woensdag 28 augustus 2019

Archeologen in Peru: '227 Opgegraven lichamen grootste ontdekking ooit van geofferde kinderen'

Archeologen graven sinds vorig jaar op de enorme offerplaats in Huanchaco


Kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud werden opgeofferd in een ritueel om de goden van de Chimu-cultuur te eren


Archeologen in Peru zeggen dat de 227 lichamen die ze hebben opgegraven op een site die door de pre-Columbiaanse Chimu-cultuur werd gebruikt, de grootste ontdekking ooit is van geofferde kinderen. 

Archeologen graven sinds vorig jaar op de enorme offerplaats in Huanchaco, een toeristenplaatsje aan het strand ten noorden van de hoofdstad Lima. 'Dit is de grootste site waar de overblijfselen van opgeofferde kinderen zijn gevonden', zei archeoloog Feren Castillo dinsdag 28 augustus 2019..


Castillo zei dat de kinderen, die tussen de vier en 14 jaar oud waren, werden opgeofferd in een ritueel om de goden van de Chimu-cultuur te eren. 'Ze werden opgeofferd om het El Niño-fenomeen te sussen', en tekenen vertonen dat ze werden gedood tijdens nat weer, zei hij. Hij voegde eraan toe, dat er misschien nog meer te vinden is. 'Het is oncontroleerbaar, dit ding met de kinderen. Waar je ook graaft, er is er nog eentje', zei Castillo.


De overblijfselen van de kinderen werden gevonden in een positie met uitzicht op zee. Sommigen hadden nog huid en haar.

Huanchaco was een plaats waar veel kinderoffers plaatsvonden in de tijd van de Chimu-cultuur, met een hoogtepunt tussen 1200 en 1400. Archeologen vonden in juni 2018 voor het eerst kinderlichamen op de opgraving in de wijk Pampa la Cruz van de stad, waarbij 56 skeletten werden opgegraven. Pampa la Cruz ligt op korte afstand van Huanchaquito, waar de overblijfselen van 140 opgeofferde kinderen en 200 lama's werden gevonden in april 2018. De Chimu-beschaving strekte zich uit langs de Peruaanse kust tot Ecuador maar verdween in 1475 nadat het werd veroverd door het Inca-rijk.

(Suriname Mirror/MercoPress/Peru21/Twitter)

Braziliaanse Xikrin-inheemsen gebruiken geweld om hun land terug te eisen van grondbezetters

(Bron foto: Lalo de Almeida-Folhapress)
Xikrins zijn het zat om op de regering te wachten om hun land te redden


Tientallen inheemsen gingen op expeditie om land in het zuiden van Pará te recupereren. De Xikrins waren het zat om op de regering te wachten om hun land te redden. Gewapend met geweren en messen namen tientallen Xikrins hun land terug van grondbezetters die inheems land hadden bezet in São Felix do Xingu in Pará.


Folha vergezelde de inheemsen toen ze zaterdag 25 augustus 2019  terugkwamen van hun expeditie. De Xikrins kwamen in het dorp aan na een driedaagse voettocht van 40 kilometer. 'De man zei: 'Het land is vrij om te veroveren, Bolsonaro zette het open, en daarom zijn we gekomen. We willen werken en de inheemse bevolking helpen', zei leider Bekara Xikrin, 42. 'Ik zei:' Nee, dat willen we niet, oudere krijgers willen dat niet, je kunt het niet ontbossen.'

De Xikrins meldden verschillende uitbraken van branden en sommige gebieden waren al voorbereid op landbouw. Ze zeiden, dat de mensen niet gewelddadig waren en dat de indringers ermee instemden het inheemse territorium te verlaten. Sommige indringers dreigden echter terug te slaan. Op zondagavond stuurde iemand een dreiging via audio met een foto van tientallen mannen, die door het volgende inheemse dorp zouden rijden. 'Er zijn meer dan 300 mannen in het bos die op de indianen jagen', zei de indringer in een audiobericht van WhatsApp.


De binnengevallen regio ligt in een afgelegen gebied van São Félix do Xingu, met de aanwezigheid van de staat. De toegangsweg van het dorp heeft een ongewapende werknemersbasis van een privébedrijf dat FUNAI (Fundação Nacional do Índio) bedient.

De eerste invasies in het gebied van het inheemse land begonnen midden vorig jaar. Nadat ze een inheemse leider hadden verleid, openden de houthakkers een onverharde weg om hout te winnen. Toen kwamen de grondbezetters, die het land in stukken sneden om door te verkopen.

Gestimuleerd door de Xikrins, meldde FUNAI de klachten aan de federale Officier van Justitie en Federale Politie, die een onderzoek opende, maar er werd geen actie ondernomen om de indringers te verdrijven, die bleven toenemen.

(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Twitter)

Minister Chotkan neemt ontwateringsproblematiek te Wintiwai in ogenschouw

(Bron foto: NII)
Enkele duikers zijn verkeerd aangelegd en in plaats van duikers zijn regenbuizen geplaatst...


Minister Vidjay Chotkan van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), heeft zich in de afgelopen periode georiënteerd in gebieden die bij regenval blank zijn komen te liggen. Volgens de bewindsman wordt met man en macht gewerkt aan een structurele oplossing voor dit probleem dat zich al jaren voordoet, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut  (NII) dinsdag 28 augustus 2019.

De bewindsman heeft, gelet op de noodzakelijke werkzaamheden, een bezoek gebracht aan onder andere Wintiwai en het Kanhaiproject. Het ligt volgens minister Chotkan in de bedoeling dat de delen van eerdergenoemde gebieden die bij regenval blank liggen worden aangepakt, zodat ze ook bij regenval droog staan.

'Gelet op het onderzoek van deze situatie is naar voren gekomen, dat enkele duikers verkeerd aangelegd zijn en in bepaalde gevallen zijn er in plaats van duikers gewoon regenbuizen geplaatst. Dit alles stagneert het snel afvoeren van water dat zich op de straten bevindt.'

Volgens minister Chotkan is er al een goed plan in elkaar gezet dat reeds in werking is getreden. Het Draaibatra kanaal is een hoofdlozing die ervoor moet zorgen dat het water afgevoerd wordt naar het pompgemaal. In de eerste fase zal men ongeveer 7 kilometer aan lozingen 'bekokeren', waardoor het water makkelijk zijn weg naar het pompgemaal kan vinden. Naast het 'bekokeren' zal men ook werken aan een helling, zodat het water slechts richting het pompgemaal stroomt.

'Ik moet het eerst zien gebeuren, want er is vaker gezegd dat het probleem wordt aangepakt maar eindstand wordt er niets gedaan of ze jassen het werk af', aldus een bewoner vandaag, woensdag 29 augustus, in de Ware Tijd.

Voor wat het Kanhaiproject betreft is de districtscommissaris van het district Wanica regio Zuid-Oost, Audrey Hankers, ingenomen met het bezoek van de minister. 'Het is een pluspunt dat de minister zich in hoogsteigen persoon naar de gebieden begeeft om poolshoogte te nemen. Gelet op de omstandigheden van het project moeten die ook goed worden aangepakt. Dit alles zal een inspanning van OWT&C en overige actoren worden, zodat het blank liggen van de straten in het project tot het verleden kan gaan behoren.'

Minister Parmessar in Jeddah, Saoedi-Arabië, voor algemene vergadering Islamic Organisation for Food Security (IOFS)

(Bron foto: NII)
Parmessar op jacht naar dollars om visserij- en landbouw sectoren versneld te ontwikkelen


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij is momenteel in gezelschap van ambassadeur Anwar Lallmohamed in Jeddah, Saoedi-Arabië, voor deelname vandaag, woensdag 29 augustus 2019, aan de tweede algemene vergadering van de Islamic Organisation for Food Security (IOFS), zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII). Aan deze vergadering nemen lidlanden van de IOFS, de lidlanden van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) en internationale organisaties deel.

Voorafgaand vond een tweedaagse vergadering van hoge ambtenaren plaats, die betrekking had op de technische voorbereidingen. In een persverklaring geeft de IOFS aan, dat zij ingesteld is om zich te verdiepen in regionale acties op het gebied van voedselzekerheid in de lidlanden van de OIC. Deze vergadering heeft als doel 'Promoting Islamic Solidarity through Food Security'. De vergadering werd geleid door de ministers en hoge ambtenaren die belast zijn met de landbouw, de plattelandsontwikkeling en de voedselzekerheid in de OIC-lidstaten. De agenda van de vergadering omvatte de uitwerking van een actieplan van vijf jaar, dat zal worden toegespitst op de oprichting van een databank, over de status van de voedselzekerheid in de OIC-lidstaten en op de totstandkoming van een regionale voedselvoorzieningsreserve en een garantiefonds ter stimulering van intra-regionale samenwerking binnen het OIC-gebied.

Een ander belangrijke punt op de agenda was de oprichting van het IOFS-investeringsprogramma, teneinde de meerwaarde en de doeltreffendheid van de activiteiten in de secundaire en primaire sectoren van de economie tussen de lidstaten te verhogen. Gezien klimatologische omstandigheden negatieve invloed kunnen hebben op de landbouwproductie, zal ook gesproken worden over de verbetering van de samenwerking tussen bedrijven en particulieren sectorale inrichtingen in de lidstaten, met als mogelijke alternatief de oprichting van een Islamitische vereniging voor voedselverwerking.

Verder stond op de agenda de benoeming van een nieuwe algemeen directeur van IOFS, het werkprogramma van IOFS voor 2020, de organisatiestructuur van het secretariaat van IOFS en ander algemeen en financieel beleid.

Minister Parmessar geeft aan dat elke gelegenheid aangegrepen moet worden om mooie samenwerkingen c.q. investeringen binnen te halen om visserij- en landbouwsectoren versneld te ontwikkelen. De bewindsman ziet tal van mogelijkheden, gezien grote financiële mogendheden uit de wereld aanwezig zijn op deze vergadering, allen met het oog op het versterken van samenwerkingsverbanden.

Verblijfstoerisme op Curaçao ziet in juli 2019 een groei van 5 procent

(Bron foto: Eigen foto Suriname Mirror)
37.248 Verblijfstoeristen bezoeken Curaçao in juli


Het verblijfstoerisme kende in juli 2019 een groei van 5 procent. Dat maakt de Curaçao Tourist Board (CTB) bekend, aldus vandaag, woensdag 29 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad. In genoemde maand hebben 37.248 verblijfstoeristen Curaçao bezocht; 1.611 toeristen meer dan in juli 2018. 

Nederland, het land waarvandaan nog altijd de meeste toeristen Curaçao bezoeken, vertoonde een groei van 3 procent in het aantal verblijfstoeristen; in juli bezochten 16.454 Nederlandse verblijfstoeristen het eiland. Duitsland presteerde volgens de cijfers van CTB eveneens goed; uit dit land werden in juli 33 procent meer toeristen verwelkomd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De gehele Europese markt kende een groei van 4 procent en bracht in juli 19.727 verblijfstoeristen naar Curaçao.

Over de Noord-Amerikaanse markt maakt CTB bekend dat deze in juli 2019 met 3 procent is gestegen. In die maand werden 7.007 Noord-Amerikaanse toeristen welkom geheten. 'Ondanks minder vluchten vanuit New York en Charlotte, is het toerisme vanuit de Verenigde Staten met 4 procent toegenomen', aldus het toeristenbureau.

De Zuid-Amerikaanse markt kent in juli een lichte groei van 2 procent. Additionele vluchten hebben bij deze groei een belangrijke rol gespeeld. Op 11 april is Wingo begonnen met haar twee wekelijkse vluchten vanuit Bogota en Avianca heeft vier additionele vluchten vanuit de Colombiaanse hoofdstad naar Curaçao aan het schema toegevoegd. De extra airlift heeft bijgedragen aan een groei vanuit Colombia. 2.289 Colombiaanse toeristen hebben in juli Curaçao bezocht; een stijging van 26 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Statenlid Giselle Mc William (MAN) (48) nu minister van Economische Ontwikkeling, Curaçao

Mc William volgt met haar benoeming voormalig minister Steven Martina (MAN) op


Giselle Mc William (MAN) (48) heeft gistermiddag ten overstaan van de gouverneur de eed afgelegd en is sindsdien minister van Economische Ontwikkeling. Een dag eerder heeft zij middels een officieel schrijven aan Statenvoorzitter William Millerson haar ontslag als Statenlid en vicevoorzitter van de Staten ingediend. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 29 augustus 2019.

'Ik ben dankbaar voor de steun die ik gedurende mijn lidmaatschap en vicevoorzitterschap heb gekregen van het griffiepersoneel', zo schrijft Mc William in haar korte brief. Partijvoorzitter van de MAN, Yves Schoop, vervangt Mc William in de Staten. Ook hij legde gisteren de eed af, maar dan voor het Statenlidmaatschap.


De nieuwe vicevoorzitter van de Staten, Eugene Cleopa (MAN), is gisteren in de openbare Statenvergadering gekozen met twaalf van de veertien stemmen.

Mc William volgt met haar benoeming voormalig minister Steven Martina (MAN) op. Hij diende in februari van dit jaar zijn ontslag in toen het Openbaar Ministerie hem officieel als verdachte had aangemerkt in een strafrechtelijk onderzoek. Later besloot het Openbaar Ministerie de zaak onder voorwaarden te seponeren, waarna Kòrsou di Nos Tur (KdNT) - de indiener van de aangifte tegen Martina - het Hof heeft verzocht het Openbaar Ministerie alsnog tot een onderzoek tegen de voormalige minister van Economische Ontwikkeling te dwingen.

In het kader van deze lopende zaak heeft Martina ook bedankt voor de positie van Statenlid.

Giselle Mc William is het nichtje van PNP-coryfee Rufus Mc William. In 2012 deed Giselle Mc William zelf voor het eerst mee aan verkiezingen. Ze stond toen nog als zevende op de lijst van Partido Nashonal di Pueblo (PNP), waar ook haar oom Rufus jarenlang bij betrokken is geweest. Maarin 2016 en 2017 stond ze als respectievelijk vijfde en derde op de lijst van de MAN. In 2016 behaalde ze de meeste stemmen, te weten 781. In 2012 waren dit 336 en in 2017 556.

Zuidelijke vleugel Academisch Ziekenhuis Paramaribo officieel opgeleverd

(Bron foto: AZP)
Nu zullen de werkzaamheden in het noordelijk gedeelte van het ziekenhuis starten

Minister Hoefdraad: 'OFID is zo tevreden met de verrichte werkzaamheden dat zij een up-topping voor 6 miljoen Amerikaanse dollar hebben aangeboden'


Met de leuze ‘A change is coming’ werd de zuidelijke vleugel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gisteren officieel opgeleverd. 'Elke stap vooruit binnen het rehabilitatieproject van het ziekenhuis, wil ook zeggen een stap vooruit voor onze patiënten en medici', zei algemeen directrice Claudia Marica-Redan tijdens de officiële overdracht, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 29 augustus 2019/

Naast het beddenhuis, dat zich in de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis bevindt, is ook de afdeling interne geneeskunde geopend die in de eerste etage zuid is gevestigd.

Het project dat van start ging in 2013 heeft in november 2018 de eerste gerehabiliteerde etage opgeleverd en daaropvolgend in de maanden maart, april en juni andere afdelingen. Nu zullen de werkzaamheden in het noordelijk gedeelte van het ziekenhuis plaatsvinden. Volgens planning zal het rehabiliteren van beide vleugels in totaal achttien maanden duren.

'Het wordt een spannende resterende acht maanden die wij tegemoet gaan', zei Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, die de financiële ondersteuning voor het project met het OPEC Fund for International Development (OFID) heeft kunnen bewerkstelligen. In zijn toespraak gaf Hoefdraad aan, dat het OFID dik tevreden is met de afhandeling en coördinatie van het project. Voor het rehabilitatieproject is getekend voor een bedrag van 78 miljoen Amerikaanse dollar. Suriname had een eigen inbreng van 3,5 miljoen Amerikaanse dollar. 'OFID is zo tevreden met de verrichte werkzaamheden dat zij een up-topping voor 6 miljoen Amerikaanse dollar hebben aangeboden boven het initiële bedrag. Deze middelen zullen dienen voor de aankoop van de nodige medische apparaten die geplaatst zullen worden op de afdelingen. Dit is allemaal te danken aan het management van AZP', aldus Hoefdraad.

De zo goed als nieuwe vleugel zal zeker een positieve impact op de zorg en belevenis van de patiënten en medewerkers binnen het ziekenhuis hebben. 'Met meer dan vijfduizend geregistreerde bezoekers per jaar, 35 medische afdelingen, vijfhonderd bedden die vaak voor meer dan 90 procent zijn bezet, 2.100 medewerkers, van wie meer dan negenhonderd verpleegkundigen zijn, merken wij al dat de vernieuwde vleugel niet alleen impact heeft op onze patiënten, maar we zien dat ook terug bij onze medewerkers en collega's', zei Marica-Redan.

Niet alleen aan de belevenis van de patiënten is gedacht, maar ook de familieleden en bezoekers. 'Alle etages hebben een familiekamer, die vooral bij overlijden van een familielid zal moeten dienen als opvang en begeleiding. Wij willen met deze ruimte familieleden in alle rust en privacy afscheid laten nemen van hun dierbare, wat voorheen niet zo was', aldus Marica-Redan.

Hopkinson (NDP) onthult relatie regering met wereld vermogensbeheerder Blackrock

Blackrock sinds 2012 een van de aandeelhouders van Alcoa

'Suriname heeft verscheidene leningen genomen bij Blackrock waarvoor staatsobligaties als onderpand zijn gegeven'


NDP-Assembleelid Roché Hopkinson heeft gisteren in de Assemblee met zijn vragen lijnen en relaties van de regering met wereldgigant Blackrock blootgelegd. De NDP-parlementariër zei in zijn toespraak in tweede ronde van behandeling van de ontwerpwet Wijziging Brokopondo Overeenkomst 27 januari 1958, dat Alcoa niet al zijn shareholders heeft bekendgemaakt aan Suriname. 

** Per jaareinde 2018 was Blackrock de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van meer dan 6,0 biljoen dollar. Hiervan is de helft belegd in aandelen en een derde in obligaties en andere vastrentende beleggingen. Het beheert vermogens van instituten zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar heeft ook exchange-traded funds voor particulieren met de merknaam iShares.**

Hij vroeg de regering om duidelijkheid in een aantal zaken waar een waas over hangt, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 29 augustus 2019.

Eén van die zaken waren de shareholders van Alcoa. Hopkinson deelde mee, dat Blackrock sinds 2012 een van de aandeelhouders is van Alcoa. Met een portefeuille van zo'n 8 triljoen US$ heeft Blackrock aandelen in honderden sleutelbedrijven en banken over de hele wereld, blijkt uit onderzoek van het Assembleelid. Zo is Blackrock ook de grootste aandeelhouder van multinational Newmont en heeft het aandelen in IAmGold.

Dichterbij heeft Blackrock aandelen in het Finse bedrijf Wartsila. Wartsila is alleen vertegenwoordiger van Suriname Gas and Electricity Industry NV van ondernemer Dilip Sardjoe. Hopkinson heeft uit de doeken gedaan dat gebleken is, dat Wartsila al dan niet via Suriname Gas and Electricity Industry NV duurzame contracten heeft met Newmont Suriname, EBS en Staatsolie NV.

Uit de jaarrapportages van Blackrock is gebleken dat de Staat Suriname verscheidene leningen heeft genomen bij Blackrock waarvoor staatsobligaties als onderpand zijn gegeven. 'Wat de totale som van de lening is en tegen welke rente is nu nog niet bekend', stelde Hopkinson. Hij wil van de regering weten wanneer deze leningen zijn uitgegeven en wat de totale som is, waarvoor er is geleend en tegen welk bedrag. 'Ik vraag de regering om hierop middels bewijsstukken onderbouwd antwoord op te geven.'

Zie pagina 47:



Dode en zeker tien gewonden bij ongeluk met staatsbus enkele kilometers voor Moengo

Bus rijdt tegen vanwege pech half langs de weg geparkeerde  pick-up


Gisteravond heeft zich kort na negen uur een zware aanrijding met dodelijke afloop voorgedaan op de Oost-Westverbinding, enkele kilometers voor Moengo. Een jonge vrouw heeft daarbij het leven verloren, zo berichten vandaag, woensdag 29 augustus 2019, onder andere Starnieuws en Waterkant.net.

Vernomen wordt dat het gaat om de staatsbus die de route onderhoudt. De bus zou door de aanrijding over de kop zijn gegaan. Een autobestuurder had pech en had zijn pick-up half langs de weg geparkeerd. Een buschauffeur, die kwam vanuit richting Paramaribo, heeft vermoedelijk door een inschattingsfout, de auto geraakt.

De bus van 30 personen was vol met inzittenden. Een vrouw is ter plekke overleden, terwijl enkele andere passagiers zwaar gewond zijn geraakt. Meer dan tien gewonden zijn per eigen gelegenheid vervoerd naar Frans-Guyana voor medische hulp. Een aantal anderen is naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd.

Het was gisteravond nog niet duidelijk wie er allemaal in de bus zaten. Tot laat werd nog naar gewonden in de directe omgeving gezocht.

Meisje (7) seksueel misbruikt door 14-jarig neefje....

Neefje misbruikt meisje in kamer van het huis waarin ze woont


Een 7-jarig meisje is maandagavond misbruikt door haar 14-jarige neef in het district Para, meldt de Surinaamse krant Times of Suriname vandaag, woensdag 28 augustus 2019, aldus Waterkant.net.

Dit gebeurde in een kamer van het huis waar het slachtoffer woont, nadat zij tijdens het spelen op het erf naar binnenliep om water te drinken. De krant schrijft, dat toen het meisje naar binnenliep, haar 14-jarige neef, die naast haar woont, haar achterna ging. Toen zij in de woning was bracht haar neef haar naar de kamer en trok haar ondergoed uit. Vervolgens pleegde hij seksuele handelingen met haar.

De politie kreeg de melding en ging naar de plaats voor onderzoek. Volgens de krant is bij aankomst van de politie de jeugdige verdachte echter niet aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Minister Ferrier pakt FIBOS aan: 'Subsidie na ontvangst begroting'

'Ik wil weten wat op de begroting staat, dan pas krijg je geld'

'Er is in totaal 4,2 miljoen op de rekening van FIBOS gestort, geen 1,4 miljoen zoals wordt beweerd'


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zal de subsidie over het schooljaar 2019-2020 niet vooruit storten voor de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs (FIBOS) wanneer er geen begroting is opgestuurd en de subsidie van het vorig jaar niet is verantwoord. Dit stelde minister Lilian Ferrier vandaag, woensdag 28 augustus 2019, in de Ware Tijd.

'Als er transparantie wordt gegeven, gaan we verder met dialoog. Economisch is het een normaal principe om te verantwoorden. Wie geeft geld vooruit? Ik weet niet eens om hoeveel leerlingen het gaat. Ik werk niet zo, ik wil weten wat op de begroting staat. Dan pas krijg je geld. Er is in totaal 4,2 miljoen op de rekening van FIBOS gestort. Geen 1,4 miljoen zoals wordt beweerd', zegt Ferrier.

Het laatste bedrag, 1,4 miljoen rd, is volgens haar aan de stichting Onderwijs der EBGS betaald. Eerder zei Fibos, dat de scholen voor Bijzonder Onderwijs wel inschrijfgeld zullen innen als de achterstallige subsidie niet is ingelopen en de subsidie over het komend schooljaar niet is gestort. De bewindsvrouwe wijst erop, dat ouders slechts de materiaalkosten moeten betalen en dat het ministerie in komt met het verschil, uitgedrukt in subsidie.

De ouderbijdrage per schooljaar per leerling bedraagt voor de lagere school Srd 250, voor MULO Srd 275 en voor LBO Srd 300. De materiaalkosten bedragen Srd 65 voor de lagere school, Srd 70 voor MULO en SRD 125 voor LBO.

De minister stoort zich eraan, dat FIBOS niet heeft geantwoord op een brief die zij op 7 augustus heeft gestuurd, maar wel reageerde op de uitspraken van de minister over het verantwoorden van de subsidie. Zij stelt dat de ouders niet belast mogen worden.

In een eerder interview toonde FIBOS-voorzitster Mildred Demon zich huiverig over de wijze waarop toezeggingen zijn uitgevoerd door MinOWC. Zij sprak toen van een realistisch voorstel op basis van de ervaringen uit het verleden.

Uitbaggeren Surinamerivier nog niet gestart ondanks toezegging regering

Baggerproject zou uiterlijk begin derde kwartaal 2019 beginnen


De regering van Suriname had 25 april via haar voorlichtingsbureau, het Nationaal Informatie Instituut, bekendgemaakt, dat een nog te kiezen bedrijf uiterlijk aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar zou starten met het uitbaggeren van de vaargeul van de Surinamerivier/ Inmiddels is het eind augustus en het heeft er alle schijn van, dat de regering weer geen woord houdt  

Het verantwoordelijk ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie reageert niet, ondanks herhaald verzoek van, op de vraag wat de stand van zaken rond het baggerproject is. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) durft geen uitspraak te doen en verwijst naar het ministerie: 'Met betrekking tot het baggerproject, moet u voor de nodige informatie bij het ministerie terecht.' Het oppositie parlementslid Riad Nurmohamed (VHP, Vooruitstrevende Hervormings Partij) laat in een korte reactie weten: 'Nee, geen update news erover.'

Dat het project, naar het zich laat aanzien, nog niet is gestart is opmerkelijk. Immers, Suriname is economisch gebaat bij een diepere vaargeul in de Surinamerivier en dat wordt ook al jaren hardop gezegd door de regering. 'De voorbereidingen hiertoe zijn in volle gang. De regering zal dit jaar met de meeste spoed beginnen met het baggeren van de Surinamerivier', zei president Desi Bouterse begin januari.

'Een van de directe voordelen hiervan is dat de tarieven voor het zeetransport van goederen verlaagd zullen worden, hetgeen verlaging van de consumentenprijzen als gevolg zal hebben.'

Maar, tot heden zijn het woorden en toezeggingen gebleven.

De planning tot en met de start van het project, inclusief de aanbesteding, is in details besproken met de MAS. Met een technisch team zijn de aanbestedingsvoorschriften en contractvoorwaarden, de prijsvorming, een onderhoudstraject van minimaal vijf jaren en andere operationele zaken inhoudelijk besproken.

Het baggerproject zal, na financiering door de aannemer, terugbetaald worden uit een heffing – vergoeding voor gebruik – die door de MAS geïnd zal worden bij de gebruikers van de rivier. De uitvoeringstijd van het hoofdproject is gesteld op tien maanden.

De vaargeul moet vanaf de monding 65 kilometer worden uitgebaggerd, waarbij het gaat om het baggeren van 1.30 tot 1.70 meter. Ook moet de vaargeul worden verbreed, die ooit een breedte had van 70 meter, waarvan nu nog slechts 30 meter resteert.

De geringe diepte van de huidige vaargeul heeft grote economische gevolgen. Schepen die eerst Suriname aandeden en dan Guyana, gaan nu eerst naar het buurland. Nadat ze daar vracht hebben gelost komen ze naar Suriname. Bij het beladen moet rekening worden gehouden met de diepgang.

Al sinds 2004 is gesproken over het uitbaggeren van de Surinamerivier. Vele malen zijn toezeggingen gedaan over het moment waarop met de werkzaamheden zou worden begonnen. Op 9 november 2006 werd gesteld dat medio 2007 begonnen kon worden met de baggerwerkzaamheden. Vervolgens werd het een lange periode stil, waarna op 24 augustus 2010 bekend werd gemaakt dat in 2011 de rivier uitgebaggerd zou worden.

Een jaar later, 28 september 2011, kwam het bericht dat de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2012 zouden starten en op 3 augustus van dat jaar werd gemeld, dat uiterlijk februari 2013 begonnen zou worden met de baggerwerkzaamheden.....

(© Suriname Mirror, woensdag 28 augustus 2019)

Coalitie in Assemblee distantieert zich van formele afwijzing Memorandum of Understanding in zaak-Alcoa

Bouva (NDP): 'Geen enkele formele consequentie kan verbonden worden aan afwijzing MoU'


Tot verbazing van de oppositie heeft de coalitie in De Nationale Assemblee (DNA), zich dinsdagavond 27 augustus 2019 gedistantieerd van de formele afwijzing van het Memorandum of Understanding (MoU) die in 2015 na anderhalf jaar onderhandelen, fel werd bekritiseerd in het parlement, aldus de Ware Tijd.

Fungerend Assembleevoorzitter Melvin Bouva (NDP) deed de mededeling, dat er geen enkele formele consequentie verbonden kan worden aan de afwijzing van de MoU. Volgens hem kan dat alleen politiek. Dit zei hij tijdens de spreekbeurt van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, die vindt dat de regering ondanks een 'kamerbrede' afwijzing van de MoU, toch buiten het parlement verder zaken is gaan doen met de Alcoa en de Alcoa precies heeft gedaan wat in deze afgewezen MoU, stond opgetekend.

De mededeling van Bouva zorgde voor felle discussies en verbaasde reacties vanuit de oppositie. Die probeerde de coalitie duidelijk te maken, dat juist op basis van deze 'kamerbrede' afwijzing toenmalig minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, in een brief aan de Alcoa heeft laten weten dat er opnieuw onderhandeld zal moeten worden, omdat het hoogste staatsorgaan, DNA, de MoU heeft afgewezen.

De oppositie en de coalitie hebben vanaf dat moment dezelfde taal gesproken en het de regering later kwalijk genomen dat, ondanks de afwijzing, Alcoa toch uitvoering heeft gegeven aan de MoU. In die dagen was er vanuit de Alcoa al gesuggereerd dat het parlement geen partij is bij de onderhandelingen en de Brokopondo Overeenkomst, omdat die overeenkomst geen wet zou zijn.

Dinsdag heeft minister Sergio Akiemboto, ook weer aangegeven, dat de Brokopondo Overeenkomst geen wet is, wat aanleiding is geweest voor de discussie rond de MoU. In november 2015 heeft het parlement na een besloten vergadering met de regering naar buiten gebracht wat president Desi Bouterse achter gesloten deuren aan het parlement heeft medegedeeld:

'Mevrouw de voorzitter! De regering heeft in Comité Generaal verband uw geacht college mogen informeren over de overeengekomen Memorandum of Understanding met de Alcoa. Deze Memorandum of Understanding heeft in uw geacht college tot de nodige vragen en discussies geleid. Ik heb bij de behandeling van dit memorandum of understanding aan uw college ook bekendgemaakt dat ik met deskundigen ter zake uit de samenleving ampel van gedachten heb gewisseld.'

'Uit al deze discussies heeft de regering zich samen met de onderhandelingscommissie andermaal gebogen over het Memorandum of Understanding. Na rijp beraad heeft de regering besloten aan uw geacht college te vragen deze memorandum of understanding bij deze terug te nemen en hiermede de regering de gelegenheid geven te proberen nieuwe onderhandelingen te beginnen met de Alcoa en afhankelijk van de reactie hierop van Alcoa verdere stappen te nemen. De regering zal deze nadere stappen in goed overleg met uw college uitvoeren.'

Kustwacht Suriname sinds 2013 op weg naar wasdom

Na zes jaren nog steeds geen optimaal functionerende Kustwacht

Recente financiële injectie van Staatsolie is steuntje in de rug


Het is eind maart 2009. Toenmalig minister Ivan Fernald van Defensie in Suriname is druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor de opzet van een eigen Surinaamse Kustwacht  Nodig om piraterij tegen te gaan en om effectief op te kunnen treden tegen criminaliteit in de territoriale wateren, zoals drugssmokkel en illegale visserij. Een deel van de materiële uitrusting zou gefinancierd kunnen worden met Nederlands ontwikkelingsgeld – zo werd gedacht – maar het wachten was vooral op wetgeving. 

Het is 12 juni 2013. De eerste boot bestemd voor de in te stellen Surinaamse Kustwacht is vertrokken vanuit de Franse havenplaats Saint-Nazaire naar Paramaribo aan boord van het vrachtschip 'Martha'. Het is een van de drie patrouilleschepen die worden geleverd door de Franse scheepsbouwer OCEA in Les Sables d’Olonne Cedex voor het lieve sommetje van 16 miljoen euro. Het gaat om twee boten met een lengte van 22 meter en een bemanning van acht man en een boot van 32 meter met een bemanning van tien personen.

Het is 7 februari 2016. De drie boten van de Kustwacht liggen bijna constant werkloos aan de kade.

Door een tekort aan mankracht en het nog steeds ontbreken van de noodzakelijke wetgeving is het lastig werken voor de Kustwacht. Daarenboven blijken ze niet echt geschikt te zijn om controle uit te voeren in de uitgestrekte Surinaamse kustwateren.... Door het ontbreken van wetgeving mag niet direct gebruik gemaakt worden van wapens, indien dat nodig zou zijn. Daarvoor moet het Openbaar Ministerie toestemming geven. De Kustwacht kon ook niet met andere landen samenwerken. De Kustwacht was dus anno februari 2016 eigenlijk een een tandeloze tijger, aan handen en voeten gebonden. Er kon eigenlijk nog nauwelijks gesproken worden van een Kustwacht, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat lijkt geen juiste combinatie.

Het hoofd van de Kustwacht, Jerry Slijngard, liet in 2016 al weten behoefte te hebben aan nog minimaal twee boten. Er zou een voorstel zijn geweest voor de aanschaf van een boot met een lengte van 34 meter en een van 42 meter, die 180 mijl uit de kust actief kan zijn en dat is volgens Slijngard nodig, omdat staatsbedrijf Staatsolie in het Surinaamse kustgebied actief is en die stelt veiligheid op zee als voorwaarde. Maar, door de financiële situatie werden de aankoopplannen uitgesteld tot 2017 en anno augustus 2019 zijn de gewenste extra boten er nog steeds niet.
Slijngard moet het dus doen met zijn drie boten.
De wet Instelling Kustwacht werd vrijdag 10 februari 2017 met algemene stemmen door het parlement aangenomen. Maar, volgens de begroting van het ministerie moest nog veel worden gerealiseerd, voordat optimaal kon worden opgetreden.
In de strijd tegen piraterij op zee bijvoorbeeld heeft de Kustwacht – een van de speerpunten – echter nog weinig kunnen uitrichten. Surinaamse vissers zijn feitelijk nog steeds vogelvrij in de kustwateren waar vooral Guyanese piraten actief zijn en met regelmaat vissers overvallen en veelal met de noorderzon kunnen vertrekken.

Het is 15 maart 2019. Staatsolie en de Kustwacht tekenen een samenwerkingsovereenkomst.

De samenwerking moet resulteren in het optimaliseren van de veiligheid in Surinaamse kustwateren. De aanleiding hiertoe is het Nearshore Drilling Project waarin vanaf 2 april tot het eerste kwartaal van 2020 negen exploratieputten geboord worden vlak voor de Surinaamse kust. Dit gebied, tot veertig kilometer uit de kustlijn, wordt de nearshore genoemd en heeft waterdieptes tot dertig meter.
De Kustwacht van Suriname krijgt de komende periode een forse financiële injectie van Staatsolie. Het staatsmijnbouwbedrijf investeert 3.85 miljoen Amerikaanse dollar in de Kustwacht.
De drie Kustwachtboten kunnen eindelijk volledig operationeel gemaakt worden. Staatsolie is een contract aangegaan met de Franse botenbouwer OCEA. Het grootste deel van het geld gaat naar de botenbouwer. Ook zullen de aanmeerfaciliteiten van de boten worden verbeterd.

Voor de verdere ontwikkeling van de Kustwacht in 2019 werd 12 miljoen Surinaamse dollar (rond 1.5 miljoen euro) gereserveerd op de ontwerpbegroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er moest eind september 2018 nog veel gebeuren voordat de dienst optimaal kon functioneren. Zo moeten er steunpunten in verschillende districten komen en personeel worden aangetrokken, maar nog belangrijker, er moest een hoofdkwartier worden opgezet.
Echter, medio mei 2019 bleek, dat de diverse steunpunten van de Kustwachtautoriteit Suriname nog steeds moeten worden opgezet. De Kustwacht is sinds de aanname en de afkondiging van de Kustwachtwet actief. Maar, de volledige inzet is een proces bestaande uit diverse fasen waarvan enkele nog moeten worden uitgevoerd en enkele reeds in proces van uitvoering zijn, sprak minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement.

Kortom, het gaat nog enige tijd duren alvorens 'Suriname' met recht kan zeggen, dat zij beschikt over een optimaal functionerende Kustwacht. Haar eerstkomende concrete taak wordt waarschijnlijk het uit de Surinaamse wateren verwijderen van de zes grote illegale Chinese hektrawlers. Maar, wanneer dat gebeurt is niet bekend.

(© Suriname Mirror, woensdag 28 augustus 2019)

Vakbondsman Hugo Blanker door de beveiliging Assemblee verwijderd van publieke tribune

(Bron foto: de Ware Tijd/Wilfred Leeuwin)
'Ik wilde alleen maar met de vlag de parlementariërs duidelijk maken dat zij misschien wel de beslissing van de eeuw gaan nemen'


De Ware Tijd meldt, dat vakbondsman Hugo Blanker dinsdagavond 27 augustus 2019 door de beveiliging van de Assemblee isverwijderd van de publieke tribune. Blanker betrad tijdens een late schorsing de publieke ruimte met een Surinaamse vlag die hij rond zijn kleding had gedrapeerd. Op een gegeven moment heeft hij de vlag opgehangen aan het glaswerk dat als scheiding dient tussen de vergaderzaal en de publieke ruimte. Toen hem werd gevraagd dat niet te doen protesteerde Blanker. Hij haalde de vlag weg van het glaswerk en drapeerde die weer om zijn lichaam. 

De beveiliging vroeg hem uit voorzorg de vlag achter te laten om te voorkomen dat het gebeurde zich herhaalde. Blanker weigerde en stond er op dat hij Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons wilde spreken. Hem werd door de beveiliging gevraagd zich uit de zaal te verwijderen, wat hij morrend deed.

Volgens de beveiliging en Blanker is hij bij het betreden van de terrein van het parlementsgebouw met de vlag aan een stok, er op gewezen dat hij niet mag zwaaien met de vlag en dat er huisregels zijn voor het publiek waaraan hij zich moet houden. Boven in de zaal is hem ook nog gevraagd de vlag van het glas werk te verwijderen.

Het incident zorgde voor enkele minuten voor een geharrewar tussen Blanker en de beveiliging waarna hij de publieke ruimte verliet. Door de beveiliging werd hem gevraagd in de publieke wachtruimte plaats te nemen, totdat iemand van de leiding van het parlement hem zou spreken. Blanker bezocht de publieke ruimte om met zijn actie aan te tonen hoe hij dacht over de gang van zaken in de vergadering, waar de kwestie Alcoa in behandeling was. 'Ik ben niet voor of tegen en zou ook niets hebben gezegd. Ik wilde alleen maar met de vlag de parlementariërs duidelijk maken dat zij misschien wel de beslissing van de eeuw gaan nemen', zegt Blanker.

Het is in De Nationale Assemblee een huisregel dat het publiek wel aanwezig mag zijn, maar op geen enkele manier onderdeel mag zijn van de vergadering. Zo mag op geen enkele manier uiting worden gegeven van gevoelens van voor of tegen de gang vaan zaken in de vergadering. Op grond daarvan is volgens de beveiliging Blanker ook gevraagd de zaal te verlaten.

Actiecomité Alcoa: 'Het moment van de waarheid is aangebroken'

'Zal DNA eensgezind opkomen voor Suriname of zal verdeeld DNA ons land uitverkopen aan Alcoa? 


'Het moment van de waarheid is aangebroken. DNA gaat stemmen over de finale concepten die de regering heeft ingediend ter beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. Zal DNA kamerbreed land en volk verdedigen tegen Alcoa of zal een verdeelde DNA dit land verkopen ? Het volk kijkt uit naar wat er gaat gebeuren. Het is een lange en moeilijke weg geweest naar dit punt. 

Het Actiecomité Alcoa (ACA) wenst het volgende vast te stellen:

1. Alcoa maakt op 24 juni 2014 bekend dat zij uit Suriname gaat vertrekken en op 30 november 2015 de plant te Paranam gaat stilleggen. 
2. De Nationale Assemblee (DNA) vraagt de regering geen rekenschap van hoe het mogelijk is dat de Brokopondo Overeenkomst (BO) wordt veranderd zonder goedkeuring van DNA. 
3. Op 28 aug 2018 verklaart Alcoa dat zij de productie van aluinaarde heeft stilgelegd en dat zij met toestemming van de regering bezig is met het ontmantelen van de plant. 
4. DNA vraagt de regering wederom geen rekenschap van de onwettige handelingen van de regering. 5. DNA vraagt externe deskundigen om de finale voorstellen van de regering over de wijziging van de BO te bestuderen. Vermeldenswaard is dat deze voorstellen vervat waren in de MOU die door DNA in 2015 unaniem was afgewezen en teruggestuurd naar de regering. 
6. De externe deskundigen hebben in een lijvig rapport DNA geadviseerd om de finale concepten die de regering heeft ingediend af te wijzen. Zij constateren dat de concepten in strijd zijn met het in Suriname geldend recht, niet voordelig zijn voor de Staat Suriname en op sommige aspecten zelfs onethisch zijn. 
7. DNA plaatst, ondanks de aanbevelingen van haar eigen deskundigen en de storm van protest uit de gemeenschap, de concepten van de regering toch op de agenda. 
8. De regering verklaart in DNA dat zij niet opnieuw onderhandelingen gaat voeren met Alcoa. DNA is voor voldongen feiten en gedane zaken geplaatst. De regering zegt in feite aan DNA: wij hebben lak aan u DNA! 
 9. DNA heeft de onwettige handelingen van de regering niet ongedaan gemaakt en werkt daardoor mee aan het schenden van onze grondwet en het ondermijnen van haar eigen gezag . Het gezegde 'Senatum deliberante, perit Saguntum' (Terwijl de senaat vergadert, gaat Saguntum ten onder"), verwijst naar een eindeloze overlegsituatie waarbij men de beste kans op ingrijpen lijkt te laten schieten. 

Het moment van de waarheid is aangebroken. Het is erop of eronder voor Suriname tegen Alcoa. Zal DNA eensgezind opkomen voor Suriname of zal een verdeelde DNA ons land uitverkopen aan Alcoa?

Wetten gelden niet alleen voor de burgers maar ook voor de regering. Indien de DNA de onwettige praktijken van de regering niet afstraft geeft zij de huidige regering en toekomstige regeringen een vrijbrief om wetten te overtreden wanneer het hun goed uitkomt. Hierdoor worden er gevaarlijke precedenten geschapen voor de toekomst.

ACA roept de Assemblee op om de onwettige handelingen van de regering ongedaan te maken en te stoppen met het bespreken van de onzalige conceptovereenkomsten die werden bekokstoofd door de presidentiële commissie. En de gang naar de Foreign Corrupt Practices Act te ondernemen.

Paramaribo 27 augustus 2019 
Namens het Actiecomité Alcoa 
Wim Bakker 
Asha Mungra 
Xaviera Jessurun 
Soender Hanoeman 
Hugo Pinas 
Kenneth Sukul'

Oppositie dient 9 moties in bij behandeling wijziging Brokopondo Overeenkomst

Oppositie roept regering op om de concept Bakhuysovereenkomst dringend te herzien

VHP-fractieleider Santokhi: 'De regering beseft onvoldoende dat het in deze kwestie gaat om een nationale zaak'


De oppositie roept de regering op om de aanbeveling van de externe deskundigen op te volgen en de concept Bakhuysovereenkomst - die niet in het belang van Suriname en in strijd met de Surinaamse rechtsorde is - dringend te herzien en aan te passen op basis van onderhandelingen als gelijke partijen. In één van de negen moties die dinsdagavond 27 augustus 2019 zijn ingediend in de tweede ronde van het parlement van de behandeling wijziging Brokopondo Overeenkomst roept ze de regering op om een Bakhuysovereenkomst los te zien van een raamovereenkomst of welke andere overeenkomst dan ook, zo bericht Starnieuws.

De concept overeenkomst moet worden beschouwd en beoordeeld als een op zich zelf staand project gericht op een efficiënte continuering van de bauxiet-industrie.

De moties zijn getekend door Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Mahinderkoemar Jogi, Riad Nurmohamed, Dew Sharman, Krishnakoemarie Mathoera, Ronny Brunswijk, Marinus Bee, Diana Pokie, Edward Belfort, Diana Vorswijk, Ingrid Karta- Bink, Patricia Etnel en Carl Breeveld.

De overige moties gaan over aanpassing van de concept Suralco stroomleveringsovereenkomst en de concept milieuovereenkomst die de oppositie onacceptabel vindt.



De oppositie keurt de ontwerp overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst die de regering is overeengekomen af en roept om heronderhandelingen om de bepalingen in de overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst in overeenstemming te brengen met de Brokopondo Overeenkomst. Ook de voorgestelde raamovereenkomst wijst de oppositie af.

Zij spreekt ook haar krachtige afkeuring uit over het voorgestelde ontwerp schuldvernieuwings- en verjaringsovereenkomst. De oppositie wil dat Alcoa voor 100% garant blijft zoals afgesproken in de borgtocht overeenkomst 1958.

Naast de moties is ook een amendement ingediend door de oppositieleden. Het amendement is een volledige herziening van de wet 'Wijziging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958'.

In het parlement moet de regering nog in tweede ronde aan het woord komen. VHP-fractieleider Santokhi motiveerde de indiening van het amendement en zei, dat de regering onvoldoende beseft dat het in deze kwestie gaat om een nationale zaak. Hij benadrukte, dat alle voorstellen moeten worden meegenomen, en niet alleen die in het transactiedocument dat de regering heeft opgesteld. Het amendement telt 66 pagina's.

De vergadering werd rond 00.15 uur woensdagochtend verdaagd naar donderdag.
De moties die zijn ingediend, moeten ook nog behandeld worden en in stemming worden gebracht. De regering moet dan in tweede ronde antwoorden.

'Rebellerende' zwarte slingeraap gevangen in Nickerie

Kwatta aap richt schade aan bij burgers in de omgeving Nationaal Project


Het is leden van de afdeling Natuur Beheer en Conservation International Suriname gelukt een 'rebellerende' zwarte slingeraap (Kwatta aap - Ateles paniscus) te vangen. Middels verdoving is het gelukt dit beschermde dier gevangen te nemen. De aap die is overgebracht naar Paramaribo en zal na twee dagen van observatie bij de dierenarts weer worden losgelaten in de natuur, zo bericht het Burger Informatiecentrum Nickerie. 

Deze Kwatta aap is sedert vorig week bezig schade aan te richten in de omgeving Nationaal Project. Apparatuur van burgers, voedingsmiddelen alsook een Mandir in de omgeving hebben schade ondervonden van deze aap.

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe, die sinds vorig week vaak klachten kreeg van schade aan goederen van burgers, zegt blij te zijn met de vangst. Zij bedankt de afdeling Natuur Beheer en Conservation International Suriname voor hun inzet.

De Kwatta aap is een beschermde diersoort en daarom mag hij niet gehouden worden als huisdier. Los van het feit dat het soms agressief kan worden, is het overbrengen van ziektes door deze dieren op de mens erg groot. Dit lieten de deskundigen van Natuur Beheer en Conservation International doorschemeren.