dinsdag 2 juni 2020

Deal overname Isla-raffinaderij op Curaçao door. Klesch-Group op losse schroeven

Commissie buigt zich over toekomst werknemers 


Een commissie buigt zich over wat er moet gebeuren na 30 juni als Klesch Group de olie-industrie op Curaçao nog niet heeft overgenomen en wanneer de voormalige Isla/PdVSA-werknemers (Petróleos de Venezuela, S.A.) niet langer doorbetaald krijgen. Slechts een deel van de 911 personeelsleden zal een baan en inkomen behouden - in afwachting van alsnog Klesch later dit jaar, eventueel een andere exploitant of voorlopig géén overname - maar een groot deel zal er rekening mee moeten houden dat zij na deze maand geen salaris meer krijgen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 juni 2020.

In de commissie zitten ook vertegenwoordigers van de drie vakbonden. Aldus interimdirecteur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die tot nu toe opdraait voor de uitkering van de lonen van de voormalige operator Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van het Venezolaanse PdVSA.

Het streven is zoveel mogelijk van de werknemers, die sinds de beëindiging van het contract met Isla/PdVSA per 31 december 2019 worden doorbetaald uit de middelen van RdK (gemeenschapsgeld dus), ook na juni te behouden. Maar, zij die blijven moeten wel stuk voor stuk productief en van toegevoegde waarde zijn, want alle uitgaven blijven voor rekening van RdK, die in 2020 tot nog toe geen inkomsten heeft kunnen genereren.

Formeel staan de voormalige Isla-personeelsleden op de loonlijst van CRU (Curaçao Refinery Utilities), maar deze valt onder RdK. Het is RdK die de financiële consequenties draagt.

De Lannoy heeft de werkers in een videoboodschap op de hoogte gesteld van de stappen die worden genomen, nu duidelijk is dat Klesch zich - formeel als gevolg van de negatieve effecten van de coronacrisis - niet aan de afspraken kan houden om de raffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai eind juni over te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten