zaterdag 3 februari 2018

Staatsolie wil voorbereid zijn op olievondst

Surinaams bedrijfsleven moet klaar gestoomd worden voor de offshore olie-industrie


Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. wil weten in hoeverre het lokale bedrijfsleven in staat is goederen en diensten te leveren voor de offshore-olie-industrie. Het bedrijf is daarvoor op 1 februari 2018 begonnen met een Industrial Baseline Study (IBS). Staatsolie maakt zich er sterk voor dat Suriname voorbereid zal zijn op een olievondst.

De offshore-olie-industrie in Suriname staat nog in de kinderschoenen. Echter hebben de recente grote olievondsten in buurland Guyana het geloof versterkt, dat de komende jaren ook in Suriname olie in zee zal worden gevonden waarmee een duurzame offshore-olie-industrie kan worden ontwikkeld.

Het Surinaamse bedrijfsleven wil graag deelnemen aan deze sector, aldus Staatsolie in een persbericht. Met de uitvoering van de IBS wil Staatsolie inzicht krijgen in het vermogen en de capaciteit van het lokale bedrijfsleven. Daarbij zal ook worden nagegaan hoeveel Surinaamse opleidings- en trainingsinstituten de benodigde scholing en vaardigheden kunnen leveren. Als onderdeel van deze studie wordt een enquête uitgevoerd onder lokale ondernemingen.

Staatsolie heeft de IBS geïnitieerd in samenspraak met de internationale bedrijven die exploratieactiviteiten ontplooien in het Surinaamse zeegebied. De internationale consultant DAI Global Inc. is aangetrokken om de studie uit te voeren. De afgelopen jaren heeft DAI vergelijkbare studies uitgevoerd in onder andere Guyana, Ghana, Tanzania, Guinee en Vietnam.

De IBS wordt in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond. De resultaten van de IBS moeten de Surinaamse regering, het lokale bedrijfsleven en technische en beroepsopleidingsorganisaties helpen beslissen waarop te focussen, willen zij optimaal de kansen benutten die de Surinaamse offshore-olie-industrie zal bieden. Dit zal ertoe leiden dat bij een mogelijke olievondst duurzame economische groei en ontwikkeling tot stand zou kunnen komen.

De IBS is één van de concrete actiepunten. In oktober 2017 is tijdens de jaarvergadering van de New Petroleum Producers Discussion Group in Paramaribo een seminar gewijd aan Suriname met als doel awareness te creëren onder belangrijke gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties voor te ontwikkelen beleid als voorbereiding op een olievondst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten