dinsdag 1 mei 2018

Oud-lid doodseskader van ex-president Uribe wil getuigen tegen Uribe voor Colombiaans Tribunaal voor Oorlogsmisdaden

Juan Monsalve een van de laatst levende belangrijke getuigen


Uribe beschuldigd in de jaren '90 de Bloque Metro paramilitaire groep te hebben gevormd,  verantwoordelijk voor duizenden doden in zijn thuisprovincie Antioquia


Een van de laatste levende sleutelgetuigen tegen ex-president Alvaro Uribe heeft het Colombiaanse Tribunaal voor Oorlogsmisdaden (JEP, Jurisdicción Especial para la Paz) gevraagd zijn getuigenis te horen over de vermeende banden van de politicus met een doodseskader.

Juan Monsalve vroeg om opgenomen te worden in het Colombiaanse tribunaal voor oorlogsmisdaden, dat eerder dit jaar de strijd aanbond met het enorme aantal mensenrechtenschendingen tijdens het gewapende conflict van het land.

Volgens Monsalve groeide hij op in een van de ranches van de familie Uribe en sloot hij zich aan bij een wreed doodseskader van Uribe en zijn buren in de provincie Antioquia. Volgens zijn advocaat heeft de gedemobiliseerde paramilitaire jager 'sinds zijn twaalfde kennis van de acties van de zelfverdedigingsgroep in de Guacharacas-ranch' van de controversiële Uribe-familie.


De getuige is de zoon van Oscar Monsalve, een voormalig bestuurder van de ranch, en heeft bescherming gekregen na het overleven van twee moordpogingen.

Ten minste negen voormalige getuigen en potentiële getuigen tegen de meest controversiële voormalige president van Colombia zijn al vermoord sinds er verhalen ontstonden over de vermeende banden van Uribe met het Medellin-kartel en paramilitaire groepen. Eén getuige is recentelijk vermoord, net als eerder deze maand, nadat het Hooggerechtshof opdracht had gegeven om Uribe te onderzoeken op beweringen dat hij mogelijk heeft meegewerkt aan getuige-fraude en intimidatie.

Human Rights Watch riep de regering op om het proces te versnellen en het recht op leven van getuigen te garanderen in de zaken tegen Uribe, de meest luidruchtige tegenstander van het vredesproces waarvan het tribunaal voor oorlogsmisdaden deel uitmaakt.

'Misschien wordt de waarheid misschien nooit ontdekt als de overheid geen maximale bescherming voor getuigen garandeert', zei de Latijns-Amerikaanse directeur van HRW, Jose Vivanco.

Monsalve wil 'de waarheid vertellen over de acties waaraan hij heeft deelgenomen, zich onderwerpen, zijn slachtoffers herstellen en geen herhaling garanderen', aldus zijn advocaat.

Uribe wordt ervan beschuldigd in de jaren negentig de Bloque Metro paramilitaire groep te hebben gevormd, die verantwoordelijk was voor duizenden doden in zijn thuisprovincie Antioquia terwijl hij gouverneur was. De voormalige president heeft zijn vriendschappelijke banden met de familie Ochoa toegegeven, maar ontkent dat hij de wet heeft overtreden bij het bevorderen van de vorming van paramilitaire groepen als gouverneur van Antioquia in de late jaren negentig.

Hoewel betwistbaar de machtigste, is Uribe slechts een van de tientallen politici die problremeen hebben met de wet voor het gebruik van illegale gewapende groeperingen om hun persoonlijke belangen te bevorderen.

Meer dan 60 Congresleden, waaronder de neef van Uribe, zijn in de gevangenis beland vanwege hun allianties met doodseskaders.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/EL Expediente/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten