dinsdag 2 juni 2020

Canadese mijnbouwbedrijf Lundin Gold herstart activiteiten Fruta del Norte-mijn in Ecuador

(Bron foto: Lundin)
Fruta del Norte grootste goud-zilvermijn van het land


Het Canadese Lundin Gold is begonnen met het nemen van de eerste stappen om de activiteiten in zijn goud-zilvermijn Fruta del Norte in Ecuador, de grootste van het land, te hervatten, nu de regering de coronavirus gerelateerde beperkingen versoepelt om de spartelende economie op de been te houden. 

Het in Vancouver gevestigde mijnbouwbedrijg heeft al het concentraat en de doré (goudstaven), die sinds de opschorting van de werkzaamheden op 22 maart op de locatie was opgeslagen, al verscheept. Bovendien worden reagentia, reserveonderdelen en andere voorraden die in de haven van Guayaquil werden opgeslagen, vervoerd naar de mijnsite, zei Lundin.


De regering van Ecuador heeft op 15 mei covid-19 gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen voor de mijnbouw uitgegeven, zodat de activiteiten kunnen worden hervat. De regering heeft ook logistieke corridors aangelegd die het vervoer voor de mijnbouw vergemakkelijken.


'De herinrichting van transport corridors was een belangrijke eerste stap in ons plan om de operaties in de mijn opnieuw op te starten', aldus de president en CEO van Lundin Gold, Ron Hochstein. 'We bevinden ons in de laatste fase van de afronding van de herstart van onze activiteiten, die naar verwachting begin van het derde kwartaal van dit jaar zal plaatsvinden.' Hij merkte op dat het een strikt screeningprotocol heeft opgesteld voor het verplaatsen van personeel. Dit omvat een zevendaagse quarantaineperiode gevolgd door een Polymerase Chain Reaction (PCR). 'Als de resultaten negatief zijn, mag de werknemer of aannemer Fruta del Norte betreden', zei Lundin.


De initiatieven van het bedrijf omvatten ook het verlengen van de werkrotaties om het aantal te verminderen, het uitvoeren van regelmatige gezondheidscontroles, sociale en fysieke afstand, het gebruik van personal protective equipment (PPE) wanneer afstand niet mogelijk is, desinfectie van werkplekken en die tijdige communicatie van symptomen vereisen.

Lundin zei, dat in de meer dan twee maanden dat Fruta del Norte werd stopgezet, de werknemers verschillende projecten en onderhoudswerkzaamheden hadden uitgevoerd ter voorbereiding op de herstart van de activiteiten. De SAG-molen (semi-autogenous grinding)  werd gerestaureerd, het onderhoud van ondergrondse ontwateringsapparatuur vond plaats en de infrastructuur en walsaanpassingen werden geïmplementeerd om het herstel van de molen te verbeteren.Het bedrijf zei dat het de komende weken verdere details zal vrijgeven over de start van de productie.

Lundin opende Fruta del Norte in november 2019 en op 16 november werd de eerste dorébar geproduceerd. Twee dagen later begon de productie. Lundin, ter waarde van bijna C $ 4,7 miljard, werkte bijna twee jaar aan de ontwikkeling van het activum, na een overeenkomst uit 2016 met de regering van Ecuador. Dankzij die deal kon het doorgaan met het project, gelegen in de zuidoostelijke Amazone-provincie Zamora Chinchipe.

Het bedrijf verwierf Fruta del Norte in 2014 voor $ 240 miljoen van het Canadese mede-mijnbouwbedrijf Kinross Gold (TSX: K) (NYSE: KGC), die de activiteiten moest stopzetten, omdat ze geen overeenstemming kon bereiken met de autoriteiten over de voorwaarden voor de ontwikkeling van het actief. De ondergrondse goud- en zilvermijn bevat zes van de 29 mijnconcessies van Lundin en beslaat 70.000 hectare land.


Fruta del Norte, ontdekt in 2006, zal naar verwachting bijna 4,7 miljoen ounces goud produceren gedurende een mijnleven van 15 jaar.

Ecuador heeft de afgelopen twee jaar terrein gewonnen als bestemming voor mijnbouwinvesteringen, waarbij top mijnbouwbedrijven joint ventures zijn aangegaan of hebben geïnvesteerd in junioren om blootstelling te krijgen aan projecten in het land. De Andes-natie is echter zwaar getroffen door de aanhoudende pandemie. Het aantal sterfgevallen is met 3.358 verreweg het ergste per hoofd van de bevolking in Latijns-Amerika. President Lenín Moreno zei vorige maand, dat Ecuador een ergere crisis doormaakte dan 'alle oorlogen en natuurrampen die het land door zijn hele geschiedenis heen heeft geleden'. De financiën van het land waren echter al voor covid-19 wankel en het kostte moeite om ze op orde te krijgen.


(SNOOP Suriname/Mining.com/Kitco News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten