maandag 18 december 2017

Inwoners Maho in actie tegen activiteiten ondernemer in het dorp

(Bron foto: Facebook/Maisha Neus)
Ondernemer Mohamed Abdoelrahman graaft zand af in inheems dorp

'Het gaat om een voormalige plantage die de ondernemer heeft gekocht'


Bewoners van het inheemse dorp Maho hebben gisteren actie gevoerd, omdat zij de 'illegale activiteiten' van een ondernemer in hun dorp moe zijn. De bewoners hadden een graafmachine gehuurd om een gat te dichten, dat wss ontstaan na zandafgravingen, op een plek waar een weg loopt. Maar,  ondernemer Mohamed Abdoelrahman ontkent zich hieraan schuldig te hebben gemaakt. Hij zegt dat het om eigendomsgrond van hem gaat en dat daar geen weg loopt. Er is inderdaad zand afgegraven, maar om een andere plek op te hogen, aldus de Ware. Tijd vandaag, maandag 18 december 2017. 

De dorpelingen werden ondersteund door vertegenwoordigers van inheemse organisaties.

Bewoner Ibrahim Ligorie zegt, dat Abdoelrahman dit jaar al enige tijd zand afgraaft in het dorp. 'Ondanks ettelijke verzoeken aan de overheid zijn de inheemsen weer aan hun lot overgelaten. Bij het minste verzet worden we door de politie opgepakt.'

De inheemsen willen het gebied, dat hen traditioneel toebehoort, terug. Ze menen er, zoals internationaal is geregeld, collectief recht op te hebben voor onderhoud en versterking van hun cultuur. Om duidelijkheid te verschaffen, is van het gebied dat de inheemsen claimen, recentelijk een nieuwe kaart vervaardigd op basis van de verklaring van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

De voorzitster van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, heeft opgeroepen alle activiteiten rondom het gebied van inheemsen terstond stop te zetten.

Greg Sitaram, advocaat van Abdoelrahman, zegt dat de mensen geen beheersdaden op de grond mogen plegen, omdat zijn cliënt daar een eigendomstitel op heeft. Hij zegt dat het gaat om een voormalige plantage die de ondernemer heeft gekocht. Sitaram stelt, dat als de Staat de mensen wil helpen, zij de grond moet kopen en daarvoor het volle pond moet betalen. 'We willen niet gecompenseerd worden, want het gaat niet om grondhuur.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten