Abdoel (NDP): 'Besluit is doorgedrukt door de
oppositie in commissie Kwestie Suralco'
De Assembleecommissie 'Kwestie Suralco' heeft gisteren besloten, dat president Desi Bouterse binnen een week de volksvertegenwoordiging inlicht over de situatie rond Alcoa. Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), die vaste toehoorder is, heeft tijdens de bijeenkomst erop gewezen dat niet de commissie, maar De Nationale Assemblee besluit of de president binnen een week informatie versterkt aan het College.
Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt vandaag, dinsdag 8 mei 2018, op Starnieuws dat het een normale procedure is, dat besluiten voorgelegd worden aan De Nationale Assemblee, maar de commissie wil informatie van de president. 'Dat besluit is wel genomen.'
Tijdens de vergadering van de commissie, geleid door Wendell Asadang (NDP), waren slechts twee coalitieleden aanwezig, terwijl alle vier oppositieleden present waren. Het voorstel om de president binnen een week naar De Nationale Assemblee te laten komen om verantwoording af te leggen, kwam van Gajadien.
Abdoel zegt, dat het besluit is doorgedrukt door de oppositie. Hij heeft gisteren benadrukt, als toehoorder, dat als De Nationale Assemblee niet binnen een week in huishoudelijke vergadering bijeenkomt, het besluit van de commissie niet uitgevoerd kan worden.
Overigens moet deze kwestie voorgelegd worden aan het parlement. Uiteindelijk is het Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons die in contact moet treden met de president en de vergadering moet uitschrijven.
Gajadien typeert president Desi Bouterse als advocaat van Alcoa. 'Daarom hebben wij als commissie besloten dat de president binnen een week het parlement informeert wat zich afspeelt in deze kwestie. Als president heeft hij de belangen van Surinamers tot nu toe niet veilig kunnen stellen. Wat hij doet is uitvoering geven aan de Memorandum of Understanding, welke afgewezen is door De Nationale Assemblee.'
Eind 2019, net vóór de algemene verkiezingen, gaat de president volgens Gajadien pronken met overname van de Afobaka waterkrachtcentrale, terwijl deze reeds twee jaar geleden een feit moest zijn, conform de Brokopondo Overeenkomst. Ondertussen zal het Surinaamse volk meer dan tweehonderd miljoen Amerikaanse dollar betalen aan Suralco voor de stroomleveringen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten