dinsdag 13 november 2018

Mensenrechtencommissie van OAS, IACHR, zeer bezorgd over Brazilië

'Moorden gepleegd door veiligheidstroepen moeten ophouden, ze moeten mensen beschermen, niet doden'


De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights) heeft maandag 12 november 2018, grote bezorgdheid geuit over de mensenrechten in Brazilië, zeggende dat het zal monitoren wat er gebeurt wanneer de regering van president-elect Jair Bolsonaro aantreedt op 1 januari 2019.

Na een bezoek van een week aan acht staten in het grootste land van Latijns-Amerika bracht de commissie een rapport uit waarin de nadruk wordt gelegd op het geweld tegen de inheemse bevolking, de groeiende uitsluiting van mensen die op straat leven, bedreigingen tegen de vrijheid van meningsuiting, de kwetsbaarheid van minderheden, en een cultuur van straffeloosheid bij de politie.

'Moorden gepleegd door veiligheidstroepen moeten ophouden, ze moeten mensen beschermen, niet doden', zei de presidente van de commissie, Margarette May Macaulay, tijdens een persconferentie. 'De focus moet liggen op de bescherming van het leven.'

In 2017 werden naar schatting 5.012 mensen gedood door de politie, wat een stijging van 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar betekent. Brazilië is een van de landen met de hoogste moordcijfers in de wereld, met 30,8 gewelddadige sterfgevallen per 100.000 inwoners.

Urrejola zei ook, dat Brazilië een land is waar 'onverdraagzaamheid en haatuitingen de vrijheid van meningsuiting, protesten en ontmoetingen van LGBTI-gemeenschappen, vrouwen, Afro-afstammelingen en inheemse volkeren beïnvloeden'.

Tijdens hun bezoek ontmoetten commissieleden leden van de huidige regering van president Michel Temer, naast maatschappelijke organisaties en activisten.
Ze hebben niemand van het toekomstige team van Bolsonaro ontmoet. 'Als er interesse was geweest, waren we beschikbaar', aldus het rapport.

Braziliaanse functionarissen maakten geen directe opmerkingen over het rapport van de commissie. Maar, adviseurs van Bolsonaro, een extreem-rechtse voormalige legerkapitein, hadden in het verleden harde woorden voor de commissie, die een permanent orgaan is van de in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Gustavo Bebbiano, een nieuw lid van het kabinet, noemde de commissie 'links' en zei dat het 'nul geloofwaardigheid' heeft. In het rapport wordt verhulde kritiek geuit op enkele kernvoorstellen van Bolsonaro's regering, waaronder de hardline benadering van veiligheid en de belofte van de campagne om meer wettelijke bescherming in te stellen voor politieagenten die misdaden plegen.  

'De ervaring leert dat de escalatie van zero tolerance-speech het risico op hogere aantallen buitengerechtelijke executies versterkt,' zei Antonia Urrejola, een lid van de commissie

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten