maandag 28 mei 2018

Peru's president Vizcarra annuleert Tullow's vijf oliecontracten

Tullow Oil PLC zou onvoldoende overleg met de kustbewoners hebben gevoerd

Exploratie en boren zouden belangrijke visgronden voor visserij en walvisvangst in gevaar hebben gebracht


De regering van de Peruaanse president Martin Vizcarra heeft woensdag 23 mei 2018 het besluit van zijn voorganger om vijf offshore-oliecontracten te gunnen aan het in Londen gevestigde Tullow Oil PLC te gunnen, vanwege onvoldoende overleg met de kustbewoners, geannuleerd. 

De annulering omkering, die woensdag in het officiële publicatieblad werd gepubliceerd, is een overwinning voor vissers en milieuactivisten die zeiden, dat exploratie en boren belangrijke visgronden voor de visserij en de walvisvangst in gevaar zou hebben gebracht.


Het was opnieuw een tegenvaller voor pogingen om energie-investeringen in Peru te ondersteunen, een relatief kleine olieproducent waar offertes in het verleden geen aanbiedingen hebben opgeleverd.

Tullow, waarvan de aandelen woensdag 25 mei 2018, 5,2 procent in Londen zijn gedaald, zei dat het 'volgende stappen' zou overwegen.

De contracten kwamen onder vuur nadat Peruanen hadden vernomen, dat de in ongenade gevallen voormalige president Pedro Pablo Kuczynski vijf decreten had ondertekend die ze machtigden, vlak voordat hij in maart aftrad. vanwege ccorruptie-beschuldigingen. Ondanks de goedkeuring van Kuczynski, zijn de contracten zelf nooit ondertekend, zei de energiepromotor van de staat Perupetro.

De regering van Vizcarra zegt, dat Perupetro de contracten rechtstreeks met Tullow had gesloten zonder de gemeenschappen langs de noordkust van Peru voldoende tijd te geven om te reageren. 'We willen een land dat met vrede en rust investeringen ontwikkelt, en dat is gedaan met een goed begin van een project', zei minister Cesar Villanueva op een persconferentie. 'Met deze intrekking zijn we niet eens in de verste verte tegen particuliere investeringen', voegde Villanueva toe


Sinds zijn aantreden heeft Vizcarra, de vroegere vice-president van Kuzynski, afstand genomen van zijn voorganger, omdat hij ernaar streeft de banden met het door de oppositie gecontroleerde Congres te versterken en steun te bieden aan de basis, na de ergste politieke crisis van Peru in bijna twee decennia.

De herroeping van de decreten van Kuczynski 'is zeer teleurstellend', zei George Cazenove, hoofd communicatie van Tullow. 'Tullow heeft het proces en de procedures gevolgd die volgens de Peruaanse wetgeving zijn vereist.'

Eerder deze maand zei de Rekenkamer, dat het niets illegaals over de contracten had gevonden, maar dat het proces van het verlenen van olieconcessies door middel van rechtstreekse besprekingen transparanter zou moeten zijn en andere belanghebbenden zoudden meer zeggenschap moeten hebben,

Volgens critici had een openbare veiling moeten worden gehouden en had een hoger royaltytarief moeten worden vastgesteld. Tullow had volgens Perupetro een eerste investering gepland van 200 miljoen dollar in de vijf blokken.

(Suriname Mirror/Reuters/El Comercio/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten