zaterdag 3 februari 2018

8.000 Bibliotheekboeken vanuit Zeeland op reis naar Suriname

Boeken worden verdeeld over 10 basisscholen in en rond Nieuw Aurora

Verschillende Zeeuwse basisscholen zamelen geld in voor zonnepanelen


Toen Pim van Kampen uit Middelburg tijdens een vakantie in Suriname kennis maakte met het kleine dorpje Nieuw Aurora, besloot hij de kinderen daar te helpen. Hij richtte de Stichting Kinderen van Nieuw Aurora op en zamelt speelgoed en schoolspullen in die hij aan hen opstuurt. Half februari gaat er een grote container die kant op, gevuld met 8000 Nederlandse boeken, aldus Omroep Zeeland vandaag, zaterdag 3 februari 2018.

Op de scholen in en rond Nieuw Aurora wordt onderwijs gegeven in de Nederlandse taal. De boeken worden verdeeld over 10 basisscholen. 'Het zijn kinderboeken, stripboeken en boeken voor wat oudere jeugd. Ze komen van de bibliotheek in Oost-Souburg en Vlissingen', vertelt Van Kampen. De boekenkasten om ze in te zetten ontbreken nog, dus daar wordt ook druk geld voor ingezameld. Een timmerman uit het dorp kan ze dan maken.

'De mensen hebben helemaal niets in Nieuw Aurora. En ik weet als bestuurder in het onderwijs hoeveel wij wegdoen aan meubilair, aan kinderspeelgoed en noem maar op, dus wilde ik daar iets mee doen.' In het dorp werd aanvankelijk wel getwijfeld aan zijn belofte.


Van Kampen maakte zijn woorden waar en vult nu al de tweede container voor het Surinaamse dorp. En daar blijft het niet bij, want hij wil het onderwijs nog meer verbeteren.

'Op dit moment hebben de mensen maar vijf dagen per maand elektriciteit en meestal alleen in de avonduren. Daar heb je als basisschool niets aan.' Dus wordt er nu door verschillende Zeeuwse basisscholen geld ingezameld voor zonnepanelen.

Het enthousiasme van Van Kampen werkt aanstekelijk want hij krijgt veel hulp van mensen, instellingen en organisaties. Zoals Wilde Ganzen, een organisatie die kleinschalige projecten steunt die helpen om armoede te bestrijden. 'Van elke 10.000 euro die wij opbrengen, leggen zij 5.000 euro bij. Maar, er is altijd meer nodig, dus mensen die willen helpen, zijn van harte welkom.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten