zaterdag 3 februari 2018

10-Jarige toerist vindt ongeveer 90 miljoen jaar oud fossiel van vis in Colombia

Fossiel ontdekt in plavuizen vloer van het Klooster van La Candelaria bij de stad Raquira Boyaca



Paleontologen hebben een nog nooit eerder ontdekte vissoort in Colombia gevonden met de hulp van een tienjarige nieuwsgierige toerist. Het fossiel, Candelarhynchus padillai, is ongeveer 90 miljoen jaar oud en heeft geen moderne familieleden, zei Oksana Vernygora van de Universiteit van Alberta in Canada. 

'Een kind liep tijdens een rondleiding het Klooster van La Candelaria in toen hij de vorm van een vis in plavuizen op de grond zag', zei Javier Luque, co-auteur van de studie gepubliceerd in de Journal of Systematic Palaeontology. 'Hij nam een ​​foto en liet hem een ​​paar dagen later zien aan het personeel van het Centro de Investigaciones Paleontologicas, een lokaal museum met wie we samenwerken om fossiele vondsten uit de regio te beschermen en te bestuderen', zei Luque.


Het personeel in het centrum herkende het beeld meteen als een fossiele vis, aldus onderzoekers.

Alison Murray, professor aan de Universiteit van Alberta, sloot zich aan bij haar collega's in het Zuid-Amerikaanse land om de stappen te volgen van de jonge toerist, die toen 10 jaar oud was, in de buurt van de stad Raquira Boyaca.

Het team vond een bijna perfect, intact fossiel van een oude vis. Het was de eerste fossiele 'hagedisvis' uit het Krijt tijdperk ooit gevonden in Colombia en tropisch Zuid-Amerika, aldus onderzoekers.

'Het is zeldzaam om zo'n compleet fossiel van een vis te vinden vanaf dit moment in het Krijt. Diepwatervissen zijn moeilijk te vinden, net als die uit omgevingen met snelstromend water', zei Vernygora. 'Maar, wat me het meest verbaast, is dat het na twee jaar op een loopbrug nog steeds intact was. Het is geweldig', zei Vernygora.

De ontdekking draagt ​​bij aan de groeiende en belangrijke hoeveelheid literatuur over het fossielenbestand in de tropen.

(Suriname Mirror/CTV News/Tech Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten