zaterdag 3 februari 2018

District Nickerie heeft na negen jaar een nieuw slachthuis

(Bron foto: NII)
Met komst nieuwe slachthuis kan meer vee geslacht en geleverd worden aan slagerijen


In het district Nickerie, aan de Van Idsingaweg, heeft woensdag 31 januari 2018 door minister Soeresh Algoe van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), districtscommissaris van Nickerie Wedprekash Joeloemsingh, en Hoofd Sectie Veeteelt Regio West Faizel Wilnisde, de opening van het Openbare Slachthuis Nickerie plaatsgevonden, zo meldt vandaag, zaterdag 3 februari 2018, pas het Nationaal Informatie 'Instituut' (NII).

Het ruim 60-jaar oude slachthuis in het district verkeerd al geruime tijd in deplorabele staat. Bij enorme hoge watervloed staat het slachthuis onderwater. Jaarlijks worden 1.000 stuks grootvee uit Nickerie naar Paramaribo gebracht voor slachting. Dat is ruim een derde deel van wat er jaarlijks wordt geslacht in Suriname.

Met de komst van het nieuwe slachthuis kan meer vee geslacht en geleverd worden aan de slagerijen. Het idee voor de bouw van een nieuw slachthuis ontstond in 2008. De bouwwerkzaamheden zijn het jaar daarop van start gegaan. Het nieuwe slachthuis bestaat uit twee gebouwen, een ruimte voor het slachten van koeien en kleine vee en de andere ruimte voor uitsluitend varkens. Drie keer in de week (maandag, woensdag en vrijdag) wordt vee geslacht.

Slachtrijp vee wordt van veehouders opgekocht door opkopers, die vervolgens aan de hand van de behoefte van de slagerijen het vee laat slachten in het abattoir. Voor het proces van slachting plaatsvindt, wordt het vee eerst gekeurd door de vleeskeuringsmeester. Na de slachting worden de karkassen en organen van de koe gekeurd. Het vlees kan nu na het slachten, direct koel worden opgeslagen, het nieuwe slachthuis is voorzien van koelruimtes. Hierna wordt het vlees vervoerd naar de plaats van bestemming.

Voorheen, bij het oude abattoir, werd het vlees direct in een koelvrachtwagen gedaan en verder getransporteerd.

Voor mensen van Nickerie, Coronie en Saramacca (grenzende aan Coronie), biedt het nieuwe slachthuis een besparing op transportkosten. De volgende stappen zijn om de goed werkende middelen/machines over te brengen naar het nieuwe slachthuis en het certificeringsproces.

Suriname beschikt nu over drie slachthuizen: Sure Beef NV, Varross NV en Openbare Slachthuis Nickerie. Ook is er een slachtplaats M. Jahangier & Zonen. Behalve het nieuwste slachthuis, is de rest in Paramaribo gevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten