dinsdag 2 juni 2020

President Bouterse komt woensdag 3 juni met statement inzake verscherpte maatregelen

Bericht Starnieuws over 'total lockdown' heeft onnodige paniekreactie teweeg gebracht in  samenleving


Het Covid-19 Managementteam betreurt het, dat een bericht over mogelijke verscherping van maatregelen prematuur op Starnieuws zijn gebracht en een onnodige paniekreactie teweeg hebben gebracht in de samenleving. De beraadslagingen zijn nog gaande en adviezen over diverse scenario's worden nogmaals bekeken, aldus het team dinsdagavond 2 juni 2020.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58944
President Desi Bouterse komt woensdag met een statement waarin de verscherpte maatregelen zullen worden aangekondigd.

'Aan de gemeenschap wordt gevraagd zich rustig te houden en niet onnodig in paniek te raken of paniek te zaaien onder elkaar. 

Er zal bij de te treffen maatregelen in voldoende mate rekening worden gehouden met de noodzakelijke behoeften van het volk. Blijf u de officiële berichtgevingen volgen.'

Totale lockdown vanaf woensdag 3 juni...

Winkels woensdag tot vijf uur open zodat mensen spullen kunnen kopen...


Er komt vanaf woensdag een totale lockdown. Starnieuws bericht dinsdagavond 2 juni 2020, dat er een spoedvergadering is gehouden door de speciale commissie van De Nationale Assemblee onder leiding van voorzitster Jennifer Geerlings-Simons. 

Het Covid-19 Managementteam heeft de commissie ingelicht over de ernst van de situatie. Om ervoor te zorgen, dat mensen nog noodzakelijk boodschappen kunnen doen, zal er een flexibele opstelling zijn. Winkels zullen ook tot vijf uur open zijn zodat mensen spullen kunnen kopen.

In de Assembleecommissie zitten leden van de coalitie én de oppositie. Sommige partijen hebben hun achterban al meegedeeld, dat vanaf morgen een totale lockdown van kracht zal zijn. In belang van de beheersing van de situatie blijkt de totale lockdown belangrijk te zijn. Voorkomen moet worden dat de besmetting ongecontroleerd doorgaat.

Verwacht wordt dat veel meer mensen nu reeds besmet zijn dan 54 tot nu toe. Op dit moment zijn 44 personen in het ziekenhuis opgenomen, onder wie zeven in de intensive care afdeling.

Het ligt in de bedoeling dat dinsdagavond formele mededelingen zullen worden gedaan.

Om 21.15 uur was het Starnieuws bericht nog niet bevestigd door de bevoegde autoriteiten. Starnieuws gaat ook niet in op wat precies de totale lockdown betekent. Gaat alles dicht, moet iedereen opgesloten thuis blijven en dat wordt de avond van tevoren pas bekend gemaakt?? Het zou er dan alle schijn van hebben, dat de autoriteiten slecht voorbereid zijn op de zo gevreesde explosieve zogenoemde community spreading!

Taxichauffeur (24) aangehouden verdacht van omkopen agent

(Bron: Korps Politie Suriname)
Agent nam geld aan van taxichauffeur bij controlepost te Stolkertsijver


Het Korps Politie Suriname meldt dinsdag 2 juni 2020, dat in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek tegen een agent, is de 24-jarige taxichauffeur D.J. maandag aangehouden en hangende het onderzoek in verzekering gesteld, na afstemming met het Openbaar Ministerie. 

J. is de persoon van wie de agent geld in ontvangst genomen heeft bij een controlepost te Stolkertsijver in het oosten van het land.

Op grond van feiten en omstandigheden bestaat het vermoeden, dat de taxichauffeur de agent heeft omgekocht om in strijd met zijn plicht iets te doen of na te laten. Omkoping of poging tot omkoping van een ambtenaar tijdens het uitoefenen van zijn werk is strafbaar.

'Eerst regeerakkoord presenteren daarna politieke posities en ministeries toewijzen'

Bestuurs- kundige Boldewijn: 'Nieuwe coalitie maakt verkeerde start'


'Door alvast politieke posities en ministeries toe te wijzen zonder eerst als meest belangrijke een regeerakkoord te presenteren, maken de VHP, ABOP, NPS en Pertjajah Luhur een verkeerde start', vindt althans bestuurskundige August Boldewijn, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 2 juni 2020. 

De vier partijen hebben zaterdag een samenwerking geproclameerd om de nieuwe regering te vormen. De bedoeling is, dat vanaf komende week deskundigen van deze partijen gezamenlijk het regeerprogramma zullen formuleren. Echter, Boldewijn noemt dit een omgekeerde werkwijze.

'Men is voorbarig geweest, want je bereikt een akkoord op basis van datgene wat je wil doen en niet op basis van datgene waarmee je het wil doen.'

Hij noemt het daarnaast opmerkelijk dat er twee nieuwe ministeries en twee onderministers posten zijn gecreëerd, terwijl het land in een penibele economische situatie verkeert. De nieuwe ministeries zijn Olie en Gas en Transport, Communicatie en Toerisme, dat overigens al had bestaan. Justitie en Politie en Onderwijs en Technologische Ontwikkeling krijgen een onderministers post.

Door meer ministeries te creëren worden de uitgaven groter, terwijl er door het beleid van de nu nog zittende regering juist erop wordt gewezen, dat het land weinig inkomsten heeft om de uitgaven te kunnen financieren. Het overheidsapparaat wordt hiermee juist groter, beredeneert Boldewijn.

Hij meent dat het instellen van extra ministeries om regeerpartners te accommoderen een verouderde zienswijze is. In vele gevallen blijkt het extra ingestelde ministerie zelfs niet nodig te zijn. Als voorbeeld noemt hij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) dat is ontstaan door een splitsing van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), terwijl dat zijns inziens destijds niet hoefde. 'Omdat de dingen die RGB doet al bij het ministerie van NH werden gedaan.' 

Volgens Boldewijn mag een regeerakkoord niet onderschat worden, zeker niet als het gaat om verschillende partners. Het belang daarvan is door de diverse beleidsvisies per partij nog groter. 'Niets is zo vervelend en verwerpelijk dan dat je begint te regeren en middenin dat proces de één het niet eens is met de ander. We weten hoeveel regeringen zijn gevallen als gevolg van onenigheid van partners in een samenwerking.'

Uitbetaling Algemene Kinderbijslag tot nader order uitgesteld


Tien nieuwe Covid-19 besmettingen - Minister Elias: 'De situatie is verontrustend'

In totaal zijn sinds medio maart in Suriname 54 personen besmet geraakt


Tien nieuwe Covid-19 besmettingen zijn er vandaag, dinsdag 2 juni 2020, bijgekomen. Het aantal actieve gevallen is gestegen naar 44. In totaal zijn in Suriname 54 personen besmet. In totaal zijn 9 personen genezen en 1 persoon is overleden, zo schrijft Starnieuws. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft vanmiddag op de Covid-19 update persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat de situatie verontrustend is.

Directrice Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid zei, dat op dit moment vier personen op de Intensive Care in het St. Vincentius Ziekenhuis liggen en drie in Wanica Ziekenhuis.

Alle 43 besmette personen liggen in ziekenhuizen. Jessurun merkte op, dat capaciteit belangrijk is. Het gaat niet om alleen capaciteit van bedden en beademingsapparaten, maar vooral ook om verplegend personeel.

Mobiliseren van Covid-19-hulp voor transgender sekswerkers in Guyana en Suriname

Voor velen van hen is sekswerk de enige optie om te overleven


Avondklok ontneemt transgender sekswerkers een inkomen


Twinkle Paule, een transgender-activist, migreerde twee jaar geleden van Guyana naar de VS. Toen de Covif-19-crisis verergerde, dacht ze aan haar 'zussen' thuis en in het naburige Suriname. Voor velen van hen is sekswerk de enige optie om te overleven. Ze wist dat de avondklok hen van een inkomen zou hongeren. En ze was bang dat sommigen in de problemen zouden komen door de wet als ze zich gedwongen voelden om 's nachts te werken. 

Nadat ze contact had gemaakt met mensen op de grond, werden haar zorgen bevestigd. Ze doneerde persoonlijk, maar wist dat het lang niet genoeg was.


'Als iemand die uit dezelfde straten kkmy, wist ik dat we moesten mobiliseren om voor onze gemeenschap te zorgen. Ik weet dat ik thuis ben gaan liggen en een huisbaas schuldig was... dat ik eruit ben gegooid, omdat ik de huur niet kon betalen', zegt Paule.

Ze werkte samen met de New Yorkse activisten Cora Colt en Ceyenne Doroshow, oprichter van de Gays and Lesbians in a Transgender Society (GLITS Inc), om een ​​GoFundMe-campagne te starten. Na de lancering op 12 mei hebben ze al genoeg geld ingezameld voor zes maanden huursubsidie ​​voor zes transgender sekswerkers. Het geld is overgemaakt aan Guyana Trans United (GTU), de organisatie waarvoor ze als peer educator werkte toen ze in 2015 sekswerk achter zich liet.

(https://gramho.com/media/2280088832007176103)
Dat ze haar invloedspositie nu kan gebruiken om noodhulp te mobiliseren, is op zichzelf een overweldigend succes. Toen ze migreerde, had ze het gevoel gehad dat ze op het punt stond zelfmoord te plegen. Het emotionele gewicht van uitsluiting en onrecht nam af. Een succesvolle asielaanvraag later, ze is nu een fulltime communicatiestudent aan het Borough of Manhattan Community College. Vorig jaar voltooide ze haar middelbare schoolopleiding - iets wat ze in Guyana niet had kunnen doen.


Tijdens haar studie werkte ze als outreach-officier voor GMHC (Gay Men’s Health Crisis). Ze ging naadloos over in de advocacy-modus en sprak vorig jaar tot de gemeenteraad over de intrekking van de New York State Strafwet § 240.37, een wet die rondhangt en wordt gebruikt om transgendervrouwen te targeten. Ze herkende onmiddellijk dat dit uit dezelfde traditie kwam als de landloperijwetten waar ze eerst het slachtoffer van was geworden en later in Guyana tegen vocht.

(https://www.caribbeanequalityproject.org/twinkle-paul)
Paule is zich er terdege van bewust hoeveel haar levensvooruitzichten door migratie zijn veranderd. 'Het laat alleen het verschil zien, dat het maakt als iemand kansen krijgt en de juiste tools om andere beslissingen in het leven te nemen. Het liet me zien wat ik miste: voldoende middelen en het vermogen om een ​​omgeving binnen te gaan zonder me zorgen te hoeven maken over discriminatie en geweld. Ik zeg niet dat alles hier perfect is, maar ik word niet dagelijks met hetzelfde niveau van onrecht geconfronteerd. Ik kreeg toegang tot hormoontherapie. En voor mij was het belangrijkste, 'dacht ze na,' dat ik weer naar school kon.'

Haar moeder stierf toen ze een kind was. Haar vader ging verder met een nieuw gezin. Ze werd achtergelaten bij de zorg van zijn familieleden. Er was niet altijd genoeg geld voor haar opleiding. In het weekend maakte ze een kerk schoon om wat geld te verdienen. Maar, armoede was niet de enige uitdaging. Van kinds af aan herinnerde ze zich dat ze zich anders voelde. Ze had geen label voor wat ze voelde, maar wist instinctief dat het niet zou worden geaccepteerd. Op school deed ze haar best om onder de radar te blijven. Op een dag sloeg haar hart een slag over toen een klasgenoot zei dat ze klonk als een 'antiman' - een Guyanese denigrerende term voor een homoseksueel.

In de loop der jaren hoorde ze herhaaldelijk volwassenen in het huishouden afspreken, dat ze zou worden uitgezet als ze homo bleek te zijn. Op 16-jarige leeftijd gebeurde het. Een familielid zag haar 'dansen als een meisje' op een feestje. Nu was ze dakloos. Paule zocht haar toevlucht bij andere transgendervrouwen en gebruikte, net als zij, sekswerk om te overleven. De snelgroeiende regionale beweging om in de behoeften van kwetsbare en gemarginaliseerde gemeenschappen te voorzien, had een impact op haar leven.

Van de nieuw gevormde Guyana Sex Work Coalition leerde ze over veiliger seks en kreeg ze toegang tot veiliger seksartikelen. Toen sommige van haar collega's naar conferenties gingen, kwamen ze er voor het eerst achter, dat er een woord was voor hun ervaring. Ze waren geen 'antimen'. Ze waren transgender. Maar. het leven op straat was wreed. Als iemand werd beroofd of verkracht, konden ze de misdaad niet melden. 'De politie vertelt je duidelijk: Waarom kom je hier als je weet dat prostitutie en buggels in strijd zijn met de wet?', herinnerde ze zich. Ze zei dat soms malafide politieagenten dreigden hen in rekening te brengen en geld van hen af ​​te persen. Op een keer sloot de politie haar en andere transgendervrouwen samen met mannen op het politiebureau op en gooide condooms de cel in - een groen licht voor de andere gedetineerden. Ze was toen een tiener.

Ze vergezelde een vriend naar het politiebureau om op een dag huiselijk geweld te melden. In plaats daarvan zei een politieagent tegen haar: 'U bent betrokken bij buggery. Ik sluit je op. '

In 2014 is een groep van hen gearresteerd voor sekswerk in Suriname. Naast andere onwaardigheden dwong een gevangenisbewaker hen om zich buiten hun cel te kleden en te hurken, in aanwezigheid van andere gevangenen. Zeven jaar geleden werd een van haar vrienden vermoord, haar lichaam werd achter een kerk gegooid. Er was geen onderzoek. Trauma na trauma. Het eist zijn tol. Zelfs als er niets gebeurt, blijft er angst bestaan. Wordt ik uit de taxi gezet? Zullen mensen me op straat beledigen? Word ik mishandeld vanwege wat ik draag?

'De meisjes nemen het alsof het hun schuld is', dacht Paule. 'Zelfs in mijn persoonlijke ervaring voelde ik dat mensen het recht hadden om dingen voor mij te doen omdat ik me niet gedroeg in overeenstemming met maatschappelijke normen.' Zelfs toen ze de belangenbehartiging betrad, voelde ze zich niet compleet. Ze probeerde een keer zelfmoord en begon wat te drinken of te roken voordat ze naar haar werk kwam. Twee jaar geleden was ze aan het ontrafelen.

Nu verzamelt ze krachten in dienst van haar gemeenschap. Paule dankt het werk van organisaties zoals de Society against Sexual Orientation Discrimination en GTU voor het bevorderen van de dialoog over inclusie in Guyana. 'Wat nog steeds ontbreekt, is veiligheid en rechtvaardigheid voor de gemeenschap', drong ze aan. 'We hebben een reactie van de staat nodig om te zeggen: Er moet voor deze mensen worden gezorgd '.

'De transgemeenschap heeft geen banen, we worden gepest van school, we lijden onder politiegeweld. Deze dingen zijn fout. We hebben krachtiger optreden van onze gekozen functionarissen nodig.'

(SNOOP Suriname/UNAids/Twitter)

Tiener in rolstoel pleegt gewapende overval in Canela, Rio Grande, Brazilië

Jongen houdt winkelbediende onder schot met neppistool geklemd tussen zijn blote voeten


Een 19-jarige mindervalide doofstomme jongen heeft een gewapende overval gepleegd op een diamantzaak in Brazilië. Hij hield in een rolstoel, met een neppistool geklemd tussen zijn blote voeten. de winkelbediende onder schot.

De bewakingscamera’s die het incident maandag 25 mei 2020 namiddag op tape vastlegden, tonen een tragisch beeld van de overval: een tiener in een rolstoel rolt een diamantzaak in Canela, Rio Grande binnen en snuist tien minuten rond.


Een argeloze klant had de jongeman al wat geld toegestopt, in de veronderstelling dat hij aan het bedelen was. De winkelbediende voelde net enige sympathie naar de jongen, toen hij van hem plots een briefje onder de neus geschoven kreeg.

Vervolgens klemde de doofstomme tiener een vuurwapen tussen zijn blote voeten – een plastic speelgoedexemplaar, zo bleek achteraf – en richtte het op de geschrokken bediende. Op het papiertje, later vrijgegeven door de politie, stond te lezen: 'Geef mij alles. Sla geen alarm.'


Volgens lokale media zag een voorbijganger alles gebeuren en belde de politie. Bij aankomst werd de dader, die deels verlamd is door een hersenbeschadiging, gearresteerd en bleek hij ook nog een mes op zak te hebben. Hij werd verhoord in aanwezigheid van een familielid en later weer vrijgelaten. Er loopt een onderzoek naar de mislukte overval.


(SNOOP Suriname/metrotime.be/YouTube/gauchazh/Jornal Cruzeiro/Twitter)

Tweede Kamer stemt tegen handelsverdrag Mercosur - Zorgen over bescherming van milieu en regenwoud in Zuid-Amerika

'Handelsverdrag geen drukmiddel om Zuid-Amerikaanse landen te dwingen tot duurzame productiemethodes'


De Tweede Kamer heeft dinsdag 2 juni 2020 het handelsverdrag Mercosur weggestemd. Een meerderheid steunde een motie van de PvdD tegen het akkoord van de Europese Unie met een aantal Latijns-Amerikaanse landen. De motie van de PvdD werd bij indiening al breed gesteund door de oppositie. 

Kamerleden van GroenLinks, PVV, FvD, SP, Denk en de Groep Krol/Van Kooten-Arissen zetten er hun handtekening onder. Bij de stemming bleek ook regeringspartij CU niet met de Mercosur-deal in te stemmen.


Het kabinet moet nu aan de Europese Commissie laten weten, dat Nederland de steun voor het Mercosur-verdrag intrekt. De onderhandelingen over deze deal met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay hebben twintig jaar geduurd. De Europese Commissie werkt het momenteel juridisch verder uit.


Heet hangijzer voor de Tweede Kamer is dat de EU met dit handelsverdrag geen drukmiddel heeft om de Zuid-Amerikaanse landen te dwingen tot duurzame productiemethodes. Daardoor zijn er zorgen over de concurrentiepositie van de Europese boeren en de bescherming van milieu en het regenwoud in Zuid-Amerika.

In het verdrag zijn daarover geen afdwingbare afspraken gemaakt. Mercosur werd in 1991 opgericht voor de economisch samenwerking tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay. Aanvankelijk maakte ook Venezuela hier deel van uit, maar dat land werd in 2017 geschorst omdat de regering weigert democratische hervormingen door te voeren.

Met in totaal 285 miljoen inwoners vormen de vier overgebleven landen de vierde interne markt, na de EU, de VS en Japan.

Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer stemde begin dit jaar nog in met het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Dat ligt nu in de Eerste Kamer. Het wordt voor handelsminister Sigrid Kaag heel moeilijk om daar een meerderheid achter het verdrag te krijgen. Onlangs lanceerde ze samen met haar Franse collega een voorstel om importen voor de Europese markt aan duurzaamheidscriteria te laten voldoen. Dat plan maakt onderdeel uit van de voorstellen voor de Europese Green Deal.

(SNOOP Suriname/Nieuwe Oogst/YouTube/Facebook)

Paramaribo Zoo komende twee weken gesloten

'We kunnen het risico niet lopen, dat dierentuin bron van Coronavirus wordt'


De directeur van de Paramaribo Zoo, John Altenberg, maakt dinsdag 2 juni 2020 bekend, dat de dierentuin de komende twee weken gesloten is. 

Deze maatregel treft de dierentuin in overleg met het bestuur op de ontwikkelingen de te maken hebben met de nieuwe Corona-gevallen en de code rood waarin het land nu zit.

'We kunnen het risico niet lopen, dat de dierentuin een bron van het Coronavirus wordt, dus is er maar een maatregel  en dat is om de zaak te sluiten' laat Altenberg weten.

Personeel Huize Ashiana legt het werk neer

Huize Ashiana heeft onvoldoende anti-Covid-19 materialen


Het personeel van Huize Ashiana heeft vanmorgen, dinsdag 2 juni 2020, het werk neergelegd. Aangevoerd wordt dat er onvoldoende materiaal is om te werken. Ook is er niet ingespeeld op de Covid-19 situatie. 

Een bestuurslid van de bond bij Ashiana zegt op Starnieuws, dat het personeel geen neus-mondkap heeft om zichzelf te beschermen. Daarnaast zouden er ook onvoldoende chloor, zeep, alcohol en andere schoonmaakmiddelen zijn.

De Srd 500 die uitgekeerd is aan verpleegkundigen van diverse ziekenhuizen, hebben de medewerk(st)ers van Huize Ashiana niet gekregen.

Gewacht wordt op actie vanuit de regering. Personeelsleden zeggen dat zij niet blootgesteld willen worden aan Covid-19.

Doekhie (NDP): 'De westgrens is mogelijk een nog grotere bron van gevaar dan de oostgrens'

'Allerlei poepejantjes hebben pasjes, die dingen moeten onmiddellijk worden ingetrokken'

'Enkele tieners aangehouden tijdens avondklok die enkele buitenlandse hoertjes vervoerden en pasjes van NCCR hadden'...


Een recordaantal van 21 nieuwe coronagevallen is gisteren op één dag geregistreerd. Nu zijn er 34 actieve gevallen en in totaal - vanaf 13 maart - 44 besmettingen geregistreerd. Met de recente golf besmettingen, waarvan de bron onbekend is, is er nu sprake van lokale verspreiding. 

'Ondanks dat de grenzen gesloten waren, hebben individuen ons doelbewust, tegen alle regels in, in groot gevaar gebracht. Waarbij wij nu van de dorpen in het oosten, tot in de stad, en het verre binnenland te maken hebben met de gevolgen van deze grove onverantwoordelijkheid. Het voorlopig veldonderzoek wijst uit dat de nieuwe gevallen voornamelijk te herleiden zijn tot het oostelijk deel van ons land', aldus president Desi Bouterse gisteren in zijn toespraak op televisie.

Vertrekkend NDP-Assembleelid Rachied Doekhie zegt vandaag, dinsdag 2 juni 20200 in de Ware Tijd, dat 'al wekenlang gebabbeld' wordt, de autoriteiten zich voornamelijk richten op de oostgrens, terwijl de westgrens mogelijk een nog grotere bron van gevaar is.

Hij merkt op ,dat dagelijks talrijke personen illegaal vanuit Guyana over de rivier worden aangevoerd of er naartoe worden gebracht. 'Per persoon strijken boothouders die deze transporten uitvoeren Srd 250 op. Ook horecagelegenheden storen zich aan God noch gebod, zegt de politicus en maken mensen met avondpasjes van het NCCR (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) er misbruik van. Allerlei poepejantjes hebben pasjes. Die dingen moeten onmiddellijk worden ingetrokken.'

Doekhie geeft aan, dat onlangs enkele tieners door de politie in Nickerie zijn aangehouden nadat de avondklok was ingegaan. Zij transporteerden enkele buitenlandse hoertjes van Nieuw-Nickerie toen ze staande werden gehouden. Het onderzoek zou hebben uitgewezen dat de jongens pasjes van NCCR hadden. Zij werden door de politie heengezonden.

Volgens de parlementariër zouden tientallen personen over avondpasjes beschikken zonder dat daartoe een grondige reden voor is. Doekhie zegt een aantal van de misstanden al onder de aandacht van minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, te hebben gebracht.

Recreatieoorden Para zijn per direct gesloten

Consumptie in bars of voor winkelpanden is verboden


De recreatieoorden in het district Para zijn per onmiddellijke ingang gesloten. Meeneem service voor restaurants en andere eethuizen mag, terwijl consumptie in bars of voor winkelpanden is verboden. Alle aangekondigde versoepelingsmaatregelen op recreatieoorden en voor horecabedrijven in Para, zijn per 1 juni opnieuw ingesteld door districtscommissaris Armand Jurel

'Het commissariaat van Para stopt in beginsel ook de administratieve dienstverlening voor twee weken. Uitzonderingen zijn mogelijk. Vuilophaalmedewerkers en bestuursambtenaren zullen beperkt hun werk voortzetten en alleen op afroep beschikbaar zijn', zegt Jurel.


De meest recente uitbraak van Covid-19-besmettingen in Suriname, waarbij de code rood van kracht is, maakt dat Jurel deze maatregelen noodzakelijk acht. Hij waarschuwt winkeliers die alcoholhoudende dranken verkopen aan klanten die het ter plekke consumeren, om dat niet te doen.

Hij zegt dat de autoriteiten van het district zullen optreden tegen alle samenscholingen met meer dan 5 personen. Jurel roept alle ondernemers en de gemeenschap van Para op, om terug te gaan naar de strikte voorzorgsmaatregelen en zodoende gezamenlijk de besmettingen tegen te gaan.


Het aantal corona-infecties is in drie dagen tijd van 12 naar 44 geschoten. Suriname heeft nu 34 actieve gevallen, waarvan vier personen op de Intensive Care Unit van het St Vincentius Ziekenhuis opgenomen.

Caricom-waarnemers vertrekken uit Suriname - 'Geen bewijs van fraude gezien of ondervonden bij verkiezingen'

(Bron foto: Caricom/Twitter)
'Suriname heeft tot dit moment met succes vrije, eerlijke, transparante en geloofwaardige verkiezingen gehouden'


Na twee weken verlaat de Caricom-waarnemersmissie Suriname vandaag, dinsdag 2 juni 2020. De missie zegt, dat zij verheugd is dat haar waarnemingen en ervaringen van de afgelopen twee weken hebben bevestigd, dat Suriname tot op dit moment met succes vrije, eerlijke, transparante en geloofwaardige verkiezingen heeft gehouden. Dit schrijft Starnieuws.

De Caricom-missie dringt er, net als de OAS-waarnemersmissie, op aan om het verkiezingsproces zo efficiënt en snel mogelijk af te ronden. Het gaat om het voltooien van de processen-verbaal van drie stembureaus. De missieleden hebben ook zeer zorgvuldig nota genomen van de bezorgdheid en twijfels die werden geuit - inclusief bezorgdheid over mogelijke verkiezingsfraude. De waarnemers hebben daarop het verkiezingsproces zorgvuldig onderzocht op bewijzen die dergelijk zorgen en twijfels zouden staven.

Op enkele logistieke problemen en enkele Covid-19-gerelateerde vertragingen na, heeft de missie geen bewijs van fraude gezien of ondervonden bij de verkiezingen.

De Caricom-missie heeft vastgesteld, dat het kiesstelsel van Suriname fundamenteel gezond is en dat er veel checks and balances in het systeem zijn ingebouwd.

Zij was ook onder de indruk van de transparantie die het kiesstelsel kenmerkt en dat vertegenwoordigers van de politieke partijen in elke fase van het proces aanwezig mogen zijn om de procedure te onderzoeken.

Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) weer aanwezig in Anthony Nesty Sporthal

(Bron foto: Twitter/@ptmathura)
'Het OKB heeft wil hiermee aantonen dat het te allen tijde voor het belang van de natie kiest'


De werkzaamheden in de Anthony Nesty Sporthal (ANS) zijn gisteren hervat. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft besloten toch aanwezig te zijn in het nationaal belang. Een deel van de processen-verbaal (pv's) is verder gesorteerd en verwerkt. Ook gisteren bleek dat enkele pv's niet te vinden waren. Gehoopt wordt dat het werk vanavond wordt afgerond. 

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos zegt vandaag, dinsdag 2 juni 2020,  op Starnieuws, dat besloten is terug te keren naar de ANS, ook al zijn de beledigingen doorgegaan. Het hoofdstembureau van Paramaribo heeft zijn verontschuldigingen niet aangeboden voor de valse aantijgingen en de bejegening van de OKB-voorzitter. 'Het OKB heeft wil hiermee aantonen dat het te allen tijde voor het belang van de natie kiest', zegt Van Dijk-Silos.


De OKB-functionaris geeft aan, dat toen de OKB-leden geweerd werden uit ANS zij ook wat emotioneel is geweest.

'Maar, ik ben ook geen robot, ik ben ook een mens. Daarom heb ik één dag afkoeling gevraagd aan eenieder. Het hele OKB is blij dat wij weer op rationeel niveau zijn. Ik heb besloten mijn eigen emotionele gevoelens aan de kant te schuiven en het nationale belang voorop te stellen. Wij zijn bijzonder dankbaar voor de vele adhesiebetuigingen. Dit heeft ons gesterkt en wij gaan onverkort door met ons werk op dezelfde manier, zoals het ons eigen is. Objectief, eerlijk en integer.'

In de ANS zijn preventieve maatregelen getroffen met het oog op de explosieve toename van Covid-19. Een beperkt aantal mensen per politieke partij wordt toegelaten. Zij moeten zich houden aan de 2 meter afstand en moeten mond-neuskappen op hebben. Verder wordt ook de temperatuur gemeten van mensen die binnengaan.

De extra maatregelen die getroffen zijn, waarbij samenscholing van meer dan vijf personen verboden is, geldt niet voor de ANS. Er zijn meer mensen nodig om het proces te kunnen afwerken. Daarvoor is dispensatie verleend. Waarnemers van verschillende politieke partijen hebben besloten de nacht weer door te brengen in de ANS.

'Het volk van Saramacca heeft de boodschap begrepen, Jogi is bij voorkeur gekozen'

'In 2025 zwaai ik af, ik ben dan 64 jaar, het is mooi geweest, vijf termijnen' 


'We hebben hard gewerkt. Het volk van Saramacca heeft de boodschap begrepen, heeft haar vertrouwen gesteld in Jogi en Jogi is bij voorkeur gekozen', is de reactie van VHP-Assembleelid Mahinder Jogi op het feit, dat hij vorige week maandag voor een vijfde opeenvolgende termijn als lid van De Nationale Assemblee is gekozen. 

De politicus, die op de derde tevens laatste plaats op de VHP-lijst in Saramacca werd gekandideerd, is met 3.349 stemmen bij voorkeur gekozen. In 2015 kreeg hij iets meer dan 2.800 stemmen. De politicus zegt vandaag, dinsdag 2 juni 2020, in de Ware Tijd, in 2025 af te zwaaien uit de actieve politiek. 'Ik ben dan 64 jaar oud, het is mooi geweest: vijf termijnen.'

Hij is de samenleving van voornoemd district dankbaar dat ze meer vertrouwen in hem heeft gesteld dan in andere partijgenoten, ondanks de kritiek vanuit de eigen gelederen en tegenwerking die hij heeft ondervonden. 'Ook in mijn eigen partij is er kritiek geweest. Ik schuif dat niet onder stoelen of banken. En er zijn ook mensen die hebben geprobeerd om mij weg te werken, maar we hebben hard gewerkt en de boodschap is begrepen.'

Jogi benadrukt dat hij graag de lijsttrekker wilde zijn. In die positie zou hij ook even hard hebben gewerkt om de stemmen voor de VHP binnen te brengen. 'Ik wilde lijsttrekker worden, maar soms krijg je niet wat je wil. Dan moet je genoegen nemen met wat je krijgt. Dan moet je tonen dat je het aankan, en ik heb getoond dat ik het aankan.'

Jogi zegt geen leidinggevende functie in het nieuwe parlement te ambiëren, niet als ondervoorzitter, maar ook niet als fractieleider van de VHP. Hij zegt gewoon als lid van het parlement zijn bijdrage te willen leveren. 'Ik hoef niet een extra positie te hebben om mijn werk te doen en een bijdrage te kunnen leveren. Misschien zal leiding hebben me beperkingen opleggen. Ik wil mijn werk vrij doen en ik zal het kritisch doen. En ik wil die ruimte hebben.'

De VHP'er erkent, dat de nieuwe regering bestaande uit VHP, ABOP, NPS en PL het niet makkelijk krijgt. De problemen van het land zullen niet binnen afzienbare tijd kunnen worden opgelost. Ook zal één politieke partij dat niet alleen kunnen doen. 'Het moet in samenhang gedaan worden. De kiezer heeft het vertrouwen gegeven en binnen zes maanden zullen de contouren van de richting waar de nieuwe regering het land naartoe leidt wel zichtbaar moeten zijn.'

'De primaire dingen moeten gedaan worden. Je kan een nieuwe regering hebben, maar sommige mensen hebben geen brood in huis, want ze kunnen het niet kopen. Aan het vraagstuk van armoede zal breed, duidelijk en concreet gewerkt moeten worden zodat we minimale zekerheden aan mensen kunnen geven binnen de eerste zes maanden. Je hebt beloofd dat je het beter zal doen, dan moet je het ook daadwerkelijk beter doen.' 

Jogi zegt verder zeer ingenomen te zijn met de oproep van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk afgelopen zaterdag bij de proclamatie van de nieuwe coalitie. Hij riep de samenleving op de etnische barrières te overstijgen en de Hindostaan Santokhi te accepteren als president, omdat dat de boodschap is die uit de verkiezingsuitslag gehaald moet worden. Wat Brunswijk heeft aangegeven is, aldus Jogi, in het gedachtegoed van toenmalig VHP-leider Jagernath Lachmon die samen met voormalig NPS-voorzitter Johan Adolf 'Jopie' Pengel de verbroederingspolitiek had gelanceerd.

Districtscommissaris Humphry Jeroe van Boven-Suriname positief getest op Covid-19

Ook een lid van het Onafhankelijk Kiesbureau positief bevonden


Districtscommissaris (dc) Humphry Jeroe van Boven-Suriname (Sipaliwini) is positief getest op Covid-19. Eerder is ook zijn collega Yvonne Pinas van Boven Saramacca (Matawai-gebied), positief getest. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 2 juni 2028.

De 34 actieve gevallen zijn personen die vanuit verschillende delen van het land komen. Naast twee districtscommissarissen, is ook een lid van het Onafhankelijk Kiesbureau positief bevonden. Hij was belast met toezicht op het hoofdstembureau Sipaliwini, gevestigd in Paramaribo. 

Verschillende dc's van Sipaliwini zijn in quarantaine zijn. Ook anderen die in contact stonden met de dc's, zijn in quarantaine.

Onder de besmette personen bevinden zich ook legercommandanten en artsen.

Covid-19-gevallen in Chili boven 105.000, met 1.113 sterfgevallen

Op één dag 5.471 nieuwe gevallen gemeld


Chili registreerde maandag 1 juni 2020 ruim105 duizend gevallen van Covid-19 en een nieuwe piek van sterfgevallen en dagelijkse infecties. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in de afgelopen 24 uur 5.471 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste dagelijkse aantal, waarmee in totaal 105.159 gevallen zijn bereikt. 

Hiervan werden er 5.082 gemeld met symptomen en 389 asymptomatisch, zoals aangegeven door minister Jaime Mañalich.


De autoriteit beweerde ook, dat 59 mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden, wat een nieuw hoogtepunt is van de dagelijkse sterfgevallen, met in totaal 1.113 sterfgevallen als gevolg van de ziekte.
 
Er zijn 1.446 mensen opgenomen in het Zuid-Amerikaanse land, 1.209 onder mechanische ventilatie. Wat de sanitairwoningen betreft, benadrukte Mañalich dat er momenteel 90 beschikbaar zijn, waarin 4.216 kamers moeten worden gebruikt. Mañalich zei dat de regering 22.000 testen per dag uitvoert.

'Chili is een van de landen die het meest ter wereld test en we overschrijden de 500.000', voegde hij eraan toe.


De minister profiteerde ook van de situatie door de Chilenen te verzoeken de quarantainemaatregelen te respecteren.

Santiago en 38 nabijgelegen steden blijven tot 5 juni in quarantaine vanwege een toename van het aantal gevallen in de afgelopen weken. De quarantaine treft ongeveer zeven miljoen mensen en er zijn protesten ontstaan ​​over 'onvoldoende' overheidssteun in arme sectoren van de metropoolregio.

(SNOOP Suriname/The Santiago Times/Twitter)

Canadese mijnbouwbedrijf Lundin Gold herstart activiteiten Fruta del Norte-mijn in Ecuador

(Bron foto: Lundin)
Fruta del Norte grootste goud-zilvermijn van het land


Het Canadese Lundin Gold is begonnen met het nemen van de eerste stappen om de activiteiten in zijn goud-zilvermijn Fruta del Norte in Ecuador, de grootste van het land, te hervatten, nu de regering de coronavirus gerelateerde beperkingen versoepelt om de spartelende economie op de been te houden. 

Het in Vancouver gevestigde mijnbouwbedrijg heeft al het concentraat en de doré (goudstaven), die sinds de opschorting van de werkzaamheden op 22 maart op de locatie was opgeslagen, al verscheept. Bovendien worden reagentia, reserveonderdelen en andere voorraden die in de haven van Guayaquil werden opgeslagen, vervoerd naar de mijnsite, zei Lundin.


De regering van Ecuador heeft op 15 mei covid-19 gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen voor de mijnbouw uitgegeven, zodat de activiteiten kunnen worden hervat. De regering heeft ook logistieke corridors aangelegd die het vervoer voor de mijnbouw vergemakkelijken.


'De herinrichting van transport corridors was een belangrijke eerste stap in ons plan om de operaties in de mijn opnieuw op te starten', aldus de president en CEO van Lundin Gold, Ron Hochstein. 'We bevinden ons in de laatste fase van de afronding van de herstart van onze activiteiten, die naar verwachting begin van het derde kwartaal van dit jaar zal plaatsvinden.' Hij merkte op dat het een strikt screeningprotocol heeft opgesteld voor het verplaatsen van personeel. Dit omvat een zevendaagse quarantaineperiode gevolgd door een Polymerase Chain Reaction (PCR). 'Als de resultaten negatief zijn, mag de werknemer of aannemer Fruta del Norte betreden', zei Lundin.


De initiatieven van het bedrijf omvatten ook het verlengen van de werkrotaties om het aantal te verminderen, het uitvoeren van regelmatige gezondheidscontroles, sociale en fysieke afstand, het gebruik van personal protective equipment (PPE) wanneer afstand niet mogelijk is, desinfectie van werkplekken en die tijdige communicatie van symptomen vereisen.

Lundin zei, dat in de meer dan twee maanden dat Fruta del Norte werd stopgezet, de werknemers verschillende projecten en onderhoudswerkzaamheden hadden uitgevoerd ter voorbereiding op de herstart van de activiteiten. De SAG-molen (semi-autogenous grinding)  werd gerestaureerd, het onderhoud van ondergrondse ontwateringsapparatuur vond plaats en de infrastructuur en walsaanpassingen werden geïmplementeerd om het herstel van de molen te verbeteren.



Het bedrijf zei dat het de komende weken verdere details zal vrijgeven over de start van de productie.

Lundin opende Fruta del Norte in november 2019 en op 16 november werd de eerste dorébar geproduceerd. Twee dagen later begon de productie. Lundin, ter waarde van bijna C $ 4,7 miljard, werkte bijna twee jaar aan de ontwikkeling van het activum, na een overeenkomst uit 2016 met de regering van Ecuador. Dankzij die deal kon het doorgaan met het project, gelegen in de zuidoostelijke Amazone-provincie Zamora Chinchipe.

Het bedrijf verwierf Fruta del Norte in 2014 voor $ 240 miljoen van het Canadese mede-mijnbouwbedrijf Kinross Gold (TSX: K) (NYSE: KGC), die de activiteiten moest stopzetten, omdat ze geen overeenstemming kon bereiken met de autoriteiten over de voorwaarden voor de ontwikkeling van het actief. De ondergrondse goud- en zilvermijn bevat zes van de 29 mijnconcessies van Lundin en beslaat 70.000 hectare land.


Fruta del Norte, ontdekt in 2006, zal naar verwachting bijna 4,7 miljoen ounces goud produceren gedurende een mijnleven van 15 jaar.

Ecuador heeft de afgelopen twee jaar terrein gewonnen als bestemming voor mijnbouwinvesteringen, waarbij top mijnbouwbedrijven joint ventures zijn aangegaan of hebben geïnvesteerd in junioren om blootstelling te krijgen aan projecten in het land. De Andes-natie is echter zwaar getroffen door de aanhoudende pandemie. Het aantal sterfgevallen is met 3.358 verreweg het ergste per hoofd van de bevolking in Latijns-Amerika. President Lenín Moreno zei vorige maand, dat Ecuador een ergere crisis doormaakte dan 'alle oorlogen en natuurrampen die het land door zijn hele geschiedenis heen heeft geleden'. De financiën van het land waren echter al voor covid-19 wankel en het kostte moeite om ze op orde te krijgen.


(SNOOP Suriname/Mining.com/Kitco News/Twitter)

Duurzame veehouder in Ecuador verlicht Covid-19-crisis met gratis melk voor gezinnen

Alvaro Ramón schenkt veel liters overtollige melk aan degenen die onder lockdown lijden

(Bron foto: Alvaro Ramon)

Terwijl de Covid-19-pandemie de aanvoercentra voor zuivelproducten in het Amazonegebied van Ecuador sluit, biedt een lokale veehouder met een overvloed aan melk in zijn handen, de melk gratis aan aan gezinnen in nood, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO, Food and Agriculture Organization). 

Toen de lokale zuivelcentra sloten, bleef veehouder Alvaro Ramón achter met veel liters overtollige melk. In plaats van het in de put te gooien, besloot hij, in de geest van gemeenschapssolidariteit, het in plaats daarvan te geven aan degenen die onder de lockdown lijden. 'Als je iemand kent die melk nodig heeft, geven we die vandaag weg', postte Ramón op social media, kort nadat er voor het eerst bewegingsbeperkingen waren ingesteld in de provincie Morona Santiago.

Momenten nadat zijn ochtendaanbod was verlengd, werd de melkproducent en veehouder overspoeld met berichten, van ouderen tot gezinnen in nood.


'Ik was gemotiveerd om mijn dagelijkse melkproductie gratis te leveren en ik begon veilig melk te leveren aan gezinnen met een laag inkomen, zwangere vrouwen en aan moeders met jonge kinderen', zei hij - al meer dan 35 jaar inwoner van zijn gemeenschap.

'Blijf thuis' maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Ecuador tegen te gaan, hebben geleid tot inkomensverlies en beperkte toegang tot voedsel en zelfs tot schoon water. En het heeft de toegang van kleine producenten tot kleine markten onder druk gezet, waardoor er knelpunten ontstaan ​​in de stroom van goederen en diensten in bepaalde steden.

Door bewegingsbeperkingen in Ramón's Huamboya-gemeenschap hebben veel gezinnen moeite gehad met het verkrijgen van verse producten, zoals melk, eieren en groenten. De gemeenschapsgerichte boer kon niet aan de normale verkooppunten verkopen en kreeg een verplicht, veilig gedragsdocument waarmee hij 50 liter melk aan ongeveer 20 gezinnen in zijn gebied kon verdelen. Zijn vriendelijke daad heeft hem veel liefde en waardering op veilige afstand opgeleverd in de vorm van applaus, glimlachen, dankbaarheid en opmerkingen over zijn posts op social media.

Ramón is een van de begunstigden van het door de Global Environment Facility (GEF) gefinancierde FAO-project 'Climate-smart Livestock' in Ecuador. Hij heeft actief deelgenomen aan veldscholen voor boeren, die milieu- en productieve vee-vraagstukken aanpakken en veehouders helpen de productie duurzaam te verhogen. Sinds maart is de situatie verbeterd en is de melkproductie weer op gang gekomen.

Dankzij de training van het FAO-GEF Climate-smart Livestock-project konden ongeveer 1.056 veehouders duurzame veehouderijpraktijken toepassen, waardoor hun productiviteit en het inkomen van boeren in zeven provincies van Ecuador toenamen. Het project biedt ook toegang voor kleine producenten tot microfinanciering voor groene initiatieven.

Sinds mei 2019 heeft de samenwerking van het project met BanEcuador producenten meer dan $ 953.000 opgeleverd om klimaatvriendelijke veehouderijpraktijken op hun boerderijen toe te passen, waardoor de CO2-uitstoot mogelijk met maar liefst 1.000.250 kilogram CO2 per jaar wordt verminderd.

(SNOOP Suriname/UN/FAO/Twitter) 

Aangifte tegen Arubaanse oud-minister Otmar Oduber wegens negen strafbare feiten...

Oduber onder meer verdacht van corruptie, machtsmisbruik, zelfverrijking, belastingfraude en witwassen


Het Antilliaans Dagblad meldt vandaag, dinsdag 2 juni 2020, dat Michael Glenn Williams namens Fundacion Nos Ta Aruba aangifte heeft gedaan tegen de Arubaanse oud-minister Otmar Oduber wegens negen strafbare feiten. Williams beticht de oud-bewindsman van commune delicten, corruptie, misbruik van positie, machtsmisbruik, zelfbevoordeling, zelfverrijking, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude, witwassen en het opzetten van en deelnemen aan een criminele organisatie. 

Deze aanklacht is mede gericht tegen alle betrokkenen en bevoordeelden, waaronder

* Luis Cana, eigenaar van het nieuwe hotel Hyatt Place bij het vliegveld; 
* Gerald ‘Gigi’ Helder, eigenaar van koeriersbedrijf Fast Delivery en volgens Williams de stroman van een bekende en veroordeelde drugshandelaar en crimineel; 
* horecaondernemer Harry Koeman, die in het Ibis-rapport van het Openbaar Ministerie genoemd staat als een betaler van geld onder de tafel in ruil voor werkvergunningen; 
* de gebroeders Neme, die betrokken zijn bij het onderzoek van het OM in de Avestruz-zaak; 
* Eroll Rudney Henriquez, de eigenaar van Caribbean Trucking Company Aruba, de grote vriend van Oduber die alles wat betreft de dump en Serlimar voor Oduber afhandelt; 
* en financieel adviseur Alwyn Lin, die betrokken is bij zwart geld uit Venezuela voor Aruba Airlines, de uitbreiding van het Arubaanse vliegveld en bij de grondhandel in de Avestruz-zaak. 

Volgens Williams lijdt Aruba enorme schade doordat bewindslieden in het verleden, maar nu nog, bij het beoordelen van projecten vooral kijken naar hoe ze er zelf beter van kunnen worden.

'Ondanks de aanklachten van onze stichting Fundacion Nos Ta Aruba tegen ex-ministers Paul Croes (Ibis-zaak) en Benny Sevinger (Avestruz-zaak), de strafrechtelijke vervolging van beiden door het Openbaar Ministerie in Aruba en de veroordeling van Paul Croes tot vier jaar gevangenisstraf, gaat de huidige regering gewoon door met fraude, corruptie en niet transparant en ondeugdelijk bestuur. Centraal daarbij staat Oduber, tot 12 december 2019 minister van Infrastructuur en Milieu namens de politieke partij POR en tot die datum tevens vicepremier van Aruba. Oduber wordt daarbij geholpen door de grootste coalitiepartner in deze regering (MEP) en premier Evelyn Wever-Croes hoogst persoonlijk.'

Volgens hem ligt de feitelijke macht op Aruba geheel in handen van Oduber, die vanaf 12 december 2019 speciaal adviseur is van de regering na zijn ontslagname als minister per die datum.

Deuren Santa Barbara Beach & Golf Resort op Curaçao per 1 juni dicht voor een jaar tot anderhalf jaar

Minister Martina wil poging doen tot behoud resort 

'Sluiting is een ongewenste ontwikkeling'


Santa Barbara Beach & Golf Resort - met 350 kamers en suites één van Curaçaos grootste en meest prestigieuze hotels - heeft per 1 juni de deuren gesloten. Voor het personeel is bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) verlof tot massaontslag aangevraagd. Het gaat om 265 werknemers. De contracten met oproepkrachten werden al eerder beëindigd. Dit bericht vandaag, dinsdag 2 juni 2020, het Antilliaans Dagblad.

De sluiting van het luxe hotel is een grote klap voor het Curaçaose toerisme, dat voordat de coronacrisis wereldwijd toesloeg als voornaamste economische sector van het eiland juist bezig was met een opmars en dat momenteel naarstig op zoek is naar wegen om op verantwoorde wijze de draad weer op te pakken. Voor Santa Barbara, dat openging onder de naam Hyatt en daarna werd geëxploiteerd als een Benchmark Hospitality-resort, komt dat echter te laat.


Het resort gaat zelfs voor langere tijd dicht: een jaar tot anderhalf jaar, zo werd gisteren bekendgemaakt. 'Sluiting is een ongewenste ontwikkeling', aldus minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling. 'Het gevolg, namelijk dat mensen hiermee hun baan verliezen, is ook dramatisch', zegt de bewindsman, die volop zijn aandacht hiervoor heeft.

Vandaag heeft Martina een bespreking met de directie: 'We zullen dan ook toch een poging tot behoud doen.'

Voor Santa Barbara zelf lijkt het besluit vast te staan: 'Naast de financiële uitdagingen waarmee het resort sinds de oprichting tien jaar geleden is geconfronteerd, was en zal de financiële impact van Covid-19 op het resort enorm zijn, zónder een duidelijk perspectief over wanneer de gastvrijheidsindustrie weer gaat aantrekken naar acceptabele bezettingsgraden.'

Minister Konket, Curaçao: 'Uiterlijk 12 juni zal er een definitief voorstel op tafel liggen'

Regering wil 12,5% bezuinigen op arbeidsvoor- waardenpakket ambtenaren


Het duurt mogelijk nog anderhalve week voordat er een definitief voorstel op tafel ligt waarmee de regering 12,5 procent kan gaan bezuinigen op het totale arbeidsvoorwaardenpakket van de ambtenaren, berekend over een jaar. 

'Uiterlijk 12 juni zal er een definitief voorstel op tafel liggen, inclusief een convenant dat ondertekend moet worden', aldus minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Armin Konket (MAN) over de vergadering gisteren binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 juni 2020.

Als enige agendapunt was opgenomen het samenstellen van een werkgroep die zich gaat buigen over de scenario’s die de regering heeft ingediend en die de vakbonden nog gaan indienen. Vanuit de regering zijn de volgende personen in de werkgroep vertegenwoordigd: Lysette Melfor, Luz-Celeste Johannes, Cindy Rojer, Marla Bernadina, Ersilia de Lannooy en Vanessa Gijsbertha.

Van de vakbonden zijn er een of twee vertegenwoordigers per vakbond, in totaal acht personen. Voor ambtenarenvakbond Abvo nemen zitting George Hernandez en Marlon Manueal. Politiebond NAPB moet nog iemand aanleveren, voor SAP komt Amadeo Vilchez in de werkgroep, voor onderwijsbond Sitek Darius Plantijn en Frencel Josefina en voor STrAF Willem van Lamoen en Juan Lourens. De werkgroep wordt voorgezeten door Valdemar Marcha, voorzitter van het CGOA.

'De exacte taak van de werkgroep moet nog omschreven worden. Maar, uiteraard gaat het over het komen tot een pakket aan maatregelen waarin 12,5 procent bezuinigd wordt op het arbeidsvoorwaardenpakket van ambtenaren. Dit moet bij elkaar 35 miljoen gulden opleveren. Ook het College financieel toezicht (Cft) moet advies uitbrengen over het uiteindelijke voorstel', aldus Konket.

Vakbondswoordvoerder Orlando ‘Mario’ Chirino stelt, dat er een mediastilte in acht wordt genomen en laat dus niets los. In andere media stelt hij echter, dat er nu informatiesessies georganiseerd worden met ambtenaren en er geen circulaires meer worden rondgestuurd.

Deal overname Isla-raffinaderij op Curaçao door. Klesch-Group op losse schroeven

Commissie buigt zich over toekomst werknemers 


Een commissie buigt zich over wat er moet gebeuren na 30 juni als Klesch Group de olie-industrie op Curaçao nog niet heeft overgenomen en wanneer de voormalige Isla/PdVSA-werknemers (Petróleos de Venezuela, S.A.) niet langer doorbetaald krijgen. Slechts een deel van de 911 personeelsleden zal een baan en inkomen behouden - in afwachting van alsnog Klesch later dit jaar, eventueel een andere exploitant of voorlopig géén overname - maar een groot deel zal er rekening mee moeten houden dat zij na deze maand geen salaris meer krijgen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 juni 2020.

In de commissie zitten ook vertegenwoordigers van de drie vakbonden. Aldus interimdirecteur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die tot nu toe opdraait voor de uitkering van de lonen van de voormalige operator Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van het Venezolaanse PdVSA.

Het streven is zoveel mogelijk van de werknemers, die sinds de beëindiging van het contract met Isla/PdVSA per 31 december 2019 worden doorbetaald uit de middelen van RdK (gemeenschapsgeld dus), ook na juni te behouden. Maar, zij die blijven moeten wel stuk voor stuk productief en van toegevoegde waarde zijn, want alle uitgaven blijven voor rekening van RdK, die in 2020 tot nog toe geen inkomsten heeft kunnen genereren.

Formeel staan de voormalige Isla-personeelsleden op de loonlijst van CRU (Curaçao Refinery Utilities), maar deze valt onder RdK. Het is RdK die de financiële consequenties draagt.

De Lannoy heeft de werkers in een videoboodschap op de hoogte gesteld van de stappen die worden genomen, nu duidelijk is dat Klesch zich - formeel als gevolg van de negatieve effecten van de coronacrisis - niet aan de afspraken kan houden om de raffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai eind juni over te nemen.

Vier Covid-19 patiënten op Intensive Care St. Vincentius Ziekenhuis

'De druk op de IC-verpleeg- kundigen is enorm hoog opgelopen'

'Gelukkig zijn intussen enkele verpleegkundigen van ‘s Lands Hospitaal beschikbaar gesteld'


Vier Covid-19 patiënten liggen momenteel op de Intensive Care van het St. Vincentius Ziekenhuis. Hun situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het behandelende team van intensivisten, artsen en verpleegkundigen, zegt algemeen directeur Manodj Hindori vanochtend, dinsdag 2 juni 2020, op Starnieuws. 

'De zorg op onze IC is maximaal opgeschroefd, waardoor de druk op de IC-verpleegkundigen enorm hoog is opgelopen. Door het tekort aan IC-verpleegkundigen draaien zij lange shifts in volledige beschermingspakken, die ook nog eens ongemakkelijk zitten. Ondanks vermoeidheidsverschijnselen is hun motivatie om goede zorg te verlenen aan de Covid- patiënten nog steeds hoog.'

'Gelukkig zijn er intussen enkele verpleegkundigen vanuit ‘s Lands Hospitaal beschikbaar gesteld. Vanaf dinsdag zullen ook drie Cubaanse verpleegkundigen ondersteuning komen bieden', legt Hindori uit.

'Ik ben enorm bezorgd over het escalerende aantal positieve Covid-19-gevallen in de gemeenschap. Het aantal Covid-19- patiënten dat intensieve zorg en een beademingsplek nodig heeft, zal naar verwachting de komende tijd ook drastisch toenemen. We moeten er rekening mee houden dat er landelijk een beperkte IC-capaciteit is. Daarom moeten we op alle manieren ervoor zien te zorgen dat een halt wordt toegeroepen aan de spreiding van het aantal Covid-19-gevallen. Vandaar, dat ik het toejuich dat de Covid-maatregelen van overheidswege worden aangescherpt, want we willen zeker niet dat we meer Covid-slachtoffers in onze samenleving zullen moeten betreuren.'

Gisteren alleen al zijn er 21 Covid-19 besmette personen bijgekomen. Het aantal actieve gevallen is gestegen naar 34. In totaal zijn 44 personen in Suriname positief getest. Hiervan zijn negen genezen terwijl één persoon is overleden.

Herdenking SLM-vliegramp van 7 juni 1989 dit jaar een andersoortig karakter

Stichting Kleurrijk Voetbal wil ramp opnemen in geschied- schrijving Suriname

Voorzitter Roy de Miranda vertelt al jaren hetzelfde verhaal, maar niets gebeurt


De herdenking van de SLM-vliegramp van 7 juni 1989 zal dit jaar een andersoortig karakter krijgen. Er zal in tegenstelling tot voorgaande jaren geen massale bijeenkomst met toespraken worden gehouden bij het monument aan de Jagernath Lachmonstraat. Enerzijds, omdat het bestuur van Stichting Kleurrijk Voetbal de Covid-19-maatregelen strikt wil naleven en anderzijds wil het - te beginnen met dit jaar - een diepere dimensie geven aan de herdenking door de ramp op de laten nemen in de geschiedschrijving van Suriname.

Volgens voorzitter Roy de Miranda mag het niet slechts bij een herdenking blijven, maar moet de ramp deel gaan uitmaken van de geschiedenis van het land. 'Deze ramp is één van wereldomvang. Het mag niet zo iets worden van terug naar de orde van de dag.'

Vanaf dit jaar worden leerlingen vanaf de basisschool bewust gemaakt van de ramp en worden geschiedschrijvers ingezet om het verhaal van de ramp vast te leggen zodat het zijn weg vindt naar de totale samenleving. 'Het is onze overtuiging dat er veel te lichtvaardig met dit gebeuren wordt omgesprongen waarbij slachtoffers zijn gevallen die er niet om gevraagd hebben erbij betrokken te zijn. Deze mensen mogen nooit vergeten worden. Daarom zal voortaan het vastleggen van deze gebeurtenis onderdeel worden van de herdenking', zegt De Miranda.

Bij het monument van de ramp zal slechts door het bestuur van de stichting bijgestaan door een sjamaan eerbetoon worden gebracht aan de slachtoffers. De Miranda zegt, dat het aan eenieder vrij is zelfstandig naar de plek te komen om eer te betonen aan de slachtoffers. De stichting heeft het verzoek gedaan aan de regering eraan mee te werken, dat op de dag van de herdenking de vlaggen in het land van zes uur 's morgens tot zes uur 's avonds halfstok hangen en dat er saluutschoten worden gelost. Op de media zal het beroep worden gedaan om aangepaste muziek af te draaien.

Het vastleggen van de ramp moet ook de belangrijke missie waarvoor de leden van het Kleurrijk Elftal naar Suriname afreisden benadrukken. 'Het was een missie om met gezamenlijke inspanning te komen tot het opzetten van een voetbalschool en later een academie, waar talenten op professionele manier klaargestoomd zouden worden om door te stromen naar hogere voetbalregio's op wereldniveau', vertelt De Miranda. Dit doel staat volgens hem nog altijd overeind.

De stichting heeft in 2017 tien hectare grond in bruikleen gekregen van de overheid. 'Dat was een goede geste, maar nu blijkt dat de status een onvoldoende juridische basis heeft. Met de bruikleenstatus kan de stichting niet om de tafel zitten met mogelijke investeerders en geen middelen aantrekken op de kapitaalmarkt om het plan uit voeren', zegt De Miranda. Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer is nu gevraagd de beschikking om te zetten in grondhuur.

Suriname Herald: Vermoedelijk COVID-19-geval in dorp Botopasi

Traditioneel gezag grendelt dorp af 

Besmet persoon zou huisgenoot zijn van districtscommissaris Yvonne Pinas


De website Suriname Herald bericht maandagavond 1 juni 2020, dat in het dorp Botopasi, in het Boven-Surinamegebied langs de Surinamerivier, een vermoedelijk geval van Covid-19 is geconstateerd. Deze persoon is een huisgenoot van districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas van het ressort Boven-Saramacca in het Matawaigebied. 

Ronald Eduard, hoofdkapitein van het dorp, zegt dat het dorp is vergrendeld. 'De mensen hebben een vrees en we hebben daarom alvast voorbereidingen getroffen.'


Hij geeft verder aan, dat de autoriteiten al op de hoogte zijn gesteld van het vermoedelijke geval. De persoon was nog niet opgehaald. De melding is vroeg doorgegeven en het wachten is op de autoriteiten. 'De huisgenoot van de dc heeft familie in het dorp en was op bezoek bij hun', aldus Eduards. De kapitein weet niet met hoeveel personen de vermoedelijke Covid-19-patiënt in contact is gekomen.

De persoon heeft zich afgezonderd en het wachten is op het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) om de persoon op te halen. NCCR-coördinator Jerry Slijngard zegt, dat zijn team al in het veld is, maar niet op de hoogte is van dit geval. Het NCCR-team is volgens hem wel actief in het gebied.

Suriname telt nu 34 actieve Covid-19-gevallen.