zaterdag 5 januari 2019

Eén mensenrechtenactivist wordt elke drie dagen gedood in Colombia

Ze worden gedood door gewapende groeperingen die strijden om grond voor cocateelt en om goud illegaal te delven

 
In het zuidwesten van Colombia wordt één gemeenschapsleider of mensenrechtenactivist om de drie dagen gedood. 

Ze worden het doelwit van gewapende groeperingen die strijden om controle over het land dat ze gebruiken om drugs te cultiveren en goud illegaal te delven.

Het aantal moorden is toegenomen sinds de regering twee jaar geleden een vredesovereenkomst tekende met FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Al Jazeera's Alessandro Rampietti rapporteert vanuit Cauca.



(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Tientallen toeristen op weg naar beroemd standbeeld van Christus in Rio de Janeiro overvallen

(Bron foto: Twitter)
Ruim 30 mensen beroofd, waaronder buitenlanders uit Azië, Europa en elders uit Zuid-Amerika


Tientallen toeristen die wandelden naar het beroemde standbeeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, zijn zeker twee uur onder schot gehouden tijdens een overval, die een vroege test kon vormen voor het hardhandig optreden tegen de misdaad, beloofd door de nieuwe president van Brazilië. 

De politie zei vrijdag 4 januari 2019, dat ten minste drie aanvallers met messen en een geweer de hinderlaag op het pad zetten, die dwars door een dicht bos loopt dat grenst aan een sloppenwijk aan de rand van de stad en waar talloze berovingen hebben plaatsgevonden.


In totaal werden donderdag meer dan 30 mensen beroofd - ongeveer de helft van buitenlanders uit Azië, Europa en elders uit Zuid-Amerika - terwijl de overvallers gijzelaars namen en wachtten op meer toeristen. Ze namen mobiele telefoons, camera's, trouwringen en creditcards, zei de politie. Niemand raakte gewond.

Maar, het incident was opnieuw een klap in het gezicht van Rio's reputatie van wetteloosheid en kwam enkele dagen na de inauguratie van president Jair Bolsonaro, een voormalige legerkapitein die van de strijd tegen de misdaad een belangrijk onderdeel van zijn campagne maakte. De beloften van Bolsonaro om de misdaad aan te pakken door gemiddelde burgers te bewapenen zijn populair  gebleken onder kiezers, hoewel deskundigen waarschuwen dat een dergelijke actie de onrust zou kunnen vergroten.


In Rio worden de autoriteiten geconfronteerd met een record criminaliteitsgolf die tienduizenden levens heeft geëist en de kritieke toeristenindustrie van de stad heeft beschadigd. Toeristen die reizen met camera's en smartphones zijn gemakkelijke doelwitten geworden, vooral op de populaire route naar het standbeeld van de Verlosser.

'Anderhalf jaar lang is een groot aantal incidenten op deze route geweest', vertelde Valéria Aragão, hoofd van de toeristenpolitie in Rio, aan verslaggevers. De toerismepolitie heeft gezamenlijke operaties uitgevoerd om de berovingen in het gebied te bestrijden. De stad verloor meer dan 200  miljoen dollar aan toeristische inkomsten in 2017 vanwege criminaliteit en geweld, volgens de Nationale Confederatie van Handel in Goederen, Diensten en Toerisme.

In februari 2018 heeft de toenmalige president Michel Temer de noodtoestand afgekondigd en het leger ingezet om de straten van Rio te bezetten. In zijn inauguratie speech afgelopen dinsdag zei Bolsonaro, dat Brazilië een nieuw tijdperk betreedt. 'Onze zorg zal zijn de veiligheid van goede mensen, een garantie van eigendomsrechten en van het recht op legitieme verdediging', zei hij.

(Suriname Mirror/Washington Post/Merco Press/Twitter/YouTube)

Activisten in Nieuw-Zeeland roepen op tot beëindiging diplomatieke betrekkingen met Brazilië

Organise Aotearoa protesteert uit solidairiteit met het Braziliaanse volk tegen Bolsonaro


Een groep activisten die de Braziliaanse ambassade in Nieuw-Zeeland betrad uit protest tegen de nieuwe extreem-rechtse president van het land, beweert dat hun opstelling aanleiding heeft gegeven tot een gemene haatcampagne.

Aotearoa-activisten kwamen de ambassade binnen om te protesteren tegen de inauguratie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Organise Aotearoa, een socialistische organisatie die eind vorig jaar werd gevormd, stuurde donderdag 3 januari 2019 ongeveer tien activisten naar de ambassade in Wellington.

Het was de eerste dag dat president Jair Bolsonaro in functie was. De groep zegt solidair te zijn met het Braziliaanse volk tegen Bolsonaro, een verdeeldheid opwekkende populist wiens racistische, homofobe en vrouwenhaat-opmerkingen velen boos hebben gemaakt.


Ze riepen op tot de uitwijzing van de Braziliaanse ambassadeur in Nieuw-Zeeland, Paulo Cesar de Camargo, het terugroepen van de Nieuw-Zeelandse ambassadeur in Brazilië en het einde van de diplomatieke betrekkingen.

Woordvoerster Kat Buissink zei dat de groep sinds het protest homofobe beledigingen, doodsbedreigingen en bedreigingen van verkrachting heeft ontvangen. 'Bolsonaro is een vocale homofoob en een vrouwenhater, hij zegt dat als hij twee mannen zou zien kussen, hij ze zou willen slaan. Hij zei dat hij liever een zoon had die dood was dan een homo, en vertelde een vrouwelijke politieke tegenstander dat ze te lelijk is om verkracht te worden', zei ze.

'Zijn onverstandige onverdraagzaamheid en daarop volgende machtsuitoefening heeft fascistische en homofobe bewegingen in Brazilië aangemoedigd, die haatmisdaden ongestraft begaan.'


Ze vertelde RNZ, dat de demonstranten naar de lobby van de Braziliaanse ambassade in Wellington zijn gegaan met een spandoek met de tekst 'No Relations with Fascist Nations' en vervolgens werd een reeks korte toespraken live gestreamd.


De ambassade van Brazilië zei, dat het protest door de politie wordt onderzocht. 'De politie begrijpt dat zes tot acht mensen van Organize Aotearoa rond 10.00 uur de openbare receptie betraden en een vreedzaam protest uitvoerden voor ze vertrokken. De politie onderzoekt of er geen overtredingen zijn gepleegd.'

(Suriname Mirror/radionz.co.nz/Twitter)

Grupo de Lima doet dringend beroep op president Nicolás Maduro van Venezuela om af te treden

(Bron foto: Twitter)
Legitimiteit binnenkort te beginnen tweede termijn van Maduro's regering in twijfel getrokken

- 'Alleen door volledig herstel van democratie en respect voor mensenrechten is het mogelijk de politieke, economische, sociale en humanitaire crisis op te lossen'
- BuZa-minister van Venezuela Arreaza: 'Wat een vertoon van vernederende ondergeschiktheid aan de VS!'


Regionale mogendheden, verenigd in de Grupo de Lima (Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Guyana en Sint Lucia) doen een dringend beroep op president Nicolás Maduro van Venezuela om af te treden. Mexico heeft als enige binnen de groep geweigerd de oproep te ondersteunen.

De landen trekken de legitimiteit van de binnenkort te beginnen tweede termijn van Maduro's regering in twijfel en hii wordt aangemoedigd de macht over te dragen op weg naar het herstel van de democratie in zijn in crisis verkerende Zuid-Amerikaanse land.


De scherpe kritiek kwam op een bijeenkomst in de Peruaanse hoofdstad Lima van ministers van Buitenlandse Zaken uit onder meer Argentinië, Brazilië en Colombia, die allemaal nadachten over de confrontatie met de steeds autoritairder wordende Maduro, terwijl ze een groeiende uittocht van Venezolanen uit de economische chaos constateren.


In een verklaring op vrijdag 4 januari 2019 (zie hierna) dringt de Lima-groep er bij Maduro op aan zich te onthouden van het afleggen van de presidentiële eed aanstaande donderdag en in plaats daarvan de macht af te staan ​​aan het door de oppositie gecontroleerde Congres totdat nieuwe, eerlijkere verkiezingen kunnen worden gehouden.



'Alleen door volledig herstel, zo snel mogelijk, van democratie en respect voor mensenrechten is het mogelijk om de politieke, economische, sociale en humanitaire crisis van het land op te lossen', aldus de diplomaten.

Nog voor de aankondiging van de resolutie, kreeg de bijeenkomst van de groep, met deelname van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, een scherp antwoord van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza. Hij beschuldigt de coalitie van het aannemen van bevelen rechtstreeks van president Donald Trump, die Caracas vaak beschuldigt van een economische oorlog tegen het land. 'Wat een vertoon van vernederende ondergeschiktheid!', schreef Arreaza op Twitter.




Als ooit een rijke oliemaatschappij bevindt Venezuela zich in een crisis na twee decennia van socialistische heerschappij, gekenmerkt door hyperinflatie die het voor mensen moeilijk maakt om schaars voedsel en medicijnen te betalen.


Naar schatting 2.3 miljoen Venezolanen zijn sinds 2015 vanuit het land gemigreerd, aldus de Verenigde Naties.

De Lima-groep werd meer dan een jaar geleden gevormd door overwegend conservatieve regionale regeringen die een crisis in Venezuela willen bestrijden die de regionale stabiliteit in toenemende mate bedreigt. De groep volgde de VS en anderen in het veroordelen van Maduro's herverkiezing in mei als een schijnvertoning nadat populaire tegenstanders waren verbannen van deelname en de grootste anti-regeringspartijen de race boycotten.

Terwijl de groep eerder Maduro als een 'dictator' aan de kaak stelde en opriep tot dialoog, suggereert de resolutie van vrijdag, dat Maduro een stap naar beneden moet doen, dat de leden hun geduld verliezen en zich waarschijnlijk bij de VS zullen voegen om de strijdende leider te straffen en verder te straffen. Onder andere beloofde de groep om de belangrijkste Venezolaanse functionarissen te beletten hun land binnen te komen en tegoeden te bevriezen die ze in het buitenland hebben. De resolutie drukte ook zijn steun uit voor een poging om Maduro te vervolgen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid.

Maar, buiten de verhitte retoriek, toonde de anti-Maduro-coalitie tekenen van rafelen langs ideologische lijnen. Mexico was een van de vroege en grootste promotors van de Grupo de Lima. Maar ,het stuurde een vertegenwoordiger op een lager niveau naar de vergadering van vrijdag die weigerde de resolutie te ondertekenen, als weerspiegeling van het non-interventiebeleid van de nieuwe linkse president van die natie, Andres Manuel Lopez Obrador.

Maduro reisde naar de inauguratie van Lopez Obrador en ontmoette persoonlijk de Mexicaanse leider.

De Verenigde Staten zijn formeel geen lid van de Lima-groep maar zijn een vocale supporter en Pompeo heeft via videoconferentie deelgenomen aan de vergadering. Pompeo bezocht Latijns-Amerika en woonde de inauguratie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro bij en maakte vervolgens een stop in Colombia om president Ivan Duque te ontmoeten. Zowel Bolsonaro als Duque hebben een eensgezind optreden uitgesproken tegen Maduro's regering in lijn met de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/YouTube)

Milieuvriendelijk containerhotel populair in haven van Valparaiso, Chili

'Winebox Hotel' trekt veel bezoekers om foto's te maken en te genieten van wijnproeverijen


Een milieuvriendelijk containerhotel is een populaire toeristische attractie geworden voor bezoekers van de haven van Valparaiso, Chili. Een hotel met een wijnthema. Het gebouw bestaat uit 25 zeecontainers die werden geborgen in de nabijgelegen haven. 

De in Nieuw-Zeeland geboren wijnmaker en de eigenaar van het hotel, Grant Phelps, kreeg het idee om een ​​containerhotel te bouwen van een tijdelijk modern containervervoerscentrum dat werd gebouwd in zijn geboorteplaats Christchurch na de aardbeving in 2011.

Phelps kon eenvoudig aan de benodigde containers komen uit de nabijgelegen haven. Het duurde maar één nacht om het hotel te bouwen, dat hij 'Winebox' noemde.


Van het goedkope, gerecycleerde bouwmateriaal tot de korte bouwperiode, het hotel is een voorbeeld van milieuvriendelijk toerisme, met zelfs het meubilair gemaakt van gerecycled materiaal.

Op dit moment heeft het hotel twee soorten kamers, variërend in prijs van 100 tot 300 Amerikaanse dollars per nacht. 'Verschillende vormen van de kamers, dus iets interessants, iets anders. Dit is vrij uniek', zei Mike, een hotelgast uit Canada. Het hotel is een populaire toeristenplaats geworden. Veel bezoekers komen langs om foto's te maken en te genieten van wijnproeverijen.



(Suriname Mirror/CCTV/News Americas Now/Twitter/YouTube)

Suriname exporteert in 2017 legaal 3.660 wildvang dieren, waaronder 1.000 leguanen naar VS

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror Reports)
Legale export in wild gevangen dieren uit Suriname toont licht dalende trend

- In 2012 worden nog 9.909 dieren geëxporteerd en in 2016 7.288 dieren
- Groene leguaan al jaren meest 'favoriete' exportdier, met name naar de VS, maar aantal neemt af


Suriname is nog steeds een belangrijke speler in Latijns-Amerika op het gebied van de handel in en export van in het wild gevangen dieren. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES, de Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora. Het aantal dieren dat jaarlijks wordt geëxporteerd kan van jaar op jaar duizenden exemplaren verschillen, zo blijkt uit de CITES-cijfers. 

Tussen 1981 en 2011 werden in totaal ruim 850.700 levende dieren (ruim zestig verschillende soorten) met CITES-papieren geëxporteerd.
In 1981 werden 14.612 dieren en in 2010 10.826 dieren (de meeste dieren in 2010, 3.921, naar de Verenigde Staten en 2.082 naar Nederland) geëxporteerd. De meeste dieren werden in 1995 Suriname uit getransporteerd, 60.108, en het kleinste aantal, 7.740, in 1984.

Het dier dat het meest is/wordt geëxporteerd is de groene leguaan (Iguana iguana), vooral naar Amerika. In totaal werden tussen 1981 en 2011 503.201 exemplaren het land uit vervoerd. In 1993 werden de meeste groene leguanen (40.715) geëxporteerd en het kleinste aantal, 1.227, in 2004. In 2017 werden 1.000 exemplaren geëxporteerd, alleen naar de VS.
In totaal werden in 2012 vanuit Suriname 9.909 dieren geëxporteerd. Het grootste deel ervan bestond uit de groene leguaan: 7.259 en daarvan zijn er 6.150 naar de Verenigde Staten gevlogen. Alle uitgevoerde leguanen hebben van CITES als doel van de export omschreven 'commercieel'. Voor Amerika zal dat doel vooral de lokale consumptiemarkt zijn.

In 2013 werd een record aantal van 28.128 dieren geëxporteerd, waaronder 10.298 groene leguanen.
In 2014 werd een aantal van 7.206 dieren geëxporteerd, waaronder 4.906 groene leguanen.
In 2015 werd een aantal van 18.285 dieren geëxporteerd, waaronder 2.220 groene leguanen.
In 2016 werden 7.288 dieren geëxporteerd en daaronder gèèn groene leguanen.

In 2017 werden volgens CITES 3.660 wildvang dieren uit Suriname geëxporteerd (zie onderaan).

Daaronder waren onder andere:
310 boa constrictors naar de VS en 25 naar Nederland;
460 groene hondskopboa's (Corallus caninus) naar de VS en 42 naar Japan;
481 tuinboa's (Corallus hortulanus) naar de VS, 17 naar Groot-Brittannië en 35 naar Nederland; 
400 schilderskikkers (Dendrobates tinctorius) naar de VS en 40 naar Japan;
1.000 groene leguanen (Iguana iguana) naar de VS;
74 geelvoorhoofdamazones (Amazona ochrocephala) naar Singapore;
64 blauwgele ara's (Ara ararauna) naar Singapore, en
159 Braziliaanse reuzenschildpadden (Chelonoidis denticulatus) naar de VS en 10 naar Duitsland.

Cijfers van 2018 worden in de loop van dit jaar bekend.

De Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna regelt de wereldwijde handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. Beschermde soorten mogen niet zomaar worden verhandeld, vervoerd, verzameld of gehouden. Hiervoor gelden regels. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Voor Suriname is dit verdrag in werking getreden op 15 februari 1981, maar de publicatie ervan in het Verdragenblad vond pas plaats in december
2007.

De doelstelling van de CITES-overeenkomst is ervoor te zorgen, dat internationale handel in wilde dieren en planten het voortbestaan van deze soorten niet bedreigt. Sommige soorten of producten van deze soorten zijn om diverse redenen erg gewild. Hier wordt veel in gehandeld. In combinatie met andere factoren, zoals verlies van leefgebied, zorgt de handel ervoor dat bepaalde populaties enorm worden uitgedund en dat sommige soorten zelfs op het punt staan uit te sterven. De CITES-overeenkomst moet dit te voorkomen. Ook moet het verdrag duurzame handel bevorderen.

Naar schatting gaan er jaarlijks miljarden dollars om in de internationale handel in wildlife. Hierbij worden duizenden plantensoorten en diersoorten verhandeld. De handel is divers, variërend van levende dieren en planten tot een enorme hoeveelheid afgeleide producten. Voorbeelden hiervan zijn etenswaren, exotische lederwaren, houten muziek instrumenten, souvenirs en medicijnen.

Het is een exportbranche waar in Suriname weinig over bekend is. Bedrijven die zich specifiek met de export van dieren bezig houden zijn nauwelijks te traceren. Het is niets meer en minder dan broodhandel. Dieren worden uit het wild geplukt, opgeslagen in kooien en vervolgens wacht ze een lange reis naar verre oorden. Aan de essentiële vraag of dergelijke exporten in deze tijd nog nodig zijn, wordt voorbij gegaan. Immers, veel diersoorten worden wereldwijd in gevangenschap opgenomen in fok- en kweekprogramma’s.






(Suriname Mirror Reports/ISSUU Suriname Mirror Reports)

Suriname exporteert in 2017 legaal 3.660 wildvang dieren, waaronder 1.000 leguanen naar VS

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror Reports)
Legale export in wild gevangen dieren uit Suriname toont licht dalende trend

- In 2012 worden nog 9.909 dieren geëxporteerd en in 2016 7.288 dieren
- Groene leguaan al jaren meest 'favoriete' exportdier, met name naar de VS, maar aantal neemt af


Suriname is nog steeds een belangrijke speler in Latijns-Amerika op het gebied van de handel in en export van in het wild gevangen dieren. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES, de Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora. Het aantal dieren dat jaarlijks wordt geëxporteerd kan van jaar op jaar duizenden exemplaren verschillen, zo blijkt uit de CITES-cijfers. 

Tussen 1981 en 2011 werden in totaal ruim 850.700 levende dieren (ruim zestig verschillende soorten) met CITES-papieren geëxporteerd.
In 1981 werden 14.612 dieren en in 2010 10.826 dieren (de meeste dieren in 2010, 3.921, naar de Verenigde Staten en 2.082 naar Nederland) geëxporteerd. De meeste dieren werden in 1995 Suriname uit getransporteerd, 60.108, en het kleinste aantal, 7.740, in 1984.

Het dier dat het meest is/wordt geëxporteerd is de groene leguaan (Iguana iguana), vooral naar Amerika. In totaal werden tussen 1981 en 2011 503.201 exemplaren het land uit vervoerd. In 1993 werden de meeste groene leguanen (40.715) geëxporteerd en het kleinste aantal, 1.227, in 2004. In 2017 werden 1.000 exemplaren geëxporteerd, alleen naar de VS.
In totaal werden in 2012 vanuit Suriname 9.909 dieren geëxporteerd. Het grootste deel ervan bestond uit de groene leguaan: 7.259 en daarvan zijn er 6.150 naar de Verenigde Staten gevlogen. Alle uitgevoerde leguanen hebben van CITES als doel van de export omschreven 'commercieel'. Voor Amerika zal dat doel vooral de lokale consumptiemarkt zijn.

In 2013 werd een record aantal van 28.128 dieren geëxporteerd, waaronder 10.298 groene leguanen.
In 2014 werd een aantal van 7.206 dieren geëxporteerd, waaronder 4.906 groene leguanen.
In 2015 werd een aantal van 18.285 dieren geëxporteerd, waaronder 2.220 groene leguanen.
In 2016 werden 7.288 dieren geëxporteerd en daaronder gèèn groene leguanen.

In 2017 werden volgens CITES 3.660 wildvang dieren uit Suriname geëxporteerd (zie onderaan).

Daaronder waren onder andere:
310 boa constrictors naar de VS en 25 naar Nederland;
460 groene hondskopboa's (Corallus caninus) naar de VS en 42 naar Japan;
481 tuinboa's (Corallus hortulanus) naar de VS, 17 naar Groot-Brittannië en 35 naar Nederland; 
400 schilderskikkers (Dendrobates tinctorius) naar de VS en 40 naar Japan;
1.000 groene leguanen (Iguana iguana) naar de VS;
74 geelvoorhoofdamazones (Amazona ochrocephala) naar Singapore;
64 blauwgele ara's (Ara ararauna) naar Singapore, en
159 Braziliaanse reuzenschildpadden (Chelonoidis denticulatus) naar de VS en 10 naar Duitsland.

Cijfers van 2018 worden in de loop van dit jaar bekend.

De Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna regelt de wereldwijde handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. Beschermde soorten mogen niet zomaar worden verhandeld, vervoerd, verzameld of gehouden. Hiervoor gelden regels. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Voor Suriname is dit verdrag in werking getreden op 15 februari 1981, maar de publicatie ervan in het Verdragenblad vond pas plaats in december
2007.

De doelstelling van de CITES-overeenkomst is ervoor te zorgen, dat internationale handel in wilde dieren en planten het voortbestaan van deze soorten niet bedreigt. Sommige soorten of producten van deze soorten zijn om diverse redenen erg gewild. Hier wordt veel in gehandeld. In combinatie met andere factoren, zoals verlies van leefgebied, zorgt de handel ervoor dat bepaalde populaties enorm worden uitgedund en dat sommige soorten zelfs op het punt staan uit te sterven. De CITES-overeenkomst moet dit te voorkomen. Ook moet het verdrag duurzame handel bevorderen.

Naar schatting gaan er jaarlijks miljarden dollars om in de internationale handel in wildlife. Hierbij worden duizenden plantensoorten en diersoorten verhandeld. De handel is divers, variërend van levende dieren en planten tot een enorme hoeveelheid afgeleide producten. Voorbeelden hiervan zijn etenswaren, exotische lederwaren, houten muziek instrumenten, souvenirs en medicijnen.

Het is een exportbranche waar in Suriname weinig over bekend is. Bedrijven die zich specifiek met de export van dieren bezig houden zijn nauwelijks te traceren. Het is niets meer en minder dan broodhandel. Dieren worden uit het wild geplukt, opgeslagen in kooien en vervolgens wacht ze een lange reis naar verre oorden. Aan de essentiële vraag of dergelijke exporten in deze tijd nog nodig zijn, wordt voorbij gegaan. Immers, veel diersoorten worden wereldwijd in gevangenschap opgenomen in fok- en kweekprogramma’s.






(Suriname Mirror Reports/ISSUU Suriname Mirror Reports)

Directeur Conservation International Suriname Goedschalk bezorgd over ontbossing

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror Reports)
'Op het gebied van natuurbehoud hebben wij het laten liggen'

'Een ander aandachtspunt is hoe wij omgaan met wildlife, voorbeeld is het lot van de jaguar die enorm wordt blootgesteld aan wildlife trafficking'


'Wij mogen absoluut niet tot de laatste milieu generatie van dit land moeten gaan behoren en zullen vooral op politiek niveau daden moeten stellen, het voorbeeld moeten geven en er alles aan doen om samen met de internationale gemeenschap de gestelde doelen te behalen', zegt John Goedschalk directeur van Conservation International Suriname (CI-S), vrijdag 4 januari 2019 tegenover United News.

Terugkijkend op hoe in 2018 Suriname zich heeft gekweten van haar milieudoelen en hoe bewust de Surinamer is vindt Goedschalk, dat de balans tussen goed en minder goed best wat positiever had kunnen zijn.

'Vooral op het gebied van natuurbehoud hebben wij het laten liggen. De snelheid waarmee ontbossing het afgelopen jaar is toegenomen is zorgelijk. Op zich is ontbossing niet zo een probleem als je het omzet naar productieve gronden of voor het aanleggen van nieuwe woonwijken of landbouwgronden. We zijn een jonge natie die nog tot ontwikkeling gebracht moet worden en dan zou het doel van ontbossing daar een goed middel en een duurzame reden voor kunnen zijn. Maar wij zien zoals het nu gebeurd de voordelen van de ontbossing niet terug. Wie profiteert ervan?. Is het dat de houtsector tot grotere productie is gekomen en een grotere bijdrage is gaan leveren aan het nationaal inkomen?. Op dit moment zijn er miljoenen hectaren in houtkapconcessie uitgegeven. Wie en hoe manage je dat in relatie met natuurbehoud en andere milieudoelen, zowel nationaal als die waaraan we ons internationaal hebben gecommitteerd? Het is een zonde. Als je ons fantastisch mooi bos gaat omzetten, doe het dan gestructureerd met voordelen voor de natie', zegt de CI-S directeur.

Goedschalk wil samen met andere milieuorganisatie, maar in het bijzonder met de overheid, zich verder blijven inzetten op de ingeslagen weg om wetgeving in orde te krijgen voor meer natuurbehoud. Onlangs zijn al enkele concepten gemaakt. Zo zal er gewerkt moeten worden aan het instellen en behouden van natuurparken en andere beschermde gebieden.

Volgens Goedschalk draait het algemeen milieubewustzijn van de Surinamer nog op een laag pitje. Dat er onvoldoende natuurgebieden zoals parken zijn is een beperking om dit bewustzijn te stimuleren.

'De plekken die we nu hebben zijn ver en om verschillende redenen niet toegankelijk en duur. We zouden het eigen lokale toerisme daarmee moeten aanscherpen zodat we zelf meer gaan genieten van onze natuur. Het steeds stedelijke gaan wonen, maakt dat we onze natuur vergeten. Maar, het is tekenen voor het algemeen bewustzijn. Dat zie je niet alleen op het gebied van het milieu, maar in vrijwel alles, zoals in dit geval nemen wij niet de moeite ons te interesseren voor echt andere zaken en zijn we meer bezig met hoe te overleven.'

Goedschalk zegt er verbaast over te zijn, dat bij het verzorgen van lezingen hij tot de ontdekking komt hoe weinig de Surinamer weet over de natuur. Over klimaatverandering, een onderwerp dat al jaren een internationaal als nationaal agendapunt is, blijkt het bewust zijn ver beneden peil te zijn. Die toegankelijkheid moet er voor zorgen dat het milieubewustzijn van de Surinamers wordt gestimuleerd.

Een ander aandachtspunt is hoe wij omgaan met ‘wildlife’ in Suriname. Een voorbeeld is het lot van de jaguar die enorm staat bloot gesteld aan 'wildlife trafficking' (smokkel van wilde dieren), daarnaast moet veel gedaan worden aan het stimuleren van de volksvisserij en het bevorderen van de productie van natuurproducten.

Zouk-muziekformatie Kassav uit Guadeloupe en Martinique op Curaçao

Kassav aanwezig zijn bij opening van Curaçao Carnival Village



De bekende zouk-muziekformatie uit Guadeloupe en Martinique, Kassav, is gisteren aangekomen op Curaçao. De band is er op uitnodiging van de carnavalsstichting JAG en zal aanwezig zijn bij de opening van Curaçao Carnival Village, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 5 januari 2019.

Daar zullen ook twee lokale bands optreden. Kassav treedt ook op in het kader van het eigen veertigjarige bestaan op de Kleine Werf.

De groep kwam aan deels vanuit Nederland en deels vanuit Sint Maarten.

Inter Caribbean Trading & Shipping Company: 'Import van 500.000 liter dieselolie geheel legaal verlopen'

'Het monopolie van Curoil is al lang beëindigd door de regering'

- 'Dat Curoil bovendien stelt dat onze diesel van slechte kwaliteit is, kunnen we niet begrijpen'
- Importeur van 500.000 liter diesel schiet in de verdediging 


Het monopolie van Curoil is al lang beëindigd door de regering die al enkele jaren de vrije import van diesel en andere olieproducten toestaat, aldus Inter Caribbean Trading & Shipping Company. 'Dat er nu voor het eerst een bedrijf van deze vrije markt gebruikmaakt is misschien wat anders.'

Gisteren belegde de top van het bedrijf een persconferentie, aldus vandaag, zaterdag 5 december 2018, het Antilliaans Dagblad. Daarmee reageert Inter Caribbean Trading & Shipping op minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) die het bedrijf heeft bevolen de 500.000 liter geïmporteerde dieselolie binnen twee weken van het eiland te verwijderen. De ondernemer stelt echter, dat import van de dieselolie geheel legaal is verlopen, dat er omzetbelasting en accijns over is betaald en dat het overheids-nv Curoil is geweest die de politiek mogelijk heeft ingeschakeld vanwege de gevreesde concurrentie.

'Dat Curoil bovendien stelt dat onze diesel van slechte kwaliteit is, kunnen we niet begrijpen. Want wij hebben de diesel vóór de inklaring laten controleren, zoals ook door de douane voorgeschreven wordt. Dit is gedaan door het bedrijf Saybolt Division Of Core Laboratories nv, dat dit ook voor Curoil doet.'

Uitgelegd werd, dat de diesel vooral bedoeld is voor levering aan bedrijven die gebruikmaken van generatoren zoals aannemers, supermarkten en de asfaltfabriek en niet voor de pompstations. 'Curoil kan het gewoon niet hebben dat onze diesel goedkoper is', zo is verder aangevoerd.

Centrale Bank Curaçao ontmoedigt het gebruik van cheques als betaalmiddel

'Wij betalen steeds vaker met elektronische betaalmiddelen'


Het gebruik van cheques als betaalmiddel zal verdwijnen. Dat kan worden opgemaakt uit ‘Daadkrachtig de toekomst in’, zoals het rapport met de toelichting op de begroting en voornemens van 2019 van de Centrale Bank CBCS heet, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 5 januari 2019.

Over het betalingsverkeer, dat efficiënt, betrouwbaar en toegankelijk voor iedereen moet zijn, schrijft de CBCS dat ‘wij in de afgelopen jaren steeds vaker met elektronische betaalmiddelen betalen’. 'Als gevolg van nieuwe technologieën is het wereldwijde betalingsverkeer sneller, efficiënter en veiliger geworden, waardoor geld veel soepeler tussen banken heen en weer vloeit.'

In dit kader zet de CBCS zich in voor de verbetering van de efficiëntie van het betalingsverkeer op Curaçao en Sint Maarten onder meer door het bevorderen van elektronische betalingen en daar hoort het ‘ontmoedigen van het gebruik van cheques’ bij. Technologische voortgang maakt onder andere ook de ontwikkeling van nieuwe betalingsinstrumenten mogelijk. 'Als gevolg hiervan is er een toenemende druk op de CBCS, als beheerder van het nationale ACH- en RTGS-systeem, om te voldoen aan de (internationale) eisen en verwachtingen van de burger. Hierin beschouwen wij uiteraard de optimalisering van ons huidige betaalsysteem als prioriteit.'

Over wat ACH en RTGS is hieronder meer:

'De CBCS is eigenaar van, beheert en participeert in het lokale interbancaire betalingssysteem, het National Automated Clearing and Settlement (NACS2)- systeem, dat het giraal geldverkeer in de landen Curaçao en Sint Maarten faciliteert. Het NACS2-systeem biedt de mogelijkheid voor ‘clearing’ en ‘settlement’ van alle interbancaire transacties van de participanten - in casu de commerciële banken en sinds kort ook niet-financiële instellingen die aan de toelatingseisen voldoen in zowel Nederlands-Antilliaanse guldens als in Amerikaanse dollars op een ‘real time’ (RTGS) basis of via batchbetalingen (ACH). Het NACS2-systeem faciliteert ook de uitvoering van grensoverschrijdende transacties.'

PLO ontvangt slechts zo'n Srd 4 miljoen subsidie van de overheid

'Dit is de helft van wat de bushouders moeten krijgen'

PLO wil dat regering bushouders tegemoet komt met kwijtschelding van de Rij- en Voertuigenbelasting


De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) heeft ongeveer Srd 4 miljoen subsidie ontvangen van de overheid. Dit is de helft van wat de bushouders moeten krijgen, zegt voorzitter John Mahadewsing vandaag, zaterdag 5 januari 2018, op Starnieuws. 

Tijdens een algemene ledenvergadering gisteren werd verslag gedaan over onderhandelingen met minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De bushouders van ongeveer 20 trajecten zullen alvast worden uitbetaald. Mahadewsing zegt dat hij van de minister te horen heeft gekregen, dat het bedrag begroot voor subsidie aan de bushouders in 2018, op is.

De Srd 4 miljoen die nog uitbetaald moet worden, zal uit een andere pot moeten komen. De begroting voor dit jaar moet nog worden behandeld in De Nationale Assemblee.

Bushouders wilden in actie gaan, maar het bestuur heeft hen gevraagd geduld te betrachten. Uiteindelijk zijn de leden akkoord gegaan dat overgegaan wordt tot betaling. In de tussentijd moet het bestuur ervoor zorgen dat de regering inkomt met de rest van het geld.

Mahadewsing en adviseur Edmund Dundas stellen, dat het niet zo kan zijn dat slechts de helft van de mensen wordt uitbetaald. Het gaat om geld dat ze voorgeschoten hebben aan de overheid. De mensen van alle 40 trajecten hebben hun geld hard nodig.

Wat de PLO betreft wordt het tarief verhoogd, waardoor het probleem van subsidie niet steeds om de hoek komt kijken. Voor 2019 moet de begroting wel ruim zijn, als doorgegaan wordt met subsidie. De prijs van diesel schommelt, waardoor het begrote bedrag niet genoeg was. Al deze zaken zal het bestuur de komende week voorleggen aan minister Pengel.

Dundas hoopt dat de regering de bushouders tegemoet komt door kwijtschelding van de Rij- en Voertuigenbelasting. Hij merkt op, dat bushouders ongeveer Srd 1.000 moeten neertellen voor deze belasting, naast verzekering en keuring van de bus. De leden van de PLO klagen over het steeds duurder wordende onderhoud van de voertuigen. Het zou volgens Dundas meer dan billijk zijn als de overheid hen tegemoet zou komen.

Steiger bij het Veerplein te Meerzorg is opgeknapt

'Aanpak steiger is voorfase bouw eigen kantoor belangenorganisatie Veerboten in Commewijne'


De steiger bij het Veerplein te Meerzorg is verfraaid en in de kleuren van de Surinaamse vlag geverfd. Seshma Bissesar, de onlangs aangetreden voorzitster van de belangenorganisatie Veerboten in Commewijne, zegt vandaag, zaterdag 5 januari 2019, op Starnieuws dat de aanpak van de steiger de voorfase is van de bouw van een eigen kantoor. 'Daarvoor krijgen wij vlakbij de steiger een stuk terrein van districtscommissaris Adjai Kali', aldus Bissesar. 

De organisatie is al begonnen met het verhogen van het terrein. Dit gebeurt met eigen middelen en donaties van het bedrijfsleven. De steiger is ooit opgezet door de Lionsclub. Er komt nu een groot bord met 'Welkom op Veerplein Commewijne'. Het bord wordt verlicht net als de omgeving, zodat de boten die aangemeerd zijn, 's avonds veilig zijn.

Bovendien zal de steiger er veel mooier uitzien, stelt Bissesar.

Voor maandag is er een gesprek met de EBS gepland voor de verlichting. Ook bewaking staat hoog op de lijst van de boothouders. Ruim zeventig boothouders zijn lid van de organisatie, die dagelijks ongeveer 5.000 personen oversteken naar Paramaribo en terug.

Fonds Ontwikkeling Binnenland worstelt met financiële problemen door beperkte subsidie

'Enkele projecten zijn in 2018 voorlopig stopgezet, omdat er geen geld is'


De Ware Tijd meldt vandaag, zaterdag 5 januari 2019, dat het Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB) worstelt al geruime tijd met financiële problemen. De belangrijkste oorzaak hiervan is de beperkte subsidie die door de overheid wordt vrijgemaakt. Hierdoor kan het FOB, als directe werkarm van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, niet optimaal functioneren. 

Marlon Cairo, directeur van het fonds, zegt dat enkele projecten die uitgevoerd moesten worden in 2018 voorlopig zijn stopgezet, omdat er geen geld is. 'Het afgelopen jaar was voor ons een grote uitdaging. We hadden gehoopt dat we veel meer konden doen, maar zaken zijn anders gelopen', legt hij uit.

Omdat de middelen zeer schaars zijn, moet het FOB volgens de directeur creatiever worden. Cairo stelt, dat de doelgroep waarvoor zijn organisatie werkt, voor een belangrijk deel nog afhankelijk is van de ondersteuning van dit fonds. Het FOB kan daarom niet bij de pakken neerzitten.

 Volgens Cairo beseffen mensen soms niet hoeveel projecten het FOB heeft gerealiseerd in zijn vijftienjarig bestaan. Deze organisatie heeft haar nut dus bewezen. 'Als je kijkt naar het Boven-Surinamegebied, hebben wij alle aanmeersteigers gebouwd vanaf Atjoni tot en met Asidonhopo. De verschillende waterstations in het binnenland, maar ook scholen hebben we gebouwd. We hebben echt veel zaken gedaan.'

Ondanks de beperkte middelen, heeft het FOB dit jaar een aantal grote plannen. Het belangrijkste project is een groot waterproject dat in het totale binnenland zal worden uitgevoerd. Op dit moment wordt er met verschillende partijen gesproken. 'We streven ernaar om in de eerste maanden van het jaar het startsein te geven', zegt de directeur.

Spanningen binnen de Saamaka lopen op door recente actie granman Aboikoni

Kapitein Stephanus Poeketie ontheven uit zijn functie en uit traditioneel gezag gezet

Vraagtekens bij bevoegdheid granman om een kapitein te ontheffen


De gewenste verzoening binnen de Saamaka stam sinds het aantreden van Albert Aboikoni als granman is nog niet in zicht. Een schrijven van Aboikoni, waarin kapitein Stephanus Poeketie is ontheven uit zijn functie en uit het traditioneel gezag is gezet, heeft olie op het vuur gegooid, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 5 januari 2018. De brief heeft tongen losgemaakt en ervoor gezorgd dat de spanning binnen de stam weer is opgelaaid.

De vraag die gesteld wordt is, of de granman bevoegd is om een kapitein te ontheffen. Het schrijven, gedateerd 17 december 2018, is getekend door Iwan Adjako, secretaris van het kabinet van de granman. Poeketie is opgedragen om de epauletten behorende bij de functie in te leveren bij het commissariaat Sipaliwini ressort Boven-Suriname. De tegemoetkomingen behorende bij de functie zijn volgens het schrijven per 1 januari stopgezet. De reden van de ontheffing is niet opgenomen.

Kapitein Poeketie bevestigt dat hij op 2 januari het schrijven heeft gekregen via een bestuursopzichter van ressort Boven-Suriname. Poeketie is ook voorzitter van de Twaalf Lo der Saramaccaners. Hij schuift niet onder stoelen of bankenm dat hij fel tegen de benoeming van Aboikoni tot granman was. Echter zegt hij ook, dat na zijn benoeming hij zijn handen in onschuld heeft gewassen en deze zaak heeft gelaten voor de geesteswereld.

'Of het gramanschap wel of niet voor hem bestemd is, zal de tijd uitwijzen. Ik heb niets tegen de man, maar het ging puur om het granmanschap. We waren zelfs van plan om in januari een liba krutu te houden om tot verzoening over te gaan, maar nu is dit van de baan', zegt Poeketie.

Over de liba krutu van Aboikoni zegt Poeketi, dat het dorp pas op de laatste dag een uitnodiging heeft gekregen. 'Logistiek was het niet haalbaar om aanwezig te zijn, temeer daar wij ook de oudsten hierover moesten raadplegen.' Ook de groep Amina was niet op de krutu. 'Er was volgens Poeketi toen reeds gedreigd door de groep Aboikoni, dat indien een kapitein niet aanwezig zou zijn op de krutu er sancties zouden volgen. Wel nu misschien is dit een van de sancties. Een grote schande voor het traditioneel gezag', noemt hij het besluit. 'Want nooit eerder is het voorgekomen dat een kapitein wordt ontheven. Kapting nanga basja wroko na jeje wroko, nooit ete un yere a san disi na busikondre.'

Naar zijn zeggen worden traditionele gezagsdragers voor het leven benoemd. 'Nu is er met deze handeling onnodig weer olie op het vuur gegooid en voor meer problemen gezorgd, meent hij. Kapitein Poeketi vertegenwoordigt via de Abaisa lo een grote groep Saramacanners. Mi mama-lo bigi. Ik heb ook een hoofdkapitein en vaders- en moederfamilie, die dit besluit zeker ook zullen afwijzen', geeft hij aan.

Poeketie heeft een afwachtende houding aangenomen. Hij is benieuwd of het besluit van Aboikoni zal worden overgenomen door de regering en of hij alleen het slachtoffer is geworden.

Openbaar Ministerie zet zaak tegen verdachten Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno door

Bezwaren advocaat Kanhai tegen vervolging verdachten 8 decembermoorden door OM verworpen


De Kantonrechter is bevoegd kennis te nemen van de strafzaak tegen oud-ministers Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno in het 8 decemberstrafproces. Dit heeft de Officier van Justitie gisteren op de zitting benadrukt. Zij reageerde op bezwaren die naar voren zijn gebracht door advocaat Irvin Kanhai, zo bericht vandaag, zaterdag 5 januari 2019, Starnieuws.

Naarendorp en Hardjoprajitno worden niet door de Krijgsraad, maar door de Kantonrechter berecht, omdat zij op 8 december 1982 minister waren.

Kanhai heeft gesteld, dat het Openbaar Ministerie (OM) eerder had aangegeven, dat de zaak van Naarendorp niet bij het Kantongerecht, maar bij het Hof van Justitie moet dienen. Het OM is echter op dit standpunt teruggekomen en heeft de verdachten Naarendorp en Hardjoprajitno bij het Kantongerecht gedagvaard.

De verdediging van Naarendorp heeft ook verwezen naar de Amnestiewet waarin amnestie is verleend aan personen die als verdachten zijn aangemerkt en zijn gedagvaard in verband met de feiten gepleegd op 7, 8 en 9 december 1982. Het Openbaar Ministerie verwijst naar de beslissing van de Krijgsraad van 9 juni 2016, waarin onder meer is beslist, dat de toepassing op grond van artikel 137 van de Grondwet, ongeoorloofd en artikel 1 buiten toepassing is. De vervolging is volgens Niamat dan ook gehouden aan dit standpunt.

De Officier van Justitie verwerpt de excepties van Kanhai en stelt dat de kennisgeving van verdere vervolging binnen de gestelde termijn is uitgereikt. Het OM vroeg de rechter om de verweren van de verdediging te verwerpen en over te gaan tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

De rechter zal op 11 januari antwoorden op de bezwaren en de reactie van het Openbaar Ministerie.

Assemblee wil dit jaar aantal belangrijke wetten behandelen

(Bron foto: NII)
Op agenda zeker Comptabiliteitswet, Wet Bescherming Moederschap en Huurwet


De Nationale Assemblee (DNA) is van plan om in 2019 een aantal belangrijke wetten te behandelen en die ook aan te nemen. Een van die wetten is de nieuwe Comptabiliteitswet die onder andere een betere monitoring van de uitgaven van het land moet garanderen. Voor de bevolking misschien geen interessante wet, maar voor de overheidsuitgaven wel noodzakelijk, zegt voorzitster Jennifer Geerlings-Simons donderdag 3 januari 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De politica zegt, dat de Wet Bescherming Moederschap ook op de agenda wordt geplaatst. Vaders zullen na aanname van deze wet in de gelegenheid worden gesteld om rond de periode van de bevalling zwangerschapsverlof op te nemen. In aansluiting hierop komt een fonds waardoor kleine ondernemers niet hoeven te vrezen, dat zij voor het zwangerschapsverlof moeten betalen.

Een andere wet is de Huurwet die zowel huurder als verhuurder mogelijkheden biedt om zonder problemen contracten aan te gaan. Het parlement wenst zich in het nieuwe jaar ook te buigen over de integrale aanpassing van de Notariswet. Het belang van deze wet is, dat de samenleving in goed vertrouwen naar de notaris kan gaan om zaken te regelen.

DNA-voorzitster Geerlings-Simons liet haar licht ook schijnen over het behandelen van een raamwet Volksgezondheid die alle aspecten van dit onderwerp in ons land regelt. Ze bracht ook naar voren dat dit jaar aandacht geschonken wordt aan de kwestie huisvesting. Er komt een Wet Garantiefonds Huisvesting waardoor mensen gemakkelijker toegang krijgen tot een hypotheek.

Wat nog dit jaar meegenomen wordt is ook de Wet Nationaal Woningbouwfonds, die structureel geld beschikbaar stelt door de overheid voor sociale doelgroepen ter financiering van huisvesting.

Homo's gemarteld in afzonderlijke homofobe aanvallen in Chili

Van 52-jarige Jose David Muñoz Vargas wordt hoofd onder heet water bubbelbad gehouden

24-Jarige man krijgt trappen tegen geslachtsdeel, sigaretten op zijn hand uitgedrukt en is met een grote steen op zijn hoofd geslagen


Twee mannen in Chili zijn aangevallen en gemarteld in twee afzonderlijke homofobe aanvallen al dit jaar, 2019. Van één man werd het hoofd onder heet water in een bubbelbad gehouden. Aanvallers zouden tegen het geslachtsdeel van een andere man hebben getrapt, sigaretten op zijn handen hebben uitgedrukt en hem met een grote steen op zijn hoofd hebben geslagen. 

Aanvallers zouden naar verluidt Jose David Muñoz Vargas, 52, vanwege zijn seksualiteit in het bubbelbad hebben gedwongen. De aanval gebeurde in zijn huis in de stad Porvenir. Die stad ligt in Magallenas, in de zuidelijke Antarctische regio van Chili.

Muñoz Vargas werd met ernstige brandwonden naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, waar hij in een kritieke toestand verkeert.


De grootste LGBTI-organisatie in Chili, Movilh (Movimiento de Integración y Liberación Homosexual), meldde de aanvallen en zal de slachtoffers ondersteunen.


Movilh's hoofd, Rolando Jiménez, zei dat de groep de familie van de man steunt. 'We hebben contact met familieleden die ons vertellen dat de aanval homofoob was, dus we zullen doorgaan met het geven van leiding en hulp in wat ze maar willen', zei hij. 'We moeten deze verontwaardiging grondig onderzoeken en de Zamudio-wet toepassen op deze haataanval.' De Zamudio-wet verwijst naar wetgeving ingevoerd om leden van de LGBTI-gemeenschap te beschermen tegen geweld en discriminatie na de moord op Daniel Zamudio in 2012. Vier neo-nazi's hebben Zamudio met geweld gedood in een park nadat zij hadden gehoord geleerd dat hij homo was. De gewelddadige moord veroorzaakte een nationale verontwaardiging in Chili.

Een 24-jarige man werd ook aangevallen in een vermoedelijk haatmisdrijf op nieuwjaarsdag in de kustplaats Valparaíso. De man vertelde Movilh, dat hij met zijn aanvallers in een auto reed en dat de mannen rond acht uur 's avonds gewelddadig werden. 'Alles ging goed totdat de jongeman met zijn partner aan de telefoon begon te praten', zei woordvoerder van Movilh-Valparaíso, Diego Ríos. 'De mannen begonnen hem vervolgens te beledigen vanwege zijn seksuele oriëntatie, evenals hem te slaan en te martelen. Het is een trieste situatie.'

De vermeende aanvallers reden de jongeman naar Laguna Verde, een zoutmeer in het Andes-gebergte. Daar begonnen ze hem te slaan en te martelen. Ze trapten op zijn geslachtsdelen, verbrandden sigaretten in zijn handen en sloegen hem op zijn hoofd met een steen. Hij viel bewusteloos en werd de volgende dag 'gedesoriënteerd en verloren' wakker.

Movilh heeft de autoriteiten opgeroepen om de aanvallen goed te onderzoeken, maar ook om de LGBTI-gemeenschap te beschermen.

'We roepen de lokale autoriteiten op om slachtoffers van dit soort misbruik te helpen, mensen te sensibiliseren over hoe het leven is voor de LGBTI-gemeenschap en om LHBTI-jongeren voor te lichten over hun rechten en over de gevaren waarmee ze worden geconfronteerd, om verdere misstanden te voorkomen', zei Ríos.

Chilenen steunen overwegend LGBTI-rechten in het Zuid-Amerikaanse land. Maar, geweld is daar nog steeds een probleem. Een recent onderzoek toont aan, dat 65% van de Chilenen ouder dan 18 jaar de huwelijkse gelijkheid ondersteunde. Dat is een sprong van zeven punten sinds februari. Over trans-problemen was 67% van de mensen het erover eens, dat een persoon in staat zou moeten zijn om van geslacht te veranderen zonder chirurgie of goedkeuring van een medische raad. Maar, pas nadat ze hun geslachtsmarkeringen hebben gewijzigd in officiële documenten zoals nationale identiteitskaarten en paspoorten.

Chili biedt momenteel partnerschappen aan voor paren van hetzelfde geslacht. De vorige president introduceerde een wetsvoorstel om liefde te legaliseren, maar de nieuwe Chileense president verklaarde onlangs, dat legalisering van het homohuwelijk geen prioriteit is. Maar LGBTI-mensen worden regelmatig geconfronteerd met discriminatie en geweld in Chili.

(Suriname Mirror/Gay Star News/eldesconcierto.cl//itvpatagonia/YouTube/Twitter)