donderdag 21 juni 2012

Stormschade lijkt mee te vallen

Dakplaten van school in Paramaribo gewaaid
Vooral veel dakplaten van huizen geblazen, bomen omgewaaid en elektriciteitspalen gebroken

Geen mensen gewond geraakt

21-06-2012  Door: Paul Kraaijer 


Paramaribo - De dag na de storm die over de Surinaamse kuststrook en hoofdstad Paramaribo raasde wordt duidelijk dat de schade in het land erg blijkt mee te vallen. Vooral golfplaten dakplaten zijn van woningen geblazen, bomen omgewaaid en elektriciteitspalen in twee stukken gebroken. Er werd woensdagavond, toen de storm en rukwinden delen van het land teisterden, voor het ergste gevreesd. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Tijdens de storm viel her en der korte en langere tijd de elektriciteit uit.

Marowijne
Een rondje langs de diverse media laat zien dat er feitelijk nauwelijks schade is aangericht. In het grensstadje Albina, aan de Marowijnerivier, werden enkele korjalen beschadigd die tegen de rivierdijk werden geblazen.

In het noordelijker gelegen Galibi – een toeristische trekpleister vanwege de legstranden van de beschermde lederschildpad en groene zeeschildpad - zijn tien gezinnen getroffen en raakten enkele boten beschadigd. De schoolboot raakte beschadigd, waadoor scholieren niet meer vervoerd kunnen worden, en de boot van een touroperator. Net als in andere delen van het land sneuvelden ook in Galibi bomen, daken en elektriciteitsmasten.

Saramacca
In het district Saramacca werd een tiental woningen prooi van rukwinden. Van vijf huizen in het dorp Calcutta verdwenen de daken en twee woningen in Dambongton liepen onbekende schade op. Verder werd het zogenoemde ‘wachthuis’ van de openbare school van Vrijburg beschadigd.

Nickerie en Coronie
Slechts twee woningen raakten beschadigd in het meest westelijke district Nickerie, een in Nieuw-Nickerie en een te Henarpolder.

Het district Coronie bleef gespaard en dat ontlokte bij het in het district wonende NDP (Nationale Democratische Partij) Assembleelid Remi Tarnadi de opmerking dat misschien ‘de kokospalmen de klappen opgevangen’ hebben.

Windkracht negen
De wind bereikte af en toe snelheden van rond de tachtig kilometer per uur, hetgeen een windkracht negen is en dan is er meteorologisch sprake van een storm.

Paramaribo
De schade in Paramaribo blijkt ook mee te vallen. Van een school werden dakplaten losgerukt. Bij twee radiozenders braken de zendmasten. Het Sint Vincentius Ziekenhuis verloor diverse dakplaten en net als in andere delen van het land sneuvelden stroompalen, bomen en diverse daken van woningen.

Gelet op het aantal weggewaaide daken, die vooral bestaan uit zinken golfplaten, zou geconcludeerd kunnen worden dat er iets mis is met de wijze waarop de platen aan woningen worden bevestigd. Ook tijdens minder zware buien met rukwinden waaien met regelmaat dakplaten in het rond. Bij een stevige wind kun je in de stad ook overal zinken dakplaten horen rammelen.

De Nationale Assemblee kwam vandaag, donderdag 21 juni, al in spoedoverleg, onvoorbereid, bijeen om te praten over de voor Suriname toch wel bijzondere weersomstandigheden en over klimaatverandering, dat hiermee in verband wordt gebracht. Enkele politici lieten vooraf al doorschemeren dat de Meteorologische Dienst Suriname zowel wat betreft personele bezetting als techniek versterkt moet worden. Deze dienst had woensdag geen stormwaarschuwing uit doen laten gaan waardoor de storm als een verrassing kwam. Diverse weersatellieten op internationale weerwebsites lieten echter de naderende storm vanuit het kustgebied van buurland Frans-Guyana zien.



Kritiek
Vanuit de samenleving is kritiek te horen over de informatievoorziening. De website van de meteodienst was gisteren uit de lucht. Voor informatievoorziening waren burgers vooral aangewezen op een enkele nieuwswebsite en op eigen netwerken en contacten. Overigens heeft de Meteodienst donderdagmiddag wel een waarschuwing uitgegeven voor rukwinden in de middag en avond.

Golfdakplaten niet stevig bevestigd
Uit deze recente storm kan de conclusie worden getrokken dat golfdakplaten van diverse woningen en gebouwen beter bevestigd moeten worden dan tot vandaag toe het geval is geweest. Te gemakkelijk laten dakplaten bij een stevige wind en bij rukwinden los en ontstaat – te voorkomen - schade aan woningen en gebouwen.

Storm richt veel schade aan in kuststrook Suriname en Paramaribo

Geen waarschuwing vooraf door Meteorologische Dienst


20-06-2012 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De kuststrook van Suriname is woensdagavond getroffen door een zware storm die gepaard ging met stevige rukwinden. De dorpen Galibi en Albina in het oosten van het land zijn zwaar getroffen. Van veel woningen zijn daken afgewaaid. Die daken bestaan vooral uit zinken golfplaten. Een deel van oost-Suriname zat zonder elektriciteit.

Het inheemse dorp Galibi, een toeristische trekpleister vanwege de legstranden van de bedreigde lederschildpad, werd rond kwart voor acht in de avond getroffen door de storm. Rukwinden en metershoge golven teisterden het dorp. Volgens berichten uit het gebied zijn alle aangemeerde boten aan de oever van de Marowijnerivier bij Christaan- en Langamakonder (samen Galibi vormend) gezonken.

Er werden windsnelheden gemeten van ruim tachtig kilometer per uur. De storm bereikte ook Paramaribo. In de stad zijn daken van huizen gewaaid, bomen ontworteld en elektriciteitspalen in tweeën gebroken. Af en toe viel de elektriciteit korte tijd uit. Ook raakten de zendmasten van twee radiozenders beschadigd en belandden omgewaaide bomen op auto’s. Van een van de ziekenhuizen, het Sint Vincentius Ziekenhuis, waaiden dakplaten weg.

Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) heeft een crisiscentrum ingericht. Mensen die schade hebben opgelopen door de storm kunnen die schade telefonisch melden bij het NCCR.

Vanuit de samenleving klinkt kritiek op de gebrekkige informatie. De Meteorologische Dienst Suriname had niet vantevoren een stormwaarschuwing afgegeven. Een van de meteorologen verklaarde tegenover lokale media dat niet werd verwacht dat de storm zich zo snel vanuit het oosten van het land naar het westen zou verplaatsen. De website van de Meteorologische Dienst was de hele avond niet bereikbaar. Voor informatie waren mensen vooral afhankelijk van sociale media als Facebook, een lokale nieuwswebsite en onderlinge persoonlijke contacten.

Het is niet bekend of door de storm en rukwinden slachtoffers zijn gevallen. Aan het einde van de avond was de wind in Paramaribo gaan liggen.

Noot:
Nederlandse media heb ik donderdag 21 juni in alle vroegte nog even kunnen voorzien van een eigen artikeltje over de storm en de gevolgen. Of ze er iets mee doen.....? Waarschijnlijk zal de Nederlandse pers het doen met een klein berichtje van iemand van het ANP en de NOS met info van sterreporter Harmen Boerboom, want dat zijn de nieuwsjagers, de 'Nederlandse djugu djugu journalisten'......

Obsession Magazine:
Vroeg in de Nederlandse donderdagochtend is ook daar media-aandacht voor de storm die woensdagavond over de kuststrook van Suriname raasde. Zo is op de website van de NOS het volgende berichtje geplaatst:

‘Delen van Suriname zijn getroffen door rukwinden, hevige regenval en, aan zee, metershoge golven. Een deel van het dak van het Sint Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo is weggewaaid, evenals veel daken van woningen.
Een deel van het oosten van Suriname heeft geen elektriciteit. In diverse delen van het land is schade gemeld door weggewaaide daken, ontwortelde bomen en vernielde elektriciteitsmasten. Politie, brandweer en militairen bieden hulp.

Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing heeft een crisiscentrum ingericht en een telefoonnummer vrijgemaakt. Het wordt nu nacht in Suriname. Hoeveel schade de storm precies heeft aangericht kan pas worden vastgesteld als het licht is.’

RTL Nieuws maakt gebruikt van een ANP-berichtje:

‘Een zware storm in Suriname heeft woensdagavond veel materiële schade veroorzaakt. Gedurende ongeveer 1,5 uur was er sprake van hevige rukwinden waardoor daken van huizen werden afgeblazen, bomen werden ontworteld en elektriciteitsmasten in tweeën braken, zo meldde nieuwssite Starnieuws.
Tegen 11 uur in de avond ging de wind liggen. Grote delen van het land zaten toen nog wel zonder stroom. Brandweer, politie militairen en het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding (NCCR) zijn volop bezig geweest om burgers die in de problemen zaten te helpen.
Het Surinaamse electriciteitsbedrijf was hard aan het werk om de stroomvoorziening weer op orde te brengen, aldus Starnieuws. Volgens meteoroloog Truus Warsodikromo moet Suriname er rekening mee houden dat er de komende maanden vaker van deze rukwinden kunnen voorkomen.’

* Mijn artikel leidt tot een explosieve stijging van het aantal bezoekers van dit blog. Veel mensen zijn kennelijk gisteren - en vandaag - naarstig op het internet zoekende geweest naar actuele informatie over de storm.                                                                     
Helaas is tot vandaag de dag alleen Starnieuws de enige nieuwsvoorziening die in staat is om burgers van actueel nieuws te voorzien.                                                                                 
Ook de website van Obsession Magazine http://obsession-magazine.nl/ brengt zeven dagen in de week snel en actueel Surinaams nieuws en maakt daarbij gebruik van haar eigen netwerk en webredactie en ook van andere media.
Surinamers en anderen moeten goed geinformeerd worden over actueel Surinaams nieuws en daarvoor kan men vooral terecht bij Obsession Magazine. De webredactie volgt dagelijks Surinaams nieuws uit Suriname, Nederland en de rest van de wereld en sinds kort ook belangrijk nieuws uit 'diaspora' landen als Ghana, Nigeria, Zuid-Afrika, Indonesie en India en filtert hieruit een selectie van het meest belangrijke nieuws!!