dinsdag 8 mei 2018

Paraguay verplaatst eind mei zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem

(Bron foto: GPO, Koby Gideon/Haaretz)
Status van Jeruzalem is een van de meest geduchte geschillen tussen Israël en de Palestijnen

PLO: 'Deze beslissing is in strijd met het internationale recht en ondersteunt de Israëlische bezetting'


Paraguay zal tegen eind mei zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem verplaatsen, zeiden een woordvoerder van de regering van Paraguay en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken i maandag 7 mei 2018, na de Verenigde Staten en Guatemala. 

De status van Jeruzalem is een van de meest geduchte geschillen tussen Israël, die zegt dat de stad haar eeuwige en ondeelbare hoofdstad is, en de Palestijnen, die het oostelijke deel van de stad willen als de hoofdstad van hun eigen toekomstige staat.


'De Paraguayaanse president Horacio Cartes is van plan aan het einde van de maand naar Israël te komen om een ​​ambassade in Jeruzalem te openen', zei woordvoerder Emmanuel Nahshon van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Een woordvoerder van de regering van Paraguay zei, dat Cartes een reis naar Israël plant om de ambassade te verplaatsen op 21 mei of 22 mei.

Wasel Abu Youssef, een hoge functionaris in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zei: 'Deze beslissing is in strijd met het internationale recht en ondersteunt de Israëlische bezetting.'


De aankondiging komt een week voordat de ambassade van de Verenigde Staten op 14 mei in Jeruzalem wordt geopend, in overeenstemming met de erkenning van president Donald Trump op 6 december van de stad als de hoofdstad van Israël.

In maart zei de president van Guatemala, Jimmy Morales, dat zijn land zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verplaatsen op 16 mei, twee dagen na de verhuizing van de VS.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in april, dat 'ten minste een half dozijn' landen nu  'serieus discussiëren' na de stap van de VS, maar hij heeft ze niet geïdentificeerd.

In december stemden 128 landen in een niet-bindende resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin de Verenigde Staten werd opgeroepen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël te laten vallen. Negen stemden tegen, 35 onthielden zich en 21 stemden niet.

De ambassade van Paraguay is momenteel gevestigd in de buurt van Tel Aviv.


(Suriname Mirror/Reuters/Haaretz/Times of Israel/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten