zaterdag 3 februari 2018

Breeveld (DOE): 'Overheid kan de voorwaarden tot een waardige begrafenis verbeteren'


Assembleelid wil spoedige realisering speciale kinderbegraafplaats


De afleggersvereniging Michaël sloeg alarm over de onaangename wijze waarop stoffelijke resten van personen, die een lanti beri krijgen, ten grave worden gedragen. 

Tijdens de behandeling van het Ontwikkelingsplan 2017-2020 zei ik in De Nationale Assemblee het volgende:

'Ik heb begrepen dat personen die in aanmerking komen voor een lanti-beri Srd 350 betalen. Klopt dat minister van Binnenlandse Zaken? Praktisch probleem is dat het allemaal om massaproductie gaat en de begraaflocatie is schokkend. Op de begraafplaats aan de Magenthaweg rijdend richting Zanderij, is er vlak vóór het sportveld van SV Bomastar een weggetje dat slecht begaanbaar is naar de begraafplek. Ik spreek niet over een begraafplaats vanwege de busi-busi die het geheel daar overwoekert en waar graven schots en scheef bij liggen. Er worden meerdere stoffelijke resten in een verzamelgraf te ruste gelegd. De wagen van de ingehuurde begrafenisondernemer met al de lijkjes blijft weleens in de slechte weg steken. Ik wil ook vragen of rekening gehouden wordt met de wettelijke voorschriften met betrekking tot de diepte van de graven. Rusthof aan de Jagernath Lachmonstraat is eveneens een bigi busi-busi. Deze begraafplaats, waar ook het monument van de de vliegramp staat, zorgt voor overlast voor Huize Albertine, waar kwetsbare seniore burgers wonen.' 

De minister heeft in zijn beantwoording aangegeven dit te zullen laten onderzoeken. In persoonlijke gesprekken met hem heb ik gemerkt dat hij van goede wil is. Helaas is het probleem nog niet opgelost.

Praktijk 
Wat het geheel zo mistroostig maakt is wanneer nabestaanden dit modderige pad - ongeveer 300 meter - moeten afleggen om hun geliefd levenloos geboren kindje of hun kindje dat maar enkele dagen geleefd heeft op zo een plek te moeten begraven. Dat dit gezamenlijk met geamputeerde lichaamsdelen etc. gebeurt, is financieel gezien misschien voor sommigen begrijpelijk, maar libisma fasi, disi no kan. Bij lanti beri’s gaat het om personen die de kosten van een begrafenis niet zelf kunnen betalen. De Staat komt dan in en stelt een soort basispakket beschikbaar verzorgd door een begrafenisondernemer.

Ik kan me voorstellen dat het om een zeer laag bedrag gaat, waardoor individueel begraven, commercieel gezien, niet mogelijk zou zijn. Toch kan de overheid de voorwaarden tot een waardige begrafenis verbeteren, door een goed begaanbare weg / looppad aan te leggen, de begraafplek een face lift te geven en de graven van een goed leesbaar naambord van de overledene voorzien.

' s Lands Hospitaal
Gelukkig is er wel een overheidsinstantie die voor wat haar onderdeel in het proces van overlijden tot begraven betreft, een voorbeeldrol vervult, namelijk ’s Lands Hospitaal. Gemiddeld heeft het ziekenhuis en mortuarium wekelijks 5-7 van zulke levenloze of pas geboren kindjes. Er wordt een logboek bijgehouden en aan rouwbegeleiding in samenwerking met een psycholoog gedaan. Daarnaast wordt gezorgd voor een mooi, geschaafd, gelakt en gevoerd kistje met een keurig lintje. Het afleggen is op hetzelfde niveau als bij andere overledenen. Een mooi kunstwerk met een groot geschilderde boom biedt ouders de mogelijkheid om de naam van hun geliefd kind op een blad van de boom te schrijven en op te hangen.

Daarnaast zijn 'de zonnebloemen’, een werkgroep die zorgt voor eerder genoemde professionele stervensbegeleiding aan ouders die een kind verloren hebben, initiatiefnemers van een speciale activiteit op Children’s Memorial Day op de tweede zondag in december. Ouders en familieleden die horen tot de doelgroep komen op die dag samen om een kaarsje aan te steken en zo hun kindje te gedenken en hun verdriet een plek te geven. De laatste keer werd zelfs naar de marinetrap gelopen en werden ballonnetjes opgelaten.

Dit allemaal staat in schril contrast met de afsluiting van de begrafenis van de kindjes die voor, tijdens of na de geboorte zijn heengegaan.

Kinderbegraafplaats 
Er zijn gesprekken gaande met de minister van Binnenlandse Zaken om te komen tot een speciale kinderbegraafplaats, waar de stoffelijke resten op een kindvriendelijke wijze te ruste kunnen worden gelegd. We zien graag dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt.

Zo'n plek, die natuurlijk goed onderhouden moet worden, kan een enorme steun zijn voor ouders en andere nabestaanden. Dit is geen nieuwigheid. Wie zoekmachine Google raadpleegt komt daar tal van goede voorbeelden tegen.

Actie
Ik doe een beroep op de regering, in het bijzonder de ministers van Binnenlandse Zaken en Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, om er alles aan te doen dat zo spoedig mogelijk zo een kinderbegraafplaats komt. Daarnaast vragen wij om snelle verbetering van de huidige onaangename situatie.

Carl Breeveld 
Lid van De Nationale Assemblee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten