vrijdag 25 mei 2012

Kauai eiland, Hawaii, gaat geïmporteerde mangoesten te lijf


Uit India afkomstige mangoesten groot risico voor inheemse fauna

25-05-2012   Door: Paul Kraaijer


Dat de actie van enkele boeren in het Surinaamse district Commewijne om zo’n zestig mangoesten uit Guyana – waarschijnlijk gaat het om de Herpestes javanicus (kleine Aziatische mangoest, Javaanse mangoest of kleine Indiase mangoest genoemd) -, via de zogenoemde ‘backtrack-route’ over de grensrivier Corantijn Suriname in te voeren, ondoordacht, naief en zonder enige kennis van zaken is gebeurd, werd 24 mei bevestigd door nieuws uit Hawaii.

De boeren hadden in een soort wanhoopsdaad besloten om de dieren, die van oorsprong uit India afkomstig zouden zijn, te importeren in de hoop dat zij lanspuntslangen zouden kunnen doden. Volgens de boeren zouden deze slangen, labaria’s genoemd, diverse drachtige koeien en kalveren hebben gedood. Onduidelijk is of de dieren werkelijk door deze slangensoort zijn gedood. Mangoesten doen zich namelijk vooral tegoed aan vele andere, kleine, diersoorten en zij zijn dan ook een risico voor de inheemse fauna. Inmiddels zijn de eerste mangoesten waargenomen die richting de kuststrook trekken. Ook is al een aantal inbeslaggenomen door de overheidsdienst ’s Lands Bosbeheer en tijdelijk ondergebracht in de Paramaribo Zoo.

Suriname is niet het enige land waar mangoesten geïmporteerd zijn om andere dieren, zoals slangen en ratten, te bestrijden. Ook Hawaii werd geconfronteerd met mangoesten.

Al in 1883 werden deze dieren het land ingevoerd om ratten te bestrijden in suikerrietvelden. Maar, in plaats van dat de mangoesten ratten gingen doden, werden zeeschildpadeieren en vogels door de dieren gegeten. Media (waaronder de Honolulu Star Adviser) op Hawaii maakten 24 mei bekend dat een dag eerder een levende mangoest was gevangen op het eiland Kauai, bij Lihue.

Op het eiland heerst angst dat zich meer mangoesten op het eiland bevinden; de dieren vormen immers een ernstig risico voor bedreigde diersoorten. De gevangen mangoest werd met kooldioxide gedood. Op het eiland werden al twee maanden lang vallen geplaatst om mangoesten te vangen, omdat inwoners met regelmaat deze dieren hadden waargenomen.

Na de import van mangoesten in 1883 op Hawaii is hun aantal explosief toegenomen, omdat zij geen natuurlijke vijanden hebben op Hawaii. Op Kauai werd de laatste mangoest gezien in 1976. Het was een doodgereden vrouwtje op een snelweg.

Pat Gmelin houdt de val vast waarin de op 23 mei gevangen mangoest. Foto van het 'Kauai Invasive Species Committee' (Bron foto)  

Volgens het ‘Kauai Invasive Species Committee’ zijn er meer dan honderdzestig geloofwaarde waarnemingen van mangoesten geweest in de laatste vierenveertig jaren. Meer dan zeventig waarnemingen zijn gedaan in de laatste tien jaren. De vangst deze week van een mangoest op Kauai is aanleiding om een bijeenkomst te beleggen waaraan zal worden deelgenomen door het ‘Kauai Invasive Species Committee’ en andere overheidsdiensten om te bespreken hoe de mangoest moet worden ‘aangepakt’.

Volgens Pat Gmelin van het comité vormt de mangoest een zeer serieuze bedreiging voor de inheemse vogelpopulatie op het eiland.

In een reactie op het vrijlaten van mangoesten in Commewijne laat vanuit Hawaii Keren Gundersen van het ‘Kauai Invasive Species Committee’ weten:
‘De mangoest die we hier hebben is de Herpestes javanicus, die heel klein is. De eilanden van Hawaii hebben geen slangen en ik weet dus niet hoe effectief de mangoest kan zijn om slangen te doden. Ik ga ervan uit dat de mangoesten die nu in Commewijze zijn geïntroduceerd de jacht openen op kleine gecko’s en hagedissen. Maar, over het algemeen eten ze insecten en vogeleieren. Maar, ik wil benadrukken dat het over het algemeen nooit een goed idee is om een groot roofdier in een nieuw ecosystem te introduceren, ongeacht de redenen.’

Hawaii is hèt voorbeeld dat de inzet en import van de uit oorspronkelijk uit India afkomstige mangoestsoort om ratten en slangen te bestrijden zinloos is. De mangoest levert nauwelijks een risico op voor ratten en slangen, maar wel voor andere inheemse diersoorten.

(Bron foto mangoest top)

Noot:
De Surinaamse nieuwswebsites NoSpang en GFC Nieuws hebben het artikel 26 mei volledig gepubliceerd.