraman en hun chauffeur - zouden verslag doen van de escalerende, door drugs gevoede, spanningen in het grensgebied.

Guacho, die ex-commandant van de FARC is, zou de leiding hebben over 500 dissidente strijders in de gemeente Tumaco in Nariño in Colombia en de naburige provincie Esmeraldas in Ecuador.

Volgens studies produceert Tumaco bijna 15% van de coca, het basisingrediënt voor cocaïne. De drugs worden vanuit havens in Colombia en Ecuador naar Midden-Amerika verscheept. Volgens procureur-generaal Nestor Humberto Martinez zou Guacho's groep tot $ 25 miljoen aan inkomsten per week kunnen genereren.

Nog maar een paar dagen geleden protesteerden de inwoners van Tumaco tegen de inefficiëntie van de staat om geweld in de regio in te dammen dat al lang werd overspoeld door illegale gewapende groepen en drugshandelaren.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Noticias Caracol/El Telegrafo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten