maandag 28 mei 2018

Sharman (VHP): 'Er is sprake van een ernstige schaarste aan orthopedische hulpmiddelen'

'Het gaat niet alleen om heupprotheses, maar allerlei medische hulpmiddelen noodzakelijk bij operaties'


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, maandag 28 mei 2018, dat in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) orthopedische operaties niet uitgevoerd kunnen worden voor zo'n 300 patiënten. Het is inmiddels meer dan vier maanden, dat deze patiënten aan hun lot zijn overgelaten, ondanks dat ze verzekerd zijn en sommigen bereid zijn om additionele kosten te betalen. De klachten gaan voornamelijk over het gebrek aan heupprotheses. 

Arts, tevens volksvertegenwoordiger, Dew Sharman (VHP), bevestigt dat sprake is van een ernstige schaarste aan orthopedische hulpmiddelen. 'Het gaat niet alleen om heupprotheses, maar allerlei medische hulpmiddelen die noodzakelijk zijn bij operaties, zoals verbandmiddelen, handschoenen, naalden enz. Het blijkt dat deze hulpmiddelen niet aangekocht kunnen worden', laat Sharman weten.

Patiënten die een knieoperatie moeten ondergaan, zitten daardoor eveneens met de handen in het haar. 'Dit is een heel vervelende situatie. Vooral de oudere patiënten zijn afhankelijk van de heup- en knieprotheses om redelijk te kunnen lopen.'

Het uitstellen van de orthopedische operaties betekent dus dat zulke patiënten langer moeten lijden. Deze operaties vinden overigens uitsluitend in het AZP plaats. Naar zeggen van de medicus betreft het een kostbare ingreep die niet geheel door de basiszorgverzekering wordt gedekt. 'De gangbare basiszorgverzekering dekt slechts een klein deel van de kosten voor zo'n operatie, de rest moeten de patiënten zelf inbrengen. Wat gebeurt er dan met hen die financieel niet daadkrachtig zijn?', vraagt  Sharman zich af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten