dinsdag 8 mei 2018

Misdaadgroepen in Colombia hebben 'hak huisjes' in havenstad Tumaco

In 'hak huisjes' worden slachtoffers in stukken gehakt voordat ze in wateren die naar de Stille Oceaan leiden worden gegooid

(Bron foto: portafolio.co)
In Tumaco zijn kinderen van zes jaar oud in dienst bij de bendeleden, meisjes vanaf 10 jaar worden door de groepen onderworpen aan systematisch seksueel geweld


Misdaadgroepen hebben zogenoemde 'hak huisjes' in havenstad Tumaco gecreëerd, waar hun slachtoffers in stukken worden gehakt voordat ze in de wateren die naar de Stille Oceaan leiden, worden gegooid.

Volgens de Colombiaanse procureur-generaal Fernando Carrillo zijn de huizen die worden gebruikt voor het martelen, doden en verminken van slachtoffers in minstens zeven wijken verschenen die zo lang door de staat zijn verlaten als de lokale bevolking zich kan herinneren.



Bendes die bestaan ​​uit dissidente leden van de gedemobiliseerde guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die samenwerken met Mexicaanse drugshandelaren, hebben de controle over Tumaco en niet de autoriteiten die worden betaald door de belastingbetalers in Colombia.

De situatie is vergelijkbaar met die van een andere Pacifische haven, Buenaventura, waar autoriteiten tussen 2013 en 2014 meerdere menselijke slachthuizen hebben gevonden. In beide steden smeekt de overwegend zwarte bevolking al jaren de staat om verantwoordelijkheden te nemen, maar zonder duidelijk effect.


In Tumaco zijn kinderen van zes jaar oud volgens de procureur-generaal in dienst bij de bendeleden. Meisjes vanaf 10 jaar worden door de groepen onderworpen aan systematisch seksueel geweld, zei Carrillo.

Lokale autoriteiten vertelden de pers, dat ze zich niet bewust waren van de praktijken, maar de bewoners van Tumaco kennen elk bloederig detail; ze kregen afbeeldingen van verminkte lichamen via het Whatsapp-social-mediaplatform.

De openbaar aanklager heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de beweringen van de procureur-generaal, maar kan rekenen op weinig tot geen medewerking van de bewoners die doodsbang zijn dat praten met autoriteiten zal leiden tot repercussies.


Sociale leiders vertelden website Verdad Abierta, dat de staat de veiligheid niet heeft kunnen garanderen, vooral voor degenen die zich uitspreken over de terreur die door de groepen wordt opgelegd en die voornamelijk bestaan uit rivaliserende groepen van dissidente FARC-leden en die worden gesteund door Mexicaanse drugshandelaren.

Een sociaal leider zei, dat het telefoonnummer van mensen die het kantoor van de procureur-generaal onder anonimiteit hielpen, aan de politie werd gegeven, waardoor hun leven direct gevaar liep. Weken nadat meer dan 30 sociale leiders uit de regio werden gearresteerd op vage beweringen dat ze guerrilla-collaborateurs waren, vrezen de Tumaco-leiders dat zij ook door overheidsautoriteiten zullen worden lastig gevallen.



De nationale regering, die in januari 2.000 troepen in de gemeente had ingezet, heeft kennelijk de controle over de wetteloze stad niet overgenomen. De lokale bevolking is wanhopig, maar kan niet veel meer doen dan marcheren om een ​​einde te maken aan geweld en chronische verwaarlozing door de staat, tussen het begraven van hun doden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten