maandag 28 mei 2018

Minister Blok geeft Tweede Kamer in brief uitgebreide reactie op de situatie in Venezuela

'De mensenrechtensituatie in Venezuela is zorgwekkend'

'De Venezolaanse autoriteiten blijven ontkennen dat er sprake is van een humanitaire crisis'


Een faillissement van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) is een reële optie. Dat schrijft minister Stef Blok voor Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief die hij vanavond, maandag 28 mei 2018, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd ter voorbereiding op het debat woensdag met de Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

De bewindsman bevestigt in de brief tevens dat de Europese Unie overweegt, in navolging van de VS en de zogeheten Lima-groep, aanvullende sancties af te kondigen tegen de Venezolaanse regering, vanwege de wijze waarop president Nicolás Maduro is herverkozen.

Deze brief gaat in op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 6 april om ter voorbereiding op het Algemeen Overleg over Venezuela een Kamerbrief te ontvangen over de actuele situatie in Venezuela.

Tevens wordt in deze brief ingegaan op mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg Raad Buitenlandse Zaken van 22 mei inzake de vragen van lid Sjoerd Sjoerdsma (D'66) over mogelijke lopende strafrechtelijke procedures tegen de benoemde Venezolaanse Consul-Generaal op Aruba en eventuele betrokkenheid bij de Movimiento Revolucionario Tupamaro (MRT).

'De almaar verslechterende situatie in Venezuela baart grote zorgen. Op economisch, sociaal, humanitair en politiek gebied glijdt het land steeds verder af.', aldus Blok in zijn uitgebreide beantwoording, die hierna volledig is geplaatst:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten