maandag 18 december 2017

Toch dompers voor Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco na eerdere optimistische berichten

Grassalco stopt de productie en export van granietblokken

- Verlieslatende export van granietstenen, 'boulders', naar Bardados was al stopgezet
-  Overname kaolienfabriek bij Moengo door Grassalco afgeblazen


Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco heeft de productie en export van granietblokken stopgezet, omdat het financieel-economisch resultaat tegenviel. Het bedrijf heeft besloten de blokken zelf te verzagen tot granietplaten en tegels voor zowel de lokale markt als export. Met buitenlandse potentiële partners worden nu mogelijkheden tot samenwerking bekeken, zegt directeur Sergio Akiemboto vandaag, maandag 18 december 2017, in de Ware Tijd.

Eerder was al de verlieslatende export van granietstenen, zogenoemde boulders, naar Bardados gestopt. Dit initiatief heeft het bedrijf een verliespost van ongeveer driehonderdduizend Amerikaanse dollar opgeleverd.

De blikken zijn voornamelijk gericht op export naar de regio, vooral de hotelsector. 'We kijken uit naar een partner, omdat de granietmarkt heel gevoelig is. Het is een nicheproduct', zegt de directeur. Afnemers zouden het product en de kwaliteit eerst moeten kennen voordat je op de markt wordt toegelaten, voegt hij eraan toe.

De overname van de kaolienfabriek bij Moengo iis door Grassalco afgeblazen, omdat met de verkoper geen overeenstemming kon worden bereikt. Omdat de onderhandelingen met de verkoper, een Franse partner die bereid was met Grassalco in zee te gaan, te lang duurden, trok die zich terug. De partner was bereid 80 procent van de productie af te nemen. Er was al overeenstemming bereikt en de Fransen waren ook bereid mee te investeren in de onderneming.

'Aan Surinaamse kant hebben we geen overeenstemming kunnen bereiken met de financiële instelling en de oude eigenaar. We kwamen er niet uit en na drie maanden heeft de buitenlandse partner besloten zijn geld ergens anders in te stoppen. Dat was reden voor ons om niet door te gaan', aldus de directeur. Hij voegde eraan toe, dat aangezien er geen gegarandeerde afzet meer zou zijn, het geen zin had de kaolienfabriek nog te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten