dinsdag 13 november 2018

Vliegtuig Chileense luchtmacht haalt eerste groep Chilenen op uit Venezuela

(Bron foto: EPA)
Meer dan 200 Chilenen hebben aangegeven vanuit Venezuela naar Chili terug te willen keren


Minister van Buitenlandse Zaken Roberto Ampuero (Ministério de Relações Exteriores, MREC) bevestigde maandag 12 november 2018 dat een vliegtuig van de luchtmacht eind deze maand de eerste groep Chilenen zal vervoeren die hulp van de overheid hebben gezocht om terug te keren van Venezuela naar huis. 

Meer dan 200 Chilenen hebben aangegeven vanuit Venezuela naar Chili terug te willen keren, waar de jaarlijkse inflatie op ongeveer 149.000 procent ligt, als gevolg van wijdverbreide tekorten aan voedsel en medicijnen.


Tijdens Chili's rechtse militaire dictatuur van Augusto Pinochet in de jaren 1970 en 1980, gaf Venezuela opvang aan duizenden verbannen Chilenen. 'Gezien de ernstige moeilijkheden waarin ze nu verkeren willen ze terugkeren naar ons land en we zullen hen helpen terug te komen naar Chili', schreef de minister maandag in een persbericht.

Tegelijkertijd startte Chili's regering vorige week een programma om Haïtiaanse migranten naar huis te helpen. 176 Mensen vlogen naar Port-Au-Prince aan boord van hetzelfde vliegtuig dat later in november naar Venezuela zal worden gestuurd.

De regering van de Chileense president Sebastian Pinera overweegt de maatregel om de teruggekeerde Haïtianen te helpen, uit te breiden naar andere nationaliteiten die willen terugkeren naar hun thuisland.

Chili, een land met ongeveer 18 miljoen inwoners, heeft ongeveer 1 miljoen immigranten.

(Suriname Mirror/Bloomberg/Observador/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten