dinsdag 6 november 2018

ING-bank zag ’niets verdachts’ in witwastransacties Curaçao

Familie uit Curaçao verdacht van het witwassen van in totaal ruim 322 miljoen dollar


De ING-bank zag ’niets verdachts’ in transacties ter waarde van 150 miljoen euro door een middelgroot bedrijf op Curaçao. Dat beweerde advocaat Herman Loonstein van Omer G., een van de vijf verdachten in een grote witwaszaak, vandaag, dinsdag 6 november 2018, voor de rechtbank in Zwolle, zo meldt het persbureau ANP.

In deze zaak wordt een familie uit Curaçao verdacht van het witwassen van in totaal ruim 322 miljoen dollar.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van een criminele organisatie die op grote schaal gebruik maakte van ’dollartoerisme’ uit Venezuela. Venezolanen kochten zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kregen ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Dollars zijn op de Venezolaanse markt meer waard dan daarbuiten omdat buitenlandse valuta’s er schaars zijn.

Een deel van de vermeende witwasoperatie is beschreven in het strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van ING. De bank kwam begin september een schikking overeen met het OM omdat die tekort was geschoten bij het voorkomen van witwassen.

Verdachte Oedit in Cessna-cocaïne-zaak gedagvaard, maar zit nog vast in Nederland

Rechter akkoord met verzoek OM om een plaatselijke oriëntatie te Saramacca

Rechtszaak wordt 3 december voortgezet


De Kantonrechter heeft gisteren de Cessna-drugszaak in behandeling genomen. In deze zaak staan de verdachten L.L. en D.M. terecht. Ook de naam van de verdachte Ramchender Oedit, meer bekend als ‘Raj’, komt op de verdachtenlijst voor, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 6 november 2018.

Advocaat Arjan Ramlakhan zegt, dat zijn collega, Irvin Kanhai, appél heeft aangetekend bij het Hof. De autoriteiten in Nederland hebben Oedit aangehouden, omdat er een uitleveringsverzoek is gedaan vanuit Suriname. Hij is nog niet uitgeleverd aan Suriname. Het proces is in gang gezet, zegt Ramlakhan.

In totaal werd bijna 500 kilo cocaïne gevonden in het vliegtuigje in een rijstveld van ondernemer Radj Oedit.

De piloot L. en ondernemer M. hebben respectievelijk Vishal Rambharos en Michelle Lau-Kersenberg als hun advocaat.

In deze zaak heeft het Openbaar Ministerie de rechter gevraagd om een plaatselijke oriëntatie te gelasten. De rechter heeft dat verzoek gehonoreerd. Maar, zij heeft nog geen datum bepaald waarop dit zal plaatsvinden. In het belang van het onderzoek gaat zij afwegen of zij eerst overgaat tot het verdachtenverhoor of zich eerst plaatselijk gaat oriënteren.

Op 3 december wordt de behandeling voortgezet. De verdachten L. en M. blijven in verzekering.

Jogi (VHP) bijt zich vast in SML-kwestie: ‘Meerdere terreinen uitgegeven aan Mahespalsingh'

'Er is troep en chaos gaande bij SML, waar alles een grote vorm van misleiding is naar gemeenschap'


Twee weken na het indienen van een interpellatievoorstel, hebben oppositieparlementariërs nog steeds geen reactie ontvangen van de regering op de misstanden bij de herstart van de Stichting Machinale Landbouw (SML). 

'Er is een troep en chaos gaande bij SML, waar alles een grote vorm van misleiding is naar de gemeenschap toe. Ik heb documenten waaruit blijkt, dat 15,33 hectare grond gelegen aan de Matapilaan, Wageningen, voor de duur van 40 jaren in grondhuur is gegeven aan Westland Sama Group. In die 15,33 hectare zit ook het gebouw waarin de pellerij en droger zitten. Het hart van de Stichting Machinale Landbouw is dus toegewezen aan iemand anders. De Staat is dus geen eigenaar meer van SML. Erger nog, er zijn nog meer terreinen uitgegeven aan de Westland Sama Group NV van ondernemer Johnny Mahespalsingh', zegt VHP-assembleelid Mahinder Jogi vandaag, dinsdag 6 november 2018, in het Dagblad Suriname.

De parlementariër voert aan, dat op 13 oktober 2017, de 72e verjaardag van president Desi Bouterse, onder D1882 is ingeschreven bij het hypotheekkantoor een areaal groot 37 hectare gelegen te Wageningen. Dezelfde dag is ook een stuk terrein met het nummer D1881 ingeschreven van 89 hectare gelegen aan de Oost-Westverbinding. Al deze uitgegeven terreinen maken volgens hem deel uit van de 52.000 hectare perceelland, waaruit SML oorspronkelijk bestond. 'Deze zaken hebben dringend uitleg nodig', aldus de politicus.

Jogi benadrukt, dat onder het bewind van ex-Landbouwminister Soeresh Algoe in 2015 een pelmolen is gekocht voor een bedrag van 1.8 miljoen Amerikaanse dollar. Algoe gaf na hevige kritiek in het parlement toen te kennen, dat de molen was opgekocht om voor de toen komende oogst met de opstart van Wageningen te beginnen. De VHP’er wil weten wat de status is van deze pelmolen en of Westland Sama Group deze nu ook in beheer heeft.

'Nu is de president daar geweest en er zijn demonstraties gehouden, maar men heeft slechts één 4 ton pick-up gebracht van Corantijnpolder om daar te dumpen. Die pellerij werkt niet en is geschilderd van buiten. Dus er is een groot probleem met betrekking tot de situatie van Wageningen. Wij zijn niet tegen ondernemerschap, maar wij zijn wel tegen de wijze waarop dingen in dit land gebeuren. Morgen gaat iemand ook opstaan en dan hoor je dat die overmorgen eigenaar wordt van Grassalco. Na drie dagen gaat weer iemand opstaan en dan hoor je dat die eigenaar van de Afobakastuwdam is geworden. Na een week hoor je uiteindelijk dat iemand anders ook eigenaar van de Waterkant is geworden', aldus de VHP’er.

De parlementariër memoreert ook de 12.3 miljoen Amerikaanse dollar die in 2014 uit de Petrocaribe deal werd verkregen om te investeren bij de herstart van SML. Hierdoor zou SML weer in 2015 starten met de opkoop en verwerking van padie. 'Hoeveel hebt u geïnvesteerd? Wat is het resultaat van die investering? Zijn die investeringen meegegaan? Wat is de tegenprestatie die de ondernemer heeft geleverd voor de Staat Suriname om al deze dingen in Wageningen te krijgen? Na 3 jaar wordt weer Srd 23 miljoen geleend. Het is gissen voor de gemeenschap. Is de president in staat een gedegen onderzoek te laten doen? Gaat er geen belangenverstrengeling zijn?', vraagt Jogi zich af.

Uit het tweede document merkt Jogi op, dat op 6 september 2018 een hypotheek bij de Finabank NV is gevestigd voor 23 miljoen Surinaamse dollars door Westland Sama Group NV. Jogi voert aan dat Westland Sama Group in totaal hypotheek heeft gevestigd op 15,33 hectare grond. Deze zijn onderverdeeld in kavels van 0,49 hectare, 10,49 hectare, 0,16 hectare en 4,17 hectare. 'Allemaal terreinen op naam van Westland Sama Group die vroeger toebehoorden aan de SML. Waarvoor is deze Srd 23 miljoen aangewend? Er is geen volledige rondleiding gegeven en ook niet gedemonstreerd hoe de padie verder verwerkt wordt nadat die wordt gedumpt. Wij moeten niet voor verrassingen komen te staan wanneer wij horen dat er in de toekomst beslag op de bezittingen en tegoeden daar wordt gelegd, omdat de middelen niet correct zijn aangewend', aldus de VHP’er.

De parlementariër benadrukt geen enkele moeite mee te hebben dat iemand bezig is te investeren in Wageningen. 'Waar wij moeite mee hebben, is of SML nu nog een staatsbedrijf is of in handen is van een particulier?', aldus Jogi.

Sofía is giraffe 13 geboren in Costa Rica...

'Costa Rica heeft in totaal 14 giraffen en draagt bij aan bescherming van de bedreigde soort'




Sofia is zaterdagochtend 3 november 2018 geboren, giraffe nummer 13, die op Costa Ricaanse bodem is gebaard in 'Ponderosa Adventure Park', verantwoordelijk voor de voortplanting en fok van deze soort in het land. Dit is de vierde geboorte van het jaar. Voorafgaand aan Sofia zijn Maira, David en Lydia ter wereld gebracht.



Sofía's moeder heet Ili en haar vader is Mao, het 2-jarige alfamannetje van de Ponderosa.

'Costa Rica heeft in totaal 14 giraffen en heeft daarmee al een wereldwijd genetisch reservoir van een soort die met uitsterven bedreigd wordt, omdat er nog maar 90.000 exemplaren op de planeet zijn, dat wil zeggen, als deze soort eindigt, redt Costa Rica hen', zegt José Luis Rodríguez, verantwoordelijk voor imago en communicatie bij Avonturenpark Ponderosa.

De reproductie van deze dieren in het land is een doorslaand succes. In het Ponderosa Park (voorheen Afrika Mia) - gelegen in Liberia, Guanacaste - zijn meer dan 300 dieren, waaronder wildebeesten, watusis, oryxen, zebra's (twee ondersoorten), dromedarissen (ook wel de Arabische kameel genoemd), struisvogels, bongo's, witstaart herten, pony's, muilezels en andere dieren afkomstig uit Costa Rica. Alle giraffen van het land bevinden zich in de provincie Guanacaste.

(Suriname Mirror/QCostarica/Prensa-Latina)

Rechtszaak tegen regering Ecuador voor afgeven mijnbouwconcessies in Los Cedros zonder lokaal overleg

'De nationale regering heeft de Grondwet en bosbouwwetten geschonden'



'De mijnbouwbedrijven hebben hier meer rechten dan de beschermde bossen'


Ecuador wordt deze week geconfronteerd met een rechtszaak voor het geven van exploratierechten aan mijnbouwbedrijven in een beschermd bos in een van de meest biodiverse regio's van het land zonder lokaal overleg. De rechtszaak roept de regionale rechtbank op om een ​​bevel uit te vaardigen over alle mijnactiviteiten in Los Cedros in de Intag Valley, een weelderig gebied van rivieren en tropisch woud van de Andes. 

De aanklacht zegt, dat de nationale regering de Grondwet en bosbouwwetten heeft geschonden door de staat van instandhouding van Los Cedros te negeren en het beschermde bos te respecteren zonder plaatselijke functionarissen op de hoogte te stellen. 'De regering draaide 70 procent van de Intag-vallei om in mijnconcessies, maar ze deden geen enkele raadpleging - niet met de gemeenschappen, niet met de lokale autoriteiten', zegt Jose Cueva, planning directeur bij de regering van Cotacachi.

In de afgelopen decennia heeft de Intag-vallei een aantal van de felste weerstanden tegen mijnbouw gezien in Ecuador, een land dat rijk is aan goud, koper en andere mineralen.



Sinds 2008 is naar schatting 1.8 miljoen hectare beschermd bos van Ecuador verdwenen voor exploratie van mijnen, volgens het Rainforest Information Center, een non-profit voor het milieu in Australië.

De staat heeft het recht mineralen te winnen, ongeacht het land waartoe ze behoren, volgens de Grondwet en het nationale mijnbouwplan van Ecuador. De Grondwet vereist echter, dat de nationale overheid overleg pleegt met gemeenschappen over 'plannen en programma's voor prospectie, exploitatie en commercialisering van niet-hernieuwbare hulpbronnen die in hun land worden aangetroffen.'

Gemeenschappen in de Garcia Moreno parochie waar Los Cedros en de mijnconcessies zich bevinden, werden niet geraadpleegd voordat een milieuvergunning werd verleend aan de bedrijven.

'De mijnbouwbedrijven hebben hier meer rechten dan de beschermde bossen', zegt Josef DeCoux, die een onderzoeksstation in Los Cedros beheert.

Het nationale mijnbedrijf ENAMI (Empresa Nacional Minera del Ecuador) ontwikkelt de concessies in Los Cedros in samenwerking met het Canadese mijnbedrijf Cornerstone Capital Resources. Het project bevindt zich nog in de vroege ontwikkelingsfase en maakt nog geen gebruik van boren of ander zwaar materieel, aldus Brooke Macdonald, chief executive van Cornerstone Capital Resources.

 
De aanklacht ingediend door het bestuur van Cotacahi, zegt dat ENAMI het beschermde bos al beschadigt door nieuwe paden te maaien in gebieden die worden bewoond door de bedreigde Andesbeer en door het bosgebied te kappen voor tijdelijke mijnbouwkampen.

Het nationale mijnbedrijf beweert op haar website, dat er 'geen bomenkap was in de mijnbouwprojecten van Rio Magdalena 1 en 2', de twee concessies die overlappen met Los Cedros. Macdonald zegt, dat 'geen water wordt gebruikt en er worden geen bomen gekapt' in de huidige verkenningsfase. Maar, de Thomson Reuters Foundation bezocht het gebied in kwestie en ontdekte een site van ongeveer 100 vierkante meter die was ontdaan van bomen en vegetatie om plaats te maken voor een tijdelijk mijnbouwkampement.

(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/ISSUU Suriname Mirror)

De ceroxylon quindiuense, een apart soort palmboom in Colombia, 'zijn in wezen levende lijken'

(Bron foto: Lucy Sherriff)
De nationale boom van het land met uitsterven bedreigd door ontbossing voor veehouderij


'Het zijn in wezen levende lijken', zegt de Colombiaanse wetenschapper Rodrigo Bernal over de nationale boom van Colombia. De ceroxylon quindiuense, een apart soort palmboom die in 1985 tot de nationale boom van het land werd verklaard, staat op de rand van uitsterven en de meeste Colombianen zijn zich niet eens bewust van het probleem. 

Dat komt, omdat het tientallen jaren duurt voordat de palmen tekenen van verval vertonen, zelfs als ze het einde van hun levensduur al hebben bereikt en wetenschappelijk dood zijn, legt Bernal uit. Hij is een van de wetenschappers die de afgelopen twintig jaar de bomen heeft bestudeerd en hij is meer dan een beetje ongerust.

Duizenden toeristen reizen elk jaar naar de Cocora-vallei in de koffieregio van Colombia om zich te vergapen aan de torenhoge palmen. Maar, zelfs in dit gebied dat beroemd is om zijn waspalmen, zijn de bomen er maar heel weinig tussen.

(Bron foto: Felipe Villegas/Instituto Humboldt)
'De bomen leven tot 200 jaar en vanwege hun lange levensduur zal hun verval alleen door jongere generaties worden gezien', zei Bernal tegen de BBC. 'Dit is de reden waarom zoveel Colombianen zich niet realiseren dat onze nationale boom sterft uit.'

Sinds 1989 is het aantal bomen in de regio met 78% afgenomen en zijn er nu nog maar ongeveer 2.000 palmen over in de Cocora Valleiy, aldus een groep wetenschappers die de palmen monitort.

De waspalmen zijn niet alleen een toeristische trekpleister, maar een sleutelcomponent in het ecosysteem van de regio: de vruchten die door de bomen worden voortgebracht voeden een groot aantal insecten, vogels en zoogdieren, maar volgens Bernal zijn de palmen in de Cocora Vallep in gevaar, nu veel van het ooit weelderige dichte bos van de vallei is gekapt om plaats te maken voor vee dat weidt. Dit levert problemen op voor de zaden van de waspalm, ze worden ofwel verbrand in de zon of ze worden door de koeien opgegeten.

Afgezien van de Cocora-vallei zijn ze te vinden in Tochecito, een gebied in de provincie Valle del Cauca. Van de weinige bekende Tochecito wordt gedacht dat deze het grootste aantal bomen bevat - naar schatting 70% van het nationale totaal.

(Suriname Mirror/BBC/t13.cl)

Venezolaanse vluchtelingen in Colombia toveren oude Bolívar-biljetten om tot allerlei kunstproducten

De meeste Bolívar-biljetten zijn verdwenen en in feite waardeloos 



Venezolaanse vluchtelingen die naar Colombia zijn gevlucht, gebruiken hun oude munteenheid om kunst op straat te maken en te verkopen, meldde La Opinión 31 oktober 2018. In het grensplaatsje Cúcuta, waar duizenden Venezolanen zijn gemigreerd om te ontsnappen aan de economische en humanitaire catastrofe in hun thuisland, zijn vijf jonge ondernemers begonnen met de verkoop van zestien afzonderlijke artistieke creaties met de Bolívar-valuta die, vanwege de hyperinflatie van het land, waardeloos is geworden.

In Venezuela leerden de jonge ondernemers ornamenten maken met recyclemateriaal, of het nu tijdschriften of snoeppakketten betreft. Nu passen ze dezelfde techniek toe met Bolívar-biljetten, waarvan de meeste zijn verdwenen en in feite waardeloos zijn. Naast het verkopen van decoratieve ornamenten zoals lampen, vazen, zwanen, boten en muziekinstrumenten, hebben sommige van hun ontwerpen een praktisch nut, met items als portefeuilles, portemonnees en rugzakken.

Volgens een van de handelaren, die anoniem wil blijven, zijn de producten populairder bij lokale Colombianen dan Venezolanen, wat hij suggereert vanwege de slechte herinneringen die worden opgeroepen door de valutacrisis in hun land.

Het is niet de eerste keer dat Venezolanen hun valuta gebruiken voor creatieve doeleinden. Afgelopen december bracht Breitbart verslag uit van het werk van de 25-jarige tatoeëerder en illustrator José León, wiens project 'Venezuela Unchained' Bolívar-biljetten gebruikt om kunstdoeken te maken van 'fantastische personages, scenario's en psychedelische concepten'.



Valuta-inflatie in Venezuela begon al in 2007 te stijgen onder de heerschappij van voormalig leider Hugo Chávez, maar heeft nu niveaus bereikt die vergelijkbaar zijn met de Weimarrepubliek in Duitsland of Zimbabwe, waar mensen kruiwagens vol geld laadden om producten te kopen, evenals de introductie van een 100-biljoen- dollar bankbiljet.

Het Venezolaanse regime heeft herhaaldelijk geprobeerd het probleem van de inflatie aan te pakken door het minimumloon van het land te verhogen en bankbiljetten met hogere coupures vrij te geven. In juli verwijderde de socialistische dictator Nicolás Maduro vijf nullen van de waarde van de Bolívar en verhoogde het minimumloon met een factor 30, een actie die volgens hem zou leiden tot 'grote revolutionaire veranderingen in de economie die Venezuela eist'. De maatregelen verergerden het probleem.

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde dit jaar, dat de inflatie tegen het einde van 2018 een miljoen procent zal bereiken.

Ondanks de haat tegenover de Verenigde Staten, accepteren steeds meer Venezolaanse kooplieden alleen betalingen in Amerikaanse dollars, wat de speculatie doet toenemen, dat het land uiteindelijk zal worden gedwongen om terug te keren naar de dollar in een post-Maduro-economie.

(Suriname Mirror/Breitbart/La Opinión/YouTube)

Colombia's hoofdstad Bogotá koopt 700 nieuwe bussen van Volvo voor TransMilenio

Voor Volvo is dit de grootste busorder in meer dan een decennium in Latijns-Amerika


Bogotá heeft ingestemd om 700 nieuwe bussen voor zijn Transmilenio-openbaarvervoersysteem van Volvo te kopen, die van plan is om de voertuigen in maart 2019 te leveren.

- TransMilenio is een bus rapid transit (BRT) systeem dat Bogotá, de hoofdstad van Colombia, bedient. Het systeem werd in december 2000 voor het publiek geopend voor Av. Caracas en Calle 80. In de loop van de volgende jaren werden geleidelijk andere lijnen toegevoegd en vanaf 2012 lopen 12 lijnen van in totaal 112 kilometer door de stad.-

Deze order vertegenwoordigt ongeveer de helft van de 1.441 bussen die voor openbare aanbesteding worden aangeboden door de Colombiaanse hoofdstad, die langzaam is overgegaan op een uitbreiding van zijn systeem voor snelle busverbindingen (BRT), dat door burgemeester Enrique Peñalosa was gepland nadat hij was verkozen in 2015.


De nieuwe bussen, die allemaal Volvo B340M-modellen zijn, zullen Bogotá helpen om minder milieuvriendelijke voertuigen geleidelijk uit te faseren met voertuigen die voldoen aan de strengere emissienormen die bekend staan ​​als 'Euro V' voor de bijgewerkte Europese regelgeving die nieuwe limieten stelt.

Colombia, inclusief Bogotá, heeft dit jaar meer te maken gehad met druk van burger- en milieugroepen om de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht te verminderen, een vorm van vervuiling die kan bijdragen aan respiratoire gezondheidsproblemen en heeft ertoe geleid, dat het door de staat gecontroleerde oliebedrijf Ecopetrol geleidelijk het niveau van zwavel in de dieselbrandstof verlaagt die het in 2018 verkoopt.

Hakan Agnevall, president van Volvo Buses, prees de technologische vooruitgang die deze voertuigen een verbetering ten opzichte van andere modellen maakt. 'Onze oplossing, met de grote capaciteit Euro V-bussen uitgebreid met deeltjesfilters, vermindert de lokale uitstoot met een enorme 96% in vergelijking met de huidige Euro II-bussen', aldus Angbevell. 'Het BRT Euro V-aanbod met filters vertegenwoordigt een beproefde oplossing die voldoet aan de vraag naar echte duurzaamheid vanuit alle aspecten: ecologisch, sociaal en financieel.'

Alle 700 gekochte bussen hebben 12-liter motoren en de meerderheid (402 voertuigen) zijn langere, bi-gearticuleerde eenheden met een capaciteit van 250 passagiers. De rest (298 bussen) zijn gelede eenheden die 160 passagiers kunnen vervoeren.

Een lokaal bedrijf, Super Polo, zal het chassis in Colombia monteren om de bussen gereed te maken voor de eerste leveringen volgend jaar maart, aldus Volvo. Voor Volvo is dit de grootste busorder die het in meer dan een decennium in Latijns-Amerika heeft veroverd. Het zal het totale aantal bussen dat het bedrijf voor het Transmilenio-systeem van Bogotá aangeleverd heeft, op 2.300 brengen sinds 2001, inclusief 360 hybride bussen. Hoewel het bod al is toegekend, wordt de deal op 16 november geformaliseerd, aldus Volvo.

(Suriname Mirror/financecolombia.com/volvobuses.com/Twitter)

Actiecomité Alcoa wijst Assemblee in brief op sloopwerkzaamheden Paranam-raffinaderij

'Indien deze activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden is er sprake van een zorgwekkende situatie'


Asha Mungra en Xaviera Jessurun hebben namens het Actiecomité Alcoa in een brief aan de Assembleeleden aangegeven informatie te hebben, dat al begonnen is met ontmantelingsactiviteiten te Paranam. Gevraagd wordt aan De Nationale Assemblee om zich ter plekke te oriënteren om na te gaan of multinational Alcoa zich houdt aan de gemaakte afspraken. 

De tekst van de brief: 

'Berichten hebben het Actiecomité Alcoa (ACA) bereikt over 'ontmantelingsactiviteiten' die gaande zijn te Paranam. Indien deze activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden is er sprake van een zorgwekkende situatie en wel om de volgende redenen: 

1. Op 28 augustus 2018 heeft u, de DNA bij monde van de voorzitter Mevr J. Geerlings–Simons opdracht gegeven aan de regering om alle activiteiten m.b.t. het slopen van de aluinaardeplant te Paranam met onmiddellijke ingang stop te zetten. 

2. De opdracht voor stopzetting van de ontmantelingsactiviteiten door u, DNA, is door de regering en door Alcoa aanvaard (zie brief VP dd 31 augustus 2018/brief van Suralco-directeur Ruben Halfhuid). 

3. Voortzetting van de ontmantelingsactiviteiten door de regering zou betekenen dat ons parlement gedesavoueerd wordt. Indien u, DNA, dit accepteert wordt hiermede een basis gelegd voor een zorgwekkende tendens, namelijk dat het parlement als zelfstandige macht aan betekenis verliest. Het behoudt van onze constitutie staat op het spel! 

4. Indien Alcoa/Suralco de ontmantelingsactiviteiten voortzet betekent dit, schending van de Brokopondo Overeenkomst door Alcoa en het desavoueren van u, DNA, onze hoogste college van staat die stopzetting gelastte. Dat een multinational onze wetten en onze wetgevende macht niet respecteert dient nimmer getolereerd te worden. Het gezag van ons DNA en onze eerste burger van het land staat op het spel! 

In het belang van het behoud van onze constitutie is het noodzakelijk dat u, DNA, zich ervan vergewist dat de regering en Alcoa/Suralco zich houden aan de opdracht van 28 augustus 2018. Indien dat niet het geval is, verwacht het Surinaamse volk van u, DNA, dat u gepaste maatregelen zult treffen. Immers wij kunnen niet toestaan dat multinationals al dan niet met medewerking van de regering en/of personen onze constitutie ondermijnen. 

Toetsing van de voortgang van 'ontmantelingsactiviteiten' dient zo spoedig mogelijk te geschieden door een delegatie af te vaardigen bestaande uit DNA leden en deskundigen om zich ter plekke te oriënteren. 

Het ACA en het volk van Suriname ondersteunt DNA en Mevr J. Geerlings–Simons in het verdedigen van de belangen van ons volk en onze constitutie te allen tijde.'

Bonaire doet het gebruik van plastic voor een groot deel in de ban

Oppositiepartij MPB krijgt voldoende steun voor motie om een verbod in te voeren


Bonaire doet het gebruik van plastic voor een groot deel in de ban. Dat gebeurt op initiatief van oppositiepartij MPB (Movementu di Pueblo Boneriano) die voldoende steun voor haar motie kreeg die het Bestuurscollege opdracht geeft een verbod in te voeren op het gebruik van polystyreen (foam) voedselcontainers, plastic wegwerptassen voor eenmalig gebruik en plastic rietjes per 1 januari 2020, zo bericht koninkrijksrelaties.nu zondag 4 november 2018.


De MPB voerde aan dat plastic zwerfvuil – naast algemene milieubezwaren – een groot gevaar vormen voor de aantrekkingskracht van het eiland op toeristen: het koraalrif dat door plastic verstikt en zeeschildpadden die plastic tassen aanzien voor kwallen – hun natuurlijke voedsel – en deze opeten.

De aangenomen motie luidde als volgt: 

Eilandsraad van het openbaar lichaam Bonaire in vergadering bijeen op 30 oktober 2018, 

overwegende, 

Dat plastic afval wereldwijd een groot probleem vormt. 

Dat 80 procent van alle afval in de oceanen uit plastic bestaat, wat geleid heeft tot de vorming van gigantische concentraties van drijvend plastic afval, die als een ‘plastic soep’ enorme gebieden in de oceanen bedekt. 

Dat plastic afval lichamelijke schade veroorzaakt en bij tal van dieren, van vogels tot walvissen, zeeschildpadden, vissen en koralen sterfte veroorzaakt door verstrikking of opeten van plastic. 

Dat plastic afval niet vergaat maar uiteindelijk slechts af breekt tot steeds kleinere stukjes, zogenaamde microplastics, die in het voedsel cyclus terechtkomen en schade aan de ecosystemen veroorzaken en uiteindelijk ook in het menselijke lichaam terechtkomen en de gezondheid schaden. 

Dat drijvende plastic tassen een groot gevaar vormen voor twee van de belangrijkste aantrekkingskrachten voor het toerisme van Bonaire, namelijk het koraalrif dat verstikt wordt wanneer drijvende tassen blijven steken en het koraal bedekken en de zeeschildpadden die de drijvende tassen aanzien voor kwallen – hun natuurlijke voedsel – en ze opeten. 

Dat plastic afval waterafvoeren verstopt en daardoor bij hevige regenval kan leiden tot overstromingen. 

Dat plastic tassen en “styrofoam” voedingscontainers door de wind worden verspreid over het landschap, waar ze blijven hangen in de vegetatie en dat daarmee het landschap wordt ontsierd met groot verlies van de aantrekkingskracht voor het toerisme. 

Dat plastic afval dat zich ophoopt op het land broedplekken vormt voor muskieten en daarmee de ziektes die door hen verspreid worden, zoals dengue, chikungunya en zika. 

Dat plastic tassen door de wind van het land in de zee worden geblazen waar zij zoals hierboven al genoemd, sterfte of lichamelijk letsel veroorzaken bij zeedieren zoals vooral zeeschildpadden of koralen. 

Dat het recyclen van plastic wegwerptassen of voedsel containers tot op heden economisch niet haalbaar blijkt op Bonaire. 

Dat plastic tassen en voedselcontainers een belangrijk onderdeel vormen van het zwerfvuil op de openbare weg wat leidt tot extra kosten voor afvalbeheer. 

Dat het Openbaar lichaam de wens heeft natuur en milieu en daarmee ook het toerisme te beschermen. 

Dat het Openbaar Lichaam zich ten doel stelt om de meest schadelijke plastic wegwerpartikelen zoals wegwerptassen, polystyreen voedselcontainers en wegwerp rietjes te vervangen door herbruikbare, recycleerbare of composteerbare alternatieven. 

Dat er reeds verschillende goede alternatieven beschikbaar zijn voor plastic wegwerptassen, polystyreen (foam) voedingscontainers en plastic rietjes. 

Besluit: 
Het Openbaar lichaam te instrueren om een traject in te gaan om te komen tot het verbod van het gebruik van het gebruik van polystyreen (foam) voedselcontainers, plastic wegwerptassen voor eenmalig gebruik en plastic rietjes per 1 januari 2020.

Regering Sint Maarten houdt informatie achter over giftige stoffen die vrijkomen op vuilstortplaats

'Hier kun je niet zonder gasmasker of mondkapje in de buurt zijn'


De regering van Sint Maarten houdt informatie achter over giftige stoffen die vrijkomen op de vuilstortplaats van het eiland. Dat blijkt uit documenten die in het bezit zijn van de Volkskrant, zo bericht vandaag, dinsdag 6 november 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Het betreft stoffen als koolmonoxide en waterstofsulfide, waarvan de concentratie een directe bedreiging vormt voor de volksgezondheid', schrijftcorrespondent Kees Broere in Willemstad.

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht, reageert: 'Hier kun je niet zonder gasmasker of mondkapje in de buurt zijn.'


Op de vraag van het Antilliaans Dagblad aan correspondent Broere of de documenten waarover hij beschikt ook concreet cijfermateriaal en/of onderbouwing bevatten, is het antwoord dat het voorlopig dit is waarmee de Volkskrant naar buiten komt op dit moment.

'Kenners van de stortplaats op het eiland, die in de afgelopen tientallen jaren zo’n veertig meter hoog is geworden en sinds de orkaan Irma overvol is, vragen zich af of de overheid de problemen op de vuilstort wel serieus neemt', vervolgt het artikel. Het eerdere onderzoek heeft uitgewezen dat op de dump ook explosiegevaar bestaat.

Nederlandse Kansspelautoriteit legt CyberRock Entertainment nv op Curaçao forse boete op

'Reden opleggen boete is aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten via verschillende websites'


CyberRock Entertainment nv op Curaçao en Honeydew Trading Limited op Cyprus hebben van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) een boete van 350.000 euro opgelegd gekregen. Zo maakte de Ksa 2 november in een persbericht bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 6 november 2018.

'De reden voor het opleggen van de boete is het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten via verschillende websites. De belangrijkste zijn play2wincasino.com en supremeplay.com. Deze websites zijn bijna volledig Nederlandstalig', aldus de Ksa.

Andere websites verspringen na inloggen met een spelersaccount van de Engelse taal naar het Nederlands, vervolgt de Kansspelautoriteit in Den Haag. 'CyberRock en Honeydew werken samen; CyberRock is ook de enige aandeelhouder van Honeydew.'

De naamloze vennootschap CyberRock is in december 2007 is opgericht. Het ‘kansspel- en loterijbedrijf’ is gevestigd in het E-commerce Park te Vredenberg. CyberRock heeft het Curaçaose kantoor Carmanco nv als directeur. Dit staat ook in het boetebesluit van 18 oktober. De naam van Carmanco dook eerder dit jaar op als ‘local representative’ van Bluemay Enterprises, aanbieder van online gaming op Curaçao die door de rechtbank Den Haag werd veroordeeld voor inbreuk op de auteurs- en merkenrechten.

Het trustkantoor Carmanco NV is in april van dit jaar door de rechtbank in Willemstad veroordeeld als bestuurder van een (andere) exploitant van een webcasino: Stacktrace NV. 'Carmanco heeft haar taken als bestuurder onbehoorlijk vervuld en voorts ernstig verwijtbaar en derhalve onrechtmatig gehandeld', aldus de rechter die het trustkantoor veroordeelde tot een vergoeding van enkele tonnen aan een benadeelde partij, zo meldt koninkrijksrelaties.nu zondag 4 november.

Ter informatie:

Visumbeleid voor Haïtianen, Cubanen en Dominicanen door Curaçao iets versoepeld

Versoepeling aangepast na overleg met verschillende belanghebbenden


Het visumbeleid voor Haïtianen, Cubanen en Dominicanen die naar Curaçao willen komen, is iets versoepeld. De Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) heeft de procedure voor bezoekers uit bovengenoemde landen aangepast na overleg met verschillende belanghebbenden. Daaronder bevonden zich Sunrise Airways, Curinde, Curaçao Tourist Board, het ministerie van Economische Ontwikkeling en DBB zelf, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 6 november 2018.

Aanleiding voor de bijeenkomst was, dat er van november 2017 tot augustus 2018 ongeveer 300 aanvragen voor Caribische visa vanuit Haïti werden ingediend, en daarvan maar twintig waren goedgekeurd. De verschillende partijen hoopten een win-winsituatie te bereiken voor alle partijen.

Enerzijds is het visumbeleid erop gericht ongewenste buitenlanders te weren. Zo kan toelating tot de Caribische delen van het Koninkrijk bijvoorbeeld worden geweigerd wanneer het negatieve gevolgen kan hebben voor de buitenlandse betrekkingen van het Koninkrijk, of een gevaar is voor de openbare orde en nationale veiligheid. Anderzijds moet het verlenen van visa een effectieve en efficiënte toegang voor reizigers en zakelijke belangen vergemakkelijken.

Wanneer groepen uit Haïti, Cuba en de Dominicaanse Republiek Curaçao willen bezoeken als toerist, student, of om te winkelen in de e-zone, dan zou daartoe de mogelijkheid moeten bestaan.

Etnel (NPS): 'Leerkrachten, neem nimmer het heft in eigen handen'

'Het moet duidelijk zijn dat kinderen thuis worden opgevoed en niet op school'

'Sneu dat social media tegenwoordig de bron is waar vrijwel alles gedumpt wordt'


Velen zijn opgeschrikt door de handeling van het schoolhoofd van MULO Henar in Nickerie, die enkele dagen geleden een 12-jarige leerlinge hardhandig heeft aangepakt voor het overtreden van het schoolreglement. Daarbij werden de wenkbrauwen het meisje gedeeltelijk afgeschoren. Dit voorval, dat initieel viraal ging op social media, is een heet hangijzer geworden, aldus het Dagblad Suriname maandag 5 november 2018. 

Ondertussen heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het schoolhoofd ontheven. In de perceptie van deze schoolleidster is haar onrecht aangedaan, doordat zij geen ruimte kreeg om zich te verweren.

Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) betreurt deze opstelling. 'Leerkrachten, neem nimmer het heft in eigen handen.' Etnel, die de leraren een hart onder de riem steekt, is van mening dat dergelijke handelingen geen toelichting behoeven.

Zij vindt het overigens sneu, dat social media tegenwoordig de bron is waar vrijwel alles ‘gedumpt’ wordt. 'Het opvoeden van kinderen blijft een moeilijke taak. Maar, de vraag is of Facebook de plek is waar dit soort zaken besproken moeten worden.'

Etnel stelt dat desbetreffende instituten zich moeten beijveren over de opvoedende en corrigerende taak binnen het onderwijs. Zij vindt het bovendien onterecht. dat onderwijsinstellingen beschouwd worden als een opvoedkundige instelling. 'Het moet duidelijk zijn dat kinderen thuis worden opgevoed; de school is bedoeld om de kinderen te vormen en onderwijs te geven.' Doordat men verwacht dat de scholen de opvoedende taak moeten vervullen, ontstaan er situaties waar het escaleert, net als op MULO Henar.

'Wie stelt nu de norm wat wel en niet is toegestaan? Het beste is om de ouders op school op te roepen en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden.'

Het zal Etnel niet verbazen wanneer ouders, die geen belangstelling tonen in het leerproces van hun kinderen, ervan uitgaan dat de leraren zich moeten inzetten, op social media 'exposed' zullen worden. 'We leven in een andere tijd, maar de opvoeding moet conform de regels en waarden en normen blijven. Dat is heel belangrijk voor de vorming van kinderen. Daarbij moeten we de ouders blijven wijzen op hun verantwoordelijkheden', aldus Etnel.

Jongen (17) slaat 8 maanden oude baby dood

17-Jarige vriend van de baby's moeder irriteerde zich aan het gehuil van de baby...


De 17-jarige R. J. is woensdag 31 oktober door de recherche van regio Midden ingesloten voor de dood van een 8 maanden oude baby, zo bericht het Korps Politie Suriname maandag 5 november 2018. 

De 8 maanden oude Jannick Jona was vrijdag 19 oktober dood op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo binnengebracht. Zijn lichaampje werd voor obductie in beslag genomen. Uit het obductierapport is gebleken, dat Jannick door stompgeweld is overleden.

Uit het voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat de 17-jarige vriend van Jannick’s moeder de baby zodanig geslagen heeft, dat hij is overleden.

J. heeft bij de politie verklaard, dat hij uit zijn slaap werd gewekt door het gehuil van Jannick. Daardoor werd hij zo wrevelig, dat hij Jannick een slag toebracht.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is J. in verzekering gesteld

Ruim helft gepensioneerde ambtenaren ontvangt 15 november aanpassing pensioen

(Bron foto: NII)
BBGO: 'We zijn bijzonder blij met het resultaat van het gesprek met de president'


Meer dan de helft van de gepensioneerde ambtenaren ontvangt op 15 november de aanpassing van hun pensioen. Van de rest moet de pensioengrondslag nog worden verwerkt. Dat is de uitkomst van een onderhoud gisteren van president Desi Bouterse met de Bond Belangenbehartiging voor Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 6 november 2018. 

Hierbij waren ook aanwezig de directeur van het Kabinet van de President, Eugène van der San, en de directeur van het Pensioenfonds Suriname, Michael Miskin.

Vrijdag had Van der San een onderhoud met het bestuur van de BBGO en de directeur van het Pensioenfonds. Er werd gesproken over de ingediende petitie. Bondsvoorzitster Renate Wouden had daarbij aangegeven ,dat de leden uitvoering willen van het Staatsbesluit Welvaartsvaste Pensioenen uit 2015.

Van der San heeft het gesprek met de president voorbereid en aangegeven dat het technisch niet mogelijk is om alle gepensioneerden binnen een maand uit te betalen, omdat de verwerking van hun pensioenen nog moet plaatsvinden.

'Het gesprek is zeer positief verlopen. We zijn bijzonder blij met het resultaat van het gesprek met de president', zegt bondsvoorzitter Renate Wouden-Bhugwandas, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. Het bestuur van de BBGO zal de resultaten van het onderhoud voorleggen aan de leden tijdens een vergadering op 14 november.

De pensioenen worden uitbetaald op 15 november. In feite zal tijdens de algemene ledenvergadering niet veel kunnen veranderen aan het genomen besluit om alvast de mensen die verwerkt zijn in het systeem, uit te betalen. Het zal nog maanden in beslag nemen om de overige gepensioneerden in het systeem te verwerken en in FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) in te passen vanuit het oude beloningssysteem en het nieuwe beloningssysteem voor leerkrachten, waar op basis van diploma’s wordt gewerkt.

Gajadien (VHP): ‘Ornamibo sluiten!’

'Stortplaats Ornamibo blijft een last voor omwonenden in het gebied'

Buurtbewoners zullen pas genoegen nemen als regering besluit vuilstortplaats te sluiten en naar elders te verhuizen,  we hebben niets aan nieuwe beloftes'

 
'Het is een vaststaand feit, dat stortplaats Ornamibo nog steeds een last blijft voor omwonenden in het gebied. De rook van de recente brand is er niet meer, maar de andere klachten en milieuproblemen, waaronder de enorme stank en het lozen van afvalwater in de Parakreek, zijn niet onder controle', zegt VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien maandag 5 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

In oktober was er dagenlang brand op de vuilstortplaats Ornamibo. Door de enorme rookontwikkeling hebben bewoners, schoolgaanden en onderwijsgevenden in het gebied ernstige gezondheidsproblemen ondervonden.

Gajadien, als volksvertegenwoordiger van het district Wanica, heeft dit jaar weer voor de ingang van de vuilstortplaats met enkele buurtbewoners gestaan en van de autoriteiten geëist dat er een duurzame oplossing komt. Volgens buurtbewoners is er recent na de regen en daarna weer een felle zon, een enorme vliegenplaag ontstaan. Belangrijk voor de politicus is daarom, dat de vuilstortplaats ergens anders naar toe gaat.

'Er is een onderzoek gestart naar de gezondheidssituatie van de mensen, maar het resultaat is nog niet binnen. De buurtbewoners zullen pas genoegen nemen als de regering besluit de vuilstortplaats te sluiten en naar ergens anders te verhuizen. We hebben niets aan nieuwe beloftes', aldus Gajadien.

Met het steeds uitbreiden van Paramaribo, Wanica en overige randdistricten, komt de regering volgens de VHP’er er niet uit, dan andere systemen te bedenken en lange afstanden te overbruggen door kleine overslagstations te gaan maken. 'Feit is dat de afstand naar een andere nieuwe vuilstortplaats geen rol moet gaan spelen. Er zijn genoeg plaatsen rondom de buitendistricten. Onbewoonde gebieden die vooralsnog voor de tijdelijke voorziening gebruikt kunnen worden. Precies zoals tijdens de regering Jules Wijdenbosch is begonnen met Ornamibo, moet het niet zo zijn dat men ergens begint en niets verder doet. De bedoeling is dat men in de tussentijd wel de voorzieningen treft om de vuilverwerking op een milieuvriendelijke manier te volbrengen', aldus Gajadien.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) zei vorige week op vragen van Assembleeleden in De Nationale Assemblee, dat nu een verbod op open vuur geldt op de vuilstortplaats. Vooralsnog zal de vuilophaal en het vuilverwerkingsproces volgens hem op dezelfde manier geschieden, wel verbeterd. Het vuur wordt aangestoken door rapers die op zoek zijn naar materialen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Gajadien kijkt enigszins sceptisch naar dit soort mededelingen vanuit de regering, omdat het hier gaat om een groep die de belt tot hun woon- en werkplaats heeft gemaakt. 'Je gaat ze niet helemaal kunnen uitsluiten of zaken verbieden. Ze gaan altijd een ‘boro’ proberen te vinden, omdat het een groot gebied is', aldus de politicus.

Gajadien voert aan, dat de milieuproblemen op de vuilstortplaats, waaronder de verontreiniging van de Parakreek, een verplichting op de regering leggen om de buurtbewoners tegemoet te komen. Hij denkt daarom gelijk aan de personen die niet voorzien zijn van schoon en gezond drinkwater, omdat zij zich dat gewoonweg financieel niet kunnen permitteren. 'We hebben allang gevraagd om personen die geen drinkwatervoorziening in het gebied hebben, te helpen aan een wateraansluiting. Mensen moeten nu daar Srd 40.000 tot Srd 50.000 betalen voor het aanleggen van hoofdbuizen. Van waar gaan de mensen dat halen?'

De regering is volgens Pengel bezig met een partij die sterk geïnteresseerd is om een ‘waste to energy plant’ neer te zetten. Dit bedrijf zal het vuil ophalen en daaruit zullen recyclebare producten worden gehaald. Dit is het zoveelste plan sinds 2010 voor Ornamibo. Zo zouden er eerder plannen zijn geweest om de vuilstortplaats om te bouwen naar een bedrijf dat een bepaalde olie gaat produceren voor energieopwekking. Daarna waren er weer plannen voor het opzetten van een verbrandingsoven en dan weer een nieuwe sanitaire landfill. Er iets niets van deze eerdere plannen terechtgekomen.

Wat volgens Pengel nieuw is aan deze plant is, dat deze gecombineerd zal worden met de plant die opgezet zal worden voor IAmGold, waar het bedrijf biomassa zal produceren. Er is twee jaar uitgetrokken om het complex volledig operationeel te maken. Het streven is om in het eerste kwartaal van 2021 de plant operationeel te hebben. De bedoeling is dat 96% van alle huisvuil verwerkt wordt. De overige 4% kan volgens de bewindsman ook worden gebruikt voor het maken van wegen.

Peuter van bijna twee jaar dood bij RGD-poli Latour binnengebracht

Peuter was ondergebracht bij een particulier opvanghuis in het ressort Latour


De Ware Tijd meldt, dat bij de RGD-poli Latour in Paramaribo maandag 5 november 2018 iets vóór twaalf uur 's middags een peuter van bijna twee jaar is binnengebracht, dat geen tekenen van leven meer vertoonde. De peuter was ondergebracht bij een particulier opvanghuis in het ressort Latour. 

De dienstdoende arts Frankel Brewster wilde nog geen informatie kwijt. Hij zei dat de politie nog bezig is met het onderzoek.