dinsdag 8 mei 2018

ConocoPhillips legt ook beslag op tegoeden en activa van PdVSA op Curaçao en Aruba

Isla-raffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai nagenoeg lamgelegd


Er is door het Amerikaanse ConocoPhillips ook beslag gelegd op de tegoeden en activa van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) op Curaçao en Aruba. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 8 mei 2018, te hebben vernomen uit goede bronnen.

Dit betekent, dat de Isla-raffinaderij in het Schottegat en de olieterminal bij Bullenbaai op Curaçao en het olieoverslagstation van Citgo/PdVSA bij San Nicolas op Aruba nagenoeg lam zijn gelegd.

In antwoord op de beslagleggingen door het Amerikaanse olieconcern, op grond van een toegewezen claim van ruim 2 miljard dollar, op PdVSA-bezittingen en -voorraden op Bonaire (Bopec) en Sint Eustatius (NuStar Energy) - zoals in het weekend bekend werd - en naar nu blijkt ook op Curaçao en Aruba, heeft PdVSA de olietankers geïnstrueerd naar Venezolaanse wateren te komen.

Wat tot nu toe niet bekend was en ook door de Isla/PdVSA-woordvoerder niet werd gemeld - sterker, feitelijk werd ontkend - is dat de beslagleggingen al sinds vrijdag aan de orde zijn op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Eustatius.

De rechter op Curaçao heeft vrijdag, net als op de andere eilanden, gewoon verlof tot beslaglegging verleend. Het bericht van persbureau Reuters van gistermiddag - ‘Conoco expected to soon temporarily seize PdVSA Curacaoassets’ - klopt daarmee dus niet.

Er is al sinds het weekeinde sprake van beslag. Het is onjuist, dat de rechter in Willemstad zou hebben geweigerd beslagverlof te geven (volgens Reuters, omdat een verkeerde entiteitsnaam zou zijn opgegeven). Dat heeft de rechter afgelopen vrijdag juist wel gedaan. De deurwaarder op Curaçao is vrijdag ook direct met de beslagleggingen begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten