dinsdag 1 mei 2018

Colombiaanse slingeraap Pepi in Apenheul, Apeldoorn, viert 50e verjaardag

(Bron foto: Apenheul)
Bijzondere verjaardag: Slingerapen worden in het wild maximaal zo’n 24 jaar oud...

In Oost-Panama en West-Colombia wordt hun voortbestaan zeer bedreigd: waarschijnlijk leven er nog maar een paar honderd in het wild


Apenheul in Apeldoorn viert vandaag, dinsdag 1 mei 2018, een bijzondere mijlpaal: de 50ste verjaardag van slingeraap Pepi. En bijzonder is het, want slingerapen worden in het wild maximaal zo’n 24 jaar oud. Bovendien is Pepi niet zomaar een inwoonster van het apenpark: van alle apen in Apenheul woont zij er het langst. 

Bezooekers kunnen Pepi een symbolisch cadeau geven door een speciale button te maken. De opbrengst ervan gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds om Pepi’s bedreigde soortgenoten in het wild te beschermen. Hiervan zijn er nog slechts een paar honderd.



Pepi is een bijzondere inwoner van Apenheul én Apeldoorn. Ze behoorde tot één van de zes allereerste slingerapen die een jaar na de oprichting van Apenheul naar het apenpark verhuisden. Van dit groepje is alleen Pepi nog over. Daarmee is zij de enige aap die alles in Apenheul van begin af aan heeft meegemaakt. Ze overleefde zelfs de brand in het park in 1981.

Pepi maakt het nog steeds goed, hoewel ze inmiddels de nodige ouderdomsverschijnselen vertoont. Ze loopt wat wiebelig en krommer dan de rest van de groep. Ook is haar zicht verminderd en heeft ze een kaal plekje op haar hoofd.

Colombiaanse slingerapen (wetenschappelijke naam Ateles fusciceps rufiventris) komen in het wild vooral voor in Oost-Panama en West-Colombia. Daar wordt hun voortbestaan zeer bedreigd: waarschijnlijk leven er nog een paar honderd in het wild. Het is dan ook één van de meest bedreigde apensoorten die in Apenheul leeft.

Apenheul is al zo’n 25 jaar onderdeel van een internationaal fokprogramma voor Colombiaanse slingerapen. Door samen te werken met andere Europese dierentuinen, houdt Apenheul met succes een reservepopulatie Colombiaanse slingerapen in stand.

(Suriname Mirror/Apenheul/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten