zaterdag 30 maart 2019

EZ Air op Curaçao wil gebruik maken van hangaar op luchthaven Hato

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'CAP geeft alleen maar aan, dat er meerdere partijen geïnteresseerd zijn in de hangaar'


EZ Air heeft Curaçao Airport Partners (CAP) al geruime tijd geleden benaderd in verband met hangaarruimte op Hato, maar de particuliere luchthavenexploitant lijkt zich niet vast te willen leggen. 'Ze geven alleen maar aan, dat er meerdere partijen geïnteresseerd zijn in de hangaar en dat daarom bekeken moet worden wie bereid is wat te betalen et cetera', aldus Harald Linkels namens EZ Air vandaag, zaterdag 30 maart 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Hij is voorzitter van het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) op Bonaire, dat een aanzienlijke financiering verstrekte aan EZ Air. In verband met governance en toezicht zijn Linkels en PCN-vicevoorzitter Valdemar Marcha benoemd als commissaris bij EZ Air, het vliegbedrijf van René Winkel.

De redenering van CAP ten aanzien van de hangaar lijkt EZ Air ‘een wat vreemde benadering. 'Er zijn op het moment twee partijen met een geldig AOC (Air Operator’s Certificate) voor geregeld vervoer en dat zijn Divi Divi Air en EZ Air. Beiden brengen aanzienlijke hoeveelheden passagiers van en naar de eilanden, betalen landingsgelden, dragen bij aan airport tax, doen behoorlijke betalingen aan DC-ANSP (Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider) en dragen hun loonbelasting en dergelijke af.'

Het lijkt dan vreemd, dat er geen prioriteit wordt gegeven aan ‘lokale’ airlines ten gunste van zoiets als een onderhoudsbedrijf. 'Vluchtuitvoering lijkt ons - onder de gegeven omstandigheden - van een hogere prioriteit, dan het draaien van een onderhoudsbedrijf.'

De afgelopen dagen verscheen er op sociale media een anoniem kritisch schrijven over de hangaarruimte op Hato. Volgens Linkels is de daarin genoemde informatie ‘niet van ons afkomstig’.

Minister Camelia-Römer, Curaçao: 'Strand naast en direct achter Marriott Hotel moet openbaar toegankelijk zijn'

(Bron foto's: eigen foto's Suriname Mirror)
Ook mensen die niet in het hotel logeren mogen met hun stoeltjes en badlakens op strand liggen


Niet alleen het strand naast, maar ook het strand direct achter het Marriott Hotel moet openbaar toegankelijk zijn. Het hotel is nadat de erfpacht in 2016 werd vernieuwd, gebonden aan nieuw beleid van de overheid dat zegt dat stranden niet langer privé zijn. Dat zegt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 maart 2019.

Camelia-Römer was in 2016 minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) toen de oude erfpacht van het Marriott bij Piscadera afliep en een nieuwe werd uitgegeven. Op dat moment treedt het beleid van de overheid in werking dat wordt ondersteund met wetgeving van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (zie kader). Dat betekent concreet, dat ook mensen die niet in het hotel logeren met hun stoeltjes en badlakens op het strand mogen liggen. Een hoteleigenaar heeft wel het recht het strand te beheren, bijvoorbeeld met security-personeel.

Camelia-Römer: 'Net zoals dat elders op het eiland al gebeurt, kan ook Marriott een beheersovereenkomst afsluiten en kan er bijvoorbeeld een concessie worden verleend voor stoelen en een restaurant. Ook kunnen er regels worden opgesteld wat betreft geluid en gebruik van een barbecue en dergelijke.'

Alleen als de overheid ‘bijzondere toestemming verleend’ kan een hotel een strand exclusief voor gasten openstellen. Maar, het nieuwe beleid treedt dus alleen in werking op het moment dat een nieuwe erfpacht wordt verleend. 'Niet als er tussentijds een overdracht plaatsvindt', benadrukt Camelia-Römer.

In februari werd al bekend dat ook een deel van het openbare strand tegenover het World Trade Center, bekend als Parasasa, aan het Marriott Hotel toebehoort. Dat bleek na meting van de erfpachtgrond. De afgelopen weken ontstond er commotie nadat de nieuwe eigenaar, Piscamar Beach Resort, hekken had geplaatst. Dat leidde tot protesten van onder andere strandbezoekers en buurtverenigingen.

UTS-aandelen van Curaçao officieel overgedragen aan Liberty Latin America

Curaçao houdt ongeveer 95 miljoen gulden over aan de deal


Nadat maandag al de Share Purchase Agreement was ondertekend, zijn donderdag de UTS-aandelen van Curaçao officieel overgedragen aan Liberty Latin America. Daarmee is de verkoop helemaal afgerond, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 maart 2019. 

Curaçao was eigenaar van 87,5 procent van de aandelen van United Telecommunication Services (UTS) en houdt na aftrek van betalingen van schulden en vergoedingen voor afvloeiing en duurtetoeslag van werknemers ongeveer 95 miljoen gulden over aan de deal.

Sint Maarten heeft 12,5 procent van de aandelen in haar bezit. Daar moet het parlement eerst nog een landsverordening aannemen over de verkoop van het aandelenpakket. Liberty Latin America koopt 100 procent van de aandelen UTS voor 339 miljoen gulden.



In een brief van 26 maart aan Statenvoorzitter William Millerson informeert minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) de Statenleden in antwoord op vragen van de parlementariërs. De waarde van de aandelen is gelijk aan die van de onderneming, stelt Jesus-Leito.

Het aandeel van het Land Curaçao is 87,5 procent van de ondernemingswaarde. Van het bedrag van 339 miljoen gulden zijn uitstaande schulden en voorzieningen voor de werknemers afgetrokken. Het gaat om ongeveer 64,4 miljoen gulden voor de afkoop van de duurtetoeslag en 21 miljoen aan achterstallige premiebetalingen duurtetoeslag. Daarnaast moest nog 21 miljoen gulden worden betaald aan belastingen en schulden aan het Bureau Telecommunicatie en Post.

Een bedrag van 56 miljoen gulden staat op een zogenaamde ‘escrow’-rekening. Dat is een geblokkeerde bankrekening die in het algemeen wordt beheerd door een notaris in verband met eventuele garantieclaims van de kant van de koper.

Nederlander (75) aangehouden in Fortaleza, Brazilië. voor aanranding 2-jarig meisje

Man heeft zich in 2004 ook al schuldig gemaakt aan seksueel misbruik in Brazilië...


De Braziliaanse politie heeft vrijdag 29 maart 2019 in de noordoostelijke stad Fortaleza een Nederlander (75) aangehouden die een 2-jarig meisje zou hebben aangerand. Dat melden Braziliaanse media. 

De moeder van het meisje heeft tegen de politie gezegd, dat de man ’de intieme delen’ van haar kind betastte. Dat zou zijn gebeurd toen het kind lag te slapen. De moeder zou de man hebben betrapt.


De Nederlander ontkent dat hij het meisje heeft misbruikt, aldus nieuwszender G1.

De moeder van het meisje zei, dat ze enkele jaren geleden een relatie met de Nederlander had, maar dat ze nu alleen nog maar vrienden zijn. Ze woonden nog wel in hetzelfde huis.

Volgens Braziliaanse media werd de Nederlander in 2004 ook al schuldig gemaakt aan seksueel misbruik in Brazilië.

(Suriname Mirror/g1.globo.com/Diario do Nordeste/De Telegraaf/Twitter)

RaVakSur dreigt met acties indien regering niet overgaat tot verlichting belastingdruk

Voorzitter Berenstein wil ook dat verhoging minimumloon eindelijk wordt geëffectueerd


'Wij maken geen grappen wanneer we praten over de belangen van werkers. En we staan nu op het punt waar we zeggen, de maat is vol en regering, we willen concrete oplossingen zien', aldus Robby Berenstein, coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), vandaag, zaterdag 30 maart 2019, in de Ware Tijd. 

Hij verwacht net als andere bondsvoorzitters die zijn aangesloten, dat de overheid spoedig maatregelen invoert die de belastingdruk verlagen. Berenstein zegt dat het overgrote deel van de lonen van de werkers aan belastingen wordt besteed. Indien er niets gebeurt, zal Ravaksur binnen niet al te lange tijd acties voeren. Dit besluit is volgens Berenstein donderdag tijdens een vergadering genomen.

'We hebben de minister van Financiën en ook de president vaker aangeschreven over onze zorgpunten, maar we zien nog niets gebeuren', zegt de vakbondsman zich. Hij stelt dat RaVakSur de komende week een laatste brief zal richten aan minister Gillmore Hoefdraad. Daarin zal ook een ultimatum worden gesteld aan de regering.

'We willen in dialoog gaan met de minister om over concrete maatregelen te praten. Maar, het moet niet alleen bij praten blijven, we willen ook concrete oplossingen', zegt Berenstein. De uiterlijke dag wil hij echter nog niet prijs geven.

Tijdens een vrijdag gehouden assemblee van de arbeid heeft hij als voorzitter van de vakcentrale C-47 onder meer instructies gegeven, over de onderhandelingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten die binnenkort zullen aanvangen. Er is nog steeds geen nieuw minimumloon vastgesteld door de regering. Zowel Berenstein als andere aanwezige vakbondsleiders, onder wie Lloyd Read, ergeren zich hieraan. 'Er is al een staatsbesluit dat aangeeft dat het minimumloon sinds 2018 moet worden verhoogd naar Srd 8,40 en dat is nog steeds niet gebeurd', benadrukt Berenstein. 'De regering moet slechts het besluit nemen, maar ze schuiven het steeds vooruit, omdat ze bepaalde belangen proberen te beschermen.'

Read wil dat RaVakSur respect afdwingt van de regering. Volgens hem is de tijd van te veel praten nu al voorbij. Hij heeft overige vakbondsleiders opgeroepen terug te gaan naar de leden en ze alvast te mobiliseren voor eventuele acties die kunnen volgen. 'Wat gebeurt er met de vakbeweging? Wij schrijven de minister en hij kiest ervoor om niet te reageren, terwijl wij alsmaar geduld betrachten. We worden moe van het disrespect', aldus Read.

Governor CBvS, Robert van Trikt, tevreden over onderhoud met De Nederlandsche Bank

'De transporten van euro's en import van Amerikaanse dollars moeten snel weer op gang komen'


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zegt vandaag, zaterdag 30 maart 2019, op Starnieuws dat hij tevreden is over het onderhoud dat hij met zijn team had met De Nederlandsche Bank (DNB). Inzet van het gesprek was om de euro-transporten weer op gang te brengen. 

DNB heeft beloofd dat het niet veel tijd in beslag zal nemen om de voorstellen te bestuderen. Er is begrip voor de impact die deze kwestie heeft op de economie.

Verder is met DNB ook gesproken over technische assistentie van de CBvS. Hierop is meteen positief gereageerd, zegt Van Trikt. Net als de Inter-Amerikaanse Bank, het Internationaal Monetair Fonds zal DNB ook over de schouders meekijken voor onder andere aanpassing van de Bankwet.

'Overall was de missie goed geweest', zegt Van Trikt. Hij geeft aan dat de transporten van euro's en import van Amerikaanse dollars snel weer op gang moeten komen.

De CBvS-delegatie heeft De Nederlandsche Bank uitgelegd dat er euro's via Nederland en Frans-Guyana het land binnenkomen. Deze moeten weer naar het buitenland terug, waardoor Amerikaanse dollars geïmporteerd kunnen worden. Intussen worden de mogelijkheden verruimd om zoveel mogelijk giraal geldzaken te doen.

De delegatie van de CBvS keert vandaag terug naar Suriname.

'Omdat wij stil waren dachten mensen dat wij er niet waren, maar tan tiri a no don'

(Bron foto: Starnieuws)
Partijvoorzitter Bouterse staat tijdens massameeting stil bij de vele nieuwe leden uit andere partijen

Bouterse beweert, dat het aantal partijleden van 125.000 zal uitgroeien tot 135.000


'A tigri boos. Wreed.' De herkozen NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, zei gisteravond tijdens de massameeting van zijn partij, dat wanneer de tijger niet in een land is, er heel wat gebeurt . 'Konkoni e pley piano'. 'Mensen denken dat ze 28 en 30 zetels kunnen halen. Maar, a tigri doro now en a tigri ati bron.' Dit bericht vandaag, zaterdag 30 maart 2019, Starnieuws

Bouterse zei, dat het een tijdje stil is geweest rond de NDP. Nu is er een hoofdbestuur gekozen na 72 interne verkiezingen. 'Omdat wij stil waren dachten mensen dat wij er niet waren, maar tan tiri a no don.'

Bouterse stelde, dat de politieke trein soms ergens stopt. Mensen stappen uit en anderen stappen in. Hij merkte op dat de trein recentelijk gestopt is en een NDP'er is uitgestapt. Hij had het over Lucille Hardenberg, tot voor kort NDP-coördinatrice Coronie, die besloten heeft de VHP te ondersteunen. Bouterse hoopt dat zij daar vrede heeft en riep de NDPers op om na vandaag niet meer over haar te praten. 'Terwijl eentje uitstapt, komen honderden anderen de partij ondersteunen', zei Bouterse.

Hij somde een waslijst op van mensen uit de ABOP die uit verschillende districten door partijleden zijn aangemeld bij de NDP. Hetzelfde geldt ook voor honderden personen uit Pertjajah Luhur. Uit Saramacca zijn er ook honderd VHP'ers naar de NDP gekomen.

De NDP-leider zei, dat er een speciale vergadering gehouden zal worden om de mensen te verwelkomen, nadat alles is gecontroleerd. Er zijn nog meer verrassingen, maar die houdt hij voor een andere keer, wanneer hij er zeker van is dat alles helemaal in orde is voor hij de huid van de beer verkoopt.

De partijleider vroeg de NDPers om mensen niet uit te schelden, ook al hebben ze vicepresident Ashwin Adhin verkeerd bejegend. Ook op social media worden NDP'ers de hele dag uitgescholden en onwaarheden worden gespuid. Bouterse zei dat de partij zich niet moet laten afleiden en netjes moet blijven.

Hij riep zijn partijgenoten op om in eenheid met elkaar op te trekken en elkaar niet af te kraken. Bouterse zei dat de partij verder zal groeien en het aantal van 125.000 leden zal volgens hem uitgroeien tot 130.000 en 135.000.

Jennifer Geerlings-Simons hamert in toespraak op NDP-massameeting op eenheid binnen partij

(Bron screenshot: YouTube-STVS Suriname)
'NDP'ers verenig je en ga achter de ontwikkeling aan die je partij wil brengen'


'Eenheid maakt macht, tweedracht breekt je kracht', met deze woorden probeerde Jennifer Geerlings-Simons in haar toespraak gisteravond tijdens  de NDP-massameeting de aanwezigen in partijcentrum Ocer ervan bewust te maken, dat de eenheid binnen de NDP en in Suriname cruciaal is voor alle dingen die de partij in regeringsverband wil uitvoeren, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 30 maart 2019.

'Dus a boskopu de if NDP wani tak alla den sani dis e go doro, begin hor' un srefi, pak die persoon naast je en houd die vast, un hor' un srefi, want a skwala no keba.'

Ze stelde, dat mensen allerlei verhalen gaan vertellen, 'maar ,in 20 jaar beleid hebben ze die dingen niet kunnen realiseren die ze nu vanuit de oppositie heel goed weten'. Geerlings-Simons bleef herhaaldelijk stilstaan bij de eenheid binnen de partij. Ze waarschuwde dat de dingen die de partij wil doen niet mogelijk zullen zijn zonder grote eenheid in de NDP en in Suriname. Ze voerde het publiek terug naar de moeilijke jaren 2015 en 2016 waarin het land werd meegesleurd in een economische crisis. Maar, haastte Geerlings-Simons zich om te zeggen, 'de crisis werd niet door onze schuld  veroorzaakt'. Ze legde uit, dat het een wereldwijde fenomeen was waarbij de prijzen van grondstoffen kelderden. De olie-en goudprijzen waar Suriname zo afhankelijk van is namen zowat voor een derde af in de periode 2015-2016. 'Het land heeft ernstige problemen meegemaakt en we zijn allemaal meegenomen met in de stroom.'

Ze vertelde hoe moeilijk het was om te voorkomen dat Suriname zou verdrinken en was volgens haar een applaus waard dat de regering heeft voorkomen dat het land niet in grote chaos is uiteengevallen. 'Ofschoon het niet gemakkelijk was heeft de regering de basiszorgverzekering in orde gehouden, pakketten voor de allerarmsten gerealiseerd, de energiesubsidie in stand gehouden en sociale en arbeidswetten ingevoerd.'

Geerlings-Simons zei dat de handelingen van de regering voortkomen vanuit een ideologie van de partij. 'Een van de pijlers van de NDP is vernieuwing van de sociaal maatschappelijke orde.' Ze gaf het publiek mee, dat het land nu in rustige wateren verkeert. Het land is volgens haar op een punt waarop de dingen die waren blijven liggen langzaam kunnen worden uitgevoerd. Maar, om dat te kunnen realiseren is de eenheid binnen de partij essentieel.

'Er kan ruzie zijn, er kan gekibbel zijn en dan moeten we elkaar omhelzen, want zonder de ondersteuning van alle NDP'ers en alle Surinamers gaan we dit land niet brengen waar we het willen hebben. NDP'ers verenig je en ga achter de ontwikkeling aan die je partij wil brengen.'

Geerlings-Simons benadrukte, dat het niet gemakkelijk zal zijn en 'daarom juist un hor' tranga mek' a regering go tap' a pasi waar we net weer de zaken kunnen realiseren'.

NDP-Assembleelid Abdoel zet verkiezingsstrijd op scherp met ongenuanceerde aanval op VHP

Abdoel opent vuur met felle woordenstroom en hem bekende retoriek op de 'orange movement'

(Bron screenshot: YouTube/STVS Suriname)

'Ze dansen chatni op aleki in het binnenland, zo den man nep'


NDP-Assembleelid Amzad Abdoel was gisteravond in partijcentrum Ocer tijdens de massameeting van de partij de eerste spreker van de avond. Hij heeft flink uitgehaald naar de VHP. Zijn hele toespraak was bedoeld om de VHP af te kraken, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 30 maart 2019.

Volgens de politicus zeggen VHP-kopstukken heel wat onwaarheden, die door de feiten worden achterhaald. 'Den man nep. Den man nep', schreeuwde Abdoel. Hij stelde dat het niet waar is dat mensen niet willen investeren in Suriname. Hij haalde tal van voorbeelden aan om aan te geven dat 'den man nep'.

'Zij zijn net zo nep als poes poes barba die droomt om president van Suriname te worden. Ze dansen chatni op aleki in het binnenland. Zo den man nep. Ze noemen Suriname onterecht een paria-Staat en een failed-state. Ze zijn met een orange movement gekomen wat een bar slechte kopie is van de purple movement. De bromtyi dyari van de oranje partij was een bloemstuk met kunstbloemen.'

Abdoel zei, dat er geen crisismanagement nodig is, want het IMF (Internationaal Monetair Fonds) heeft gezegd dat de economie met 3% zal groeien.

'Ze zijn zo nep, dat ze nog onze slogan van nog vijf gaan stelen. Maar, ze gaan naar nog vijf in de oppositie. Zij gaan weer naar de oppositie want wij winnen de verkiezingen van 2020. Dat is gegarandeerd. Het neppe zal altijd achterlopen op het originele. Hier is kwaliteit, hier is het originele. Wij zijn de originele, wij zijn de hervormers. Wij gaan het land ontwikkelen ook samen met hen, al zijn ze nep. Wij zijn de partij die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. De partij met moed en durf, dat is de NDP', beweerdeAbdoel.

Nieuw NDP-bestuur telt zeven ondervoorzitters....

Nieuw bestuur gekozen tijdens algemene ledenvergadering voorafgaand aan massameeting


Het bestuur van de Nationale Democratische Partij (NDP), onder leiding van president Desi Bouterse, is tijdens een algemene ledenvergadering vrijdagavond 29 maart 2019 voorafgaand aan de zogenoemde massameeting in partijcentrum Ocer, bij enkele kandidaatstelling gekozen. Het nieuwe NDP-bestuur telt maar liefst zeven ondervoorzitters: Ramon Abrahams, Jennifer Geerlings-Simons, André Misiekaba, Ashwin Adhin, Sergio Akiemboto, Faisel Abdoelgafoer en Soewarto Moestadja. Dit meldt Starnieuws.

De secretaris van de NDP is geworden Caroline Heilbron en penningmeester is Rossellie Cotino. Het dagelijks bestuur van de partij wordt gevormd door voorzitter Bouterse, de ondervoorzitters, de secretaris en de penningmeester.

De NDP-bestuursleden zijn voorgedragen door de verschillende afdelingen van de partij uit alle tien districten. Het bestuur is een uitvloeisel van de verkiezingen in de afdelingen, gehouden door de verkiezingscommissie. Het bestuur is gekozen voor drie jaar.

Politieman verdacht van ontvoering en mishandeling tijdens Holika-viering op Kamel Dewakerveld

Twee aangiften tegen agent die zo'n jaar geleden in verzekering was gesteld voor mishandeling....


Het Dagblad Suriname bericht vrijdag 29 maart 2019, dat twee personen woensdag 20 maart aangifte hebben gedaan tegen agent van politie P. De politie van Livorno heeft beide aangiftes opgenomen. Een dame zou bijna tegen haar wil zijn meegenomen door de politieman op het Kamel Dewakerveld (KD-veld) tijdens de Holika-viering op dezelfde avond waarop vicepresident Ashwin Adhin door enkele aanwezigen werd uitgejouwd. 

Een tweede aangever, een jongeman, die ook ter plaatse aanwezig was, is door deze zelfde politieman tot bloedens toe mishandeld. Ook zou de agent zijn dienstwapen hebben gebruikt. Hij heeft schoten gelost op de mensen, maar niemand werd geraakt.

Volgens de aangevers heeft de politie niet veel gedaan met deze zaak. De familie heeft contact gezocht met het Dagblad Suriname. Het dagblad heeft vernomen dat de politie van Livorno deze zaak op donderdag 28 maart aan de afdeling OPZ (Onderzoek Politie Zaken) heeft overgedragen voor verder onderzoek.

Uit betrouwbare bronnen blijkt, dat dezelfde politieman zo'n jaar geleden in verzekering was gesteld wegens mishandeling.