(Bron foto: Alvaro Ramon) |
Terwijl de Covid-19-pandemie de aanvoercentra voor zuivelproducten in het Amazonegebied van Ecuador sluit, biedt een lokale veehouder met een overvloed aan melk in zijn handen, de melk gratis aan aan gezinnen in nood, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO, Food and Agriculture Organization).
Toen de lokale zuivelcentra sloten, bleef veehouder Alvaro Ramón achter met veel liters overtollige melk. In plaats van het in de put te gooien, besloot hij, in de geest van gemeenschapssolidariteit, het in plaats daarvan te geven aan degenen die onder de lockdown lijden. 'Als je iemand kent die melk nodig heeft, geven we die vandaag weg', postte Ramón op social media, kort nadat er voor het eerst bewegingsbeperkingen waren ingesteld in de provincie Morona Santiago.
Momenten nadat zijn ochtendaanbod was verlengd, werd de melkproducent en veehouder overspoeld met berichten, van ouderen tot gezinnen in nood.
.@FAO’s Climate-smart Livestock project in 🇪🇨#Ecuador has helped many cattle producers like Alvaro Ramon to increase production in a sustainable way!— FAO in Emergencies (@FAOemergencies) June 1, 2020
Read Alvaro's story and how his act of kindness has helped Ecuadorian families during #COVID19.
ℹ️ https://t.co/mEp9xWYZsK pic.twitter.com/73iJbN5nRx
'Ik was gemotiveerd om mijn dagelijkse melkproductie gratis te leveren en ik begon veilig melk te leveren aan gezinnen met een laag inkomen, zwangere vrouwen en aan moeders met jonge kinderen', zei hij - al meer dan 35 jaar inwoner van zijn gemeenschap.
'Blijf thuis' maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Ecuador tegen te gaan, hebben geleid tot inkomensverlies en beperkte toegang tot voedsel en zelfs tot schoon water. En het heeft de toegang van kleine producenten tot kleine markten onder druk gezet, waardoor er knelpunten ontstaan in de stroom van goederen en diensten in bepaalde steden.
Door bewegingsbeperkingen in Ramón's Huamboya-gemeenschap hebben veel gezinnen moeite gehad met het verkrijgen van verse producten, zoals melk, eieren en groenten. De gemeenschapsgerichte boer kon niet aan de normale verkooppunten verkopen en kreeg een verplicht, veilig gedragsdocument waarmee hij 50 liter melk aan ongeveer 20 gezinnen in zijn gebied kon verdelen. Zijn vriendelijke daad heeft hem veel liefde en waardering op veilige afstand opgeleverd in de vorm van applaus, glimlachen, dankbaarheid en opmerkingen over zijn posts op social media.
Ramón is een van de begunstigden van het door de Global Environment Facility (GEF) gefinancierde FAO-project 'Climate-smart Livestock' in Ecuador. Hij heeft actief deelgenomen aan veldscholen voor boeren, die milieu- en productieve vee-vraagstukken aanpakken en veehouders helpen de productie duurzaam te verhogen. Sinds maart is de situatie verbeterd en is de melkproductie weer op gang gekomen.
Dankzij de training van het FAO-GEF Climate-smart Livestock-project konden ongeveer 1.056 veehouders duurzame veehouderijpraktijken toepassen, waardoor hun productiviteit en het inkomen van boeren in zeven provincies van Ecuador toenamen. Het project biedt ook toegang voor kleine producenten tot microfinanciering voor groene initiatieven.
Sinds mei 2019 heeft de samenwerking van het project met BanEcuador producenten meer dan $ 953.000 opgeleverd om klimaatvriendelijke veehouderijpraktijken op hun boerderijen toe te passen, waardoor de CO2-uitstoot mogelijk met maar liefst 1.000.250 kilogram CO2 per jaar wordt verminderd.
(SNOOP Suriname/UN/FAO/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten