dinsdag 13 november 2018

Hoogste verkiezingsautoriteit Brazilië constateert onregelmatigheden in campagneverslagen Jair Bolsonaro

'Na onderzoek van de verklaringen en documentatie die de kandidaat heeft verstrekt zijn sommige inconsistenties waargenomen'


De hoogste verkiezingsautoriteit van Brazilië zegt, dat het onregelmatigheden heeft vastgesteld in de campagneverslagen van president-elect Jair Bolsonaro en gaf hem drie dagen de tijd om tekst en uitleg te geven. In een later maandag 12 november 2018 gepubliceerd document beschrijft het Verkiezings Gerechtshof (Tribunal Superior Eleitoral, TSE) mogelijke campagnedonaties uit illegale bronnen, donaties van niet-geïdentificeerde donoren en een gebrek aan informatie over de besteding van campagnegelden, onder andere. 

Het is onduidelijk welk effect de TSE-aantijgingen kunnen hebben.

Bolsonaro, een extreem-rechts Congreslid die op 28 oktober de Braziliaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen moet op 1 januari zijn ambt aanvaarden.

'Na een onderzoek van de verklaringen en documentatie die de kandidaat heeft verstrekt overeenkomstig de Kieswet, zijn sommige inconsistenties waargenomen', schrijven TSE-analisten.

In oktober diende de linkse Partido dos Trabalhadores (PT) van de belangrijkste tegenstander van Bolsonaro, Fernando Haddad, een officiële klacht in bij de kiesrechtbanken, waarin hen werd gevraagd onderzoek te doen naar beschuldigingen van illegale financiering van misleidende propaganda. Dat kwam, nadat de krant Folha de S.Paulo meldde dat Bolsonaro-supporters massa-berichtaanvallen hadden gepleegd tegen Haddad op WhatsApp van Facebook Inc.

Het defensieteam van Bolsonaro zegt, dat de beschuldigingen van TSE geen zorg zijn voor het team van de president-elect. 'Er is niets dat ons zorgen baart, omdat de antwoorden ... zullen aantonen dat (geen van de beschuldigingen) ernstig genoeg zijn om de documenten van de campagne te weigeren', zei Karina Kufa, een advocate van Bolsonaro.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten