dinsdag 8 mei 2018

Vicepresident Adhin: 'Lamlendige consensuscultuur obstakel voor ontwikkeling van Suriname'

'Suriname binnen twee jaar meest toonaangevende land in Caribisch gebied qua economische samenwerking met India'


Minister Tsang hoopt dat een Bollywood-filmstudio voor de regio in Suriname kan worden neergezet


De 'lamlendige consensuscultuur' ziet vicepresident Ashwin Adhin als een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van Suriname. Hij sprak vrijdagavond bij de proclamatie van de Suriname-India Chamber of Commerce and Industry (SICCI) in het Lalla Rookh-gebouw, aldus dinsdag 8 mei 2018 de Ware Tijd.

Surinamers zijn volgens hem 'niet goed in consensus en samen vooruitgaan'. Belangengroepen zoals de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven kunnen niet snel tot overeenstemming komen bij het oplossen van vraagstukken waardoor zaken onnodig traineren. Met een betere onderlinge samenwerking zal het land, aldus de vicepresident, sneller vooruitkomen. Samenwerking met anderen, ook met India, zal Suriname geen windeieren leggen, meent de bewindsman.

De Indiase premier Narendra Modi wil veel met Suriname doen, aldus Adhin. Vooral op het gebied van beroepsonderwijs wil Delhi Paramaribo bijstaan.

Om de economische betrekkingen tussen Suriname en India te begeleiden heeft de organisatie in maart een samenwerkingsovereenkomst getekend met de overkoepelende Kamer van Koophandel van India, de Confederation of Indian Industry. De vicepresident benadrukte dat de private sector een belangrijke rol heeft om initiatief te nemen om buitenlandse investeringen aan te trekken. Hierbij zal de overheid faciliterend optreden. De samenwerking met India moet volgens hem gezien worden in een groter geheel van samenwerking met verschillende belangrijke spelers in de wereld.

Adhin merkte op dat de relatie India-Suriname 'jaren is blijven liggen , maar er worden steeds meer initiatieven ondernomen om deze uit te diepen en meer inhoud te geven. Zo wordt er nu een raamovereenkomst voorbereid voor samenwerking met het Indiase Foods, Fats & Fertilizers dat in West-Suriname een oliepalmbedrijf wil opzetten. De vorige overeenkomst had haken en ogen, zei de vicepresident.

Wat SICCI-voorzitter Nizaad Bissumbhar betreft moet Suriname binnen twee jaar het meest toonaangevende land zijn in het Caribisch Gebied qua economische samenwerking met India. In deze periode is het haalbaar een Caribbean Solar Experience Center, Caribbean ICT Expertise Center, Caribbean Food & Agriculture Center en een Caribbean Start-Up Factory hier op te zetten. Dat zijn onder meer de korte termijn doelen van de organisatie.

Bissumbhar gelooft niet dat hij te hoog grijpt. 'We hebben de lat hoog gelegd. Ook al realiseer je niet alles, maar als een deel lukt gaat het al tenminste ergens naartoe.'

Voor dit jaar zijn er twee businessevenementen gepland en deelname van een aantal Indiase bedrijven aan de United Business Fair later dit jaar.

Ook handelsminister Stephen Tsang wees op de potentiële voordelen van hechtere handelsbanden met India. Hij hoopt dat ook de toerismesector binnen de geplande samenwerking voldoende aandacht krijgt. De bewindsman hoopt ook dat uit de banden met India een Bollywood-filmstudio voor de regio in Suriname kan worden neergezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten