dinsdag 13 november 2018

Rosebel/IAmGold-directie wijst bemiddelingspoging minister Dodson af om staking te doorbreken

Bedrijfsleiding zou voorzieningen treffen om het terrein ontruimen....


De leden van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) zijn sinds gistermiddag in staking uit onvrede over de uitvoering door het bedrijf van de pas getekende collectieve arbeidsovereenkomst (cao).  Een bemiddelingspoging die minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vandaag, dinsdag 13 november 2018, heeft ondernomen, is mislukt.

RGWO-voorzitter Lloyd Read zegt op Starnieuws, dat de bond was meegegaan met de bemiddelingspoging van de bewindsman om bij de start van de gesprekken het werk aan te vangen. Kort hierna heeft de minister het bondsbestuur laten weten, dat de RGM/IAmGold-directie de bemiddelingspoging heeft afgewezen. Waarom is niet duidelijk.

De bondsvoorzitter zegt, dat op 14 september een nieuwe cao is getekend met het bedrijf. Maar, de Canadese multinational blijkt de cao anders uit te voeren dan is afgesproken. De verlofdagen die op basis van 8 uren moesten worden uitbetaald, worden in tegenstelling tot wat in de cao was afgesproken, uitbetaald op basis van 12 normale uren. Afgesproken was, dat 8 uren normale uren zijn en de 4 andere als overwerk zouden worden aangerekend. Ook de toelagen worden anders uitbetaald dan wat tijdens de cao-onderhandelingen was afgesproken, zegt Read.

Hij stelt, dat partijen op basis van vertrouwen en respect met elkaar hebben onderhandeld en hij had gehoopt dat ook de uitvoering op die basis zou plaatsvinden.

De bedrijfsleiding zou voorzieningen treffen om het emplacement te ontruimen.

De werknemers zijn vastberaden hun strijd voort te zetten. Read zegt, dat de bond alles onder controle heeft en dat de orde tot nog toe is gegarandeerd. Hij is nu op weg naar Rosebel/IAmGold om de werknemers toe te spreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten