dinsdag 20 augustus 2013

Valse start Caribisch cultureel festival Carifesta XI - Spectaculaire lasershow openingsceremonie kan kritieken niet verbloemen

Op dag van openingsceremonie veel vraagtekens rond toegangskaarten

‘De burgerij heeft 7.000 kaarten gehad’

Decadente modeshow smet op Carifesta – Te veel plotselinge programmawijzigingen

20-08-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De afgelopen weken werd, en nog steeds word, je via radio, krant en televisie bijna doodgegooid met een stortvloed aan promo’s, advertenties, affiches, aankondigingen, et cetera van allerlei Carifesta-activiteiten die van afgelopen vrijdag, 16 augustus, tot en met de laatste dag, 25 augustus, worden gehouden in het land. Het Caribisch culturele festival Carifesta XI werd vrijdagavond 16 augustus officieel geopend met een heuse ceremonie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.

Teveel uniformen
Naast een spectaculaire laser/lichtprojectieshow op de gevel van het presidentieel paleis aan het Onafhankelijkheidsplein, was de aanwezigheid van de zogenoemde gewapende machten opvallend. Opmerkelijk. Immers, Carifesta staat bekend als een cultureel festival, maar in Paramaribo werden de eerste minuten van de openingsceremonie overheerst door manschappen van het leger en politie. Goed gedrild marcheerden de muziekkapellen van de gewapende machten over het grote podium.

 

Enkele minuten later werden de bezoekers op het plein en de tv-kijkers thuis getrakteerd op een vlaggenparade, waarin de vlaggen van de deelnemende landen aan Carifesta werden gedragen door leden van de gewapende machten. Je zou toch verwachten, dat de vlaggen gedragen zouden worden door inwoners uit de participerende landen in traditionele kledij. Maar neen, ook hier moest de wereld getuige zijn van militair- en politievertoon.

 

Mooie beelden van Starnieuws:



Verbazingwekkend was verder de bar slechte kwaliteit van de presentatoren, Guno Ravenberg en Borger Breeveld. Zij vielen door de mand met hun zeer slechte en gebrekkige Engelse uitspraak. Beschamend voor de vele buitenlandse gasten. Hoe bekend iemand ook moge zijn, de organisatie had voor de openingsceremonie toch met wat beters uit de kast kunnen komen. Ravenberg is een goede ordinaire schreeuwer, maar daar is ook alles mee gezegd. Borger deed gewoon zijn best, maar het zou goed zijn om toch om een paar lessen Engels te gaan volgen.
Laten we het dan maar niet hebben over de houterige aanwezigheid van Odette Miranda van Chetskeys advertising promotion & production (het bedrijf dat de officiële openingsspot van Carifesta heeft gemaakt) en over de afzichtelijke kleding waarin ze trachtte zo vlot mogelijk over te komen. Deze dame wil zelf gewoon altijd in de spotlights staan. Dat stond ze tijdens de openingsceremonie, maar haar aanwezigheid was absoluut geen reclame voor haar zelf.
Let wel, Carifesta staat voor 'The Caribbean Festival of Creative Arts' (sinds 1972) en niet voor een ‘Caribbean Festival of Military Uniforms’. Naar aanleiding van een conferentie, georganiseerd door vooraanstaande schrijvers en artiesten in Guyana, die vonden dat er een jaarlijks terugkerend evenement voor de kunsten moest komen, ontstond onder minister-president Burnham het idee voor dit festival.
Suriname was ook al in 2003 gastland. Tijdens Carifesta 2003 waren er gasten en deelnemers uit alle landen in het Caribisch gebied en natuurlijk uit het eigen land. Anno 2013 blijken er zelfs gasten en deelnemers van de partij te zijn uit Zuid-Korea, Indonesië en Mexico..... Hoever reikt het Caribisch gebied anno 2013?

(Het Carifesta festival vond in 1972 en 2008 plaats in Guyana, in 1976 op Jamaica, in 1979 op Cuba, In 1981 op Barbados, in 1992, 1995 en 2006 op Trinidad & Tobago, in 2000 op St. Kitts and Nevis.)

Het raadsel rond de toegangskaart
Maar, in aanloop naar de openingsfestiviteiten ontstond er plotseling commotie in de samenleving. Suriname werd vanuit het niets onaangenaam verrast door berichten, dat er sprake was van toegangskaartjes voor de openingsceremonie tegenover het presidentieel paleis op het Onafhankelijkheidsplein. Onaangenaam, omdat de organisatie van Carifesta in al haar promo-activiteiten, en dat waren er eigenlijk te veel, met geen woord had gerept over toegangskaarten, laat staan hoe mensen in bezit konden komen van zo’n kaart. Het moest een feest voor het volk zijn en dan verwacht je, dat je door de organisatie wordt uitgenodigd en niet dat je een toegangskaartje moet zien te verkrijgen, die dan ook nog eens allemaal (hoeveel zal overigens altijd een vraagteken blijven) uitgegeven bleken te zijn. Leuk, een openingsceremonie voor het volk...... een openingsceremonie voor een mogelijk van tevoren geselecteerd selecte groep genodigden.

Kaartjes voor burgerij.....
Ene Sandra Sweeb van het zogenoemde Host Country Management Committee (HCMC) beweerde op de openingsdag van Carifesta XI in de Ware Tijd, dat alle kaarten voor de openingsceremonie ‘op’ waren. Ze beweerde glashard, dat er zou zijn omgeroepen dat er kaarten afgehaald moesten worden om aanwezig te kunnen zijn op de openingsceremonie. ‘De burgerij heeft 7.000 kaarten gehad’, zei ze. Maar, later berichtte Starnieuws dat er sprake zou zijn geweest van 5.000 toegangsbewijzen. Volgens de Carifesta-organisatie, aldus Starnieuws, konden er simpelweg niet meer dan 5.000 mensen aanwezig zijn op het plein om de ceremonie, zittend, bij te wonen.
‘Sommige activiteiten zijn gratis en andere weer niet. Mensen moeten elke dag de Ware Tijd volgen, want daarin staat het allemaal aangegeven’, stelde Sweeb. Gekletst, dus. Want, wie is die ‘burgerij’ die 7.000 kaartjes heeft gekregen? Hoe wisten zij van het bestaan van de kaartjes? Tijdens de openingsceremonie werd duidelijk dat het publiek op het plein vooral bestond uit deelnemers aan de diverse Carifesta-activiteiten in de stad en in de districten. Die ‘burgerij’ is mogelijk een behoorlijk selectief gezelschap geweest. De gewone Surinamer die met zijn hele gezin had gehoopt op een mooie avond, zag de toegang tot het plein versperd door dranghekken en hoorde op dat moment pas van toegangskaarten.....

Op sociale media en in reacties onder artikelen in vooral de Ware Tijd op het internet uitten vele mensen hun ongenoegen over de gang van zaken en de onduidelijkheden rond de toegangskaarten:

'Waarom organiseren en communiceren we toch zo vaak onnavolgbaar? Tijdens de maandenlange voorbereidingsfase niets gehoord of gelezen over kaartverkoop, kaart ophalen of iets dergelijks. En nu dit. Eigenlijk staat in dit bericht: kom niet naar het Onafhankelijkheidsplein, want je komt er toch niet op; blijf lekker thuis naar je tv kijken en verstoor ons feestje niet. En dat noemen ze een volksfeest?'

'Nog nooit iets gehoord over kaarten. Als de organisatie claimt dit wel bekend te hebben gemaakt hebben zij dit bewust "op een zeer laag pitje gedaan"! Ik vraag mij af wie die 7000 mensen zijn?'

'Als de journalisten het niet eens wisten, nergens in geen van de spotjes het aangehaald is, kom ik tot de conclusie, dat men slechts een bepaalde groep van de bevolking daar wil hebben - en de rest voor de gek is gehouden.'

‘Ben gewoon weer rustig naar huis gekomen....als Surinamer voel ik me op dit moment gewoon niet gewaardeerd om Carifesta in mijn eigen land mee te maken.

‘Booi, me zus is daar. Ze zegt me het heel plein is gesloten en buiten is propvol. Die mensen zien gewoon niets. Ik voel voor ze hoor. Vind het echt zielig en triest.’

‘Culture show of een militaire show????’


Een dag later, op zaterdag 17 augustus, liet Ivan Graanoogst, hoofd van het HCMC, weten dat de veiligheid in het geding zou komen met meer dan 9.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein.... Maar, er waren toch 7.000 toegangskaarten verstrekt?? Hadden dan nog zo’n 2.000 gewone Surinamers toegelaten kunnen worden op het plein?
‘We hebben een seatingprobleem. Ik wil graag 500.000 mensen op het plein, maar ik kan er slechts 9.000 accommoderen’, zei Graanoogst ’s avonds op de Ware Tijd Online.

Net als Sweeb komt ook Graanoogst met het sprookje dat mensen op de hoogte konden zijn van het feit dat je alleen met een toegangskaartje de openingsceremonie kon bijwonen. Het was volgens Graanoogst vanaf het begin duidelijk, dat er kaarten nodig zouden zijn voor de openingsceremonie van gisteren. ‘Dat is de enige manier waarop we het zaakje een beetje in goede banen konden leiden’, beweerde Graanoogst, die kritiek weg wimpelde dat het onduidelijk zou zijn geweest dat er kaarten beschikbaar waren. ‘Het was een komen en gaan aan de Lim A Postraat van mensen die hun ticket kwamen halen. En iedereen die daar zat, had een kaart. Dus hoe wisten mensen het niet?’ Maar, zo zei hij ook, de communicatie over de kaarten had beter gekund........

Waarom kan de organisatie niet erkennen dat ze geblunderd heeft met de gang van zaken rond de vermeende toegangskaarten, 7.000, 5.000 of hoeveel of hoe weinig dan ook, en dat ze dat gegeven had moeten meenemen in al haar promo’s, commercials, persberichten, enzovoorts en op affiches?

Weinig belangstelling voor openingsfilm Filmfestival en voor vertelavond
Tijdens haar openingsspeech, zondagavond 18 augustus, van het Carifesta Filmfestival in TBL Cinemas zei de oud-NOS Journaal correspondente Hennah Draaibaar van TBL: 'De beste producties van twintig filmmakers uit het gehele Caribisch Gebied zijn uitgekozen om vijf dagen lang, tot en met 23 augustus, het filmminded publiek te veraangenamen. We hebben meer dan 125 inzendingen ontvangen en hebben de crème de la crème gekozen. Het gaat onder andere om feature films, animatiefilms, short films, documentaires en music video's. Kortom de mooiste werken van Caribische filmmakers zullen vertoond worden.’
Maar, de openingsfilm, de grijs gedraaide Surinaamse film ‘Wan Pipel’, trok echter bedroevend weinig belangstellenden. Je kunt je afvragen of de keuze voor deze film wel zo verstandig was. Daarnaast bestaat het merendeel van de te vertonen ‘films’ uit korte documentaires van nog geen twintig minuten lengte, zo hoorde ik de echtgenoot van Draaibaar, Eddy Wijngaarde, op tv zeggen. Niet echt aantrekkelijk voor een gezellig avondje Carifesta ‘film’ kijken.....

Een andere activiteit blijkt ook een bedroevend laag aantal bezoekers te hebben getrokken.In het auditorium van verzekeringsmaatschappij Self Reliance worden dagelijks vertelavonden gehouden. Maar, aldus de Ware Tijd van vandaag, afgelopen zaterdag (17 augustus) werd de avond afgelast, ‘vanwege gebrekkige afstemming’ en de volgende avond werd het aanvangstijdstip ‘ruimschoots overschreden’. Met slechts drie personen in de zaal, werd er gewacht. Uiteindelijk was er toch nog gelukkig een handjevol mensen en konden de verhalen beginnen, aldus de krant.

Schandelijk en smet op volks Carifesta XI
Een schandelijke Carifesta-activiteit, die niet voor gewone mensen toegankelijk was, werd pijnlijk duidelijk door de decadente zogenoemde ‘grandeur fashionshow’ 19 augustus in hotel Royal Torarica. Volgens een bericht van webredacteur Wilfred Leeuwin 15 augustus op Starnieuws zouden diverse ‘top modeontwerpers uit de Caribische regio’ deelnemen om hun creaties te tonen. Het was het enige betaalde evenement tijdens Carifesta. De zogenoemde ‘hoofdcoördinator’ van de modeshow, ene Wilma Stomp (modeontwerpster), zei dat de show werd gehouden ‘op verzoek van de Caribische landen’. Met droge ogen zei ze, dat een kaartje voor ‘dit topevenement’ SRD 250 (!) kost.


- Wie zaterdag 17 augustus of zondag 18 augustus Carifesta-activiteiten in het openlucht museum Fort Nieuw Amsterdam wilde bijwonen betaalde slechts SRD 3..... Het bijwonen van een optreden van een kung fu-groep uit China in de Anthony Nesty Sporthal kostte bezoekers SRD 25. Ook dat had de organisatie overigens nergens vermeld.... -

Starnieuws: ‘De showcoördinator is ervan overtuigd dat ondanks het een betaalde activiteit is, het evenement een groot succes zal worden. “Ik denk dat de meeste kaarten nu al zijn verkocht”, zegt Stomp. Landen die aan de Grandeur fashionshow mee doen zijn: Belize, Haïti, Guyana, Suriname, Cuba, Trinidad & Tobago en St.Lucia.'

Die dame Wilma Stomp heeft gezorgd voor een smet op het Carifesta-festival door de modeshow ontoegankelijk te maken voor de gewone, de doorsnee Surinamer. Hoe durf je tijdens een volksgebeuren een exorbitante hoge entreeprijs te vragen voor een paar wandelende kledingstukken? Mode waarschijnlijk alleen bestemd voor ‘the upper class’, voor een klein select decadent groepje mensen. Kennelijk vond de media de fashionshow ook niet interessant genoeg: ik heb geen enkel bericht over de show gevonden.

Een globaal affiche-overzicht van Carifesta-festiviteiten:



Constant wisselend programma zorgt voor irritatie onder bezoekers
Inmiddels is het dinsdag 20 augustus. Nog steeds word je overspoeld met Carifesta. Ik vrees dat het festival uitloopt op een gedeeltelijke mislukking. Het programma is te vol, te veel, te onduidelijk en duurt te lang. Mensen dreigen daardoor Carifesta-moe te worden. Daarenboven blijkt het programma constant aan plotselinge veranderingen onderhevig te zijn en dat getuigt van een slechte organisatie. Hieronder is goed te zien wat er zoal alleen vandaag al is gecanceld....!


Volgens de Ware Tijd van vandaag bleek het ‘rammelende’ programma in het weekeinde voor veel ergernis onder bezoekers gezorgd te hebben.

‘Ik ben helemaal van Commewijne gekomen om een ontspannen Carifesta-dag te beleven met mijn kinderen. Ik ben eerst naar de Palmentuin geweest, daar was er heel iets anders dan er op het programma stond. We besloten ook Thalia aan te doen voor optredens van Venezuela en Argentinië die na het optreden van Marlene's Dance Company zouden volgen. We werden echter aangezet de zaal te verlaten, omdat de twee optredens na het ballet geen voortgang zouden vinden. Heel lastig vind ik dat’, aldus een van de teleurgestelde bezoekers in de Ware Tijd.
Een andere bezoekster klaagde over een optreden dat gepland stond in de Anthony Nesty Sporthal: ‘Ik kwam daar voor de Kung Fu-groep uit China die zou optreden om zes uur. Bleek het later acht uur te zijn en was de toegang SRD 25 voor een volwassen persoon en SRD 15 voor een kind. Nergens was dat vermeld. Gingen we naar het plein voor Country-avond van Trinidad en niemand meldt dat het niet doorgaat. Congreshal leeg, geen steelband optreden. Het is een zooitje.’

Ivan Graanoogst, van de Carifesta-organisatie, stelt gewaarschuwd te hebben voor veranderingen in het programma. ‘Dit is in feite een kenmerk van Carifesta. Sommige groepen zeggen af, anderen komen erbij. Maar dat ontslaat ons niet van de verplichting een goed programma in elkaar te zetten.’ Overigens toont ook de speciale Carifesta-website haken en ogen in het programma. Ook daarop reageert Graanoogst tegenover de Ware Tijd van vandaag te gemakkelijk: ‘Ja, soms moet de website nog bijgewerkt worden. Dat kan ook gebeuren.’

Graanoogst is geen organisator – hij heeft een militaire achtergrond en geen culturele- of organisatie-achtergrond - en zijn aangevoerde argumenten zijn eenvoudig weg te blazen, van tafel te vegen. Op een stuntelende wijze wuift hij arrogant gerechtvaardigde en terechte kritieken weg, alsof hij die niet serieus neemt. Had er gewoon voor gezorgd, dat alles tot in de puntjes is geregeld en contractueel is vastgelegd. Check van tevoren bij alle buitenlandse deelnemers of en wanneer ze in Suriname arriveren. Zie erop toe dat geplande activiteiten als gepland doorgang kunnen vinden en wijzig desnoods op tijd het
activiteitenprogramma, ook op de website.

Carifesta in toekomst: twee of drie dagen
Waarom in de toekomst Carifesta niet beperken tot een dag of drie en op een centrale locatie? Suriname anno 2013 is te klein voor het organiseren voor een groots festival als Carifesta. Het festival kan niet slechts gedragen worden door een mooie lasershow tijdens de openingsceremonie. Die schittert nu nog in je ogen, maar wat er tot vandaag verder aan activiteiten is geweest verdwijnt in het niets.

Niets lijkt te zijn gelukt: zelfs is het de regering, gelukkig, niet gelukt om alle zwervers gedurende Carifesta uit de stad te verwijderen en op te sluiten in het Psychiatrisch Centrum Suriname.....want dak- en thuislozen in Paramaribo zou voor de buitenlandse gasten geen fraai aangezicht zijn, alsof zij niet bekend zijn met zwervers in hun eigen steden. En menig buspassagier gooit gewoon zijn petflesje of leeg zakje snoep uit het raampje op straat: de regering had buschauffeurs gevraagd er tijdens Carifesta op toe te zien dat passagiers geen afval naar buiten gooien. Maar, na het festival mogen buspassagiers gewoon weer hun rotzooi op straat knikkeren......

En....wat heeft het allemaal gekost?
Grote vraag is, hoeveel het festival Suriname en dus de bevolking gaat kosten. In juli 2012 maakte de organisatie bekend dat het organiseren van Carifesta wordt begroot op SRD 17 miljoen. Algemeen bekend is echter, dat begrotingen – voor wie of wat dan ook – in de regel fors worden overschreden...... Op naar het volgende schandaaltje?