dinsdag 8 mei 2018

Rhea pennata's in de Peruaanse hooglanden met uitsterven bedreigd

Bij laatste populatietelling, in 2016, werden in Peru slechts 350 Rhea-vogels geteld 

(Bron foto: Conservacion Patagonica)


Rhea pennata's (Darwin Nandoe) zijn snelle vogels, hoewel hun beweging niet door de lucht maar over land is. De Rhea is een soort die de Peruaanse Altiplano bewoont en momenteel met uitsterven wordt bedreigd, vanwege meerdere factoren die de schaarse populatie vernietigen die nog steeds in de hooglanden van de Puno, Tacna en Moquegua regio's leeft. 

Hoewel de Rhea pennata niet alleen in Peru leeft, maar ook in Bolivia, Chili en Argentinië voorkomt, worden de populaties in de Peruaanse hooglanden met uitsterven bedreigd, volgens de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Volgens de laatste populatietelling, die in 2016 werd uitgevoerd, werden in Peru slechts 350 Rhea-vogels aangetroffen, bijna 100 minder dan in de laatste telling die in 2008 werd uitgevoerd.

Rhea-vogelsoorten staan ​​op de rand van uitsterven vanwege veel menselijke factoren Volgens de specialisten is stropen een van de belangrijkste bedreigingen voor het voortbestaan ​​van deze soort. Deze illegale activiteit wordt uitgevoerd met de bedoeling om Rhea's veren op de markt te brengen voor typische traditionele danskostuums. Ook worden deze vogels bedreigd door antropogene activiteiten zoals mijnbouw en hydro-elektrische projecten die hun natuurlijke habitat verstoren door de aanwezigheid van voertuigen, zware machines en arbeiders.

In feite, aldus Irma Franke Jahncke, een onderzoekster op de afdeling Ornithologie van het Museo de Historia Natural van San Marcos, verstoren extractieve activiteiten zoals mijnbouw, die zware transportvoertuigen gebruiken, het evenwicht in het landschap van de Andes, wat een sterke impact heeft op de habitat van de Rhea-vogels, waarvoor uitgebreide gebieden nodig zijn om te bewegen en te overleven.

Bovendien concurreert de soort, ook bekend als de Andes-Rhea, om voedsel met andere huisdieren en met het vee van boeren die hun dieren naar een hoger gelegen gebied verplaatsen.

Aan de andere kant wordt Rhea-vogelvlees massaal geconsumeerd en sommige delen van het lichaam van deze vogels, zoals de vetweefsels, worden medicinaal gebruikt. Ook de consumptie van Rhea-eieren is een andere grote bedreiging voor de evolutie van Rhea-vogelsoorten.

(Suriname Mirror/Canadian Homesteading)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten